antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 964: K. Schippers

Op 12 augustus 2021 overleed K. Schippers, 84 jaar oud. In de Nederlandse literatuur was hij de advocaat van het terloopse. Wij eren hem met een kleine nieuwsbrief.


1. SCHIPPERS, K. Acht millimeter. Den Haag/ Amsterdam, Stichting P.C. Hooft-prijs/ Querido, 1996. Geniet. 16 p. Gedrukt in een oplage van 350 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de uitreiking van de P.C Hooft-prijs 1996 aan K. Schippers.

2. SCHIPPERS, K. Eb. Verhalen en beschouwingen. (Met gesigneerde opdracht). Amsterdam, Querido, 1992. Garenloos. 144 p. Geïllustreerd. 1e druk. Leesvouw.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Anna en Hans,/ in vriendschap/. K. Schippers/ &/ Gerard Stigter/ Rotterdam,/ 4.4.92’.

3. SCHIPPERS, K. Het formaat van Man Ray. Utrecht, Reflex/Salix Alba, (1979). Geniet in omslag. (12) p. 1e handelseditie (= eerste druk in handzaam formaat. Deze uitgave verscheen eerder in een oplage van 12 exemplaren als bibliofiele reuzenuitgave van 150 x 67 cm. Daar is deze uitgave (8,3 x 15 cm) een lilliputter bij).
€ 15
* Kernachtige poëtische tekst in heftige vormgeving.

4. (SCHIPPERS, K.) Geboortekaartje van Bianca Stigter en een handgeschreven adreswijziging. Geboortekaartje: 19 mei 1964. 6,8 x 10,4 cm. In verzonden envelopje.
Adreswijziging: voorgedrukte briefkaart, door Schippers met de hand ingevuld, gesigneerd en geadresseerd. De auteur verhuisde van de Stadionstraat naar de Nicolaas Maesstraat.
Verkocht

5. SCHIPPERS, K. Getypte brief aan ‘Geachte heer Lekkerkerker’. 27,4 x 21.5. Eén blad, alleen recto. Tweemaal gevouwen. Gedateerd ‘Amsterdam, 7 april 1973’ en gesigneerd ‘K. Schippers’. 16 regels tekst. Met originele envelop.
€ 45
* Schippers is verbaasd over het feit dat hij in het verzameld werk van Ed. Hoornik is opgevoerd als éen van de personen die verantwoordelijk is voor de inhoud. ‘Om zo’n eer cadeau te krijgen… Dat is niet alleen een royale geste, nee, dat is zelfs een beetje te veel van het goede’. Hij vraagt zijn naam uit deze ‘commissie’ te schrappen: ‘En u begrijpt beslist ook, dat bij een eventuele herdruk van “Verzameld Proza” of bij nieuw verzameld werk van Ed. Hoornik ik niet nog eens geëerd wil worden. Mijn naam staat dan nergens meer’.
Bijgevoegd: het enigszins verbouwereerde antwoord van Lekkerkerker. Typoscript in doorslag.

6. SCHIPPERS, K. Holland Dada. (Gesigneerd met opdracht van Schippers aan Thijs Rinsema jr.). Amsterdam, Querido, 1974. Ingenaaid. 192 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Enkele leesvouwen.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in balpen op de Franse titel: ‘voor Thijs Rinsema jr,/ kleinzoon v. een/ eminent schilder/ K. Schippers 26/4.79′.
Thijs Rinsema, apotheker van beroep, erfde de collectie schilderijen en objecten van zijn grootvader Thijs Rinsema. De gebroeders Rinsema, Thijs en Evert, waren schoenmakers in Drachten, maar maakten ook abstracte kunst. In dit boek wordt op pagina 103 tot en met 117 het verhaal van de Rinsema’s verteld, die bevriend waren met avant-gardekunstenaars als Van Doesburg en Schwitters.

7. SCHIPPERS, K. Liefdesgedicht. (Den Haag, BZZTôH, 1980). Planodruk. 43 x 30,5 cm. Gedrukt in facsimile van het handschrift op gevergeerd papier in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Oblong.
€ 45
* ‘De dingen hebben jou nodig/ om gezien te kunnen worden’.

8. SCHIPPERS, K. Met Dian. (Gedrukt in slechts 20 exemplaren). (Amstelveen, de Zondagsdrukker, 1992). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt door Reinold Kuipers in een oplage van 20 exemplaren.
Verkocht
* Geweldige, ontroerende tekst in memoriam Dian Pouw (1943-1992), docent Duits en muziek, en dada-dame. Verfijnd drukwerk van Reinold Kuipers op een vel Hahnemühle.

9. SCHIPPERS, K. Museo Sentimental. Amsterdam, Querido, 1989. Garenloos. 208 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘voor Kees,/ K. Schippers/ 18.3.89’.

10. SCHIPPERS, K. Na de voorstelling. After the performance. Tekeningen Joost Veerkamp. Amsterdam, Penumbra, 1989. Oblong: 16,5 x 22,3 cm. (32) p. Karton. 1e druk.
Verkocht
* Stan Laurel ge-ont-deconstrueerd door Veerkamp en Schippers. Tweetalige uitgave. Met ingeplakte sticker: ‘Dit boekje wordt u aangeboden door Stichting de Amsterdamse Boekenmarkt’.

11. SCHIPPERS, K. Ongewenste zwangerschap. Met illustraties van Ann Joseph. Amsterdam, Scheltema Holkema Vermeulen, (1988). Geniet met stofomslag. 32 p. Oplage 750 exemplaren. 1e druk. Met aanbiedingskaartje.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 1988-1989. Niet in de handel.

12. SCHIPPERS, K. P.C. Hooft-prijs 1996. Den Haag/ Amsterdam, Stichting P.C. Hooft-prijs/ Querido, 1996. Geniet. 24 p. Gedrukt in een oplage van 350 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Uitgave t.g.v. de uitreiking van de P.C. Hooft-prijs 1996 aan K. Schippers, bevat het juryrapport en het dankwoord (‘Vrijwillige oefeningen’).
Bijgevoegd: drie relevante krantenknipsels.

13. SCHIPPERS, K. Patrijspoorten. (Met mooie opdracht van de auteur aan zijn echtgenote). Woubrugge, Avalon Pers, (1992). Ingenaaid met omslag. (20) p. Gezet uit de Romulus en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 81 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* Mooi boek! Nummer 2 van de oplage met een mooie handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan zijn echtgenote: ‘voor Erica [Stigter],/ de bovenwaternimf!/ Gerard/ Amsterdam, 10 mei ’93’. K. Schippers is het pseudoniem van Gerard Stigter.

14. SCHIPPERS, K. Poeder en wind. Amsterdam, Querido, 1996. Garenloos. 316 p. 1e druk. Leesvouwen.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘Voor Anna en Hans/ in vriendschap/ Gerard/ 16.11.96’.

15. SCHIPPERS, K. De prinses zonder jaartal. (Met een originele, gesigneerde kopergravure van Wim Zwiers). Zonder plaats, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, 2000. Linnen (Herman van der Kruijk). (2), 18 p. Gezet uit de Spectrum en met de hand gedrukt in grijs en zwart op Zerkall in een oplage van 220 door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* ‘Misschien is het iets te deftig voor Woutertje Pieterse en toch heb ik het gevoel dat het bij hem hoort.’ Over Las Meninas (letterlijk: de meisjes), een schilderij van Diego Velazquez. Alle exemplaren van deze mooie publicatie zijn voorzien van een flapje achterin met een reproductie van het schilderij.

16. SCHIPPERS, K. Stillevens.
Zonder plaats, uitgever of jaar. Grote plano. 74 x 54 cm. Roestvlekjes en verkleuringen.
Verkocht
* Beschouwing over een aspergestilleven van Adriaen Coorte in het Rijksmuseum, later opgenomen in de bundel Andermans wegen (2020). Onderaan gesigneerd in potlood door de auteur.

17. SCHIPPERS, K. Te veel. Te weinig. (Voorburg, BZZTôH, 1974). Planodruk. 43 x 30,5 cm. Gedrukt in facsimile van het handschrift op gevergeerd papier in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Visueel gedicht.

18. SCHIPPERS, K. Voor val. (Hilversum, uitgeverij 69, 2009). Ingenaaid met stofomslag met twee uitgestanste raampjes (Atelier de Distelkamp). (16) p. Gedrukt op Cartiera Magnani Pescia, Cartiera Magnani Firenze en Neenah Columns in een oplage van slechts 26 door de auteur geletterde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Paar minieme vlekjes op middenblad.
€ 75
* Dit is nummer N.

19. SCHIPPERS, K. Zilah. [Rotterdam], Uitgeverij Bébert, (1982). Ingenaaid met stofomslag. XVI p. [Oplage 255 exemplaren]. 1e druk.
Verkocht
* Op pagina XV gemonogrammeerd door Gerard Hadders en gesigneerd door K. Schippers (als Piet Mondriaan).

20. BOER, Herman Pieter de Info. Het maandblad voor de ontheemde stadsmens en zijn vrienden in de stad. Afl. 1-12, 14-17. Giethoorn, eigen beheer, juli 1972-winter 1973/74. Geniet. Geïllustreerd. Afl. 1 en 2 watervlek in linkerbovenhoek.
Verkocht
* Herman Pieter de Boer verhuisde van Amsterdam-Noord naar het Overijsselse waterdorpje Giethoorn, verloor zijn vrienden uit het oog en benoemde zichzelf tot hoofdredacteur van dit luchtige tijdschrift. Leverden aan het eerste nummer, behalve de hoofdredacteur zelf en zijn echtgenote, alleen Gerard Stigter (= K. Schippers) en Nico Scheepmaker een bijdrage, al snel meldden zich vele schrijvers en schilders als correspondent. Een onvolledige opsomming van medewerkers: Armando, Jan Cremer (met getekend zelfportret en foto met schaap), Betty van Garrel, Heere Heeresma, Eelke de Jong, Marga Minco, Karel van het Reve, Nico Scheepmaker, Annie M.G. Schmidt (uitvoerig), Hans Sleutelaar, Bert Voeten. De omslagen werden getekend door o.a. Tonny Eyk, Peter van Straaten (ook woonachtig in Giethoorn) en Peter Vos.
Het devies ‘Bewaar uw INFO’s goed, u weet wel waarom’ heeft zich wel bewezen. Deze set is, op twee nummers na, compleet.
Bijgevoegd: Handgeschreven briefkaart van Herman Pieter de Boer aan Henk J. Meier en Jeanine van de Ven, gesigneerd ‘HP’ en gedateerd ‘2.I.75’. Op de voorzijde heeft De Boer rondom zijn gedrukte portret tekstballonnetjes getekend en ingevuld, op de achterzijde staat de zin: ‘Wat betekent in godsnaam Ar Dachaidh?’ [In het Gaelic-Schots betekent dit ‘Ons huis’].

21. KUIPERS, Reinold Een haar in de pen. Zutphen, De Lange Afstand, 1996. 27 x 17 cm. Halflinnen. 24 p. Gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall Bütten door Peter Yvon de Vries in 45 exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Met een flaptekst (een van de weinige marginale drukwerken met flaptekst!) van K. Schippers.

22. (LEHMANN, L.Th.). J. BERNLEF en K. SCHIPPERS Gesprek met L.Th. Lehmann. Drukproef van het interview, verschenen in De Gids van juni 1964. (18) p.
Verkocht
* Drukproef met een twaalftal typografische correcties in inkt door een redacteur.

23. (NOORD-HOLLAND) Noord-Holland in proza, poëzie en prenten. (Velsen-Zuid), Stichting Culturele Raad Noord-Holland, (1990-1993). 72 delen. Ingenaaid met omslagen. Illustraties in zeefdruk. Gedrukt door de Veerpers (= Rob Cox) in een oplage van 100 genummerde (+ 25 h.c.) exemplaren. Buitengewoon fraaie productie: van de vergelijkbare projecten van andere provincies is dit, Noord-Holland, ongetwijfeld de mooiste, niet alleen vanwege de druk, maar ook vanwege de keuze van auteurs en kunstenaars. Deze set is ongenummerd. Lichte rookgeur.
€ 475
* Ieder deel is gewijd aan een gemeente in Noord-Holland. Voor ieder deel werd een auteur en een kunstenaar uitgenodigd om, speciaal voor dit project, een tekst of prent te maken.
0. Noord-Holland: Peter Bes (prent) & Gerrit Kouwenaar (tekst); 1. Haarlem: Mathilde Cuijpers & Louis Ferron; 2. Anna Paulowna: Erna van Mondfrans & Jos Steegstra; 3. Schermer: Sam Middleton & Guus Kuijer; 4. Haarlemmerliede: Frank Lodeizen & Hans Plomp; 5. Muiden: Jan de Beus & Wim Zaal; 6. Drechterland: Cees Baas & Sjaak Commandeur; 7. Heemstede: Willem Snitker & F.L. Bastet; 8. Zaanstad: Peter Louman & Nicolaas Matsier; 9. Velsen: Jon Marten & Hans van der Heijden; 10. Bloemendaal: Erik Prins & Michel van der Plas; 11. Uitgeest: Jan Deckwitz & Elly de Waard; 12. Venhuizen: Maarten Dekker & Marga Minco; 13. Castricum: Eric Levert & Sjoerd Kuyper; 14. Naarden: Nikki van Es & Willem Jan Otten; 15. Beemster: Wijndel Jongens & Theun de Vries; 16. Purmerend: David Groot & Gerrit Krol; 17. Laren: Hein Stork & Ferdinand Langen; 18. Noorder-Koggenland: Peter van Straaten & Robert Anker; 19. Opmeer: Jan Sierhuis & Jan Pannekeet; 20. Schoorl: Pim Weeda & Neeltje Maria Min; 21. Amsterdam: Jeroen Henneman & K. Schippers; 22. Niedorp: Dirk Breed & Guus Luijters; 23. Wieringermeer: Jos Kruit & Remco Ekkers; 24. Stede Broec: Jan Baas & Bram Rebers; 25. Schagen: Kerre de Graaf & Anton Haakman; 26. Zandvoort: Ed Dukkers & Ed Leeflang; 27. Bussum: Bep Toscani & Rudolf Geel; 28. Den Helder: R.W. van de Wint & Hermine de Graaf; 29. Medemblik: Ton van Kesteren & Rien Bonte; 30. Wieringen: Piet Lont & Jan Bremer; 31. Landsmeer: Anton Heyboer & Ernst van Altena; 32. Weesp: Anke Overduin & Mies Bouhuys; 33. Wormerland: Joke Konijn & Maria de Groot; 34. Haarlemmermeer: Bob Nieuwenhuysen & Willem van Toorn; 35. Enkhuizen: Ko Markusse & Pieter Schermer; 36. Hoorn: Jan Menses & Jacob Groot; 37. Graft – De Rijp: Joyce Ennik & Herman Meddens; 38. ‘s-Graveland: Herma Steur & G. Brands; 39. Edam – Volendam: Aart Roos & Enno Endt; 40. Heiloo: Rob Scholte & Jan van der Vegt; 41. Zeevang: Rie de Boer & Paul Beers; 42. Huizen: Astrid Engels & Cherry Duyns; 43. Hilversum; Marian Pug & Kees van Kooten; 44. Wester-Koggenland: Jan Hollenberg & J.Th. Balk; 45. Waterland: Marjolijn Juray & Ben Borgart; 46. Alkmaar: Jos van Amsterdam & Arie van den Berg; 47. Aalsmeer: Karin Borgman & Rein Bloem; 48. Andijk: Rob Ligtvoet & Ewald Vanvugt; 49. Amstelveen: Rob van der Vijgh & René Stoute; 50. Heerhugowaard: Jan van der Woud & Henk Spaan; 51. Ouder-Amstel: Jaap Ploos van Amstel & Leins Janema; 52. Heemskerk: Kees Heesterbeek & Kester Freriks; 53. Harenkarspel: Ed Dekker & A.L. Sötemann; 54. Beverwijk: Piet de Ridder & Hans Tentije; 55. Bennebroek: John Klinkenberg & Peter van Zonneveld; 56. Obdam: Henk Meijer & J. Bernlef; 57. Zijpe: Friso ten Holt & Maarten Mourik; 58. Texel: Arthur Kempenaar & Theun de Winter; 59. Langedijk: Nic Jonk & Willem Johan van der Molen; 60. Limmen: Greetje Roelofszen & Michael Tophoff; 61. Blaricum: Guillaume le Roy & Albert Alberts; 62. Akersloot: Jeroen de Carpentier & Eduard Visser; 63. Wognum: Frans Hage & Dirk van Weelden; 64. Nederhorst den Berg: Onno de Jong & Harrie Geelen; 65. Egmond: Hélène Min & Olof Baltus; 66. Diemen: Holda Kernell & Hans van Weely; 67. Bergen: Doris Groeneveld & Adriaan van Dis; 68. Oostzaan: Co Vleeshouwer & Ankie Peypers; 69. Wervershoof: Wout Berger & René Appel; 70. Uithoorn: Lenny Schröder & Atte Jongstra.

 

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 16 augustus 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.725 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: