antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 996: Arthur Rimbaud

Op 11 en 12 juni vindt – eindelijk! – de Amsterdam International Antiquarian Book Fair weer plaats in het Marriott Hotel in Amsterdam. Wij zullen ons daar presenteren met een zeer bijzondere collectie rond éen van de grootste aardbevingen uit de wereldliteratuur: het enfant terrible van de poëzie, Arthur Rimbaud. Eerste uitgaven, luxe-edities, curiosa en extra aandacht voor bijzondere uitgaven van Rimbaud uit Nederland. In deze nieuwsbrief een voorproefje: zes van de vroegste titels van Rimbaud – alle zes legendarische boeken, het nec plus ultra voor de Rimbaldien.

– een Franstalige versie van deze nieuwsbrief vindt u hier / ici est disponible une version française –


1. RIMBAUD, Arthur Une saison en enfer. Brussel, Alliance Typographique (M.-J. Poot et Cie), 1873. Origineel omslag. 54 p. 1e druk. Omslag met vage, minimale foxing, maar in uitstekende conditie (zoals het hoort).
€ 16.000
* Rimbauds eerste boek, een verzameling gedichten en poëzie in prozavorm. Zeer fraai, ongeopend exemplaar, in originele staat bewaard in een portfolio van verguld marokijn, die beschermd is door een verguld marokijnen overslagdoos (Binderij Phoenix).
Het verhaal is bekend: in de zomer van 1873, na de breuk met Verlaine, schrijft Rimbaud in de buitenhoeve van zijn moeder in Roche Une Saison en Enfer. Hij laat het boek in eigen beheer drukken door de Brusselse drukker Jacques Poot maar betaalt de nota niet, waarna de gehele oplage naar de zolder van de drukkerij verhuist. In 1901 wordt de resterende voorraad daar gevonden door de Belgische bibliofiele advocaat Léon Losseau, die meteen een aantal beschadigde exemplaren vernietigt. Pas in 1914 brengt Losseau zijn verhaal naar buiten. Petitfils I, 1.

2. VERLAINE, Paul Les poètes maudits. Tristan Corbière. Arthur Rimbaud. Stéphane Mallarmé. (Getruffeerd met drie portretten buiten de tekst). Parijs, Léon Vanier, 1884. Verguld halfmarokijn met gemarmerde platten. 56 p. Gedrukt in 253 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Met de portretten van Corbière, Rimbaud en Mallarmé op Chinees papier. Op pagina 17 tot en met 41 verhaalt Verlaine over Rimbaud, gelardeerd met poëzie. Het is de eerste uitgave van de beroemde gedichten Voyelles, Oraison du soir, Les Assis, Les Effarés, Les Chercheuses de poux en Le Bateau ivre.

3. RIMBAUD, Arthur Les illuminations. Notice par Paul Verlaine. Parijs, Publications de La Vogue, 1886. Verguld halfperkament (nette, wat saaie privéband; oorspronkelijk omslag niet meegebonden). 104 p. Gedrukt in 200 genummerde exemplaren. 1e druk. Platten wat verkleurd.
Verkocht
* In 1886 werd Les Illuminations, buiten medeweten van Rimbaud, gepubliceerd in het tijdschrift La Vogue van Gustave Kahn. Kort daarop volgde de boekuitgave, een bibliofiele uitgave in 200 exemplaren met een kort voorwoord van Verlaine, die aanvankelijk slecht verkocht. Petitfils I, 2.

4. VERLAINE, Paul Les poètes maudits. Nouvelle edition. Ornée de six portraits par Luque. Tristan Corbière. Arthur Rimbaud. Stéphane Mallarmé. Marceline Desbordes-Valmore. Villiers de l’Isle-Adam. Pauvre Lélian. Parijs, Léon Vanier, 1888. Verguld halfmarokijn met gemarmerde platten (gesigneerd Ad. Lavaux; origineel omslag en rug meegebonden). (4), 104 p. Kop verguld. Gedrukt in 600 exemplaren. 2e, vermeerderde uitgave.
€ 600
* De eerste druk van Les poètes maudits verscheen in 1884 in een oplage van 253 exemplaren, met werk van Arthur Rimbaud, Corbière en Mallarmé. Het was de eerste boekuitgave van een aantal beroemde gedichten van Arthur Rimbaud. Deze tweede druk werd uitgebreid met twee gedichten van Rimbaud die hier voor het eerst verschenen en met portretten en werk van Marceline Desbordes-Valmore, Villiers de l’Isle-Adam en ‘Pauvre Lélian’ (anagram van Paul Verlaine).

5. RIMBAUD, Arthur Reliquaire. Poésies. Préface de Rodolphe Darzens. Parijs, L. Génonceaux, 1891. Verguld halfmarokijn met gemarmerde platten (gesigneerd H. Blanchetière; origineel omslag en rug meegebonden). XXVIII, 152 p. Kop verguld. 1e druk. Kras op voorplat, verder een uitstekend exemplaar, compleet met het omslag, de eerste titelpagina en het voorwoord van Rodolphe Darzens.
€ 5500
* Dit exemplaar is getruffeerd: het is verrijkt met het portret van Rimbaud door Armand Coussens, gesigneerd en genummerd ’46/50′, dat oorspronkelijk gemaakt was voor het boek van Marcel Coulon, Problème de Rimbaud, poète maudit (1923).
De eerste bundeling van Rimbauds poëzie, geschreven in de jaren 1870-1872 en verschenen in 1891, terwijl de dichter op zijn sterfbed lag in Marseille. Een deel van de oplage werd kort na verschijnen uit de handel genomen en een jaar later opnieuw in de handel gebracht, zonder het voorwoord van Darzens en met een ander omslag. Het exemplaar dat wij aanbieden is van de eerste oplage, mét het voorwoord en voorzien van het eerste omslag. Petitfils I, 3.

6. RIMBAUD, Arthur Poésies complètes. Avec préface de Paul Verlaine et notes de l’éditeur. Parijs, Léon Vanier, 1895. Verguld halfmarokijn met gemarmerde platten (gesigneerd Ad. Lavaux; origineel omslag en rug meegebonden). (4), 104 p. Kop verguld. Gedrukt in 600 exemplaren. 2e, vermeerderde uitgave.
€ 1800
* De eerste uitgave van Rimbauds poëzie in boekvorm verscheen in 1891 onder de titel Réliquaire (zie het vorige nummer in deze nieuwsbrief). Deze editie uit 1895 is vermeerderd met tien ongepubliceerde gedichten. De twee portretten van Rimbaud door Verlaine worden hier voor het eerst gepubliceerd (Petitfils IX, II, 1a, 1 en 2), evenals het voorwoord door Verlaine en de ‘Notes de l’éditeur’ van Vanier. Petitfils I, 5.


Alle foto’s zien er veel beter uit wanneer u erop klikt

Wij staan op de Amsterdamse antiquarenbeurs, de eerste in drie jaar! We zouden het zeer op prijs stellen om u allen daar te ontmoeten. Schrijft u het in uw agenda? 11 en 12 juni in het Marriott Hotel bij het Leidsebosje.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 12 mei 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.057 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: