antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 929: Gerrit KOMRIJ – Twee Ultieme Collecties!

Sommige boeken worden gelezen, andere worden verzameld. In Gerrit Komrij komen deze twee aspecten samen. Zelf was hij een groot verzamelaar (‘Halfgod Verzamelaar‘) en veel van zijn werk verscheen in verzamelwaardige uitvoering.

Van de zomer boden wij in de Joint Catalogue van de Nederlandse Vereniging van Antiquaren onze complete collectie Gerrit Komrij aan aan de wereld, onder de titel

Gerrit Komrij: The Ultimate Collection! The complete output of Gerrit Komrij as a writer – well, 99% – and more.

Een verzameling van 25 kratten boeken, tijdschriften, handschriften en andere zaken – een heel levenswerk – voor het lieve bedrag van 37.500 euro. Het verbaast niet dat er (behalve wat ooh’s en aah’s) geen reactie kwam. Maar eigenlijk zijn het twee collecties, tenminste, er zijn manieren om deze kolos toch meer behapbaar te maken. Enerzijds heb je de documentaire waarde: de complete teksten door Komrij geschreven, en alles wat er in de boekwinkel te koop is geweest in alle drukken en uitvoeringen, als het ware de leesafdeling. Die omvat 90 % van de fysieke omvang, maar een fractie van de financiële.

En dan is er de verzamelafdeling, de bibliofiele hap: de boeken die er zijn om met handschoenen aan bepoteld te worden, om liefhebbend te strelen en het zoetgeurend papier te genieten. De genummerde exemplaren, het goudgestempelde marokijn. De fysieke troost voor digitale slaven! De Ga-waar-je-wil-deur voorbij het platte scherm…

We bieden u deze collectie daarom nu in twee delen aan: 20 grote kratten met boeken en tijdschriften, de complete documentatie van de Werken van Gerrit Komrij – én de bibliofiele Komrij, die een vijftal welgevulde dozen met edel leder, perkament, goud en hoogstaand papier omvat, naast grafische kunstvoorwerpen en wonderbaarlijke drukwerken. De prijzen zijn omgekeerd evenredig aan de omvang.


1. Zo’n 20 kratten boeken van en over Gerrit Komrij, tijdschriften, knipsels, bibliografieën, documentatie over Komrij, maar ook de complete feuilletons verzameld uit tijdschriften. Álles van deze beroemde Zoon van Winterswijk, de Parel van Portugal! Hiermee kunt u een documentatiecentrum inrichten, een kamer in uw school, uw Openbare Bibliotheek of in uw Museum. De kosten van deze museale inventaris bedragen maar 2500 euro!

2. Vrijwel complete collectie bibliofiele werken, boeken en boekjes, vouwbladen en rijmprenten. Daarnaast een luisterrijke verzameling handschriften, brieven, proeven, kunstwerken, foto’s en parafernalia. Van een originele waskrijttekening van de vijftienjarige Gerrit Komrij uit 1959 tot de zilveren vulpen waarmee hij tussen 1972 en 1977 alles schreef.

Van zijn in eigen beheer uitgegeven debuut Dekonstruktie in vier delen uit 1963 tot de vrolijke Literaire Loodgieters-publicatie Per boot van Venetië naar Padua (met Jaap Drupsteen, oplage slechts 12 exemplaren), in twee varianten: een gewoon exemplaar en een archiefexemplaar. Spectaculaire boekbanden van kunstenaars: De Phoenix spreekt in heelperkament met een grote zon in goud over de hele band, een van de drie exemplaren van Mijn minnaars in slap perkament en Peper en zout in heelleer, ingelegd met messing.

Kleine oplagen? Badkamer, Fax aan Agaath, In liefde bloeyende, Ik ben een bijl, Pseudo-Ambrosia – dat laatste boek – natuurlijk – in twee varianten, een met en een zonder ets. Handgeschreven gedichten met originele kunst van Hans Broekhuijsen en Herman Gordijn. Correspondentie over boekproductie met antiquaar Willem Huijer, drukker Ger Kleis en uitgever Theo Sontrop. Drukproeven, manuscripten – het persoonlijke, het schitterende.
€ 35.000

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 3 december 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.728 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: