antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 986: Muziek over het water

Nadenkend, maar met alle zintuigen open. Zo lopen we vandaag langs de boeken (en andere papieren) en trekken er een paar tevoorschijn in de hoop u ermee te vermaken.


1. ACHTERBERG, Gerrit, HANLO, Jan, MICHAELIS, Hanny, PAALTJENS, Piet, e.a. Lang leve Dick Wessels. [Woubrugge, Avalon Pers, 2011]. 18 x 18 cm. Cahiersteek. (8) p. Gezet uit de Romanée en gedrukt op Zerkall in diverse kleuren in een beperkte oplage.
Verkocht
* Eén van de enkele exemplaren die buiten het drukkersproject voor Dick Wessels’ zestigste verjaardagsfeest bleven.

2. BAAREN, Theo van Bezweringen. Origineel handschrift. 25 eenzijdig beschreven, gelinieerde bladen (blocnotevellen). 19,5 x 13 cm. Circa 1940.
€ 300
* Origineel handschrift van een dichtbundel, getiteld Bezweringen en bestaand uit 24 sonnetten, deels gebaseerd op de Griekse mythologie. Waarschijnlijk hebben ze ooit in een album geplakt gezeten, want alle bladen hebben bovenaan (resten van) ouderwetse postzegelplakkers. Op de onvolprezen website http://www.schrijversinfo.nl van Mats Beek wordt de bundel Bezweringen wel genoemd, met als toevoegingen ‘in eigen beheer’ en ‘ca. 1940’. In de NCC is de bundel echter niet opgenomen. De datering rond 1940 klopt wel, wanneer we het handschrift van Van Baaren vergelijken met andere handschriften uit die periode.

3. BATELT, C. Duister Amsterdam. Amsterdam, Allert de Lange, 1911. Verguld linnen met titel en afbeelding van een sleutelbos in goud. Geïllustreerd omslag van de ingenaaide versie meegebonden. 240 p. Geïllustreerd. Uitgeversreclame, plus geïllustreerde advertenties voor kluizen en inbraakverzekering! 1e druk. Op de sneden en de eerste pagina’s wat roest, maar een heel mooi exemplaar.
Verkocht
* Sensationeel boekje geschreven door een oud-hoofdinspecteur van de Amsterdamse recherche. Batelt betoont zich een waardig voorvader van ons aller Appie Baantjer!

4. BROUWERS, Jeroen De laatste deur. Essays over zelfmoord in de Nederlandstalige letteren. (Amsterdam, De Arbeiderspers, 1983). Linnen met stofomslag. 536 p. 1e druk. Flink wat roest op de kop.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur uit de eerste dagen na verschijnen: ‘voor Wim Hazeu/ om hem te danken/ Jeroenbrouwers/ Amsterdam, 18.XII.1983’. Wim Hazeu, die tienmaal in het register van De laatste deur voorkomt, wordt op pagina 77 van het boek ook in druk bedankt. Op het voorste schutblad schreef Hazeu zijn naam. Onbelangrijk weetje: Wim Hazeu werd geboren op 28 april 1940 en is daarmee precies twee dagen ouder dan Jeroen Brouwers, die geboren werd op 30 april 1940.

5. BUDDINGH’, C. In memoriam E. du Perron. Wageningen, Houtpers, (2020). Cahiersteek. (12) p. Gezet uit de Baskerville en gedrukt in 110 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Een gedicht uit Het houdt op met zachtjes regenen, waarin Du Perron doorvoeld wordt toegesproken. Mooie, ingehouden uitgave.

6. CAMPERT, Remco In the Year of the Strike. Poems. Translated from the Dutch by John Scott and Graham Martin. (Met opdracht van Campert aan Greg Gatenby). Chicago, The Swallow Press, (1968). Linnen met stofomslag. 60 p. 1e druk. Omslag iets beschadigd. Handtekening en jaartal op voorste schutblad.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in zwarte inkt op de titelpagina: ‘For Greg/ with gratitude for all you have done,/ and more than that: with friendship!/ Remco Campert/ Toronto/ 17-9-1985’. De Canadese schrijver Greg Gatenby is sinds jaar en dag directeur van het International Festival of Authors.

7. COUPERUS, Louis De Komedianten. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1917. Gedecoreerd linnen. 348 p. Met woordverklaring achterin. 1e druk. Schutbladen roestig, naam voorin.
Verkocht
* Ondeugende, vrolijke roman met veel details over het Rome van de tijd van keizer Domitianus. Boekband van grof linnen met masker in goud. Het boekblok is aan de zijkant opvallend kort. VV 298,1. – Een latere druk (1923) in gelijke uitvoering is te koop voor 20 euro.

8. COUPERUS, Louis Romantisch avontuur. Geïllustreerd door Albert Hahn jr. Amsterdam, Wereldbibliotheek, 1931. Karton. 48 p. Gedrukt in rood en zwart. Mooi. Voorin de handtekening van een Couperusverzamelaar.
€ 18
* Eerder verschenen in Korte arabesken (1911). Mooi boekje met afbeelding van een kwaaie boef voorop.

9. (COUPERUS, Louis). COENEN, Frans Louis Couperus, die nu zestig jaar worden gaat. Pag. 438-440 in: Het Leven. Jg. 18, nr. 14, 31 maart 1923 (paasnummer). Amsterdam, Het Leven, 1923. 31 x 22 cm. Geniet. 24 p. tekstpapier en 16 p. glanspapier. Met artikelen en talloze decoratieve advertenties. Voorin de naam van een Couperusverzamelaar.
Verkocht
* Geïllustreerd artikel over Couperus, die 60 zou worden op 10 juni 1923 – dus Het Leven was er vroeg bij. Ook over de verwarming van de Amsterdamse effectenbeurs met vermakelijke foto’s, de moordaanslag van Valkenswaard en het overlijden van Sarah Bernhardt.

10. CRONE, C.C.S. Het feestelijke leven. (Bandontwerp en illustraties van Jozef Cantré). Amsterdam, Wereldbibliotheek, 1939. Geel karton met stofomslag. 92 p. 1e druk.
Verkocht

11. CRONE, C.C.S. Muziek over het water. Band en frontispice van D. van Luyn. Amsterdam, Wereldbibliotheek, [1940]. Linnen. 80 p. 2e druk [= titeluitgave van de 1e druk].
€ 15

12. CRONE, C.C.S. Muziek over het water. Band en frontispice van D. van Luyn. Amsterdam, Wereldbibliotheek, [1940]. Beige halflinnen met met gebroken wit papier overtrokken platten. 80 p. 2e druk [= titeluitgave van de 1e druk]. Zeer fris exemplaar.
Verkocht
* Sfeervol frontispice: een gracht bij nacht.

13. HOEKSEMA, Daan Netwerk-Teekenvoorbeelden. Amsterdam, Gebr. Koster, (ca. 1925). Oblong 21 x 25 cm met opgeplakte titelplaat. Papieren uitvouwmap met 8 bladen met tekenvoorbeelden en 8 blanco bladen. Met gedrukte gebruiksaanwijzing. 1e druk. In goede staat.
Verkocht
* Een andere vorm van netwerken: dieren en mensen die makkelijker over te tekenen zijn omdat ze in netten gevat zijn – hangmat, kippengaas. Inventieve tekenmethode!

14. (KEMP, Pierre) Schrijversprentenboek. (Samengesteld door Bert Bakker, Gerrit Borgers, Jan Hulsker, Fred van Leeuwen, Juriaan Schrofer en Ellen Warmond. Ingeleid door Fred van Leeuwen). (Gesigneerd met opdracht van de auteur). Amsterdam/ Den Haag, De Bezige Bij/ Letterkundig Museum, 1961. Ingenaaid. 40 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Opdracht van Kemp in balpen op de titelpagina: ‘Voor/ Directrice M. Asselberghs/ van/ Pierre Kemp/ bij mijn 75e verjaar/ dag op 1 december 1961’.
Marie-Anne (‘Mimi’) Asselberghs was van 1961 tot en met 1984 directrice van het Nederlands Spoorwegmuseum. Dichter en directrice deelden een liefde voor treinen.

15. KOMRIJ, Gerrit De Phoenix spreekt. [Amsterdam], (Binderij Phoenix/ Phoenix Editions, 1982). Orig. heelperkamenten band naar een ontwerp van Pau Groenendijk, met een grote zon in goudstempeling over de gehele band. 8 p. Met de hand gezet en gedrukt door Ser Prop op papier van Johannot in rood en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is nummer II van de 7 door Komrij Romeins genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren in deze fantastische band! Ongetwijfeld éen van de mooiste banden die ooit uit de handen van meesterbinder David Simaleavich kwamen. Bijgevoegd: exemplaar van de reguliere uitgave (nr. 53/125). Hiernaast zijn respectievelijk de achterkant en de voorkant van het boek afgebeeld.
Zie April’s Fool. A glimpse of the first four years 7 (p. 25).

16. KOMRIJ, Gerrit, en Hans GIESEN Tequila sunrise. [En] In een ander land. 1 litho + 11 tekeningen. Landgraaf, Herik, 1998. Ingenaaid. (32) p. Gedrukt in een oplage van 299 door de uitgever genummerde en door de dichter gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 16

17. LEHMANN, L.Th. Gedichten. (Gesigneerd met opdracht van de schrijver). Amsterdam, G.A. van Oorschot, (1948). Ingenaaid. 56 p. 1e druk.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in blauwe inkt op de titelpagina: ‘Soms verbazing-/ wekkend/ soms gênant,/ voornamelijk/ vergeten/ L.Th.L.’.
De Vrije Bladen, jrg. 19, afl. 1.

18. LETTERPROEF Atlas, de letter van heden en morgen. Amsterdam, Lettergieterij “Amsterdam” voorheen N. Tetterode, [1932 of 1933]. 27 x 27 cm. Geniet. 24 p. Op glanspapier in kleuren gedrukt. Verticale vouw, zoals uitgegeven. 1e druk. Op de binnenkant van het omslag heeft iemand in potlood het hele Atlas-alfabet in boven- en onderkast nagetekend.
Verkocht
* Schitterend vormgegeven letterproef uit de collectie van Huib van Krimpen. De letter Atlas is onder de naam Welt Antiqua ontworpen door de Duitse kunstenaar Hans Wagner. Lane-Lommen 513.

19. MEIJSING, Geerten Ad hominem. Open brief aan Jaap Goedegebuure. Originele matrixprint. Negen eenzijdige bedrukte bladen, met de hand genummerd 1 tot en met 9. Met vijf handgeschreven correcties van de auteur.
€ 250
* Deze tekst werd gepubliceerd in De Held, jaargang 5, aflevering 1, p. 4-7 (februari-maart 1989). Het beviel Meijsing niet dat hij door Goedegebuure tot de decadente stroming werd gerekend en daarmee op éen hoop gegooid werd met Jan Siebelink, vandaar deze open brief. De print die wij hierbij aanbieden is indertijd door Meijsing aan Jaap Goedegebuure ter hand gesteld en bevat op blad 7 en 9 enkele aantekeningen in blauwe pen door Goedegebuure.

20. PAALTJENS, Piet Aan Rika. Driehuis, Augustijn Pers, 1997. Oblong 37 x 75 mm. Linnen rugje. Zes bladen, eenzijdig bedrukt, plus een fragment uit een stafkaart – ergens in Holland. Gezet uit de Nobel en gedrukt in een geringe oplage. Op de voorkant is een treinkaartje model-Edmondson aangebracht.
Verkocht
* Het treinkaartje is een oud dagretour Bilthoven-Soest. Mooi, bewerkelijk miniboekje.

21. (PAALTJENS, Piet). RÖSSING, J.H. Hij wou, maar hij kon er niet uit. Oosterhesselen, Agri Montis Pers, 1994. 29 x 16 cm. Ingenaaid. (4), 16 p. Gedrukt in 16 genummerde exemplaren. Met als illustratie een ingeplakte pagina uit een ‘toch al zeer gehavende’ zesde druk van Snikken en grimlachjes (elk exemplaar kreeg een andere pagina). 1e druk.
€ 50
* Ontroerend, ja, aangrijpend gedachtenisartikel van journalist Rössing bij het overlijden van Piet Paaltjens, overgezet in moderne spelling. Vijf jaar later, in 1994, zou een herziene, ‘teruggespelde’ versie verschijnen.

22. (PAALTJENS, Piet). RÖSSING, J.H. Hij wou, maar kon er niet uit. Piet Paaltjens. Fr. Haverschmidt. Oosterhesselen, Agri Montis Pers, (1989). 29 x 16 cm. Cahiersteek. (4), 16 p. Met twee ingeplakte illustraties. Vervaardigd in een oplage van 16 genummerde exemplaren.
€ 75
* Dit is nummer 1 van de oplage, met het originele portret van Paaltjens ingeplakt, genomen uit de zesde druk van Snikken, evenals de titelpagina van dat boekje. AMP 39.

23. (PAALTJENS, Piet). RÖSSING, J.H. Iets over F. Haver Schmidt. Oosterhesselen, De Klencke Pers, 1994. 29 x 19 cm. Ingenaaid. 20 p. Gedrukt in 24 genummerde exemplaren. Herziene druk.
Verkocht
* Ontroerend, ja, aangrijpend gedachtenisartikel van journalist Rössing bij het overlijden van Piet Paaltjens. Verbeterde versie van de uitgave van 1989, en uitgebreid met enkele verzen van Paaltjens. Op dit plaatje ziet u rechts nummer 22 en links nummer 23 van deze nieuwsbrief.

24. POWYS, John Cowper Visions and Revisions. A Book of Literary Devotions. Londen, Macdonald, 1955. Linnen. 224 p. Herdruk. Band iets dof.
Verkocht
* Inliggend een handgeschreven afzendersbriefje van de auteur! ‘From/ John C Powys/ Corwen/ Merioneth/ Great Britain’, geschreven op gekreukeld pakpapier, vermoedelijk uit een pakket geknipt. Powys woonde in Corwen van 1935-1955. Literaire opstellen, o.a. over Rabelais, Dante, Shakespeare, Dickens, Goethe, Keats, Walter Pater, Dostoievsky, Poe en Whitman.

25. PUETTMANN, Emile The True and Lamentable History of the Wonderful Adventures of Little Red Riding-Hood. Containing her Wanton Wonderings, Distressing Disappearance and Remarkable Release. Printed for your Exclusive Entertainment by Emile Puettmann. Rotterdam, The Slipperpress, 1982. 18,5 x 9 cm. Omslag met geïllustreerd buikbandje. 12 p. Met drie oude houtsneevignetten, grel ingekleurd. Gezet uit de Hollandsche Mediaeval en gedrukt in 80 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi.
Verkocht (maar het exemplaar zonder opdracht is er nog wel)
* Dit is nummer 1 van de 80, met onder het colofon een opdracht van Bertha en Emile Puettmann voor Will van Krimpen vanwege Huibs 65e verjaardag (op 11 maart 1982). Een van de vele originele, grappige boekjes gedrukt door Emile Puetmann op zijn Slofpers. Een exemplaar zonder opdracht, nummer 53/80, is te koop voor 25 euro.

26. REVE, Gerard De Taal der Liefde. Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 1972. Linnen met stofomslag. 232 p. 1e druk. Schaafplekjes aan het stofomslag.
Verkocht
* Natuurlijk met de beruchte drukfout op het stofomslag, waaraan het enige echte stofomslag van de eerste druk te herkennen is: Fraciskus in plaats van Franciscus. Van Winden 19.

27. REVE, Gerard De Taal der Liefde. Amsterdam, Rainbow Pocketboeken, (1980). Garenloos. 192 p. [15e druk].
Verkocht
* Onafgesneden exemplaar op ‘groot papier’, in ruimer omslag en ‘avec toute la barbe’, compleet met aanwijzingen voor de drukker, hoewel een onverlaat wél geprobeerd heeft er met een zaag een normaal exemplaar van te maken. Maar daar is hij na 4 centimeter gelukkig mee gestopt. Curieus!

28. (REVE, Gerard). SCHAFTHUIZEN, Joop Catalogus 1. 1986-1987. Gerard Reve. (Schiedam), Antiquariaat en kunstzaal Joop Schafthuizen. 13 eenzijdig bedrukte bladen, losbladig in map. Gedrukt op gevergeerd papier. Geïllustreerd (facsimiles van Reves handschrift). Met een originele foto (naar een pasfoto uit 1947) op het omslag. In originele, bedrukte envelop (met roestvlekjes).
€ 15
* Verkoopcatalogus, geheel gewijd aan Reve. Aangeboden werden boeken, tijdschriften, drukproeven, handschriften etc.

29. ROOS, S.H. de ‘Amerikaansch zetwerk’. Overdruk uit: Het Drukkersjaarboek voor 1907. 2e jaargang. [Amsterdam, Ipenbuur & Van Seldam, 1907]. Ingenaaid met blind omslag. 12, (36), p. Zeer rijk in kleuren geïllustreerd. 1e druk. Rugje bovenaan versleten.
€ 45
* Voorop notitie (betiteling) in het handschrift van S.H. de Roos. Informatief artikel met vele, kleurige reproducties.

30. ROOS, S.H. de Comité Huldeblijk S.H. de Roos 14 September 1877-1947. Invitatie. Getypte brief aan W.F. Gouwe met de vraag om zitting te nemen in het Comité van Aanbeveling. Gedrukt briefhoofd Comité Huldeblijk S.H. de Roos. Gedateerd Amsterdam, 21 April 1947. In pen ondertekend door jhr. Radermacher Schorer, de bibliofiele notaris H.A. Warmelink en boekveilinghouder A.L. van Gendt. Met notities van Gouwe en een opgeplakt krantenbericht over het huldigingscomité. Gevouwen en wat gekreukt. Los bijliggend de uitnodiging voor de ‘Eeretentoonstelling’ met kleine handgeschreven notitie van Gouwe.
€ 40
* Willem Frederik Gouwe (1877-1956) was van 1946-1951 hoofd esthetische dienst van de P.T.T. en als zodanig een met Van Royen vergelijkbare figuur. Het Comité vraagt Gouwe in deze uitvoerige, getypte brief zitting te nemen in een Comité van Aanbeveling en dringt aan op een spoedig antwoord. (Gouwe gaf gevolg aan de uitnodiging).

31. (ROOS, S.H. de). Établissements PLANTIN Les Antiques Initiales Maigres / Notre Margeur Automatique “Universal”. Brussel, Établissements ‘Plantin’, (ca. 1915). 11 x 15 cm. Openklapbare kaart met afbeelding van een cilinderpers, gedrukt in oranje en zwart op bleekblauw papier. Wat stoffig en gevlekt.
€ 25
* Établissements Plantin was een dochteronderneming van de Lettergieterij Amsterdam, gesticht in 1911. Pierre Oly was er langdurig directeur van. Deze mooie kaart, eigenlijk een letterproef, is naar verluidt afkomstig van S.H. de Roos.

32. (ROOS, S.H. de). HAALBOOM, G.J. Uitnodiging aan S.H. de Roos. Gedrukte uitnodiging om de opening van een tentoonstelling bij te wonen van de schrijfkunst van G.J. Haalboom op 11 januari 1947. Gedrukt als reproductie van kalligrafie in zwart, aangevuld in rode inkt met de naam ‘S.H. de Roos’ en enkele versieringen.
€ 30

33. (ROOS, S.H. de). OLY, P.J.W. 1877 14 September 1947. Tweemaal gevouwen blad geschept Hollands papier van Pannekoek. 34 x 27 cm. Bedrukt in rood, groen en zwart. Binnenin de tekst ‘S.H. de Roos/ grootmeester/ der grafische/ kunstenaars/ van de XXe eeuw/ uit bewondering en vriendschap/ P.J.W. Oly’ en een portret van de jarige. Voorop een vochtvlek.
Verkocht
* Het portret is helemaal opgebouwd uit letters, om precies te zijn de woorddelen ‘flit’ en de letters m, n, l plus leestekens! Dit typografische huzarenstukje is het werk van Pierre Oly (1882-1972), die in 1900 in dienst was getreden bij Lettergieterij Tetterode, en in 1908 (een jaar vóór De Roos hetzelfde deed) een Javaanse letter had ontworpen. In 1916 werd hij directeur van de Indische tak van de Lettergieterij, en in 1932 van de Etablissements Plantin, de ‘Belgische dochter-vennootschap’ van de L.A. Het portret is gezet op een Intertype, een tussen 1920 en 1960 veelgebruikte regelzetmachine.

Nummer 34 van deze nieuwsbrief op nummer 33 geplaatst

34. (ROOS, S.H. de). OLY, P.J.W. 1877 14 September 1947. (Felicitatiekaart met portret). Gevouwen karton, bedrukt in rood, groen en zwart. 15 x 10 cm. Binnenin de tekst ‘S.H. de Roos/ grootmeester/ der grafische/ kunstenaars/ van de XXe eeuw’ en een portret.
€ 25
* Als voren, maar in verkleind formaat en zonder de naam van de maker. Het portret is helemaal opgebouwd uit de woorddelen ‘flit’ en de letters m, n, l plus leestekens – die ook in dit verkleinde formaat nog duidelijk herkenbaar zijn!

WYVEN-KNIBBELARYE

35. RYSSENIUS, Leonardus Sutor ultra crepidam, ofte den uytspoorigen secretaris ingetoomt, in een wederlegginge van sijn dol Schrift voor de hedensdaegsche nieuwigheden tegen de Formulieren onser Kerken. Genaemt, Beginselen des antichristendoms wederstaen. Door J. Steengracht, secretaris van den Raedt ter Admiraliteyt in Zeelant. Utrecht, Willem Clerck, 1675. Zonder omslag. (4), 44 p. Uit convoluut. Eerste blad wat verkleurd en versleten met verlies van 1 letter. De gedrukte opdracht ‘Aan de Edele Mogende Heeren Staten van Zeelandt’ (4 p.) die aan de titelpagina vooraf hoort te gaan, is tussen p. 42 en 43 genaaid.
€ 90
* De Latijnse titel betekent ‘Schoenmaker, blijf bij je leest’ en bedoelt dat een provinciaal ambtenaar niet uit zijn spoor moet lopen om over theologie te schrijven. Johan Steengracht (1633-1705) was secretaris van de admiraliteit van Zeeland en auteur van het boek Beginselen des antichristendoms wederstaen (1674). De theocratisch georiënteerde, Voetse predikant Ryssenius stort fiolen van toorn uit over de Coccejaan Steengracht en marcheert door diens boek heen om het regel na regel met de grond gelijk te maken.
Vol vermakelijk gescheld, zowel in het Nederlands als het Latijn, niet alleen van Ryssenius, maar ook Steengracht kon er blijkens citaten wat van: ‘Een vies, belgsieck geslacht, met gefronste wijnbrauwen, dictatoire mijnen, magistrale troinie’ versus Ryssenius’ ‘wyven-knibbelarye’. Volgens deze dominee kon de aarde niet om zijn as draaien: ‘dat indien de aerde omdraeyde, soo soude een poort van een stadt die des morgens nae het oosten leyt, des avonts na het westen leggen’. Niet in Knuttel.

36. STEWARD, Paull Gaboreau the Terrible. (Met stofomslag). Londen, George G. Harrap & Co., 1932. Linnen met stofomslag. 256 p. 3e druk. Wat scheurtjes in het omslag, maar in goede staat. Boekhandelsmerkje van de nog immer op hetzelfde adres gevestigde boekhandel Van Hoogstraten, Noordeinde 98, Den Haag.
Verkocht
* Thriller met thrilling omslag. Paull Steward is een pseudoniem van de Amerikaanse avonturenschrijver Gordon Young (1886-1948).

37. (VILLON, François) Vagebond-koning (The Vagabond King). Amerikaansche Show-operette in drie bedrijven van Rud. Friml. (Theaterprogramma uit 1933). Den Haag, Scala Theater, [1933]. 24 x 16 cm. Serie-omslag in paarsrood, zilver, oranje en zwart (ontwerp J.H.A. Peels). 20 p. Met veel advertenties (soms geïllustreerd). 1e druk. Goed exemplaar.
Verkocht
* Toneelprogramma voor deze operette, in feite een musical over het leven van François Villon, met Johannes Heesters in de titelrol! Het programma werd in Scala gespeeld gedurende de maand september 1933. Veel leuke reclame.

38. WIEG, Rogi Handgeschreven vouwkaart aan ‘Beste Jaap’ (Goedegebuure). Gesigneerd ‘Rogi Wieg’. 10,5 x 20,7 cm (in gevouwen toestaand). De kaart toont een getekend gezicht op Boedapest. In originele envelop.
€ 75
* In 1998 verscheen in de reeks Privé-domein van Rogi Wieg Liefde is een zwaar beroep, met als ondertitel ‘Persoonlijke kroniek 1997’. In ‘Zachte moederminnaar, vileine wreker’, éen van zijn colums op de website van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde schreef Goedegebuure het volgende:
‘Niet al Rogi’s literaire verwerkingen van zijn wanen en obsessies vond ik even geslaagd. Toen ik dat ik publiekelijk liet weten, maakte ik kennis met een tot dan toe onvermoede kant van zijn persoonlijkheid, die van vileine wreker. In zijn dagboek Liefde is een zwaar beroep zette hij me neer als een B-filmacteur met een mooie toekomst achter zich. Zonder mij direct daarmee in verband te brengen liet hij in dezelfde alinea een film aan zijn geestesoog voorbijtrekken waarin schijnbaar in eer en deugd levende huisvaders zich op een beboste plek langs de snelweg aan hun seksuele gerief lieten helpen door een in leer gehulde motormuis. Behalve ik kreeg ook Ton Anbeek het in deze passage voor de kiezen. Net als ik wilde deze furore makende neerlandicus per se ‘gestileerd aantrekkelijk zijn’, ‘knap, slim, een kunstwerk van vlees en bloed’. Dan mijn Tilburgse collega proximus Hugo Verdaasdonk. Weliswaar liep die erbij als een Muppet, maar hij was wel slimmer dan ik en Anbeek bij elkaar, en dat dan weer vermenigvuldigd tot de vierde macht.
Na lezing van dit fraais schreef ik Rogi een voor mijn doen zeer sereen getoonzette brief. Niet boos, niet verdrietig, eerder verbaasd. Kennelijk kwam de boodschap over, want per kerende post kwam nu de lieve Rogi weer te voorschijn. Een ridder in de literatuur, dat vond hij mij, niets minder. Daar had ik nu ook weer niet om gevraagd. Maar van ruzie kwam het nooit meer’.
Wat wij hierbij aanbieden is een print van de brief die Goedegebuure aan Rogi Wieg schreef én de bewuste reactie van Wieg.


Zoals altijd kunt u de plaatjes vergroten door erop te klikken.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 3 februari 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.119 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: