antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 923: Jan Hofker

Gedachten en Verbeeldingen van Jan Hofker is een van de mooiste en meest luxueuze boekuitgaven van de typisch Nederlandse variant van de art-nouveau, de Nieuwe Kunst. Theo Nieuwenhuis versierde de perkamenten band in batik en elk exemplaar werd op het achterplat voorzien van de initialen van de besteller. Die initialen zijn niet altijd te identificeren, maar in dit geval wel: C.F. Hofker, de oudste broer van de schrijver – hij zette zijn handtekening voorin.

We hadden in totaal drie luxe-exemplaren, dit is het laatste dat we nog hebben. Tijdelijk verlagen we de prijs naar 1650 euro. De overige items in deze nieuwsbrief werpen breder licht op dit perkamenten batikjuweel.


1. (DEYSSEL (inl.), Lodewijk van). HOFKER, Jan Gedachten en Verbeeldingen. Met inleiding van L. van Deyssel. Amsterdam, Van Looy, 1906. Linnen. (4), 148 p. 1e druk. Rug verschoten.
€ 100
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘voor Hein/ van/ Jan’. Hein kan bijna niemand anders zijn dan mede-vergeten Tachtiger Hein Boeken.
De ‘gewone’ versie in blauwgrijs linnen, op kleiner formaat, zonder portret en met andere sierinitialen.

2. (DEYSSEL (inl.), Lodewijk van). HOFKER, Jan Gedachten en Verbeeldingen. Met inleiding van L. van Deyssel. Amsterdam, Van Looy, 1906. Linnen. (4), 148 p. 1e druk. Naam op schutblad, rug verschoten, linnen aan onderzijde rafelig, potloodaantekeningen.
Verkocht
* De ‘gewone’ versie. Exemplaar uit de bibliotheek van Harry G.M. Prick, die boven ieder hoofdstuk de aflevering van De Nieuwe Gids noteerde waarin dat hoofdstuk gepubliceerd was. Prick schreef een uitgebreid artikel over de totstandkoming van Gedachten en Verbeeldingen en de rol van Van Deyssel daarin: ‘De bloemen van Gerrit Jan Hofker door Van Deyssel en Witsen tot een ruiker geschikt’ (Maatstaf, jaargang 38, aflevering 6 (juni 1990), p. 34-48).

3. (DEYSSEL (inl.), Lodewijk van). HOFKER, Jan Gedachten en Verbeeldingen. Met inleiding van L. van Deyssel. Amsterdam, Van Looy, 1906. Ingenaaid. (4), 148 p. 1e druk. Voorzijde kwetsbaar omslag iets los (maar niet helemaal).
Verkocht
* ‘De Roo-Rozen serie’. Door J.B. Heukelom ontworpen omslag in rood, groen en zwart, met schattige rozenboompjes (Braches’ Bouwstoffen, zie p. 293-294).

4. (DEYSSEL (inl.), Lodewijk van). HOFKER, Jan Gedachten en Verbeeldingen. Met inleiding van L. van Deyssel. Amsterdam, Van Looy, 1906. Ingenaaid. (4), 148 p. 1e druk. Voorzijde omslag los, rug gebroken (maar niet los).
Verkocht
* ‘De Roo-Rozen serie’. Door J.B. Heukelom ontworpen omslag in rood, groen en zwart, met schattige rozenboompjes (Braches’ Bouwstoffen, zie p. 293-294).

5. (HOFKER, Jan) Nieuwe uitgaven 1906 van S.L. van Looy, Amsterdam. Vouwblad.
Verkocht
* Prospectus van een dertigtal titels van Van Looy, waaronder Hofkers Gedachten en Verbeeldingen (ingenaaid f 2,25; gebonden f 2,75), waarvan ook de luxe-editie aangeprezen wordt: ‘Luxe-editie, in 50 exx., op Holl. papier, met geëtst portret van den schrijver, door W. WITSEN, boekversiering en gebatikt perkamenten band van T. NIEUWENHUIS. Geb., f 20,-‘). op pagina (2) wordt ook de tweede druk van Perks Gedichten aangeprezen (de luxe-editie met ‘lithografische versieringen in kleuren van Th. NIEUWENHUIS’): ‘Slechts 22 exemplaren nog voorhanden. De steenen zijn afgeslepen’.

6. HOFKER, Jan Originele zwart-witfoto van een portret (schilderij) van G.J. (Jan) Hofker. 15,0 x 10,3 cm.
Verkocht
* Portret van Hofker door W.G. Hofker, 1934. Zie RKD.


7. (NIEUWENHUIS, Theo). HOFKER, Jan
Gedachten en Verbeeldingen. Met Inleiding van L. van Deyssel. Amsterdam, S.L. van Looy, 1906. Origineel donker-honingkleurig gebatikt heelperkament met decoraties in donkerbruin en naturel, en belettering in batik met lijnen en stippen gestempeld in goud. Op de rug gesigneerd met monogram T[heo] N[ieuwenhuis]. De binder signeerde in blinddruk aan de binnenkant van het voorplat, [Jan] Mensing. Alle sneden verguld. (10), 144 p. Met een geëtst portret van de schrijver door Willem Witsen (zie bovenaan deze nieuwsbrief). Een van 50 luxe-exemplaren op geschept papier van Van Gelder. 1e druk. Randen van de rug iets geschaafd. Stempel op schutblad en op de eerste blanco pagina (Rusthuis ‘Rozenburg’). Met handtekening op de eerste blanco pagina ‘C.F. Hofker’.
€ 1650
* Deze magnifieke luxe-uitgave met zijn fantastische batikband, een van de hoogtepunten van de Nederlandse Art Nouveau-boekbindkunst, werd verspreid onder vrienden en bewonderaars van Hofker (1864-1945), een sensitivistisch auteur en vriend van vele Tachtigers. Nieuwenhuis tekende het monogram van de eigenaar op de achterzijde van de verkochte exemplaren. In dit geval is dat ‘F.H.’, de oudste broer van de auteur, Cornelis Fredrik Hofker (1849-1921). Braches 1594, zie Bouwstoffen p. 796-804: daar worden 29 exemplaren genoemd die nog bekend zijn – dit is exemplaar 1594-25.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 oktober 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: