antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 916: Gesigneerd

Ditmaal een nieuwsbrief met uitsluitend gesigneerde boeken, opdrachtexemplaren, brieven, gesigneerde kaartjes en dergelijke – uit binnen- en buitenland. Het is de zonderlinge fascinatie van veel verzamelaars: iets persoonlijks van een auteur bezitten, een drupje onvervalste historie bemachtigen…


1. ACHTERBERG, Gerrit Vergeetboek. (Met opdracht van de schrijver). Amsterdam, Querido, 1961. Linnen met stofomslag. 52 p. Gedrukt in een oplage van 1050 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag doormidden en met scheurtjes.
€ 120
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op het schutblad: ‘voor Daisy [Wolthers],/ in vriendschap/ Den Haag herfst 1961/ Gerrit’.
Dit is nummer 7 van de oplage.
Bijgevoegd: fraai ongenummerd exemplaar van dezelfde bundel.

2. BAENA, Duc de Getypte brief, gesigneerd. Brief aan ‘Senor Don K. Keizer’ te Tilburg, gedateerd ‘La Haye, 28 september 1959’. Gesigneerd in inkt. Papier met opdruk ‘Embajada de Espana / El Haya’. 21,3 x 16,4 cm. 9 regels. Klein scheurtje in linker onderrand. Gevouwen.
Verkocht
* Geschreven door José María Ruiz de Arana y Bauer, XIV marqués de Villamanrique, Gentilhombre Grande de España, Duc de Baena, Duc de San Lucar la Mayor (1893-1985), ambassadeur voor Spanje in Nederland (1957-1963). De kunstminnende hertog-met-de-lange-naam was als ‘Duc de Baena’ de auteur van een populair boek over Nederlanders, The Dutch Puzzle, vertaald als Het raadsel Nederlander. Deze brief vergezelde een boek, La Celestina (niet voorhanden).

3. (BALLET). BÉJART, Maurice Gesigneerde foto. Grofkorrelige zwart-witfoto (17,6 x 12,7 cm) van een breed grijnzende Béjart, zo te zien begin vijftig, met een grote handtekening in blauw. De foto is geplakt op een groot vel (29 x 20 cm) met getypte beschrijvingen in het Nederlands van Béjart en twee kaartjes op de achterkant geplakt.
Verkocht
* Gericht aan een handtekeningenjager, die de getypte uitleg toevoegde. Maurice Béjart (1927-2007) was een ook in Nederland zeer succesvol balletdanser en choreograaf.

4. BARNARD, Willem, als: Guillaume van der GRAFT Mijmering. Voor een vrouw die Abraham gezien heeft. (Met inliggende brief van de auteur over dit boekje). Zonder plaats of uitgever (drukker: Rotterdam, Klomp & Bosmans), [1963]. Cahiersteek + nietje. 12 p. Met 7 illustraties. 1e druk. Omslag met watervlek, wat roest.
Verkocht
* Kerstgroet van de architect en stedenbouwkundige Rein H. Fledderus (1910-1970), ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van zijn echtgenote. Met aardige inliggende handgeschreven brief (13 regels), gedateerd ‘Advent 1963’ aan ‘Willem en Dietje’ van Willem Barnard, de auteur, over de totstandkoming van ‘deze samenvatting van mijn poëto-theologie aangaande het vrouwschap’.

5. BASTET, F.L. Na elf september. Den Haag, (Statenhofpers), 2001. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 20
* Onder het colofon gesigneerd door de dichter, met een vijfregelige, handgeschreven groet. Jaarwisselingsgeschenk 2001/ 2002. Niet in de handel.

6. BERNARD, Tristan Handgeschreven brief over het signeren, gedateerd ‘4 Août 22’. Correspondentiekaart. Oblong 9,0 x 11,0 cm. Alleen recto. Op de achterkant lijmsporen en notities van een verzamelaar.
€ 35
* Ironische afwijzing van een handtekeningenjager: ‘Excusez-moi. Mais je me suis fait une règle absolue de ne jamais envoyer d’autographes. En fin de quoi, j’écris cela et je signe de ma main (signature)’. Bijgevoegd: een briefkaart – originele foto met uitgespaarde handtekening – van Bernard (1866-1947) in zijn kleedkamer

7. BIESHEUVEL, J.M.A. De verpletterende werkelijkheid. Amsterdam, Meulenhoff, (1983). Ingenaaid. 328 p. 7e druk. Scheefgelezen, rug verschoten.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur: ‘Voor Truus & Geoffrey/ in herinnering aan/ een gezellige avond/ Maarten B/ Leiden,/ 15-III-1984’.
Het Haagse echtpaar Truus en Geoffrey Madge (een bekende pianist, uit Australië afkomstig) was goed bevriend met Biesheuvel.

8. (BOEKENWEEK 2008). BERNLEF, J. De pianoman. (Boekenweekgeschenk 2008). (Amsterdam), CPNB, 2008. Karton. 92 p. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door Bernlef en gedateerd in de Boekenweek ‘Brussel, 18.6.2008’. Inliggend: de speciale boekenweek-bladwijzer van de Nederlandse Spoorwegen.

9. BUDDINGH’, C., en Bert SCHIERBEEK W & W of voor moeders is het altijd het ergste. Grondtekst voor een toneelstuk. Leiden/ Amsterdam, Universitaire Lustrum Commissie/ De Bezige Bij, 1970. Garenloos. 76 p. 1e druk. Paar knikjes in rug.
€ 35
* Gesigneerd door Buddingh’ én Schierbeek.

10. CLAUS, Hugo The Sorrow of Belgium. Translated from the Dutch by Arnold J. Pomerans. (Gesigneerd met opdracht van de auteur). New York, Pantheon Books, (1990). Halflinnen met stofomslag. X, 612 p. 1e druk. Handtekening en jaartal op voorste schutblad.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op de Franse titel: ‘for Greg, mediator/ stimulator,/ ergo: poet,/ HugoClaus’. Greg Gatenby, Canadees dichter, richtte in 1980 het Harbourfront’s International Festival of Authors op. Daarvoor haalde hij schrijvers van over de hele wereld naar Toronto. Wanneer hij een schrijver ontmoette, vroeg hij om een handtekening: in 2004 telde zijn verzameling zo’n 28000 boeken, waarvan het merendeel opdrachtexemplaren. Gatenby had niet alleen in Canada contact met Nederlandse auteurs; hij bezocht zelf geregeld literatuurfestivals in Nederland, zoals One World Poetry en Poetry International, waar hij in de coulissen nog meer schrijvers ontmoette.

11. CLAUS, Hugo Het verdriet van België. Amsterdam, De Bezige Bij, 1983. Linnen met stofomslag. 776 p. 1e druk.
€ 200
* Exemplaar met aardige, persoonlijke opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘voor Helena met/ mijn zeer oprechte/ dank voor de zorgen/ en mijn bewondering/ Hugo’.
Claus signeerde maar zelden met louter zijn voornaam en wie Helena is weten we helaas niet (de enige Helena die we in verband kunnen brengen is Helena (Leen) van Dijck, de vroegere directeur van het Letterenhuis in Antwerpen), maar toch: een aardige en heel persoonlijke opdracht in Claus’ meesterwerk! Wildemeersch 136.1.A.

12. COHEN, Fré Ic sie des Meyen schijn. Een nieu liedt-boecxken van Mey ende minne. Int welcke staen veel schone leysenen ende amoreuse liedekens. Bi een vergadert, uetghescreven ende verciert door Fré Cohen. Met eene corte inleydinghe van Willem Pijper. Amsterdam, Arbeiderspers, 1938. 21 x 18 cm. Heelperkament met onbedrukt beschermomslag. 50 p. als blokboek gebonden. Oplage 3000 exemplaren. 1e druk. Boekband staat wat open, blanco omslag heeft enkele vlekjes.
Verkocht
* Dit is een van de 10 genummerde luxe-exemplaren op Banzay de Luxe-papier gedrukt en in perkament gebonden, gesigneerd door Fré Cohen! De gewone editie is in zeer breekbaar imitatieperkament gebonden. Middeleeuwse liedjes met muzieknoten, initialen en vele vrolijke illustraties in kleuren uitgevoerd, ook de tekst is naar de kalligrafie van Fré Cohen. Quasi-middeleeuwse titelpagina: ‘Gheprint ende uetghegheven int jaer MCMXXXVIII ’t Amsteldam opten Heeckelvelde.’ Dit is nummer 2 van de oplage.
Het is de enige (zij het kleine) gesigneerde editie van grafisch ontwerper en tekenaar Fré Cohen (1903-1943), die in juni 1943 na verraad in handen van de nazi’s viel, maar vervolgens zelfmoord wist te plegen.

13. COLETTE & Léopold MARCHAND Chéri. Comédie en quatre actes. (Met handgeschreven opdracht van Colette). Parijs, Librairie Théatrale, 1922. Ingenaaid. 220 p. Niet afgesneden. 3e editie. Nogal versleten en bruin, sporen van reparatie met plakband. Achterin een uitvoerige aantekening in inkt, niet van Colette maar mogelijk van ‘Patrick’, de ontvanger van het boek, over het gewijzigde einde van deze komedie, ‘Note the changed version with added impetus’ (20 regels).
Verkocht
* Met een charmante opdracht van de auteur: ‘Pour Patrick, / en souvenir de / sa vieille amie, qui [gedrukt: Chéri]T New York / Colette’. Gevolgd door: ‘Ellen McCoole from Patrick -/ the above chéri! 1.15.’50’.
Colette bezocht New York in 1935. Haar aankomst daar was een sensatie: toen ze het gloednieuwe, in art-deco versierde stoomschip Normandie verliet, was ze slechts gehuld in sportkostuum, met Romeinse sandalen aan de voeten en met felrood gelakte teennagels. De journaliste Ellen McCoole werkte voor Vogue en Harper’s Bazaar.

14. COLT, Ann O she said. (Met 8 originele tekeningen van Alice van der Pas). Vught, Zolderpers, 1992. Oblong. Ingenaaid met stofomslag. 24 p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 65 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is éen van de 25 Romeins genummerde exemplaren met acht originele tekeningen, gesigneerd door auteur en kunstenaar.
Bijgevoegd: Uitgebreide, handgeschreven brief van de auteur van vier kantjes aan ‘Lieve Jet’. Gedateerd ‘1 april 1991’ en gesigneerd ‘Ann’.
Voorts: Typoscript van een gedicht (waar in de brief op gezinspeeld wordt).

15. (COUPERUS). MCKENNA, Stephen Getypte, gesigneerde brief, gedateerd ’10 May, 1933′. Aan ‘Dear Madam’ ofwel Mrs. Lionel Barrett, 3 Cromer House in Londen. 20,1 x 12,2 cm. Op papier met briefhoofd in groen ’11 Stone Buildings,/ Lincoln’s Inn, W.C. 2′ [Londen], waar McKenna lang woonde. 8 regels met paars lint getikt en in paarse inkt gesigneerd.
€ 75
* De romanschrijver Stephen McKenna (1888-1967) is niet in staat om in juli 1933 een bijeenkomst van de Canadian Authors’ Association bij te wonen. McKenna heeft een zeker belang voor de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Hij schreef het voorwoord van de vertaling van Van Oude Menschen, de Dingen die Voorbijgaan voor de vertaling door zijn vriend Alexander Teixeira de Mattos, die in 1917 gepubliceerd werd. Na diens dood schreef hij zijn biografie onder de kernachtige titel Tex (dit boek is ook bij ons leverbaar, voor € 25). McKenna ontmoette Couperus in Londen in 1921 en bleef met hem corresponderen.

16. DEEL, T. van Ikaros. (Terhorst, Ser Prop, 2015). Vouwblad. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt op Hahnemühle in een oplage van 45 door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht

17. DEEL, T. van Kortom. Terhorst, (Ser Prop), 2018. Ingenaaid met omslag. (28) p. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 40 door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Die mooie letter Meidoorn.

18. (DEYSSEL, Lodewijk van) Een pic-nic in proza. Bloemlezing uit “De Nieuwe Gids”. Amsterdam, S.L. van Looy/ H. Gerlings, 1893 [= 1892]. Versierd linnen (ontwerp G.W. Dijsselhof). (6), 226 p. 1e druk. Boekblok ligt los in band. Vlek op p. 94-95 (Rorschachtest avant la lettre).
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de ene Nieuwe Gidser aan de andere op de Franse titel: ‘Den Heer A. Diepenbrock/ van L. van Deyssel./ Bergen op Zoom, 28 Nov. 1892’. Aan deze belangrijke bloemlezing stond Van Deyssel een boekbeoordeling en een prozafragment af. Braches Documentatie 332.

19. DIEREN, E. van Prof. Freud. De uitvinder van de z.g. psychoanalyse of te wel “diepte”-zielkunde en het door velen onderschatte perverse gevaar. Baarn, Hollandia-Drukkerij, [1932]. Linnen. (4), IV, 314 p. 1e druk. Rug gescheurd. Met exlibris van de filosoof J.L. Bouman en stempels en andere tekens van de bibliotheek van het Rooms-katholieke Philosophicum te Warmond.
€ 80
* Dit is een luxe-exemplaar, gedrukt op zwaar geschept Hollands papier. Het is twee keer zo dik als een gewoon! Luxe-exemplaren worden niet vermeld in de Nederlandse biografie van Brinkman.
Met voorin een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de schrijver (1861-1940): ‘Van E van Dieren arts/ aan Zijne Eminentie Prof Aengenent/ Bisschop van Haarlem/ 21 Jan 1932’. Op de titelpagina van het boek is een aanbeveling van Aengenent aangehaald: ‘zijn [Van Dierens] werk getuigt van veel studie en groote belezenheid en van een gezond oordeel’.
De titelpagina meldt: ‘Inhoudsopgave. Freud als stylist en pornograaf; als Godsdienst-verachter en bolsjewiek; als psychopaat en sadistisch mishandelaar van zielszieken; als bevorderaar van de perverse ontucht èn als ‘advocaat van den duivel’ en ‘duivelwèkker’ (zoo noemde hij zich zèlf!)’.
Het boek fulmineert tegen Sigmund Freud, Magnus Hirschfeld, de socialisten, de homoseksuelen en de nudisten en behandelt uitvoerig de ‘propaganda-geschriften’ van het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee. En veel Van Dieren zelf: hij haalt zijn oudere geschriften uit de kast en maakt zich nog eens heerlijk kwaad over de reacties daarop. Verder over Willem Bonger, Pijpelijntjes, Henriëtte Roland Holst, beri-beri (de eeuwige bron van Van Dierens snijdende verontwaardiging over zijn miskenning als onderzoeker), de ‘dansepidemie’, Keyserling, Einstein, alles gekruid met een klein snuifje antisemitisme. ‘Dit is een boek voor…. “kêrels”! Hoeveel zijn er nog in Nederland?’

20. DOORN, Johnny van Gevecht tegen het zuur. Amsterdam, De Bezige Bij, 1984. Garenloos. 152 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met opdracht van de auteur: ‘Voor Ravoo,/ leve het mijmeren!/ johnny van doorn/ 23 mei ’87/ Den Haag’.

21. DOR, Moshe Handgeschreven, gesigneerde brief aan de Nederlandse schrijver Manuel van Loggem (1985). Luchtpostpapier met afzender en geadresseerde plus drie postzegels op de voorzijde, vriendelijke brief (in het Engels) op de achterzijde (16 regels). 27 x 20 cm. Gedateerd ‘March 10, 1985′. Iets gekreukt en licht beschadigd.
€ 50
* Over het ter vertaling aanbieden van Van Loggem’s roman over Mozes bij een uitgeverij in Israël, maar het mocht niet baten: ‘Your Moses is not their Moses’. De Israëlische schrijver Moshe Dor (1932-2016) had in 1985 Nederland bezocht, wat resulteerde in de vertaling van enkele van zijn gedichten in het Nederlands. Hij had veel Nederlandse schrijvers ontmoet, onder wie Van Loggem (1916-1998).

22. DUMAS jr., Alexandre Handwritten letter to ‘Mon cher ami’. Blauw vergé papier. 20,7 x 13,4 cm. 4 p. Met gedrukt adres ’98, Avenue de Villiers ‘. Alleen beschreven op de eerste twee pagina’s. Gesigneerd, niet gedateerd. 20 regels tekst. Tweemaal gevouwen.
€ 125
* Dumas, auteur van onder andere La Dame aux camélias, vraagt zijn correspondent om informatie over het bedrag dat zijn uitgever Hachette extra gaat betalen aan de auteurs.

23. HAAN, Jacob Israël de Rechtskundige significa en hare toepassing op de begrippen: “aansprakelijk, verantwoordelijk, toerekeningsvatbaar”. Academisch proefschrift ter verkrijging van den graad van doctor in de rechtswetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, W. Versluys, 1916. Linnen (!). (8), 274 p. 1e druk. Zonder de stellingen. Keurig exemplaar, waarvan de hoeken slechts minimaal geschaafd zijn.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘To Lady Marie/ and Sir Charles/ Welby/ Jacob Israël de Haan’. Sir Charles Welby (1865-1938) was de zoon van Sir William Welby en Victoria, Lady Welby; Lady Marie Hervey was zijn echtgenote. Victoria, Lady Welby (1837-1912) is de grondlegger van de significa en had grote invloed op Nederlandse significi als L.E.J. Brouwer, Frederik van Eeden en Gerrit Mannoury. Zij wordt herhaaldelijk geciteerd in dit proefschrift, onder andere in de laatste regel op de laatste pagina. In 1912 zouden Van Eeden en De Haan bij haar op bezoek gaan in Engeland, maar kort daarvoor overleed zij.
Een exemplaar in linnen band hebben wij niet eerder aangetroffen (zie ook het volgende nummer).

24. HAAN, Jacob Israël de Rechtskundige significa en hare toepassing op de begrippen: “aansprakelijk, verantwoordelijk, toerekingsvatbaar”. Academisch proefschrift ter verkrijging van den graad van doctor in de rechtswetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Amsterdam, W. Versluys, 1916. Ingenaaid. (8), 274, (6) p. 1e druk. Met de stellingen. Omslag beschadigd en los.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘I. Prins van Jacob/ Israël de Haan’. Mr. Izak Prins (1887-1968) was jurist en publicist. In 1916 organiseerde hij de tentoonstelling Het verdwijnend Amsterdamsch ghetto in beeld, waarna De Haan het gedicht ‘Een Joodsche Tentoonstelling’ schreef, in druk aan Prins opgedragen. In 1919 bezorgde Prins de handelsuitgave van Rechtskundige significa.

25. (HERINGA, Peter). KEMP, Pierre Pacific. Utrecht, Bruna, 1946. Halflinnen. 32 p. Gedrukt in een oplage van 300 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi en gaaf.
€ 35
* Exemplaar met signatuur van de dichter Peter Heringa (pseudoniemen Peter Leberecht en H.G. Liebentrau), die daaronder vermeldt dat hij het op 15-3-’64 gekregen heeft van zijn medestudent en vriend, de 23-jarige Ger Kleis, die later de drukker van Sub Signo Libelli zou worden. Heringa, op dat moment achttien jaar, was een groot liefhebber van Kemp. In deze Pacific telde hij de regels van het lange locomotief-gedicht en noteerde met potlood in de kantlijn de tientallen. In de jaren 80 was Kleis dé uitgever van Peter Heringa. Voorafschaduwing van een vruchtbare samenwerking!

26. (HERINGA, Peter). MALLARMÉ, Stéphane L’après-midi d’un faune/ Brise marine/ L’azur. Verona, Editiones Dominicae (Franco Riva), 1972. 27 x 19 cm. Blauw halfmarokijn, de platten bekleed met blauw Italiaans papier, op de voorkant met verguld drukkersmerk. Met beschermplastic in origineel foedraal. (40) p. Kop verguld. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt in twee kleuren blauw en zwart op Pescia-velijnpapier van Magnani in 50 genummerde exemplaren. Rug verbleekt, verder mooi.
Verkocht
* Voorin de bescheiden handtekening van de dichter Peter Heringa in potlood, met datering ’16/4/84′. Subtiele, ruimhartige typografie. Riva noemde dit prachtige bibliofiele boek liefkozend zijn ‘Mallarmino’: ‘Mallarmeetje’. Hij drukte ook andere, meer pretentieuze en geïllustreerde boeken van Mallarmé.

27. JOYCE & Co. Zendbrief voor de lezers van Michael van Mander. Amsterdam, De Arbeiderspers/ Scheltema Holkema & Vermeulen, 1979. 5 eenzijdig bedrukte vellen tekst, 1 vel foto’s van Frans Verpoorten jr. en 1 pagina handschrift in facsimile in een mapje. Gedrukt in een oplage van 275 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag deels iets verkleurd.
Verkocht
* Gesigneerd door Meijsing onder het colofon.

28. LARBAUD, Valery Intentions. Vol. 1 no. 9. Valery Larbaud. (Gesigneerd luxe-exemplaar). Parijs, Maison des Amis des Livres, 1922. 24 x 17 cm. Gebonden in getint, sterk geaderd perkament, met vijf ribben en rugtitel in blinddruk, origineel omslag meegebonden. (2), 66 p. Met portret op glanspapier. 1e druk. Perkament staat een beetje wijd.
Verkocht
* Dit is een van 20 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren op Hollands papier (nr. 10), met de handtekening van Larbaud onder zijn portret.

29. MARSMAN, H. Verzen. (Met een houtsnede van Erich Wichman op het omslag). (Gesigneerd met opdracht van de schrijver aan zijn moeder!). Zeist, J. Ploegsma, 1923. Ingenaaid met flappen. 52 p. [Gedrukt in een oplage van 400 exemplaren]. 1e druk. Debuut. Omslag deels verschoten en met scheurtjes.
Verkocht
* Opdracht van de auteur [aan Maria Marsman-van Wijk] in potlood op het voorste schutblad: ‘voor Moeder/ van Henny/ 7. Sept. 23’.
Jan Frederik Marsman en Maria Adriana Johanna van Wijk kregen drie zonen; dichter Henny was de oudste. Met zijn vader had Marsman nauwelijks een band, maar zijn moeder was hij zeer toegenegen. Dit opdrachtexemplaar behoort tot het handjevol eerste exemplaren dat Marsman begin september 1923 ontving van zijn vriend Arthur Lehning, die de bundel Verzen in Berlijn aan het drukken was. Pas in oktober arriveerde de rest van de oplage bij uitgeverij Ploegsma, die Verzen distribueerde. Na de dood van de moeder van Marsman ging dit exemplaar van het ‘rode boekje’ over in de handen van Marsmans jongste broer, Johan Gerard (Joop), die nog altijd woonachtig was in Zeist.

30. MIRBEAU, Octave Dingo. (Met handgeschreven opdracht). Parijs, Bibliothèque-Charpentier-Eugène Fasquelle, 1913. Gemarmerd karton. (6), 424 p. 1e druk. Goedkoop tekstpapier verbruind. Rug iets versleten. First edition. Cheap text paper browned. Backstrip a bit worn.
€ 125
* Met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Mirbeau aan “Docteur Elias/ sympathiquement”. Octave Mirbeau (1848-1917) is onder meer bekend vanwege zijn Dagboek van een kamermeisje en verscheidene andere, vaak controversiële romans. De hoofdpersoon ‘Dingo’ is Mirbeaus hond, en dat gezichtspunt geeft hem de gelegenheid zijn gal te spuien over het plattelandsstadje waar hij woonde, over zijn bewoners en over de mensheid in het algemeen.

31. MORRIËN, Adriaan Annette. (15 gedichten met illustraties door Bob ten Hoope). Amsterdam, De 3 Gratiën/De Bezige Bij, 1987. 35 x 25 cm. Linnen. (40) p. Gedrukt in 650 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 150 exemplaren die door auteur en kunstenaar werden gesigneerd. De gedichten werden afgedrukt in facsimile van het handschrift.

32. MULISCH, Harry Het stenen bruidsbed. Amsterdam, De Bezige Bij, 1970. Garenloos. 224 p. 19e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door Mulisch op de titelpagina en door hem gedateerd ‘1975’. LRP 1.

33. (NAAMGEVERS). Henry BROUGHAM, Luboš KOHOUTEK, Samuel PLIMSOLL Drie handtekeningen.
1. Henry BROUGHAM Gesigneerde en geadresseerde voorkant van een envelop met gratis frankeerzegel. ‘London Augst three / 1835 / Jn. Mullineux Esq / Liverpool / Brougham ‘. Vel papier (79 x 120 mm), in passepartout om voorzijde en achterzijde te laten zien. Gestempeld in rood. Wat vlekkig.
Handtekening van Henry Brougham, 1st Baron Brougham en Vaux (1778-1868), die Lord Chancellor was geweest van 1830-1834, was de ontwerper en naamgever van de Brougham-koets. Ook was hij een fervent Brits activist tegen de slavernij. Onder zijn ambtstermijn als Lord Chancellor werd de Slavery Abolition Act van 1833 ingevoerd.
2. Luboš KOHOUTEK Handtekening van Luboš Kohoutek in blauwe vulpen. Velletje papier (77 x 125 mm) met getypte toeschrijving.
De Tsjechische astronoom Luboš Kohoutek (geboren 1935) ontdekte vele planetoïden en kometen. Hij was de naamgever van de Komeet van Kohoutek (1973).
3. Samuel PLIMSOLL Handtekening op een kaart geplakt, onderstreept. Velletje papier (55 x 94 mm), op kaart geplakt. Een beetje vlekkig, aantekeningen op achterkant.
Handtekening van Samuel Plimsoll (1824-1898), een Britse politicus, liberaal parlementslid 1867-1880. Hij was een voorstander van veiligheid op schepen en bedacht de lijn die op schepen gezet wordt om de maximale lading af te bakenen, nu bekend als de Plimsoll-lijn.
€ 50
* Deze drie handtekeningen kunnen een begin vormen van een mooie verzameling…

34. (ONSLOW). HUGHES, Geoffrey Grote portretfoto, gesigneerd. Zwartwitfoto. 24,8 x 20,0 cm. Met gesigneerde opdracht: ‘To James/ Worst Luck/ (sign.)’. Achterop een stempel van Granada T.V. Enkele kleine vlekjes.
€ 35
* Pracht van een portret met een belangstellende glimlach, waarschijnlijk van ongeveer 1990. Acteur Geoffrey Hughes (1944-2012) is in Nederland vooral bekend als Onslow, de zwager van Hyacinth Bouquet in de onsterfelijke, telkens herhaalde serie Keeping Up Appearances, maar hij speelde ook de sympathieke stouterik Eddie Yeats in Coronation Street en talloze andere rollen.

35. (PERRON, E. du). WILSON, Harriette Harriette Wilson’s Memoirs of Herself and Others. With a Preface by James Laver. Londen, Peter Davies, 1929. Linnen. xvi, 672 p. Met kleurig frontispice. Herdruk naar de eerste uitgave van 1825. Band niet helemaal fris. Naampje van een vorige eigenaar op schutblad en titelpagina.
€ 200
* Op de binnenkant van het voorplat een handgeschreven, Engelstalige opdracht van E. du Perron aan Everard Bouws: ‘To our dear Bows,/ who will love this here female/ for her refined dress-and-manners.* / EdP./ *To say nothing of her wit & temperament.’ Dit omvangrijke boek is de autobiografie van een Engelse courtisane (1786-1845).

36. PIRENNE, Henri Notice sur Léon Vanderkindere, membre de l’Academie. Sa vie et ses travaux. Uittreksel uit het Jaarboek van de Koninklijke Academie van België (74e jaargang). 24 x 16 cm. Ingenaaid met origineel omslag. (52) p. Met portret (gravure) door Louise Danse.
€ 35
* Op de eerste pagina gesigneerd door Henri Pirenne met: ‘A mon cher ami H. Schlikker’.
Dit zou Hermann Schlikker kunnen zijn, een textielfabrikant en zakenman uit Bentheim.

37. REIJT, Vic van de Voetbal, Drank en Vrouwen. (Gesigneerd met opdracht van de auteur). Amsterdam, C.J. Aarts, 1978. Ingenaaid. 48 p. 1e druk. Rug verbleekt.
€ 20
* Opdracht van de auteur in rode inkt op de Franse titel: ‘Voor Ruud Broens,/ uitgever, piraat, mens/ Vic van de Reijt/ 5 januari 1981’.
Ruud Broens vormde met Pierre Roth en Ewald Spieker De Literaire Loodgieters, die in de jaren ’80 opmerkelijke bibliofiele boekjes uitgaven, soms zonder toestemming van de betreffende auteur te vragen. Van Vic van de Reijt verscheen bij De Literaire Loodgieters in 1980 De scheet in perkament gebonden, als reactie op De bibliofiel van Gerrit Komrij.

38. REVE, Gerard Archief Reve 1931-1960 (en) 1961-1980. (Baarn), De Prom, (1981-1982). 2 delen. Garenl. 272; 240 p. 1e druk. Ruggen verschoten (als vrijwel altijd).
Verkocht
* Met in beide exemplaren een handgeschreven opdracht van de auteur aan de toenmalige conservator van het Letterkundig Museum: ‘Voor Sjoerd van Faassen,/ met de beste wensen van/ Gerard Reve./ ‘La Grâce’, October 1981.’ en ‘Voor Sjoerd van Faassen,/ met beste wensen van/ Gerard Reve./ Schiedam, 27 April 1982.’

39. REVE, Gerard Het geheim van Louis Couperus. Utrecht/ Antwerpen, Veen, (1987). Ingenaaid. 32 p. 1e druk. Rug zeer licht verschoten.
Verkocht
* De echte eerste druk, herkenbaar aan de aanhef ‘Zeergewaarderde Toehoorsters en Toehoorders’ op pagina 5 en de slotzin ‘Ik dank U’ op pagina 28. Gedrukt in een kleine oplage die werd uitgedeeld aan de toehoorders van Reve’s toespraak op 26 november 1987 en niet in de handel kwam. Bovendien werd dit exemplaar op de dag van de toespraak GESIGNEERD door Reve: ‘Den Haag, 26 November 1987./ Gerard Reve.’ Zelf Reve Verzamelen 60.

40. RUBINSTEIN, Renate Collectie van acht eerste drukken met handgeschreven opdrachten aan Aad Nuis.
Verkocht
* Aardige en intieme opdrachten (‘Als altijd, maar nu in sombere tijden’, ‘In het jaar van de Vrede/ kwek kwek’ etc.). Renate Rubinstein was van 1956 tot 1963 getrouwd met Aad Nuis, maar ze zouden ook na de scheiding goed contact houden.
1. Namens Tamar. 1964. Deze bundel is ook in druk opgedragen aan Aad Nuis: hét exemplaar dus!
2. Met verschuldigde hoogachting. 1966.
3. Tamar kolommen. 1973.
4. Twee eendjes en wat brood. 1981.
5. Links en rechts in de politiek en in het leven. 1983.
6. Tijd van Leven. 1987.
7. Over mijn katten. 1989.
8. Overgangscursus. 1990. De opdracht is gedateerd 24 oktober 1990, op 23 november zou Rubinstein overlijden.

41. SCHENDEL, Arthur van Der liefde bloesems. (Met opdracht). Amsterdam, J.M. Meulenhoff, 1921. Verguld linnen (fraai art-deco bandontwerp P.A.H. Hofman). 236 p. Kop verguld. 1e druk. Rug verschoten, bovenaan iets versleten.
€ 85
* Met korte, gesigneerde opdracht van de schrijver: ‘Ruud en Bine/ van/ Arthur’ aan de Groningse architect A.R. Wittop Koning en zijn echtgenote W.C. Wittop Koning-Rengers Hora Siccama (‘Wobbina’). Zij waren oude vrienden van de familie Van Schendel.

42. VINKENOOG, Simon / Salman RUSHDIE The Satanic Verses. (Gedicht). (Eigen beheer 1989). Eén blad. Fotokopie van typoscript. Voluit gesigneerd in groen ‘Simon Vinkenoog’ en met handgeschreven groet van dezelfde: ‘gegroet,/ veel moed, geluk/ & wijsheid/ toebedacht!’
€ 60
* Vinkenoog schreef dit 23-regelig gedicht (gedateerd 6 maart 1989) naar aanleiding van de enkele weken eerder door Khomeini uitgesproken fatwa over Salman Rushdie. Onderaan het gedicht staat een noot, gedateerd 14 maart 1989, naar aanleiding van het feit dat een brief aan de burgemeester van Ravenna van een week eerder, waarin gedreigd werd het graf van Dante op te blazen omdat die de profeet Mohammed in zijn Goddelijke komedie in de hel plaatste, een grap was.
Bijgevoegd: Salman RUSHDIE, De duivelsverzen. Amsterdam/ Antwerpen, Veen, (1991). Garenloos. 496 p. 8e druk. Dit exemplaar werd door Rushdie GESIGNEERD op de Franse titel.

43. (VORRINK, Koos). DIEDERICH, Franz Jungfreudig Volk. Gedichte. (Met handtekening van Koos Vorrink). Berlijn, Arbeiterjugend-Verlag 1925. 14 x 9 cm. Ingenaaid met roze omslag. 48 p. Vouw in de eerste pagina’s. Iets verkleurd.
Verkocht
* In potlood gesigneerd door Koos Vorrink, de voorzitter van de Nederlandse socialistische jongerenbeweging A.J.C. Gedichten van een redacteur van de socialistische krant Vorwärts (1865-1921).

44. VRIAMONT, Joris Sebbedee. (Luxe-exemplaar met handgeschreven opdracht van de schrijver, gesigneerd). Den Haag [= Brussel], (A.A.M. Stols [= eigen beheer]), 1926. Ingenaaid met omslag. (2), 40 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk. Debuut.
€ 195
* Opdracht van de auteur in blauwe inkt op het voorste schutblad: ‘Den Heer B.Th. de Heij/ in opdracht van den schrijver/ Jvriamont/ 5.3.26’.
Bernard de Heij, later directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, schreef met Jac. Rijkse het vaak herdrukte handboek Anatomie voor kunstenaars.
Dit is een van de 50 Arabisch genummerde exemplaren, gedrukt op Hollandsch van Van Gelder.
Van Dijk 103.

45. WOLKERS, Jan Zomerhitte. [Amsterdam], C.P.N.B., 2005. Karton. 92 p. 1e druk.
€ 20
* Gesigneerd, nou ja: gestempeld door Wolkers: handtekeningstempel met kip. Boekenweekgeschenk, met losse boekenlegger.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 26 augustus 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.117 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: