antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 997: Bezonken

Wij zijn getroffen door het overlijden van Jeroen Brouwers, en dat gaf aanleiding tot deze nieuwsbrief waarin verschillende thema’s aan de orde komen, ook de dood. We zien een aantal uitgaven van de Arethusa-pers van Herber Blokland (Arethusa was een stroomnimf – een stroom die een loopje neemt met de dood): het zijn vertalingen van J.C. Ebbinge Wubben, waarvan enkele in schitterende vormgeving van Bram de Does.

Wat ook nadert, is de Amsterdam International Antiquarian Book Fair die weer plaatsvindt in het Marriott Hotel in Amsterdam op 11 en 12 juni aanstaande. Komt u ook? Wij tonen daar Rimbaud, maar ook Van Krimpen (op deze webpagina vindt u een eerste Van Krimpen-overzicht) en nog veel meer…


1. ALI COHEN, L. Eros in Reykjavik. Amsterdam, Querido, 1931. Rood linnen. Gezet uit de Lutetia van J. van Krimpen en gedrukt in rood en zwart op getint Hollandsch papier van Pannekoek in een oplage van 340 genummerde exemplaren. Niet afgesneden. (2), 222 p. 1e druk. Rug wat verbleekt en aan kop en voet licht beschadigd, iets schuingelezen.
Verkocht
* Een ongewone roman over een zeereis naar IJsland, geschreven door een Haarlemse homoseksuele advocaat met letterkundige belangstelling. Dit is zijn meest ambitieuze werk. De legendarische danser Vaslav Nijinsky speelt er een belangrijke rol in. ‘Eros’ is de naam van het schip. == We hebben van deze titel tevens een luxe-exemplaar met bandstempeling van Jan van Krimpen. Dat kost € 275.

2. ANNUNZIO, Gabriele d’ Hydravions Savoia – Aeroplanes Savoia. Sesto Calende, Società Idrovolanti Alta Italia (S.I.A.I.), [1922]. 33 x 24 cm. Ingenaaid. 48 p. Rijk geïllustreerd. Gedrukt in bruin, alle tekstpagina’s in oranje kader. In het Frans. Omslag wat stoffig en verbruind, achterkant heeft kleine deukjes. Met los inliggende persfoto van D’Annunzio, een beetje scheef en gebruikt, met stempel ‘Photograph from Wide World Photos’ en ‘Aug 15 1922’.
€ 125
* Handelscatalogus voor vliegboten met foto’s en schema’s van diverse modellen. Onder de vlag van Gabriele d’Annunzio, een man van kracht en durf, die niet alleen beroemd was als auteur en vlieger, maar in die tijd ook een populaire held in Italië omdat hij zich in Fiume (Rijeka) in een politiek avontuur had gestort. De centerfold van deze catalogus bestaat uit een grote reproductie van een brief van D’Annunzio uit Fiume. Ook met plaatjes van krantenberichten over de vliegtuigen.

3. BOUTENS, P.C. (vert.). AISCHYLOS Doodenoffer. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1919. Linnen. 56 p. Gedrukt in paars en zwart in een oplage van 600 exemplaren. Bandontwerp en initialen van S.H. de ROOS. Met leeslint. Band heel licht verschoten. Onleesbare handtekening in potlood voorin.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven verjaardagsopdracht van Boutens aan de schilder Willem van Konijnenburg: ‘Aan W.A. van Konijnenburg/ met onveranderlijke waardeering en/ genegenheid/ van zijn vriend/ P.C. Boutens./ 11 Febr. 1922.’ Van Boutens zijn verschillende bijkans gelijkluidende opdrachtexemplaren aan Van Konijnenburg bekend. De kunstenaar schilderde in 1914 een opvallend portret van Boutens, waarop de dichter zijn innerlijk lijkt te peilen. Cat. Brusse 404. Rijkse 2.59.

4. BOUTENS, P.C. (vert.). AISCHYLOS Prometheus geboeid. Uit het Grieksch van Aischylos in Nederlandsche verzen overgebracht door P.C. Boutens. [Den Haag, eigen beheer], (1914). Ingenaaid met perkaline-omslag. (8), 64 p. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 70 exemplaren op geschept Hollandsch papier. [2e druk; 1e druk in deze vorm]. Ongewoon goed exemplaar zonder beschadigingen.
€ 80
* ‘Wij zijn gekomen tot der aarde grensver plein. De baan van Skythia, de onbetreden eenzaamheid.’ Mooie, plechtige, vroege bibliofiele editie van Boutens. Perkaline is extreem gevoelig voor vocht en verkleuring, maar dit exemplaar is mooi, en de rug is helemaal compleet. Rijkse 2.38.

5. (BOUTENS, P.C.). GRIERSON, H.J.C. The Flute. With other Translations and a Poem by H.J.C. Grierson. (Warlingham, The Samson Press), 1931. Halflinnen met geïllustreerde platten en titeletiketje op de rug. (4), 40 p. Met de hand gezet uit de Caslon Old Face en gedrukt door J.M. Shelmerdine en Flora Grierson op zwaar, handgeschept papier in een oplage van 120 exemplaren.
€ 75
* Bevat naast een oorspronkelijk gedicht van H.J.C. Grierson ook door hem in het Engels vertaalde gedichten van J.M. de Héredia, P.C. Hooft, Joost van den Vondel en drie vertaalde gedichten van P.C. Boutens: ‘The House of Dreams’, ‘Love’s Hour’ en ‘The Morning Nightingale’. Rijkse 4.3.

6. BROUWERS, Jeroen Bezonken rood. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1981). Linnen met stofomslag (op rug flink verschoten, als vrijwel altijd). 132 p. 1e druk.
Verkocht
* Bijgevoegd: ansichtkaart van antiquariaat Demian naar aanleiding van de tentoonstelling ‘de manuscripten van Jeroen Brouwers’. Op de beeldzijde een foto van Brouwers door Herman Selleslags, op de andere zijde gesigneerd door Selleslags.

7. BROUWERS, Jeroen De laatste deur. Essays over zelfmoord in de Nederlandstalige letteren. (Met handgeschreven opdracht aan Wim Hazeu). (Amsterdam, De Arbeiderspers, 1983). Linnen met stofomslag. 536 p. 1e druk. Flink wat roest op de kop.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur uit de eerste dagen na verschijnen: ‘voor Wim Hazeu/ om hem te danken/ Jeroenbrouwers/ Amsterdam, 18.XII.1983’. Wim Hazeu, die tienmaal in het register van De laatste deur voorkomt, wordt op pagina 77 van het boek ook in druk bedankt. Op het voorste schutblad schreef Hazeu zijn naam. Onbelangrijk weetje: Wim Hazeu werd geboren op 28 april 1940 en is daarmee precies twee dagen ouder dan Jeroen Brouwers, die geboren werd op 30 april 1940.

8. BROUWERS, Jeroen Es ergo sum. (Gesigneerde bibliofiele uitgave). (Zutphen, Ad ten Bosch, 1982). Ingenaaid in los omslag. 8 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt op 150 grams Hollands druk getint vergé in een oplage van 110 genummerde en gesigneerde exemplaren. Met – los bijgevoegd – de tekst in facsimile van het handschrift. 1e druk. Omslag (als vrijwel altijd) deels verschoten.
Verkocht
* Deze uitgave werd geschreven als begeleidend woord bij Mulisch’ verzenbundel Opus Gran en verscheen bij wijze van hommage aan Harry Mulisch, ‘die op 23 oktober 1982 aanwezig was in boekhandel Van Someren & Ten Bosch te Zutphen om er zijn roman De aanslag te signeren’.

9. BROUWERS, Jeroen Kalenders. (Met als frontispice een portretfoto van Herman Selleslags). Woubrugge/ Den Haag, Avalon Pers/ Statenhofpers, 1999. Linnen. 24 p. Gezet uit de Romulus en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 170 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. De lijm van de foto is uitgewerkt.
Verkocht
* Bijzonder mooi uitgegeven voorpublicatie uit Brouwers’ meesterlijke roman Geheime kamers.

10. BRUGMAN, Til Even anders. Vier rabbelverzen. (Bezorgd en toegelicht door W. de Graaf). Woubrugge, Avalon Pers, (1989). 25 x 15 cm. Ingenaaid met stofomslag. (24) p. Gezet uit de Centaur en gedrukt in groen en zwart in een oplage van 80 exemplaren.
Verkocht
* Nonsenspoëzie uit 1926 en 1927: ‘Moeder Twijfel’, ‘Wie meinen Sie’ (opgedragen aan Hannah Höch), ‘Even anders’ en ‘Alkoholisch Nachtlied’.

11. CLAUS, Hugo Jours de Canicule. Traduit du néerlandais par Maddy Buysse. Parijs, Fasquelle, (1954). Ingenaaid. 200 p. Onafgesneden. 1e druk.
€ 22
* Franse vertaling van De hondsdagen (1952).

12. (COHEN, Fré) Troelstra-oord. Gedenkboek uitgegeven ter gelegenheid van de opening van ’t Troelstra-Oord op den Vrijenberg te Beekbergen – 13 Aug. 1927. Amsterdam, N.V. Drukkerij Vooruitgang, 1927. 32 x 25 cm. Halfleer met vergulde zwart-linnen platten. Rode gemarmerde schutbladen. (2), 110 p. Kop verguld. Gedrukt in rood en zwart op zwaar geschept papier in 1000 genummerde exemplaren. Met illustraties (deels in kleuren, o.a. van glas-in-loodramen) geplakt op bladen zwaar bruin papier (5) en 8 p. foto’s op kunstdrukpapier. Twee speciaal gemaakte houtsneden van Johan van Hell. Bandstempel en initialen van Fré Cohen. Met originele handtekening van Frederik van de Walle (secretaris-penningmeester); de overige handtekeningen in dit boek zijn facsimiles. 1e druk. Goede staat.
Verkocht
* Rijk uitgevoerd gedenkboek verschenen bij de opening van het Troelstra-Oord voor vakantie en studie van de leden van de arbeidersbeweging. Met tekstuele bijdragen van o.a. H.P. Berlage, J.F. Ankersmit, Frederik van de Walle, Jan van Zutphen en Henri Polak. Deze kunstrijke ‘arbeiderskathedraal’ ging reeds in 1955 bij een brand verloren, waarmee dit boek een sterke documentaire waarde kreeg. Zeer luxueuze uitgave die kon verschijnen omdat alle medewerkers belangeloos werkten. Exemplaar met een laag nummer: 34.

13. DAM, Bram van Mooie vrouwen. Amsterdam / Soerabaia, Gebr. Graauw, (eind jaren 20). Linnen. 208 p. 4e druk. Kleine vlekjes op de band. Iemand schreef een grote R bovenaan de titelpagina. Verder mooi.
Verkocht
* Onderhoudende, typisch ‘Haagse’ roman, onder pseudoniem geschreven door de journalist Willem C. Tengeler (1853-1911). Verleiding, onstuimig Indisch bloed, abortus, kalme dokters en een toegejuichte moord… In 1905, toen het boek voor het eerst werd gepubliceerd, gold Mooie vrouwen als pornografie. Moderne ogen herkennen de clichés, maar het spannende boek schenkt toch een fijne historische bril op minder vanzelfsprekende gebeurtenissen uit de overzichtelijke tijd van onze overgrootouders. En deze populaire roman is schier onvindbaar.

14. DANSER, J.G. Gedichten. (Met een naschrift door Jan Greshoff en een Bibliografische notitie en opgaaf van varianten door J. van Krimpen). Bussum, Van Dishoeck, 1922. Ingenaaid. 60 p. Niet afgesneden. 1e druk. Rug verbruind.
€ 60
* Exemplaar met ingeplakte signatuur van de jonggestorven dichter op pagina 9. Handtekeningen van Danser (1893-1920) zijn zeldzaam. Jan Gustaaf Danser was bevriend met Greshoff en met Jan van Krimpen, die zijn medestudent was geweest op de Haagse kunstacademie. Liefhebbend en ontroerend naschrift.
Een exemplaar zonder handtekening, en afgesneden (dus iets kleiner), is beschikbaar voor € 15.

15. DICKENS, Charles Helena en andere verhalen uit de Household Words. (&) Novellen uit de Household-Words. Amsterdam, Gebroeders Kraaij, 1852, (&) Utrecht, W.H. van Heyningen, 1852. Twee boeken in één band. 23 x 14 cm. Halfleer met gemarmerde platten. (4), 300 p. met gelithografeerde titelpagina, waarop een gekleurde lithografie van Charles Rochussen; 280 p. met gelithografeerde titelpagina, waarop een ongesigneerde lithografie in zwart-wit. Beide litho’s zijn gedrukt door C.W. Mieling. 1e drukken. Rug wat versleten. Reclamezegeltje (Dickens 100 jaar, 1912) op binnenkant voorplat geplakt. Wat roest. Lichte rookgeur.
€ 160
* Schaarse eerste drukken van Nederlandse Dickensvertalingen, met kortere en langere verhalen uit Dickens’ tijdschrift Household Words.

16. GARCIA LORCA, Federico Les Nègres. Texte espagnol & traduction par Guy Lévis Mano. Parijs, GLM, 1946. 25 x 20 cm. Ingenaaid met flappen. 36 p. Gezet uit de Bodoni en gedrukt in 550 genummerde exemplaren. Tweetalige uitgave (Spaans in cursief en Frans in romein).1e druk van deze vertaling. Omslag heel licht verkleurd, maar gaaf en mooi.
€ 120
* Dit is een van 25 van A-Z geletterde exemplaren op vélin du Marais, met paraaf van vertaler-uitgever Guy Lévis Mano!

17. GEZELLE, Guido Kerkhofblommen. Amsterdam, Veen, [ca. 1902]. Gemarmerd karton. (4), 60 p. Met titelpagina, illustratie en drukkersmerk van Jules de Praetere gedrukt in geel. Gedrukt met de handpers op geschept papier door Julius de PRAETERE. Uitgeversmerk (met boekenkast) op beide schutbladen. Kwetsbaar rugje ligt los in het boek. Aan de randen iets gesleten. Naam en datum op p. (2): J.C. van de Weijer, 1922. Blindstempel van Ger Kleis achterin.
Verkocht
* Proza en poëzie van Gezelle in dit bijzonder mooi uitgevoerde boekje. Ook met ‘Bezoek bij ’t graf’ en ‘Het kindeke van de dood’. Helaas beschadigd.

18. GORTER, Herman Mei. Een gedicht. Amsterdam, W. Versluys, 1889. Gedecoreerd linnen. (4), 194 p. 1e druk. Rug wat verbleekt en aan de boven- en onderrand versleten. Hoeken gebutst. Naam vorige eigenaar op schutblad (C. Dommering, in blauw potlood), en een merkje van de Groninger boekhandel J. Römelingh.
€ 295
* Aardig exemplaar van de lenteklassieker, niet top, maar helder bebloemd.

19. GOUT, Cor Ode aan den Haag. Woubrugge, Avalon Pers, 2005. Verguld linnen met vliegende ooievaar in goud. (36) p. Gezet uit de Lutetia en gedrukt op Simili Japon in een oplage van 500 exemplaren. 1e druk.
€ 15
* Poëzie van Cor Gout met Haagse couleur locale, een uitgave ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Achterberg.

20. GRAFT, Guillaume van der In het kerkje van George Herbert te Bemerton. Houten, Green Escape Press, 1994. Oblong 14 x 16 cm. Cahiersteek. 16 p. Een gedicht uit de bundel ‘Een stadsmens’, maar voor de onderhavige uitgave door de dichter herzien. Met een vertaling in het Engels en het Latijn! Met de hand gezet uit de Libra door Henk van Otterloo en in blauw en zwart gedrukt in 50 exemplaren.
Verkocht
* Gesigneerd door de dichter. Ontroerend boekje.

21. HAMMACHER, A.M. Amsterdamsche Impressionisten en hun kring. Amsterdam, Meulenhoff, 1941. 27 x 20 cm. Origineel zwart heelmarokijn. 124 p. Kop verguld. Met 68 reproducties op kunstdrukpapier. 1e druk. Een enkel plekje op het leeer.
Verkocht
* Dit is een van 30 genummerde exemplaren gedrukt op Oud-Hollandsch papier van Van Gelder (nr. 8). Bijzonder boek met veel aandacht voor Breitner, Verster, Isaäc Israëls, Willem Witsen, Van Looy, Eduard Karsen en Suze Robertson. Degelijke tekst van de kunsthistoricus Bram Hammacher (1897-2002) die in 1947 directeur van het Kröller-Müller Museum zou worden. Prachtuitvoering in zwart leer.

22. HEEZEN, Charley van Anders. Den Haag, Luctor et Emergo, 1918. Linnen (bandontwerp Willem Arondéus). 250 p. Voorwoord van J.L. Walch. 1e druk. Band vooral aan de achterkant ontsierd door tropische insekten. Rug vlekkig.
€ 275
* Oer-roman van de LHBT-homo-emancipatie in Nederland. Na een lange strijd met zichzelf en met de veroordeling door anderen vormen de helden van dit boek een gelukkig paar! En dat in 1918. Geschreven door een van de vroege Nederlandse emancipatoren, een trouwe medewerker van Jacob Schorer: Charley van Heezen alias J.H. (Henri) François (1884-1948) was een altijd idealistische schrijver, in zijn jeugd betrokken bij de Rein Leven-beweging, vanaf ca. 1909 actief in de homo-emancipatoire beweging. Spoedig was hij een van de schaarse medewerkers van het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee en in 1915 verscheen zijn brochure Open brief aan hen die anders zijn dan de anderen. Door een hunner. Al eerder had hij een aantal verhalen en romans gepubliceerd onder zijn eigen naam, die zich onderscheiden door betrokkenheid bij sociale problemen. Scherp voelde hij ook het onderscheid tussen blank en Indo – François werkte tientallen jaren in Indonesië als Indisch ambtenaar, en hij stond al in 1910 in contact met de beweging voor Indonesische zelfstandigheid.
In 1918 en 1922 verschenen zijn beide idealistische romans over homoseksualiteit. Anders is de eerste Nederlandse roman over homoseksualiteit met een positieve tendens en daarmee een belangrijk monument. Ondanks de schade aan de band komt het prachtige jugendstil-bandontwerp van Willem Arondéus prima tot zijn recht.

23. HEEZEN, Charley van Het masker. (Schrijver van “Anders” en van den “Open brief aan hen die anders zijn dan de Anderen”). Den Haag, Luctor et Emergo, 1922. Linnen (bandontwerp door Eduard Veterman). (2), 222 p. 1e druk. Enkele schaafplekjes op de bandtekening en vlekjes op rug en achterplat. Wat schuingelezen.
Verkocht
* François’ tweede en laatste homo-tendensroman, waarin hij de gebeurtenissen rondom de eerste vertoning van de film Anders als die Andern (Magnus Hirschfeld, 1920) op effectieve wijze beschreef. Ook het beruchte Haagse zedenschandaal van 1920 komt in dit boek indringend aan de orde. De bandtekening met een gestileerde acteur die beschuldigend een toneelmasker opheft is sterk verwant met de Toorop-achtige mansfiguur die de handen als een gekruisigde hooghoudt op de band van Van Heezens voorafgaande boek Anders (zie nr. 22), maar de ontwerper is toneelkunstenaar Eduard Veterman, niet de eenling Arondéus.

24. HEYTING, August Van dood en leven. Amsterdam, D. Coene, [1915]. 16 x 11 cm. Ingenaaid. 64 p. Omslagtekening en boekversiering Chris LEBEAU. Geheel in groen gedrukt. 1e druk. Omslag, eerste en laatste pagina verkleurd. Binnenin roestig.
€ 65
* Met opdracht van de schrijver aan de journalist en recensent van de Provinciale Zwolsche Courant, Martin Werkman. Met enkele verrassende gedichten en Haagse couleur locale, o.m. over de Stadhouderslaan, de Scheveningsche Bosjes en het Haagsche Bos (na de storm van 1911). Karikaturaal expressief omslag en curieuze titelpagina van Lebeau.

25. HÖLDERLIN, Friedrich Zeven gedichten uit de laatste levensjaren. (Met een originele, genummerde en gesigneerde ets van Reinder Homan). (Met een vertaling door J.C. Ebbinge Wubben). (Baarn, Arethusa Pers/ Herber Blokland, 1988). Ingenaaid met omslag. (24) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 90 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Tweetalige uitgave met landschapsets van Reinder Homan. De bescheiden kunsthistoricus J.C. Ebbinge Wubben (Coert voor zijn vrienden, 1915-2014), was aanvankelijk assistent van prof. Willem Vogelsang en na de oorlog langdurig directeur van museum Boijmans Van Beuningen. Na zijn pensionering in 1978 verschenen enkele poëzievertalingen.

26. KATTENBURG & Co. N.V. Hollandia-Fabrieken Kattenburg & Co. Amsterdam, Bureau Industria, (1919). Themanummer van het tijdschrift Neerlands Welvaart. 31 x 25 cm. Geniet. 22 p. Tekst van A.J. Bothenius Brouwer. Met foto’s. 1e druk. Netjes.
€ 35
* Vooral over de nieuwe kledingfabriek van de Joodse ondernemersfamilie Kattenburg in Amsterdam-Noord, en over de voorgeschiedenis van het bedrijf. Dit tijdschrift was bedoeld om Nederlandse bedrijven aan het volk voor te stellen en heeft documentaire waarde. Met mooie foto’s van de verschillende afdelingen, waar allerlei medewerkers op te zien zijn.

27. KOMRIJ, Gerrit Invitatie. Den Haag, Letterkundig Museum, 2004. 15,0 x 15,0 cm. Vouwblad met ingebouwd opklapbaar venstertje (‘piep show’). Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in rood en zwart door de Uitvreter op 190 grams Tivoli karton [in een oplage van 250 exemplaren]. 1e druk.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de opening van de aan Gerrit Komrij gewijde tentoonstelling op 26 maart 2004. Dit exemplaar is op die dag gesigneerd!

28. LANGE, L. van De donkere aarde. Roman. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1924. Ingenaaid. 244 p. Niet opengesneden. 1e druk. Zeer gaaf.
€ 25
* Leendert van Lange (1894-1945) studeerde letteren in Leiden. Deze roman speelt grotendeels in Venetië. Cat. Brusse 517.

29. LIMBURG BROUWER, P. van Over de kikvorschen van Aristophanes. Zonder plaats of uitgever, [1833]. Cahiersteek met omslag van marmerpapier. 40 p. Niet afgesneden. 1e druk. Omslag wat versleten en aan de binnenkant gevlekt. Ezelsoortjes.
€ 60
* Op de binnenkant van het vooromslag een handgeschreven opdracht: ‘den WelEdgeb. Heer J. Bakker/ vandenschrijver.’ Toespraak voor het Genootschap voor Uiterlijke Welsprekendheid te Amsterdam door de briljante classicus Petrus van Limburg Brouwer (1795-1847). Met enkele vertaalde fragmenten.

30. MORGENSTERN, Christian Een kleine zoögrafie. Tweemaal zeven gedichten over dieren. (Vertaald door J.C. Ebbinge Wubben). Baarn, Arethusa Pers, (1988). Ingenaaid. 44 p. Gedrukt door de Stamperia Valdonega in Verona in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
€ 20
* Middernachtsmuis, Nasobeem, Waterezel, Steenos, Mopshondenleven, Drieachtste haas – voor de nieuwsgierige amateurzoöloog. H.C.-exemplaar. Arethusa 86.

31. MUSSET, Alfred de Fantasio. A Comedy in Two Acts. Translated by Maurice Baring. Zonder plaats, The Pleiad, 1929. 28 x 19 cm. Fijn linnen. (6), 66 p. Met twee handgekleurde illustraties (op zwaarder papier, in pochoir) en tien lithografieën in zwartwit van Fernand Giauque. Gezet uit de Lutetia van J. van Krimpen en gedrukt door Joh. Enschedé en Zonen in Haarlem in 550 genummerde exemplaren. Band deels iets verbleekt en met een hoekbutsje. Waterstreepje achterin.
€ 50
* The Pleiad was een privé-uitgeverij van de Amerikaanse typograaf Frederic Warde (de echtgenoot van de formidabele Beatrice Warde), die in de jaren twintig en dertig veel in Europa reisde en o.m. met Giovanni Mardersteig samenwerkte. Fernand Giauque (1895-1973) was een Zwitserse schilder. Is dit nu een Nederlandse of een Amerikaanse uitgave? De stijl is meer Amerikaans, al is het boek dan in Nederland gedrukt.

32. NOTERMANS, Jef De Mosaanse minnezanger Henric van Veldeke. Maastricht, ‘De Nachtuilen’ (J.W. Veltman), 1958. 34 x 22 cm. Ingenaaid. 48 p. Met een portret van Hub. Levigne. Gezet uit de Lutetia van Jan van Krimpen en gedrukt in rood, blauw en zwart op Pro Patria-papier van Van Gelder in 160 genummerde exemplaren. 1e druk. Goed exemplaar.
€ 45
* Dit is nummer 3 van de oplage, wellicht bestemd voor de dichter Paul Haimon, want diens naam is met pen bijgeschreven op p. 7 waar enkele bekende namen bedankt worden voor hun ‘morele steun’ aan Notermans! Prachtige uitgave in riant formaat, en wat doet de Lutetia het toch mooi als grote tekstletter.

33. OUÏDA Folle Farine. Naar het Engelsch door Johanna Badon Ghyben. Arnhem, J. Minkman, [1888]. Compleet in drie delen. Versierde linnen banden, serie ‘Meesterwerken van Ouida’. (4), 336; (4), 396; (4), 328 p. Met in deel 1 een portret van de schrijfster. Heel lichte rugslijtage, binnenwerk met wat vlekjes en andere kleine feilen.
Verkocht
* ”t Is een niets, minder dan niets. De steenen wentelen; het stof ontstaat; het heeft een levenszuchtje; het ademt om te sterven.’ Meer dan duizend pagina’s over ‘stof door niemand gewild of geteld’, zoals het boek aanvangt! Over ‘het lijden, de onmacht, het pijnlijke geduld van het door de verdrukking geteisterde schepsel’ aldus de uitgeversblurb uit 1888 en ‘Dweep met Folle Farine’ schrijft het Nieuws van den Dag in een advertentie (1889). Keukenmeidenlectuur van het soort dat Couperus graag las in de jaren tachtig van de negentiende eeuw.

34. PENNING jr., W.L. Levensavond. Gedichten. Amsterdam, S.L. van Looy, 1921. Ingenaaid. 232 p. Voortitel in rood en typografie van J. van Krimpen. Niet afgesneden. 1e druk. Wat vlekjes en andere gebruikssporen.
€ 15
* Met los aanbiedingsblad in druk ondertekend door P.C. Boutens, J. Greshoff en J. van Krimpen. Omvangrijke dichtbundel met vaak autobiografische poëzie met beelden van Rijswijk, waar Willem Levinus Penning (1840-1924) woonde. Ofschoon ouder dan de Tachtigers had hij een verwante, jeugdige toon als dichter.

35. PLATEN, August von Zeven sonnetten uit de Sonette aus Venedig 1824. (Vertaald door J.C. Ebbinge Wubben. Met een gesigneerde heliogravure van de Procuratie Vecchie door Johan de Zoete). [Baarn], Arethusa Pers, 1988. Linnen (Geert van Daal/ Atelier de Distelkamp). 24 p. Tweetalige editie. Met de hand gezet en gedrukt door Johan de Zoete in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 60
* Eén van de 30 exemplaren in linnen. Arethusa 87.

36. PLATEN, August von Zeven sonnetten uit de Sonette aus Venedig 1824. (Vertaald door J.C. Ebbinge Wubben. Met een gesigneerde heliogravure van de Procuratie Vecchie door Johan de Zoete). [Baarn], Arethusa Pers, 1988. Ingenaaid. 24 p. Tweetalige editie. Met de hand gezet en gedrukt door Johan de Zoete in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Met prospectus. Arethusa 87.

37. (REVE, Gerard – Irma BOOM) Het bestuur van de Stichting De Roos wenst u feestelijke kerstdagen en een voorspoedig 2011. Met aankondiging van de De Roos-uitgave De drempelschroom verdrijven. Literaire activiteiten in de jaren 1932-1973 bij boekhandel Broese onder Chris Leeflang. Utrecht, Stichting de Roos, [2010]. Stevig vouwblad. Geïllustreerd. 1e druk. In druk ‘verkleurd’.
Verkocht
* Voor de feestdagen van 2010-2011 werd een reproductie gedrukt van de documentatiemap van Stichting De Roos betreffende een literaire lezing van G.K. van het Reve in 1965, met een afdruk van diens handgeschreven brief en inclusief geraffineerd weergegeven verbruining van de afgedrukte krantenknipsels. Blijkens een minuscule mededeling werd deze kerstwens vormgegeven door Irma Boom en zou zij ook de vormgeving doen van het Drempelschroom-boek (De Roos 179) – maar dat liep anders. Het boek verscheen eerst in 2013 in ingenieuze boekverzorging, niet van Irma Boom maar door Studio Joost Grootens.

38. RIDDER, Tony de N.V. ’s Smit & Co’s Sleepdienst. Amsterdam, Bureau Industria, (1918). Themanummer van het tijdschrift Neerlands Welvaart. 31 x 25 cm. Geniet. 18 p. Tekst van Tony de Ridder, gedateerd April 1918. Met zwartwitfoto’s. 1e druk. Netjes.
Verkocht
* Over de 19e-eeuwse Rotterdamse scheepsbouwer en -ondernemer Fop Smit en de geschiedenis van zijn bedrijf (dat tot 2010 zelfstandig zou blijven), met mooie foto’s van sleepboten en andere schepen. Een tijdschrift met documentaire waarde, dat bedoeld was om Nederlandse bedrijven aan het volk voor te stellen.

39. (ROOS, S.H. de) Letterproef der Lettergieterij “Amsterdam” voorheen N. Tetterode = Spécimen général de la fonderie “Amsterdam” successeur de N. Tetterode. Amsterdam, Lettergieterij “Amsterdam”, [1916]. 28 x 20 cm. Versierd linnen. (780) p. Gedrukt in kleuren op kunstdrukpapier; de tussentitels (7 in getal) op een gevouwen vel geschept papier. Typografische verzorging S.H. de Roos. Rug verkleurd. Enkele vlekjes op de band (zie afbeelding). Langs de randen iets gesleten. Naam vorige eigenaar voorin, en achterin de naam van het antiquariaat waar hij het in 1980 heeft gekocht: Waterbolk (Utrecht). Binnenwerk in uitnemende staat.
€ 250
* De beroemde Grote Letterproef, een meesterwerk van elegante en harmonische versieringskunst door typograaf Sjoerd de Roos. Genummerd ‘3503’. Eén groot letterparadijs, vijf kilogram ervan!

40. (ROOS, S.H. de) Sjoerd H. de Roos. Typografische geschriften 1907-1920. Met een inleiding van Jan P. Boterman. Den Haag, SDU, 1989. A4-formaat. Ingenaaid. 154 p. Met vele illustraties. Mooi exemplaar.
10
* Belangwekkende, goed gedocumenteerde uitgave.

41. SYLVA, Carmen Novellen. (Op lijdenspaden, Een gebed e.a.). Amsterdam, Veen, [1899]. Gedecoreerd linnen (ontwerp L.W.R. Wenckebach). (4), 184 p. 3e druk. Mooi exemplaar.
Verkocht
* De Duitse prinses Elisabeth zu Wied (1843-1916), koningin van Roemenië en aangetrouwde familie van de Oranjes, schreef vele boeken onder het pseudoniem Carmen Sylva (Latijn voor ‘Woudzang’). Vanaf 1882 verschenen ze ook in Nederlandse vertaling. Dit is deel 8 van de Verzamelde Werken met seriebandontwerp van Willem Wenckebach, zie Braches Bouwstoffen p. 1237-1239. Deze derde druk is de enige uitgave van Novellen met deze romantische jugendstilband.

 

42. (TEIXEIRA DE MATTOS, E.V.E., als:) De ITALIAAN De fietstaal. Haar ont-staan, uit-leggen en voort-zetten in twee hoofdstukken en een lendenromp. Door den Italiaan. Leiden, A. Vilders, 1922. Geniet. 6 eenzijdig bedrukte bladen. 1e druk. Wat roest, blinde kras op voorkan (zie afb.).
€ 65
* Absurdistische taalexperimenten (uit de Dada-jaren!) zijn deze reisnotities van de Leidse student jhr. Eugène Victor Edouard Teixeira de Mattos (1899-1982), in zijn later leven diplomaat te Italië en andere warme landen. ‘Met een drachtig galopje door de weilanden ontdonkerden wij de stallen en vonden den vermisten droomkijkerend-vermest tusschen de koeienrij aan ’t herkauwen van verschgeplukte leeuwerikken.’ Legendarische, schier onvindbare uitgave.

43. (VERKRUISSEN, Hester). ERB, Elke Stal. (Vertaald door Willem van Toorn). [Groningen], (Hester Verkruissen), [1999]. 13,1 x 12,0 cm. Leporello. Gedrukt in rood, blauw en zwart in een beperkte oplage.
Verkocht
* Weer zo’n mooie Verkruissen! Hier en daar herinnert de heldere typografie aan Piet Marée en Uitgeverij Succes, jaren 30. De tekst van Erb wordt gevolgd door ‘Gelukkig nieuwjaar thuis en op kantoor’.

44. (DOES, Bram de). YOURCENAR, Marguerite Een cantilene van Pentaour en andere gedichten. Vertaald door J.C. Ebbinge Wubben. [Baarn], Arethusa Pers Herber Blokland, (1988). Groen halfmarokijn met rugbelettering in zilver (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Bram de Does in grijs en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren. Mooi, onverschoten exemplaar.
Verkocht
* Een van de 10 extraluxe-exemplaren die door Binderij Phoenix in halfmarokijn werden gebonden. Dit is nummer 1 van de oplage, het exemplaar van vertaler J.C. Ebbinge Wubben (1915-2014), die aanvankelijk assistent was van prof. Willem Vogelsang en na de oorlog langdurig directeur van museum Boijmans Van Beuningen. Met inliggend drie notitiepapiertjes van Ebbinge Wubben over de vertalingen. Buitengewoon fraai gezet en gedrukt, de gedichten in romein en de vertalingen cursief. Arethusa 82.
Pentaour was een Egyptische dichter uit de tijd van farao Ramses II. Dit is een keuze van gedichten die met de dood te maken hebben, gekozen uit Yourcenars bundel Les charités d’Alcippe (1956).

45. (DOES, Bram de). YOURCENAR, Marguerite Een cantilene van Pentaour en andere gedichten. Vertaald door J.C. Ebbinge Wubben. [Baarn]., Arethusa Pers Herber Blokland, (1988). Linnen (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Bram de Does in grijs en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Een van de 55 exemplaren in linnen. Met erratablaadje: waar fibré is gedrukt moest fibre staan, dus zonder accent aigu**. Typografisch genot van de eerste orde. Arethusa 82.

46. (DOES, Bram de). YOURCENAR, Marguerite Een cantilene van Pentaour en andere gedichten. Vertaald door J.C. Ebbinge Wubben. [Baarn], Arethusa Pers Herber Blokland, (1988). Ingenaaid, voorzien van een fraai zwart besterd foedraal (niet eerder gezien, dat foedraal!). 32 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt door Bram de Does in grijs en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Een van de 60 exemplaren in omslag met titeletiket. Arethusa 82.

47. YOURCENAR, Marguerite Sept poèmes pour une morte. Zeven gedichten voor een gestorvene. (Vertaald door J.C. Ebbinge Wubben). (Baarn), Arethusa Pers, (1987). Linnen in foedraal (Geert van Daal, Atelier de Distelkamp). (24) p. Gedrukt door Vincent Loosjes op Lana Pur Fil in een oplage van 110 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Arethusa 74.


** Met dank aan Just Enschedé voor zijn opmerking!

Alle foto’s zien er veel beter uit wanneer u erop klikt

Wij staan op de Amsterdamse antiquarenbeurs, de eerste in drie jaar! We zouden het zeer op prijs stellen om u allen daar te ontmoeten. Schrijft u het in uw agenda? 11 en 12 juni in het Marriott Hotel bij het Leidsebosje.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 16 mei 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.719 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: