antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 932: Mijn paraplu voor lief

Voor het Lichtfeest een lichte en gevarieerde lange lijst om luchtig langs te lopen. Wist u dat onze website eigenlijk één groot boekenbanket is, vol pagina’s met allerlei verschillende onderwerpen? Recent hebben we een lijst gemaakt van kerst- en nieuwjaarswensen, maar ook een die centreert rond eten, drinken en feestelijkheden. Om u te vermaken.


1. AAFJES, Bertus, en Piet WORM Bid, kindje, bid! Utrecht/Antwerpen, De Fontein, (1944). Halflinnen. 32 p. Illustraties van Piet Worm. 1e druk. Goudkleurige platten als meestal licht geschaafd. Naam voorin.
Verkocht
* Klassieker: ‘Ook wil ik vlijtig zijn/ En al mijn lesjes leren,/ Want zo groeien uit kleutertjes/ De grote Dames en Heren.’ Eindigend met de omstreden regel: ‘Kinderen bidt ook eens braafjes/ Voor Piet Worm en Bertus Aafjes.’ Mooi exemplaar.

2. AMSTERDAMSCHE GRAFISCHE SCHOOL 16 grafische ontwerpen in hoogdruk gemaakt voor de Amsterdamsche Grafische School, ca. 1930. Verschillende formaten, 9 verschillende ontwerpen, sommige in verschillende kleurstelling afgedrukt.
€ 100
* Met een mooi art-deco ontwerp voor een luxe-bootreis naar de tropen per stoomschip “Gelria” en een slim bedachte reclame voor Pyramide-sigaretten.

3. AMSTERDAMSCHE GRAFISCHE SCHOOL De avondcursus van de Amsterdamsche Grafische School. Zaterdag 28 Augustus 1926. (&) Augustus 1927, No. 3. Amsterdam, Amsterdamsche Grafische School, 1926. 43 x 28 cm. Vouwblad. Prospectus voor de avondopleiding van 1926 en 1927. 1e druk. Wat verkleurd en gevlekt.
€ 65
* Het blad van 1926 met een opwekkend verhaal over Cobden-Sanderson (‘Hij wanhoopte aan zijn toekomst’). Met inliggend 17 proeven van drukwerk (lithografie, hoogdruk en een ets) en schoonschrijven (één blad) van een leerling, mogelijk A.A. Jellema geheten. Rijp en groen (vooral groen).

4. AMSTERDAMSCHE GRAFISCHE SCHOOL De derde vijf. Gedenkboek gewijd aan de derde vijf jaren der Amsterdamsche Grafische School. Uitgegeven op den eersten dag van de maand Juli in het jaar 1933. Amsterdam, Amsterdamsche Grafische School, 1933. 25 x 24 cm. Ingenaaid. XXIV, 100 p., 27 bl. Kleurenillustraties, initialen en ingeplakte plaatjes. Gedrukt in diverse kleuren. 1e druk. Rug beschadigd, achterblad deels los.
€ 150
* Jubileumuitgave met bijdragen van o.a. Ferd. Wierdels (directeur), C. Hafkamp, en J. Ligter. De meeste illustraties van leerlingen zijn ongesigneerd, maar één is van een naam voorzien: Theo Kurpershoek. Met buitengewoon fraai modernistisch omslag in paars en andere kleuren op geel, zowel voor- als achterkant, met een monogram gesigneerd, iets als HHAK (zie afbeelding!). Met inliggende nieuwjaarswens van de Amsterdamsche Grafische School voor 1933.

5. ART DECO-TEXTIELKUNST Veertig storsontwerpen van mejuffers Mary Gagarine, Yvette Hanarte, Paula Spanoghe, Marie L. Simoens, Emma Willems. Gent, Koninklijke Academie van Schoone Kunsten, afd. Versieringskunsten, 1933. 25 x 18 cm. Ingenaaid. 40 bladen met opgeplakte zwartwit-afbeeldingen (in de plaat gesigneerd) en 6 oranje bladen, alle eenzijdig in bruin bedrukt. 1e druk. Goede conditie.
€ 125
* Ontwerpen van siergordijnen (storsen), veelal voorzien van kwastjes, o.a. van de van oorsprong Russische prinses Mary Gagarine (1910-2002). Leraren: Henri Thiery en A. Van Kuyck. Moeilijk te vinden kunstcatalogus over een bijzonder onderwerp.

6. (AVALON PERS) Boekje voor Roosje. (Met een ingeplakte foto). Woubrugge, Avalon Pers, (1977). Cahiersteek met kijkvenster in voorzijde omslag. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in rood, groen en geel in een oplage van slechts 12 exemplaren.
Verkocht
* Ontroerend boekje ter gelegenheid van de derde verjaardag van Roosje Keijser, grotendeels bestaande uit kleurige rozenblaadjesdruk. Een van de meest charmante uitgaven van de Avalon Pers, en ook een van de allervroegste!

7. (AVALON PERS) Wie mij liefheeft neme mijn paraplu voor lief. Woubrugge, Avalon Pers, (1978). Oblong. 7 x 11 cm. Ingenaaid in omslag. Met de hand gezet uit de magere Bodoni en gedrukt op twee kleuren Ingres in rood en zwart in een oplage van 55 genummerde exemplaren.
€ 45
* ‘(…) enige door de drukker in hoge mate gewaardeerde stukjes poëzie en proza’. Bevat teksten van Richard Minne, Elias Canetti, Willem Walraven, Harold Nicolson, H.C. ten Berge en Nescio. De titel is ontleend aan James Joyces Giacomo Joyce. Zeer vroeg, en inspirerend Avalondrukje.

8. BAUDELAIRE, Charles Les chats – De katten. (Vertaald door Arjaan van Nimwegen). Utrecht, De Utrechtsche, 1980. Genaaid met fraai gemarmerd papier van Cockerell. Gedrukt in oranje en zwart op getint papier in 450 genummerde exemplaren. 1e druk. Titeletiket gekreukt.
Verkocht
* Schattig kattenboek!

9. BEZIGE BIJ, De Jubileumpuzzel. De Bezige Bij 1944-2019. Puzzel van een foto van Stephan Vanfleteren met daarop 161 fondsauteurs en medewerkers van de uitgeverij, genomen in de bibliotheek van het Rijksprentenkabinet in het Amsterdamse Rijksmuseum.
Op de bovenzijde van de puzzeldoos (36,5 x 27 x 6 cm) is de foto afgedrukt, de namen van de geportretteerden staan op de zijkant van het deksel en op de onderzijde van de doos vindt u de silhouetten van de auteurs (zodat u er thuis ook nog een quiz van kunt maken!). Nieuw. In cellofaan.
Verkocht
* In 1969 verscheen de eerste Bij-puzzel, in 2004 de tweede en dit is voorlopig de laatste. (Fotograferen is moeilijk, vanwege het spiegelend cellofaan).

10. (BOEKENWEEK 1993). HERMANS, W.F. In de mist van het schimmenrijk. Fragmenten uit het oorlogsdagboek van de student Karel R. [Amsterdam], (CPNB), 1993. Karton. 96 p. 1e druk.
Verkocht
* Het gebonden Boekenweekgeschenk, maar níet éen van die 150 exemplaren in linnen met stofomslag, uitgegeven door de CPNB, maar de eveneens gebonden variant van de Openbare Bibliotheek! Omslag en rug zijn gebaseerd op de garenloze versie van het geschenk, onderaan de rug is een sticker meegescand met ‘herm’ (niet opgeplakt!) en ook het informatiekaartje waar de uitleenkaartjes worden ingestoken is ingeplakt op de binnenzijde van het voorplat. De meeste exemplaren werden naar bibliotheken gestuurd en bevatten stempels en zijn gelezen. Dit is echter een maagdelijk exemplaar, niet afkomstig uit het bibliotheekwezen, maar van De Bezige Bij, Hermans’ uitgever. Boekenweekgeschenk 1993. JS 432.

11. BONKHOOFD, Janus De Republiek van Heidaar. [Amsterdam], F&N eigen beheer, (2010). 88 bladen in kartonnen overslagmap. 44 x 31 x 3 cm. Gedrukt in een oplage van 100 genummerde en door de auteur gemonogrammeerde exemplaren.
€ 90
* Tachtig rijmprenten met meer dan 300 tekeningen in grote, geïllustreerde map. Janus Bonkhoofd is het pseudoniem van de Amsterdamse marktkoopman Joop Blaauw.
Bijgevoegd:: de ‘gewone’ handelseditie, ook uitgebracht door F&N eigen beheer, gesigneerd door de dichter. Deze uitgave bevat alleen de teksten, geen illustraties.
Ook bijgevoegd:: paginagroot artikel door Herman Vuijsje over deze uitgave in NRC-Handelsblad van 14 juli 2011 (‘De sociale geschiedenis van Nederland berijmd en geïllustreerd door Janus Bonkhoofd’).

12. BRECHT, Bertolt Songs aus der Dreigroschenoper. Mit Holzschnitten von Hansen-Bahia. Hamburg 1961, Dr. Ernst Hauswedell & Co, 1961. 31 x 22 cm. Versierd karton met foedraal. 52 p. De houtsneden zijn van de blokken gedrukt. Gezet uit de Anglian-Antiqua en naar aanwijzingen van Richard von Sichowsky in rood en zwart gedrukt op gladgemaakt geschept koperdrukpapier van Hahnemühle in 750 exemplaren. 1e druk. Rugje iets verbleekt, foedraal verkleurd.
Verkocht
* Onder het colofon gesigneerd door Hansen-Bahia. Schitterende, rauwe, goed passende houtsneden van de Braziliaans-Duitse kunstenaar (1915-1978), die naar verluidt zijn carrière als houtsnijder begon door met een paraplu in een stuk hout te krassen, en zijn naam had ontvangen van de Braziliaanse dichter Jorge Amado.

13. CERVANTES SAAVEDRA, Miguel de Don Quixote de la Mancha. (Cambridge), Nonesuch Press, 1930. Twee delen in gemarmerd foedraal. Naturel marokijn met vijf ribben en titelschild. (2), x, 504; (4), vi, 552 p. Koppen van een rood-en-gouden kleuring voorzien. Met gekleurde illustraties van E. McKnight Kauffer. Vertaling in 18e-eeuws Engels door Peter Anthony Motteux, herzien door John Ozell. Gedrukt op handgeschept Casinensis-papier in 1475 genummerde exemplaren. Ruggen wat donkerder geworden. Het naturel-leer heeft wat natuurlijke vlekken en dingetjes. Foedraal deels verkleurd.
Verkocht
* Een van de mooiste Nonesuch-uitgaven, een geweldig, dichtbedrukt werk op bijzonder fraai geschept papier en gebonden in eerlijk huidkleurig leer.

14. DORRESTIJN, Hans Zoethout. [Amsterdam], Dynamo, 1979. Cahiersteek (maar ook weer niet), op chinese blokboekwijze genaaid (maar ook weer niet) in omslag van De Wint Gray-brown woven en met schutbladen van Toshi Laid. 8 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Bütten Werkdruck in een oplage van 75 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Herinneringen aan zijn vaders en moeder. Fraai uitgaafje, en wat een smakelijk omslag, om zo je tanden in te zetten!

15. DOUGLAS, Lester Notes Along the Typographic Way. Washington, American Institute of Graphic Arts, 1949. Ingenaaid. (4), vi, 36 p. Geïllustreerd met vignetten, tekeningen en ampersands. 1e druk. Randen omslag iets verbleekt.
Verkocht
* Heerlijk boekje vol vormgevingslust met citaten en beoordeling van de Mooiste Vijftig Boeken in de Verenigde Staten. Een decemberlijk boek, afkomstig van Huib van Krimpen.

16. DRUKKERIJ TRIO Drie kerst- en nieuwjaarswensen. Den Haag, Drukkerij Trio, jaren veertig en vijftig. Verschillende vormen en formaten. Hier en daar een vlekje.
€ 20
* Teksten van Jan Engelman, Aart van der Leeuw en Johann Tauler. Ontwerpen van Ralph Prins, Stefan Schlesinger/ Thijs Mauve en Margarete M. Paulsen.

17. (DRUKKERIJ TRIO) Collectie van 3 efemere publicaties (1943). Den Haag, Drukkerij Trio, 1943. 7,5 x 10 cm. In twee kleuren gedrukt op gekleurd papier van goede kwaliteit. Drie gevouwen blaadjes, vier plano’s en een leporello.
Verkocht
* Kleine publicaties die wellicht bij zakelijke post werden gevoegd, met citaten (o.a. van Bilderdijk en Berlioz) om de moed erin te houden. ‘Ach de dagen/ onzer plagen,/ lieve broeders, gaan voorbij./ Uit dit duister/ rijst de luister/ van een nieuwe heerschappij.’ ‘Lijden wordt u niet gegeven/ om u nodeloos te plagen;/ wees getroost: de kracht voor ’t leven/ groeit uit smart in donkre dagen’. Deze drie 1943 gedateerde velletjes kunnen als clandestiene publicaties beschouwd worden: een K-nummer ontbreekt en het zijn kleine steken onder water tegen de nazi-bezetting. Mooie minipublicaties. Geen van deze in de NCC.

18. (DRUKKERIJ TRIO). STOLS, A.A.M. Onze directie ondergaat enige wijziging. Den Haag, Drukkerij Trio, 1944. 10 x 7,5 cm. Gevouwen velletje geel papier, gedrukt in twee kleuren rood. Gaaf.
Verkocht
* Mini-kennisgeving van het uittreden van A.A.M. Stols als directeur van Trio en het aantreden van P.A. Bechtold. F. Kerdijk bleef aan. Een K-nummer ontbreekt (maar misschien was er een maas in de wet). Niet in de NCC.

19. GOURMONT, Rémy de Les Saintes du paradis. Images d’Aug. Henri Thomas. Paris, René Kieffer, 1922. 26 x 21 cm. Halfmarokijn met hoeken, vijf ribben, rijkverguld, met gemarmerde platten, origineel omslag meegebonden. (88) p., 34 bl. Gedrukt in kleuren in 550 genummerde exemplaren. Rug en hoeken met wat kleine slijtplekjes, verder mooi.
€ 350
* Dit is een van 50 exemplaren op Keizerlijk Japans en daarin een van 30 met een suite (van 34 prenten) in zwart, gedrukt op geschept papier. Wondermooi geïllustreerd boek over vrouwelijke heiligen en hun schoonheid, voorzien van de prachtigste sierranden, met veelkleurige pochoirversiering, vol sterren en blauwe bloesem.

20. GRIFFITHS, Bill Aelfric’s Colloquy. Market Drayton, Shropshire, Tern Press, [1978]. Oblong 20 x 27 cm. Halfleer met kurken platten. (44) p. Met houtgravures van Nicholas Parry, gedrukt in bruinrood. Gezet uit Poliphilus en Blado en gedrukt door Nicholas & Mary Parry op handgeschept papier van Hayle in 90 genummerde exemplaar. Leer wat verkleurd.
€ 120
* Leuke vroegmiddeleeuwse tekst om Latijn te leren, bestemd voor jonge Britten in de vorm van dialogen tussen verschillende beroepsgroepen. Met letterlijke vertaling in modern Engels. Geschreven aan het einde van de 10e eeuw door Aelfric Grammaticus, de abt van Eynsham (bij Oxford). Dit is nr. 8 van de 90. Mooi met zijn decoratieve kurkboekband!

21. HAAN, Peter de Hanepoten. (Met prenten in rood, blauw, geel en zwart). Amsterdam, De Veerpers, 1982. Zwart karton met zwarte belettering, met groen marokijn afgezet aan de boven- en onderkant van de rug (Binderij Phoenix). (48) p. Met de hand gezet uit diverse lettertypen en gedrukt door Rob Cox in een oplage van 48 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* ‘dit werkstuk ontstond doordat de merels zongen en de slaap niet wilde komen’. Opmerkelijke, fikse handuitgave, ‘zuchtend en soms met luid gevloek door Rob Cox op een eickhoff proefpers uitgevoerd’. Anglo-Nederpoëzie refererend aan Lennon, Marx, Jezus en Couperus, maar ook aan dijen, drugs en sigaretten.’is er leven na de goot?’ Met opmerkelijke prenten in De Stijlkleuren, en een subtiele Phoenixband.

22. HILLE-GAERTHÉ, C.M. van Heilige Kerstnacht. (Met silhouetten). Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1932. Linnen. 132 p. Band en illustraties naar knipsels van Hettie van Langen. 2e druk. Rug verbruind, hoekjes iets gestoten. Voorin drie plakkers: een exlibris en twee kerstgeschenkplaatjes.
€ 15
* Mooi kerstboek. De 1e druk van 1928 had deze aardige silhouet-illustraties nog niet.

23. JOYCE & Co. ‘(13)’. Origineel handschrift. 29,5 x 20,8 cm. Eén blad. Alleen recto. Met enkele handgeschreven correcties van de auteur. Met vier horizontale strepen in rood potlood.
€ 75
* Pagina uit het manuscript van Michael van Mander (1979). Fragment van pagina 23 in het boek, dat hier en daar afwijkt.

24. KEMPEN, Thomas von / Melchior LECHTER Die vier Buecher von der Nachfolge Christi. Auf Grundlage der Goerresschen Uebertragung durchgesehene Ausgabe. Mit Symbolen von Melchior Lechter. Opus IV der Einhorn-Presse. Berlijn, Einhorn-Presse, 1922. 40 x 24 cm. Heelperkament. 336 p. Rijkversierd en gedrukt in rood en zwart op speciaal handgeschept Altbüttenpapier in 1005 genummerde exemplaren, alle gesigneerd (gemonogrammeerd) en genummerd door Melchior Lechter. 1e druk. De zware perkamenten boekband is wat gekrast en gevlekt op de achterkant. Papier hier en daar roestvlekkig.
€ 250
* Thomas à Kempis. Reusachtig werk dat van mystieke vroomheid getuigt met zijn romantisch-katholieke, modern-gotische symbolische prenten, sierlijsten en initialen. Melchior Lechter was de huistypograaf van Stefan George. Aangevangen in 1914 door uitgeverij Otto von Holten en ondanks de Wereldoorlog met zware inspanningen en grote hardnekkigheid voortgezet tot in 1922, toen een uitgave als deze ietwat buitentijds was geraakt. Dit exemplaar is niet in de bewerkelijke originele boekband van Aziatische plantenstof gebonden, maar in een contemporaine, oersterke perkamenten handboekband met overstekende randen. (De foto is sterk vergrootbaar).

25. (KUNSTBOEKBAND). ROGIER, L.J. Henric van Veldeken. Inleiding tot den dichter en zijn werk met bloemlezing. (Met middeleeuws perkament). Maastricht, Leiter-Nypels, 1931. Met middeleeuws manuscript versierde perkamenten platten. 220 p. Geïllustreerd. Met lijst van intekenaren. Origineel omslag meegebonden.
€ 125
* Curieuze (niet gesigneerde) boekband, waarvan de rug gemaakt is van een stuk origineel 14e-eeuws? handschrift op perkament waarop een bijbelfragment te lezen is (te weten uit hoofdstuk 9 en 10 van 1 Makkabeeën) met een in rood getekende initiaal E en een X. Onderaan de rug is een leren reepje aangebracht met het woord ‘Veldeken’ erop.

26. (LAUWERIKS, J.L.M.). V.A.N.K. Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst. Jaarboek 1922. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1921. 25 x 19 cm. Gedecoreerd linnen met stofomslag. XVI, 72, 84 p. Geïllustreerd. Met twee houtsneden van Chris Lebeau. 1e druk. Omslag op de rug verbruind en iets gedeukt. Mooi exemplaar.
€ 250
* Het vierde deel van de prachtige serie boeken over de actuele stand van zaken in de Nederlandse toegepaste kunst, uitgegeven met steun van het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. Dit is een spectaculair boek waarvan de vormgeving radicaal anders is dan de deftige en ietwat traditionele eerste drie jaarboeken!
De vormgever is Mathieu Lauweriks (1864-1932), architect en ontwerper, tevens redacteur van het tijdschrift Wendingen. Alle tekstpagina’s zijn decoratief opgezet met tekstblokken die de vorm hebben van een boom. Het stofomslag echoot deze vorm met dikke bruine lijnen, evenals de aan Wendingen herinnerende schutbladen. Spectaculair is vooral Lauweriks’ bandontwerp: een zwarte plantaardige vorm op okerbruin linnen die zich in lichtere vorm ook op het achterplat voordoet, en met een woeste en schier onleesbare rugtitel in goud. Het geheel is in uitstekende staat.
Met elk een paginagrote houtsnede van Chris Lebeau en herdenkingsartikelen over de twee protagonisten van de moderne bouwkunst, die beiden in november 1923 jong overleden: Michel de Klerk en Karel de Bazel. Cat. Brusse 416: 625 exemplaren werden gebonden.

27. LEENT, F.H. van (tekst) en Jan RINKE (platen) Toen en nu. Van 1801 tot 1901. Amsterdam, Gebr. Koster, [1901]. 35 x 25 cm. Omslag in chromolitho. 28 p. deels in chromolitho, deels in getinte litho uitgevoerd. 1e druk. Omslag aan de randen gekreukt, naaisel gerestaureerd. Dit zeer kwetsbare kinderboek is nog in goede staat.
Verkocht
* Vermakelijk en instructief over de verschillen tussen één en twee eeuwen geleden: auto’s, fietsen, voetbal, het Witte Huis in Rotterdam, straatorgels, koorddansers, stoomschepen (in Rotterdam!), de stoomboot… een mooi groot boek met Rotterdamse couleur locale.

28. LEOPOLD, J.H. Soefisch. Londen, The Central School of Arts and Crafts, 1936. Origineel omslag met opgeplakt titeletiket in rood, genaaid met koord. (12) p. Gedrukt in zwart en rood op handgeschept papier door F. Mayer onder supervisie van J.H. Mason. Omslag iets gevlekt.
€ 300
* Prachtige privé-uitgave voor eigen plezier gedrukt, uiterst zeldzaam. In de NCC alleen een exemplaar zonder origineel omslag.

29. marquis, don the lives and times of archy & mehitabel. with pictures by george herriman and an introduction by e.b. white. new york, doubleday & company, (niet voor 1950). origineel tweekleurig linnen met rooddruk. xxiv, 484 [=500] p. geïllustreerd. herdruk. kleine gebruikssporen.
Verkocht
* klassieke verhalen van absurditeit over de (al in 1916 geschapen) kakkerlak archy en de straatkat mehitabel, meestal in grappige poëzie, en geïllustreerd door de uitvinder van krazy kat: george herriman. ongedateerde verzamelde editie, maar het laatste jaar van copyright is 1950.

30. MARSMAN, H. Paul Robeson zingt. (Utrecht, Reflex, 1980). Vouwblad. Gedrukt in een oplage van 250 exemplaren.
Verkocht
* Facsimile-uitgave van de eerste uitgave die H.N. Werkman in 1942 voor de vrienden van De Blauwe Schuit drukte in 20 exemplaren.

31. MOLKENBOER, Antoon Kroningsmarsch opgedragen aan H.M. de Koningin der Nederlanden. Gecomponeerd door Gottfried Mann. Amsterdam, Keurvendel Prins Maurits / Stumpff en Koning, 1898. 34 x 27 cm. Partituur. 8 p. incl. omslag. 1e druk. Niet bijgesneden. Omslag binnenin verstevigd. Uit de grote omslagontwerpencollectie van Rob Aardse.
€ 25
* Nieuwe Kunst-ontwerp van Antoon Molkenboer, in druk gesigneerd met monogram. Braches Bouwstoffen 1263. (Van deze partituren zijn de formaten te groot voor de scanner).

32. MOLKENBOER, Antoon Lied. Woorden van Hélène Swarth, muziek van Bernard Zweers. Aan mejuffrouw Dora de Louw. Hooge uitgave. Amsterdam, G. Alsbach & Co., (ca. 1910). 34 x 27 cm. Partituur. 4 p. 14e druk. Niet bijgesneden. Wat slijtage
€ 20
* Populair lied (‘Diep in het dennenbosch’) van Swarth en Zweers met lithografisch Nieuwe Kunst-ontwerp van Antoon Molkenboer. Ondertekening in druk met datering ’96. Braches Bouwstoffen 1258.

33. MOLKENBOER, Antoon Liedjes der liefde. Versjes van Lovendaal, muziek van Bernard Zweers. Haarlem, Erven Bohn, [1898]. 34 x 27 cm. Partituur. 16 p. incl. omslag. 1e druk. Niet bijgesneden. Horizontale scheur (die het ontwerp niet raakt), reparatiesporen. Uit de grote omslagontwerpencollectie van Rob Aardse.
€ 25
* Nieuwe Kunst-ontwerp van Antoon Molkenboer, in druk gesigneerd met monogram. Braches Bouwstoffen 1264.

34. MOLKENBOER, Antoon Sterren en Heidelied. Woorden van Hélène Swarth, muziek van Bernard Zweers. Amsterdam, G. Alsbach & Co., [1897]. 34 x 27 cm. Partituur. 16 p. incl. omslag. 1e druk. Niet bijgesneden. Omslag binnenin verstevigd. Uit de grote omslagontwerpencollectie van Rob Aardse.
Verkocht
* Nieuwe Kunst-ontwerp van Antoon Molkenboer, in druk gesigneerd met datering ’96. Variant met bedrukte achterkant (reclame voor andere Alsbach-partituren). Braches Bouwstoffen 1261.

35. NIEUWENHUIS, Theo Galavoorstelling in den Stadsschouwburg aangeboden aan Hare Majesteit de Koningin en aan zijne Koninklijke Hoogheid den Prins der Nederlanden, Hertog van Mecklenburg, Door de Feestcommissie. Amsterdam, Tresling & Co. Hof-lith., 1901. Origineel omslag. 16 p. 1e druk. Onderkant wat gevlekt. Verguldsel van omslag niet helemaal gaaf, maar nog een erg mooie uitgave.
€ 100
* Nieuwe Kunst in optima forma naar ontwerp van Theo Nieuwenhuis: omslag van zwaar papier met rijke vergulding en blindstempeling. Binnenwerk omvat de teksten van de dialoog ‘Proloog’ van M.G.L. van Loghem, vertolkt door Rika Hopper en Anna Klaasen, het Brautlied uit Lohengrin en een fragment van de Götterdämmerung, plus het veelomvattende galaprogramma, gevat in lichte botanische sieromlijstingen van Nieuwenhuis. Ondanks de lichte schade een jugendstilpublicatie om trots op te zijn.

36. OMAR KHAYYAM Rubáiyát of Omar Khayyám. English, French and German Translations Comparatively Arranged in Accordance with the Text of Edward Fitzgerald’s Version with Further Selections, Notes, Biographies, Bibliography and Other Material Collected and Edited by Nathan Haskell Dole. Boston, Joseph Knight, 1896. ‘Variorum Edition de Luxe’. Twee delen. Gedecoreerd wit linnen met origineel lichtgroen linnen stofomslag. (2), (180), 206; (2), (6), (394) p., doorgenummerd in het tweede deel. Koppen verguld. Niet afgesneden. Met in beide delen een portret afgedrukt op Japans papier (I: Fitzgerald; 2: Bodenstedt). Titelpagina’s met art-nouveauversiering gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Ruggen iets verkleurd, maar zo mooi als men zich maar kan wensen: een negentiende eeuwse uitgave met uitgeversstofomslag!
€ 400
* Buitengewoon fraaie uitgave in rijkverguld roomwit linnen met bijpassende stofomslagen, en niet te vergeten het even getinte, geschepte papier dat een feest is voor de vingers. Genummerd nr. 31 van een ongespecificeerde luxe oplage (250?). Per gedicht worden de vertalingen vergeleken van Fitzgerald, Nicolas, McCarthy, Kerney, Whinfield, Garner, Bodenstedt en Schack, maar ook andere vertalingen en Omar Khayyamcommentaren worden besproken.

37. REIJT, Vic van de Collectie van vier opdrachtexemplaren, alle gesigneerd door de auteur. 1. Verzamelde Gedichten. Amsterdam, C.J. Aarts, 1972. Geniet. (8) p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk. Debuut. Rug verschoten. Opdracht van de auteur in blauwe inkt op de titelpagina: ‘[Vic van de Reijt]’s [Verzamelde Gedichten]/ Geven Jolijt/ Aan neven en nichten/ voor Peter Loeb/ (handtekening)’.
2. Verzamelde Gedichten. Amsterdam, C.J. Aarts, 1973. Geniet. (8) p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 2e vermeerderde druk. Rug verschoten. Opdracht van de auteur in blauwe inkt op de titelpagina: ‘voor Peter Loeb/ uitgever van beroep*)/ allerlei troep*)/ (handtekening)/ *) doorhalen wat niet van/ toepassching is’.
3. Verzamelde Gedichten. Amsterdam, C.J. Aarts, 1974. Geniet. (16) p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. 3e druk (‘édition de luxe’). Rug verschoten.
In de gedrukte Reacties staat ook dit citaat: ‘”Verkleurd maar zeldzaam!”/ Peter Loeb, uitgever (Brief)’.
4. De Dramatische Wereld van Sam Bal. Amsterdam, C.J. Aarts, 1973. Geniet. 20 p. Gedrukt in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug verschoten. Opdracht van de auteur in blauwe inkt op de titelpagina: ‘Mijn signatuur/ maakt dit boekje/ erg duur/ (handtekening)/ voor Peter Loeb’.
€ 75
* Uit de bibliotheek van uitgever Peter Loeb.

38. ROLAND HOLST e.a., A. Nederland-Duitsland. Brieven van Jan ENGELMAN, Martinus NIJHOFF, A. ROLAND HOLST en Victor van VRIESLAND over een op te richten Genootschap Nederland-Duitsland. 1. Handgeschreven brief aan ‘Hooggeachte Heer’. 27,2 x 21,7 cm. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd ‘Jan Engelman’ en gedateerd ‘Utrecht, 2 Oct. ’52’. 15 regels tekst. Twee perforatiegaatjes.
2. Handgeschreven brief aan ‘Hooggeleerde Heer’. 25,0 x 20,7 cm. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd ‘Martinus Nijhoff’ en gedateerd ‘Den Haag 28 Juli 1952’. 10 regels tekst. Twee perforatiegaatjes.
3. Handgeschreven brief aan ‘Hooggeachte Professor’. 17,6 x 13,5 cm. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘A. Roland Holst’ en gedateerd ‘Zondag’. 12 regels tekst. Twee perforatiegaatjes.
4. Getypte brief aan ‘Weledelgestrenge Heer’. 27,6 x 21,7 cm. Op briefpapier van P.E.N.-Centrum voor Nederland. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd en gedateerd ‘Amsterdam-O., 29 April 1953’. 11 regels tekst. Twee perforatiegaatjes.
€ 350
* Drie van de vier schrijvers zijn benaderd voor een functie in het bestuur of de adviescommissie van het nog op te richten Genootschap Nederland-Duitsland. Engelman, Nijhoff en Roland Holst hebben alledrie zo hun redenen om de uitnodiging af te slaan. Zeven jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog was de houding jegens Duitsland nog wat afwachtend.
Engelman schrijft ‘alle waardeering’ te hebben voor het initiatief, maar heeft al zoveel ‘cultureel en sociaal werk’ verricht, dat zijn eigen letterkundige werk er onder ging lijden. Nijhoff is het principieel met de initiatiefnemers eens, ‘maar persoonlijk moet ik van medewerking afzien, omdat ik al overstelpt ben met werkzaamheden’. Roland Holst spreekt zich meer uit: hij is ‘persoonlijk ten aanzien van cultureele betrekkingen met Duitschland te zeer geremd door twijfel en achterdocht’.
Van Vriesland deelt mee dat hij, voorzitter van de P.E.N.-club, geen gelegenheid ziet tot het bijwonen van een lezing.
Het Genootschap Nederland-Duitsland werd opgericht in januari 1953 (de maand waarin Nijhoff zou overlijden) en organiseerde lezingen over Duitse kunst en literatuur. Zo las Heinrich Böll in 1960 op uitnodiging van het Genootschap voor uit eigen werk.

39. (RUUSBROEC, Jan van). RONDE, T. de J. van Ruusbroec. Een korte nota. Gheel, De Pinnemuts, 1945. 13,3 x 10,4 cm. Ingenaaid. (4), 16 p. Met de hand gezet uit de Grotius en gedrukt in rood en zwart door Lodewijk Opdebeek op de persen van de NHS in een zeer kleine oplage.
€ 35
* Kleine bibliofiele uitgave van een tekst over Ruusbroec ter gelegenheid van het verschijnen van De Wereldsche IJdelheid. Opdebeek 7. (De foto is genomen op de perkamenten band van nr. 24 in deze nieuwsbrief).

40. THOMÉSE, F.A. Gedichten. Zaltbommel, eigen beheer, 1981. Ingenaaid met stofomslag. Gezet uit de Spectrum door Drukkerij Van de Garde en gedrukt door W.H. Schönfeld en L.M. Verloren in een oplage van slechts 50 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Uit het colofon: ‘De gedichten van F.A. Thomése (30 maart 1921-28 juni 1979) werden gebundeld op verzoek van zijn vrouw.’ Fredrik Antonie Thomése, directeur van Drukkerij Van de Garde, was de vader van de schrijver P.F. Thomése.
NCC: alleen in KB.

41. TOORN, Willem van (idee) Doolhoven voor ’80. Zonder plaats, L.A. Vos BV, [1979]. 30 x 34 cm. Zes blikken bladen, bedrukt in rood en zwart op wit, in bedrukte schuifhoes. 1e druk. Hoes wat krap.
Verkocht
* Nieuwjaarsgeschenk van het Grafisch- en Voorlichtingsadviesbureau L.A. Vos BV, bestaande uit vijf doolhoven, ontleend aan Spelen met puzzels (De Bezige Bij, 1978). ‘Ze zijn naar een idee van Willem van Toorn op blik gedrukt’. Niet in de NCC.

42. (TOOROP, Jan). PLASSCHAERT, A.C.A. Jan Toorop. Amsterdam, J.H. de Bussy, 1925. Heelperkament met opdruk in goud. (4), 60 p., 44 platen. Gedrukt in een oplage van 1000 exemplaren. 1e druk. De sterke perkamenten band is wat krom.
€ 750
* Dit is nummer 13 van de 30 genummerde luxe-exemplaren, gebonden in perkament en gesigneerd door Toorop. Studie door de eigenzinnige criticus Albert C.A. Plasschaert (1874-1941). Met 44 zwartwit-afbeeldingen van Toorops werk. Als frontispice een portret van Toorop door Leo Gestel.

43. TSCHICHOLD, Jan Typografische vormgeving. Amsterdam, N.V. vh J.F. Duwaer & Zonen, 1938. Linnen met stofomslag. 108 p. Met illustraties. 1e druk. Omslag deels iets verkleurd en gevlekt, verder mooi. Met het exlibris van Huib van Krimpen voorin.
Verkocht
* Revolutionair! ‘Dit boek wil een nieuw typografisch inzicht ingang doen vinden’, en dat doet het ook. Technisch en gedetailleerd voert het naar een nieuw, licht idee van eenvoudige, toepasselijke vormgeving van drukwerk. Met het mooie stofomslag.

44. VEERKAMP, Joost Welpenspetjes & voorzetstukken. Een licht onverteerbaar nationaal geschenk. (Met originele, ingeplakte kleurenfoto’s van olieverfschilderijen). Amterdam, Excelsior (‘Hofleverancier’), 1980. Oblong. 26 x 36 cm. Kunstleer met stofomslag. 22 (= 44) p. Gezet uit de Gill en met de hand gedrukt op Fabriano Laurentiana in een oplage van 60 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Miniem kreukje in omslag.
Verkocht
* Eén van de 42 Arabisch genummerde exemplaren, daarbinnen één van de 10 H.C.-exemplaren (nummer 58/60). Satire jegens het Nederlandse Koningshuis. Onovertroffen lullandschappen met zonsondergangen! Niet geschikt voor Orangisten.

45. (VIJFTIGERS) Vieren delen. Gedichten van Hans Andreus, Remco Campert, Hugo Claus & Simon Vinkenoog. Parijs, eigen beheer, 1951. Los in omslag, als uitgegeven [omslagtekening Hugo Claus]. 16 p. Gedrukt [door drukkerij Rotaphot] in een oplage van 100 (door Simon Vinkenoog) genummerde exemplaren. 1e druk. Rond rug verschoten, vouwtje in voorzijde omslag.
Verkocht
* Zeldzaam bundeltje poëzie van vier Vijftigers. Vinkenoog was ingenomen met de tekening van Claus over het volle omslag: ‘Vooral het V’tje dat kan uitgelegd worden als eerste letter van 4-en-delen en ook als vignetje voor de eens op te richten uitgeverij Vinkenoog’. Zie: Hugo Claus & Simon Vinkenoog, Laat nooit deze brief aan iemand lezen. De briefwisseling tussen Hugo Claus en Simon Vinkenoog 1951-1956 (Amsterdam 2008). Slagter 18.

46. (VOSSEN, André van der) (Kalender voor 1926). Haarlem, Joh. Enschedé en Zonen, [1925]. 43,5 x 27,5 cm. Karton bedrukt in rood, goud en zwart met opgeplakte afscheurkalender in dezelfde kleuren. Zeer gaaf, met ophangkoordje.
Verkocht
* Met leuke afbeelding van een Romeinse soldaat die de wacht houdt vóór het rad van de tijd, bij een opgaande zon en kwinkelerende vogel, terwijl wolken en vleermuizen wegdrijven. In een kader ziet men links de dag en de lente verbeeld in lieve diertjes, en rechts de dag in iets minder lieve diertjes plus een slapend mens. Zeer decoratief.

47. (WITSEN, Willem). HARPEN, N. van Willem Witsen. (Luxe-exemplaar). Amsterdam, J.H. de Bussy, 1924. 27 x 22 cm. Perkament. (2), 30, (96) p. Met 45 ingeplakte illustraties van werken van Witsen. 1e druk. Boek staat iets open, enkele pagina’s aan het eind met randkreukjes. Naam voorin.
€ 250
* Dit is éen van de 50 genummerde luxe-exemplaren die in perkament werden gebonden. Verschenen kort na het overlijden van Witsen, met stemmige illustraties in zwartwit. De naam voorin is van Anna Jiskoot-Pierson (1891-1969), die een belangrijke verzameling kantwerk aan het Rijksmuseum heeft nagelaten.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 24 december 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: