antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 987: De Schans

Kiskassen of slaapwandelen, wat is uw geliefkoosde ontspanning? I don’t care, spring van de brug, of van de schans, jij die geheim bent.
Preoccupaties met de esthetiek van boek en prent leiden niet tot een tweede 1914, maar hoogstens tot bedrijfsreclame en een plan tot mysterieuze versiering van onze woning.
Afscheid van knieën, dictatuur van woorden en daden, met een rijmsnoer van rozen!


1. BERANOVÁ, Jana Kiskassend gedicht. + Geen hemel zo hoog. 1. Breda, De Geus, 1996. 64 p.
2. Bussum, Agathon, 1983. 64 p.
Verkocht
* Twee dichtbundels van de in Tsjechoslowakije geboren dichteres, beide met handgeschreven opdracht aan Huib van Krimpen.

2. BRINKMAN, N. Voordrachten Boek. Purmerende 1885. Gelinieerd schrift met kartonnen platten en linnen rugje, waarvan 35 bladzijden beschreven zijn. Veel gebruikt, wat slijtage. Achterin is een recept geschreven voor het soepel houden van laarzen.
€ 90
* Liedjes en voordrachten in netschrift, zonder doorhalingen. Deels bekend, deels onbekend – zelf geschreven? O.m. ‘Vliegenvreugd’ van P.A. de Genestet, ‘De najaarsstormen breken los’ van Ed. Gerdes, ‘Dan weet ik er alles van’, ‘O de mannen zijn sluwerds’, maar ook varianten op ‘Het was nog nooit zo bedenkelijk heden’: ‘De koning van Beij’ren is dood/ De schrik van een ieder was groot- (…) Hij was niet heel goed bij zijn hoofd/ (…) ’t Is ook met die nieuwe weer mis’. Koning Ludwig II pleegde dramatisch zelfmoord in 1886 en werd opgevolgd door zijn broer Otto, die, inderdaad, niet heel goed bij zijn hoofd was. Actueel liedje dus.

3. CARMIGGELT, S. (inleiding), & KEUKEN, Joan van der (foto’s) Wij zijn 17. Bussum, C.A.J. van Dishoeck, [1956]. 24 x 15 cm. Garenloos. (64) p. 3e druk. Ezelsoortje.
Verkocht
* Een geruchtmakend boek, waarin het jeugdig talent Van der Keuken (vader van Teun) zijn klasgenoten portretteerde.

4. CLAUS, Hugo I don’t care. Met etsen van Reinhoud. (Met een Brief van Herman de Coninck. Met een Aantekening door Gert Jan Hemmink). Amstelveen, (AMO), 1996. 32,0 x 20,0 cm. Losse vouwbladen in omslag en linnen overslagdoos. (40) p. Met de hand gezet uit de Gill Sans en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 50 op de pers genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 25 Romeins genummerde, eveneens door Reinhoud en De Coninck gesigneerde, op Hahnemühle Buffalo gedrukte exemplaren, met zes etsen door Reinhoud (waarvan twee over twee pagina’s, door de tekst). Claus schreef I don’t care voor het eerste nummer van het Nieuw Wereldtijdschrift, dat in april 1984 verscheen en waarover oprichter Herman de Coninck uitgebreid schrijft in de aan Gert Jan Hemmink gerichte brief. AMO 125. BHC 245.A.
Bijgevoegd: Prospectus.
Deze indrukwekkende uitgave is een produkt van eendrachtige samenwerking tussen de topvaklieden schrijver Claus, graficus Reinhoud, uitgever Hemmink, drukker Elferink en binder Phoenix. Wat komt dit boek prachtig tot zijn recht op het getinte papier!

5. CLAUS, Hugo I don’t care. Zonder etsen van Reinhoud. (Met een nawoord in de vorm van een brief van Herman de Coninck en een Aantekening door de uitgever. Amstelveen, (AMO), 1996. Ingenaaid met stofomslag. (32) p. Met de hand gezet uit de Gill Sans en gedrukt door Hein Elferink in een oplage van 50 op de pers genummerde en door de dichter gesigneerde exemplaren. 1e druk. Bovenzijde omslag iets verschoten, miniem vlekje op voorzijde omslag.
Verkocht
* Eén van de 25 arabisch genummerde exemplaren op Hahnemühle Gantoise, zónder etsen van Reinhoud. AMO 125. BHC 245.A.

6. (COHEN, Fré) De Rotenbaa. Amsterdam, A.J.C., 1930. 45 x 33 cm. Gevouwen krant op krantenpapier. 8 p. Achterop een paginagrote advertentie van Fré Cohen (‘Kom over De Brug’), een advertentie voor de verkoopcentrale van de AJC, De Brug. 1e druk. Deze krant is in slechte staat: vergeeld, op de rug doormidden gescheurd, eerste blad ook horizontaal doorgescheurd en verbrokkeld, tweede en derde blad bijna doormidden, alleen het vierde blad (met de prent van Fré Cohen) is in redelijke staat.
Verkocht
* Propagandablad ter gelegenheid van de ROde TENtoonstelling en BAzAr der AJC van 11 tot 19 oktober 1930. Voorblad met tekening van Reinders, artikelen van Koos Vorrink en Ed. Polak, en een gezellige reclame voor Crematie. Maar beschouw dit efemere en uiterst zeldzame blaadje alstublieft op de eerste plaats als een fikse prent van Fré Cohen.

7. COSTER, Johanna De Bedrijfsreklame. Officieel orgaan van de Nederlandsche Vereeniging tot Bevordering der Bedrijfsreklame. Serie VII no. 1, september 1919. Amsterdam, De Bedrijfsreklame, 1918. 31 x 22 cm. Origineel geïllustreerd omslag (ontwerp J. Coster). (6), 18, (4) p. Tekstpagina’s 1-18, plus drie bijlagen op ander papier. 1e druk. Behoorlijke staat: voorblad met kleine randscheurtjes, verder zeer goed. Nietjes verwijderd.
Verkocht
* De drie losse bijlagen vertonen twee reclamewerkstukken van Johanna Coster (1893-1960), een boekomslag van Albert Klijn en een ingeplakte sluitzegel van Otto van Tussenbroek. Artikel van E. Liecken over Coster, een van J. Walldek over het einde van de Wereldoorlog en van W.F. Gouwe over nijverheidstentoonstellingen. De omslagtekening is far out.

8. DESNOS, Robert À la mystérieuse / Aan jou die geheim bent. Breda-Brachy, De Klaproos-Coquelicot, 2016. Oblong 22 x 26 cm. Stevig karton met rood linnen en koordnaaisel. 12 bladen, waarvan 11 uitklapbaar, bedrukt met rode tekst en kunst in kleuren en reliëfdruk. Gezet uit de Nobel en de Gill en gedrukt in 50 genummerde exemplaren op 180-grams Laurierpapier. Met twee paar zwarte, geparfumeerde handschoenen, een in het boek geplakt en een in een speciaal papier gevouwen, dat bedrukt is ter gelegenheid van de Prix Livre d’Artiste 2017 tijdens de 114e Salon d’Automne te Parijs, die voor dit boek werd uitgereikt. 1e druk. Als nieuw.
Verkocht
* Dit is een van de 40 voor de verkoop. Gevoelige liefdesgedichten gericht aan een onbereikbare, van de Frans-joodse schrijver Robert Desnos (1900-1945) die op het laatst van de oorlog in Theresienstadt omkwam, en over wie geweldige verhalen gaan. Zie bijvoorbeeld de bespreking in Tzum van 14 februari 2018 – niet toevallig op Valentijnsdag, want Liefde is het grote thema hier.

9. DRUKKUNST Bulletin officiel des Cours professionnels, organe trimestriel de propagande technique. Vol. 32, nr. 96, Juillet 1935. Parijs, Chambre Syndicale Typographique Parisienne, 1935. 32 x 24 cm. Origineel omslag. IV, 20 p. Met vele typografische reclamevoorbeelden, in kleuren gedrukt, en vier pagina’s geïllustreerde advertenties.
€ 25
* Modern-zakelijke vormgeving. Onder andere een advertentie met een enorme drukpers.

10. DUPLAIN, A.F. Feuillets. Numero 9. La Chaux-de-Fonds (Zwitserland), Éditions de la Syrinx, 1934. Origineel omslag met 24 losse bladen: 13 dubbele en 11 enkele: 6 grafische kunstwerken plus 5 advertenties. Samen 74 pagina’s. Gedeeltelijk in kleuren gedrukt. 1e druk. Omslag iets verkleurd.
€ 75
* Een Franstalig-Zwitsers, ongewoon jaartijdschrift, bestaande uit losse ‘feuillets’ of bladen met poëzie, proza, essays en muziek gevolgd door een gevouwen vel met 6 losse bladen waarop originele houtsneden, een linosnede en litho’s zijn afgedrukt. Aan het eind een sectie van 5 gekleurde bladen met advertenties, alle met typografie van A.F. Duplain. Bijdragen van Paul Fierens, Aldo Patocchi, Carl Spitteler, Félix Weingartner en vele anderen. Dit is het laatste nummer; het eerste verscheen in 1926.

11. (ELSKEN e.a., Ed van der). Rolf ten KATE, Paul BREMAN, W.A. ESCHAUZIER, Pi SCHEFFER, Harm MOBACH en Michiel A. de RUYTER 6 over Jazz. Kaleidoscoop van een deels miskende, deels overschatte muze. (Met foto’s van Ed van der Elsken e.a.) Zaandijk, J. Heijnis Tsz., (1958). Linnen met (wat beschadigd) stofomslag. 110 p. Geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Met, achterin los bijgevoegd, het 45-toeren grammofoonplaatje.

12. ELSKEN, Ed van der Jazz. Met teksten van Jan Vrijman, Hugo Claus, Simon Carmiggelt, Friso Endt en Michiel de Ruyter. (Parijs, Edition 7L, 2007). Karton. (20), 80, (16) p. Met 80 foto’s van Ed van der Elsken. Met, los bijgevoegd, een engelstalige bijlage met colofon (geniet, (40) p.).
Verkocht
* Facsimile-editie van de van deze klassieke beauty uit 1959 van Van der Elsken (1925-1990), oorspronkelijk verschenen bij De Bezige Bij.

13. (ERGO PERS). GEZELLE, Guido Rijmsnoer. De Prentenier & Ergo Pers, 1997. 33 x 26 cm. Ingenaaid met omslag. 33 x 26 cm. (48) p. Met vier gesigneerde linosneden van Ronald Ergo, alle beschermd met een velletje hyperfijn Japans papier. Met de hand gezet uit de Plantin en gedrukt door Rein en Ronald Ergo in een oplage van 40 genummerde en door vader en zoon gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* Luisterrijk prachtboek van een de meest vooraanstaande bibliofiele persen.

14. FIELD, Michael A Selection from the Poems of Michael Field. Londen, The Poetry Bookshop, 1923. Groen karton. 144 p. Op opdikkend papier gedrukt. Inleiding van Thomas Sturge Moore. 1e druk. Zoals altijd aan de randen verbleekt. Ex-bibliotheek-ex. van de universiteitsbibliotheek van Bristol met mooi oud exlibris en Canceled-stempels, ook met een tweede exlibris “S.J. Tanner’s book”.
Verkocht
* Keus uit de poëzie (inclusief toneel) van de Britse auteurs Katharine Harris Bradley (1846-1914) en Edith Emma Cooper (1862-1913), die samen schreven als ‘Michael Field’.

15. FIELD, Michael The Wattlefold. Unpublished poems by Michael Field. Collected by Emily C. Fortey. The Preface by Fr. Vincent McNabb. Oxford, Basil Blackwell, 1930. Groen linnen. (10), 208 p. 1e druk. Rug dof. Paginaranden ruw. Eerste schutbladen verwijderd.
€ 28
* Aanvulling van de poëzie (inclusief toneel) van de Britse auteurs Katharine Harris Bradley (1846-1914) en Edith Emma Cooper (1862-1913), die samen schreven als ‘Michael Field’. Verzameld uit rooms-katholieke tijdschriften door Emily Comber Fortey (1866-1946, baanbrekende chemicus).

16. GERHARDIE, William Pending Heaven. A Novel. Londen, Duckworth, 1930. Linnen. 272 p. 1e druk. Iets schuingelezen.
Verkocht
* Van William Gerhardie (1895-1977) werd onlangs het boek Futility uit 1922 in het Nederlands vertaald, uitgegeven bij Van Maaskant Haun. Dit is een latere psychologische roman. Zijn naam wordt hierin overigens gespeld als ‘Gerhardi’.

17. GERHARDIE, William Pretty Creatures. Londen, Ernest Benn, 1927. Linnen. (6), 194 p. 1e druk. Rug wat versleten. Exlibris van J. Alan White, ontworpen door Paul Hubner (1926).
Verkocht
* Vijf novellen. Zijn naam wordt hier eveneens gespeld als ‘Gerhardi’.

18. GRUNBERG, Arnon De man zonder ziekte. (Genummerd en gesigneerd). Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, 2012. Linnen met stofomslag en leeslint. 224 p. 2e druk (de eerste druk verscheen alleen als paperback).
Verkocht
* Oplage 300 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren, tevens voorzien van zijn duimafdruk.

19. HAAS, Gerardus de, & D.J. MACKAIJ, & W. BROES Vier leerredenen in een handschrift uit ca. 1835. Schrift met bruin gemarmerd, stevig omslag. 19,5 x 16 cm. 92 p. Van de eerste tot de laatste pagina volgeschreven in één goed leesbare hand in brune inkt. Goede staat.
Verkocht
* Een onbekende heeft deze vier leerredenen vrijwel zonder doorhalingen genoteerd, elk voorafgegaan door een titel.
1. Leerrede over Habakuk 2: vs 1. Uitgesproken den 3. Januarij 1813 door den Weleerwaarde zeer geleerde Heer Gs. de Haas (…) Amsterdam ter gelegenheid van deszelfs 50-Jarige Evangelie dienst. (25 genummerde bladzijden)
2. Leerrede over 2 Kor: 4 vs 1 uitgesproken den 7. December 1834 in de Zuiderkek door den WelEerwaarde zeer geleerde Heer D.J. Mackaij, ter gelegenheid van deszelfs 25 Jarige Evangeliedienst. (27 blz.)
3. Leerrede van de WelEerwaarde Heer W. Broes bij de vervulling van deszelfs 25 Jaarige Evang. dienst bij de Hervormde gemeente te Amsterdam, uitgesproken den 3. Febr.ii 1833 in de Westerkerk. (23 blz.)
4. Verhandeling over de 7d. Zondag. Door de Weleerwaarde Heer Gs. de Haas, Predikant te Amsterdam (1792). (14 blz.).

20. HEANEY, Seamus Preoccupations. Selected Prose 1968-1978. New York, Farrar Straus Giroux, 1980. Karton met stofomslag. 226 p. 1e druk. Stofomslag wat verbruind, met prijs van $15 op voorflap en met plakkertje en boekenlegger van The Scribner Book Store in Williamsburg, Virginia.
Verkocht
* Levendige poëtische opstellen.

22. (HESKES, Wam). W.A.P. SMIT De dichter Revius. Amsterdam, Holland, 1928. Linnen. (4), 280 p. Met portret en facsimiles. 1e druk. Vaag vlekje voorop.
Verkocht
* Prachtige, van goud schitterende boekband naar (serie-)ontwerp van Wam Heskes, die later hoorspelacteur zou worden.

22. (HESKES, Wam). LEENDERTSE, M.J., & Dr. C. TAZELAAR Christelijk letterkundige studiën. Deel III (:) Dichters na 1880. Amsterdam, Holland, 1927. Linnen.184 p. 1e druk. Heel lichte ouderdomssporen.
Verkocht
* Boekband als voren, maar met andere belettering. Essays over Boutens, Nijhoff, De Haan en Verwey.

23. INDIANA, Robert Robert Indiana. Uitnodigingskaart van Galerie Schmela, Düsseldorf. Düsseldorf, Galerie Schmela, 1966. Gevouwen blad, bedrukt in zwartwit met de nummers 1, 4, 7, 8, 9 en 0. Uitstekende staat.
Verkocht
* Uitnodiging voor de tentoonstelling van Indiana’s ‘Number Paintings’.

24. INTERBELLUM Een tweede 1914? Een oproep tot bezinning van het IAMB. Gasmaskers? Misdadigheid militarisme – 1934: neen! nooit! Nieuwe Niedorp, NSV-IAMV-Cor Lodder, 1934. Geniet. 16 p. incl. omslag. Met twee illustraties (één naar Masereel). Wat vlekjes. Horizontale vouw.
€ 30
* Ongerustheid over de bewapening door Hitler. Alleen door het pacifisme der arbeiders kan een oorlog worden voorkomen. Eenvoudige, kwetsbare brochure met mooie vormgeving.

25. JESSE, Nico, en Bert SCHIERBEEK Spanje land en volk. Utrecht, Bruna, (1955). Linnen. xvi, 64, (2) p. 64 foto’s van Nico Jesse met tekst van Schierbeek. Uitklapkaartje achterin. 1e druk.
Verkocht
* Voorin in inkt de handtekening van fotograaf Nico Jesse met datum 5-12-55.

26. KAM, J.B. De versiering van onze woning. Haarlem, Erven F. Bohn, 1886. Grijs linnen met zwarte opdruk. (4), 220 p. 1e druk. Rug wat verkleurd. Eigenaarsstempel voorin (van een leraar in Leiden). Enkele potloodaanstrepingen.
€ 25
* Vroeg boek over esthetiek in de woninginrichting.

27. LEEFLANG, Chris Honderdvijfentwintig Rozen. Een vleugje geschiedenis, wat belevenissen en overpeinzingen door Chr. Leeflang bij het verschijnen van de 125ste uitgave van de Stichting De Roos. (Utrecht, Stichting De Roos,) 1983. Ingenaaid. 48 p. Typografie Bram de Does. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren en een aantal ongenummerde exemplaren.
€ 15
* Leuk boek vol herinneringen, o.a. aan Carel Gerretson (Geerten Gossaert) en M.C. Escher. Mooi, genummerd exemplaar.

28. LEEFLANG, Chris (samensteller) Stichting De Roos. Catalogus 1961-1965. Utrecht, (Stichting De Roos), 1966. Ingenaaid. 56 p. Rijk geïllustreerd. Typografie Aldert Witte. De roos op het omslag is van V.H. (Wally) Elenbaas. Gedrukt in rood en zwart in 175 genummerde exemplaren plus een aantal ongenummerde voor informatie. 1e druk.
€ 18
* Dit ongenummerde exemplaar is op naam gedrukt van de uitgever Wim Schouten (de Bezige Bij, maar ook van de Boekenweekgeschenken). Bevat uitvoerige toelichtingen op de in de periode 1961-1965 verschenen uitgaven van Stichting De Roos.

29. MAAS e.a. (red.), Nop De schans. Literair tijdschrift. (Met 13 originele, gesigneerde kunstwerken (zeefdrukken, foto, tekening, collage) van Arno Arts, Klaus van de Locht, Koos van Tol e.a.). 1976 – 1981. Aflevering 1-5 en 7 tot en met 12. Alleen nr. 6 ontbreekt. Niet verder verschenen.
€ 175
* Het fascinerende Nijmeegse literaire tijdschrift De Schans stond onder redactie van Anton Fasel, Frans Kusters, Nop Maas en Thomas Verbogt en bevatte bijdragen van o.a. Habakuk II de Balker & H.H. ter Balkt, Pé Hawinkels, Frank Koenegracht, Frans Kusters, Nop Maas, Gerard Raat, Karel Reijnders Nicolette Smabers en Thomas Verbogt.
Bijzonder is dat vrijwel elke aflevering is voorzien van ORIGINELE KUNST van John Akimbo (afl. 1; originele foto), Koos van Tol (afl. 5; gesigneerde en genummerde (129/150) zeefdruk), Klaus van de Locht (afl. 7; originele, gesigneerde en getitelde tekening), Arno Arts (afl. 8; originele, gesigneerde en genummerde (111/200) zeefdruk/collage met stempelkunst), Boudewijn Payens (afl. 9; originele, gesigneerde en genummerde (171/200) zeefdruk), Koos van Tol (afl. 10; originele, gesigneerde en genummerde (67/200) zeefdruk), Kafàlo (afl. 11; originele, gesigneerde en genummerde (46/200) zeefdruk) en Koos Fasel (afl. 12; portfolio in gemengde techniek)
Aflevering 3 is een combinatienummer met GBK (Gelderse beeldende kunstenaars) in een oplage van duizend exemplaren en bevat vijf originele, gesigneerde zeefdrukken van Arno Arts, Jan van Krieken, Leen van Weelden, Geertjan van Oostende en Koos van Tol. Voorts illustraties van Joep de Bekker, Klaus van der Locht, Robert Terwindt e.a.
Diverse losse nummers verkrijgbaar van dit briljante typisch-Nop-Maas-tijdschrift.

30. NESCIO Boven het dal en andere verhalen. Amsterdam, Van Oorschot, 1964. Karton met stofomslag. 176 p. 3e druk. Omslag op rug verkleurd en met een vlekje.
€ 15
* Met een wervende tekst van Gerard Reve, afgedrukt in facsimile van het handschrift, op de voorste binnenflap van het stofomslag.

31. NIJLEN, Jan van De slaapwandelaar. [Den Haag], (Stols, 1948). Ingenaaid met omslag. (2), 18 p. Gedrukt in een oplage van slechts 30 genummerde exemplaren. 1e druk. Omslag langs randen wat verkleurd, maar een mooi en gaaf exemplaar
Verkocht
* Ongenummerd exemplaar. De Halcyon Pers 13. Van Dijk 819.

32. (OORTHUYS, Cas) Winternummer van de Groene Amsterdammer. 22 december 1934. No. 3003. Dictatuur? Amsterdam, N.V. De Groene Amsterdammer, 1934. 38 x 27 cm. Geniet. 44 p. Geïllustreerd. 1e druk. Hoekjes iets beschadigd, wat kleine randscheurtjes, horizontale vouw, verder mooi.
Verkocht
* Indrukwekkend omslagontwerp met fotomontage van Cas Oorthuys. Dit kerstnummer met het hoogst actuele thema is gevuld met artikelen van Emil Ludwig, Albert Helman, L.J. Jordaan en Melis Stoke e.v.a., en tekeningen van o.m. Eppo Doeve, L.J. Jordaan en Jantje (=Felix Hess). Fraaie advertenties voor wijn (met Jo Spier), Droste en Van Houten-chocola.

33. (REEN, Peter van) Woorden en daden. Oproep aan de Nederlandse Katholieken. Zonder plaats, SDAP, [1938]. 41 x 30 cm. Pamflet in krantvorm. 4 p. Geïllustreerd. In rood en zwart. 1e druk. Tweemaal gevouwen, zoals uitgegeven. In prima conditie.
€ 45
* Volgens de socialisten had de Rooms Katholieke Staatspartij (RKSP) bij de verkiezingen van 1937 verbetering van de situatie van de arbeiders geëist, maar daar vervolgens als regeringspartij niets meer aan gedaan. In deze krant wordt dat beeldend weergegeven in een ‘Drama in drie bedrijven’ met tekeningen van Peter van Reen (1901-1983) en felrode typografische accenten. Mooi en gaaf.

34. (ROL, C.). BEDRIJFSRECLAME De Bedrijfsreklame. Officieel orgaan van de Nederlandsche Vereeniging ter Bevordering der Bedrijfsreklame. Amsterdam, De Bedrijfsreklame, 1917. 31 x 22 cm. Origineel geïllustreerd omslag (ontwerp C. Rol). (32) p. Tekstpagina’s 65-81 plus 16 p. geïllustreerde advertenties. Losse bijlage: advertentie voor het Bouwkundig Woordenboek van Zwiers, ontwerp van Cornelis Rol (1877-1963). 1e druk. Matige staat: wat los en versleten, nietjes ontbreken, wat vlekjes en kreukjes.
€ 50
* Uitvoerig over de schilder en ontwerper Cornelis Rol. Ook over reclame in het stadsbeeld.

35. ROTH, Dieter Dieter Roth Blad 1/2 & Dieter Roth Blad 2/2. Nuth, Drukkerij Rosbeek, 1986. Twee grote bladen die elk tot 24 ‘bladzijden’ van 20 x 20 cm gevouwen zijn. Met illustraties. 1e druk. Keurig.
Verkocht
* Ter gelegenheid van de uitreiking van de Charles Nypelsprijs 1986 aan de controversiële Zwitserse kunstenaar (1930-1998), ook wel bekend als ‘Diter Rot’.

36. SEIFERT, Jaroslav / BERANOVÁ, Jana / MUCHA, Alfons Laat haar knieën maar m’n hoofd vermorzelen. + En vaarwel! (Twee bundels, samengesteld en vertaald door Jana Beranová).
1. Rotterdam, Jana Beranová, 1978. 20 p. Met twee illustraties naar Alfons Mucha. Gezet op de Slofpers van Emile Puettmann en gedrukt in offset op blauw papier in 300 exemplaren. Hoekjes iets aangedaan, kleine vlekjes.
2. Weesp, Agathon, 1984. 64 p.
€ 25
* Het tweede boekje met een handgeschreven opdrachtje van Jana Beranová aan Huib van Krimpen.

37. (STOLK, A. van). EWERS, Hanns Heinz Von sieben Meeren. Fahrten und Abenteuer. Berlin, Sieben Stäbe-Verlags- und Druckereigesellschaft, 1928. Gedecoreerd linnen. 350 p. 1e druk. Rug wat verbleekt en dof. Papier in het begin iets roestig, koffievlek op en om p. 57.
€ 100
* Met overgeplakt exlibris (= een vierkant zwart papier) van Ewers en een handgeschreven, gesigneerde opdracht aan A. van Stolk met toevoeging ‘siehe Seite 283!’ en datering ‘Nov. 1928’. Op die bladzij staat de titel van het verhaal ‘Von Heiligen Kanonen’, dat voorafgegaan wordt door een gedrukte brief gedateerd ‘Buitenzorg, Hotel Bellevue, 6.IV. 19…’ en begint met ‘Nein, lieber Herr v. S.’.
Het korte verhaal speelt in Nederlands-Indië en betreft oude Chinese kanonnen in Bantam en Batavia. A. van Stolk is het waarschijnlijk die in het begin en op pagina 291 enkele potloodnotities toevoegde, bij het geromantiseerde avonturenverhaal waar hij ten tonele wordt gevoerd als nuchtere, middelbare Hollandse koopman die zich door een bediende whiskysoda’s laat serveren.
Het betreft hier waarschijnlijk Abraham van Stolk Jzn. (1872-1929), directeur van het grote Rotterdamse houthandelsbedrijf, bekend van de Atlas Van Stolk.

38. (STOLK, A. van). EWERS, Hanns Heinz Fundvogel. Berlin, Sieben Stäbe-Verlags- und Druckereigesellschaft, 1928. Gedecoreerd linnen. 534, (10) p. Rug dof. Iets schuingelezen.
€ 80
* Met overgeplakt exlibris (= een vierkant zwart papier) van Ewers en een handgeschreven, gesigneerde opdracht aan Abraham van Stolk en datering ‘Nov. 1928’. Sensatieroman, onder anderen over de Belgische vliegenier Jan Olieslagers.

39. (VERMEULEN, Jan). RÜCKERT, Fr. Afscheid. (Nieuwjaarswens). Zonder plaats, eigen beheer, 1945. 11 x 11 cm. Gevouwen blad. Gezet uit de Romulus cursief en bestemd voor de vrienden en bekenden van Jan Vermeulen voor Nieuwjaar 1946. Geïllustreerd en in de originele envelop, beschreven door Vermeulen en gepost op 31 december 1945.
Verkocht
* Vertaald door Jan Vermeulen. Deze vertaling werd later opgenomen in Aan een droom vol weelde ontstegen, de bloemlezing van poëzie uit de Romantiek door Gerrit Komrij.

40. WELKE IS UW GELIEFKOOSDE ONTSPANNING? Karakter-Album. Den Haag, Blankwaardt & Schoonhoven, [1897]. Oblong 18 x 23 cm. Linnen stempelband met titel en goud en bloemen in kleuren. Ca. 96 p. blauw papier bedrukt in rood met vragen (38) zoals ‘Welken karaktertrek zie Gij het liefst in eene vrouw?’, ‘Welke is uw geliefkoosde ontspanning?’ ‘welk beroep zoudt Gij kiezen?’ ‘Zijt gij een voorstander van het Stemrecht der Vrouwen?’ Ook vragen naar die de grootste staatsman is, de grootste vorst, componist, uitvinder, held, heldin e.d.
Verkocht
* 15 vragenlijsten zijn leesbaar ingevuld en voorzien van een handtekening, tussen 1900 en 1904 plus een nagekomen uit 1950. Eén blad is door samenplakken onleesbaar gemaakt. Namen van deelnemers: J.W., J.H., N. en E.A. Verloop, Chr. Neys, A.C.H. (Wesstra-)Mackay, Charles en Josephine Pabst, H. Pit, C. Sickenga, C. de Petit, J. van Exter. Plaatsen: Den Haag en Haarlem. Men was niet voor vrouwenstemrecht, hield het meest van Grieg, Wagner, Mesdag en Israëls, las Van Lennep, Dickens en Hildebrand. Een enkeling las Couperus en Multatuli. Zuid-Afrika was in ieders gedachte, en fietsen deed men reeds graag. Boeiend zelfportret van de beter gesitueerde Nederlander in het begin van de twintigste eeuw.

41. WERELDTENTOONSTELLING 1937 Exposition Paris 1937. Arts et techniques dans la vie moderne. Revue mensuelle Nr. 4 & 5, Aout & September 1936. Parijs, Commissariat Général de l’Exposition, 1936. 30 x 24 cm. Identieke omslagen in blauw met belettering in wit, rood en zwart. 20 p. in blauw, groen en bruin gedrukt. 1e druk. Wat kleine vlekjes, maar in goede staat. Samen
€ 25
* Schitterend tijdschrift dat thematisch vertelt van de voorbereidingen van de Wereldtentoonstelling, maar ook met reportages en andere artikelen. Grote foto’s van o.a. Emeric Féher en Henri Baranger.

42. (WIJDEVELD, H.Th.) De Pauw Serie. (Compleet in 4 delen). Arnhem, Van Loghum Slaterus en Visser, 1919-1920. 17 x 18. Zijden banden met Chinese bindwijze, genaaid met garen. Met vignetten van H. Wijdeveld. 1e drukken.
€ 140
* 1. Alb. PLASSCHAERT: Het zien van schilderijen. 1919. Oranje zijde met opdruk in grijs. (98) p. Met 18 afbeeldingen. Voorzijde wat gevlekt, naam voorin. Grotendeels opengesneden.
Bijgevoegd: Alb. PLASSCHAERT: Het zien van schilderijen. 1919. Oudroze papieren omslag met opdruk in roze. (98) p. Iets verbleekt, maar mooi gaaf, en niet opengesneden.
2. Albert VOGEL: Voordrachtskunst. 1919. Groene zijde met roodopdruk. (8), 136 p.
3. P.H. RITTER Jr.: De kunst van het reizen. 1920. Blauwe zijde met opdruk in lichtblauw. (8), 74 p. Met handgeschreven opdracht van de schrijver ‘Voor mijne oude vrienden’ aan de etser Willem van Leusden en zijn vrouw Ine, gedateerd 30 december 1920.
4. Maarten DIJK: Het begrijpen van muziek. 1920. Paars linnen met opdruk in wit. (8), 112 p.
Geïllustreerd en met muzieknoten. Achterin overzicht over De Pauw Serie. Alle bladzijden opengesneden.

Een vijfde deel, van Hendrik van den Eijnde over beeldhouwkunst, werd aangekondigd maar verscheen niet. 5 stuks decoratieve Wendingen-typografie.

43. (WIJNBERG, Nicolaas). DRESDEN, Sem François Villon (opera). & Manuel de Falla: Le Tricorne (opera). [Amsterdam], Holland Festival, 1958. A4-formaat. (16) p. plus los vouwblad met de tekst in het Engels. Met 5 originele litho’s, een over twee pagina’s en 4 paginagroot van Nicolaas Wijnberg, plus twee reproducties van portretten (van Dresden en De Falla). 1e druk. Netjes.
€ 45
* Kleurrijk programmaboek voor de opvoering tijdens het Holland Festival; met bijdragen van o.a. Lex van Delden en Jan Mul.

44. (WORM, Piet) Het Plan. Samengesteld door de redactie van het tijdschrift der architectengroep “De 8” te Amsterdam en de Vereniging “Opbouw” te Rotterdam. Typographie Piet Worm. Premie 1936. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1936. 28 x 22 cm. Ringband. 66, (22) p. Zeven hoofdstukken geïllustreerde tekst van o.a. Mart Stam, H. Mastenbroek, Koen Limperg en C. Zwikker, gevolgd door een Naamlijst voor Handel en Industrie in de Bouwvakken (4 bladen) en 18 geïllustreerde advertentiebladen, verscheidene met schitterende fotocollages, aan de rand voorzien van duimgaten. 1e druk. Deze uiterst kwetsbare, vormgevingstechnisch verbazende uitgave is in goede staat: intact en niet gekreukt. Bij de ringband bovenaan is het papier een weinig versleten. Enkele bladen van de Naamlijst zijn aan elkaar geplakt en de achterkant is iets vergeeld.
€ 85
* Typografisch zeer opvallende uitgave in een soort illustratieve zakelijkheid met opmerkelijke lichtpaarse steunkleur. Binnenin veel wit-op-zwartschema’s voor bouwkunde en architectuur. Opmerkelijk!

45. (ZWIERS, Lambert) Bedrijfsreklame. Officieel orgaan van de Nederlandsche Vereeniging tot Bevordering der Bedrijfsreklame. Serie IV no. 3, mei 1918. Amsterdam, De Bedrijfsreklame, 1918. 31 x 22 cm. Origineel geïllustreerd omslag (ontwerp L. Zwiers). (28) p. Tekstpagina’s 161-178, 6 ongenummerde over plagiaat plus geïllustreerde advertenties. Losse bijlagen met werk van de architect, ontwerper en schilder Lambert Zwiers (1871-1953). 1e druk. Matige staat: voorblad los en versleten, nietjes ontbreken, wat vlekjes en kreukjes.
Verkocht
* Drie bijlagen in kleurendruk van Zwiers: een behangontwerp, een conservenpotetiket en een reclamezegel, begeleid door een artikel van W.F. Gouwe. Maar ook een artikel van W.H. de Buisonjé over plagiaat, waarin hij de tekenaar John Janssens overtuigend aan de kaak stelt met twaalf exact gekopieerde reclametekeningen ter vergelijking.


Zoals altijd kunt u de plaatjes vergroten door erop te klikken.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 februari 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: