antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 930: Een golf gevangen

Een echt decemberse nieuwsbrief met voorbestem-kerstcadeautjes, met troost en amusement. Nieuws en ouds, tastbare boekkunst en tastbare literatuur…
Zoals altijd kunt u op de plaatjes klikken om ze groter te maken.


1. AAFJES, Bertus Twee parels (Amsterdam), Stichting Arent van Santhorst, 1992. Ingenaaid met omslag. Gedrukt door Rob Cox in een genummerde oplage van 150 exemplaren en 25 exemplaren h.c. Met een naschrift van Nop Maas. 1e druk.
Verkocht
* Lesbische poëzie van Aafjes! Vierde uitgave voor de donateurs van de Stichting Arent van Santhorst. Ongenummerd exemplaar.

2. (ABC-BOEKJE). JOHNSON, Fridolf Nasty Nancy and her Cat. A Horrid ABC Book. New York, Mermaid Press, 1962. 6,1 x 4,7 cm. Karton met doorzichtig omslag. 20 p. Gedrukt in kleuren, met vignetjes. 1e druk. Zeer gaaf.
Verkocht
* Mooi miniboekje voor de kleintjes en de grootjes. Het loopt slecht af, of toch niet?

3. (ARENA) Collectie van 5 prospectussen. Amsterdam, Arena, 1990-1993. A5-formaat. Geïllustreerd. Gedrukt in kleur.
€ 20
* Recente maar leuke folders van de jonge Amsterdamse uitgeverij, opgericht in 1989. Heel veel vertaalde literatuur (Tsjechen, Russen, Spanjaarden, ook Rimbaud). Terugkerende bestsellerschrijfster is Benoite Groult.

4. BRABANDER, Gerard den Curve. Een keuze uit de poëzie van Gerard den Brabander. (Luxe-exemplaar). Amsterdam, De Bezige Bij, 1950. Ingenaaid. 244 p. Inleiding van Ed. Hoornik. 1e druk. Omslag wat verkleurd.
Verkocht
* Eén van de 100 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren op gevergeerd Engelsch romandruk. De titelpagina is in blauw en zwart gedrukt.

5. BRABANDER, Gerard den Curve. Een keuze uit de poëzie van -. (Met handgeschreven opdracht van de schrijver). Amsterdam, De Bezige Bij, 1950. Ingenaaid. 244 p. Omslag wat verkleurd. P. 195 e.v. beetje gekreukt.
€ 25
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de dichter op het schutblad: ‘Voor moedertje/ Popje/ en vriend/ Blommers,/ de blom der boekverkoopers/ van/ Gerard den Brabander./ Amsterdam,/ Mei 1951’.

6. (BÜCH, Boudewijn). Frans MOUWS Het museum. Uit het dagboek van een schrijver 4. (Met vier ingeplakte, originele foto’s). [Den Haag], Les Éditions du Dodo, [2008]. Ingenaaid met stofomslag. (28) p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. In bijbehorende envelop.
Verkocht
* Over de opening van de Büch-tentoonstelling in Teylers Museum.

7. (BÜCH, Boudewijn). Frans MOUWS It’s only Rock ‘n’ Roll. Uit het dagboek van een schrijver 3. (Met vier ingeplakte, originele foto’s). [Den Haag], Les Éditions du Dodo, [2005]. Ingenaaid met stofomslag. (28) p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. In bijbehorende envelop.
Verkocht
* Over de kijknacht van de Büch-veiling bij Sotheby’s.

8. (BÜCH, Boudewijn). Rob van der NOL Goethe in collage. (Met drie ingeplakte, originele foto’s). [Den Haag], Les Éditions du Dodo, [2005]. Ingenaaid met stofomslag. (28) p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. In bijbehorende envelop.
Verkocht
* Over de veiling van Büchs bibliotheek bij Bubb Kuyper.

9. BURNETT, Frances Hodgson Editha’s Burglar. A Story for Children. Illustrations by Henry Sandham. (Met inliggende handtekening van de schrijfster). New York/ Boston, H.M. Caldwell Co., (ca. 1890). Verguld halflinnen met opgeplakte illustratie. 66 p. Geïllustreerd. Latere druk. Band wat versleten.
€ 95
* Mooi Victoriaans boekje. Inliggend een gevouwen brief waarop de schrijfster schreef: ‘Yours Sincerely/ Frances Hodgson Burnett/ Washington/ D.C.’. Op de achterkant staat in een ander handschrift ‘Rec[eived]. Oct. 13,'[18]86’. Met een oud plakkertje. Bijzonder, een vroege handtekening van de schrijfster van De kleine lord en De geheime tuin (1849-1924)!

10. CLAUSEWITZ, Carl von Ich glaube und bekenne. (Mit 5 Lithographien von Willy Meyer). Berlin, Maximilian-Gesellschaft, ‘Kriegswinter 1941/42’. 24 x 18 cm. Karton met leren boven- en onderrand. (24) p. Gedrukt in 1000 ‘handgebundenen Stücken’, waarvan de eerste 250 genummerde als geschenk voor de Maximilian-Gesellschaft bestemd waren. Eén boekje bestoten, enige randslijtage, maar een mooi exemplaar.
€ 35
* Dit exemplaar is Romeins genummerd ‘XII’. Patriottische teksten uit de vroege negentiende eeuw, opnieuw gebruikt om de moed erin te houden in de koude naziwinter. Met heldhaftige litho’s waar een adelaar zich weert tegen slangen, een voet een zweep vertrapt en een helm bekroond wordt met zwaard, maretak en zandloper. Mooie vormgeving.

11. CORBIJN, Maarten Corbino. Photography. Compiled by Jan Eilander. Rotterdam, Duo Duo, 1994. 28 x 24 cm. Halflinnen met opgezette platten. 96 p. 1e druk. Mooi!
Verkocht
* Portretten van bekende schrijvers en andere kunstenaars, zoals Campert, Van Dantzig, Adri van der Heijden, Van Kooten, Lanoye, Loevendie, Premsela, Santing, Wim T. Schippers, Veldhoen, Monique van der Ven en Vinkenoog, steeds gecombineerd met een plaatje naar voorkeur van de geportretteerde. Van nonchalant tot koket en van verrassend tot vanzelfsprekend.

12. (DE LUIS, Grafisch gezelschap). Henc van MAARSEVEEN Na-eks. Kahier van het grafisch gezelschap de luis. Teksten en linosneden van Henc van Maarseveen. Utrecht, Grafisch gezelschap De Luis, 1965. 39 x 30 cm. Ingenaaid, op Chinese blokboekwijze gebonden. (10) p. Gedrukt in een oplage van 110 exemplaren op papier no. 908 van Hahnemühle. 1e druk.
€ 95
* Heftig, groot kunstenaarsboek.

13. DEEL, T. van Wegvaren. (Scheveningen, Duindoornpers, 1985). Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Piet Cossée in 40 genummerde exemplaren ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de dichter. 1e druk.
Verkocht
* ‘Azuur dat geruststelt noch pijnigt erboven’. Als dat geen amphibrachische tetrameter is.

14. (EIKELDOORPERS). BEIJNES, Florent Een golf gevangen. (Met een druksel van Doortje de Vries in diverse kleuren en irisdruk). (Apeldoorn, Eikeldoorpers, 2015). Cahiersteek. (8) p. waarvan de middelste vier groot kunnen worden uitgevouwen. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in blauw in een oplage van 17 genummerde en door de kunstenares gesigneerde exemplaren, waarvan 12 boekjes en vijf prenten (dit is een boekje).
€ 45
* Een poëtische gedachte, opgetekend door de grootmoeder van de auteur en op haar verzoek gedrukt bij de Eikeldoorpers.

15. FLAUBERT, Gustave De legende van Sint Julianus den Offervaardige. Vertaald, verlucht en uitgeschreven door Jan Poortenaar. (Met 18 houtsneden en zes originele etsen door Jan Poortenaar, alle gesigneerd). Amsterdam, In den Toren (‘Uitgegeven met instemming van de Vereeniging tot Bev. der Grafische Kunst”), [1932]. 39 x 29 cm. Halflinnen. 48, (24) p. Geheel naar het handschrift van Jan Poortenaar. Met 18 houtsneden, gedrukt van de blokken, en achterin zes originele etsen, door de etser zelf gedrukt en alle in potlood gesigneerd met toevoeging ‘a.f. et imp.’ (= ‘aqua forti expressit et impressit’, hij drukte het uit door middel van sterk water en hij drukte het af).
Gedrukt in 60 genummerde exemplaren op Hollandsch papier van Pannekoek (en 12 op Japansch papier). 1e druk. Rug onderaan 5 cm ingescheurd, band wat gevlekt.
Verkocht
* Indrukwekkende uitgave, helemaal zelf gemaakt door de kunstenaar Jan Poortenaar (1886-1956). De nieuwprijs bedroeg maar liefst 45 harde zilveren guldens. Dit is de sjieke versie van de Legende in kleine oplage, niet de meer bekende, latere van de Wereldbibliotheek.

16. FONTAINE VERWEY, H. de la Uit de wereld van het boek I-IV. Amsterdam/ ’t Goy, Nico Israel/ HES (deel IV), 1975- [1997]. Vier delen. Ingenaaid. 164; 192; 256; 256 p. Geïllustreerd. Alles wat verscheen. Compleet. Omslagen geschaafd.
€ 25
* I. Humanisten, dwepers en rebellen in de zestiende eeuw; II. Drukkers, liefhebbers en piraten uit de zeventiende eeuw; III. In en om de ‘Vergulde Sonnewyser’. IV. Boeken, banden en bibliofielen.

17. FUMOUZE-ALBERSPEYRES, Victor Le Livret de l’Enfant (notes sur la santé des Enfants). Parijs, eigen beheer, [1906]. Gelakt karton, rijk gedecoreerd in blinddruk. Alle sneden verguld. 140 p. met 4 gekleurde illustraties buiten de tekst en een uitslaande tabel. Voorkneep onderaan beschadigd, enige slijtage op de hoekjes en uitstekende delen.
€ 25
* Buitengewoon merkwaardig gezondheidsboekje ten bate van kleine kinderen, uitgegeven door een fabrikant van geneesmiddelen. De band is eveneens op zijn quasi-gotisch versierd met vensters en bladeren, ranken en gotisch beletterde guirlandes, een ontwerp van Eugène Belville. Het is versierd met quasi-middeleeuwse illustraties in kleuren en romantische, met kinderen en andere figuren bevolkte randlijsten door de Franse miniaturist Joseph Van Driesten (1853-1923). Met invulpagina’s om gewicht en gezondheid van Uw Boreling bij te houden – en enkele pagina’s zijn inderdaad ingevuld, in 1929. Curieus!

18. GROOT, Jan H. de De ballade van de doorzeefde eend. Eigen beheer, 1947. Oblong 8,5 x 12 cm. Geniet. 12 p. Met illustratie van Lex Metz. Gedrukt in 100 genummerde en gesigneerde exemplaren bij de Weesinrichting Neerbosch. 1e druk. Wat watervlekkig.
€ 20
* Miniboekje, opgedragen aan ‘De Jagers van de Biesbos’. Deze komen er niet goed af.

19. GUMBERT (red.), H.L. Folium. Utrecht, Beijers, 1951-1957. Complete set van vijf jaargangen, alles wat verscheen. 30 nummers in 15 afleveringen (enkele dubbelnummers, driedubbelnummers en zelfs één zesdubbelnummer!).
€ 60
* De volledige titel van dit boekentijdschrift luidt: ‘Folium librorum vitae deditum’, wat ‘blad gewijd aan het boekenleven’ betekent. Het werd uitgegeven door het indertijd zeer gerenommeerde Utrechtse antiquariaat en veilinghuis J.L. Beijers. Het stond onder redactie van de bekende veilinghouder H.L. Gumbert (1903-1994). Folium bevat bijdragen van onder andere M. Buisman, Dick Dooijes, H. de la Fontaine Verwey, G.H. ‘s-Gravesande (over De Zilverdistel), H.L. Gumbert, Abraham Horodisch, Chris Leeflang (over Stichting De Roos) en de toen nog piepjonge Johan Polak.
Over dit tijdschrift leze men: P.J. Buijnsters, ‘Het Utrechtse boekentijdschrift Folium (1951-1957)’. In: Geboekt in jaargangen. Anderhalve eeuw boekentijdschriften in Nederland (speciale aflevering van De Boekenwereld, jaargang 10, afl 5), p. 80-83 & 112.

20. GUTENBERG ANNIVERSARY Liber librorum. Stockholm, Royal Library, 1955. 37 x 27 cm. Origineel portfolio met 44 zeer gevarieerde bijdragen van o.a. Jan van Krimpen, S.H. de Roos, Henri Friedlaender, Gotthard de Beauclair, Joseph Blumenthal, Max Caflisch, Colm O. Lochlainn, Ward Ritchie, Bruce Rogers, Alberto Tallone, Jan Tschichold, Berthold Wolpe, Bror Zachrisson en Hermann Zapf. Ook aanwezig is de korte maar briljante verontschuldiging van Maximilien Vox en het introductieboekje. 1e editie. De mooi bedrukte portfolio is een beetje verbruind; verder prima – en compleet.
Verkocht
* Geweldig en idealistisch project om de 500ste verjaardag van de 42-regelige bijbel van Gutenberg te vieren – en daarmee natuurlijk ook de boekdrukkunst zelf. Deze forse map omvat alles bijelkaar 44 bijdragen van vooraanstaande typografen uit 15 landen, die alle bedoeld waren om voorkomende problemen in de bijbeldruk te behandelen. Ook zijn er grote typografische schoonheden voorhanden. De oplaag bedroeg in principe 1500 exemplaren, maar van de bijdrage van Bruce Rogers zijn er slechts 975 gemaakt. Veel van deze mappen werden aan kerken geschonken, en men mag veilig aannemen dat er inmiddels ook veel geïncompleteerd zijn, of erger. Deze map is wél compleet en een genot om in te bladeren. Uit het bezit van Huib van Krimpen, zoon van Jan.

21. HELPGRAAG, J. De wegwijzer der minnaars en minnaressen. Of onderrigting tot het schrijven en beantwoorden van allerlei soorten van minnebrieven, om zich te gedragen in vele voorvallen en gelegenheden der vreijerij. Ten dienste van vreijers, vreisters, weduwnaars, weduwe en allen die minnen. Amsterdam, G. van der Linden, (ca. 1870). Ingenaaid. 48 p. Herdruk van een rond 1800 voor het eerst gedrukt werkje. Dit boek heeft veel geleden: aan randknabbeling, bevlekking, ezelsoortjes en waarschijnlijk aan enthousiast gebruik, alles ter meerdere Eer en Glorie van de Liefde.
€ 45

22. (HERMANS, W.F.) De Klopgeest 22. Jrg. 11, afl. 22 (5 december 1976). Geniet. (36) p. De ‘extra editie’, met ander omslag en vier pagina’s extra binnenwerk.
Verkocht
* Reinder Storm schreef in de aan uitgever C.J. Aarts gewijde aflevering van Uitgelezen Boeken, jrg. 12, afl. 1-2 (17 oktober 2007): ‘Het laatste nummer van De Klopgeest is meteen het bekendste. Het verscheen ‘bij de dood van Willem Frederik Hermans’. Iemand die toevalling exact zo heette als de schrijver overleed in 1976 en inspireerde Aarts en de zijnen tot dit fake-herdenkingsnummer. Het bevat onder meer een pastiche, een tekst van Geert van Oorschot over de ‘overleden’ Willem Frederik Hermans, dat helemaal was gemodelleerd naar de tekst die Van Oorschot schreef bij de dood (echt) van Adriaan Roland Holst, in augustus 1976. Ook werd bijgedragen door Theodor Holman en Willem Frederik Hermans zelf, in de vorm van het gedicht ‘Tuin in Brussel’, dat oorspronkelijk verscheen in De Baanbreker, 8 december 1945.’

23. HOFFMANN, E.T.A. Der Sandmann. Mit 44 zweifarbigen, vom Künstler auf die Druckplatten lithographierten Illustrationen von Günther Stiller. Hamburg, Maximilian-Gesellschaft, 1978. 28 x 20 cm. Karton. 88 p. gebonden op Chinese blokboekwijze. Van de eerste tot de laatste pagina totaal helemaal geïllustreerd in felle kleuren. Twee onderhoekjes bestoten, maar toch erg mooi.
€ 25
* Nogal woest versierd boek, duidelijk een kind van de vrolijke jaren zeventig! Ook kwa tiepografie.

24. HOFFMANN, E.T.A. Das öde Haus. Mit Holzschnitten von Lieselotte Schwarz. Hamburg, Maximilian-Gesellschaft, 1964. 26 x 19 cm. Karton met stofomslag. 84 p. Gedrukt in 1600 exemplaren.
€ 22
* Gesigneerd door de kunstenares. onder het colophon. Moderne, ruige houtsneden.

25. KUNERT, Günter Angesichts dessen. Betrachtungen von Günter Kunert mit vier farbigen Linolschnitten von Johannes Grützke. Hamburg, Maximilian-Gesellschaft, 2002. 26 x 18 cm. Decoratief reliëfpapier. 102 p. Vier kleurenlino’s (portretten van Kunert). Gedrukt in 900 exemplaren op Zerkall-papier. 1e druk. Prachtexemplaar.
Verkocht
* Wat een mooi boek, met grote, felgekleurde portretten van de bejaarde Kunert (1929-2019) in linosnede. Kortere artikelen en beschouwingen (‘Belebtes Blech’, ‘Neues aus der Nasologie’).

26. KUNSTENAARSBOEKBANDEN Handeinbände. Internationale Beispiele aus den Jahren 1970 bis 2000. Vorgestellt von der Vereinigung >Meister der Einbandkunst<. Hamburg, Maximilian-Gesellschaft, 2004. 32 x 23 cm. Linnen met rugetiket. 204 p. Gedrukt in 1100 exemplaren. 1e druk. Prachtexemplaar.
€ 30
* Ruimhartig opgezet boek met kleurenafbeeldingen van 79 boekbanden uit verschillende Europese landen, onder meer van elf Belgen en een Nederlandse – met uitvoerige beschrijvingen.

27. LANOYE, Tom Mamma Medea. Amsterdam, Prometheus, 2001. Blindgestempeld karton met lederen boven- en onderrand en een diagonale uitsnede door het gehele boek; in foedraal (Handboekbinderij De Pers). 132 p. 1e druk.
Verkocht
* Een van de dertig genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren, gebonden door Handboekbinderij De Pers en waanzinnig toegetakeld met een laserstraal!

28. LETTERGIETERIJ “AMSTERDAM” Antieken. Amsterdam, Lettergieterij “Amsterdam” voorheen N. Tetterode, 1910? 31 x 22 cm. Ingenaaid. 48, (16), (2) p. In kleuren gedrukt op kunstdrukpapier. Omslag deels brokkelig. Buitenste bladen wat gevlekt.
Verkocht
* ‘Antieken’ zijn in dit verband schreefloze letters. Achterin een overzicht van houten biljetletters op ander papier, en een prijscourant. Mooie late jugendstil met veel wit vormgegeven. Lane-Lommen 1222.

29. (MASEREEL, Frans). RITTER, Paul Die frühen Holzschnittfolgen Frans Masereels. Eine Studie. (Geleitwort von Rudolf Hagelstange). Darmstadt, Lehrdruckerei der Technischen Hochschule, 1983. 32,5 x 24 cm. Originele groflinnen band met rugschildje. en afdruk van een houtsnede op het voorplat. (4), 168 p. Rijk geïllustreerd, o.a. met enkele ingeplakte reproducties. 1e druk. Zeer mooi.
Verkocht
* Degelijke, prachtige studie op groot formaat. Met inliggende gedrukte kaart van Hermann Zapf, waarin hij de auteur dankt.

30. MERSMANN, Paul Kaleidoskopische Schriften. Mit drei Originalradierungen des Verfassers. Hamburg, Maximilian-Gesellschaft, 2002. 24 x 16 cm. Linnen met titelplaatje van Mersmann. 122 p. Met drie originele, paginagrote etsen. 1e druk. Prachtexemplaar.
€ 25
* Poëtische korte verhalen. In het colophon gesigneerd door de auteur/ kunstenaar.

31. MOUWS, Frans Motor Theo. Uit het dagboek van een schrijver 2. (Met een ingeplakte, originele foto). [Den Haag], Les Éditions du Dodo, [2005]. Cahiersteek. (16) p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. In bijbehorende envelop.
€ 25

32. (MULISCH, Harry). BLOKKER, Jan Feestrede, uitgesproken ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Harry Mulisch. Heemstede, (Boekhandel Blokker), 2002. Karton overtrokken met diverse soorten (verguld) papier (Erik Schots). (2), 18 p. Gedrukt in een oplage van 350 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 60 luxe-exemplaren die door Erik Schots met de hand van een kunstig bandje werden voorzien, dat straalt in de nacht. H.C.-exemplaar.

33. NERVAL, Gérard de Aurelia. Mit zehn Originalradierungen von Paul Mersmann. Hamburg, Maximilian-Gesellschaft, 1996. 21 x 12 cm. Linnen. 96 p. Vertaling van het Frans in het Duits door Hedwig Kubin. Prachtexemplaar.
€ 35
* Citaat uit colofon: ‘Da bei einer höheren Auflage die begrenzte Druckfähigkeit der Kupferplatten zu berücksichtigen ist, wurde für jede Illustration zugleich eine Variante radiert und gedruckt. Durch entsprechendes Legen der Bogen entstanden auf diese Weise unterschiedliche Folgen der Radierungen, so daß kaum ein Buch dem andern gleicht.’ Hier gesigneerd door Paul Mersmann (‘der Jüngere’, een kunstenaar die vooral als beeldhouwer werkte, 1929-2017). Interessant boek met heel mooie, originele etsen.

34. PESSOA, Fernando Gedichte des Alberto Caeiro aus “Der Hüter der Herden” ausgewählt und illustriert von Karl Bohrmann. Hamburg, Maximilian-Gesellschaft, 1991. 34 x 24 cm. Gedecoreerd linnen. (48) p. Met 17 felkleurige zeefdrukken van Karl Bohrmann. Gesigneerd onder het colofon. Gedrukt in 1300 exemplaren. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Felkleurige zeefdrukken in deze typografisch indrukwekkende editie.

35. PISUISSE, Jean-Louis, & Jenny GILLIAMS Programma van vroolijke kunst. Den Haag, Bureau-Pisuisse, [1923]. Vouwblad. Bedrukt in rood en zwart. Met twee tekeningen (een gesigneerd ‘DHKr.’) en drie foto’s. Iets gekreukt langs de rand en enkele kleine vlekjes.
Verkocht
* In deze vorm en samenstelling werd dit programma uitgevoerd in december 1923 en 1924.

36. (PISUISSE, Jean-Louis). A. d’A. [=Leo LAUER) Waarom werd Pisuisse vermoord? Amsterdam, Uitgevers Maatschappij Excelsior, [1927]. Geniet. 16 p. Portret voorop. 1e druk. Goed exemplaar.
Verkocht
* Jean-Louis Pisuisse en Jenny Gilliams werden op 26 november 1927 vermoord door Tjakko Kuiper, die daarna zelfmoord pleegde. Sport- en sensatiejournalist Leo Lauer publiceerde binnen enkele dagen onder andermans pseudoniem (!) dit pamflet. Begin december maakte hij zich bekend als auteur, en in de herdrukken stond wel zijn naam.
Lauer liet zoveel sympathie blijken voor Tjakko Kuiper, de dader van de dubbele moord, dat de familie van de slachtoffers het pamflet in beslag lieten nemen. Met opmerking in potlood op omslag: ‘Lees dit, Johannes, Ma was nieuwsgierig en heeft het gekocht’.

37. SCHMIDT, Annie M.G. Herinnering. Leiden, De Baaierd, 2006. Cahiersteek, los in een omslag van handgeschept bloemenpapier uit Thailand (als uitgegeven). (8) p. Met de hand gezet uit de Mistral en de Pascal en gedrukt door Silvia Zwaaneveldt in geel en zwart op 90 grams Concept Sand Stone in een oplage van 150 exemplaren.
Verkocht
* Bijzonder mooi, aanraakzaam uitgevoerd. Het gedicht verscheen eerder in Opwaartsche Wegen van november 1938.

38. SLAUERHOFF, J. Verzamelde werken. (Tekstverzorging K. Lekkerkerker). (Luxe-uitgave). Rotterdam (Proza IV: Den Haag; Proza V: Amsterdam), Nijgh & Van Ditmar/ K. Lekkerkerker, 1940-1957. Acht delen. Kopsnede verguld. Verguld halfleer met groflinnen platten. Niet afgesneden. 1e druk. Schaafplekjes op de ruggen. Enkele platten iets roestig of verbruind. Goede tot zeer goede, met uitzondering van Proza V uniform genummerde set.
€ 650
* Een van de 50 genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Haesbeek (deel 8 (Proza V) op Pannekoek) en gebonden in halfleer – zeer teer leer.

39. (SOEST, Pierre van). KOUWENAAR, Gerrit, ELBURG, Jan G., SCHIERBEEK, Bert, e.v.a. Naar Helle varen. Pierre van Soest zestig jaar. Banholt, (In de Bonnefant), 1990. 36,5 x 25,0 cm. Linnen. (36) p. Met de hand gezet en gedrukt op Vélin d’Arches in een oplage van 50 op de pers genummerde danwel op naam gedrukte exemplaren. Geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 28 genummerde exemplaren. Artistiek huldeblijk (tekst en illustraties) van Van Soests vrienden, onder wie Thérèse Cornips, André Dieteren, Jan Elburg, Gerrit Kouwenaar, Wiel Kusters, Ger Lataster, Jörg Remé, Jan Sierhuis en Thei Voragen. Ook met een ingenieus schaakgedicht van Gerard Peters en een zeer merkwaardige reuzenhaikoe van Ben van der Meer. Slechts enkele exemplaren waren voor de verkoop bestemd. Met prospectus.

40. SPILLANE, Mickey One Lonely Night (&) Een eenzame nacht. New York, Dutton (Signet Book), 1953. Pocket. 160 p. Herdruk. Toegevoegd: de Nederlandse vertaling door C. de Graaff, uitgegeven bij De Combinatie N.V., Rotterdam, 1956. Pocket. Beide in goede staat.
Verkocht
* Leuk om de omslagtekeningen te vergelijken. Ze lijken identiek…

41. STUDIO, The The Studio. Vol. XLVII (Juli-september 1909). Britse editie met Franstalige samenvattingen. Londen, The Studio, 1909. Gebonden in halflinnen met gemarmerde platten. 330; (16) p. Rijk geïllustreerd in zwartwit en kleuren. 1e druk. Wat slijtage.
€ 45
* Panorama van de moderne kunsten in 1909. Veel aandacht voor internationale prijsvragen. In het Engels, maar met omvangrijke sommaires (samenvattingen) in het Frans.

42. TIGGERS, Piet Zeven liederen bijeengebracht door Piet Tiggers. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1933. Oblong 10 x 15,5 cm. Geniet. 16 p. incl. omslag. 1e druk. Wat vlekjes.
€ 30
* Met tekst van o.a. Bertolt Brecht (formeel is dit dus een exil-uitgave!), Multatuli (de uilenbruiloft uit Vorstenschool) en Marie W. Vos, en muziek van o.a. Hanns Eisler en Mozart. Leuk boekje!

43. WILDE, Oscar Der glückliche Prinz. 29. Band in der Reihe der Basler Drucke. (Met 12 originele houtsneden van Edwin Keller-Venton. Luxe-exemplaar). Basel, Birkhäuser Verlag, 1980. 28 x 20 cm. Gedecoreerd karton in foedraal. 40 p. Vertaling Josef Thanner. Met 12 paginagrote houtsneden, door de kunstenaar in verschillende kleuren eigenhandig van de blokken gedrukt en alle gesigneerd. Typografie Albert Gomm. Gedrukt op geschept papier in 50 genummerde exemplaren en gebonden op Chinese blokboekwijze. 1e uitgave met deze illustraties. Prachtexemplaar.
€ 125
* Een genummerde oplage van 600 exx. werd in offset met eenvoudiger materialen voor de handel gedrukt. Dit mooie boek is 47/ 50 genummerd en ook in het colofon door de kunstenaar gesigneerd.

44. WILMA (= Wilma VERMAAT) Lillemor Stinne. (Fra hollandsk til dansk af Anna Edv. Petersen). Kopenhagen, O. Lohses Forlag, 1945. Ingenaaid (mooi omslag van Peter Holm, waarop de toren van de Grote Kerk in Apeldoorn te zien is). 160 p. Niet afgesneden. Vertaling in het Deens van Moeder Stieneke uit 1926. 1e druk. Omslag versleten aan de randen, boekblok bijna los.
€ 35
* Met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de schrijfster: ‘Voor Kitty/ van Wilma’.

45. (ZILVERDISTEL). BAUDELAIRE, Charles Les fleurs du mal. (Den Haag, De Zilverdistel, 1913). Ingenaaid met omslag, waarop een titel- en een rugetiket. (4), 308 p. Gezet uit de Hollandsche Mediaeval en gedrukt onder leiding van P.N. van Eyck en J.F. van Royen bij G.W. van der Wiel in rood en zwart op handgeschept papier van Batchelor in een oplage van 310 genummerde exemplaren. Rug niet helemaal gaaf.
€ 550
* Dit is nummer 7 van de oplage. De Zilverdistel 5. Van Royen 1964, 1.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 december 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.121 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: