antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 971: Aardappeleters in de marge

Deze nieuwsbrief is gevuld met gekkiteiten: ieniemienieboekjes en andersommerigheid. Boeken die commentaar geven op verzamelaars, bibliofielen en drukkers, net de plant die aanmerkingen heeft op de tuinman of de gehaktbal die moppert op zijn kok. Hondjes die de Comédie Humaine naspelen, de minisupernova, de vreemde vis uit Enkhuizen, maar ook minder stekelige werkjes, van dat eiland der sirenen: de boekhandel.


1. (BINDERIJ PHOENIX). Ger KLEIS (inl.) April’s Fool. A glimpse of the first four years. Amsterdam, Phoenix Productions, 1985. Linnen met deels overlappend achterplat (Binderij Phoenix). (4), 50 p. Geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 40 gebonden luxe-exemplaren. De geschiedenis van de eerste vier jaar van Binderij Phoenix, met uitgebreide beschrijvingen (door Paul Snijders) van 23 bijzondere banden (waaronder vijf SSL-uitgaven).

2. DEELDER, J.A. Gedicht tijdens het wachten. (Met een originele, geletterde en gesigneerde linosnede (portret van Deelder) door Jan Vranken). [Gent], De Gele Gier, 1990. 43,0 x 30,0 cm. Twee plano’s in omslag. Gedrukt in een oplage van slechts 26 door de dichter geletterde, gedateerde en gemonogrammeerde exemplaren.
Verkocht
* Dit is ‘nummer’ N/Z. Het gedicht werd gedrukt in facsimile van het handschrift. Groot formaat, sinistere prent. ‘Poëzie in vogelvlucht’, afl. 1. (feb. 1990).

3. DEYSSEL, Lodewijk van Bezoek aan den Dom te Keulen. Baarn, [eigen beheer], 1902. 36,5 x 27,5 cm. Ingenaaid. (2), 10 p. [Gedrukt door J.H. Enschedé & Zn. op geschept papier van Van Gelder in een oplage van 100 exemplaren]. 1e druk. Twee vouwtjes in omslag. Bovengemiddeld goed exemplaar van deze kwetsbare uitgave.
€ 175
* Privé-uitgave van Van Deyssel, die, blijkens de fraai omkaderde titelpagina, deze uitgave toezond aan ‘de deelnemers aan zijn feest van 26 november 1899’ (toen vierden Van Deyssel en echtgenote hun koperen bruiloft).
Dit exemplaar werd (in handschrift van de auteur) op naam gesteld van ‘Frans Netscher Sandpoort [sic]’. De datering ‘Juni 1902’ werd door Van Deyssel veranderd in ‘6 October 1903’.

4. (DRUKWERK IN DE MARGE) Houtsnippers. 2019. 30 uitgaven plus titelblad/inhoudsopgave in een houten kistje met schuifdeksel. Vervaardigd in een oplage van 43 exemplaren. Projecten DIDM 44.
€ 150
* Uitgave t.g.v. de vijfenzestigste verjaardag van Niek Smaal. Georganiseerd door Peter Duijff en Doortje de Vries. Bevat bijdragen van Alex Barbaix (Pastei), Peter Bekker (Koekanger Handpers), Frans den Breejen (Mikado pers), John Cornelisse (Enkidu Pers), Roel van Dijk (Presse d’Escargot), Peter Duijff (De Eierland Pers), Thomas Gravemaker (Letterpress Amsterdam), René Hesselink & Carolien ten Oever (Hinderickx & Winderickx / Boktor), Bert Hoekstra (Pulppers), Piet Jacobs (Priegelpers), Dick Jalink (Kalamos Pers), Luuk de Jong (Saense Druckerije), Jan Keijser (Avalon Pers), Roosje Keijser (Zwarte Hen Pers), Willem Kramer (Mercator Pers), Bubb Kuyper (Lojen Deur Pers), Nop Maas (Korenmaat), Rudi Oostermeijer (Drukwerkzonderwerkdruk), Rob over de Linden (Ovira Linda), Sander Pinkse, Ivanka de Ruijter, Jaap Schipper (Statenhofpers), Marja Scholtens (De Klaproos), Ronald Steur (LJC Pers), Antje Veldstra, Doortje de Vries (Eikeldoorpers), Pauline Wensveen (Vette Venus Pers), Joos Wiersinga (Joos Mooi Drukwerk), Titi Zaadnoordijk en Silvia Zwaneveld (De Baaierd).

5. (GRAFISCH CENTRUM GRONINGEN) Ontmoetingen op papier (Groningen, Grafisch Centrum), 2012. Ingenaaid (open rug) met kartonnen platten. Met bijdragen van 29 drukkers. Uitgegeven naar vormgeving (en bindwerk) van Hanneke Briër, Hans Horn, Maiki Mijnssen, Pien Rotterdam en Anneke de Vries in een oplage van 50 exemplaren. DIDM projecten G-15.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Grafisch Centrum Groningen. Bevat bijdragen van De Uitvreter, Antje Veldstra (een genummerd en gesigneerd exlibris in gemengde techniek), De Pers Achter de Muren, LJC-Pers, Avalon Pers (brief van C.O. Jellema aan Oek de Jong en v.v.), De Vier Seizoenen, Triona Pers, Koekanger Handpers, Pastei & [Tussen Haakjes] (twee fraaie abc’s), De vergulde maatlat/Treemapers, typografiek, De Baaierd, De Eierland Pers, Zorg, Water Leaf Press, Lal Limited Editions, De Overkant (gedicht van Federico Garcia Lorca), Marlies Louwes, Anneke de Vries, Corzun Pers, mkwadraatpers (gedicht van Wislawa Szymborska), Agnes van Rijen (‘Alpejagerslied’ van Paul van Ostaijen), ‘Òl Raait’ (= Dick Jalink, Kalamos Pers), Duindruk, Eikeldoorpers (met een genummerd en gesigneerd druksel), Marja Scholtens,Mark Zuithoff & Nannie Feskens, Presse d’Escargot, Feike Boorsma & Sophie Noordam en Horn & girl production.

6. (HANZEPERSEN) Aardappeleters in de Marge [Deventer e.a.], De Hanzepersen, 2016. Ingenaaid met stofomslag. Gedrukt in een oplage van 85 exemplaren. Projecten DIMD H-8.
€ 100
* Bevat acht drukwerken over aardappels, geïnspireerd op ‘De Aardappeleters’ van Vincent van Gogh. Bijdragen van De Eierlandpers (met een gedicht van Edward van de Vendel en, ingeplakt, een verpakking van een door het Van Gogh Museum gedistribueerde zak chips), Achter de Muren, De Overkant, Eikeldoorpers (met een tekst van Vincent van Gogh en een druksel in kleuren door Doortje de Vries), de Pluuspers, De Baaierd, de Albatros Pers en Pers Aldo (teksten van Vincent van Gogh en Gerard Reve).
‘De Hanzepersen is een collectief van margedrukkers langs en rondom de IJssel. Op initiatief van Peter Duijff kwamen op 26 november 2004 zes geïnteresseerde drukkers bijeen om te praten over het gezamenlijk voortbrengen van een margedrukwerk. Met veel enthousiasme werd besloten dat voortaan eenmaal per twee jaar een drukwerk zou worden gemaakt. Met algemene instemming werd De Hanzepersen als naam voor het collectief aangenomen. Voor zover bekend is dit het enige nog actieve collectief van margedrukkers in Nederland ‘ (tekst op de website van De Eierlandpers).

7. JONG, Frans de, Bart BOUMANS en René TREUMANN Metro Boekdruk Grafiekjes [Amsterdam, Drukhuis, 1974]. 25 x 25 cm. Zeven bladen in overslagmapje. [Gedrukt in een oplage van 20 exemplaren].
€ 275
* In 1972 moest de werkplaats van de drukkersgemeenschap Typotent wijken voor de bouw van de Amsterdamse metro, wat zou resulteren in de oprichting van Het Drukhuis aan de Herengracht. Inventief en kunstig drukwerk over de Amsterdamse metro (‘Voor de aanleg van Stadsmetrobuizen/ moesten wij onze Drukpers verhuizen/ daar gaat onze poen/ per dag een miljoen/ hij vreet zelfs zijn weg door de kluizen’).
Fantastische prenten met uit drukvormen en sierclichés opgebouwde trams, stadhuispaleizen en steampunk-metrowagens. Zonder colofon, op de tweede flap staat geschreven: ‘dit is no I’.

8. KAVAFIS, K.P. Ithaka. (Haarlem, Lojen Deur Pers, 2006). 35 x 22,5 cm. Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet uit de Bembo en een ‘nog niet geïdentificeerde Franse fantasieletter’ op Silberburg lompenpapier en ernstig onafgesneden, naamloos oranje Aziatisch sierpapier in rood en grijs in een oplage van 55 exemplaren.
Verkocht
* Kavafis’ beroemde gedicht ‘Ithaka’ in de vertaling van G.H. Blanken. Fraaie stoere uitgave op groot formaat.

9. KERMIS 4 verzoekbrieven om met een dierenattractie deel te mogen nemen aan een Franse kermis: honden, apen en katten. Brieven op voorbedrukt papier van twee verschillende firma’s uit Frankrijk aan de burgemeesters van Caen, Metz en Le Havre. Ca. 29 x 21 cm. Uit 1937, 1939, 1955 en 1966. Getypt of voorgedrukt en ingevuld, gesigneerd, voorzien van stempels en notities. Alle vier de briefpapieren met afbeelding van de attractie. Mooie conditie, maar van de brief uit 1966 is een hoekje afgescheurd.
€ 150
* 1. Attraction nouvelle. Autodrome des Singes. Dir. G. Marechaux, Paris. Opdruk in blauw. 1937. Pons- en speldengaatjes.
2. Music Hall Theatre. Dressage de Chiens, Singes, Chats etc. Opdruk in groen, bruin en paars met afbeelding van het theater. 1939.
3. Kosiky Theâtre. Les Chiens Comédiens dans leurs imitations de la Comédie Humaine. Dir. Madame Penaud-Kosiky. 1956. Afbeelding van het theater in blauw – dezelfde foto als die van nr. 2, maar de tekst is geretoucheerd!
4. “Les Rover”. Présentation impeccable de Chiens Costumés. Défilé historique avec Carrosse 1830. Geel papier met opdruk in rood en zwart, met afbeelding van de koets en de hondjes.

10. KOMRIJ, Gerrit Leliën (Lys). (8) originele lithografieën van (Lithographies originales de) Farhad Ostovani. Amsterdam, Museum het Rembrandthuis, 2003. 26 x 23 cm. Tien vouwbladen los in omslag. In kartonnen cassette. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt op de persen van Alex Barbaix in een oplage van 130 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Serene uitgave, Frans van opzet. Met achterin vertalingen van Komrijs gedichten in het Frans door Paul Gellings, wiens naam overigens niet vermeld wordt.

11. KOOTEN, Kees van Willem. Amsterdam, De Harmonie, [1981]. Geniet met omslag. 32 p. Gedrukt in een oplage van 225 exemplaren. Geïllustreerd. 1e druk. Voorzijde omslag deels minimaal verkleurd.
Verkocht
* Jaarwisselingsgeschenk 1981/1982. Niet in de handel.

12. KOUWENAAR, Gerrit (inl.) Vijf 5tigers. Een bloemlezing uit het werk van Remco Campert, Jan Elburg, Gerrit Kouwenaar, Lucebert, Bert Schierbeek. Met een inleiding van: Gerrit Kouwenaar en een nawoord van: Hans Renders. Amsterdam, De Bezige Bij, [2000]. Linnen met transparant omslag. 104 p. Met compactdisc. 4e druk.
Verkocht
* Interessante jubileumuitgave met cd, waarop opnames van de vijf dichters tijdens Poetry International tussen 1972 en 1989.


Hieronder vindt u een vijftal van de schaarse bibliofiele werkjes van de schilder en ontwerper Theo Kurpershoek (1914-1998), die onder meer verantwoordelijk was voor het uiterlijk van een groot aantal Salamanders en voor verschillende Nederlandse postzegels. Uit deze alleen in beperkte vriendenkring (in dit geval Huib van Krimpen) verspreide uitgaafjes blijkt zonneklaar zijn spottende houding ten opzichte van bibliofiele verzamelaars, boekhandelaars en drukkers, waar hij zelf natuurlijk ook deel van uitmaakte.

Tot en met 6 februari is er een grote tentoonstelling van schilderijen en ander werk van Theo Kurpershoek te zien in Kasteel Het Nijenhuis, museum De Fundatie te Heino (niet ver van Zwolle). Deze privéuitgaafjes ontbreken geheel, ze zijn kennelijk niet bekend bij de samenstellers.

13. [KURPERSHOEK, Theo] De ets van tante Bets. Gedicht. Amsterdam, Kurpers, 1981. Ingenaaid in omslag. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt door Theo Kurpershoek in een ‘geheime oplage’ (‘om ontdekking te voorkomen’).
€ 75
* Dit is nummer 5, op de pers genummerd.
Bijgevoegd: handgedrukt prospectus. Vouwkaart vol valse woordspelingen: ‘Goed nieuws voor bibliofielen en slecht nieuws voor Stichting de Roes & andere concurrenten; druk werk in de morgue binnenkort. Zelfs Gerrit Slagzij wordt er stil van, omdat ons devies: ‘alles met de hand’ een onovertrefbare garantie biedt voor pure biblio’s’.

14. [KURPERSHOEK, Theo] Ome Emiel de bibliofiel. Amsterdam, Kurpers, 1981. Ingenaaid in omslag. (2), 19 p. Met de hand gezet en gedrukt in bruin en zwart door Theo Kurpershoek in een ongetwijfeld zeer beperkte oplage’ (‘De oplage is gelijk aan het aantal exemplaren. Dit maagdelijk gebrocheerde exemplaar is voor u’).
Verkocht
* Komrijaans gedicht over Oom Emiel, die zelf bibliofiele uitgaven vervaardigt (“Zoals het colophon vermeldt, duidt ‘laatste lente’/ de ondertitel, op het perehout, dat in dit boek/ nog éénmaal bloeit. Het aantal exemplaren/ is even klein als het getal der ware vrienden”).

15. [KURPERSHOEK, Theo] ‘Wel godallemachtig/ nu alweer drieëntachtig’. [Amsterdam], (Kurpers), [1983]. 10-25,5 x 18 cm. Uitvouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in bruin en zwart door Theo Kurpershoek in een ongetwijfeld zeer beperkte oplage. Paar vlekjes op de blanco achterzijde.
Verkocht
* Nieuwjaarswens voor 1983.

16. [KURPERSHOEK, Theo] Zachte g-t ligatuur [Amsterdam], (Kurpers), [circa 1980]. Vouwblad met in houtsnede uitgevoerde ligaturen. Met de hand gezet en gedrukt in bruin en zwart door Theo Kurpershoek in een ongetwijfeld zeer beperkte oplage.
€ 45
* ‘Sedert Geoffrey Tory met de cedille de uitspraak van de ç vastlegde, is er tot vandaag niets dergelijks gebeurd. Het is dan ook met trotse voldoening, dat wij met dit blad de zachte g introduceren’.

17. (KURPERSHOEK, Theo). [C. van DIJK?] Het gezwets van tante bets. Haarlem, Carlinapers, 1981. Garenloos in naturel kartonnen platten met daarop een ‘druksel’ met gedrukt titeletiketje (‘tante klets’) in twee kleuren. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van slechts enkele exemplaren (in het colofon luidt het ‘gedaan in ?!-voud/ te haarlem’.
€ 75
* Persiflage op het gedicht ‘De ets van tante bets’ van Theo Kurpershoek. Deze uitgave werd in druk opgedragen aan Theo Kurpershoek (‘aan theo van de kurpers/ die geloof hecht aan/ de artistieke praatjes/ van zijn tante’). Het karakter van deze uitgave doet het vermoeden rijzen dat er slechts enkele exemplaren van zijn gedrukt.

17 a. KURPERSHOEK, Th. Berlijn 11 juli 1984. (Amsterdam, eigen beheer, 1984). Ingenaaid met omslag. (2), 10 p. Gedrukt in facsimile van het handschrift van de auteur in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 25
* Niet opengesneden!

17 b. [KURPERSHOEK, Theo] Gelukkig 1964. (&) Niet te gulzig vrienden! het is toch al zo gauw op. (Twee nieuwjaarswensen). [Amsterdam, Theo Kurpershoek, 1963-64]. Twee eenzijdig bedrukte bladen, ca. 18 x 21 cm. Met illustratie van Th. Kurpershoek. Beide met handbekalligrafeerde envelop, gericht aan K. Lekkerkerker.
€ 30
* Geestige illustraties, die met het eten van een visje te maken hebben.


18. LODEIZEN, Hans ‘Ah! De zon…’ (Met een gesigneerd druksel in kleuren door Christiaan Heeneman). (Ulvenhout, Pen en Burijn, 1972). 30 x 24 cm. Vouwblad. Gedrukt door Christiaan Heeneman op 250 grs. ivoorcarton in een oplage van 200 genummerde exemplaren.
€ 25
* Pen en Burijn, eerste reeks, tweede blad.

19. MICHAELIS, Hanny Getypte brief aan ‘Beste To(o)tje’. 29,5 x 20,1 cm. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd ‘Hanny Michaelis’ en gedateerd in pen ‘A’dam, 25/7/49/ Galerij 14’. 51 regels tekst.
Verkocht
* Uitvoerige, persoonlijke, saillante brief aan een redacteur van uitgeverij Meulenhoff, waar Michaelis eerder dat jaar was gedebuteerd met de dichtbundel Klein voorspel. De dichteres dankt voor het toezenden van enkele besprekingen en ‘Je weet wel dat ik de gedichten zelf niet veel bijzonders meer vind, maar als men ze nu toch koopt, kan er wel een herdruk af, vind ik; schrijven is toch al zo’n armzalig beroep en dichten is nog droeviger’. Over het huis waar ze met Reve woont: ‘Ons huis is eindelijk een beetje gezellig geworden, dat vinden wij tenminste, misschien slaan jullie van ontzetting wel tegen de (deels gebeitste, deels on- planken) vloer als jullie een kijkje komen nemen’. Over W.F. Hermans: ‘Willem Frederik komt nog trouw bij ons eten, hij beklaagde zich laatst erover dat je zo nors tegen hem deed! Laatst hebben wij bij het echtpaar Morriën gegeten, waar ik verbijsterende indrukken omtrent Morriëns paedagogische instincten opdeed. Het is een zonderling man en vader, daar ben ik ondanks zijn zedig en zachtmoedig voorkomen, van overtuigd!’ En Michaelis hint ook op Werther Nieland: ‘Gerard heeft een novelle ondergebracht bij van Oorschot voor de Vrije Bladen; het zal wel in het najaar verschijnen. Alweer een wonderlijk verhaal uit ’s schrijvers tedere jeugd’. Een handgeschreven p.s. luidt: ‘Kan ik nog altijd geen 4 exemplaren van mijn gedichtjes tegen de helft van de prijs krijgen?’

MINIMI & MINIMISSIMI

20. (MINIBOEKJE CATHARIJNE PERS). BLADES, William The Enemies of Books: Collectors. Utrecht, The Catharijne Press, 1985. 63 x 43 mm. Stijfseldecoratieband (Luce Thürkôw). 38 p. Gezet uit de 5-punts Trinité Condensed 2 (het eerste gebruik van deze letter!) en gedrukt op Hahnemühle Ingres in 250 genummerde exemplaren. Typografie Bram de Does. 1e druk.
Verkocht
* Nr. 185, het exemplaar van Huib van Krimpen. Tweede uitgave van deze pers.

21. (MINIBOEKJE CATHARIJNE PERS). REINAART The History of Reynard the Fox. (Met een genummerde en gesigneerde houtgravure van Pam G. Rueter). Utrecht, The Catharijne Press, 1991. 6,7 x 5,1 cm. Heellinnen met titeletiket (Luce Thürkôw). 56 p. Gezet uit de 5-punts Trinité Nr. 2 en gedrukt op Hahnemühle Ingres in een oplage van 175 + 15 genummerde exemplaren. Typografie Bram de Does. 1e druk.
€ 125
* Nr. 175, het exemplaar van Huib van Krimpen.


(nrs 22, 23, 28 en 27 in deze nieuwsbrief)

22. (MINIBOEKJE LEVIEN). PALMER, Marjorie 1918-1923 German Hyperinflation. New York, Traders Press-J.R. Levien, 1968. 75 x 65 mm. Karton bekleed met een origineel bankbiljet van 1000 mark uit 1910. 80 p. Geïllustreerd met foto’s en interessante tabellen. Bandje deels verbruind en met gebruikssporen.
€ 45
* Grappig klein boekje met vele details van de Duitse inflatietijd. Jack R. Levien (1926-1997) was een New-Yorkse effectenhandelaar, met Brabantse wortels, maar geboren in Washington. Hij groeide op in Richmond, Virginia. Levien schreef een aantal boeken over aandelenhandel en gaf die zelf uit, aanvankelijk onder de uitgeversnaam Traders Press in New York. ‘Per ongeluk’ werd er een als miniboekje geproduceerd, en toen raakte hij bevangen door de minikoorts! Vanaf 1967 ging hij voor zijn plezier kleine boekjes maken die hij vaak zelf illustreerde.
In 1970 verhuisde hij naar Enkhuizen (waar hij tien jaar eerder ook had gewoond) en daar ging hij nog enkele jaren door met zijn liefhebberij. Maar in 1972 vertrok hij weer naar de Verenigde Staten (het plaatsje McDowell in Virginia) en zijn uitgeversactiviteit stopte.
Een artikel in Miniature Book News nr. 82 (1994) verschaft informatie over Levien en het bevat een bibliografie van 47 titels (dit boekje is daarin nr. 3) met nuttige toelichting.
We zien dat de oplage zelden meer dan 100 betrof, en dat het bindwerk van de Enkhuizer uitgaven gebeurde door Nederlandse vrouwen en door Levien zelf, die thuis een verguldpersje had.
In Delpher kun je hem vinden in een berichtje van De Telegraaf op 28 juli 1971 (p. 3), waaruit volgens het Stan Huygens Journaal zou blijken dat hij de boekjes maakte in opdracht van ‘grootindustriëlen uit de gehele wereld die voor hun relaties eens iets anders wilden’.
Het plaatje van dit boek kunt u overlevensgroot maken, zodat het mooie bankbiljet goed te bestuderen is.

23. (MINIBOEKJE LEVIEN). ANDERSON, Alexander Autobiography of an Early American Wood Engraver. New York, Traders Press-J.R. Levien, 1968. 65 x 58 mm. Halflinnen met gemarmerde platjes. (48) p. Geïllustreerd. Gedrukt in 500 genummerde exemplaren. Wat verkleurd.
€ 45
* Leuk en vroeg miniboekje van de zakenman J.R. Levien. Bibliografie nr. 4.

24. (MINIBOEKJE LEVIEN). LEVIEN, Jack R. Noah’s Ark. [Enkhuizen], Levien, 1970. 30 x 21 mm. Genaaid, met schutbladen, maar zonder band. (64) p. Ezeltjesoortjes.
€ 35
* Naar het bijbelverhaal, met allerliefste kleine tekeningen door Jack Levien. Bibliografie nr. 7.

25. (MINIBOEKJE LEVIEN). LEVIEN, Jack R. Arche Noah. [Enkhuizen], Levien, 1970. 30 x 21 mm. Genaaid, met schutbladen, maar zonder band. (64) p. Ezeltjesoortjes.
€ 35
* Duitse vertaling van Noah’s Ark door Leviens in Duitsland geboren echtgenote Angelika, met dezelfde illustraties. (Rechts op nevenstaand plaatje). Bibliografie nr. 8.

26. (MINIBOEKJE LEVIEN). LEVIEN, Jack R. Strange Fish. [Enkhuizen], Levien, 1970. 35 x 29 mm. Gepolijst rood heelleer met versiering in goud, gehuld in een schuifhoesje met deksel van hetzelfde materiaal, voorzien van vijf delicate ribjes! (64) p. Geïllustreerd. Mooi exemplaar.
€ 100
* Leuk ieniemienieboekje met 15e-eeuwse plaatjes van gekke vissen, vervaardigd door de geboren Amerikaan Jack Levien. Deze effectenhandelaar woonde rond 1970 een paar jaar in Enkhuizen en liet in 1970-1972 een stuk of dertig zeer minuscule boekjes in Nederland vervaardigen, nadat hij daar al in 1967 in New York mee begonnen was.
Bijgevoegd: de ongesneden pagina’s van dezelfde titel, het is een velletje van maar 12 x 20 cm! In druk opgedragen aan Dora van Velden van Museum Meermanno. Bibliografie nr. 17.

27. (MINIBOEKJE LEVIEN). LEVIEN, Jack R. John Andrew Levien’s Family Quotations. [Enkhuizen], Levien, 1970. 32 x 23 mm. Gepolijst palingkleurig heelleer met versiering in goud. (24) p. Mooi exemplaar.
€ 65
* Lapidaire citaten van ‘Uncle Alfred’, ‘Aunt Rosa M.’, ‘Grandma Mary’ uit de collectie van Leviens zoon John. Bibliografie nr. 19.

28. (MINIBOEKJE LEVIEN) [THOMÉSE, F.A.] Kerstboek. Zaltbommel, Van de Garde, [1970]. 32 x 23 mm. Gepolijst rood heelleer met versiering in goud, gehuld in een groen linnen foedraaltje. (24) p. Illustraties van Jack R. Levien. Mooi exemplaar.
€ 75
* Dit minuscule relatiegeschenk werd volgens de bibliografie in Miniature Book News geschreven door F.A. Thomése (1921-1979), directeur van Van de Garde. Dat was niet zo moeilijk, het is feitelijk maar één zin. Ontwerp en leuke tekeningen van Levien. Nr. 20 in de bibliografie

29. (MINIBOEKJE SUPERNOVA). HÁJEK Z HÁJKU, Tadeaš Dialexis de novae et prius incognitae stellae (…) apparitione per Thaddeum Hagecium ab Hayck. Praag, Pragopress, 1967. 92 x 64 mm. Pseudoperkament met foedraal. 156, 64 p. Facsimile van de editie uit Frankfurt van 1573. Schuifhoes wat gevlekt.
€ 25
* Serie Cimelia Bohemica 1. Met toelichting door Zdenek Horský. Leuke miniatuuruitgave van Hájeks boek over de Cassiopeia-supernova van1572 (SN 1572).

30. (MINI). SIKKENGA, Harmen Hana. Groningen, Hana, 1998. 71 x 40 mm. Op Japanse wijze als sempuyo gebonden. (10) p. In blauw en zwart. 1e druk. Japans omslagpapier wat gekreukt.
€ 25
* Over het Japanse begrip Hana. Delicate koppermaandaguitgave.

31. (MINI). JONG, Jan de 1993. Amsterdam, Uitgeverij De Buitenkant, 1992. 75 x 54 mm. Oranje linnen met zwarte opdruk. (128) p. Agenda gedrukt in rood, blauw en zwart in 400 exemplaren. Illustraties van Rob Cox, , Stef van Harn en Sam Drukker. 1e druk.
€ 16
* Agenda in klein formaat als nieuwjaarswens van boekhandel Minotaurus, uitgeverij De Buitenkant en de medewerkers.

32. (MINI). KOVÁCS, Margit Kiskönyve. Szentendre, Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága, 1989. 68 x 56 mm. Verguld kunstleer. Fotoboekje met afbeeldingen van de poppen gemaakt door de Hongaarse kunstenares. 1e druk.
€ 20
* Van de oplage van 10.000 exemplaren is dit een van de 500 in rood genummerde (er zijn ook 500 in zwart genummerde exemplaren). De titel betekent ‘Klein boekje’. Op de foto in het midden.

33. (MINI). LOPES CARDOZO KINDERSLEY, Lida A Frame. Cambridge, Kindersley Workshop, ca. 2005? 50 x 50 mm. Leporello van 56 p., bedrukt in bruin met een rebusalfabet. Met oplossingen geprint op een los briefje. Handgeschreven wens tussen Y en Z: ‘Love Lida & Graham + family’.
Verkocht
* Inventieve kerst-nieuwjaarswens: C-saw, F fish ant, K nine, M bark, N tail et cetera. Het jaar wordt niet genoemd. De uit Leiden afkomstige lettersnijder Lida Lopes Cardozo voegde zich in 1977 bij de legendarische leerling van Eric Gill, David Kindersley (1915-1995), eveneens een beroemd typograaf-steengraveur en kalligraaf. Zij trouwde met hem en samen zetten ze de Cardozo Kindersley Workshop op, die na Kindersley’s overlijden door haar en haar tweede echtgenoot Graham Beck werd voortgezet (en nog steeds bestaat). Zij waren goed bevriend met Huib en Will van Krimpen.

34. (MINI). STER, Jac. van der, en Theo KURPERSHOEK Nieuw Boekhandels ABC. Amsterdam, G.W. Breughel, 1944. 95 x 70 mm. Ringbandje. 32 p. Gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Gebruikssporen, wat verkleurd.
€ 35
* Relatiegeschenk ‘ter herinnering aan het eerste jaar van het bestaan van mijn uitgeverij’. De rijmen zijn mismoedig van aard, maar de tekeningen grappig. Zonder K-nummer, maar dit is kennelijk een legale uitgave geweest.

35. (MINI). WAL, Eric van der 2006. [Bergen], Eric van der Wal, 2005. 62 x 45 mm. Cahiersteek. Leporello van 16 p. met daarin het versierde getal 2006, gedrukt in geel en zilver. Met de hand gezet en gedrukt in 200 exemplaren. 1e druk. Voorzien van een handgeschreven groet.
€ 16
* Miniboekje als nieuwjaarswens van deze margedrukker.

36. (MINI). Wedding of the Foxes: Japanese Fables and Fantasy. Franklin, NH-New York, The Hillside Press-Merrimack, 1971. 57 x 53 mm. Kunstleer. (10), 46 p. Geïllustreerd. Hongkongse herdruk van de uitgave van 1968.
€ 20
* Minuscule uitgave.

37. (MINI). WESTREICH, Budd The Right of a Jew to Hold Elective Office. A Speech by Jacob Henry Before the North Carolina House of Commons: 1809. Sacramento CA, Press of Arden Park, 1979. 84 x 70 mm. Linnen met stofomslag. (10), 30 p. Gedrukt in rood en zwart met illustraties in paars in 85 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Met voorin een handgeschreven groet van de auteur/ drukker aan Huib van Krimpen.

&-&-&-%%%-&-&-&

38. SOCIAAL-DEMOKRATISCHE ARBEIDERSPARTIJ De Sociaal-Demokraat. No. 1, 4 Januari 1896. Utrecht, Sociaaldemokratische Arbeiderspartij, 1896. 55 x 37 cm. Originele courant. 6 p. Wat randreparaties. Nette staat.
€ 40
* Het allereerste nummer van deze vroege socialistische courant.

39. SOCIAAL-DEMOKRATISCHE ARBEIDERSPARTIJ De Sociaal-Demokraat. No. 325, 12 Augustus 1899. Utrecht, Sociaaldemokratische Arbeiderspartij, 1899. 55 x 37 cm. Originele courant. 4 p. Moderne randreparaties. Nette staat.
€ 25
* Zo maar een nummer van de progressieve krant.

40. (TERBORGH, F.C.). LORENZ, Reinhold Türkenjahr 1683. Das Reich im Kampf um den Ostraum. Wenen-Leipzig, Wilhelm Braunmüller, 1933. Linnen. Deel stofomslag voorin geplakt. XII, 272 p. 1e druk. Iets roest op de band.
Verkocht
* Exemplaar uit de bibliotheek van F.C. Terborgh, met 5 regels geschreven notities in zijn handschrift op het schutblad: ‘gekocht eind 1933?/ Begonnen te lezen 7.IV.52 – lezen voor Turkenoorlog hervat./ In bioscoop geweest – matige gangsterfilm (…)’.
De verhalenbundel De Turkenoorlog van Terborgh verscheen in 1964. Alle drie de verhalen hebben te maken met het beleg van Wenen door de Ottomaanse Turken in 1683.

41. TREEBUS, Karel F. ABC schrift & alfabet. Berkel en Rodenrijs, De vergulde Maatlat-Treemapers, 1984. 11 x 8 cm. Geniet. 16 p. Met de hand gezet uit verschillende minuscule letters en gedrukt in kleuren op zijn eigen pers door Karel Treebus, in een oplage van 125 genummerde exemplaren. 2e oplage.
Verkocht
* Zeer ingenieuze en buitengewoon harmonische, fraaie kleine uitgave, die mij hier en daar aan Stefan Schlesinger doet denken. Wat moet dit een werk geweest zijn: met kwistig gebruik van vijfpuntsletters als handzetwerk! En al die kleuren! ‘Voor biblio- en|of typofielen’. Ja waarlijk! Sleutelkaterntje nr. 1.

42. VAANDRAGER, Cornelis Bastiaan A foggy day in Rotterdam. (Met een zevenkleurige zeefdruk door Thijs Overmans). (Ulvenhout, Pen en Burijn, 1976). 30 x 24 cm. Vouwblad. Gedrukt door Piet Clement in een oplage van 200 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde exemplaren op 300 grs. natuurkarton.
Verkocht
* Pen en Burijn, derde reeks, zevende blad. Mooie, decoratieve intens blauwe uitgave.

43. VINKENOOG, Simon Verleden tijd. (Met een originele, genummerde en gesigneerde kleurenlitho door Rastislav Michal). (Ulvenhout, Pen en Burijn, 1976). 30 x 24 cm. Vouwblad. Gedrukt op Frans velijnpapier in een oplage van 200 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Pen en Burijn, derde reeks, vierde blad. De prent herinnert aan Marc Chagall.

44. WALSCHAP, Gerard Celibaat. (Gesigneerd). Brussel/ Rotterdam, Manteau/ Nijgh & Van Ditmar, 1942. Halflinnen. (2), 174 p. 4e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door de auteur op de titelpagina met de datering ’29-10-45′.
Bijgevoegd: grote leporello met handgeschreven opdracht (‘Voor G. en A. Marquinie-Vercruysse/ met beste groet/ Gerard Walschap/ 10-5-’80’) en ander promotiemateriaal van Walschap (een aankondiging van een literaire avond, een flyer met zeven titels en drie aankondigingskaarten van Nijgh & Van Ditmar).

45. WEYTS, Staf Gesigneerde foto met handgeschreven kaart. Zwartwitfoto (15 x 12 cm), met handgeschreven tekst bovenaan rechts ‘Vriendelijk gegroet/ van/ (handtekening)’. Achterop een persoonlijk geadresseerde handgeschreven groet. Met bijbehorende correspondentiekaart aan het handtekeningenverzamelend echtpaar Marquinie-Vercruysse, bedrukt met naam en adres van Weyts, gedateerd 1 juni 1969, waarop de schrijver (1909-1985) dankt voor de hartelijke wensen. Plus krantenknipsel.
€ 45
* Prachtig uitgelichte, mooi geposeerde foto met fluwelig oppervlak.


Het originele citaat van John Cowper Powys (zie het plaatje bij nr. 4) luidt

A bookshop is a powder-magazine, a dynamite-shed, a drugstore of poisons, a bar of intoxicants, a den of opiates, an island of sirens

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 13 oktober 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.057 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: