antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 952: Ik hep een krulebol

Bibliofiele prachtbanden en batik! Deze nieuwsbrief is opgebouwd uit twee heel verschillende lijnen, nieuwe aanwinsten die zoals gewoonlijk gemengd zijn met andere verwante boeken waarvan we de prijs wat hebben laten zakken.


1. ACHTERBERG, Gerrit Radar. (Facsimile van het handschrift). (Amsterdam/ Den Haag, Querido/ Bert Bakker, 1970). 32 x 22 cm. Cahiersteek. 20 p. Facsimile van het handschrift ter herdenking van de 65e verjaardag van de dichter op 20 mei 1970. Gedrukt in 500 met de hand genummerde exemplaren, waarvan de eerste 10 Romeins genummerd. Mooi exemplaar.
€ 45
* Dit is nr. II van de 10 Romeins genummerde exemplaren! Elegante uitgave op groot formaat.

2. ACHTERBERG, Gerrit Radar. (Facsimile van het handschrift). (Amsterdam/ Den Haag, Querido/ Bert Bakker, 1970). 32 x 22 cm. Cahiersteek. 20 p. Facsimile van het handschrift ter herdenking van de 65e verjaardag van de dichter op 20 mei 1970. Gedrukt in 500 met de hand genummerde exemplaren. Omslag (als altijd) deels verschoten.
€ 15
* Elegante uitgave op groot formaat.

3. ACHTERBERG, Gerrit Radar. Gedichten. Amsterdam, (Balkema), 1946. Ingenaaid. 16 p. Gedrukt op Ossekop van Van Gelder in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk.
€ 75

4. ALI COHEN, L. Verzen. (Met een nawoord door A.G. van der Steur en een frontispice door Ger Kleis). Sub Signo Libelli, 2002. Linnen, de platten deels overtrokken met fraai sierpapier met rode, zwarte en gouden verticale banen (Erik Schots). (2), 22 p. Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 51 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 140
* Eén van de 26 luxe-exemplaren, gedrukt op exclusief voor La Compagnie Typographique in de jaren dertig van de twintigste eeuw vervaardigd handgeschept lompenpapier, afkomstig uit de nalatenschap van A.A.M. Stols, fraai gebonden door Erik Schots. Le petit défaut IV.

5. BASTET, F.L. Aegyptiaca. (Geesbrug), Sub Signo Libelli, (1984). Verguld halflederen overslagband met drie platten (Binderij Phoenix). (28) p. Met de hand gezet uit de Monotype Fournier en gedrukt in bruin en zwart op Indiaas papier in een oplage van 65 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de luxe-exemplaren, door David Simaleavich gevat in een zeer ingenieuze overslagband, gebruikmakend van bruin leer, Japans papier en een verguldpers. Ger Kleis in gesprek met Fokas Holthuis (Bzzlletin 188, september 1991): ‘De band die David voor Aegyptiaca maakte, een bundel van Frédéric Bastet uit 1984, een overslagband met drie platten, is in wezen ook een klassieke band, omdat hij is aangepast aan de tekst. Als je die tekst kent dan weet je wat daarmee bedoeld wordt. Maar ik vind klassiek iets dat goed en adequaat is’. Zien (openen) is kopen! Breugelmans 117 (noemt het aantal exemplaren in luxe band niet. Het prospectus van Aegyptiaca (bijgevoegd) rept alleen van een ingenaaide editie).

6. BASTET, F.L. Haarlem. Zes sonnetten in zwarte inkt. [Geesbrug], Sub Signo Libelli, 1994. Linnen met banen van gemarmerd papier en verguld titeletiket (Erik Schots). Met de hand gezet uit de Hammer-unciaal en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 20 gebonden luxe-exemplaren. Breugelmans 214.

BATIK – Een kleine collectie boekbanden met gebatikt linnen of katoen, of met batikmotief bedrukte stoffen:

7. FRANKE, S. De wajangpop. Amsterdam, Scheltens & Giltay, [1940]. Imitatie-batikband met pauw in goud. 296 p. Met vier houtsneden van Rein Snapper. 1e druk. Rug verbleekt en bovenaan gerafeld..
€ 20
* Sprookjesachtige roman over een wajangpop die de wereld intrekt.

8. FRANKE, S. Sinjo-Juul. (Roman). Amsterdam, Scheltens & Giltay, [1939]. Fraaie imitatie-batikband met pauw in goud. 296 p. 1e druk.
€ 20
* Hoe een Indonesisch-Nederlandse jongen hogerop raakt.

9. (GEMERT, Ineke van). (DAUM, P.A. (als:) MAURITS) “Nummer Elf”. Amsterdam, De Engelbewaarder, 1978. Katoen met batikmotief en goudopdruk (Ineke van Gemert, 1992). Origineel omslag meegebonden. 156 p. Geïllustreerd. 3e druk. Mooi.
€ 25
* De boekbindster Ineke van Gemert werkte veel met batik. In dit boek ligt een gedetailleerd handgeschreven bindrapport van haar, uit de lente van 1992, voor de boeken van Daum, Schneiders en Székely-Lulofs die in deze nieuwsbrief staan.

10. (GEMERT, Ineke van). KOL, H.H. van Uit onze koloniën. Uitvoerig reisverhaal. Leiden, A.W. Sijthoff, 1903. 26 x 18 x 6 cm. Katoen met batikmotief (Ineke van Gemert, jaren ’90?). (8), 828 p. Met portret van de schrijver als frontispice en aan het eind een uitklapbare kleurenkaart. Geïllustreerd. 1e druk. Wat slijtage aan het boekblok.
€ 35
* Omvangrijk Indonesisch reisboek van de socialist Henri van Kol (1852-1925) – hij was overigens de grootvader van Drs. P alias Heinz Polzer.

11. (GEMERT, Ineke van). SCHNEIDERS, A.L. In de boom. (Sjaalmancahiers nr. 22). Utrecht-Bunnik, Sjaalmancahiers, 1987. Katoen met batikmotief en goudopdruk (Ineke van Gemert, 1992). Origineel omslag meegebonden. 20 p. Gedrukt in 115 genummerde exemplaren. 1e druk in boekvorm. Mooi.
Verkocht
* Kort verhaal uit de laatste jaren van Nederlands Indië. A.L. Schneiders (1925-2020) was diplomaat en schrijver.

12. (GEMERT, Ineke van). SZÉKELY-LULOFS, Madelon Het schot. (Sjaalmancahiers nr. 18). Utrecht-Bunnik, Sjaalmancahiers, 1986. Katoen met batikmotief en goudopdruk (Ineke van Gemert, 1992). Origineel omslag meegebonden. 24 p. Gedrukt in 115 genummerde exemplaren. 1e druk in boekvorm. Mooi.
Verkocht
* Kort verhaal, dat in Nederlands-Indië speelt. Met een nieuwjaarswens voor 1986, gesigneerd door Sjaalmanuitgever Hans van Straten.

13. GEZELLE, Guido Twee uniform gebonden batikbandjes: Kleengedichtjes (I-II) en Motto-album. Amsterdam, L.J. Veen, ca. 1925. 13 x 10 cm. Batikbandjes in bruin en crème met uitgespaarde titels. (248); 192 p. Alle pagina’s in kader. Bandjes netjes, maar van Kleengedichtjes ontbreekt het eerste schutblad. Naam voorin het Motto-album.
Verkocht
* Typische art-deco-boekjes: een sieraad voor de boekenplank, smaakvol gebonden voor de kleine portemonnaie. Bijgevoegd: Carmen Sylva: Gedachten eener Koningin. Zelfde uitvoering, maar met enkele (deels doorgestreepte) inscripties.

14. GRONEMAN, J. Over zee van Amsterdam naar Nederlandsch-Indië. Gids voor reizigers met de Stoomvaart Maatschappij “Nederland”. Amsterdam, J.H. de Bussy, 1906. Oblong 13 x 18 cm. Gebatikt soepel katoen met. (6), 172 p. Met illustraties. 1e druk. Opdruk op het linnen wat vervaagd, randjes hebben wat slijtage.
Verkocht
* Het colofon luidt: ‘Gedrukt en gebonden bij J.H. de Bussy – Amsterdam. Het katoen voor de bandjes is afkomstig van de Leidsche Katoenmaatschappij, voorheen De Heijder & Co., te Leiden’. Alle bandjes zijn verschillend, dit boekje vertoont een Arabisch schriftmotief in wit op donkerblauw.

15. MEULENHOFF Kleine boeken van groote schrijvers. 8 deeltjes in batikband. Amsterdam, Meulenhoff, 1918-ca. 1923. Elk deel 12 x 8 cm, gebonden in soepel karton voorzien van een katoentje met batik en een uitgespaard titelveld op de voorkant en de rug. Geen enkel bandje heeft precies hetzelfde batikmotief. Alle boeken hebben bruine schutbladen met identieke versiering in goud. Wat gebruikssporen als ietwat verbleekte ruggetjes, boekhandelsmerkjes en ingeschreven namen.
Verkocht
* Titels zoals weergegeven op de voorzijde:
1. Elektra. Drama van Sofokles door P.C. Boutens. (Eenvoudige dubbele titelpagina).
2. Maria Chapdelaine. Roman door Louis Hémon. (Versierde dubbele titelpagina van Jac. Stegeman, gedrukt in rood en zwart).
3. Een Vrouwenbiecht. Roman door G. van Hulzen. (Versierde dubbele titelpagina met initialen SG, gedrukt in rood en zwart).
4. Brand door Henr. Ibsen. (Versierde dubbele titelpagina, gedrukt in zeegroen en zwart).
5. Yester en Li. Roman door B. Kellermann. (Versierde dubbele titelpagina met rozen, gedrukt in rood en groen).
6. Onderworpenen door M.C. Kooy-van Zeggelen. (Versierde dubbele titelpagina met Indisch motief, gedrukt in bruin en zwart).
7. Drie Vrouwen in het Heilige Woud door Augusta de Wit. (Versierde dubbele titelpagina van Jac. Stegeman, gedrukt in grijs en rood).
8. Aan de Kruiswegen door M. van Zeggelen. (Versierde dubbele titelpagina van Jac. Stegeman, gedrukt in rood en zwart).
Decoratieve serie met rijk gedetailleerde versiering, modieus voor zijn tijd. Het eerste deeltje was Brand van Ibsen, dat verscheen in november of december 1918. In totaal zijn er ongeveer 20 deeltjes uitgekomen, later ook in eenvoudiger uitvoering.

16. PERK, Jacques Gedichten. Met Voorrede van Mr. C. Vosmaer en Inleiding van Willem Kloos. (..) Vercierd door T. Nieuwenhuis. Amsterdam, Van Looy, 1897. Origineel gebatikt linnen met art-nouveauversiering ontworpen door Nieuwenhuis). (2), 198 p. Met schutbladen, lithografieën in lichte kleuren en kaders (40 verschillende sierranden) van Theo Nieuwenhuis. 2e druk. Mooi exemplaar, maar met een haarscheur in de buitenkneep die je nauwelijks ziet, en een naam voorin: J. Wichers Hoeth (zij was een familielid van Joshua van der Poorten Schwartz, alias Maarten Maartens), verder vrijwel zonder de gebruikelijke problemen.
Verkocht
* Braches, Bouwstoffen 1568 (tweede versie, zonder ‘wenkbrauwen’), waarin we lezen dat Nieuwenhuis vijftig lithostenen voor het boek getekend had en er bijna twee jaar aan gewerkt had! Het resultaat is een van de fraaiste voorbeelden van de Nederlandse boekkunst rond 1900. Volgens opgave in het Nieuwsblad voor de Boekhandel was de oplage 400 exemplaren. De nieuwprijs bedroeg tien gulden.

17. VISSERING, C.M. Een reis door Oost-Java. Haarlem, Erven Bohn, 1912. 27 x 21 cm. Gebatikt katoenen uitgeversband. (6), 256 p. Geïllustreerd. 1e druk. Tussentitel ontbreekt.
Verkocht
* Luxueus uitgegeven reisboek met foto’s.

18. WERMESKERKEN, Henri van Een Indisch binnenhuisje. Amsterdam, L.J. Veen, (ca. 1928). Gebatikt linnen met goudopdruk. 256 p. Met portret van de schrijver door Han van Meegeren. 2e druk. Wat roestvlekjes in het papier, maar een net exemplaar.
€ 20
* De moeder van de auteur Van Wermeskerken schreef onder de naam Johanna van Woude het populaire boek Hollandsch Binnenhuisje. Deze herdruk van de Indische variant is voorzien van een fraaie uitgevers-batikband.


19. (BORDEWIJK, F.). Nol GREGOOR Gesprekken met F. Bordewijk. Den Haag, BZZTôH, 1983. Garenloos. 64 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de auteur: ‘Aan mijn uitgever,/ die te eigenwijs was/ om hier wijzer van te worden/ Nol Gregoor’.

20. BÜCH, Boudewijn Drie Reve-gedichten. [Utrecht], Sub Signo Libelli, 1993. Karton overtrokken met twee soorten sierpapier, in kartonnen foedraal, eveneens overtrokken met twee soorten sierpapier (Erik Schots). (16) p. Met de hand gezet uit de Fournier en gedrukt in een oplage van 75 door de dichter in paars genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 300
* Dit is één van de 45 exemplaren op historisch Pannekoek (dit is nummer XIII), zonder bijlage, want verspreid door de drukker en niet door Antiquariaat De Slegte. Het foedraal is erg strak. Wat een aaibare schoonheid!

21. BÜCH, Boudewijn In memoriam Boudewijn Büch 1948-2002. (Met een portret van Büch in linosnede door Peter Bekker). [Geesbrug], Sub Signo Libelli, 2003. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt in zwart en blauw op handgeschept papier van Barcham Green in een oplage van 76 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit ontroerende bundeltje bevat drie gedichten van Boudewijn Büch, gedrukt naar de typoscripten die de dichter in 1980-1981 aan drukker Ger Kleis schonk. Met enkele varianten ten opzichte van de eerder verschenen versies. Peter Bekker is de man achter de (eveneens Drentse) bibliofiele drukkerij Koekanger Handpers.
Aan het eind van het boekje richtte Kleis een typografische tempel op, compleet met zuilen, voor zijn overleden dichtervriend: een grote blauwe B omgeven met kleine BB’tjes.
Bijgevoegd: Begeleidende brief van de drukker aan een verzamelaar, gedateerd ‘1 december 2003’ en gesigneerd ‘Ger’. Elf regels tekst.

22. CAPELLEVEEN, Paul van Non-entia. Sub Signo Libelli, 1986. Halfperkament met changeant zijden opgelegde platten (Binderij Phoenix). (20) p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw, rood en zwart in een oplage van 54 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 20 luxe-exemplaren van deze dichtbundel in prachtige zijde die van kleur verandert bij nadering. Met prospectus. Breugelmans 157.

23. CHABOT, Bart Babylon Hotel. Verhalen. (Gesigneerd met opdracht van de schrijver). Amsterdam, De Bezige Bij, 1988. Garenloos. 172 p. 1e druk. Naam op Franse titel.
€ 25
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op de Franse titel: ‘A/dam, Bezige Bij, 21-10/’88/ Voor Ger/ goed je weer te zien, na véél te/ lang oponthoud../ leven de Wederopstanding/ van je fonds!!/ all the best,/ je Bart’.

24. COUPERUS, Louis De Binocle. Bezorgd en van een toelichting voorzien door H.T.M. van Vliet. (Met twee ingeplakte foto’s). Baarn, Arethusa Pers, 1994. Ingenaaid met omslag. 4to. Oblong. 36 p. Gedrukt door De Distelkamp in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Arethusa 119. Pippel/ Voskuil 69.

25. COUPERUS, Louis De Binocle. Bezorgd en van een toelichting voorzien door H.T.M. van Vliet. (Met twee ingeplakte foto’s). Baarn, Arethusa Pers, 1994. Linnen. 4to. Oblong. 36 p. Gedrukt door De Distelkamp in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Eén van de 50 exemplaren die in linnen werden gebonden. Arethusa 119. Pippel/ Voskuil 69.

26. COUPERUS, Louis Intieme impressie. (Met een nawoord door H.T.M. van Vliet). Den Haag, Mikado Pers, 2001. Ingenaaid met stofomslag. 16 p. Gezet uit de Dante en gedrukt in een oplage van 40 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 40
* Ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van F.L. Bastet.
Pippel/ Voskuil 77.

27. COUPERUS, Louis Zijn aangenomen zoon. (Met een originele litho van Bob van Blommestein als frontispice. Bezorgd door Marijke Stapert-Eggen en van een nawoord voorzien door F.L. Bastet). [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1980. Verguld halfmarokijn (bloedrood) met zwartlinnen platten. (4), 36 p. Met de hand gedrukt met de Spectrum op Zerkall-Bütten in paars en zwart in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eerste druk van Couperus! Een nooit voltooid romanfragment over een Haagse schrijver en zijn vrouw met een hoog autobiografisch gehalte. Eén van de 50 [= 54] exemplaren met een originele litho van Bob van Blommestein en één van de 27 exemplaren in halfleer. Met in blauw gedrukt prospectus. Breugelmans 55.

28. DOUGLAS, Lord Alfred Two Loves and Other Poems. Zonder plaats, [E. du Perron], 1928. Ingenaaid. (2), (4), 28, (4) p. Gedrukt door A.A.M. Stols op Ossekop in 50 exemplaren. Iets verbruind, vooral achterin, waar een papier in heeft gelegen. Op de binnenkant van het omslag plaksporen van een oud beschermingsmateriaal. Geheimzinnige inscriptie onder het colofon in oude, paarse inkt: ‘NR / 0’ met onleesbare paraaf, niet van Du Perron of Stols.
Verkocht
* Privé-uitgave van E. du Perron: twaalf gedichten die Douglas vanwege hun homo-erotische karakter had weggelaten uit zijn Collected Poems van 1919. Zie Du Perrons correspondentie van juni 1928. Typografie van Stols. Batten/ Stols 82. Van Dijk 134.

29. EKKERS, Remco God konijn. [Geesbrug], Sub Signo Libelli, (2003). Cahiersteek. (4) p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit exemplaar werd gesigneerd onder het colofon. Geschreven naar aanleiding van een schilderij van Jet van Oosten, waarvan een reproduktie als frontispice werd ingeplakt. Geesbrugger Bijdragen 15. Breugelmans 264.

30. HERZBERG, Judith De val van Icarus. (Met een originele kleurenlitho van Chris Buurssen). SSL, 1983. Halfmarokijn (Binderij Phoenix). (24) p. Gezet uit de Walbaum en gedrukt in groen, blauw en zwart in een oplage van 85 genummerde exemplaren. 1e druk. Heel klein krasje bovenaan de rug.
€ 175
* Eén van de 35 Romeins genummerde luxe-exemplaren op Barcham Green laid paper, verlucht met een gesigneerde litho. Dit is nummer 21, maar dat werd onder het colofon verbeterd tot ‘= XXI’. Met prospectus. Een van de allermooiste uitgaven van Sub Signo Libelli, een zeer tactiel boek met zijn ruige, getinte papier, zijn subtiele illustratie en de typografie, die klassiek en modern bijeenbrengt. Breugelmans 102.

31. HERZBERG, Judith De val van Icarus. [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1983. Groen linnen (Binderij Phoenix). (24) p. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt door Ger Kleis in groen, blauw en zwart op Zerkall-Bütten Werkdruck in een oplage van 85 genummerde exemplaren. 1e druk. Platten miniem bol.
€ 75
* De tekst is een poëtische theaterscène geïnspireerd door het schilderij van Pieter Breughel de Oude. Inventieve, verfijnde typografie. Eén van de 50 exemplaren op Zerkall-Bütten. Breugelmans 102.

32. KÖHLER, Kurt Verzameld proza. Bezorgd door Matthijs de Ridder [en] Liesbeth Vantorre. Met een nawoord van Matthijs de Ridder. Antwerpen, Letterenhuis, 2011. Ingenaaid. 320 p. Geïllustreerd.
€ 15
* Voorbeeldige uitgave. Het pseudoniem Kurt Köhler behoort toe aan Stan Soetewey (1907-1945). Marnix Gijsen schreef in de jaren dertig van de vorige eeuw over hem: `K.K. plukt wel eens phosphoreseerdende paddestoelen langs de wanden’. Letterenhuispublicaties 13.

33. MICHAELIS, Hanny Herfst. Zonder plaats, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, 2007. Vouwblad, geplakt in omslag. Met de hand gezet uit de Albertus en gedrukt in bruin en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Herfstgroet.

34. NOORDERVLIET, Nelleke De Buthe. Brummen, De Geitenpers, 1991. Ingenaaid met stofomslag. 20 p. Oplage 400 exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Gesigneerd door de auteur op de Franse titel en door haar van de volgende aantekening voorzien: ‘Mijn man schrijft/ Hij moet wel’.

35. OORTMARSSEN, Hendrik van ‘Onder het genot van een heerlijk thee-curogaat cigaretje’. Drie handgeschreven brieven aan zijn zuster. Zeven bladen gelinieerd papier, tweezijdig in inkt beschreven. ‘Dirkje’ (1916-1987?) is kennelijk de zuster van Hendrik. Brieven gedateerd ‘Donderdag 6 Maart [1941]’, ’17/3/’42/ d Haag’ en 5 Juli ’42’. Gevouwen en wat verbruind, ezelsoortjes, maar in goede conditie en goed leesbaar. De brieven liggen in een boek waar Van Oortmarssen zijn naam in heeft geschreven: Onder het hakenkruis. Kroniek der gebeurtenissen tijdens de Duitsche overheersching (vooral in Deventer, Lochem en omgeving) door H.P. de Hoogh en G. de Flines, verschenen te Deventer in juni 1945.
€ 125
* Hendrik van Oortmarssen (1918-1998), geboren in Lochem en opgeleid als huisschilder, was een verdienstelijk kunstschilder, vooral van Lochemse dorpsgezichten. In 1941 woonde hij op kamers in Den Haag, en vond hij een baan bij een schildersbedrijf, de firma Haak. In diezelfde periode ontmoette hij Annie, met wie hij in augustus 1942 zou trouwen – na een moeilijke periode, want zij was rooms-katholiek. Ook over de zorgen van de oorlog: alles is op de bon, hij heeft last van honger. Over een helderziende boksleraar, die zijn hand leest en de zorgen om Annie herkent, en over een naderende logeerpartij van Dirkje in Den Haag. Hartelijke, intieme brieven van de jonge kunstenaar-arbeider.

36. PERK, Jacques Handgeschreven brief aan ‘Lieve paatje en best moesje’. 21,2 x 13,6 cm. Gevouwen blad, aan drie zijden beschreven. Gesigneerd ‘Jacqus’ en in andere hand gedateerd ‘Delft, 31 Dezember 1866’. 51 regels tekst.
Verkocht
* Zeer charmante brief van de piepjonge, 7-jarige dichter in spe aan zijn ouders! ‘P.S. Ik hep een krulebol. Die hep tante Klem met een vriezeerijser gamaakt en heel Delft kijk er er naar’. Brieven of handschriften van Perk (1859-1881) zijn van de allergrootste zeldzaamheid en verschijnen nooit (lees: nooit) op de markt.
(Bijgevoegd: Jacques Perk, Ik hep een krulebol. Een brief van 31 december 1866. (Met een verantwoording door R. Breugelmans). [Utrecht], Sub Signo Libelli, (1984). Halflinnen. (16) p. De brief van Perk werd in facsimile van het handschrift afgedrukt. Gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 68 genummerde exemplaren. 1e druk. Eén van de 35 gebonden exemplaren. Dit is nummer 2, het exemplaar van Ronald Breugelmans met de originele brief in bijbehorend mapje achterin! Breugelmans 119.)

37. PERK, Jacques Ik hep een krulebol. Een brief van 31 december 1866. (Met een verantwoording door R. Breugelmans). [Utrecht], Sub Signo Libelli, (1984). Halflinnen (Erik Schots). (16) p. De brief van Perk werd in facsimile van het handschrift afgedrukt. Gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 68 [= 67] genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 35 gebonden exemplaren. De band met zijn zwarte, glimmende sierpapier is geïnspireerd door Perks leefeeuw, de negentiende. Breugelmans 119.

38. PERK, Jacques Ik hep een krulebol. Een brief van 31 december 1866. (Met een verantwoording door R. Breugelmans). Sub Signo Libelli, (1984). Ingenaaid met blauw omslag. (16) p. De brief van Perk werd in facsimile van het handschrift afgedrukt. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 68 [= 67] genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 30
* Breugelmans 119.

U vindt ook een prachtige Perk bij de batikbanden, hierboven nr. 16.

39. REGO, Paula Jane Eyre. Introduced by Marina Warner. Londen-Lissabon, Enitharmon Editions-Cavalo de Ferro Editores, 2003. 25 x 17 cm. Geïllustreerd karton. 64 p. Met 24 illustraties naar litho’s van Paula Rego. Gedrukt in Italië. 1e handelseditie. Als nieuw.
Verkocht
* Citaten uit Emily Brontë’s Jane Eyre met daartegenover illustraties – soms in kleur van Rego. Een Engels boek in internationale stijl vormgegeven, zoals ook Paula Rego zelf, die voluit Dame Maria Paula Figueiroa Rego heet, geboren is in Portugal in 1935, maar sinds 1936 meestentijds in Engeland woont.

40. (REVE, Gerard). GROSSOUW, W. Collectie efemera van een geschoolde arbeider m.b.t. het bestellen van boeken. Twee handgeschreven briefkaarten uit 1954-1955, twee bestelkaarten (Rimbaud en Yourcenar) en een postcheque uit 1955.
Verkocht
* Van 1964-1972 correspondeerde Gerard Reve met de Nijmeegse hoogleraar in de exegese van het Nieuwe Testament, Willem Grossouw. Daarover verscheen dezer dagen Een klein wit pannenkoekje, een boek van Gijsbert Dijker, gepubliceerd door uitgeverij De Weideblik. In de voorkant is een originele hostie ingelegd! Niet geconsacreerd uiteraard.
Om dit nieuwe boekje te memoreren hebben we deze kleine collectie in onze nieuwsbrief opgenomen. Voor de Reveverzamelaar die alles al denkt te hebben, maar voor wie niets te gek is.

41. TOORN, Willem van, en Hans van de WAARSENBURG Dodemansdagen. (Met een omslag- en titelbladfoto door René Bakker). (Baarn), Atalanta Pers, (2012). Ingenaaid. 48 p. Gedrukt in een oplage van 110 genummerde en door beide auteurs gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Dit is nummer 100 van de 100 arabisch genummerde exemplaren. Atalanta 89.

42. WARREN, Hans, & Kees LEKKERKERKER Een verstokt necrofiel. Brieven 1973-1979. Bezorgd en ingeleid door Menno Voskuil. Woubrugge, Avalon Pers, 2007. Verguld zwart halfmarokijn met gouden fileten, lederen kapitaaltje en zwarte platten, beplakt met handgemaakt, vezelig Japans papier. In foedraal van stevig Van Gelder met AP in goud (Binderij Phoenix). (52) p. Gezet uit de Garamond en met de hand gedrukt op Zerkall in grijs en zwart in een oplage van 90 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Vermakelijke correspondentie, vaak over erotiek en erotica. Eén van de 15 Romeins genummerde luxe-exemplaren op handgeschept Losin, schitterend gebonden in een aards bruine, maar toch etherische halfmarokijnen band (bijeen het hogere en het lagere) door Binderij Phoenix.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 13 mei 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.057 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: