antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 969: Tigre royal de mon coeur

Daar was eenmaal… een korte nieuwsbrief met acht bijzondere boeken, waarvan we er een paar al langer hebben – voor de gelegenheid wat meer verhelderd en lager geprijsd, maar er zijn ook nieuwe aanwinsten bij.


1. (DIJKSTRA, Johan – H.N. WERKMAN) Het boek van Trijntje Soldaats. Met prenten en initialen, in hout gesneden door Johan Dijkstra. Een woord ter inleiding van Herman Poort. Groningen, Noordhoff, (1928). 27 x 20 cm. Linnen. Onafgesneden. (16), 80 p. Gedrukt in kleuren door H.N. Werkman in een oplage van 600 exemplaren. 1e druk. Schutbladen als altijd verbruind, maar een mooi exemplaar, vrijwel zonder de gebruikelijke vlekjes.
€ 350
* ‘Daar waren eenmaal een grootoog en een kleinoog en het waren beide neefs en het waaren ook beide boeren. en kleinoog had een koe en grootoog had veel meer koijen’…

Vormgeving en druk van Hendrik Nicolaas Werkman. Een verrukkelijk lees- en kijkboek met zijn ruige linnen en dito papier, de boerse houtsneden (deels gekleurd) en de gave elementaire sprookjes, met haast hoorbaar knauwaccent verteld door de achttiende-eeuwse huisnaaister Trijntje Wijbrands aan de kinderen van de Groningse familie Arends. Die tekenden de ‘wondervolle verhalen’ op ‘in kinderlijke woordenkeus en in kinderlijke spelling’, aldus Herman Poort in zijn inleiding. ‘Later heb ik het heerlijk-vuile boekje eens van haar mogen leenen en ik heb het (…) prachtig gevonden’. En Werkman en Dijkstra raakten onder dezelfde bekoring…
De meeste exemplaren zijn ingenaaid in Zaans bordpapier, maar dit is mooi gebonden, met een van de houtsneden van Dijkstra verdiept opgeplakt.

2. GOLL, Claire & Ivan Poèmes de la vie et de la mort. Avec deux radiographies. Parijs, Jean Budry & Cie, 1927. 26 x 19 cm. Ingenaaid met origineel gewolkt omslag en titeletiket. 48 p. Met twee röntgenfoto’s, een van de schedel van Ivan en een van Claire Goll als frontispice (!). Gedrukt in 360 genummerde exemplaren. 1e druk. Wat verbruind, plaksporen op binnenkant omslag, aan de randen iets gesleten. Binnenin wat roest.
€ 695
* Exemplaar met handgeschreven opdracht aan de Duitse schrijver en filmcriticus Willy Haas (een vriend van Kafka), gesigneerd door Ivan & Claire Goll, hun namen vervlochten! Willy Haas (1891-1953) was de oprichter van het tijdschrift Die literarische Welt, waarin Ivan Goll verhalen en gedichten publiceerde.
Liefdesdialoog tussen de twee auteurs, die toch ook langs dood en ziekte schuurt. Dertien van Claire aan Ivan, gevolgd door dertien gedichten terug. ‘J’attends notre mort/ Comme un enfant les vacances’, vol hartstocht: ‘Déchire moi en mille morceaux/ Tigre royal de mon coeur!’ en lichaamsaspecten van dichtbij: bergbeklimmen van rugwervels, de Arc de Triomphe van je armen, de liefdesstaar die geen chirurg kan opereren, maar ook over egelantieren als ‘socialistische rozen’ die bij je graf zullen huilen. Ivan of Yvan Goll, eigenlijk Isaac Lang (1891-1950), de grote Franse expressionistische schrijver van Duits-Joodse afkomst, trouwde in 1921 met Claire Aschmann (1890-1977), die in Nederland vooral bekend is als Privé-domeinauteur met haar ironische autobiografie Alles is ijdelheid.

3. GOLL, Claire & Ivan Poèmes de jalousie. Avec une eau-forte originale de Foujita. Parijs, Jean Budry & Cie, 1926. 26 x 19 cm. Ingenaaid met origineel gewolkt omslag en titeletiket. 48 p. Met een originele ets van Foujita, gesigneerd in de plaat: een portret van Claire en Ivan Goll als frontispice. Ook met twee vignetten van Foujita in boekdruk: een pistool in vrouwenhand en een roos in mannenhand. Gedrukt in 333 genummerde exemplaren. 1e druk. Wat verbruind, zijscheurtje in voorzijde omslag, plaksporen op binnenkant omslag. Aan de randen wat slijtage.
€ 695
* Ongenummerd exemplaar met handgeschreven opdracht aan Willy Haas, gesigneerd door Ivan & Claire Goll – ook hier hun namen vervlochten – met de datum ‘Paris 1 Mai 1926’.
Liefdesdialoog tussen de twee auteurs: vijftien gedichten van Claire aan Ivan, gevolgd door veertien gedichten van Ivan aan Claire.

4. JARRY, Alfred / Pablo PICASSO Poèmes. Avec un portrait de Jarry d’après Picasso. (Privé-uitgave van E. du Perron in 30 exempl.). ‘Tirés à trente exemplaires aux frais d’un amateur [= E. du Perron]’, [1928]. Ingenaaid. (2), 62 p. Met portret. Gedrukt [door Breuer te Brussel] in een oplage van slechts 30 ongenummerde exemplaren. 1e druk. Rug incompleet, voor- en achterzijde omslag los en iets gevlekt. Beetje roest.
Verkocht
* Zeer zeldzame poëzie-editie van Jarry, een privé-uitgave door E. du Perron. Minder vaak in de handel dan andere Du Perron-edities. Batten/ Stols 77. Storm 7.

5. KOMRIJ, Gerrit Verwoest Arcadië. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1980). Verguld donkerblauw halfmarokijn met oud-rose zijden platten waarop een monogram AP in goud; in (deels iets verkleurd) bordpapieren foedraal (De Eenhoorn Binderij). 264 p. Voorzien van een pagina origineel handschrift. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 35 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren, fraai gebonden door De Eenhoorn Binderij van Hans van der Horst. Maar oud-rose? Het is een schitterende moiré-lichtblauw-en-roze gekleurde stof, de ruigere, zilverachtig glanzende eri-zijde – die je zelden op een boekband aantreft. Privé-domein 59.

6. KOMRIJ, Gerrit Verwoest Arcadië. Amsterdam, De Bezige Bij, 2010 (= 2011). Zeer fraaie, kartonnen lamellenband (Pau Groenendijk Mooie Boeken). In foedraal. 294 p. 15e, herziene druk.
Verkocht
* Eén van de 14 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren, fraai gebonden door Pau Groenendijk, voorzien van door Karina Meister ontworpen initialen van de auteur. Met los bijgevoegd een pagina origineel handschrift van de auteur, geflankeerd door een pagina in facsimile van het originele kladschrift van Verwoest Arcadië, ingenaaid in omslag.

7. KOMRIJ, Gerrit, en Jeroen HERMKENS Morseseinen uit ‘Il Vittoriale’. (Acht gedichten van Gerrit Komrij met tien originele litho’s van Jeroen Hermkens (waarvan twee dubbelbladlitho’s en vier in kleur) en een inleiding van de uitgever). Utrecht, Jan Juffermans, 2010. 30 x 37,5 / 58,5 cm. Linnen met roestvrij stalen platen op voor- en achterplat en schutbladen van rood velours (Binderij Danner). (48) p. Gedrukt in een oplage van 120 genummerde en door kunstenaar en uitgever gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 550
* Imposant, zwaar-wegend kunstenaarsboek, vanwege de stalen band met prangend uitstekende stalen cipressen wellicht meer een kunstobject dan een boek. De illustratie op het voorplat werd ontworpen door Jeroen Hermkens en in zeefdruk uitgevoerd door Erik Fliek. De paginagrote litho’s in het binnenwerk werden van de steen gedrukt in het atelier van de kunstenaar. Dit is nummer 100 van de honderd arabisch genummerde exemplaren, wel gesigneerd door kunstenaar en uitgever, maar niet door Komrij.

8. MANN, Thomas Bekentnisse des Hochstaplers Felix Krull. (Met 6 originele kleurenlitho’s van Oskar Laske). Wenen, Rikola Verlag, 1922. 31 x 24 cm. Karton. 70 p. Gedrukt in een oplage van 500 genummerde exemplaren. 1e druk. Rugetiket versleten. Band wat gevlekt en verbruind, randen iets versleten. Achterste binnenkneep met wat kleine gaatjes. Lichte gebruikssporen.
Verkocht
* Dit is een van de 100 luxe-exemplaren die gesigneerd werden door Thomas Mann. Alle zes de litho’s zijn door Laske gesigneerd. Gedrukt op geschept papier, gemarkeerd ‘Flinsch Doosmühle 1597’. De eerste uitgave van een kernwerk waar Mann zijn leven lang aan bleef werken. Expressieve, humoristische prenten.


(Alle plaatjes zijn te vergroten door erop te klikken)

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 28 september 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: