antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 978: Lente-eiland

Deze capricieuze winter verdient een eiland van lente. Tussen hamer en aambeeld verdient u een sprong opzij. Maak een ommetje voorbij de schaduwen. Ontbijstering zij ons streven. Het boek maakt u vrij.


1. ALKEMA, Wobbe Nieuwjaarswens. Gevouwen blad, formaat 15 x 20 cm. Voorop een gedrukte grafische illustratie die met de hand geel en blauw is gekleurd. Binnenin de gedrukte tekst ‘met de beste wensen voor het jaar’, de namen Wobbe H. Alkema en D. Alkema-Bittkow en het adres Muntplein 9, Kampen, waar het echtpaar Alkema van 1958-1974 woonde. In druk gesigneerd. Klein kreukje in de rug, buiten de prent. Mooie, frisse conditie.
Verkocht
* Interessant, abstract ontwerp.

2. AVELINE, Claude Io Hymen. Poëmes inédits. Suivi de Chants Funèbres. (Met handgeschreven opdracht). Parijs, François Bernouard, 1925. Origineel omslag met een portret van de schrijver door Julien Green. 40 p. Een van 1000 ongenummerde exemplaren. 1e druk. Rugje beschadigd, boekblok los.
€ 45
* Met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Aveline aan de Nederlandse uitgever A.A.M.  Stols, omdat hij belang stelt in de uitgaven van Bernouard en in de kleine geschriften van Aveline. Gedateerd ’29 avril 1925′. De jeugdige Aveline (1901-1992) vertegenwoordigde zijn vriend Alexandre Stols gedurende enkele jaren in Paris. In hetzelfde jaar 1925 publiceerde Stols diens prozabundeltje Examen.

3. BELCAMPO Liefde’s Verbijstering. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht). Amsterdam/ Antwerpen, Kosmos, 1953. Halflinnen met tekening van F. Hazeveld. 1e druk. Linnen licht gesleten. Privé-opdracht op voorste schutblad: ‘Voor Geert [Bremer]/ 5-12-53/ in Nieuwkoop’. Enkele tekststrepen.
€ 35
* Opdracht van de auteur [aan Geert Bremer] in blauwe inkt op het voorste schutblad: ‘Bij gelegenheid van een/ blikseminval./ Belcampo./ 17.2 ’57’.
Geert Bremer was huisarts in Nieuwkoop, tot hij in 1980 hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen werd. Hij was, aldus een in memoriam in Huisarts & Wetenschap, ‘een fervent pleitbezorger van bibliotherapie: lezen helpt genezen‘.

4. BELLAY, Joachim du La vieille courtisanne. Parijs-Maastricht, La Connaissance-Charles Nypels, 1925. Ingenaaid. 32 p. Met portret (van het blok gedrukt) van Bellay in houtgravure door W.J. Rozendaal. Gezet uit de Hollandsche Mediaeval en gedrukt in rood en zwart in 200 genummerde exemplaren op getint Ossekop-papier. Goed exemplaar.
€ 50
* Dit is een van de 150 exemplaren voor vrienden, genummerd in rood en door Nypels op naam gesteld van de Maastrichtse dichter Vic Reinders – en met diens handtekening vóór in het boek. Lyrisch drukwerk! Nypels was in zijn typografie eigenlijk een zingende S.H. de Roos.

5. BOOM, Irma 2006 > 2007. [Utrecht], Stichting De Roos, 2006. A6-formaat. Gevouwen vel, niet afgesneden, in zilverkleurig omslag, en in bijbehorende opake envelop. 16 p. 1e druk.
Verkocht
* Tekst bestaande uit alfabetisch gesorteerde kernachtige woorden, uitgesproken door Irma Boom bij de opening van een De Roos-tentoonstelling. Nieuwjaarswens.

6. BRUNA Bruna Boeken Brom Beer. Utrecht/ Antwerpen, A.W. Bruna en Zoon, 1969. 40 x 14 cm. Gevouwen. 8 p. Geïllustreerd.
Verkocht
* Reclamekrant voor uitgeverij Bruna, wat een prachtig tijdsbeeld! Van Toon Hermans tot Topor, met Maigret, De Schaduw, Rosemary’s Baby, de Naakte Aap, de Forsyte Saga, Dick Bruna, Zwarte Beertjes en om te beginnen: De Beatles!

7. BÜCH, Boudewijn Zingbaar water. [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1981. Linnen met lederen rugschildje. (32) p. Met de hand gezet en gedrukt met de Walbaum in blauw en zwart in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Een Sub Signo Libelli van grote typografische schoonheid. Breugelmans 68.

8. COOPS, Willem Tropengloed. Van der Meer’s Indische ervaringen. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1927. Ingenaaid met flappen, met kleurige omslagtekening van Pol Dom. (6), 184 p. Gedrukt op geschept papier, niet afgesneden. 1e druk. Rug met doorzichtig plakband overplakt.
Verkocht
* Coops (1871-1945) was auteur van enkele sfeervolle studentenromans. Dit boek speelt in Indië, maar is net zo sfeervol geschreven. Cat. Brusse 591.

9. EL PINTOR El Pintor’s kleurenboek om te kijken om te kleuren om te lezen om te leren. [Amsterdam, Variété, 1942]. Oblong 24 x 32 cm. Karton. 6 bladen incl. omslag. 1e druk. Buitenkant gevlekt en verkleurd. Niet door kinderen onderhanden genomen!
Verkocht
* Kleurenleer voor kinderen. Vrolijk zelfkleurboek, vervaardigd door de Joodse kunstschilders Galinka Ehrenfest (1910-1979) en Jacob Kloot (1916-1943), die in 1941 getrouwd waren. Onder de schuilnaam El Pintor (Spaans voor ‘De schilder’) werden ze in grote oplage verspreid via Kloots handelsonderneming Corunda. De inventieve kinderboeken waren erg populair. De opbrengst werd gebruikt voor de ondersteuning van Joodse onderduikers. Eind mei 1943 werden Galinka en Jacob opgepakt, en Jacob werd spoedig daarop vermoord in Sobibor. Galinka wist te overleven en de serie zelfs voort te zetten tot 1946.
In 2019 was er een tentoonstelling in het Verzetsmuseum over Kloot en Ehrenfest en hun El Pintor-project.

10. GARDE, N.V. Drukkerij Van de Letterproef 1861-1931. (&) Letterproef. Supplement 1934. Zaltbommel, N.V. Van de Garde & Co’s Drukkerij, 1931-1934. Twee delen. Verguld donkergroen linnen met tekening in goud van huize Van de Garde. (Doorgenummerd) 364 p. Gedrukt in rood en zwart op geschept papier van Pannekoek. 1e druk. Wat doffe plekjes op de banden. Lichte gebruikssporen.
Verkocht
* Letterproef voor platte tekst, niet van koppen. Het supplement bevat nieuwe Monotype-letters, zoals de Gill. Uit het bezit van Huib van Krimpen.

11. GUINAUDEAU, B. Moderne kloostergruwelen. De schandalen van den ‘Goeden Herder’. Amersfoort, P.M. Wink, 1905. Ingenaaid. 80 p. 3e druk. Rugje wat versleten, maar verder in prima staat.
Verkocht
* ‘De Leerschool der Prostitutie. Vijf Lijken in Veertien dagen. (…) De Harem van den Eerw. Vader’. Misstanden in kloosters, aan het licht gebracht door de bisschop van Nancy en beschreven door een Franse ex-priester.

12. (HEKSEN). MOLITORIS, Ulrich Over heksen en waarzegsters. Bezorgd door Koen van der Horst. Utrecht, Stichting De Roos, 2015. 24 x 17 cm. Zilverkleurig karton met oranje ster. 130 p. Facsimile van de uitgave uit 1489 met vertaling en toelichting in paars en oranje op zilverkleurig papier. Illustraties en boekverzorging door ontwerpbureau Thonik. Gedrukt in 175 genummerde exemplaren. Als nieuw.
€ 45
* Rijkzilverig heksenboek door een deskundige uit de vijftiende eeuw. De vormgeving is van een ontwerpersduo dat uitstekend slaagt in het vereenvoudigen van moeilijke boodschappen. Thonik is dan ook de huisvormgever van de SP. De Roos 182.

13. HELMAN, Albert Mijn aap schreit. (Met illustraties van Peter van Hugten). Utrecht, Stichting De Roos, 1983. Linnen. 56 p. Typografie Peter van Hugten en Mart Kempers. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Geuze op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 20
* Het huis delen met een aap geeft aanleiding tot allerlei filosofische en minder filosofische bespiegelingen. Leeflang 125.

14. (HOLMES, James S.). ANDREUS, ACHTERBERG, LODEIZEN, LUCEBERT, MARSMAN, NIJHOFF, SLAUERHOFF, VAN OSTAIJEN, DU PERRON en VASALIS) An anthology of modern Dutch poetry. Translated by James S. Holmes. Rome, Botteghe Oscure, [1954]. Geniet. 24 p. 1e druk. Met het erratablad.
Verkocht
* In het Engels vertaalde (veelal beroemde) gedichten van Andreus, Achterberg, Lodeizen, Lucebert, Marsman, Nijhoff, Van Ostaijen, Du Perron en Vasalis. Aan het eind korte biografieën.

15. HUGO, Victor Les orientales/ Les feuilles d’Automne/ Les chants du crépuscule. Parijs, Librairie Hachette, 1875. Mooi verguld bruin halfmarokijn met hoeken en gemarmerde platten. Kop verguld. (4), 508 p. Herdruk met voorwoord van de 7e uitgave uit 1829. Van binnen roestvlekkig, maar een mooi boek om te zien.
Verkocht
* Poëzie van Hugo (1802-1885), een halve eeuw na de eerste druk, maar nog tijdens het leven van deze gigant.

16. (JACOBS, Aletta). BRAAKENSIEK, Joh. De Vrouwen-Nachtwacht op het Binnenhof. Het korporaalschap van Dr. Aletta Jacobs. (Bijlage van het weekblad ‘De Amsterdammer, 30 September 1916). Eén blad, eenzijdig bedrukt. Bladformaat oblong 30 x 46 cm. Wat vouwen en kreukjes. Achterop plakspoor.
€ 40
* Tekening naar De Nachtwacht van Rembrandt, waarbij de gezichten van de centrale figuren vervangen zijn door die van de feministes Mevr. Van Balen-Klaar, Mej. Kramers, Mej. Van Lanschot Hubrecht en Dr. Aletta Jacobs. Op de achtergrond zijn nog verschillende andere wellicht bekende voorvrouwen te bespeuren, die het geweer hanteren, een hellebaard zwaaien of de trommele roeren.

17. JOURNAL DE LA HAYE DU DIMANCHE Journal de La Haye du dimanche. 17 nummers (1846). Den Haag, Leopold Loebenberg, 1846. 37 x 26 cm. 4 p. per nummer. Elk met twee gestempelde dagbladzegels. Horizontaal en verticaal gevouwen. Niet afgesneden, in goede staat.
Nr. 66 (1 februari 1846) – 71, 73, 76, 78, 80, 81, 84 – 86, 89, 90 en 91 (26 juli 1846), dat is het laatst verschenen nummer van het zondagsblad. Bijgevoegd: Journal de La Haye, dinsdag 6 augustus 1846, met daarin het vervolg op een artikel uit Journal de La Haye du dimanche nr. 91 over de expositie in de National Gallery in Londen.
€ 125
* Speciaal zondagsblad van de Journal de La Haye (1830-1849), gewijd aan kunsten en wetenschappen. Geheel Franstalig Nederlands weekblad met veel internationaal kunstnieuws. Het aardigste is een blik op de toekomst in het laatste nummer: ‘Un journal en l’an 3246’, waarin een ondergrondse trein van Londen naar Edinburgh verongelukt, een treinreis van Parijs naar Kanton twee dagen duurt, iemand een 300-delige roman publiceert die te koop is voor 300.000 francs per deel, en een reusachtig monument wordt opgericht voor Alexandre Dumas.
Dit weekblad kennelijk niet op Delpher (wel het dagblad Journal de La Haye).

18. KALENDER Scripture Motto Calendar. 1904. Zonder plaats of uitgever, 1904. 18 x 8 cm. Met sierkoord. Twaalf bladen in uitgestanste vorm, bedrukt in chromolitho. Behoudens één hapje uit het eerste blad is deze kalender zeer gaaf.
€ 45
* Vermoedelijk Amerikaanse vrome kalender. ‘Blessed are ye that sow beside all waters’.

19. KLOOS-REYNEKE VAN STUWE, Jeanne De waarheid. Den Haag, Drukkerij ‘De Atlas’, [1950]. Ingenaaid. 204 p. 1e druk. Rug versleten, kwetsbare uitgave. Met enkele correcties in potlood (in een oudedamespootje).
€ 25
* ‘Ik heb geleden’. Apologie en zelfrechtvaardiging van de weduwe Kloos.

20. LANOYE, Tom Een slagerszoon met een brilletje. [Antwerpen], Nemesis (1984). Ingenaaid. (28) p. Gedrukt in een oplage van 120 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk. Omslag wat vuil.
Verkocht
* Verschenen ter gelegenheid van de 25e verjaardag van Boris Rousseeuw en Rudy Vanschoonbeek. Exemplaar met handgeschreven opdracht van de uitgever/ jarige op de Franse titel: ‘Voor Job Deckers/ Boris’.

21. (MALLARMÉ, Stéphane). GILL, Austin The Early Mallarmé. Vol. 1 & 2. Parentage, Early Years, and Juvenilia (&) Youth and Young Manhood, Early Poems. Oxford, Clarendon Press, 1979. Linnen met stofomslag. x, 278; x, 382 p. Geïllustreerd. 1e druk. Mooie conditie.
€ 25
* Uitvoerige biografie van Mallarmé (1842-1898) tot aan zijn huwelijk in 1863, rijk doorspikkeld met poëziefragmenten en andere illustraties.

22. (NABOKOV, Vladimir). Brian BOYD Vladimir Nabokov. The Russian Years. (&) The American Years. 1. Londen, Chatto & Windus, 1990. Linnen met stofomslag. 608 p. Geïllustreerd. Herdruk. 2. Princeton, Princeton University Press, 1991. xiv, 784 p. Geïllustreerd. 1e druk.
€ 25
* De Engelse en de Amerikaanse uitgave; ze ogen nogal verschillend, maar het is toch deel 1 en deel 2 van dezelfde biografie. Even hoog, dat wel. En volumineus.

23. NIN, Anaïs The Queen. (Met originele kleurenets door Rob Cox). Amsterdam, Dirty Trix [een imprint van Phoenix Editions], 1987. Verguld soepel perkament in wit papieren foedraal (Binderij Phoenix). (4), 20 p. Met de hand gezet en gedrukt door de Veerpers in rood en zwart op Wookey Hole Royal-papier in een oplage van 85 genummerde exemplaren. Met twee verschillende Dirty Trix-prospectussen.
Verkocht
* Éen van de vijf super-luxe-exemplaren, fraai gebonden in verguld soepel perkament van ongeboren kalf met donkere tekening, met een extra afdruk van de ets op Japans papier. Schitterende ‘lichte’ typografie van Rob Cox. Uitgave ter gelegenheid van de eerste 5 jaar van Binderij Phoenix en de 35ste verjaardag van binder David Simaleavich.

24. NOORDZIJ, Gerrit De handen van de zeven zusters. Amsterdam, G.A. van Oorschot, 2000. Linnen met stofomslag en buikband. 384 p. Geïllustreerd, grotendeels door de auteur. De schrijver was ook verantwoordelijk voor het lettertype, de typografie en de ontwerpen van band en omslag. 1e druk. Omslag deels heel licht verkleurd.
Verkocht
* Inliggend een door Noordzij (prachtig) gesigneerd kaartje. De zeven zusters zijn vrouwen uit de 15e eeuw, die samen een handschrift schreven. Een zeer persoonlijk boek van de typografische geweldenaar Noordzij! Met recensie uit Het Parool (‘Het aller-áller mooiste boek’). Uit de bibliotheek van Huib van Krimpen.

25. (PAGET, Florence) Coridon’s Song and Other Verses from Various Sources. With Illustrations by Hugh Thomson and an Introduction by Austin Dobson. London, Macmillan and Co., 1894. Rijkverguld marokijn, met decoratie op voorzijde, rug en achterzijde. Alle sneden verguld. xxxii, 164 p. Met 88 fijngetekende illustraties van Hugh Thomson bij oude liedjes uit verschillende bron (o.a. uit The Compleat Angler). 1e druk. Randen iets versleten. Inscriptie op een van de vliegende schutbladen. Schutbladen aan de randen verbruind, tegenover de inslagen.
€ 350
* Met het bindersstempel ‘FP/ 1902’ op de binnenkant van het achterplat. De Britse Florence Paget was een virtuoos en bekend boekbinder rond 1900, leerling van Douglas Cockerell.

26. POTGIETER, E.J. Eens dichters vriendschap. Gédéon Busken Huet op zijn 15den verjaardag door zijne Ouders aangeboden, tot eene gedachtenis aan zijnen en hunnen overgetelijken Vriend en Weldoener E.J. Potgieter, geboren 27 Junij 1808. Gestorven 3 Februarij 1875. (Met een verantwoording getiteld ‘Potgieter en de paarden’ door Anthonie Donker). Utrecht, Stichting De Roos, 1968. Halflinnen met papieren platten en linnen voorrand. 84 p. Typografie Aldert Witte. Gezet uit de Baskerville en gedrukt door Proost & Brandt op oranje España (lompenhoudend tekstpapier) in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 18
* Prachtig vormgegeven: de tweekleurige boekband, de grote letter van Baskerville op het oranje papier. Met uitvoerig, liefdevol ingeleefd nawoord van Anthonie Donker. Leeflang 79.

27. SCHENDEL, Arthur van Voorbijgaande schaduwen. (Luxe-exemplaar). Amsterdam, Meulenhoff, 1948. Oorspronkelijk verguld halfperkament. Kopsnede verguld. 200 p. 1e druk. Wat roest op de sneden.
Verkocht
* Eén van de 50 genummerde luxe-exemplaren op Hollandsch papier van Van Gelder en gebonden in halfperkament (het colofon in de luxe-uitgave ontbreekt bij de gewone editie).

28. SLAUERHOFF, J. Yoeng Poe Tsjoeng. Maastricht/ Brussel, Stols, 1930. Ingenaaid. (2), 38 p. Gedrukt in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Rugje verbruind. Miniem scheurtje in bovenzijde omslag, maar een zeer goed exemplaar.
Verkocht
* De titel betekent ‘Van geen nut’. Bewerkingen naar Chinese poëzie, onder andere van de dichter uit de Tang-dynastie Po Sju I, nu bekend als Bai Juyi. Hoekige, elementaire gedichten. Ongenummerd (recensie-)exemplaar uit de bibliotheek van D.A.M. Binnendijk, met zijn handtekening op het tweede schutblad. Luchtkasteelen 2. Van Dijk 231.

29. SLAUERHOFF, J. Het Lente-eiland. (Kau-Lung-Seu). Brussel/ Maastricht, Stols, 1930. Ingenaaid. 48 p. Onafgesneden. Gezet uit de Garamond en gedrukt op geschept papier van Pannekoek in 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Ongenummerd, maar een zeer fris en fraai exemplaar.
Verkocht
* Over het eiland Gulangyu. Ook met de verhalen over de dichter Po Sju I (Bai Juyi). Sereen, delicaat boek in de serie Luchtkasteelen. Van Dijk 229.

30. SLAUERHOFF, J. Saturnus. Gedichten. Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & van der Zande, 1930. Linnen. 60 p. Gezet uit de Caslon en gedrukt op geschept papier van Pannekoek. Verzorging en typografie J. van Krimpen. 1e druk. Band aan de randen verkleurd.
€ 25
* Van deze schitterende Van Krimpen-uitgave een Rotterdams exemplaar: voorin een boekhandelsmerkje van een boekhandel aan de ‘s-Gravendijkwal en een aantal handtekeningen, o.a. van de Rotterdamse schrijver C. Rijnsdorp en de Rotterdamse criticus P.H. Muller.

31. SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. (Luxe-exemplaar). Maastricht/ Brussel, Stols, 1938. Ingenaaid. 48 p. Gezet uit de Lutetia van Van Krimpen [en gedrukt in een oplage van 510 exemplaren]. 2e, door K. Lekkerkerker herziene druk. Mooi en gaaf.
Verkocht
* ‘Gods kind had blokken in zijn boezelaar,/ Waarmee het in de wolken had gespeeld’. Eén van de 10 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op ruig handgeschept papier van Barcham Green. Van Dijk 440.

32. STOLS, A.A.M. Handgeschreven ansichtkaart aan ‘De Heer en Mevrouw Barth’. Gesigneerd ‘A.A.M. Stols + ega’. 11 regels tekst in potlood. Postzegel afgeweekt.
€ 20
* Vakantiepraatje vanuit Napels, 8 augustus 1955.

(Links een stukje 32, rechts 33)

33. STOLS, A.A.M. Handgeschreven ansichtkaart aan ‘Den Heere Henri Mayer’. Gesigneerd en gedateerd ‘Maastricht/ 16/6’ [1948?]. 8 regels tekst.
Verkocht
* Stols vond een pak exemplaren van Vier balladen van A. den Doolaard, ‘voor hem bestemd doch nooit afgehaald, van 10 jaar geleden!!’. Hij stuurt er een aan Mayer. Geschreven op een reclamekaart van uitgeverij Stols voor Greshoff met diens portret en vermelding van twee boeken.

34. STOUTE, René Happy Birthday. (Kalender). Rotterdam, VR Editions, 1984. Oblong A4. Geniet. 24 p. Met stripachtige illustraties. 1e druk.
€ 50
* Kalender met indringende strip-achtige tekeningen en met vrij aparte ‘verjaardagen’: Hot Pants Day, First Rhinoceros born in Ireland naast allerlei zangers, acteurs en andere kunstenaars.

35. (SVENGALI). George Du MAURIER / Herbert BEERBOHM TREE A Souvenir of “Trilby” by Paul M. Potter. The Theatre Royal, Haymarket, on the 30th October, 1895, by Herbert Beerbohm Tree. (Compleet met 7 platen). London, John Walker & Co., 1895. 28 x 19 cm. Originele groene halflinnen portfolio, bedrukt in goud. Met 7 fotogegraveerde platen, elk met een vloeipapiertje. Eén papieren flap van de map ligt los, omslag gevlekt, lint ontbreekt, verder in zeer goede staat.
€ 45
* De roman Trilby introduceerde het mesmeriserende karakter Svengali, dat eponiem zou worden voor een crimineel meesterbrein. Een machtige sensatie in zijn tijd, ook voor toneel bewerkt met de beste acteur van zijn tijd, Herbert Beerbohm Tree in de titelrol. Later kwamen er ook films. Volgens een krantenadvertentie van februari 1896 (in de Dundee Advertiser) bevat deze publicatie inderdaad zeven fotogegraveerde platen. Een kortstondige uitgave, compleet en zeer zeldzaam.

36. THELEN, Albert Vigoleis Hochgestorcht. Reicheneck, Aldus-Presse, 1987. 25 x 19 cm. Rijmprent van grijs papier, uitklapbaar aan de boven- en onderkant, gevat in een wit bijbehorend omslag. Gedrukt door Arno Piechorowski in 222 exemplaren voor de vrienden van de dichter bij diens 84e verjaardag.
Verkocht
* Fraai meerzinnig stapelend gedicht, fors in pen gesigneerd door Thelen, en voorzien van een prachtige linosnede van Zbigniew Dolatowski. Op het omslag bovendien een klein potloodopdrachtje aan Huib van Krimpen van A.P. ofwel Arno Piechorowski.

37. TROUBELJAAR Extraordinaire courant in ’t troubeljaar 1684. (&) Extraordinare courant, 1684, in twistmaand (sic). Zonder plaats of uitgever, 1684. Gevouwen blad van 4 p., tweemaal. Wat gekreukt en gevlekt.
€ 50
* Twee nummers van een ‘tijdschrift’ zonder eenduidige tijdsaanduiding. ‘Twistmaand’ is vermoedelijk april 1684, en het ‘troubeljaar’ geeft als datum ‘Alle dagen’. Deze twee krantachtige pamfletten brengen nieuws in raadselachtige, gecamoufleerde teksten, wellicht uit angst voor censuur en complotten. Dat nieuws, ook vermomd als boekennieuws, is zeer leesbaar, gesteld in satirische en sappige stijl. Het zakenleven staat er niet goed voor: ‘De wevers (uytgezondert die de slechte stofjes voor Spanje maaken) hebben ’t zeer drok met leeg gaan, en indien de Kooplieden van Amsterdam, gelyk zy beginnen, voortgaan, zullen’er een groote menigte de lengte, en breete van den hout wel tweemaal daags gaan meeten’. Vaak gegispt wordt de ‘regent Philalethes’, waarmee raadpensionaris Caspar Fagel wordt bedoeld, de opvolger van Johan de Witt. Boeiend oud nieuws, waar zoals gewoonlijk veel paralellen met de huidige tijd in te vinden zijn. Knuttel 12196 en 12191. Er bestaat ook een ‘Extraordinaire courant in twyffelmaent’, maar die is niet voorhanden.

38. TWEKA De Tweka Club op de Kinderolympiade. Geldrop, N.V. Tweka Tricotfabrieken, jaren 50. 11 x 11 cm. Geniet. 12 p. Rijmpjes en tekeningen, gedrukt in geel en zwart. Netjes.
€ 50
* De tekenaar heeft waarschijnlijk naar Suske en Wiske gekeken. Leuk en schaars reclameboekje.

39. VALÉRY, Paul De terugreis uit Holland. Vertaald en ingeleid door A.A.M. Stols. Maastricht, A.A.M. Stols, 1926. Ingenaaid. 24 p. Gedrukt in rood en zwart in 175 genummerde exemplaren. Dit is één van 40 op Hollandsch papier van Van Gelder Zonen. 1e druk. Omslag vlekkig.
€ 35
* Geparafeerd door Stols. Het roze omslagpapier is altijd erg gevoelig voor roest en andere aandoeningen. Van Dijk 102.

40. VALERY, Paul De terugreis uit Holland. Vertaald en ingeleid door A.A.M. Stols. Maastricht, A.A.M. Stols, 1926. Ingenaaid. 24 p. Gedrukt in rood en zwart in 175 genummerde exemplaren. Dit is een van 135 op opdikkend papier. 1e druk. Omslag in tweeën. Wat gevlekt.
€ 15
* Van Dijk 102.

41. VALERY, Paul La vie courante – Hier et aujourd’hui. Le retour de Hollande. Overdruk uit ‘La Revue de France’, 1 maart 1926, nr. 5, blijkens het handschrift van A.A.M. Stols op het schutblad. Kennelijk door Stols zelf in een omslagje gestoken en van een handgeschreven etiket voorzien. (12) p. Randjes met gebruikssporen, papier verbruind.
€ 50
* Dit artikel werd door Stols zelf vertaald voor zijn uitgave De terugreis uit Holland, dat in 1926 in 175 exemplaren zou verschijnen (zie de vorige nummers).

42. VERLAINE, Paul Biblio-sonnetten. Vertaald door Martin Hulsenboom met een biografische schets door Peter IJssenbrandt en de bibliografische geschiedenis door Ed Schilders. Houtsneden van Richard Ranft. (Utrecht, Stichting De Roos, 2016). Karton met stofomslag. 208 p. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Zeer ingenieuze vormgeving door Bert Meijer. Tweetalige editie. Als nieuw.
€ 65
* Zeer bijzondere uitgave, om te beginnen vanwege de inhoud: vrijwel vergeten gedichten over (het verzamelen van) boeken. Om de gedichten te kunnen lezen moeten de bladzijden 29 tot en met 132 worden opengesneden. Dit exemplaar is (gelukkig) maagdelijk gebleven. De Roos 185.

43. VETERMAN, Eduard Essais. (Amsterdam, eigen beheer), 1941. Karton. 114 p. Gedrukt in 1000 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Band wat beschadigd en op de rug verkleurd, papier als altijd verbruind. Met groot, mooi exlibris van A. Schouten. Achterin is een krantencolumn geplakt van ‘Pasquino’ (=Johan Luger) over het Englandspiel en de dood van Veterman (‘Vermoord uw erftante veilig’).
€ 22
* Deze titel is vaak niet gesigneerd, maar in dit geval wél. De onfortuinlijke Veterman wist als Jood de oorlog te overleven, maar kwam om in een verdacht ongeval in 1946.

44. VONDEL, Joost van den Proza van Vondel. Inleiding en aantekeningen van A.J. Schneiders. Den Haag, Servire, 1943. Halfperkament. Kop verguld. (4), 36 p. 1e druk. Met los katern (8 p.) ‘Tekstverklaring bij Proza van Vondel’.
€ 150
* Eén van de 10 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op geschept papier en gebonden in een band met een perkamenten rug en perkamenten hoekjes. Dit is bovendien nummer I! Het colofon meldt dat de 10 luxe-exemplaren gedrukt zijn voor vrienden van het Schone Boek. In De Jong noch in Simoni is iets te vinden over deze uitgave. Een K-nummer ontbreekt. Clandestien, illegaal of juist niet? Schneiders benadrukt in zijn inleiding het ‘Nederlandse’ van Vondel: ‘hoezeer door en door renaissance, ze toch diep in en onvervalst Néderlands is […] Ja, hij is echter Nederlander in zijn taal dan Hooft […] Daarvoor leeft er teveel een Hollands gemoed in, Hollandse werkelijkheidszin, Hollandse geestigheid’. Serie Kleine Dietse Keur 10.
Arnold Jan Schneiders (1894-1984) was leraar Nederlands van Godfried Bomans, en figureert opvallend in zijn biografie.

45. ZOEST, Aart van De kanaalzwemmer. En negen andere verhaaltjes voor het slapen gaan. Leerdam, Nymphaeum Pers, 2003. Gevouwen in omslag. 32 p. Met tekeningen. Gedrukt in 100 genummerde exemplaren. 1e druk. Met inliggende uitnodiging voor de presentatie (4 p., met tekening). Spatjes op omslag.
€ 25
* Gesigneerd ‘Aart’. Met een enthousiast beschreven ansichtkaart van de kathedraal van Albi (Frankrijk) en twee enveloppen, die allebei van een klein origineel tekeningetje voorzien zijn (één vertoont die markante kathedraal).


We hebben op deze website een speciale pagina voor Oost-Europese talen annex landen aangelegd: Tsjechisch-Pools-Hongaars. Toch een stuk of vijftig titels. (Russisch hadden we al.)

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 december 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 641.998 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: