antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1005: Peter Heringa

Moeilijk om deze boeken gedag te zeggen… Onze collectie uitgaven van de dichter en vertaler Peter Heringa (1945-1987, zie over hem dit mooie artikel van Lucien Custers), die te briljant en te gevoelig was voor deze wereld.
Bijna al zijn werk is bibliofiel uitgegeven, veelal onder de hoede van Ger Kleis (Sub Signo Libelli), door een select aantal drukkers – ook ik heb een paar uitgaafjes gedrukt. Ik was met Peter bevriend in de jaren dat ik bij Binderij Phoenix werkte en kwam regelmatig bij hem en Ron Ramsay thuis in hun tot de rand met boeken gevulde huis – vier verdiepingen vol. Enerverend en aangrijpend. Paul Snijders


1. CERNUDA, Luis (Als een licht hoorbaar ruisen…). (Vertaald uit het Spaans door P.M. Heringa). Sub Signo Libelli, 1984. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in groen en zwart in een oplage van 110 exemplaren.
€ 18
* Jaarwisselingsgeschenk 1983/1984. Breugelmans 109.

2. HERINGA, P.M. ‘Ik heb me in dit leven vaak vergist’. Vouwblad. Naar een ontwerp van Ton Leenhouts met de hand gezet uit de Bodoni en de Gill en gedrukt door Jan Keijser op Zerkall in blauw en zwart in een oplage van 45 exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Gis ontwerp van Leenhouts. Gedrukt voor het Museum van het Boek. Jaarwisselingsgeschenk. Niet in de KB.

3. [HERINGA, P.M.] Ron. (Sub Signo Libelli, 1986). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in zilver, zwart en rood in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 25
* Poëzie van Peter Heringa, door Ger Kleis op diens verzoek gedrukt ter nagedachtenis aan zijn partner Ron Ramsay, die op 2 oktober 1986 overleden was – op de dag af een jaar vóór Heringa zelf. Breugelmans 158.

4. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Campa. (Albufeira, Eigen beheer, 1985). Vouwblad. Gedrukt in twee kleuren [in een oplage van ca. 24 exemplaren]. 1e druk. Met door Ger Kleis gedrukt erratumblaadje.
€ 30
* Tijdens een korte vakantie in zijn geliefde Portugal liet Heringa deze drie gedichten vervaardigen door een plaatselijke drukkerij. Dat ging niet helemaal goed, vandaar de door Ger Kleis in stijl gedrukte errata.

5. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Dernier morceau voor G.K. [Sub Signo Libelli], (1987). 13 x 9,5 cm. Vouwblad. 1e druk.
€ 15
* ‘Gedrukt voor H.V. [Hester Verkruissen] en P.W. [Pim Witteveen] door G.K. en H.G. bij de verlenging van het contract/ 14-11-87’ aldus het colofon van dit tere, minuscule uitgaafje. Zes weken na het overlijden van de dichter. Breugelmans 167b.

6. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Drie gedichten. [Woubrugge, Avalon Pers, 2001]. Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in groen en zwart [in een oplage van 45 exemplaren].
Verkocht
* Gedrukt voor Adoratie, de vriendendoos voor Doortje de Vries. Projecten DIDM 16.

7. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Dualiteit. [Assen], Breukenpers, [1995]. 30 x 20 cm. (8) p., los in omslag (als uitgegeven). Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van iets meer dan 60 exemplaren.
Verkocht
* Gedrukt voor de Woordendoos, verschenen ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Stichting Drukwerk in de Marge en het tienjarig bestaan van de Zeeuwse Bibliotheek.

8. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Everglades. Hamba Ngehashi to a friend. (Met een vignet gesneden door Pam G. Rueter). [Amsterdam], Perseveranter, (1984). Vouwblad. Oblong. Met de hand gezet en gedrukt door Paul Snijders in blauw en zwart in een oplage van 45 exemplaren. 1e druk.
€ 25

9. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Forecast. [Yde], Pim Witteveen, [1988]. Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 50 exemplaren.
€ 25
* Kort Engelstalig gedicht. Omslagtitel: Perseveranter, een motto van Heringa (1945-1987).

10. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Fotomontage. Sub Signo Libelli, (1993). Ingenaaid met omslag. (8) p. (waarvan één uitvouwbaar). Met de hand gezet en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 100 exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Homo-erotische gedichten, een uitgave voor de donateurs van de Stichting Arent van Santhorst. Breugelmans 204.

11. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Gen ots hap. P. 161-176 in: Tegendeel. Periodiek voor de leden van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren. Jaargang 3, aflevering 6 (juni 1986). A4-formaat. Geniet. (42) p. [Vervaardigd in een oplage van circa 30 exemplaren]. Omslagtekening naar Wim Schuhmacher.
Verkocht
* Een reeks gedichten. Deze aflevering bevat tevens ‘De Pothoofdplant’, een artikel van Ger Kleis over Jac. van Hattum.

12. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU ‘Het is verwonderlijk’. [Utrecht], Sub Signo Libelli, (1993). Vouwblad. Gedrukt in blauw en zwart [in een oplage van ca. 65 exemplaren.
€ 18
* Gedrukt voor Ser 50, vriendendoos voor Ser Prop. Projecten DIDM 8.

13. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Een kleine Drentse suite. Voor Ger Kleis. Yde, De Breukenpers, 1983. Linnen. (16) p. Met de hand gezet uit de Fournier en gedrukt in blauw en zwart op Immortal Fire in een oplage van 60 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de [15] gebonden exemplaren. Gesigneerd door de dichter onder het colofon.

14. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Een kleine Drentse suite. Voor Ger Kleis. Yde, De Breukenpers, 1983. Ingenaaid met omslag. (14) p. Gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 60 exemplaren. 1e druk.
€ 40
* Gesigneerd door de dichter onder het colofon. Een ongesigneerd exemplaar is leverbaar voor 30 euro.

15. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Quasi una romanza. (Met een illustratie door Madeleen Brinkman). (Deventer, Paul Snijders, 1986). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 35 [= 42] genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Genummerd exemplaar, in het colofon op naam gesteld van Harry Prick.
Uitgegeven ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren.

16. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Quasi una romanza. (Met een illustratie door Madeleen Brinkman). (Deventer, Paul Snijders, 1986). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 35 [= 42] genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Gedicht, uitgegeven ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Genootschap voor Tegennatuurlijke Letteren. Er is ook een ongenummerd exemplaar op afwijkend papier leverbaar.

17. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU A Settlement. [Yde/ Utrecht], (Sub Signo Libelli/ De Breukenpers), 1985. Cahiersteek. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt door Pim Witteveen en Ger Kleis in een oplage van 60 exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Engelstalige poëzie met Zuid-Afrikaanse thema’s (opgedragen aan bisschop Tutu). Breugelmans 139.

18. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Three graces. (Sacramento). Sub Signo Libelli, (1984). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt ‘on diverse trial papers’ [in een oplage van circa 25 exemplaren]. 1e druk.
€ 40
* Engelstalige poëzie. Dit exemplaar is gedrukt op geel papier, vervaardigd door de dichter. Breugelmans 115.

19. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Traject. Den Haag, Tight End Press, (1986). 21 x 16,5 cm. Geniet in los omslag. (12) p. Nummertje rechtsboven op omslag.
€ 30
* Drukproef op ander formaat en ander papier.

20. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Traject. Den Haag, Tight End Press, (1986). Zwart halfmarokijn met marokijnen voorrand (Binderij Phoenix). (20) p. Gedrukt in een oplage van 36 exemplaren. 1e druk. Met prospectus.
Verkocht
* Eén van de enkele exemplaren op groot, vezelig papier, door Binderij Phoenix gebonden in halfmarokijn. Poëtische neerslag van een reis naar Schotland: vijf gedichten in het Engels en twee in het Nederlands. Enkele gedichten opgedragen aan Ger [Kleis]. Tedere, afgewogen poëzie soms met praktische inslag: ‘Ach, lees ik weer gebrekkig kaart?/ Gevaarlijk raast er op de weg/ Ergerlijk volk dat je vervloekt,/ Razend om zoveel onbenul.’ Prachtig gedrukt boek in typographie pure met evenzo pure, in diepzwart contrasterende, luxe boekband.

21. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Trio voor Harry Prick. (Terhorst, Ser Prop, 1998). Ingenaaid met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in rood en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 50 exemplaren.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de uitreiking van de Frans Erensprijs aan Harry Prick.

22. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Uitweg. (Met titels in muziekschrift, geschreven door Karina Meister). Sub Signo Libelli, 1984. Halfmarokijn (Binderij Phoenix). (32) p. Met de hand gezet uit de Monotype Walbaum en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 200
* Eén van de 33 Romeins genummerde luxe-exemplaren die door Binderij Phoenix werden gebonden in blauw halfmarokijn met marokijnen stroken langs de boven- en onderzijden van de platten. De platten werden overtrokken met Pantalone, speciaal papier gemaakt van spijkerbroeken van de dichter en zijn vriend. Met op het schutblad een door de auteur geschreven dichtregel. Breugelmans 123.

23. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Verval. (Met drie originele, genummerde en gesigneerde etsen van Reinder Homan). Sub Signo Libelli, 1989. 40 x 28 cm. Negen bladen in linnen overslagdoos, voorplat uit drie onderling verticaal scharnierende stroken. In elke strook is een origineel fragment van de etsplaten ingelegd (Binderij Phoenix). Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van slechts 25 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 450
* Vorstelijke prenten-poëzie-uitgave op groot formaat in artistiek vormgegeven lamellencassette van David Simaleavich (Phoenix), geborgen onder een zwart deksel met zilverkleurig SSL-monogram. De gedetailleerde etsen illustreren de precies en koel doch teder geformuleerde poëzie. Breugelmans 183.

24. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Vrijstaat. (Amsterdam, Sub Signo Libelli, 1982). Verguld halfmarokijn met hoekjes (Binderij Phoenix). (2), 18 p. Met de hand gezet uit de Fournier en gedrukt op negentiende-eeuws papier in een oplage van 70 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 175
* Eén van de twintig Romeins genummerde luxe-exemplaren door Binderij Phoenix gebonden in halfleer, overtrokken met gemarmerd papier, en gedrukt op ‘een mélange van verjaard papier’. Mooie uitgave van een dichter die een groter publiek verdient. Breugelmans 81.

25. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Vrijstaat. Amsterdam, (Sub Signo Libelli, 1982). Ingenaaid. (2), 18 p. Met de hand gezet uit de Fournier en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 70 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 35
* Homo-erotische poëzie vol literaire verwijzingen, bijzonder knap vormgegeven met een vette knipoog naar de negentiende eeuw. Dit is een van de 25 ingenaaide exemplaren op Zerkall-Bütten. Met prospectus. Breugelmans 81.

26. HERINGA, P.M. (als:) H.G. LIEBENTRAU Xadrez. Albufeira, (Eigen beheer), 1985. Vouwblad. Gedrukt in twee kleuren in een oplage van slechts 24 exemplaren. 1e druk.
€ 30
* Tijdens een korte vakantie in zijn geliefde Portugal liet Heringa dit gedicht vervaardigen door een plaatselijke drukkerij. Het woord Xadrez is Portugees voor ‘schaken’.

27. HERINGA, P.M., (als:) LEBERECHT / LIEBENTRAU Voces Intimæ. Verzamelde Gedichten. (Met een foto van de dichter als frontispice). Geesbrug, Sub Signo Libelli, 2001. Verguld halfperkament met linnen platten, overtrokken met marmerpapier en doorzichtig stofomslag (Erik Schots). 208 p. Niet afgesneden. Gedrukt door Jan de Jong op handgeschept Hahnemühle in een oplage van 40 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 250
* Indrukwekkende en omvangrijke luxe editie van de gelijktijdig bij Stichting H.G. Liebentrau verschenen handelsuitgave van deze verzamelde gedichten. Bevat een bewonderenswaardig gedetailleerde bibliografie. De enige digitale uitgave van SSL, belooft het colofon ons. Met prospectus en fotokopie van de brief (in handschrift) waarmee Gerrit Komrij de verschijning van dit boek toejuicht.

28. HERINGA, P.M., als: LEBERECHT / LIEBENTRAU Voces Intimæ. Verzamelde Gedichten. (Met een foto van de dichter als frontispice). Amsterdam, Stichting H.G. Liebentrau, 2001. Linnen. 208 p. Gedrukt door Jan de Jong in een oplage van 200 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is een van de 160 exemplaren van de gewone editie. Met een ‘Over de dichter Peter Heringa’ door Gerrit Kleis, zeer uitgebreide Aantekeningen bij de gedichten en een uitputtende, voorbeeldige bibliografie. Bijzonder fraai vormgegeven en exquisiet verzorgd boek.

29. HERINGA, P.M. (als:) LEBERECHT Arcanum. Frontispice van Madeleen Brinkman. [Amsterdam], Perseveranter (= eigen beheer), (1986). Oblong. Ingenaaid met omslag. (16) p. Gezet door Chang Chi Lan-Ying en gedrukt door Jan de Jong in een oplage van 49 exemplaren. 1e druk.
€ 25

30. HERINGA, P.M. (als:) LEBERECHT La Bernaiserie. Novembersuite voor Ferd Veelenturf. [Amsterdam], Perseveranter (= eigen beheer), (1987). Ingenaaid met omslag. (16) p. Gezet door Chang Chi Lan-Ying en gedrukt door Jan de Jong in een oplage van 60 exemplaren. 1e druk.
€ 2531. HERINGA, P.M. (als:) LEBERECHT Leberecht’s denkwerk. [Met een illustratie van Ger Kleis]. Sub Signo Libelli, 1982. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in geel en zwart in een oplage van 49 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 45
* In deze uitgave werd als enige klinker de letter ‘e’ gebruikt (inclusief het colofon!). Breugelmans 90.

32. HERINGA, P.M. (als:) LEBERECHT Leberecht’s kunstgreep. Zonder plaats, Sub Signo Libelli, 2000. Cahiersteek 4 p. Niet afgesneden. Gedrukt in rood, groen en zwart in 25 exemplaren op Barcham Green papier. 1e druk.
€ 40
* ‘Forma bonum fragile’. Verschenen ter gelegenheid van de dertiende sterfdag van de betreurde auteur, Peter Heringa (1945-1987). Met een groot rood monogram LK. Fraai vormgegeven muzikale gedichten, die refereren aan de familie Bach, de gebroeders Haydn, Mozart en Rodrigo. Breugelmans 248b.

33. HERINGA, P.M. (als:) LEBERECHT A phoenix too infrequent. (Met een originele, genummerde en gesigneerde drogenaaldets door Hans Abbing). Amsterdam, Phoenix Editions, (1984). Cahiersteek met rood garen. (6) p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt in rood en zwart op Barcham Green in een oplage van 65 genummerde exemplaren. In het kader op het omslag enkele door de auteur handgeschreven regels, in rood gesigneerd ‘Leberecht’. 1e druk.
€ 40
* Nederlandstalig gedicht. Een pun op het toneelstuk A Phoenix Too Frequent van Christopher Fry; volgens Peter Heringa (die in deze tijd regelmatig bij Binderij Phoenix langskwam, waar Paul van 1983-1986 werkte) verwijst de titel van zijn gedicht naar het uitblijven van erecties. Phoenix editions 5. Breugelmans 110.

34. HERINGA, P.M. (als:) LEBERECHT Pour une victoire de Guadalajara. Symphonie suite & bruit de trompettes. Sub Signo Libelli/The IHF Battle Fund, 1983. Ingenaaid met omslag. (24) p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt in rood en zwart door Ger Kleis in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Bijgevoegd: handgedrukt prospectus. Breugelmans 105.

35. HERINGA, P.M. (als:) LEBERECHT Van Woustraat. Amsterdam, (Antiquariaat Willem Huijer), [1985]. 16 x 10 cm. Ingenaaid. (16) p. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda en de Romanée en door Ger Kleis en Pim Witteveen gedrukt op de Sub Signo Libellipers in blauw en zwart in een oplage van 115 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Jaarwisselingsgeschenk 1985/1986 (met schitterende sierletters van Jan van Krimpen) van Antiquariaat Willem Huijer. Breugelmans 143.

36. HERINGA, P.M. (als:) Peter LEBERECHT T.C.A. Heringa-Van Aalst. 19-8-1988. [Utrecht], Sub Signo Libelli, [1988]. Cahiersteek. (12) p. Met de hand gedrukt in rood en zwart in een oplage van 26 exemplaren. 1e druk.
€ 60
* ‘Door de dichter nagelaten voor zijn moeders tachtigste verjaardag’, geïnspireerd door haar voornamen! Leverbaar met omslag in blauw of blauwgroen pantalone (dat is papier gemaakt door Peter Heringa en Ron Ramsay van hun eigen oude spijkerbroeken). Breugelmans 174.

37. HERINGA, P.M., Fernando PESSOA en Wallace STEVENS Een munt voor Wim Schuhmacher. 1894-1986. (Sub Signo Libelli), [1986]. Cahiersteek. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 27 exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Met een foto van een zelfportret van Wim Schuhmacher op de binnenzijde van het voorplat en een erratumblaadje op de binnenzijde van het achterplat geplakt. Twee gedichten van en twee vertalingen door Peter Heringa. Breugelmans 153.

38. HERINGA, P.M., Fernando PESSOA en Wallace STEVENS Een tak voor Wim Schuhmacher. (Sub Signo Libelli, 1982). (8) p, in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 27 exemplaren. 1e druk. Kreukje achterin.
€ 45
* Twee gedichten van en twee vertalingen door Peter Heringa. Breugelmans 80.

39. NIJLEN, Jan van E Cinere Phoenix. (Met een Engelse vertaling door H.G. LIEBENTRAU (= Peter Heringa)). Amsterdam, (Binderij Phoenix/Phoenix Editions), 1985. Ingenaaid met stofomslag. 12 p. Met een illustratie. Gedrukt op de Veerpers [= Rob Cox] in zwart, rood en kerrie in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
€ 20
* Eén van de 118 exemplaren op Zerkall Bütten.

39 a (nagekomen). NIJLEN, Jan van E Cinere Phoenix. (Met een Engelse vertaling door H.G. LIEBENTRAU (= Peter Heringa)). Amsterdam, (Binderij Phoenix/Phoenix Editions), 1985. Verguld soepel perkament (Binderij Phoenix). In foedraaltje. 12 p. Met een illustratie. Met de hand gezet en gedrukt door de Veerpers [= Rob COX] in zwart, rood en kerrie in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
Verkocht
* ‘E Cinere Phoenix’ is Latijn voor ‘Phoenix uit de as’. Het gedicht is Nederlandstalig, een tweetalige uitgave dus. Eén van de zeven Romeins genummerde luxe-exemplaren op Wookey Hole Royal en gebonden in limp vellum. Dit is nummer II.

40. OTERO, Blas de Het eeuwige. [Vertaald uit het Spaans door Peter Heringa]. Sub Signo Libelli, 1984. Vouwbad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in paars en zwart [in een oplage van 30 exemplaren].
€ 35
* Gedrukt in opdracht van Peter Heringa ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Wim Schuhmacher. Breugelmans 113.

41. P.M.H. [= P.M. HERINGA] ‘Ik werd op mijn zestiende jaar’. (Sub Signo Libelli, 1986). Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt op papier uit een negentiende eeuws kasboek met okerkleurige, voorgetrokken kolomindeling in een oplage van slechts 9 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Uitgave ter gelegenheid van de 92e verjaardag van de schilder Wim Schuhmacher. Breugelmans 149.

42. PENNA, Sandro Vroege verzen. (Vertaald door P.M. Heringa). [Utrecht], Sub Signo Libelli, (1984). Linnen (Erik Schots). (2), 22 p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in grijs en zwart in een oplage van 63 genummerde exemplaren.
€ 60
* Breugelmans 124.

43. PENNA, Sandro Vroege verzen. (Vertaald door P.M. Heringa). Sub Signo Libelli, (1984). Zwart halfleer met platten van zilver-marmerpapier (Binderij Phoenix). (2), 22 p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in grijs en zwart in een oplage van 63 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Uniek exemplaar in een prachtige, contemporaine en luxe privéband, op speciaal verzoek door David Simaleavich vervaardigd. Bovendien met een handgeschreven motto van de vertaler in potlood op het schutblad: ‘vi dico francamente,/ ch’io non mi sottometto/ alla mia infelicità G[iacomo].L[eopardi].’: “Ik zeg je eerlijk, / dat ik me niet onderwerp / aan mijn ongeluk”. Onderaan de signatuur van Peter Heringa en de datum ’23/12/85′. (Zilver-marmerpapier is vrijwel onmogelijk kleurgetrouw te scannen.)
Breugelmans 124.
N.B. Ik heb deze boekband zelf door David laten maken toen ik bij Binderij Phoenix werkte. De luxe-exemplaren in heelperkament waren (zoals gewoonlijk) allemaal al verkocht, en de exemplaren die Johan Polak voor eigen rekening had laten maken (deze wijken met de plaats van de vierkante ornamentjes nadrukkelijk iets af van de ‘officiële’ luxe) waren niet beschikbaar. De linnen variant van dit boek, gebonden door Erik Schots, vond ik niet mooi, en daarom heb ik voor mezelf een Ideaal Exemplaar (geheel naar eigen idee) laten maken met het speciale velletje zilvermarmerpapier waar ik in de binderij al langer met een scheef oog naar had gekeken. Naderhand zette Peter Heringa er voor mij het citaat van Leopardi in.
In deze tijd waren de verhoudingen tussen David, Johan en Ger wat prikkelig. (Paul S.)

44. PENNA, Sandro Vroege verzen. (Vertaald door P.M. Heringa). Sub Signo Libelli, (1984). Soepel heelperkament met zilveropdruk in foedraal (Binderij Phoenix). (2), 22 p. Met de hand gezet uit de Gill en gedrukt in grijs en zwart in een oplage van 63 genummerde exemplaren. Miniem exlibris op binnenzijde voorplat.
Verkocht
* De koele volperkamenten band van kostbaar perkament heeft vierkante ornamentjes op voor- en achterplat, naadloos aansluitend bij de kaders en de hoekige typografie van het binnenwerk, en de schreefloze Gill. Dit is David Simaleavich op z’n best! Een boek om naar te kijken – en dan te lezen. Dit is een van de enkele Romeins genummerde exemplaren en één van de vijf ‘di beltade amor’: nummer IV. (‘Beltade’ is archaïsch Italiaans voor schoonheid – natuurlijk een door Heringa bedachte betiteling). Breugelmans 124.

45. REVERDY, Pierre Alles. [Vertaald door P.M. Heringa]. (Sub Signo Libelli/P.M.H[eringa], 1985). Cahiersteek. 4 p. Met de hand gezet en gedrukt in groen, zwart en (op omslag:) zilver in een oplage van 30 exemplaren.
€ 45
* Breugelmans 131.

46. STEVENS, Wallace. (LIEBENTRAU (vert.), H.G.). Adagia. [Deventer], (Paul Snijders, 1986). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in blauw, geel en zwart in een oplage van 27 exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Uitgegeven ter gelegenheid van de verjaardag van Paul van Capelleveen.

47. UNGARETTI, Giuseppe Non gridate piú. (Met een vertaling door P.M. H[eringa]). (Sub Signo Libelli, 1986). Vouwblad in omslag (dit is één van de exemplaren in blauw omslag bedrukt in zwart). Gedrukt in rood en zwart.
€ 20
* Letterlijk ‘Schreeuw niet meer’. In-memoriam voor de vader van de drukker. Spelfoutje in de naam van de dichter. Breugelmans 160.

48. UNGARETTI, Giuseppe Non gridate piú. (Met een vertaling door P.M. H[eringa]). (Sub Signo Libelli, 1986). Vouwblad. Gedrukt in rood en zwart.
€ 15
* In-memoriam voor de vader van de drukker. Spelfoutje in de naam van de dichter. Breugelmans 160.


Meer dan anders vraagt de subtiele vormgeving van dit gevoelige en soms gesloten werk – in de zin dat je er een sleutel voor nodig hebt – erom op de plaatjes te klikken zodat je ze beter kunt bekijken.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 19 juli 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.037 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: