antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 981: Juffrouw Langneus

Vandaag is het vijftig jaar geleden dat Godfried Bomans overleed. Hij was en is nog steeds een van Nederlands meest geliefde auteurs. We beginnen deze nieuwsbrief daarom met drie bijzondere Bomansiana. Daarna volgen tweeënveertig diverse lekkernijen.


1. BOMANS, Godfried Juffrouw Langneus. (Origineel handschrift). Origineel handschrift in balpen met doorhalingen en correcties. 27,5 x 21,7 cm. Zeven door Bomans genummerde, eenzijdig beschreven bladen, bijeengehouden door drie nietjes aan de linkerzijde. Op eigen briefpapier (‘Godfried J.A. Bomans/ Parkweg 10, Bloemendaal/ Telefoon 0 2500-63777/ Gironummer 278524’). Niet gesigneerd. Scheur in eerste blad, geplakt (op de achterzijde) met sellotape.
Verkocht
* Een origineel (werk)handschrift van Bomans met correcties en verbeteringen, dat kom je niet iedere dag tegen! Handschrift en typoscript hebben gediend als kopij voor de in 1972 (dus postuum) bij Amsterdam Boek verschenen en door Cornelis van Velsen geïllustreerde uitgave van dit voor kinderen geschreven verhaal.
Bijgevoegd: dezelfde tekst in doorslag van typoscript. Twaalf bladen, bijeengehouden door een nietje linksboven. Met op het eerste blad het stempel ‘INTERNATIONAAL/ LITERATUUR BUREAU/ Koninginneweg 2 A/ HILVERSUM’. Dit bureau werd in 1951 opgericht door Herman Kohn en bestaat nog steeds, nu voortgezet door zijn kleindochter.

2. BOMANS, Godfried Het verdwaalde eendje. Origineel handschrift door Cornelis van Velsen, met vijf doorhalingen en correcties door Godfried Bomans in blauwe balpen. 23,9 x 19,9 cm. Elf eenzijdig beschreven bladen, bijeengehouden door drie nietjes aan de linkerzijde. Niet gesigneerd.
€ 400
* Bijgevoegd: dezelfde tekst in doorslag van typoscript. Elf bladen, bijeengehouden door een nietje linksboven. Met op het eerste blad een sticker van het Internationaal Literatuur Bureau. Dit bureau werd in 1951 opgericht door Herman Kohn en bestaat nog steeds, nu voortgezet door zijn kleindochter.
Voorts: Autobiografie van Cornelis van Velsen. Origineel handschrift. circa 40 x 29,5 cm. Drie bladen (bovenzijde slordig afgescheurd). ‘Zo ontstond ook het contact met een van Hollands meest bekende letterkundige (sic!) Godfried Bomans met wie ik nu al sinds enige tijd bijzonder prettig samen werk’. Cornelis van Velsen (1921-2010) werd vooral bekend als illustrator, reclametekenaar en ontwerper van affiches.
Handschrift en typoscript hebben gediend als kopij voor de in 1972 (dus postuum) bij Amsterdam Boek verschenen en door Cornelis van Velsen geïllustreerde uitgave van dit voor kinderen geschreven verhaal.

3. BOMANS, Godfried Brief aan Opland. (Amsterdam, De Literaire Loodgieters, 1984). 16,0 x 11,4 cm. Drie bladen plus één blad fotokopie in bedrukte envelop. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 20 exemplaren. 1e druk.
€ 195
* Geestige brief uit 1964 van Bomans aan de cartoonist over de vierkleurenbalpen, ‘maar ik wor gek van al die knipjes en ze schieten ook telkens terug’. De drukkers wilden deze in vier kleuren geschreven brief in 4-kleurendruk vervaardigen, ‘hetgeen door technische problemen helaas niet mogelijk bleek te zijn’. De brief is nu in viervoud aanwezig: compleet in zwart gedrukt, deels in zwart gedrukt, in vier kleuren gedrukt en als zwart-wit fotokopie. Zeer geslaagde poging tot het maken van een origineel uitgaafje, van de letterlijke tekstweergave tot en met de met naam en adres van Bomans bedrukte envelop, met poststempel ‘Amsterdam 19 XI 64’. Het colofon werd gedrukt op de binnenkant van de envelop.
DLL 43.

4. ACHNATON Het zonnelied van Achnaton. (Vertaald door prof. dr. A. de Buck en met een nawoord van prof. Theo van Baaren). (Utrecht), Stichting De Roos, 1977. Ingenaaid met omslag. (4), 24 p. Gezet uit de Janson en Romanée en gedrukt door de Carlinapers in blauw, rood en zwart op Eenhoorn in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Omslag zoals meestal wat verkleurd, maar een keurig exemplaar.
€ 20
* Ongenummerd exemplaar. Dick Dooijes betitelde de vormgeving als ‘school Van Krimpen-Stols’. Schitterende open kapitalen in kleur van Pieter Wetselaar. Leeflang 105.

5. AMEIDE, Th. van De Balkanstrijd. Apeldoorn, C.M.B. Dixon en Co., 1912. 16 x 12 cm. Ingenaaid. (4), 40 p. Gezet uit de letter Tiemann. 1e druk. Met plakzegel van de uitgeverij ‘ter bespreking aangeboden’ en met stempels en nummers in balpen van de bibliotheek van een missiehuis
Verkocht
* Gefantaseerde poëtische reportage van het in 1912 hyper-actuele Balkanconflict in de vorm van deze mooi vormgegeven dichtbundel, met een titelpagina in paars en zwart, van de uitgever van het tijdschrift De witte mier. De echte naam van deze dichter is Johan Hendrik Labberton (1881-1955), hij was gemeente-ambtenaar en van 1915-1918 hoogleraar in Gent.

6. AMSTERDAM, W. van Marionetten. Haarlem, H.D. Tjeenk Willink, 1900. Origineel tweekleurig halflinnen. (8), 168 p. 1e druk. Rug wat verbruind, maar een mooi exemplaar.
€ 30
* Fraaie uitgave van deze pikant-humoristische karakterschetsen: De brugwachter, De straatjongen, De majoor, De hit, 31 augustus 1897, Ter terechtzitting, Pic-nic, Sam’s huwelijk en Een maneschijntje.

7. BAUDELAIRE, Charles, & Victor HUGO, J. JANIN, Th. GAUTIER, A. DELVAU, A. GLATIGNY, H. MURGER en anderen L’oeuvre libertine des poètes du XIXe siècle. Illustrations originales de Paul-Emile Bécat. Parijs, Georges Briffaut, 1954. Ingenaaid. 192 p. Kleurenillustraties in diepdruk. Niet afgesneden.1e druk. Zeer fris.
Verkocht
* Subtiele erotische illustraties, mooi weergegeven. Ook met anonieme gedichten en een sectie genaamd ‘Le mirliton priapique’. Schitterend boek, typisch Frans geïllustreerd.

8. BLOEM, J.C. Enkele gedichten. Amsterdam, (J. Meijer), 1973. Ingenaaid met omslag. (4), 24 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Ossekop van Van Gelder in een oplage van 25 genummerde exemplaren. Iets scheef(gelezen).
€ 150
* ‘Levensmoed? Dit dagelijkse derven/ Met drogredenen aanvaardbaar maken -‘.

9. BONS, Jan Brief aan Jean Paul Vroom met originele tekening van het kasteel van Collioure. Aquarelpapier. 25,7 x 17,7 cm. Tekening in potlood en aquarel. Horizontaal gevouwen. Op de achterkant in krullig schrift geadresseerd aan ‘(getekende zwaan) & Jean Paul Vroom’ met adres, en plakbandjes om de tekening dicht te plakken, maar kennelijk niet over de post verstuurd. Gedateerd ’16juli’91’ en gesigneerd ‘jan en noor’.
€ 125
* ‘We zitten in een kamer die MAGRITTE heet, vandaar. en dit is met je aquareldoosje gemaakt van het uitzicht op ons terras, cum piscine, cum jacuzzi, cum cuisine epicurissime’. Geweldig leuk!

10. BONS, Jan Genesis van een compositie. Hilversum, Steendrukkerij De Jong & Co., 1961. 50/ 25 x 25 cm. Tekstuele toelichting, in kleur gedrukt en geïllustreerd, op twee soorten papier gedrukt (28 p.) met daarin de reproductie (schaal 1:25) van een 77 meter lange muurschildering van Jan Bons voor een door Gerrit Rietveld ingerichte tentoonstelling in Mexico. 1e druk. Wat vergeeld.
€ 25
* Uit de serie Kwadraat-Bladen.

11. BONS, Jan Twee nieuwjaarswensen. (Eigen uitgaven, een met opdracht). 1. ‘Bon jour, bon mois, bon an et bonne estrenne’. Gevouwen blad stevig papier, bedrukt in rood met een oud-Franse tekst naar een chanson van Guillaume Dufay. Met originele linosnede in zwart. In potlood gesigneerd ‘Jan en Noor/ Bons’. Circa 1960.
2. ‘Beste wensen – best wishes – meilleurs voeux – próspero año nuevo’. Gevouwen blad bedrukt met een litho in rood, geel, donker- en lichtblauw en zwart. In druk gesigneerd. Met stempel van Jan Bons.
€ 65
* Zeer verschillende nieuwjaarswensen, de eerste klassiek, de tweede modern.

12. (BONS, Jan). DEKKER, Thomas The guls hornbooke. (Met 25 tekeningen van Jan Bons, uitgevoerd in kleuren-zeefdruk). Utrecht, Stichting De Roos, 1960. Ingenaaid met omslag in bijbehorende schuifhoes. (2), 94 p. Engelstalig. Gezet uit de Fournier en de Bembo en gedrukt door de Stadsdrukkerij Amsterdam op Zerkall-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Rug zoals meestal verkleurd, maar verder een fris exemplaar met het foedraal.
€ 25
* Leuke, speelse illustraties van Jan Bons! Leeflang 51.

13. BOUTENS, P.C. Elektra. Drama van Sofokles in Nederlandsche verzen overgebracht. (Met opdracht van Boutens aan Van Oudshoorn). Amsterdam, Meulenhoff, 1921. Serie Meulenhoffs Kleine Boeken. 12 x 8 cm. Gebatikt linnen. 134, (10) p. Kop verguld. Achterin uitvoerige uitgeverscatalogus. 3e druk van deze vertaling. Rug wat verbleekt.
Verkocht
* Op het schutblad een mooi geschreven opdracht : ‘aan den Heer J.K. Feylbrief/ vriendschappelijk van/ P.C. Boutens/ Aug. 1922’. Feylbrief publiceerde sinds 1914 proza onder het pseudoniem J. van Oudshoorn. Hij werkte lange tijd bij het Nederlandse gezantschap in Berlijn en kwam pas in 1933 in Den Haag wonen. Over het bezoek van Van Oudshoorn aan Boutens schrijft Nico Rost in 1966, dat Boutens zich zeer lovend over Van Oudshoorns proza uitte en hem een stapel eigen uitgaven met handgeschreven opdracht gaf. Maar deze vroeg de dichtervorst of hij de helft van de boeken nog even mocht laten staan tot een volgend bezoek, want hij ging ‘meteen naar het station en er moeten ook nog sigaren in het koffertje.’
Paul van Capelleveen schreef onlangs een interessant klein artikel over deze vertaling in zijn omvangrijke en zeer leesbare serie Ligatuur.

14. BROUWERS, Jeroen, en Gerrit KOMRIJ De stilte bestaat uit zoveel antwoorden. Correspondentie 1980-1986. Bezorgd door Onno Blom. Antwerpen/ Leiden, De Luchtbuks, 2006. Groen linnen in halfmarokijnen overslagdoos met marokijnen voorrand (Atelier Luka). 64 p. Met de hand gezet uit de Spectrum en de Gill en gedrukt in groen en zwart op Zerkall Bütten Werkdruck in een oplage van 220 genummerde en door beide correspondenten gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 15 Romeins genummerde en door beide auteurs gesigneerde luxe-exemplaren, gebonden door Atelier Luka met, verzonken in de bodem van de luxe overslagdoos, drie eveneens Romeins genummerde vouwbladen: een handgeschreven PS van Brouwers, éen van Komrij en een prent (het vignet van uitgeverij De Luchtbuks), gesigneerd door ontwerper Tom Houtekiet. SCHITTEREND!

15. BÜCH, Boudewijn Het androgyn in ska. [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1982. Kunstleer. (2), 30 p. Met de hand gezet uit de Gill sans serif en gedrukt in zilver en zwart in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk. De onredelijk besmettelijke band heeft twee minimale vlekjes op de achterzijde.
Verkocht
* Eén van de 32 luxe-exemplaren, gebonden in plastic(!!!). Breugelmans 83.

16. COHEN, Fré Inventum. (Kartonnen doos naar ontwerp van Fré Cohen). Bilthoven, Inventum, [ca. 1930]. 23 x 23 x 20 cm. Karton met versierd papier, bedrukt in rood, geel, blauw en zwart aan 5 van de 6 kanten. Aan de zijkant een rood etiketje: ‘220 Volt / Model No. 1007 – 10-1163’. Aan de hoekjes van het deksel ontbreekt iets van het sierpapier. Randjes wat versleten, kleuren bovenop wat dof. Het deksel is met lijm opnieuw in vorm gebracht.
€ 350
* Het bedrijf Inventum, gesticht door de uitvinder Alexander Vosmaer in 1908, ontwikkelde en verkocht in de 20e eeuw vooral huishoudelijke apparaten zoals strijkbouten en straalkachels. Het is best mogelijk dat deze doos voor iets als een strijkijzer, stoomketeltje of theelichtje bestemd was (helaas is hij leeg!). Speelse art-deco-versiering van Fré Cohen. Begerenswaardig object! Cat. Fré Cohen 758 (en p. 103).

17. (COHEN, Fré). BUSSUM, Sani van / THIRY, Antoon Twee boeken met stofomslag van Fré Cohen, beide uitgegeven door E.M. Querido.
1. Sani van BUSSUM (pseud. Sientje Schmidt-Prijes): Het Joodsche bruidje. Amsterdam, Querido, 1931. Ruw natuurlinnen gedecoreerd door Cohen en stofomslag met identiek ontwerp. 104 p. 1e druk. Wat slijtage aan de randen van het omslag.
2. Antoon THIRY: De drie uit “Sinte Gerardus Majella” en hunne vrouw. Amsterdam, Querido, 1931. Rood linnen met eenvoudig ontwerp en stofomslag met kleurrijke vormgeving naar een linosnede door Fré Cohen. 152 p. Met blauw uitgevermerk en blauwe initiaal. 1e editie. In prima staat.
€ 45
* Linosnede-achtige omslagontwerpen van Fré Cohen.

18. DE MOT, Jean Croquis. (Zes originele schetsboekjes met tekeningen. 1894-1912). Zes in linnen gebonden schetsboekjes met lint, iets verschillende formaten (grootste: 14 x 21 cm). Deels gevuld met tekeningen, schetsjes en krabbels in potlood en krijt, enkele in inkt of aquarel, deels blanco gebleven. Afhankelijk van uw definitie van een tekening en een krabbel bevatten de boeken samen ca. 100-150 tekeningen. Enkele zijn voorzien van plaatsnaam, woorden of een jaartal, o.a. Hildesheim, Bonn, Davos, ‘Ma chambre’, en de jaartallen 1894, 1897 (mogelijk 1891). In een van de boekjes zijn enkele losse blaadjes ingelegd met daarop schetsen van naakten, meisjesportretten en een kopie naar een beeldje van Jean-Baptiste Carpeaux met daaronder in kinderlijk handschrift ‘le 24 Aôut 19-12/ Carpeaux papa et Eléonore’. De grof linnen banden hebben inktvlekken en gebruikssporen (twee zijn er van een tekening voorzien), maar verder zijn de boeken in goede staat.
€ 450
* Jean De Mot (1876-1918) was de jongste zoon van de advocaat Émile De Mot, die van 1899-1909 burgemeester van Brussel was (Brusselse burgemeesters waren grootmogols, veel meer nog dan de aloude Nederlandse burgervaders). Hij studeerde filologie in Brussel en kunstgeschiedenis aan de Franse School in Athene, in Bonn en in Berlijn. Al jong werd Jean De Mot conservator van het Cinquantenaire-museum in Brussel en gaf hij les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In 1902 trouwde hij en zijn enig kind, Eléonore, werd geboren op 11 oktober 1903. Bij het begin van de oorlog in 1914 meldde hij zich aan als vrijwilliger. Na vier jaar aan het front werd hij in een van de allerlaatste gevechten, bij Passendaele op 5 oktober 1918, als tweede luitenant door een granaat dodelijk getroffen.
In deze schetsboeken zien we De Mot van heel dichtbij, het zijn persoonlijke notities die nooit voor de openbaarheid bestemd waren. Al vanaf zijn zeventiende maakte hij schetsen van gebouwen of straatgezichten: bijvoorbeeld in Bonn of Hildesheim – kastelen en kerken. Soms zijn er ook schetsen van mensen en dieren, karikatuurtjes, portretjes, karakteristieken. Een substantieel deel van de tekeningen is kennelijk in musea (oude kunst) gemaakt, en er staat dan veel (moeilijk leesbare) tekst bij. Hier en daar zien we Egyptische kunst, maar ook onderdelen van Griekse tempels, en er is een zichtje op het Parthenon bij. Een van de schetsboeken bevat veel zelfportretten, meer en minder uitgewerkt, waaronder enkele zelfnaakten. Het laatste schetsboek heeft een soort titelpagina: Croquis, met het jaar 1897. Daarin liggen de latere schetsjes, waarop onder andere zijn vrouw en zijn dochter Eléonore (1903-1987) prijken. Eléonore trouwde in 1929 met de zakenman Jean Bille en zou zelf ook kunsthistorica worden. In de jaren vijftig en zestig publiceerde ze enkele fotoboeken over klassieke en Egyptische kunst onder de naam ‘E. Bille-De Mot’. En het kan best zijn, dat zij de jeugdige tekenares van de schets naar Carpeau was en ook daarmee in de voetsporen van haar vader trad.
Een onverwacht, persoonlijk inkijkje in het leven van deze kunstgeleerde en oorlogsheld.

19. DÈR MOUW, J.A. Herinnering. Amsterdam, (J. Meijer), 1976. Ingenaaid in omslag. (2), 22 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt in paars en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 30 genummerde exemplaren.
€ 100
* ‘Zooals de ruiter over ’t Bodenmeer -‘. Tien gedichten van Dèr Mouw uit Brahman I. Hyper-esthetisch en uiterst zeldzaam.

20. (DOES, Bram de, M.C. ESCHER, W. SANDBERG, J. van KRIMPEN e.a.). LOMMEN, Mathieu In beperkte oplage. Archief Stichting De Roos 1945-2005. Een keuze. (Originele uitgave voor de leden, mét bijbehorende verzenddoos). [Utrecht], Stichting De Roos, 2006. Ingenaaid. In de originele, op maat gemaakte verzenddoos. 128 p. Rijk geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 40
* Bijzonder informatief en verhelderend over de vaak moeilijke bevalling van de verschillende De Roos-uitgaven! Met afbeeldingen van originele brieven van vormgevers als M.C. Escher, Bram de Does, Sandberg en Jan van Krimpen, en veel andere documenten uit het archief. In alle exemplaren werd een blad originele grafiek uit een vroegere De Roos-uitgave opgenomen, afkomstig uit de restantvoorraad prenten. In dit geval betreft het een litho van Jaap Kruyff, afkomstig uit Indian Summer of a Forsyte van Galsworthy uit 1961.

21. ESCHER, Gielijn Affiches Posters Plakate. Gielijn Escher. Met een inleiding door H.J.A. Hofland. Amsterdam, Stichting Prent & Publiciteit – Nederlands Reclamearchief, 1996. A4-formaat. 32 p. Rijk geïllustreerd in kleuren. Drietalig: Nederland, Engels en Duits. 1e druk.
Verkocht
* Voorafgegaan en afgesloten met een zee van kleurige sinaasappelpapiertjes. Schitterend boek.

22. GARCIA LORCA, Federico Poèmes. Choisis et traduits par Guy Lévis Mano avec le texte espagnol et des dessins de Lorca. Parijs, GLM, 1969. 25 x 19 cm. Ingenaaid. 112 p. In twee kolommen gedrukt in 1600 genummerde exemplaren. Niet afgesneden. Goed exemplaar.
Verkocht
* Dichtbedrukte, Spaans- en Franstalige uitgave.

23. (KNUST). MEULENDIJKS, Annemai An Attempt. (Nijmegen, Knust in Extrapool, 1989). 10 x 10 cm. Ingenaaid met stofomslag. (56) p. Alle pagina’s met kleurenstencildruk. Tekst naar handschrift met illustraties. Gedrukt in 142 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Wonderschoon boekje zoals alleen bij Knust gemaakt kan worden. Over vlees eten.

24. KOMRIJ, Gerrit Komrij’s Kakafonie, oftewel Encyclopedie van de stront. Amsterdam, De Bezige Bij, 2006. Garenloos. 326 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
€ 45
* Eén van de 200 Romeins genummerde en gesigneerde exemplaren, voorzien van een door Rein Ergo op lotus gedrukt colofon.

25. KOMRIJ, Gerrit De Lof der Stront. (Vertaald door en) met een inleiding van Gerrit Komrij. [Wildert], De Carbolineum Pers, (2000). 24 x 15 cm. Ingenaaid. in foedraal. XXVIII, 156 p. Met de hand gezet uit de Goudy Old Style, de Kennerley en de Cloister en gedrukt op geschept Zerkall in rood, bruin en zwart in een oplage van 60 genummerde en door Komrij gesigneerde exemplaren. In oorspronkelijke, eveneens genummerde schuifhoes. Geïllustreerd.
Verkocht
* ‘Het hierna volgende gedicht gaat over stront, de inleidende woorden gaan over drijfzand. Bibliografisch drijfzand’ aldus Komrijs inleiding. Maar liefst driehonderd welsprekende en rondborstige, achtregelige stanza’s van een schrijver uit de school van de ‘zeer erotische heer’ Pieter Boddaert (1766-1805), waarschijnlijk uit circa 1829-1830. Een waar monsterproject voor een handzettende margedrukker! DCP 75.
Bijgevoegd: prospectus voor de uitgave (een handgedrukt vouwblad in rood en zwart), een uitgedraaide mail ‘Aan de inschrijvers op “De Lof der Stront”‘, een handgeschreven briefje van de drukker en de Vierde nieuwsbrief van de Carbolineum Pers (een handgedrukt vouwblad in rood en zwart, januari 2000), waarin De Lof der Stront wordt aangekondigd.

26. KOMRIJ, Gerrit Mijn minnaars. (Met een originele, genummerde en gesigneerde ets door Charles Hofman en een separate verantwoording door Paul van Capelleveen). (Den Haag, Tight End Press, 1994). 36,7 x 20,2 x 2,5 cm. Twee delen in zwart halfmarokijnen overslagdoos (Binderij Phoenix). (52); (12) p. Gedrukt in geel, rood en zwart in een oplage van slechts 21 exemplaren. 1e druk.
€ 500
* Jeugdpoëzie van Komrij, voorbeeldig uitgegeven door Ton Leenhouts (Tight End Press).

27. (KOMRIJ, Gerrit). REIJT, Vic van de De scheet in perkament gebonden. Amsterdam, De Literaire Loodgieters, 1980. 18,5 x 14,0 cm. Cahiersteek met aan randen gebrand omslag en rood plakzegel. (16) p. Met de hand gezet [uit de Arial of Helvetica?] en gedrukt in een oplage van 15 genummerde scheten (‘plus enkele op naam’). 1e druk.
€ 225
* H.S.-exemplaar. Mooi commentaar op het verschijnen van Komrij’s bibliofiele boekje De bibliofiel (‘gebonden in een soort leer, waarvan in vroeger tijden handtasjes werden gemaakt’). Eerder verschenen als onderdeel van ‘Windhandel’ in Propria Cures (25 oktober 1980).
DLL 3.

28. LETTERGIETERIJ Negen 19e-eeuwse visitekaartjes van lettergieterijen. 1 Nederlandse (Onnes, De Boer & Coers te Arnhem) en 8 Duitse (Rudhard, Flinsch, Woellmer en Ludwig). Sommige in kleur. Verschillende formaten (max. 12 x 16 cm), De meeste met plaksporen op de achterkant, maar verder in goede staat.
€ 100
* Historisch interessante collectie van mooie naamkaarten. Niet los te koop.

29. LETTERPROEF ENSCHEDÉ Specimen de caractères de la fonderie de N.P. Gando à Paris et de son fils Th.S. Gando à Bruxelles. Haarlem, Joh. Enschedé & Zonen, 1917. Ingenaaid. (180) p. Herdruk naar de uitgave van 1810. Vlek onderaan de rug, ook zichtbaar aan de onderkant van het boek, maar niet aan de binnenkant. Exlibris van Huibrecht van Krimpen.
€ 95
* Mooie Bodoni-achtige letters en motieven. Lane-Lommen 92.

30. MAIGRET, F.G. de Erotique. Dessins de Serge. Parijs, Éditions Montagne, 1926. Ingenaaid met flappen. 94 p. Gezet uit de Cochin en gedrukt op ruig, getint Ingres-papier. 1e druk. Rugje iets versleten, verder mooi.
€ 35
* Mooi art-decoboekje van geschreven door de Franse graaf François-Guillaume de Maigret (1885-1934) en geïllustreerd door Maurice Féaudierre onder pseudoniem Serge. Mijmeringen en slagzinnen zoals ‘Poétiser la volupté: toute la question’.

31. MEERTEN, Wed. A.B. van, C.P.E. ROBIDÉ van der AA & W. HILKER Schetsen aan het kinderlijk leven ontleend. Met 8 gekleurde plaatjes. Gouda, G.B. van Goor, (ca. 1845). 15 x 12 cm. Versierd linnen. (6), 92 p. 1e druk. Beetje los, wat vlekkig, niet helemaal gaaf.
Verkocht
* Verhalen en gedichten met mooi handgekleurde afbeeldingen.

32. MINCO, Marga De bol en de Bolero. (Woubrugge, Avalon Pers, 1991). Cahiersteek. (8) p. Gezet uit de Garamond en met de hand gedrukt in een oplage van 160 exemplaren.
€ 15
* Jaarwisselingsgeschenk 1991/1992.

33. NAUDÉ, Gabriel Wenken voor het opzetten van een bibliotheek. (Vertaald door Zsuzsó Pennings. Met een voorwoord door Steven de Joode). Utrecht, Stichting De Roos, 2011. Karton in foedraal. 132 p. Typografische verzorging Piet Gerards en Judith van der Heijden. Gedrukt door Lenoirschuring in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Met begeleidende brief van de Stichting.
€ 95
* Eerste Nederlandse vertaling van deze curieuze Franse 17e-eeuwse tekst, bomvol geleerdheid, en met nuttige toelichting bij de ca. 250 namen van schrijvers en filosofen die erin voorkomen. Naudé bracht voor kardinaal Mazarin zo’n 40.000 boeken bijeen, de kern van de huidige Bibliothèque Mazarine. De Roos 176.

34. NESCIO De uitvreter. Titaantjes. Dichtertje. (Met omslagtekening en illustraties van Pieter Groot). Utrecht, Stichting De Roos, 1970. Karton. 106 p. Typografie Pieter Groot. Gezet uit de Plantijn en gedrukt door Hooiberg op Darwin in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Mooi exemplaar met maar nauwelijks verkleurde rug (verkleuring is een makke van dit boek).
€ 95
* Leeflang 87.

35. (PIENEMAN, J.W.) Beschrijving van de schilderij, voorstellende den veldslag bij Waterloo, op den 18 junij 1815, vervaardigd door J.W. Pieneman. Amsterdam, C.A. Spin, [1825]. 18 x 11 cm. Cahiersteek. 8 p. met achterin ingeplakt een uitslaande gravure. 1e druk. Handgeschreven titel voorop. Wat verfomfaaid, ezelsoren, rugslijtage. De prent heeft wat bruine vlekken; op de vouwen wat ingescheurd.
Verkocht
* Het reuzendoek van 576 x 836 cm werd door Jan Willem Pieneman (1779-1853) vervaardigd in 1824. Pieneman ging niet over één nacht ijs, want hij reisde speciaal naar Londen om Wellington en andere Britse officieren te portretteren. Het schilderij werd daarna voor liefst veertigduizend zilveren guldens gekocht door koning Willem I, wiens zoon immers een heldenrol had gespeeld. Handig gebruiksboekje voor degenen die dit schilderij kwamen bekijken. De prent geeft aan welke personen op welke plaats staan. De tekst beschrijft de veldslag.

36. PILLECYN, Filip de Monsieur Hawarden. (Met tekeningen van Jan Kuiper). (Utrecht), Stichting De Roos, (1992). 25 x 25 cm. Linnen. Band en typografie Jan Kuiper. 68 p. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Enkele minimale vlekjes op de band.
€ 25
* Het klassieke boek van deze auteur uit Hamme aan de Durme. Leeflang 143.

37. THOMAS, Dylan De terugreis. Een stemmenspel. Vertaling van Bert Voeten. (Met 7 originele etsen van Jan Mensinga). (Utrecht, De Roos), [1967]. Linnen. 32 p. Typografie Kees Nieuwenhuijzen. Gezet uit de Times New Roman en gedrukt door Hooiberg (de etsen door Piet Clement) op Hahnemühle-Bütten in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Goed exemplaar.
€ 40
* Schitterende expressieve etsen. Vertaling van Return Journey. Leeflang 77.

38. (VERKRUIJSEN, H.C.) Nieuwste Nederlandsche lyriek. Bloemlezing. Verzameld door Laurens van der Waals. (Exemplaar gebonden in rijkverguld heelleer). Haarlem, H.D. Tjeenk Willink & Zn., 1910. Verguld soepel heelleer met een kerstster voorop naar ontwerp van H.C. Verkruijsen. XII, 184 p. 1e druk. Enkele kleine onvolkomenheden, maar het leer is onbeschadigd en het goud heeft niet geleden.
Verkocht
* Boutens, Greshoff, De Haan, Van Nijlen, Augusta Peaux, Henriëtte Roland Holst, Jacqueline van der Waals en Karel van de Woestijne, en allerlei andere, minder bekende dichters in deze mooie bloemlezing. Henri Cornelis Verkruijsen (1886-1955) was schilder en leraar bij/ vanaf 1918 directeur van de Haarlemse School voor Bouwkunst, Versierende Kunsten en Ambachten. Deze boekband is een jeugdwerk: Verkruijsens vader was gedurende meer dan een halve eeuw boekhouder bij Tjeenk Willink en zijn voorganger A.C. Kruseman. De band bestaat ingenaaid, in linnen en leer (toenmalige prijzen f 0,75, f 1,25 en f 1,90). Maar eigenlijk alleen de linnen band is algemeen, deze luxe is zeer zeldzaam. Een juweeltje!
(Ayolt Brongers liet zich door dit omslagontwerp inspireren bij zijn uitgave Boekwoorden).

39. (VORRINK, Koos). SCHÖNLANK, Bruno Aan de aarde. Spreekkoor. Vertaling van Marie W. Vos. Amsterdam, Uitgevers Jeugd-centrale, 1927. Origineel omslag (ontwerp Fré Cohen). 20 p. 1e druk. Wat vuil en versleten en deels los, en met enkele (regie-)aantekeningen van Koos Vorrink.
€ 30
* Vertaling van An die Erde (1920). Expressionistische poëzie. Opvallend omslag en mooie typografie van het binnenwerk: alle bladzijden in dubbel kader, bekroond met art-deco-monogram ‘AJC’ (Arbeiders Jeugd Centrale). Uit de nalatenschap van Koos Vorrink.

40. VRIES, Hendrik de De nacht. Apeldoorn, Dixon, 1920. Ingenaaid. 32 p. 1e druk. Omslag wat verbleekt, vlek op laatste pagina. Achterzijde omslag los.
€ 25
* Met in De Vries’ kenmerkende krachtig krullende handschrift: ‘V.d.S.’.

41. WAGNER, Richard Collectie vroege Wagner-programma’s. 1. Wagner-Vereeniging. Eerste Serie, Tweede Concert op Vrijdag den 29sten April 1887 in den Stadsschouwburg. 26 x 20 cm. Eén blad, tweezijdig bedrukt, voorzijde in rood en zwart. Programma met fragmenten uit Tannhäuser, Tristan und Isolde, Die Walküre, Lohengrin en Götterdämmerung uitgevoerd door Therese Malten en Heinrich Gudehus. Gekreukt en gescheurd.
2. Lohengrin. Vertaling van ++ en Hugo Nolthenius. Amsterdam, Erven H. van Munster & Zoon, 1895. Tekstboekje. 56 p. Derde oplaag. Naam voorop (‘M.W. de Wit’), vooromslag beschadigd, achteromslag ontbreekt.
3. Handleiding voor de bezoekers van De Vliegende Hollander. Bewerkt door J.W. Gerhard. Amsterdam, J.F.A. Vlaanderen, 1897. Geniet. 16 p. Met advertenties. Met balpen beschreven: ‘Duplicaat’.
4. Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst afdeeling Dordrecht. 1ste uitvoering op Vrijdag 18 December 1914 in ‘Kunstmin’, Der Fliegende Holländer, uitgevoerd door de Arnhemsche Orkestvereeniging met [o.a.] Marie Gimbrère, Henri Kühlborn en Hendrik Kubbinga. Eén blad, eenzijdig bedrukt. Aanhangend toegangsbiljet ontbreekt (blijkens gaatjesperforatie). Randen gekreukt.
€ 65
* Deels beschadigde, maar schier onvindbare efemera.

42. WALCH, J.L. Vertellingen in den donkeren winter. Opgeteekend door -. Apeldoorn, C.M.B. Dixon, 1919. Ingenaaid. 202 p. Niet afgesneden. 1e druk. Rug wat gekreukt. Duchtig gelezen.
€ 20
* Vlot geschreven verhalen uit de Haagse ‘Villa Aglavaine’ van de bijna vergeten schrijver-journalist-dramaturg – over het persoonlijke en het politieke het neutrale Nederland.

43. WALLE, Jo van de Wat doe jij kameraad? Spreekkoor. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1931. Geniet. 16 p. Tekst met decoratieve lijnen en kaders. 1e druk. Vlekje achterop, papier wat verbruind.
€ 35
* Fraai decoratief omslagontwerp à la Fré Cohen, maar niet gesigneerd. Bijgevoegd een soortgelijk boek met precies hetzelfde ontwerp, in een andere kleurstelling:
Marie W. VOS Reikt de handen! Een Mei-koor. Arbeiders Jeugd Centrale, 1928. Geniet. 16 p. 1e druk.

44. WASSERMANN, Jakob Geronimo de Aguilar. (Geïllustreerde luxe-editie in heelleer). Wenen-Hellerau, Avalun Verlag, 1923. Wenen-Hellerau, Avalun Verlag, 1923. Verguld groen heelmarokijn. 180 p. Met 13 originele etsen van Fritz Heubner, waarvan de 10 paginagrote in potlood door de kunstenaar gesigneerd zijn. Gezet uit de oude Fleischmann-Antiqua van 1732 en gedrukt op geschept velijnpapier in 450 genummerde exemplaren, onder het colofon gesigneerd door Wassermann en Heubner. Op de hoekjes iets gesleten, rug en bovenrand verbleekt. Exlibris
€ 140
* Dit is een van 200 exemplaren in heelleer. Het is (anders dan het colofon meldt) gebonden door de firma E.A. Enders in Leipzig en voorzien van een scheepje in goud op het voorplat. Deze novelle werd voor het eerst gepubliceerd in 1911.

45. WESSEM, Constant van De fantasie-stukken van Frederik Chasalle. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht). (Amsterdam/ Mechelen, De Spieghel/ Het Kompas, 1932). Ingenaaid. 48 p. 1e druk. Omslag iets beschadigd.
€ 25
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op de titelpagina: ‘Voor Kitty [de Josselin de Jong],/ deze “Spielerei”/ van een 20-jarige/ Constant van Wessem/ Nov. 1937’. En inderdaad, het zijn expressionistische jeugdschetsen uit de jaren 1916-1922, gepubliceerd in Het Getij en andere tijdschriften. Dans, variété, Cocteau, dodenmarsen, Scarbo. De Vrije Bladen, jrg. 9, afl. 9.


Links in beeld staat op elke pagina van onze website een kolom met een stuk of 25 links naar allerlei onderwerpen. Voel u vrij te grasduinen, en we krijgen ook graag commentaar of verzoeknummers.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 22 december 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: