antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 983: Lente in de herfst

Kluts de seizoenen wat door elkaar. Een snufje dinsdag in de woensdag, gooi wat meimaand door september. Dit is weer een vanalles-nieuwsbrief om u te amuseren – met een flinke scheut Statenhof, een pondje poëzie en een bubs Boekenweek. Ziedaar: een zonnetje in uw januari.


1. ACHTERBERG, Gerrit Daggelder. (Met een originele (unieke) illustratie/collage van Siep van den Berg). Sub Signo Libelli, 1983. Oblong. Planodruk. 25 x 35 cm. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 70 genummerde en door de kunstenaar gemonogrammeerde exemplaren.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Siep van den Berg. Breugelmans 96.

2. AUDEN, W.H. I cannot grow. Amsterdam, De Lange Afstand, 1986. 20 x 7 cm. Bladwijzer in omslag. Gezet uit de Erasmus & Romaans en gedrukt op Velin d’Arches in 115 exemplaren, waarvan er 90 zijn bestemd voor het Bladwijzerproject van de Mercatorpers te Santpoort. De overige exemplaren, gevat in een omslag, zijn bestemd voor intimi van de drukker.
Verkocht
* ‘I cannot grow’, een mooi gedicht van Auden. Dit is dus een van die 25 exemplaren in (mooi roze, bedrukt) omslag. == Bibliophile Auden poem as a bookmark, one of 25 copies in a special printed cover.

3. (AVALON PERS) Boekje voor Roosje. (Met een ingeplakte foto). Woubrugge, Avalon Pers, (1977). Cahiersteek met kijkvenster in voorzijde omslag. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in rood, groen en geel in een oplage van slechts 12 exemplaren.
Verkocht
* Ontroerend boekje ter gelegenheid van de derde verjaardag van Roosje Keijser, grotendeels bestaande uit kleurige rozenblaadjesdruk. Eén van de meest charmante uitgaven van de Avalon Pers, en ook éen van de allervroegste!

4. (BIERUMA OOSTING, Jeanne) Programma Koninklijke Schouwburg. (Mei 1933).
Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 1933. Geniet. 4 p. Met foto en advertenties. 1e druk. Keurig.
Verkocht
* Fraai omslagontwerp door Jeanne Bieruma Oosting gedrukt in rood, zwart en goud. Theaterprogramma voor twee stukken over jaloezie (door Sacha Guitry en Louis Gimberg), maar ook met een advertentie voor de dansschool van Darja Collin (de vrouw van Slauerhoff). Geïllustreerd met foto’s van Cor van der Lugt Melsert en zijn echtgenote Annie van Ees.

5. (BOEKENWEEK). BERNLEF, J. De pianoman. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, 2008. Linnen met leeslint en stofomslag. 96 p. 1e druk.
€ 125
* Eén van de 220 genummerde exemplaren van de luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekgeschenk 2008.

6. (BOEKENWEEK). STEINZ, Pieter Waanzin in de wereldliteratuur. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, (2015). Karton met leeslint en stofomslag. 64 p. 1e druk.
€ 90
* Eén van de 240 genummerde exemplaren van de luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekessay 2015.

7. (BOEKENWEEK). WIERINGA, Tommy Een mooie jonge vrouw. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, (2014). Karton met leeslint. 96 p. 1e druk.
€ 125
* Eén van de 240 genummerde exemplaren van de luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekgeschenk 2014.

8. (BOEKENWEEK). WOLKERS, Jan Zomerhitte. (Luxe-editie). [Amsterdam], CPNB, 2005. Linnen met leeslint en stofomslag. 96 p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 250 genummerde exemplaren van de luxe-editie. Relatiegeschenk, niet in de handel. Boekenweekgeschenk 2005.

9. BRASSINGA, Anneke Gras. Amsterdam, De Lange Afstand, 1990. Halflinnen. (24) p. Met de hand gezet uit de letters Erasmus, Erasmus-sierkapitaal en De Roos (alle van S.H. de Roos) en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 50 ongenummerde exemplaren. 1e druk.
€ 30
* Serene bibliofiele bundel van maar liefst 18 gedichten; enkele opgedragen aan Thérèse Cornips, Ser Prop en Dorinde van Oort.

10. CLAUS e.a., Hugo Asparagus Asparagus. Met tekeningen van Pierre van Soest. Banholt, (In de Bonnefant), 1988. Groot 4to. Verguld halfperkament met platten van gewolkt, glanzend, fijn Japans papier (Binderij Phoenix). 50 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hans van Eijk op Vélin Arches in oker en zwart in een oplage van 75 exemplaren, waarvan 37 op naam gedrukt en 38 op de pers genummerd. 1e druk.
€ 650
* Eén van de [15] luxe-exemplaren, fantastisch gebonden in halfperkament (de rest van de oplage werd in linnen gebonden), bovendien éen van de 37 op naam gedrukte exemplaren. Dit exemplaar werd op naam gedrukt voor mederwerker Jan G. Elburg, die op het tweede schutblad schreef ‘Jan ELB/ mei ’88’.
Werkelijk práchtige uitgave waarin de supergroente ASPERGE centraal staat! De zes paginagrote, veelkleurige illustraties van Pierre van Soest (waarvan er twee twee pagina’s beslaan) zijn in zeefdruk uitgevoerd; de eerste litho is door de kunstenaar met de hand bijgewerkt. Elf dichters (zeker niet de minsten!) schreven speciaal voor deze uitgave een gedicht over de asperge. In volgorde van opkomst lezen wij verzen van Hugo Claus, Manuel Kneepkens, Hans Faverey, Jan G. Elburg, Gerrit Kouwenaar, Frans Budé, Rutger Kopland, Hans van de Waarsenburg, Bert Schierbeek, Wiel Kusters en Cees Nooteboom.
Ideale ode aan ons favoriete voorjaarsvoedsel!

11. (COHEN, Fré). S.D.A.P. Arbeiders-jaarboekje 1930. 32e jaargang. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1930. 16 x 12 cm. Origineel omslag (voorzijde ontwerp Fré Cohen) 224 p. incl. omslag. Met geïllustreerde advertenties. 1e druk. Omslag met vertikale kreukjes.
Verkocht
* Belangrijke gebeurtenissen en instellingen worden gesignaleerd, overledenen geëerd, een lezenswaardige almanak. Links twee aandoenlijke advertenties uit dit boekje, een voor Haagse leverworst en een voor schrijf- en stencilmachines.

12. (COHEN, Fre). S.D.A.P. Arbeiders-jaarboekje 1933. 35e jaargang. Amsterdam, De Arbeiderspers, 1933. 16 x 12 cm. Origineel omslag (voorzijde ontwerp Albert Hahn jr.). 228 p. incl. omslag. Met enkele illustraties, o.a. een paginagrote advertentie op p. 227 van Fré Cohen. 1e druk. Net exemplaar met voorop een stempel ‘Archief AP’.
Verkocht
* Achterop mooie modernistische advertentie voor Van Nelle’s Shagtabak.

13. DOESBURG, Theo van Drie voordrachten over de nieuwe beeldende kunst. Haar ontwikkeling, aesthetisch beginsel en toekomstigen stijl. Met 39 afbeeldingen, van aanteekeningen voorzien door Theo van Doesburg. Amsterdam, Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur, 1919. Karton (ontwerp A.C. Berlage). 104 p. Geïllustreerd. 1e druk. Naam in pen op schutblad (‘C.M. Kaufman’).
Verkocht
* Variant met in rood gedrukt bandontwerp op beige karton (meestal is dit boekje voorzien van een rood-en-groen bandje). Deze serieband is  ontworpen door Cato Strasser-Berlage, dochter van de architect.

14. HUSSEM, Willem Lente in de herfst. Amsterdam, De Bezige Bij, 1963. Garenloos. 72 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht: ‘Voor Willem Beeren/ 29.3.’63/ Willem Hussem’. Wim Beeren (1928-2000) was directeur van Museum Boymans van Beuningen en later van het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar ten tijde van de opdracht van Willem Hussem was hij werkzaam bij het Haags Gemeentemuseum.

15. JONG, Max de Heet van de naald en andere gedichten. (Bezorgd en van een nawoord voorzien door Marsha Keja). Amsterdam, Van Oorschot, (2014). Linnen met stofomslag. 96 p.
Verkocht

16. JONG, Max de Plaquette. Zes gedichten. [Den Haag, H. van Krimpen, 1944]. 22,1 x 14,7 cm. Ingenaaid met omslag. 16 p. Gezet uit de Romanée van J. van Krimpen en gedrukt in een oplage van 340 exemplaren. 1e druk. Hoek uit laatste pagina geknipt.
Verkocht
* Clandestien uitgegeven dichtbundel. De Jong 435.
Bijgevoegd: JONG, Max de Heet van de naald. Amsterdam, Van Oorschot, [1974, 2e druk]. Ingenaaid met omslag. 32 p.

17. KOOTEN, Kees van Appeldoorn. Nawijn & Polak, 1989. Ingenaaid. 24 p. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door de auteur op de colofonpagina. Uitgegeven ter gelegenheid van het eerste lustrum van boekhandel Nawijn & Polak in Apeldoorn.

18. KOOTEN, Kees van Kaft en koren. Groningen, Wolters-Noordhoff, (1999). Geniet. 20 p. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door de auteur aan het eind van de tekst, op pagina 20.

19. (LYDIS, Mariette). MONTHERLANT, Henry de Serge Sandrier. Illustrations de Mariette Lydis gravées sur cuivre. Parijs, Gilbert Droin, 1948. 33 x 26 cm. Groot boek, in gevouwen bladen, los omslag van wit reliëfpapier, in portfolio en foedraal. 11 originele etsen van Mariette Lydis (een frontispice en 10 ingevoegd). (54) p. Niet afgesneden. Gedrukt in 262 genummerde exemplaren. 1e druk. Foedraal aan de randen versleten en deels verkleurd, binnenwerk in uitstekende staat.
€ 175
* Een ontroerend boek met fijnzinnige prenten. Roman over een scholier, geïnspireerd op Montherlants eigen schooltijd. Het boek werd later omgewerkt tot La Ville dont le prince est un enfant. Dit is een van de 250 genummerde exemplaren op vélin pur chiffon.

20. (MOESMAN, J.H.) Het gerucht. Verschijnt op noodzakelijke momenten voor de donateurs van de Moesman Stichting. No. 1, 1981. Utrecht, Moesman Stichting, 1981. 25 x 18 cm. Geniet. (8) p. Geïllustreerd. Beperkte oplage. In originele, op naam geschreven envelop. 1e druk. Keurig.
Verkocht
* Dit is nr. 43 van een onbekende oplage, door Moesman zelf op naam gesteld. Teksten van o.m. Laurens Vancrevel, Jan Elburg, Theo van Baaren (poëzie) en Moesman zelf. Uitvoerig over het door Moesman beschilderde klavecimbel met de teksten van Elburg. Ingeplakt is een kleurenfoto van het instrument, gevolgd door vermakelijke reacties van kijkers (Gustav Leonhardt was erg negatief).

21. (NIEUWENHUIS, Theo). (DEYSSEL, Lodewijk van) Prospectus: ‘Verschenen: Een liefde door L. van Deyssel – Tweede druk.’ Amsterdam, Scheltema & Holkema’s Boekhandel, [1899]. Plano. 21,5 x 14 cm. Gedrukt in rood, bleekgroen, donkergeel en zwart naar ontwerp van Th.W. Nieuwenhuis. Met verso een deel van een recensie door Kloos en een door De Koo, beide uit 1888. Gaaf.
€ 120
* Het gelithografeerde prospectus voor de tweede druk van Van Deyssels beruchte roman Een liefde. Met op de achterzijde de curieuze toevoeging bij de recensies: ‘Wij drukken enkele regels cursief, ten einde den lezer er op attent te kunnen maken, dat in den thans verschenen herdruk de woorden en zinnen waarop die regels doelen, door den auteur geschrapt zijn, zooals men in de voorrede door hem aan dezen tweede druk toegevoegd, lezen kan.’ Die cursiveringen betreffen de onwelvoeglijkheid van bepaalde passages (Kloos) en de ‘onnoodige, naturalistische toevoegselen, [die] zulk een zielkundige studie tot een verboden vrucht maken’ (De Koo).
Klassiek, begeerlijk voorbeeld van Nederlandse Art Nouveau. Braches, Nieuwe Kunst Documentatie (Amsterdam 2006) 1442: 17.

22. PROOST PRIKKELS 421 Geen … zonder papier. (Diemen, Proost en Brandt, 1991). 15 x 12 x 3 cm. Dagscheurkalender voor 1992. Circa 379 eenzijdig bedrukte blaadjes. 1e druk. Geheel intact.
€ 16
* 366 variaties op zaken die niet zonder papier kunnen, met gevarieerde afbeeldingen, lukraak gekozen verjaardagen (achter elkaar Mien van ’t Sant, Mien Proost en George Harrison, bien étonnées et cetera), kortom: weer zo’n knotsgekke Proost Prikkel, hier in de vorm van een kalender.

23. REINER, Imre & Hedwig Schrift im Buch. St. Gallen, Verlag Zollikofer & Co., 1948. 24 x 22 cm. Karton. 96 p. Geïllustreerd. In roodbruin en zwart. 1e druk. Band flink verbruind.
€ 28
* Mooi boek over kalligrafie en typografie, nog altijd een genot om te bekijken. Met boekhandelsmerkje van antiquariaat Menno Hertzberger & Co., stempeltje van de bibliotheek van G.H. Bührmann’s Papiergroothandel N.V. en handgeschreven: ‘na opheffing geschonken aan G.W. Ovink’. Deze hoogleraar boekgeschiedenis leefde van 1912-1984.

24. REVE, Gerard Zeergeleerde vrouwe. (Brieven aan Ida Gerhardt). Utrecht, Veen, 1982. Halflinnen. 16 p. Gedrukt in een oplage van 300 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk. Voorplat iets geschaafd.
€ 90
* Jaarwisselingsgeschenk 1981/1982. Niet in de handel. Van Winden 41.

25. (REVE, Gerard), TEIGETJE EN WOELRAT Het teken van Gerard of De wederkomst van de Friese wonderpen. (Met twee foto’s van Ronald Sweering). Leeuwarden, Tresoar, 2015. Goudkleurig omslag. Cahiersteek. 8 p. 1e druk.
Verkocht
* Gesigneerd door Teigetje en Woelrat en door de laatste gedateerd ‘Tresoar, maandag 14 december 2015’, toevallig (of niet toevallig) de verjaardag van Gerard Reve.

26. SCHENDEL, Arthur van Maneschyn. (Den Haag, Kunera Pers, 1927 [= 1928]). Verguld heelmarokijn. Kop verguld. (4), 22 p. Met de hand gezet uit de Zilvertype en gedrukt door J.F. van Royen op Japans papier op zijn eigen pers in een oplage van 100 op de pers genummerde exemplaren. Rug wat verschoten.
€ 450
* Vertelling, geschreven in mei 1904. Van Maneschyn zijn uitgeversbanden in diverse kleuren marokijn bekend. Dit is de olijfzwarte variant, die je zelden ziet. Een prachtige luxe Van Schendel! Opmerkelijke initialen. Van Royen 1964, 16. Hiernaast links een citaat van Van Royen over dit boek, overgenomen uit het maandblad Den Gulden Winckel van augustus 1927.

27. SCHERMER, Pieter Voldongen feiten. Enkhuizen, Les Editions Maldoror, 1985. 30 x 21 cm. Cahiersteek met stofomslag. 16 p. Gezet uit 7 verschillende lettertypen en gedrukt in 50 genummerde exemplaren. 1e druk. Maagdelijk wit, onbevlekt.
€ 25
* Poëzie met erotische inslag, in eigen beheer uitgegeven. De pagina’s zijn in nogal verschillende stijl uitgevoerd.

28. (SCHOLTEN, Hendrik Jacobus). ENSCHEDÉ Wandkalender voor het jaar 1905, aangeboden door Joh. Enschedé en Zonen. Haarlem, Enschedé, [1904]. 46 x 57 cm. Eén blad, eenzijdig bedrukt in goud en kleuren. Met kleurenreproductie van een schilderij van Hendrik Jacobus Scholten (1824-1907). Kalender in art-nouveau-frames. 1e druk. Enkele geringe beschadigingen aan de randen. Spoor van klemmetje aan de bovenkant.
€ 75
* Bevat maanden en dagen, christelijke feestdagen en de verjaardagen van het Koninklijk Huis (maar 4 levende leden in 1904!). Fraaie genrevoorstelling met ruischend satijn: ‘De morgenwandeling’, in Teyler’s Museum (waar H.J. Scholten meer dan veertig jaar ‘kastelein’: inwonend conservator was).

29. (SLEGTE, ANTIQUARIAAT DE) Art, art & art. Amsterdam, De Slegte, 1994. Drie delen in perspex cassette. 160; 160; 160 p. Oplage driemaal 333 exemplaren.
€ 65
* Eén van de [tien?] sets in perspex cassette. Deze catalogus moderne kunst verscheen in drie verschillende uitvoeringen: éen omslag in roze, éen in goud en éen in blauw. Dit is een set van alle drie de varianten, gevat in doorzichtige hoes.

30. (SLEGTE, ANTIQUARIAAT DE) Catalogus/ Katalogus 15. Amsterdam, De Slegte, 1996. Gebroken wit linnen met ingelegde groene cirkels (Binderij Phoenix). 64 p.
Verkocht
* Eén van de [tien?] luxe-exemplaren, die door Binderij Phoenix in een zeer bewerkelijke linnen band werden gebonden. De bandtekening wijkt af van het omslag van de reguliere editie. In deze catalogus mooi werk van Reve, maar vooral heel veel Komrij, waaronder het handschrift van Capriccio. Met op een inlegvel een gedrukte reactie van Komrij op het aanbieden van het handschrift zijn mooiste bundel (‘Het is met de grote ontroering dat ik hierbij het kladschrift/manuscript van Capriccio terugzie’). Met erratumblaadje.
Bijgevoegd: regulier, ingenaaid exemplaar van de catalogus.

31. (SLEGTE, ANTIQUARIAAT DE) Peper & zout. Een catalogus smaakvolle Nederlandse literatuur………. Amsterdam, De Slegte, 1998. Linnen (Binderij Phoenix). 48 p.
Verkocht
* Eén van de [tien?] luxe-exemplaren, die door Binderij Phoenix in linnen werden gebonden. De bandtekening wijkt af van het omslag van de reguliere editie. In deze catalogus mooi werk van Büch, Claus, Hermans en Reve, maar vooral heel veel Komrij, waaronder, als supplement op een inlegvel, het handschrift van Het Chemisch Huwelijk.
Bijgevoegd: regulier, ingenaaid exemplaar van de catalogus.

32. (STATENHOFPERS). BASTET, F.L. Na elf september. Den Haag, (Statenhofpers), 2001. Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 18
* Onder het colofon gesigneerd door de dichter. Jaarwisselingsgeschenk 2001-2002. Niet in de handel.

33. (STATENHOFPERS). BASTET, F.L. Pentagrammen. (Met vijf houtgravures van Peter Lazarov). Den Haag, (Statenhofpers), 2002. Ingenaaid met omslag van hoogst aaibaar Japans papier. (4), 36 p. Niet afgesneden. Gezet uit de Monotype Van Dijck en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 65 gesigneerde exemplaren.
€ 50
* ‘Zij zong als bloemen van Fantin Latour’: vijftien sonnetten. Eén van de 50 gebrocheerde exemplaren – wat een mooi boek.

34. (STATENHOFPERS). BERNHARD, PRINS DER NEDERLANDEN Dankbrief aan het volk. [Den Haag], Statenhofpers, [1995]. Plano. Gedrukt in een oplage van slechts 40 exemplaren op papiergeldpapier. 1e druk.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van het herstel van Prins Bernhard. In het papier zijn snippers van oude Nederlandse bankbiljetten verwerkt. Schitterend drukwerk!

35. (STATENHOFPERS). BRIL, Martin Traag in cirkels. (Den Haag, Statenhofpers), [2009]. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt op handgeschept Loisin in een oplage van slechts 30 door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 75

36. (STATENHOFPERS). COUPERUS, Louis – BASTET, F.L. Couperus vercierd. Een toespraak over boekbanden. Den Haag, Statenhofpers, (2000). Fluweel (Herman van der Kruijk). In roodbruine overslagmap met groene linten en vergulde naam en titel op voorzijde (Verdienstelijke privémap). (2), 22 p. Met de hand gezet uit de Ehrhardt en de Molé en gedrukt in rood en zwart op Zerkall in een oplage van 90 door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Opmerkelijke zachtfluwelen band met het vignet van de Statenhofpers in goud. Toespraak, gehouden bij de opening van de tentoonstelling De Vercierders in het Museum van het Boek te Den Haag. Pippel/Voskuil 109.

37. (STATENHOFPERS). JELLEMA, C.O. Drijfjacht. (Met twee houtgravures en een los bijgevoegde afdruk van het frontispice van Peter Lazarov.) Den Haag, (Statenhofpers), 2003. 32 x 22 cm. Ingenaaid met omslag van botanisch papier. (8) p. Met de hand gezet uit de Perpetua en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 75 exemplaren. 1e druk. Mooi en gaaf.
Verkocht
* Eén van de 25 exemplaren met een los bijgevoegde afdruk van het frontispice, gedrukt op Gampi. Volgens het colofon zou deze gesigneerd zijn door de kunstenaar, maar dat is in dit exemplaar niet het geval. Daar staat tegenover dat er onder het colofon een opdracht van de dichter prijkt in potlood: ‘voor een onbekende/ C.O. Jellema’. C.O. Jellema overleed slechts een maand na het verschijnen van deze prachtige uitgave.

38. (STATENHOFPERS). ROBINSON, Tjalie Een land met gesloten deuren. Bezorgd en ingeleid door Wim Willems. Tekeningen van Peter van Dongen. Den Haag, (Statenhofpers), 2011. Linnen (Binderij Van Waarden). 232 p. Gedrukt op Hahnemühle Ingres Vergé in een oplage van 225 door Peter van Dongen genummerde en gesigneerde exemplaren. Titelpagina met beweegbare deurtjes. 1e druk.
Verkocht
* Niet eerder gebundelde stukken van Tjalie Robinson met magnifieke klare-lijn-illustraties in tinten en kleuren (o.a. een uitklapbare prent!) van Peter van Dongen.

39. (STATENHOFPERS). SCHOLTEN, Patty Blauw glas. (Met een origineel druksel in vele kleuren door Frans de Jong als frontispice). Den Haag, Statenhofpers, 1999. Verguld blauw geverfd perkament met dito voorrand in papieren foedraal (Frans den Breejen). (28) p. Met de hand gezet uit de Walbaum en gedrukt op Zerkall in een oplage van 85 door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 15 genummerde luxe-exemplaren, bekoorlijk gebonden door Frans den Breejen, voorzien van een extra, genummerde en gesigneerde afdruk van de prent van De Jong met een handgeschreven, gesigneerd kwatrijn van Scholten. Bovendien heeft dit exemplaar een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur onder het colofon.

40. (STATENHOFPERS). SCHREUR, A.C.H. Gek. (Met een linosnede van Olivia Ettema). [Den Haag], (Statenhofpers, 2012). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet uit de Houtsnedeletter van André van der Vossen en gedrukt in een beperkte oplage.
€ 20
* Jaarwisselingsgeschenk 2012-2013, met liefde voor katten. Niet in de handel.

41. (STATENHOFPERS). WILLIAMS, William Carlos Gedicht. (Met twee linosnedes van Olivia Ettema) Den Haag, Statenhofpers, 2009. Leporello in omslag. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt op Gekko Hodomura in een beperkte oplage.
€ 20
* ‘As the cat climbed (…)’. Jaarwisselingsgeschenk 2009-2010. Niet in de handel.

42. STOLK, Abraham van Twee eeuwen aan de Schie. 1727 – 27 September – 1927. Gedenkschrift van Abraham van Stolk en Zoonen. Rotterdam, Abraham van Stolk, 1927. Oblong 25 x 33 cm. Versierd linnen. 40 p. Illustraties op glanspapier, sommige in kleur. Gedrukt op geschept papier. Tekst van A.J. Bothenius Brouwer. 1e druk. Hoekjes licht gebutst, sommige pagina’s wat roestig.
Verkocht
* Kosten noch moeite werden gespaard voor de uitgave van dit luxueuze, informatieve gedenkboek van de Rotterdamse houthandel. Opvallende boekband in Amsterdamse School-stijl, met monogram DVS gesigneerd. Mogelijk een kunstzinnig lid van de familie Van Stolk?

43. VRIJMETSELAAR Op perkament gedrukt meesterscertificaat uit 1861 van Loge De Ware Broedertrouw in Gouda. Gouda, Loge De Ware Broedertrouw, 1861. 39 x 45 cm. Tweetalig gedrukt diploma (in het Nederlands met Latijnse vertaling) in kopergravure gedrukt op perkament. Met rood-wit lint aangehecht zegel van rode zegellak (gebroken) in tinnen doos. Gedateerd 24 mei van het Jaar van het Licht 5861 (is 1861). Voor Gerardus Johannes de Jong, oud 20 jaren, geboren in Willeskop en van beroep scheepsbouwkundige. Met tekst, omzoomd met vrijmetselaarsmotieven en sierranden. Gevouwen (en daardoor lastig te fotograferen). Handtekeningen van o.a. N.S. van Praag, C.G. van de Garde, G. Perk van Lith, J.H. van Gennep.
€ 195
* G.J. de Jong (Willeskop 1841-Velp 1925) was scheepsbouwkundige. In de negentiende eeuw was de vrijmetselarij in Nederland een aanzienlijke beweging, onder beschermheerschap van prins Frederik, de broer van koning Willem II. Een mooi, compleet, gedrukt en ingevuld document.

44. WHISTLER, Rex, & Helen WHISTLER A Sample of Aesop. [Londen], Bertram Rota, 1993. Cahiersteek. 12 p. Gezet uit de Romulus en gedrukt in 175 genummerde exemplaren. Met twee reproducties van tekeningen van Rex Whistler. 1e druk. Met inliggende prospectus.
€ 30
* Geschreven in de jaren 20 om de tekeningen van Rex Whistler (1905-1944), getalenteerd schilder maar ‘killed in action’ aan de man te brengen door middel van een berijming van Aesopus door zijn moeder Helen Whistler. Met veel latere inleiding van Laurence Whistler, jongere broer van Rex, zelf dichter en later glaskunstenaar. Virtuoze illustraties.

45. WITTENBERNS, Eric HERinnerING. Utrecht, Salix Alba, [1988]. Oblong 23 x 26 cm. Cahiersteek. 16 p. Gezet uit de Rondo, de Studio en diverse biljetletters, en gedrukt in zwart en grijs in 48 genummerde exemplaren. 1e druk. Gaaf.
€ 25
* Poëtische teksten over natuur en ook over de ‘jagende zagen’ van Amelisweerd, in grote en wat kleinere letters, echte typoëzie of poëtische typografie.


Alle plaatjes worden groot als u erop klikt.

Zoals altijd zijn alle nummers in de nieuwsbrief te koop op het moment dat zij rondgestuurd wordt. Maar bij verkoop wordt de prijs van het betreffende item zo snel mogelijk door het woord ‘verkocht’ vervangen. Dat kan al binnen een minuut gebeurd zijn.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 januari 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.117 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: