antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 985: Drakenbloed

Onbedaarlijk nieuwsbriefje met drakenbloed, een heftig medicijn, want het zijn sterke boeken die een knal uitdelen. Vechten tegen een huid van beton in Amelisweerd, Bertolt Brecht lezen in een Japans kamp, Multatuli, Veldhoen, perte totale… Grijp het ongrijpbare debuut van Komrij, slaak kreten als WAHWAHWAH en Bravo! Zelfs Couperus maakt zich kwaad, op zijn manier. En terecht.


1. ACHTERBERG, Gerrit Radar. (Facsimile van het handschrift). (Amsterdam/ Den Haag, Querido/ Bert Bakker, 1970). 32 x 22 cm. Cahiersteek. 20 p. Facsimile van het handschrift ter herdenking van de 65e verjaardag van de dichter op 20 mei 1970. Gedrukt in 500 met de hand genummerde exemplaren, waarvan de eerste 10 Romeins genummerd. Mooi exemplaar.
€ 45
* Dit is nr. II van de 10 Romeins genummerde exemplaren! Elegante uitgave op groot formaat.
Bijgevoegd: een deels verkleurd exemplaar van de reguliere uitgave,

2. ACHTERBERG, Gerrit Radar. Gedichten. Amsterdam, (Balkema), 1946. Ingenaaid. 16 p. Gedrukt op Ossekop van Van Gelder in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk.
€ 45

3. AMELISWEERD, DOSSIER Amelisweerd Krant nr. 1, 3, 4, 5, 6, 9/10, 11/12, 13/14 (1978-1983) en Extra Editie (maart 1982). [Utrecht], Vereniging Vrienden en Vriendinnen van Amelisweerd, 1978-1983. Gevouwen A3-formaat (de Extra Editie A5), 4-8 p., gedrukt op grijs papier, met illustraties. 1e druk. In goede staat.
Verkocht
* Uitgaven van de actiegroep die protesteerde tegen de aanleg van een brede snelweg door het Utrechtse landgoed Amelisweerd, vol eerlijk amateurisme gemaakt, met wrijfletters en zelfgemaakte tekeningen, en fotocollages met boze bomen en gezichtloze overheidsdienaren. Bijgevoegd enkele stevige stencilstukken op A4-formaat:
1. Rijksweg 27 door Amelisweerd: achterhaald en overbodig. (6), 80 p. Utrecht, Vrienden van Amelisweerd, 1981.
2. Amelisweerd tot in den eeuwigheid? Samenvatting van 10 jaar overheidstaktiek verzet akties politiek rond de aanleg van rijksweg 27. 12 p. Utrecht, Vrienden van Amelisweerd, 1981.
3. Met alle geweld. Verslag van de bosbezetting, Amelisweerd, 17-24 september 1982. 12 p. Utrecht, Klachtenburo Justitie-optreden Utrecht, 1982.
4. Pinksterkamp Amelisweerd. Planning Inspraak Macht & Verzet. Een diskussiebrochure. 38 p. [Utrecht, Vrienden van Amelisweerd], 1983.
5. Jos KLOPPENBORG & Gerrit KUIPER, De stilte rond Amelisweerd. 6e rapport van de Vrienden van Amelisweerd. 42 p. [Utrecht, Vrienden van Amelisweerd], 1984.
En bijgevoegd enkele losse stencils op grijs papier (met droedels), ongedateerd, maar waarschijnlijk allemaal uit eind 1982:
6. Stop RW27 Amelisweerd niet geasfalteerd.
7. Bosverdediging Amelisweerd. Half september 1982.
8. Oproep voor ieder die wil helpen amelisweerd te behouden. Eind oktober 1982.
9. Liedjes. (Bijvoorbeeld: ‘De vijand heet Rijkswaterstaat/ Z’n brein zit vol met haat/ Geen meter natuur geen boom en geen struik zijn veilig daar waar hij gaat/ het land krijgt een huid van beton’.

4. BEKENDE NEDERLANDERS Vier gesigneerde portretkaarten, anno 1960. 4 zwartwit-ansichtkaarten: Joan Haanappel (gedrukte foto met schelp), Johnny Hoes (fotokaart met gitaar en koffers), Herbert Joeks (fotokaart Godfried de Groot) en Wim Kan & Corry Vonk (zij strikt zijn dasje, hij glimlacht). Alle in perfecte staat.
Verkocht
* Joan Haanappel signeerde als enige met een vulpen, de anderen in balpen. Wim Kan voegde een datum en bericht toe: ‘4-5-61/ Hartelijk dank voor Uw vriendelijk schrijven en gelukwensen’. Herbert Joeks werd onsterfelijk als de indiaan Klukkluk uit Pipo de Clown.

5. BOMANS, Godfried Buitelingen. Aforismen, buitelingen en capriolen. Amsterdam/ Brussel, Elsevier, 1949. Linnen. 356 p. 2e druk. Opdracht (niet van de auteur) en exlibris op voorste schutblad.
€ 60
* Bijgevoegd: handgeschreven correspondentiekaart van Pietsie Bomans (de echtgenote van Godfried Bomans) aan ‘Lieve Mevrouw van Meurs’. Gesigneerd ‘Pietsie Bomans’ en gedateerd ‘H’lem, 7 Jan. ’57’. Recto en verso. 13 regels tekst. In originele enveloppe.
Mevrouw Bomans dankt voor het ‘heerlijke en bovenal gezellige diner’. ‘Godfried en ik danken U en Uw man heel hartelijk voor de feestelijke avond’.
Het exlibris in het boek is van K. van Meurs, de heer des huizes, de opdracht is van diens zoon, die ook genoemd wordt op het kaartje van mevrouw Bomans.

6. BOON, Louis Paul L.P. Boon. (Produktie: Roland van Opbroecke). Audiocassette. [Brussel], BRT, [1984]. Uitgebracht ter gelegenheid van het vijfde sterfjaar van de schrijver.
€ 20
* ‘Montage van fragmenten uit interviews met de schrijver, uittreksels uit zijn werken en door hemzelf gelezen gedichten, muzikaal geïllustreerd’. Met o.a. Louis Paul Boon zelf, Jessie de Caluwe, Hugo Raes en Paul de Wispelaere. BRT AC 846701.

7. BOON, Louis Paul Reportages. Gent, De Vlam/ Het Licht, [1955-1960]. Zeven delen. Ingenaaid. Geïllustreerd. 1e drukken. Keurige set.
€ 150
* Complete serie van de zeven delen ‘reportages’ die Boon voor het dagblad Vooruit schreef, deels anoniem verschenen. 1. De wijnkelder van Frankrijk. 2. De kastelen van Frankrijk (met losse bijlage). 3. Zwerftocht doorheen de Italiaanse Paleizen der Renaissance (exlibris op binnenzijde voorplat). 4. Koninginnen met kronen van karton (wat scheefgelezen). 5. Duitsland van nu. (met losse bijlage) 6. Het Leven der Multimiljardairs (naam op titel). 7. Op zoek naar de nozems.

8. CLAUS, Hugo Perte Totale. Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag, 60 schetsen en 60 nota’s. (Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink. Met een originele tekening door Hugo Claus als frontispice). Amstelveen, AMO, 1989. Verguld halfleder met platten van vezelig Japans papier in papieren foedraal (Binderij Phoenix). 70 p. Gedrukt door Gerard Timmer in een oplage van 360 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 60 Romeins genummerde en door de dichter gesigneerde luxe-exemplaren, gedrukt op Drie Kronen-papier, met als frontispice een originele tekening door de auteur, afgebeeld in dit boek op p. 40 – maar de tekening is veel mooier dan de reproductie. En extra luxe, want fraai gebonden met een brede marokijnen rug! AMO 89.

9. COUPERUS, Louis Over lichtende drempels. Amsterdam, Veen, [1902]. Gedecoreerd linnen (de zogenaamde poortjes- of klompjesband van Joh. Braakensiek, een latere serieband. (8), 188 p. 1e druk.  Heel licht geschaafd, maar een goed en fris exemplaar.
Verkocht
* Couperus was ‘een beetje geschrokken van de Braakenziekband om de Lichtende Drempels!!!! wier mystieke sporten zeker nóoit gedroomd hadden overschreden te worden door boertjes op klompen!!!!‘. Aldus een brief aan L.J. Veen van 19 februari 1916. Deze bundel bevat de volgende verhalen: ‘Van de prinses met de blauwe haren’, ‘Van de kristallen torens’, ‘Over lichtende drempels’, Van dagen en seizoenen’ en ‘Van de onzalige erfenis’. VV 226,3. Couperuscollectie Veen 1.3.

10. COUPERUS, Louis Reisimpressies. Amsterdam, Veen, [1894]. Linnen bedrukt in donkergroen en rood. (4), 176 p. 1e druk. Naam op schutblad en titel. Frisse band.
€ 140
* Reisverhalen uit zuidelijk Europa. Schaarse bandvariant, die echter bij Van Vliet alleen aan de tweede druk wordt toegedeeld. Couperus Collectie Veen variant 3. VV 156,2. Een exemplaar van de eerste druk met de gebruikelijke, wat verbruinde band in groen en goud op beige linnen is te koop voor 40 euro.

11. (COUPERUS, Louis). VLIET, H.T.M. van Versierde verhalen. De oorspronkelijke boekbanden van Louis Couperus’ werk [1884-1925]. Amsterdam-Antwerpen, L.J. Veen, 2000. Linnen met stofomslag en leeslint. 400 p. Geïllustreerd. 1e druk. Gebruikt exemplaar.
€ 18
* Onontbeerlijk naslagwerk voor Couperusverzamelaars.

12. DAVIS, Richard Harding How Stephen Crane took Juana Dias. With a prefatory note by John T. Winterich. La Crosse, Sumac Press, 1976. Geniet. 16 p. Gezet uit de 18-pts Californian, een letter van Frederick W. Goudy, en gedrukt in rood, blauw en zwart in 300 exemplaren op Warren’s Olde Style-papier. 1e druk. Omslag niet helemaal vlak.
€ 30
* Bibliofiel Amerikaans. Een ‘gayly satiric piece of Craneana’, dit verslag van een vreedzame verovering. Met een gedetailleerde Printer’s Note, leuk voor margedrukkers, waarin een fout op creatieve wijze is verbeterd, zo te zien met een extra drukgang.

13. ELSSCHOT, Willem. Als: NICODEMUS De Bekeering van Viaene. P. 264-270 in: Snoeck’s Groote Almanak 1943. Ingenaaid. 280 p. Geïllustreerd. 1e druk. Iets verfomfaaid.
€ 45
* Met een inleiding van Ernest Claes en teksten van onder anderen Richard Minne, Herman Teirlinck, Felix Timmermans en Lode Zielens (en veel vrolijke plaatjes!). Maar bovenal met een onder een ander pseudoniem verschenen verhaal van Willem Elsschot.

14. GOGH, Ruben van, & Ingmar HEYTZE Drakenbloed en vergeven papier. tien gedichten voor Eendragt 1853-2003. Utrecht, Boekverkooperscollegie Eendragt, 2003. Twee boeken in één omslag, door De Uitvreter (Zoeterwoude-Dorp) gezet uit de Van Dijck en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten elfenbein halbmatt in 110 genummerde exemplaren, waarvan 35 Romeins genummerde zijn gereserveerd voor de leden van Eendragt. Alle exemplaren zijn gesigneerd door de beide dichters en door de president van Eendragt, Sebastiaan S. Hesselink. 1e druk.
Verkocht
* Dit is een van de XXXV Romeins genummerde exemplaren.

15. HOFMANN, Michael For Gert Hofmann, died 1 July / Voor Gert Hofmann, gestorven op 1 juli. Zutphen, De Lange Afstand, 1994. 27 x 15 cm. Ingenaaid met flappen. 8 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall-Bütten en Hahnemühle in 50 exemplaren.
€ 25
* Het Engelstalige gedicht verscheen in The Observer van 18 juli 1993. Vertaald door Anneke Brassinga voor De Lange Afstand. Michael Hofmann is een Duitse dichter en vertaler (Kafka!) die in het Engels schrijft. Gert Hofmann (geb. 1931) was zijn vader.

16. (JAPANSE KAMPBIBLIOTHEEK). BRECHT, Bertolt Dreigroschenroman. Amsterdam, Albert de Lange, 1934. Linnen met opdruk in zwart. 496 p. 1e druk. Rug wat verbruind. Boekblok los van de band. Wat tropensporen: vlekjes, wormgaatjes. Exlibris op naam van Henk M.J. Eggenhuisen ontworpen door Gé Eggenhuisen (met jaartal 1926).
€ 150
* Dit exemplaar is voorzien van twee Japanse kampstempels, tweemaal de naam O. de Bruyn met bijbehorende nummers en enkele inscripties ‘Barak 12’ en ‘Barakbibliotheek 12’. De enige persoon met die naam die ik kon terugvinden in deze context is een Otto de Bruyn die in 1941 leraar was aan de Algemene Middelbare School in Djokja (nu Yogyakarta). Een van de Japanse stempels leverde via Google Translate de betekenis ‘Inspectiebaai vijfde detentie’ op, het andere bevat het woord ‘tuin’. Boeken uit Indische kampen zijn uiteraard niet gemakkelijk te bekomen.

17. KOMRIJ, Gerrit De bibliofiel. (Met een etsje van Arie van der Geest). (Rotterdam), Bébert, (1980). Verguld leder. 16 p. Gedrukt in een oplage van 99 genummerde en gesigneerde exemplaren, voorzien van een origineel etsje van Arie van der Geest, eveneens genummerd en gesigneerd. 1e druk. Rug boven- en onderaan iets geschaafd.
€ 175
* De mooiste tekst over het minnen van boeken.

18. KOMRIJ, Gerrit Dat heilig ontzag voor minder. (1/30 luxe-exemplaren). [Bedum], Exponent, 1990. 28,5 x 18,5 cm. Linnen. (12) p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt door Menno Wielinga in donkerblauw in een oplage van 170 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Eén van de 30 luxe-exemplaren, gebonden in heellinnen.

19. KOMRIJ, Gerrit Dekonstruktie in vier delen. [Winterswijk, eigen beheer, 1963. Vouwblad. [Gedrukt bij drukkerij Holders in Winterswijk in een oplage van circa 10 exemplaren]. 1e druk. Miniem hapje rechtsonder, verder een keurig exemplaar.
€ 950
* Eén van de weinige echt magische en legendarische debuten uit de Nederlandse literatuur! Uit het naschrift bij het nawoord van Paul van Capelleveen bij Mijn Minnaars: ‘De drukker van Dekonstruktie in vier delen, Henk Lammers, kon op 27 maart 1994 definitief bevestigen dat hij niet in de zomer van 1964, maar in de kerstvakantie van 1963 de vier gedichten van Gerrit Komrij heeft gezet en gedrukt in ongeveer tien exemplaren. Dit was zijn tweede drukwerk’.

20. (LETTERPROEF). NEUKOMM, Emil Albert Bravo! Bravo! Münchenstein (Zwitserland), Haas’sche Schrifgiesserei AG, [1945]. 30 x 21 cm. Geniet. 8 p. met dubbele uitklapbladen (dus eigenlijk 12 p.). In kleuren gedrukt op verschillende soorten papier. 1e druk. Enkele kleine kreukjes langs de rand, achterop inktvlekjes.
Verkocht
* Presentatie van de Bravo, een brede penseelletter voor gebruik in advertenties van de jonggestorven Zwitserse ontwerper Emil Albert Neukomm (1906-1948), die ook de vormgeving van deze uitgave voor zijn rekening nam. Alleen het suggestieve omslagontwerp is van Max P. Linck.

21. LIPS BRANDKAST Ernstige brand te Rotterdam. Dordrecht, N.V. Lips, 1940. A4. 1 blad op geelwit papier, eenzijdig bedrukt. Druk in rood en zwart, met illustraties. Gaaf.
€ 20
* Mooi vormgegeven reclameblad van vlak voor de Tweede Wereldoorlog, waarin gebruik werd gemaakt van bestaande rampen om voor de brandkasten van de bekende Dordtse fabriek Lips te adverteren. In februari 1940 werden de opslagplaats en het kantoor van houthandel Luterma in de as gelegd. De brandkast van het bedrijf bleven intact, en dat was spekkie voor Lips’ bekkie.

22. MANN, Erika School for Barbarians. Education under the Nazis. With an introduction by Thomas Mann. [Londen], Lindsay Drummond, 1939. Linnen. xii, 162 p. Met illustraties op glanspapier. 1e Engelse uitgave. Omslag wat gevlekt. Met een mooi vierkant boekhandelsstempel op het schutblad, gedateerd in inkt ‘5.39’. Wat roest.
€ 28
* Het stempel leest als WAHWAHWAH, maar er staat AHW, dat is A.H. Wheeler’s Railway Bookstall, de keten van stationsboekhandels van het rijke spoorwegnet van India, die nog steeds bestaat. Waarschuwingen over de opvoeding van jongeren onder de nazi’s. De Amerikaanse editie verscheen al in 1938.

23. (MULTATULI). PÉE, Julius, & Lode ROELANDT Keur uit Multatuli. Gekozen, gerangschikt, soms ingekort, met aanteekeningen en vertalingen voorzien en ingeleid door Julius Pée en Lode Roelandt. Lokeren, eigen beheer, 1938. Verguld heelmarokijn (omslag en rug meegebonden). 320 p. 1e druk. Rug verschoten.
Verkocht
* Dit is nummer 1 van de vijftig genummerde en door Julius Pée gesigneerde luxe-exemplaren op Japans papier en door Pée gedateerd ‘Lokeren, 21 Sept. 1938’. Onder het colofon schreef Pée: ‘Gebonden door Antoon Courtmans van Mo-/ lenbeek en ontvangen op 30 Dec. 1938’. Daarnaast verbeterde hij op p. 77 ‘vrouwen’ in ‘vromen’ (ook op p. 149 en 169 staan correcties in zijn handschrift) en vulde hij de bibliografie achterin met twee titels aan.
Bijgevoegd: diverse correspondentie en documenten met betrekking tot Pée en Multatuli, waaronder een croquis van een brief van Pée aan Denise Leblond-Zola, dochter van Emile Zola, twee originele foto’s van Willem Pik (1853-1942, die met Multatuli gecorrespondeerd had), een foto door A. Lafère van ‘de vroegere Prince Albert-estaminet, alwaar Multatuli zijn onsterfelijke Max Havelaar voltooide’, met opdracht ‘met diepe vereering aan den WEd. Heer Dr. J. Pée’, ‘getrokken te Brussel, 15 Juni 1943’, en een door zeven vrienden en familieleden ondertekend, lang oudjaarsgedicht uit 1938 voor Pée, waarin de volgende regels voorkomen: ‘Blijft gij dan maar lekker,/ Bij uw Douwes Dekker,/ L’illustre écrivain,/ in Staakte-les-Bains’.

24. (MULTATULI). PÉE, Julius, & Lode ROELANDT Keur uit Multatuli. Gekozen, gerangschikt, soms ingekort, met aanteekeningen en vertalingen voorzien en ingeleid door Julius Pée en Lode Roelandt. Lokeren, eigen beheer, 1938. Ingenaaid. 320 p. 1e druk. Rugje wat verbruind, overstekende randen iets gekreukt.
Verkocht
* Eén van de vijftig genummerde en door Julius Pée gesigneerde luxe-exemplaren op Japans papier, door Pée onder het colofon gedateerd ‘Lokeren, 23-9-38’. Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Julius Pée, gedateerd 23 september 1938, aan Jacobus Funke (1868-1939), jongste zoon van de Amsterdamse uitgever en multatuliaan G.L. Funke. Deze had Pée enorm geholpen door hem de complete correspondentie tussen Multatuli en zijn vader uit te lenen.

25. NAARDEN Placaet van de Staten van Hollandt ende West-Vrieslandt, dat Wy om goede redenen goedtgevonden hebben alle de Zanderyen in Gooylandt en aen Muyderbergh in het geheel by desen te verbieden en voorts te statueren en te ordonneren dat alle de Scheepjens om Zandt varende ter grootte van vijfthien lasten en daer beneden nergens anders haer Zandt zullen vermogen te halen als tot Naerden. Den Haag, zonder uitgever, den eersten April 1701. 24 x 23 cm. Eén blad, met vouwen, met kimmetje aan de linkerrand. In Oud-Hollandsche (‘gotische’) letters. Grote initiaal D versierd met bloemvaas. Met de naam van Simon van Beaumont. Een klein beetje ingescheurd op één vouw. Kleine notities in potlood en pen.
€ 50
* Het weghalen van zand per schip is in Gooiland en Muiderberg verboden, tenzij het bij de vesting Naarden wordt afgehaald. Sluiswachters mogen geen kleine zandschepen laten passeren. De trekvaart tussen Naarden en Muiden moet diep genoeg worden gehouden om schepen van 15 last te kunnen laten varen, en de grote schepen hoeven geen sluisgeld te betalen.
Deze oekaze gaat over de instandhouding van de Oude Hollandse Waterlinie, waarmee in 1672-1673 de Franse legers werden verhinderd om het kerngebied van Holland binnen te trekken.

26. (NOORD-BRABANTSE KUNSTENAARS) Noord-Brabant in proza, poëzie en prent. (‘s-Hertogenbosch), Het Noordbrabants Genootschap, (1991-1995). Losse delen. Vouwbladen in omslagen. Los vouwblad met extra prent en overzicht van deze productie is bijgevoegd. Illustraties in de vorm van zeefdrukken, litho’s, foto’s en een houtsnede. Gedrukt in een oplage van 250 genummerde exemplaren (+ auteurs- en uitgeversexemplaren). Alle grafiek is genummerd en gesigneerd. De teksten werden door de auteurs gesigneerd.
* Ieder deel is gewijd aan een gemeente in Noord-Brabant. Voor ieder deel werd een auteur en een kunstenaar uitgenodigd om, speciaal voor dit project, een tekst resp. prent te maken.
2. Breda: Jaap de Vries & Marga Minco (deze prent is hier rechts afgebeeld); 3. Veghel: Jan Dierman & Geert van Beek; 4. Roosendaal: Peter Oosterbos & Jan Cartens; 7. Deurne: Hermien van Herpt & Ernst Jansz; 8. Haaren: Huub Thorissen & Carole Vos; 9. Bergen op Zoom: Jan Wessendorp & Albert Hagenaars (wat vlekjes op titel); 10. Oudenbosch: Jan Gijzen & Marijke van Hooff; 11. Ravenstein: Han Klinkhamer & Jan Elemans; 12. Oss: Ton Maria Nijhof & Jos Steegstra; 13. Helmond: Bert Loerakker & Hans van de Waarsenburg; 14. Hilvarenbeek: Herman Kuijer & Jan Naaijkens; 15. Uden: Victor Notermans & Maarten van den Elzen; 16. Eindhoven: Elly Strik & Doeschka Meijsing; 17. Waalwijk: Hans van Zummeren & Ton van Reen; 18. Zevenbergen: Henk Eikenaar & Anton Korteweg; 19. Lage Mierde: Theo Kuijpers & Harriet Laurey; 20. Dongen: Steef Roothaan & Adriaan Litzroth; 22. Steenbergen: Gilbert van Drunen & Martien de Jong; 23. Boxtel: Antonie Eikemans & Victor Vroomkoning; 24. Vught: Lucas Silawanebessy & P.F. Thomése; 25. ‘s-Hertogenbosch: Paul van Dijk & Leon de Winter.

27. PUETTMANN, Emile Feuille morte manifest van ongerijmdheden voor ongerijmdheden. [Rotterdam], Slof-pers, 1966. 13 x 9 cm. Gelijmd met omslag. (24) p. Enkele pagina’s los (lijm uitgewerkt).
€ 20
* Grappige collages in diverse kleuren met letters en clichés gedrukt. Dit miniboekje is uitgegeven bij de opheffing van de Nederlandsche Exlibris Kring. Twee losse exlibrissen ontbreken: die van Puettmann zelf en van Claus van Amsberg.

28. PUETTMANN, Emile Hold Rent. Rotterdam, The Slipper Press, 1980. 22 x 13 cm. Karton met stofomslag. Circa 19 ‘bladen’. Typografische oefening op basis van een Deense papieren vuilniszak. Gemaakt door Emile Puettmann en Joop Peynenburg in 30 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* Gesigneerd door Puettmann, die beïnvloed was door Dieter Roth (Diter Rot) en de Werkstatt Breitenbrunn. Kunststukje van visuele poëzie met een tot boek gevouwen, bedrukte hengselzak en een stofomslag van brutalistisch verpakkingspapier.

29. SPIRITISME Eere diploma van het Spiritistisch Genootschap Veritas te Amsterdam. Amsterdam, Spiritistisch Genootschap Veritas, ca. 1870. Oblong 25 x 32 cm. Lithografie op getinte achtergrond. Formulier niet ingevuld. Met vier getekende figuren in de hoeken en gevarieerde belettering. Gedrukt door steendrukkerij J. Bos in Utrecht. Tweemaal gevouwen. Enkele slijtplekjes op de vouwen. Stempeltjes van aartsverzamelaar D.J. Spaans achterop.
€ 35
* Het spiritisme is een religie die eind 19e eeuw hoogtij vierde en veel kunstenaars aantrok – zoals bijvoorbeeld Couperus. Wat zal dit diploma betekend hebben? Enfin – u kunt er uw eigen naam op invullen en uzelf verheffen, zoals de vrouw rechtsboven op de prent.

30. STOWE, Harriet Beecher Uncle Tom’s Cabin; or, Life among the Lowly. With a Sketch of the Life of the Reverend Josiah Henson, Generally Known as “Uncle Tom”. With numerous illustrations. Londen, Ward, Lock & Co., (ca. 1885). Ingenaaid met origineel omslag, bedrukt in goud, groen en bruin. xiv, 326, (12) p. Achterkant en schutbladen met advertenties. De bedrukte rug is verdwenen en vervangen door een strook blank papier. Wat slijtage aan de randen. Buitenste bladen wat roestig. Enkele kruisjes en lijntjes met potlood in de marge.
€ 45
* Zeer zeldzaam exemplaar van de Lily-serie (prijs één shilling) met het originele omslag, waarop advertenties prijken voor Judson’s Specialties (kleurstoffen, goudverf, geconcentreerde limonade), Rowlands’ Makassar Oil, Hooper’s Kalium Pellets voor keelpijn, Cadbury’s Cocoa Essence, Barber & Company’s French Coffee, Whelpton’s Pills, Beecham’s Pills en Goodall’s Household Specialities. En 12 pagina’s met advertenties voor Ward, Lock’s boeken. Ingenaaide uitgave in zeer goede staat.

31. STREUVELS, Stijn Poucette. Traduit du Néerlandais par Betty Colin. Parijs, Les Éditions Rieder, 1934. Ingenaaid. 296 p. 7e druk.
Verkocht
* Franse vertaling van Prutske. Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan de Waalse auteur René Lyr (1887-1957): ‘A René & Madame/ Lyr/ en souvenir d’un/ beau Voyage/ Stijn Streuvels/ Juin 1947’.

32. (TOOROP, Jan, Théo van RIJSSELBERGHE e.a.) Waardeering van schilders voor het werk, dat de Heer Bremmer verricht als redacteur van Beeldende Kunst. Amsterdam, De Spieghel, [1932?]. 21 x 10 cm. Vouwblad, bedrukt in bruin. Zeer gaaf.
€ 20
* Citaten uit brieven van Jozef Israëls, Jan Toorop (2), W. Steenhoff, Théo van Rijsselberghe (2), A.J. Derkinderen, Floris Verster en W.B. Tholen. In al zijn beknoptheid een bijzonder inhoudsrijk reclameblad voor het tijdschrift Onze Kunst (1913-1942), dat tot 1938 door H.P. Bremmer alléén werd geredigeerd. Het werd vanaf 1932 door De Spieghel uitgegeven.

33. VEEN, Adriaan van der Geld speelt de groote rol. (Met twee brieven van Van der Veen). Brugge, Van Acker, 1938. Ingenaaid (omslag los en beschadigd). 68 p. 1e druk.
€ 75
* Een mooi, kwetsbaar boek, met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur: ‘Voor/ Eddie/ Adriaan/ Brussel 14.1 ’39’. Uit de bibliotheek van de verzamelaar H.W. Bosscha, aan wie twee getypte brieven van Adriaan van der Veen uit augustus 1969 zijn bijgevoegd. De minicorrespondentie is typerend voor Bosscha’s (mooie!) manier van verzamelen: Bosscha vroeg zich af of de ‘Eddie’ in de opdracht wellicht Du Perron kon zijn, maar Van der Veen houdt het op Hoornik. De tweede brief van Van der Veen gaat voornamelijk over collega-schrijvers die onder pseudoniem in zijn autobiografische trilogie voorkomen. Een conceptbrief van Bosscha aan Van der Veen is eveneens bijgevoegd.

34. VELDHOEN, Aat Originele litho. Papierformaat 26,5 x 39,5 cm, beeldformaat 14,3 x 21,0 cm. Gedateerd in de steen (in spiegelbeeld) ‘XII 65’ en genummerd en gesigneerd in potlood ‘Veldhoen 2/6’. Twee scheurtjes en een vouwtje (buiten de voorstelling). Ingelijst geweest, waardoor de voorstelling vergeeld is.
€ 100
* Erotische voorstelling.

35. WASKOWSKY, Riekus Wie het eerste z’n stenen kwijt is. Een cursus hedendaagse moderne poëzie door de alombekende dichter, zanger, denker & dromer. (Met pikante foto’s van John Stoel). [Amsterdam], De Bezige Bij, 1970. Garenloos. 48 p. Geïllustreerd. ‘Boekontwerp Riekus Waskowsky’. 1e druk. Klein vlekje.
Verkocht
* Curieuze bundel geïllustreerd met afbeeldingen van damborden en foto’s.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 26 januari 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.720 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: