antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 924: Eens droomden wij

Zonder schild, maar met betrouwen. Een rijkgevulde, flink gevarieerde nieuwsbrief met uitzinnige drukpersvirtuositeit van Alex Barbaix en een tot op de blote letter uitgekleed boek van Gerrit Krol, liederen over de dood en de sombere dronk, en literatuur die je met verschillende briltypen kunt bekijken. Psalmen, dingbats, intense scripties, pièces de résistance (in de aanbieding), salpeteren souterrains, spookpaleizen en onttoverde tovenaars. Via de Sprechstunde van Martin Heidegger. Huh? Ja.


1. (ALKEMA, Wobbe). CANNEGIETER, H.G. Midwintersproken. (Omslagillustratie Wobbe Alkema). Assen, Van Gorcum, 1932. Ingenaaid. 80 p. 1e druk. Lichte gebruikssporen.
€ 20
* Moderne korte verhalen – de titel is verwarrend. Fraai omslagontwerp van de Groninger Ploegschilder Wobbe Alkema. Reeks Eikel-drukken. Met opsomming van alle eerder verschenen Eikel-drukken, de Vuurtoren-boekerij en Van Gorcum’s Volksboekerij. De schrijver is een voormalige dominee, de Haarlemse veelschrijver Hendrik Gerrit Cannegieter (1880-1966), niet de gelijknamige directeur van het KNMI.

2. ATALANTA PERS Psalmen van nu. (Met een inleiding door Bart Jaski. Met drie originele etsen door Rien van der Nat en drie piëzografiën door René Bakker). Baarn, Atalanta Pers, 2016. Losbladig (als uitgegeven). 29 eenzijdig bedrukte bladen in perspex schuifdoos (Eiso Bergsma). Oblong. 28 x 44 cm. Vervaardigd in een oplage van 37 genummerde en door uitgever en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is éen van de vijf Romeins genumerde exemplaren, bestemd voor de medewerkers. Bevat 21 psalmgedichten van Benno Barnard, H.C. ten Berge, Huub Beurskens, Mark Boog, Frans Budé, Paul Claes, Imme Dros, Ron Elshout, Ida Gerhardt, Eva Gerlach, Peter Ghyssaert, Leo Herberghs, Esther Jansma, Hans Kloos, Hester Knibbe, Guus Kuijer, Tomas Lieske, Hans Tentije, Willem van Toorn, Simon Vinkenoog en Leo Vroman. Tien gedichten werden eerder opgenomen in het Themanummer ‘Nieuwe Psalmen’ van Parmentier (Nijmegen 1995), tien dichters werd gevraagd een nieuwe psalm te schrijven. Van Ida Gerhardt werd een bestaande psalmhertaling opgenomen. Eén van de grootste projecten van de Atalanta Pers, de nieuwprijs bedroeg indertijd 650 euro. Atalanta 107.

3. (AVELINE, Claude) Discours aux statues par l’auteur du Point du Jour et du Livre égaré. Maastricht, A.A.M. Stols, 1930. 25 x 18 cm. Ingenaaid met flappen en titeletiket. 24 p. Gezet uit de Lutetia van J. van Krimpen en gedrukt in rood en zwart op Ossekop in 125 genummerde exemplaren op ‘papier de Hollande des Manufactures Royales Pannekoek & Cie’. 1e druk. Omslag bovenaan sterk verkleurd, kreukje, verder een prima exemplaar van een kwetsbaar boek.
Verkocht
* Dit is een van de 25 exemplaren hors commerce (nr. 107). Stols’ opvallende titelpagina is een typografisch huzarenstukje met zijn grote Lutetia-letters en zijn kleurige fleurons (‘horticultural dingbats’ noemt Robert Bringhurst ze). Mooi ruig papier. Van Dijk 198.

4. BARBAIX, Alex Her-gebruik &. Baambrugge, Grote Letter Bibliotheek, 1991. 26 x 19 cm. Met gouden sierkoord bijeengehouden en met geblinddrukt groen imitatiesuède bekleed omslag in ingenieus gevouwen en met een aansporing uit de I Tjing bedrukt blad bitumen-inpakpapier. (28) p., niet opengesneden (en dat is ook niet de bedoeling). Gezet uit de Nobel, de Gill (corps 72), de Garamont, de Magnificat, de Memphis, de Aigrette en de Columna (en enkele typen die onbekend wensen te blijven), en gedrukt in 150 genummerde exemplaren in vijftien drukgangen op grote vellen kleurig drukkersafvalpapier. Het nummer van dit exemplaar (062) is op een speciaal los bijbungelend etiket afgedrukt. 1e druk. In perfecte conditie.
Verkocht
* Waanzinnig en enorm arbeidsintensief drukproject van Alex Barbaix, geproduceerd ter gelegenheid van de duizendste uitgave van de Grote Letter Bibliotheek, een opdracht van de directeur, tevens margedrukker, Jan Tholenaar.

5. (BIELKINE). GASUS, P. (= P.W. PEEREBOOM), & Wladimir BIELKINE Nog wat ulevellen. Een verdere keuze uit de dagelijksche rijmen van P. Gasus, overgedrukt uit het Haarlem’s Dagblad. Luchtigjes verlucht door Vladimir Bielkine. Haarlem, Bibliotheek van Haarlem’s Dagblad, [1928]. 24 x 15,5 cm. Geniet. 24 p. Met 11 illustraties van Wladimir Bielkine. 1e druk. Omslag los en aan de randen wat beschadigd.
€ 20
* Versjes over gebeurtenissen in de krant (Peereboom was redacteur van Haarlem’s Dagblad, waarvan zijn vader directeur was) met grappige tekeningen van de uit Rusland gevluchte kunstenaar Wladimir Bielkine (1895-1967). Deze bundel verscheen in 1928, niet in 1935 zoals wel eens wordt gesteld.

6. BONNEFANT, IN DE Collectie van zes rijmprenten / margeposters.
1. Anoniem: Drukfouten. Gedrukt in groen en zwart op opplakbaar papier voor de MargeMarkt 1979.
2. EIJK, Hans van: Bladelse Zomermarkt. Gedicht met illustratie in rood. 1978.
3. EIJK, Hans van: Naar een oude foto. Gedicht met illustratie in linosnede. Op getint papier.
4. Anoniem: ‘Ziet, hier leyt Steeven van den Stappen (…)’. Gedicht met illustraties in linosnede door Hans van Eijk. In bruin en zwart op blauw papier. 1979.
5. EVELYN, John: ‘We kwamen laat in Rotterdam aan (…)’. Uit het Dagboek (1641 en 1683). Met illustratie van Jan Luitwieler: gezicht op Heinenoord. [1979].
6. WINKLER PRINS, Jacob: ‘Zwart en wit, de tuben uitgeknepen (…)’. Met illustratie van Jan Luitwieler. Voor de opening van de tentoonstelling van aquarellen van Jan Luitwieler. 1979.
Verschillende formaten, maar niet hoger dan 30 cm en niet breder dan 17 cm.
€ 25
* Zes ephemere uitgaafjes van Hans van Eijk, alle uit zijn vroege jaren (hij begon in 1977).

7. (BÜCH, Boudewijn). Eva ROVERS Boudewijn Büch en het Goetheaanse spel met feit en fictie. (Wassenaar, Werkgroep Biografie Boudewijn Büch/ Gemeente Wassenaar, 2012). Geniet met stofomslag. 16 p. Oplage 200 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Deze uitgave werd uitgedeeld onder de aanwezigen van de tweede Boudewijn Büch-lezing, gehouden door Adriaan van Dis op 17 november 2012 en was niet in de handel. Schaars!

8. COUPERUS, Louis De boeken der kleine zielen. (I. De kleine zielen; II. Het late leven; III. Zielenschemering; IV. Het heilige weten). Amsterdam, Veen, [1901-1903]. 4 delen. Linnen (bandontwerp Theo Neuhuys). (4), 268, (4), 252; (4), 180, (4), 184; (4), 192, (4), 216; (4), 220, (4), 224 p. 1e druk. Ietwat scheefgelezen set (als vaak). Om mysterieuze redenen is in de meeste sets het eerste deel, De kleine zielen, licht beschadigd (mogelijk was de boekband iets te krap?). Zo ook hier, dit deel is iets scheefgelezen, de witte bestempeling is wat vervaagd. Enkele uitgegumde potloodinscripties. Zielenschemering heeft een naam voorin (van Henri H. van Calker, langdurig hoofdredacteur van de Gooi- en Eemlander), wat scheefgelezen. Weinig roest.
€ 300
* Toch een behoorlijk mooie, verzamelwaardige set met fraaie, gouden belettering! Braches Bouwstoffen 1453. Van Vliet 216, 1 t/m 4.

9. COUPERUS, Louis Een lent van vaerzen. Utrecht, J.L. Beijers, 1884. Ingenaaid (omslagontwerp L.W.R. Wenckebach). 96 p. Debuut. 1e druk. Hoekje uit omslag, hapje uit Franse titel, naam op Franse titel, maar mét de zo kwetsbare originele rug: slechts twee ontbrekende stukjes zijn aangezet. Langs de bovenrand van het binnenwerk enige vochtschade.
€ 350
* Moeilijk te vinden in goede staat, een van de beste exemplaren die wij de afgelopen jaren zijn tegengekomen. VV 104,1.

10. CREMERS, Marie Weerlichten. Verzamelde gedichten. Maastricht, Boosten & Stols, 1925. Ingenaaid. 136 p. Niet afgesneden. Gezet uit de Hollandsche Mediaeval en gedrukt in zwart en rood in 570 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug bovenaan niet helemaal gaaf.
€ 50
* Dit is een van de 20 Romeins genummerde exemplaren op geschept Hollands papier. Van Dijk 41.

11. (DOES, Bram de, M.C. ESCHER, W. SANDBERG, J. van KRIMPEN e.a.). LOMMEN, Mathieu In beperkte oplage. Archief Stichting De Roos 1945-2005. Een keuze. (Originele uitgave voor de leden, mét bijbehorende verzenddoos). [Utrecht], Stichting De Roos, 2006. Ingenaaid. In de originele, op maat gemaakte verzenddoos. 128 p. Rijk geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Bijzonder informatief en verhelderend over de vaak moeilijke bevalling van de verschillende De Roos-uitgaven! Met afbeeldingen van originele brieven van vormgevers als M.C. Escher, Bram de Does, Sandberg en Jan van Krimpen, en veel andere documenten uit het archief. In alle exemplaren werd een blad originele grafiek uit een vroegere De Roos-uitgave opgenomen, afkomstig uit de restantvoorraad prenten. Hier betreft het een houtgravure met hooghoedige mannen, van Lou Strik, afkomstig uit Aus den Memoiren des Herrn von Schnabelewopski van Heinrich Heine uit 1961.

12. DWERGEN-REEKS Complete serie, sommige delen in meerdere uitvoeringen (in totaal 31 deeltjes), met twee reclamefolders en een bibliografie. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1941-1946. 10,5 x 8 cm. Uitgaven in linnen of karton. Van de exemplaren in linnen is de kopsnee verguld (1941) of gekleurd (1946). Sommige boekjes hebben wat gebruikssporen, zoals een inscriptie voorin of wat verbleking en slijtage.
€ 250
* De Dwergen-reeks vormt het interessante resultaat van een samenwerking tussen de boekverzorgers S.H. de Roos en J. van Krimpen. De teksten zijn, in de woorden van recensent B. Stroman (Rotterdamsch Nieuwsblad, 18 november 1941) ‘de fijnzinnigste, de guitigste, de eenvoudigste, de aardigste uitingen van de Nederlanders’. Het is een reeks van leuke, niet te dure boekjes met bekende, goede teksten in mooie vormgeving bedoeld om bijvoorbeeld cadeau te geven met Sinterklaas. Ongetwijfeld was het de bedoeling om vaker zo’n reeks van tien boekjes uit te brengen, maar door de oorlogsomstandigheden kwam dat er niet van. De eerste tien boekjes in de Dwergen-reeks werden uitgebracht in oktober 1941, maar zonder jaartal. Deze variëren in omvang tussen 104 en 132 p. De laatste tien verschenen in 1946 en hebben wél het jaartal. Deze variëren tussen 88 en 132 p. De boekjes zijn uitgevoerd in verschillende materiaalsoorten: karton met titeletiket of linnen. De eerste serie bestaat ook in leder.

1. Brederoo, G.A., Amoureuze liederen. [1941]. Verzorgd door J. van Krimpen. Twee varianten aanwezig: linnen (104 p. met K-nummer) en karton (102 p. zonder K-nummer).
2. Busken Huet, C. Hugo de Groot. [1941]. Verzorgd door S.H. de Roos. Twee varianten: linnen en karton.
3. De Faambazuin der Hollandsche zeelieden. [1941]. Verzorgd door J. van Krimpen. Naam en datum voorin (Dec. 1941). Twee varianten: linnen en karton.
4. Gelijkenissen en wonderen van Jezus Christus. [1941]. S.H. de Roos/ Dirk van Gelder. Karton.
5. Genestet, P.A. de, Van mensch tot mensch. [1941]. Verzorgd door S.H. de Roos. Twee varianten: linnen en karton.
6. In Den Haag daar woont een graaf. [1941]. Een bundel Hollandsche kinderrijmen. Verzorgd door J. van Krimpen. Linnen.
7. Saadi, Musladie, Uit den Persiaanschen bogaard. [1941]. Verzorgd door S.H. de Roos. Twee varianten: linnen en karton (met een fraai koperachtig papier).
8. De Schoolmeester, Natuurlijke historie voor de jeugd. [1941]. Verzorgd door J. van Krimpen. Linnen. Naamplakkertje voorin.
9. Vondel, Joost van den, Tijddichten. [1941]. Verzorgd door S.H. de Roos. Linnen. Naam voorin.
10. Een zeer genoeglijke en vermakelijke historie van Reynaart de Vos (…). [1941]. Verzorgd door J. van Krimpen. Linnen.
11. Het aardig leven van Tyl Ulenspiegel. 1946. Verzorgd door S.H. de Roos. Twee varianten: linnen en karton. Inscriptie voorin.
12. Cats, J. Spiegel van den ouden en nieuwen tijd. 1946. Verzorgd door B. Mohr. Linnen. Getypt exlibris.
13. Bekker & A. Deken, E., Fabelen voor de Nederlandsche jeugd. 1946. Verzorgd door B. Mohr.
14. Hamertjes. Punt- en snel-dichten van Nederlandsche dichters. 1946. Verzorgd door J. van Krimpen. Linnen.
15. Hooft, P.C., Van liefde en min. 1946. Verzorgd door J. van Krimpen. Twee varianten: oranje en groen linnen.
16. De jaargetijden in de Nederlandsche poëzie. 1946. S.H. de Roos/ Dirk van Gelder. Twee varianten: linnen en karton.
17. Paaltjens, Piet: Snikken en grimlachjes. 1946. Verzorgd door S.H. de Roos. Linnen.
18. Van Kerstmis tot St. Nicolaas. Een bundel rijmen voor feest- en heiligendagen. 1946. Verzorgd door G.A. van Riemsdijk. Linnen.
19. De vrolijke kramer. 1946. Verzorgd door J. van Krimpen. Twee varianten: linnen en een blind interimomslag.
20. Wie wil hooren een goed nieuw lied? 1946. S.H. de Roos. Stempel voorin/ Naam voorin. Drie varianten: grijs en geel linnen, en karton.
Deze nummering stemt overeen met de bibliografie van Saalmink.
Bijgevoegd: L.G. Saalmink, ‘De Dwergen-reeks’. In Bulletin 20 van Stichting Drukwerk in de Marge, lente 1992 (p. 31-38).
Voorts: Twee originele reclamefolders uit 1941: De Dwergen. Kleine boeken met grooten inhoud. Verzorgd door J. van Krimpen en S.H. de Roos. Reclamefolder. 22 x 8 cm. 4 p. Met kleine notitie in pen achterop: ‘najaar ’41’, en groen stempel van Boekhandel “Plus-Ultra” in Amsterdam.
En: Boeken voor velerlei smaak. Reclameboekje. 15 x 10 cm. Geniet. 16 p. Notitie achterop: 1941. Deze fel-oranje uitgave bevat reclame voor De druiven der gramschap van Steinbeck, en allerlei romans en andere onderwerpen en series van Van Holkema & Warendorf. Op de achterkant prijkt ‘De Dwergen. Kleine boeken met grooten inhoud’ met opsomming van de tien ‘kleine boeken’.

13. (EMANTS, Marcellus). HOEVEN, Hans van der, & Ben SPIERING Scriptie over ‘Mensen’ van Marcellus Emants. Als tiende in de reeks Emants-colleges geleid door René Marres, op maandag 4 mei 1981, 15.00 uur. Eigen beheer, 1981. A4. Ringband met afbeelding van Emants. 31 eenzijdig bedrukte bladen. Fotokopie van getypte tekst. 1e ‘uitgave’.
€ 25

14. GEZELLE, Guido Dichtwerken. (I:) Dichtoefeningen. Kerkhofblommen. Gedichten, gezangen en gebeden. Liederen, eerdichten et reliqua. The song of Hiawatha. (II:) Tijdkrans. Rijmsnoer. Laatste verzen. Verklarend glossarium. Alphabetisch register. Tekstbezorging, inleiding en lexicon door prof.dr. F. Baur. Amsterdam, Veen, [1946]. Twee delen in éen band. Verguld, opvallend getekend heelperkament met ribben. Alle sneden verguld. XLIV, 840; 928 p. 2e, herziene druk. Dundrukuitgave. Naamstempeltje op voorste schutblad.
€ 60

15. GRESHOFF, Jan, & Justus DE HARDUYN / August BAEYENS Drie liederen voor bariton of bas en piano. (Op muziek gezet door August L. Baeyens). Brussel, CeBeDeM, [1958]. 30 x 23 cm. Cahiersteek. 18 p. in reproductie van het handschrift. Iets verbleekt, maar in goede staat. Met stempel van de bas-bariton Willem Ravelli.
Verkocht
* Twee sardonische gedichten van Greshoff: ‘Thanatos’ Avondlied’ en ‘Een somber drinklied’. En het ‘Sonnet waermede den Landt-man is Godt opdraeghende zijn eerste nieuwe vruchten’. In druk opgedragen aan Denijs Dille.

16. HEIDEGGER, Martin Handgeschreven, gesigneerde brief aan dr. A.J. Resink, gedateerd ‘Freiburg. Br. 4.IV.35’. Ongelinieerd en onbedrukt papier. 19,0 x 27,3 cm. Opgeplakt op een albumblad, met twee daarop geplakte krantenfoto’s, een handgeschreven nummer in rood en Heideggers afzendersstempel. Enkele beschadigingen.
Verkocht
* Dankbrief, gevolgd door de uitnodiging om op donderdag 11 april bij Heidegger op zijn spreekuur te komen. Uit de collectie van een grafologisch geïnteresseerde handschriftenverzamelaar, die niet zachtzinnig met zijn collectie omsprong. Wel opgeplakte krantenfoto’s, maar deze brief is tenminste gespaard gebleven voor notities ín het handschrift… Op de achterkant is een lange brief geplakt van de onderwijzer-magnetiseur Leendert Groeneweg, kennelijk eveneens gericht aan Albertus Johan Resink (1873-1946), bioloog en parapsycholoog.

17. IVANS (= Mr. J. van SCHEVICHAVEN) Woonwagens. De Rijn-reis van Dr. Löring. Utrecht, Bruna, [1934]. Linnen (ontwerp gesigneerd A.V.). 288 p. 1e druk. Iets schuingelezen. Namen vroegere eigenaars voorin.
Verkocht
* Curieuze detectiveroman van de legendarische Ivans.

18. JONG, Max de Plaquette. Zes gedichten. [Den Haag, H. van Krimpen, 1944]. 22,1 x 14,7 cm. Ingenaaid met omslag. 16 p. Gezet uit de Romanée van J. van Krimpen en gedrukt in een oplage van 340 exemplaren. 1e druk. Hoek uit laatste pagina geknipt.
€ 16
* Clandestien uitgegeven dichtbundel. De Jong 435.

19. JONG, Max de & Hans ROODUYN Het moeizaam òndergaan. Gendt, Nijenbeek Pers, 1993. Ingenaaid met flappen. (28) p. Gezet uit de Times Romein en gedrukt in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 22
* Tien niet eerder gepubliceerde gedichten plus een brief van de schrijver aan Hans Rooduyn.

20. KLEERKOOPER, G.G. Ha-méliets. Leerboek voor het Hebreeuws op de Lagere School. Met teekeningen van L. Pinkhof. (Vol. 1). Amsterdam, A.T. Kleerekoper, 1937. Ingenaaid. Twee identieke omslagillustraties van Jo Spier met aan de ene kant ‘Ha-Méliets’ en aan de andere kant dezelfde titel in Hebreeuwse letters. (3), 53 p. Veel humoristische illustraties door Leonard Pinkhof. 3e druk. Omslag wat verbruind. Rubberstempel van ‘Hebr. Boekhandel E. Mozes Azn. Amsterdam (C.) ‘op de titelpagina.
€ 35
* Mooi leerboek Hebreeuws voor Nederlanders: eenvoudige oefeningen met vele levendige tekeningen. Er verschenen nog twee delen.

21. KNEPPELHOUT, J. Studentenleven door Klikspaan. Met photogravures naar teekeningen van Johan Braakensiek. Leiden, Sijthoff, [1899]. 31 x 24 cm. Okerkleurig linnen met opdruk in goud en rood, met afgeschuinde randen. XX, 396 p. 12 platen in zwartwit. 1e druk in deze vorm. Zeer frisse band. Wat roest op enkele pagina’s en twee eigenaarsnamen in potlood, maar een opvallend mooi exemplaar.
€ 75
* Met uitvoerige Inleiding voorin en Ophelderingen achterin. Wat een mooi, groot en zwaar boek, kind van zijn tijd.

22. KOOLHAAS, Anton Een pak slaag. Screenplay naar de gelijknamige roman. Amsterdam/ Laren, 1978. Ringband. (2), 22 eenzijdig bedrukte bladen.
€ 30
* In 1979 regisseerde Bert Haanstra de speelfilm Een pak slaag, naar de roman van Anton Koolhaas, met rollen voor o.a. Paul Steenbergen, Jeroen Krabbé, Eric Schneider en Kees Brusse. Dit exemplaar is afkomstig van acteur Bab Wijsman, die in de film de rol van butler vervulde. In de rolverdeling veranderde hij enkele namen (Guus Hermus werd bijvoorbeeld vervangen door Jeroen Krabbé).
Bijgevoegd: enkele bladen met veranderingen in de dialogen of het spel (waarvan éen blad op naam gesteld van Bab Wijsman) en een callsheet met de planning voor de opnamedag op 9 mei 1979, op welke dag Wijsman zich blijkbaar om acht uur ’s ochtends moest melden voor de make up.
Curieus!

23. KROL, Gerrit, & Ellen KROL 3, 4, 5. Drie histories. Enschede/ Doetinchem, AFdH Uitgevers, 2008. Oblong 22 x 27 cm. Groen weefsel. (32) p. Rijk geïllustreerd door Ellen Krol. Boekverzorging Martien Frijns. Gedrukt in 500 genummerde exemplaren. Aan het eind vraaggesprekken met beide auteurs. 1e druk. Zeer gaaf.
Verkocht
* Gesigneerd door vader en dochter Krol. Ongewoon ogend, afwisselend, vermakelijk boek.

24. KUIK, Dirkje Uit het dagboek van de vrouw van een beeldhouwer. Utrecht/ Amsterdam/ Antwerpen, Veen/ Luitingh/ Kosmos/ Contact/ Reflex, 1986. Linnen. 60 p. Gedrukt in een oplage van 500 genummerde en door de auteur-kunstenaar gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 1985-1986. dit is nummer ‘H.S. 1’, H.C.-exemplaar, onder het colofon gesigneerd en met een opdracht van de auteur aan een bekend antiquaar op de Franse titel: ‘HS één mijn/ naam is Haas/ evenals van mijn/ grootmoeder/ Dirkje Kuik 86/ Voor André’.

25. LEKKERKERKER, Kees, & Hans WARREN Een verstokt necrofiel. Brieven 1973-1979. Bezorgd en ingeleid door Menno Voskuil. Woubrugge, Avalon Pers, 2007. Ingenaaid met stofomslag en titeletiket. (52) p. Gezet uit de Garamond en met de hand gedrukt op Zerkall in grijs en zwart in een oplage van 90 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Onderhoudende correspondentie, over literatuur en schrijvers, openhartig en stevig gemixt met erotiek en erotica. Mooie, omvangrijke bibliofiele uitgave. Bijgevoegd: prospectus.

26. (LUCEBERT). Ben SPIERING Een analyse van Luceberts gedicht ‘het spookpaleis’, uit de bundel ‘val voor vliegengod’. Eigen beheer, 1981. A4. Ringband met originele foto van het omslag van Val voor vliegengod. Doorzichtig plastic omslag. 73 eenzijdig bedrukte bladen. Fotokopie van getypte tekst. 1e ‘uitgave’.
Verkocht
* Doctoraalscriptie bij de vakgroep Nederlandse taal- en letterkunde van de Rijksuniversiteit Leiden, begeleid door Pim Lukkenaer.

27. MANN, Thomas Mario und der Zauberer. Ein tragisches Reiseerlebnis. Berlin, Fischer, 1930. Geïllustreerd karton met het originele foedraal. 144 p. Omslag, schutbladen en 13 tekeningen van Hans MEID. 1e druk. Foedraal beschadigd, boekrug verkleurd, randen geschaafd (zoals altijd), naam en jaar (1936) op eerste schutblad.
Verkocht
* Klassieke Mann-uitgave in prachtige uitvoering met zijn sfeervolle illustraties, een mooi kleinood.

28. NIJHOFF, M. Het heilige hout. Drie spelen. Den Haag, Daamen, 1953. Linnen met stofomslag. VIII, 108 p. 2e druk.
Verkocht
* Exemplaar met opdracht van Georgette Hagedoorn (weduwe van Martinus Nijhoff): ‘Uit dank voor/ Uw bijstand/ een klein na-geschenk/ voor uw jubileum/ Georgette Nijhoff-/ Hagedoorn’.

29. OORSCHOT, Geert van, & Bertus MEIJER, Freek van LEEUWEN, Jef LAST, Jo GROSS, Lou TIEMAN en Willem van IEPENDAAL Verzet. Kapitalisme. Gedichten van Bertus Meijer, Freek van Leeuwen, Geert van Oorschot, Jef Last, Jo Gross, Lou Tieman (en) Willem van Iependaal. [Rotterdam], Links Richten, (ca. 1931). Geniet. 8 p. 1e druk. Omslag deels verbruind en wat brokkelig aan de randen, rug ingescheurd.
€ 60
* Met een houtsnede op het omslag, gemonogrammeerd ‘H.B.’, wellicht Henk Bruyntjes, die ook redactiesecretaris was. Mooie vormgeving.

30. ORWELL, George Bookshop Memories. With a foreword by W.E. Butler and a wood-engraving by Hilary Paynter. Baarn, Arethusa Pers,1987. Linnen (Woolnough of Wellingborough). (24) p. Gedrukt door de Rampant Lions Press in een oplage van 150 genummerde exemplaren. Zeer gaaf.
Verkocht
* In 1934 woonde George Orwell boven een (volkse) boekwinkel annex uitleenbibliotheek. Hij betaalde de huur door ’s middags in de boekwinkel te werken, ’s morgen schreef hij. Eerste zin: ‘When I worked in a second-hand bookshop – so easily pictured, if you don’t work in one, as a kind of paradise where charming old gentlemen browse eternally among calf-bound folios – the thing that chiefly struck me was the rarity of really bookish people.’ Herinneringen van klanten aan Orwell als boekhandelaar refereren aan zijn lengte (hij kon zonder ladder bij de hoogste planken) en aan zijn humeurigheid, die ook wel een beetje uit dit essay blijkt. Het werd voor het eerst gepubliceerd in The Fortnightly Review (1936).

31. PESSOA, Fernando Ode van de zee. Vertaling en nawoord van August Willemsen. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1981). Ingenaaid. 92 p. Kop wat gevlekt.
€ 15

32. PESSOA, Fernando / Ricardo REIS Oden. Vertaald en van een nawoord voorzien door August Willemsen. Amsterdam/ Antwerpen, De Arbeiderspers, (2002). Ingenaaid. 476 p. Naam op Franse titel, klein deukje in voorzijde omslag.
Verkocht

33. POINTL, Frans Sterven in de zon. Verhalen & brieven. Voorwoord David de Poel. Foto’s Niels Schumm. Utrecht, Stichting De Roos, 2016. Karton. 64 p. Gezet uit de Dolly Pro en de Neutraface en gedrukt in 175 genummerde exemplaren. Boekverzorging Tessa van der Waals. 1e druk. Als nieuw.
€ 60
* Zeven verhalen en twee brieven van de in 2015 overleden Pointl, fraai gedrukt door Rob Stolk en met prachtige foto’s van alledaagse dingen als contrapunt. Het tragikomische titelverhaal gaat over een aftakelende bejaarde man in een rusthuis, die zijn dagen slijt in eenzaamheid: ‘Op z’n kamer in het rusthuis legde hij weleens z’n oor tegen de luidspreker van de televisie, dan verstond hij het tenminste, maar dan zàg hij weer niks’.

34. ROLAND HOLST, A. In Memoriam Charles Edgar du Perron et Menno ter Braak. Obierunt idibus V MCMXL. (Met handgeschreven opdracht aan Albert Helman). [Bergen, eigen beheer, 1940]. Cahiersteek. (8) p. Gedrukt in een zeer beperkte oplage. 1e druk. Vlekjes op omslag.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op p. (1): ‘Aan/ Lou Lichtveld,/ van ARoland.Holst./Bergen.N.-H./5-i-’41’.
Dit herdenkingsgedicht liet Roland Holst verschillende malen drukken: de (minieme) oplage van de eerste druk uit 1940 is grotendeels voorzien van opdrachten van de auteur. Dit is de echte eerste druk, een halve centimeter kleiner dan de bijdruk, met een puntkomma in de 26e regel van het gedicht in plaats van een komma. Ook de (machinale) naaisteek is iets anders. De Jong 708.

34 a. ROLAND HOLST, A. In Memoriam Charles Edgar du Perron et Menno ter Braak. Obierunt idibus V MCMXL. [Bergen, eigen beheer, 1941]. Cahiersteek. (8) p. Gedrukt in een zeer beperkte oplage. 1e [= 2e] druk. Binnenwerk wat roestig.
€ 50
* Exemplaar zonder opdracht. Wilma Schuhmacher ontdekte dat dit een niet eerder opgemerkte tweede druk betreft: deze gelijkt sterk op de eerste druk, maar het zetsel wijkt op twee plaatsen af, evenals enkele kleine details van de uitvoering. De Jong 708 B [de B is een toevoeging van antiquariaat Schuhmacher].

34 b. ROLAND HOLST, A. In Memoriam Charles Edgar du Perron et Menno ter Braak. Obierunt idibus V MCMXL. [Bergen, eigen beheer, 1941]. Cahiersteek. (8) p. Gedrukt in een zeer beperkte oplage. 1e [= 2e] druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op p. (1): ‘Aan Minnie/ van Jany/ i.v.’41’. Bovendien ligt in dit exemplaar een handgeschreven briefkaart van de auteur aan ‘Beste Jan’, gedateerd ‘Bergen N.-H./ 30.x.’41’ en gesigneerd ‘Jany Roland Holst’. Over ‘den duisteren tijd, die wij nu allen doorleven moeten’ met warme gelukwensen. De Jong 708 B.

34 c. ROLAND HOLST, A. In Memoriam Charles Edgar du Perron et Menno ter Braak. Obierunt idibus V MCMXL. [Bergen, eigen beheer, 1941]. Cahiersteek. (8) p. Gedrukt in een zeer beperkte oplage. 1e [= 2e] druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op p. (1): ‘Aan H.M. Grevers/ van A. Roland.Holst./ Bergen.N.H./ 23.vi.’41’. Grevers gaf in 1942 clandestien een eigen gedicht uit, gewijd aan Roland Holst. De Jong 708 B.

34d. ROLAND HOLST, A. In Memoriam Charles Edgar du Perron et Menno ter Braak. [Utrecht, De Bezige Bij, 1944]. Ingenaaid met omslag en titeletiket. (28) p. Gedrukt in grijs en zwart in een oplage van 525 genummerde exemplaren.
€ 15
* Het gedicht werd in 1941 gedrukt door Boosten & Stols in 25 door de auteur gesigneerde exemplaren. Buiten medeweten van de auteur verscheen in 1942 nog een oplage in 50 exemplaren. Dit is dan de vijfde druk. De tekst bleef hetzelfde; pas in Roland Holsts Verzamelde werken (1948) werd het woord ‘vleien’ in het dertiende couplet vervangen door ‘vlijen’. Quousque Tandem 2. De Jong 710.
(Laat ons door deze gedetailleerde drukgeschiedenis niet uit het oog verliezen dat dit een effectief gedicht is, waarin de rouwende dichter met de twee heldhaftige overledenen wandelend in een paradijs, stimulerende, citeerbare woorden dicht (‘zonder schild, maar met betrouwen’) die de lezers moed gaven onder de Duitse bezetting.)

33. RUTTEN, Felix De verzonken tuin. Maastricht, Boosten & Stols, 1923. Karton (bandtekening A.A.J. Stols). 64 p. Gezet uit de Hollandsche Mediaeval en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 500 exemplaren. 1e druk. Rugje iets versleten, maar een goed exemplaar. Blindstempel ‘Gemeente Musea Amsterdam’ in titelpagina. Spoor van verwijderd exlibris.
€ 35
* Poëzie. Dit is een van 50 genummerde luxe-exemplaren op Hollands papier. Uit de omvangrijke bibliotheek van M.B.B. Nijkerk, die gedurende de oorlogsjaren tijdelijk was ondergebracht bij het Amsterdamse Stedelijk Museum – de familie Nijkerk was Joods. Van Dijk 5.

36. (SLAUERHOFF, J.). HOEVEN, Hans van der, & Ben SPIERING Scriptie over ‘De opstand van Guadalajara’ van J. Slauerhoff. Als zesde in de reeks Slauerhoff-colleges geleid door prof. H.A. Gomperts, op dinsdag 24 maart 1981, 14.00 uur. Eigen beheer, 1981. A4. Ringband met afbeelding van Slauerhoff (naar Van Uytvanck). 24 p. Met losse bijlage (overgetypte kritieken) van 9 p. Fotokopie van getypte tekst. 1e ‘uitgave’. Theevlek achterop.
€ 25

37. STEEN, Peter van – Lex METZ Eens droomden wij. (Met litho’s in kleuren van Lex Metz). (Amsterdam, De Driehoek, 1957). 8 p. in omslag. Oplage 200 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Hoekjes licht gekreukt, maar fris en net.
Verkocht
* ‘…eens droomden wij/ op spinnige zolders/ in salpeteren souterrains/ door holle koboldwegen/ (…) dat alles anders zou worden’.

38. TERBORGH, F.C. El gran cañon. (Met 6 tweekleurenlitho’s van Jenny Dalenoord). (Utrecht), Stichting De Roos, 1965. Linnen. 30 p. Gezet uit de Imprint en gedrukt door Meijer in zwart en bruin op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug iets verschoten (zoals altijd).
€ 20
* Uit De condottiere. Terborgh reageerde in een brief aan het bestuur: ‘Een beknopte, verhalende tekst krijgt naar mijn gevoelen door goede illustraties zoiets als een nieuwe dimensie erbij; zelfs de schrijver ziet erdoor zijn werk met andere ogen. Allen bijeengenomen voel ik mij zeer vereerd met een tekst in uw zo bijzonder aantrekkelijk en selecte bibliophiele reeks te figureren.’ Leeflang 69.

39. TERBORGH, F.C. Le petit château. [Peking, eigen beheer], (1940). Ingenaaid. (2), 30 p. Gedrukt op Hammerville Ledger-papier in een oplage van 100 door de auteur genummerde exemplaren (‘op de pers der Paters Lazaristen te Peking’). 1e druk. Debuut.
€ 175

40. (TOOROP, Jan). MOORSEL, A.J.M. van De Kinkhoorn. Verzen. Boekversiering van Jan Toorop. Maastricht, A.A.M. Stols, 1927. Ingenaaid. (4), 52 p. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 220 genummerde exemplaren. 1e druk. Rugje verbruind. Mét het onmisbare en uitvoerige erratavel!
Verkocht
* Omslagillustratie, frontispice (fotoportret van de auteur) en illustratie tegenover p. 42 van Toorop.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 20 oktober 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.126 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: