antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 980: Maggies

Als opmaat naar de kerstvakantie een korte, speciaal uitgezochte lijst met lekker- en schoonheden. Dat de donkere schaduwen plaats mogen maken voor troetelletters en arbeidersvreugd door gezamenlijke actie van alle kleine koninkjes, Zwarte Zusters, Boeotiërs en de koningin-moeder van plezier.

(Vorige week had ik een fout gemaakt in de link van de uitnodiging. Mocht dat nog eens gebeuren: u kunt de nieuwste nieuwsbrief altijd vinden bovenaan de Welkomstpagina van onze website).


1. (ALEXEÏEFF, Alexandre). POE, Edgar Allen (sic!) The fall of the House of Usher. (Met 10 aquatints door Alexandre Alexeïeff). Maastricht, The Halcyon Press/ A.A.M. Stols, 1930. Linnen. 72 (= 68) p. Gedrukt in een oplage van 365 genummerde exemplaren. Rug verschoten.
€ 275
* Sinistere prenten vol donkere schaduwen! The Halcyon Press 10. Van Dijk 222.

2. ARMANDO Zichzelf. (Met twee originele, genummerde litho’s van Armando). Utrecht, Stichting De Roos, 2014. Oblong 27 x 38 cm. Halflinnen met zwart stofomslag (harmonikaboekband door Van Waarden). 16 p. + prenten. Gedrukt in een oplage van 175 (= 225) genummerde exemplaren. Boekverzorging Christoph Noordzij. 1e druk.
€ 225
* Wonderschoon. Deze zeer kwetsbare donkere uitgave (moeilijk te fotograferen) is in uitstekende staat. De Roos 181.

3. BASTET, F.L. Aan Kroisos. Klein dodenboek voor gestorven vrienden. Sub Signo Libelli, 1980. Halfmarokijn met platten van Indiaas vezelpapier (Binderij Phoenix). (4), 28 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 80 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug zeer licht verschoten.
€ 175
* Eén van de 18 luxe-exemplaren in halfmarokijn. Gesigneerd door de auteur onder het colofon. Breugelmans 61.

 

4. BELCAMPO Collectie foto’s in de vorm van glasnegatieven. 45 stuks. Diverse formaten. Circa 1900-1920. In originele kartonnen doosjes, bij elkaar in (iets roestig) koekblik van ‘Biscuitsfabriek “Goudenayre” Blom & Edauw Apeldoorn’.
Verkocht
* Een unieke, nooit bestudeerde verzameling fotografie: zowel familie-bijeenkomsten (picknick, portretten in de achtertuin, een verkleedpartij) als uitstapjes (met boot, op de hei) zijn op de gevoelige plaat vastgelegd. De meeste foto’s zijn in Rijssen en omgeving geschoten. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wie precies de geportretteerden zijn, maar Belcampo heeft meermalen voor de lens geposeerd. Van de jonge notariszoon in driedelig pak is een krachtig en prachtig portret aanwezig. Enkele lichtdicht verpakte glasnegatieven zijn ongebruikt. Een uitzonderlijk kijkje in de wereld van een auteur-in-wording. Museale collectie!

5. (BOEKENWEEK). Gerrit KOMRIJ Niet te geloven. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, (1997). Linnen met stofomslag. 64 p. 1e druk. Zo goed als nieuw.
Verkocht
* Eén van de circa 100 exemplaren van de gebonden luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekessay 1997.

6. (BOEKENWEEK). Griet OP DE BEECK Gezien de feiten. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, (2018). Linnen met stofomslag. Leeslint. 96 p. 1e druk. Als nieuw.
Verkocht
* Eén van de 240 genummerde exemplaren van de luxe-editie, gebonden in linnen met stofomslag met leeslint. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekgeschenk 2018.

7. (BOEKENWEEK). Thomas ROSENBOOM Spitzen. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, (2004). Linnen met stofomslag. Leeslint. 96 p. 1e druk. Als nieuw.
Verkocht
* Eén van de 250 genummerde exemplaren van de luxe-editie, gebonden in linnen met stofomslag met leeslint. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekgeschenk 2004.

8. BOUTENS, P.C. Vergeten liedjes. [Den Haag, eigen beheer], (1909). Halfperkament (rug decoratief verguld) met linnen platten. 88 p. Gedrukt door de St. Catherine Press te Brugge in rood en zwart op geschept papier in een oplage van 60 exemplaren. 1e druk. Exlibris verwijderd van binnenzijde schutblad. Met uitvoerige notitie voorin van de hand van Wilma Schuhmacher eindigend met ‘mogelijk bandontw./ W.A. van Konijnenburg’.
€ 325
* Liefde, intimiteit, en als u wilt erotiek, metafysiek, daarvan gewagen deze gedichten van de qua imago zo koele Boutens. Een van zijn luxe-uitgaven in eigen beheer. Rijkse 2.22.

9. BRILLAT-SAVARIN, J.A. Aphorismes du Professeur pour servir de Prolegomènes a son Ouvrage et de Base eternelle a la Science. St. Gallen, Zollikofer, 1948. Genaaid in ruig viltpapier. 16 p. Gezet uit de Civilité van Joh. Enschedé & Zonen en gedrukt op geschept papier van Van Gelder in bijna 250 genummerde exemplaren, verdeeld over twee edities. Met de bijbehorende Duitse vertaling op een apart gedrukt blad. Rugje wat moe.
€ 40
* Dit is een van de 149 exemplaren van de nieuwjaarsgift van drukkerij Zollikofer. Aforismen over eten en drinken, gevolgd door een letterproef van het 16e-eeuwse lettertype de Civilité (een troetelletter van Jan van Krimpen). Moeilijk leesbaar, maar gelukkig hebben we de Duitse vertaling erbij. Uitdagend boekje uit de collectie van Huib van Krimpen.

10. BROMMER e.a., Bea Grote Atlas van de West-Indische Compagnie. Comprehensive Atlas of the Dutch West India Company. (Voorburg/ Den Haag/ Utrecht), Atlas Maior/ Nationaal Archief/ Universiteit Utrecht/ KNAG, (2012). Olifant-folioformaat: 59 x 42 cm. Twee delen – van 12 kilo per stuk! Linnen met stofomslag en leeslint in cassette. 416; 472 p. Compleet. In het Nederlands en het Engels. Gedrukt in een oplage van 1200 genummerde exemplaren. In perfecte staat.
(Tijdelijk in prijs verlaagd TOT EN MET KOPPERMAANDAG!) Verkocht
* Een sublieme, reusachtige uitgave! Prachtige weergave van oude kaarten en documenten met rijke toelichting. I: De Oude WIC. 1621-1674. II: De Nieuwe WIC. 1674-1791. Deze kolossale publicatie (in twee boeken) gaat dus niet alleen over Suriname en de Antillen, maar over het Amerikaanse deel van het toenmalige Nederlandse wereldrijk – dus bijvoorbeeld uitvoerig over New York en Brazilië, maar ook alles wat er toentertijd tussen lag. Met grote kleurenreproducties van kaarten en prenten plus hun uitvoerige beschrijving en historische achtergronden.
Het zou aanbeveling verdienen om deze beide grote, maar puntgave boeken bij ons af te halen, maar versturen kan ook. == Shipping these huge books (12 kg each) outside the Netherlands will be pretty expensive. Ask before you order!

11. BÜCH, Boudewijn Dood kind. Lamenti. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1982). Verguld zwart halfmarokijn met met blauw papier overtrokken platten en met zwartmarokijnen, verticale stroken aan de uiteinden van de platten. In papieren foedraal (Binderij Phoenix). 88 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 35 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren, gedrukt op groot papier en zeer fraai gebonden door Binderij Phoenix, bovendien voorzien van een door Ger Kleis Sub Signo Libelli met de hand gezette en op zwaar handgeschept papier gedrukte bijlage in blauw en zwart: het gedicht ‘Droomrijtuig’, met bovendien hetzelfde gedicht in ORIGINEEL HANDSCHRIFT van de auteur.
Dit is éen van de tien Romeins genummerde exemplaren die niet voor de handel bestemd waren, met onder het colofon de handgeschreven opdracht: ‘à Harry Prick-/ een vriend in verzen// een poëtisch geleerde/ (sign.)/ 7 juni 1982’.
(Gisteren was de verjaardag van zowel Gerard Reve als Boudewijn Büch.)

12. BÜCH, Boudewijn Drie Reve-gedichten. [Utrecht], Sub Signo Libelli, 1993. Karton overtrokken met twee soorten sierpapier, in kartonnen foedraal, eveneens overtrokken met twee soorten sierpapier (Erik Schots). (16) p. Met de hand gezet uit de Fournier en gedrukt in een oplage van 75 genummerde en door de dichter gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 300
* Dit is één van de 45 exemplaren op historisch Pannekoek (dit is nummer XIII), zonder bijlage, want verspreid door de drukker en niet door Antiquariaat De Slegte. Het foedraal is erg strak. Maar wat een aaibare schoonheid!

13. CAMPERT, Remco & YSBRANT Meisjes van plezier. (Met vier originele litho’s van Ysbrant ·17·). (Antwerpen), Demian, 2011. 26,0 x 26,0 cm. Buckram met blinddruk (Binderij Van Waarden). (10) bladen. Gedrukt op Magnani Revere Polar White-papier in een oplage van 90 genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 500
* Dit is nummer 3 van de eerste 30 exemplaren, die als extra bijlage een originele, gesigneerde litho van Remco Campert (door hemzelf vervaardigd dus) bevatten. Wellicht een zelfportret!

14. COSTER, Laurens Janszoon Gedenkpenning ter gelegenheid van de oprichting van het standbeeld voor Laurens Janszoon Coster in Haarlem. Brons. Diameter 74 mm, gewicht 194 gram. Voorzijde: het standbeeld met de tekst De orbe meruit – Patria posuit – Typographiae pater. Keerzijde: zonnestralen verdrijven een wolk, met de woorden Dispulsis nebulis fulget illustrior. Inaug. 16 iul 1856. Conditie: bijna prachtig.
Verkocht
* In 1856 werd de oprichting van het standbeeld van de Nederlandse ‘uitvinder van de boekdrukkunst’ met grote volksfeesten gevierd. Forse feestpenning, gesneden door Samuel Cohen Elion (1812-1880), die op last van koning Willem III werd uitgereikt aan de leden van de oprichtingscomités van dit standbeeld. De Latijnse tekst is gelijk aan die van het beeld. (Beide kanten hebben dezelfde chocoladebruine kleur, maar bij de rechterfoto is ander licht gebruikt).

15. ELSSCHOT, Willem Het dwaallicht. Amsterdam, Van Kampen, [1947]. Karton met stofomslag (ontwerp B. Mohr). 100 p. 2e druk.
Verkocht
* Dit exemplaar werd door de auteur voluit gesigneerd op de franse titel: ‘Willem Elsschot’.

16. HAAN, Jacob Israël de Arbeidersvreugd. Amsterdam, D. Pach, 1911. Ingenaaid. (2), 72 p. Niet afgesneden. 1e druk. Omslag wat verkleurd en gekreukt, met enkele reparaties (door Louis Putman). Binnenin enige roest, maar de staat van dit uiterst kwetsbare boek is zonder meer goed.
Verkocht
* ‘Schrijver van Pijpelijntjes’ staat onder de naam van de auteur. Deze aandoenlijke en gevoelige schetsen over de mensen aan de onderkant van de samenleving, deels uit het Zondagsblad van Het Volk, verschenen eerder in 1904 onder de titel Kanalje. Dit is dus een titeluitgave met gewijzigde titel!
De eerste uitgave heeft een enkel titelblad, maar dat is bij Arbeidersvreugd vervangen door een gevouwen (dubbel) blad van gladder, witter papier versierd met een jugendstilroosje.

17. JOYCE, James The mime of Mick, Nick and the Maggies. A fragment from Work in Progress. The Hague, The Servire Press, 1934. Ingenaaid. (8), 80 p. Niet afgesneden. Initiaal, vignet en omslag ontworpen door Lucia JOYCE. Titel in rood en zwart. Gezet uit de Grotius van S.H. de Roos. Gedrukt in een oplage van 1029 genummerde exemplaren. 1e druk. Wat roest op het omslag en op de eerste en laatste pagina’s van het binnenwerk, een paar kleine vouwtjes en deukjes in het omslag. Vrij redelijk exemplaar.
€ 250
* Dit is nummer 986 van de 1000 exemplaren, gedrukt op Old Antique Dutch. Bizarre tekst vol fantastische opsommingen, voorzien van deconstructivistische kleurige beelden, onder meer een initiaal E. Lucia Joyce was het tweede kind van James Joyce en kreeg in deze periode tekenles van Alexander Calder. Slocum A43.

18. KALLIGRAFIE De kroeg. (Uit Brugge). Handgetekende kalligrafie van Johan Bautz (1840-1912), waarschijnlijk ca. 1910. Gevouwen blad, 42 x 28 cm. Geschreven op de eerste en derde bladzijde, de andere twee blanco. Met goud en vele kleuren op gotische wijze schoongeschreven gedicht van Jules Schürmann. Aan de randen wat stoffig en verbruind, maar de kalligrafie zelf is gaaf bewaard gebleven, de felle kleuren en het doffe goud zijn niet verkleurd.
€ 150
* De kunstzinnig aangelegde ambtenaar Johan Bautz, commies bij het Nederlandse Ministerie van Oorlog, was de vader van de schilder David Bautz, die bevriend was met de Rotterdamse dichter Jules Schürmann (en met Jan Greshoff). Curieus, dit expressief gedicht met zijn orgiastische woestheid, in schijnbare tegenspraak met de gouden initialen, fabeldieren en tierelantijnen. Opmerkelijk ook de twee Zwarte Z’en in de tekst aan het eind: ‘Een Zwarte Zuster was ‘t, die laatste diensten bracht’. Twee bladen schrijfkunst waaraan heel wat te beleven valt.

19. LANOYE, Tom De Monster-trilogie. (Ingeblikt). 1. Het goddelijke monster. 2. Zwarte tranen. 3. Boze tongen. Amsterdam, Prometheus, 2002/ 1999/ 2002. Drie delen. Karton met stofomslagen, tezamen in blik (ontwerp en uitvoering Kris Demey). 344; 520; 448 p. 10e resp. 1e en 1e druk. Een enkel klein schaafplekje aan het blik.
Verkocht
* Een sieraad voor elk interieur, deze zgn. Boekblik-editie van de Monster-trilogie, uitgegeven ter gelegenheid van het voltooien van de trilogie in 999 handelsexemplaren en 99 (= 111) exemplaren hors commerce, genummerd en gesigneerd door de auteur.
Bovendien zijn in deze set zowel de drie delen als de binnenkant van het blikken deksel gesigneerd door de auteur en gedateerd ’03 11 2016′.

20. LANOYE, Tom Schermutseling. Polemieken. Amsterdam, Prometheus, 2007. Bert Bakker, 1988. Linnen rug met valse ribben in de kleuren van de Belgische vlag, met platten van grof, bruin schuurpapier en schutbladen van iets fijner, groen schuurpapier; in goudkleurige overslagmap met rugbelettering in rood, op de voorflap genummerd en gesigneerd door de auteur (Handboekbinderij De Pers). 298 p. 1e druk.
€ 250
* Eén van de 25 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren die door handboekbinderij De Pers in Antwerpen in een bijzondere band werden gebonden, toepasselijk voor polemieken.

21. LANOYE, Tom Zweety. Een brief aan Els Dottermans over het schrijven van Mamma Medea. Kalmthout, De Carbolineum Pers, 2016. Karton, in kartonnen foedraal. 18 p. Met de hand gezet uit de Horley Old Style en gedrukt in rood en zwart op Van Gelder Oud Hollands in een oplage van 60 genummerde en gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* Mooie bibliofiele uitgave. DCP 209.

22. (NEUHUYS, Theo) Huldefeest ter herdenking van het 25 jarig verblijf van H.M. de Koningin-Moeder in Nederland. 1879-1904. Welkom! [Amsterdam], zonder uitgever, 1904. Cahiersteek met rood sierkoord. 16 p. Ontwerpen en tekeningen van o.a. Theo Neuhuys, Theo Nieuwenhuis, Willem Witsen, G.H. Breitner, Marius Bauer, Willy Sluyter, Jan van Oort, Willem de Zwart, G.H. Dijsselhof en J.H. Jurres. Met plattegrond van het Paleis voor Volksvlijt en de festiviteiten daar op het achterblad. 1e druk. Wat roest, maar gaaf.
€ 65
* Feestboekje om te vieren dat koningin-moeder Emma 25 jaar geleden naar Nederland kwam, met waarachtig een keur van Nederlands kunstenaars die deze feesthulde van sfeervolle decoratie voorzagen, deels in art nouveau en deels in naturalistische schetsjes. Gezet uit de art-nouveau-Grassetletter en gedrukt door Ipenbuur & Van Seldam. Braches Bouwstoffen 1485.

23. NIJHOFF, M. De wandelaar. Verzen. Amsterdam, Versluys, 1916. Verguld donkerrood halfleder met hoeken en leeslint. Kop verguld. (4), xii, 64, (4) p. Niet afgesneden. Met als frontispice een portret van de auteur door Herman Hana. 1e druk als handelsuitgave [= 2e vermeerderde druk]. Rugtitelschildje incompleet, beetje roest, vochtvlek laatste pagina’s.
€ 350
* Uit de bibliotheek van Martinus en Antoinette Nijhoff. Luxe-exemplaar, gebonden in bordeauxrood leer, rug met vijf ribben, versierd met gouden lijnen en florale motieven, vermoedelijk vervaardigd in opdracht van Wouter Nijhoff, de vader van de dichter.

24. (PELLAR, Hanns). NAEFF, Top De kleine koning. Een sprookje bij twaalf platen van Hanns Pellar, verteld door Fritz von Ostini, vertaling van Top Naeff. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1910. 44 x 40 cm. Linnen met decoratie in zwart, blauw en goud en blinddruk. (56) p. Met 12 ingeplakte kleurenillustraties naar schilderijen van Hans Pellar. Tekst gedrukt in grijsblauw op oranjegele vlakken, in een grijsblauw kader. 1e druk. Band wat smoezelig, enkele krasjes, maar het door zijn reuzenformaat kwetsbare boek is in goede staat.
€ 100
* Eerst waren er de geweldige schilderingen van de Weense kunstenaar Hanns Pellar (1886-1971) over de lieve prinses Engelina die van grootmoeder Wrok met de nare hertog Isegrim moest trouwen, maar door de gouden slang geholpen wordt. Ze krijgt de kleine prins Trouw lief en weet daardoor Wrok te overwinnen. Pellar was een leerling van Franz von Stuck, maar je ziet ook wel de inspiratie van Klimt in de kleurige, goudgespikkelde prenten. Von Ostini schreef daar een verhaal bij, en het boek verscheen in 1909 in München, 30 x 27 cm groot. De Nederlandse editie, bewerkt door Top Naeff, is dus veel groter! Het zware geschepte papier is geleverd door Gerhard Loeber en het bewerkelijke bindwerk is van Elias P. van Bommel.

25. SCHWARZ, S.L. Het plan en de A.N.M.B. Uitgave van de Algemene Nederlandse Metaalbewerkersbond samengesteld in overleg met de Centrale Plan-Commissie. Zonder plaats, Algemene Nederlandse Metaalbewerkersbond, [1936]. Geniet. (16) p. Geheel getekend en gedrukt in kleuren naar ontwerp van S.L. Schwarz. Achteraan een uitklapblad met aanmeldbon. 1e druk. Wat slijtage, hakjes en speldenprikken.
Verkocht
* Maar liefst 14 ontwerpen, waarvan 5 dubbelpagina, stevig opgezet met stoere arbeiders, teksten en duidelijke cijfers. Ambitieuze, maar vrijwel onbekend gebleven brochure over het Plan van de Arbeid van de S.D.A.P. en de vakbeweging. Salomon (‘Mommie’) Schwarz (1876-1942) was een bekend kunstschilder en ontwerper, die wel bij de Bergense School gerekend wordt. Samen met zijn vrouw, de schilderes Else Berg, werd hij in Auschwitz vermoord.

26. UTRECHT Gezelschap van Utrechtsche Heeren op een pypje en een glaasje wyn. Utrecht, anoniem uitgegeven, 1783. Cahiersteek. (2), 18 p. Gedrukt op goed papier. Niet afgesneden. Nummertje voorop. In goede staat.
Verkocht
* Politiek gekeuvel tussen Utrechtse regenten uit de strijdtijd van Prinsgezinden en Patriotten: een samenspraak tussen Falck, Eyk, Van der Does, Verschoor, De Ridder en een ‘braave oude Burgerman’ die natuurlijk weer gelijk heeft: ‘Heeren, Vreede en Vriendschap, Eendragt maakt Macht’. Dit pamflet wordt toegeschreven aan G.P. Roulach, lid van de Rotterdamse schutterij. Knuttel 20682.

27. UYL, W. den Albert Jongman 18 November 1918-1943. (Gedenkboek ter herinnering aan de 25 jaren waarin Albert Jongman verbonden was aan N.V. Dagblad en Drukkerij De Standaard / Drukkerij Holland N.V. [te Amsterdam].) Linnen met opdruk in zilver. 7 bladen. Zilverkleurige schutbladen. Eerste blad: portret van Jongman in kleuren, gesigneerd ‘Den Uyl’. Tweede blad: titelpagina gecalligrafeerd in blauw en zilver. 3-6 bladen getint tekenpapier, aan beide kanten voorzien van tekeningen met gouache – Jongmans levensloop. Zevende blad: tweezijdig getekend in blauw op lichtblauw, met teksten in zwart en met ingeplakte familiefoto. Laatste schutblad in goud en zwart versierd, met colofon op etiket.
€ 300
* Verbluffend knap getekend gedenkboek voor Albert Jongman (1892-1973), directeur van Drukkerij Holland N.V. aan de Nieuwezijds Voorburgwal 58-60 te Amsterdam. Het tekenwerk werd verzorgd door W. den Uyl en de redactie was van W. Verheggen. Bindwerk G.W.C. Paardekooper. Inliggend twee handgetekende dankkaartjes en een gekalligrafeerd vouwblad, met collages in zilver, waarop (kennelijk) de namen van alle medewerkers van de drukkerij staan. Albert Jongman was (vanaf 1964) de schoonvader van Huib van Krimpen. N.B. Dit boek is niet gedrukt, er is er maar één van.

28. VELDHEER, J.G. Oude Hollandsche steden aan de Zuiderzee door W.O.J. Nieuwenkamp en J.G. Veldheer. Haarlem, Erven F. Bohn, 1897. 34 x 27 cm. Ingenaaid. (8), 52 p. Met 20 reproducties van tekeningen naar Nieuwenkamp (en een aantal initalen) d.m.v. zincografie, en een frontispice met koggeschip, een pagina in jugendstil-kader en initialen in houtsnede uitgevoerd door Veldheer, alles in zwart gedrukt. Tekst van Veldheer met W.J. Tuyn. 1e druk. Rug en randen verbruind en niet helemaal gaaf. Boekblok los van omslag. Binnenin wat roest.
Verkocht
* Ambitieuze, grote, maar kwetsbare uitgave over Monnikendam, Edam, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Prachtig art-nouveauboek over de stille steden vol oude glorie aan de Zuiderzee. Voorin een uitvoerige verantwoording door Veldheer, de initiatiefnemer van deze tweedelige serie, die in het hierop volgende deel nog verder vervolmaakt werd. Er zou zelfs nog een Duitse en een Engelse vertaling uitkomen.

29. VELDHEER, J.G. Oude Hollandsche dorpen aan de Zuiderzee, door J.G. Veldheer. Haarlem, Erven F. Bohn, 1900. 34 x 27 cm. Halflinnen band overtrokken met gedecoreerd perkaline. (8), 52 p. Titel in rood en zwart. Met 12 originele houtsneden (10 topographische gezichten, een frontispice met koggeschip; en een pagina in jugendstil-kader) van J.G. Veldheer, met initialen in rood. Tekst van Veldheer met W.J. Tuyn. 1e druk. Kwetsbaar omslag heeft enkele gaatjes in de rug, krasjes, achterop bruine vlekjes. Achterin is een merkje ingeplakt van boekhandel J.H. de Bois in Haarlem (ca. 1920).
Verkocht
* Over Buiksloot, Nieuwendam, Broek in Waterland, Durgerdam, Volendam en Marken. Een exquise art-nouveau-uitgave over de (toen nog) slaperige en pittoreske dorpjes aan de Zuiderzee. De uiterst kwetsbare, prachtige groene jugendstil-boekverciering op perkamentpapier is nog vrijwel helemaal present. Behalve voor de omslagtekening (voor- en achterkant!) tekende Veldheer ook voor de houtgravures. Alle prenten, ook de hoofdletters, waren door Veldheer in hout gesneden en werden van de blokken gedrukt. Ook de meeste teksten waren van Veldheer, alleen die van Volendam en Marken waren geschreven door W.J. Tuyn, de directeur van het Edams Museum. Het is verder doorgewerkt dan Hollandsche steden uit 1897; Veldheer deed nu alles zelf en maakte geen gebruik van mechanische vermenigvuldigingstechnieken. Daarmee is dit een echt kunstenaarsboek, waarvan de tekst, illustraties, en de vorm en uitvoering vrijwel geheel het werk zijn van één kunstenaar.
Braches Bouwstoffen 2205.

30. VINS NICOLAS Le service des vins doit être une symphonie. Parijs, Vins Nicolas, [1932]. 27 x 22 cm. Gevouwen blad grijs stevig papier, bedrukt door Draeger in rood en zwart. Mooi.
Verkocht
Voorop een pracht van een tekening van Charles Martin. De tekst (in reproductie van handschrift) geeft aan hoe wijn gedronken moet worden. Nogal nadrukkelijk verdeeld in fundamentele beginselen (‘règles primordiales’) en verschrikkelijke ketterijen (‘c’est une hérésie’): Drink geen sherry aan het begin van het diner, dan ben je een ‘Béotien’ (= een kleurrijke Franse term voor een cultuurbarbaar), en geen droge champagne aan het eind: ‘telle est la règle des gens de goût’. Dat u het maar weet. Zeer fraai!

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 15 december 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: