antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1008: Letterla

Een gevarieerde nieuwsbrief met veel ‘moeilijke’ titels en uitvoerige uitleggingen – en poëtische plaatjes van moois. Dat is allemaal om u te amuseren en te roeren. Sommige titels die we al langer hebben zijn serieus afgeprijsd.


1. BIESHEUVEL, J.M.A. Verzameld werk. (1/25 luxe-exemplaren). Amsterdam, Van Oorschot, [2008]. Drie delen. Verguld groen leer in linnen cassette (ontwerp Gerrit Noordzij). 996; 744; 852 p. 1e druk. In nieuwstaat.
Verkocht
* Eén van de 25 luxe-exemplaren die in leer werden gebonden. Deze set bleef helaas ongesigneerd.

2. BOUTENS, P.C. (vertaling). AISCHYLOS Eumenieden. Naar het Grieksch van Aischylos in Nederlandsche verzen overgebracht. (Met opdracht van Boutens aan Van Konijnenburg). Rotterdam, Brusse, 1922. Linnen. 56 p. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 600 exemplaren. Bandontwerp, schutbladen en initialen van S.H. de ROOS. 1e druk. Band wat dof. Onleesbare handtekening voorin.
€ 200
* Dit boek bevat een handgeschreven verjaardagsopdracht van Boutens, met krassende pen, aan de schilder Willem van Konijnenburg: ‘Aan mijn vriend/ W.A. van Konijnenburg/ P.C. Boutens/ dH., 11 Febr. 1923’. Van Boutens bestaan verschillende opdrachtexemplaren aan deze schilder, die de dichter meermalen portretteerde. Van Konijnenburg schilderde in 1914 een opvallend portret van Boutens, waarop de dichter zijn innerlijk lijkt te peilen. Cat. Brusse 675.

3. BRAND, Adolf Der Eigene. Ein Buch für Kunst und männliche Kultur. Vol. 6. Origineel verguld gedecoreerd linnen (ontwerp Karl Poths). (8), 192, (8) p. Gedrukt op glanzend kunstdrukpapier in 3000 exemplaren. Geïllustreerd. Met 12 ingeplakte kunstafbeeldingen op ruig donkergrijs papier, elk beschermd met een vloeiblad. Genummerd exemplaar. 1e druk. Onschuldig klein inktvlekje op het voorplat, verder in zeer goede staat.
Verkocht
* ’s Werelds eerste homoblad (het bestond van 1896-1932) in zijn enige betaalbare jaargang, de zesde – zeer zeldzaam, en prachtig uitgevoerd. Deze jaargang werd – vanwege Brands voortdurende moeilijkheden met de Duitse overheid en met langtenige geestelijken – niet gepubliceerd in maandelijkse nummers, maar als een compleet, luxueus uitgevoerd jaarboek gepresenteerd.
Schilderijen, tekeningen en foto’s (sommige door Adolf Brand zelf gemaakt, waaronder een mogelijk zelfportret) illustreren dit prachtige Jugendstilboek. Ook zien we veel hellenistische en renaissancebeelden. Met tekstbijdragen van (natuurlijk) Adolf Brand, maar ook van de eigentijdse schrijvers Georges Eekhoud, Hans Bethge, Peter Hamecher, Peter Hille, Otto Kiefer, Bill Forster en Konrad Linke, en met teksten van onder anderen Plautus, Lord Alfred Douglas, Michelangelo en over Herman Bang – alles in het Duits.
Elke tekstbladzijde is voorzien van een sierrand met steunkleur, en verder zijn er talloze romantische illustraties en vignetten, en niet te vergeten acht gracieus vormgegeven advertentiepagina’s aan het eind. Een fijn tactiel Jugendstilboek met het stevige reliëf van de boekband en de verschillende gladde en borstelige papiersoorten.

4. (CAMPERT, Remco). HEANEY, Seamus Crediting Poetry. The Nobel Lecture 1995. (Met opdracht van Heaney aan Campert). Loughcrew (Ierland), The Gallery Press, 1996. Ingenaaid. 32 p. 2e druk.
€ 195
* Aangrijpende lezing over poëzie en de in bloed geschreven recente Ierse geschiedenis, gehouden bij het ontvangen van de Nobelprijs voor Literatuur door Heaney in 1995. Dit boek heeft een subtiele handgeschreven opdracht van Seamus Heaney aan zijn mededichter Remco Campert “to Remco/ who credits it and is a credit to it”, gedateerd “5 May 1996/ on the disappointed bridge/ in Dublin”. Dat verwijst naar James Joyce, die een pier een ‘disappointed bridge’ noemde.

5. (CIRCUS) Eli Bowen. Le Phénomène de l’Univers. Zonder plaats of uitgever, maar waarschijnlijk België of Frankrijk, omstreeks 1890. 21 x 13 cm. 4 blz. Alle Franse tekst op blauw papier. Portret op eerste pagina. Prima staat.
€ 250
* Bijgevoegd: een affiche (wit papier, 23 x 29 cm) dat met grote letters reclame maakt voor deze ‘Biographie’, die slechts 10 centimes kostte. Verticale vouw en enkele marginale scheurtjes. Zeer zeldzame efemera van circusartiest Eli Bowen (1841-1924), de Zeehondman uit Amerika, die zonder benen werd geboren en slechts 61 cm lang was – zijn voeten groeiden rechtstreeks uit zijn lichaam! Bowen was zijn hele leven een man van het circus, en toerde niet alleen door zijn geboorteland VS, maar ook door Europa, en gebruikte zijn genetische afwijking om veel geld te verdienen, te trouwen en vier zonen groot te brengen. Efemere zeldzaamheid, niet in Worldcat.

6. DIJK, Geurt van Over kippen. Kippen, kip, pik, pikken. Brummen, eigen beheer, 1979. 7,2 x 5,3 cm. Karton. 20 eenzijdig beschreven of bedrukte bladen. Gedrukt in 100 exemplaren. Voor-en nawerk geschreven in potlood en gestempeld. 2e druk.
Verkocht
* Metamorfozen tussen kip en pik via ei en wurm, van de Directeur van de Brummense Uitgeverij van Luxe Werkjes himself. Slechts 1 in Worldcat: RKD (de eerste druk).

7. DUTILH, Max en May Plakboek van het huwelijk van Max Dutilh en May de Kuyper, 28 augustus 1913. Leren album. 23 x 17 cm. Met talloze handtekeningen, ingeplakte menu’s, gedrukte toneelstukjes, liedjes en grapjes, kaarten bij geschenken, tafelschikkingen, originele foto’s, gedroogde bloemen, visitekaartjes, winkelreclame, en natuurlijk het speciaal gedrukte programma van het feest. Aan het eind een nieuwe serie handtekeningen voor het koperen huwelijksfeest (1926), met gedrukte menu’s.
Verkocht
* Handtekeningen of vermelding van de families Van Beuningen, Carp, Driebeek, Dutilh, Jacobsen, Koch, De Kuyper, Lucardie, Mees, Van Peski, Roland Holst, Schadee, Siewertz van Reesema, Van Stolk, Veder, Zwartendijk en vele, vele anderen – ook handtekeningen van de dichter J.C. Bloem en de kunstenares Annie Roland Holst-de Meester (maar niet van Otto van Rees, die je hier wel zou verwachten). Met enkele mooie, scherpe privéfoto’s uit een theater-achtige verkleedsfeer. Max Dutilh (1886-1933), Rotterdams handelaar in vlas, was een enthousiast tennisser en hockeyer, en bekleedde tal van bestuursfuncties op het gebied van tennis en luchtvaart. May de Kuyper zou hem 47 jaar overleven.

8. (EEDEN, Frederik van). TIDEMAN, P. Gesigneerde, handgeschreven brief aan ‘Rees’ ofwel dr. A.J. Resink. 27,8 x 21,5 cm. Opgeplakt op een albumblad, maar de brief is helemaal leesbaar. Gedateerd ‘Bloemendaal, 27 October 1942’. 43 r. Wat roestig.
€ 60
* Pet Tideman (1871-1943) is ziek, maar zijn vrouw is nog zieker. Kennelijk zijn Pet en de twee jaar jongere ‘Rees’ oude vrienden. Pet prijst de artikelen van Resink, en hoopt dat zijn oude vriend hem zijn schrijfwerk zal blijven toesturen, want hij heeft alleen maar zijn pensioentje. Tideman denkt terug aan Van Eeden en heeft spijt van zijn ‘bruut en ongepast’ optreden tegenover hem in De Nieuwe Gids-tijd, de jaren 1891-1892. Uitvoerig hierover G.H. ‘s-Gravesande, De geschiedenis van De Nieuwe Gids, hoofdstuk 19.
Deze brief is afkomstig uit de collectie van een grafologisch geïnteresseerde handschriftenverzamelaar en kunstschilder, Peter Mulder (1902-1967). De brieven aan A.J. Resink vormden een belangrijk element van zijn verzameling. Mulder woonde eveneens in Blaricum. Op de achterkant is een brief geplakt van Mathilde Wibaut-Berdenis van Berlekom (weduwe van de Amsterdamse wethouder, ‘onderkoning’ Floor Wibaut). Zij was voorzitter van de Bond van Sociaal-Democratische Vrouwenclubs (5 r.), gedateerd ’30 Oct. ’36’. Zie ook nr. 21 in deze lijst.

9. (FRIESLAND – LETTERLA, Durk). KENNISGEVINGEN van VOORGENOMEN HUWELIJK Collectie van 62 huwelijksbekendmakingen uit de periode 1858-1891, alle afkomstig uit de zuidelijke helft van Friesland. Eenzijdig bedrukt in zwart en goud, soms met reliëfdruk en uitgestanste sierranden. Enkele met een lichtblauwe of beige achtergrond. Formaat tussen ca. 7 x 11 en 5 x 7 cm. 2 duplicaten. Met één bekendmaking in afwijkend formaat: een vel gevergeerd papier (27 x 20 cm, voor Jacobus van der Zee en Ybeltje Visser te Boornzwaag), eenzijdig bedrukt in goud! Bijna alle personen waarvan de afkomst genoemd wordt, zijn afkomstig uit de zuidhelft van Friesland. De kaarten worden bewaard in plastic multohoesjes. De conditie is in het algemeen goed; soms ontbreekt een tandje of hoekje, en enkele kaartjes zijn wat vervaagd.
€ 225
* Enkele willekeurige namen van de trouwlustigen: Gerrit Wuite en Hendrikje Vos te Luinjeberd, H. Pijlman en Aaltje Wuite te Tjalleberd, Catharinus Jansma en Tjemkje Hoekstra te Gauw, Cornelis Greveling en Jantje Vochteloo te Nijeholtpa, Roelof Comello en Albertje Teijema te Langezwaag, Iede Iedema en Lijsbert de Jong in Jorwerd – en er is ook een dubbel huwelijk bij, de Eerste Afkondiging (27 april 1884) van Auke Lemstra uit Scharnegoutum en Trijntje Jager uit Tirns, tegelijk met Anne Jellema uit Gauw en Matzen Lemstra uit Scharnegoutum.
Deze mooie verzameling is kennelijk bijeengebracht door Durk of Dirk Letterla uit Tjalleberd: zijn naam staat enkele malen achterop geschreven in verschillende varianten. In het dorpje Tjalleberd, bij Heerenveen, woonden in de 19e eeuw verschillende mannen met de naam Durk Letterla, onder meer een schoenmaker en een touwpluizer. In de collectie komt ook een G. Letterla voor, mogelijk Grietje Durks Letterla (1848-1913), die de laatste Letterla lijkt te zijn geweest. Zij trouwde met Arend Talen en heette de laatste veertig jaar van haar leven Talen-Letterla. De achternaam Letterla is heden ten dage uitgestorven.
Mooi 19e-eeuws drukwerk in een heel bijzondere, Friese collectie.

10. HUGES, Bart Suikergoed & marsepein. Amsterdam, Barbara Huges, 1968. 29,7 x 21 cm. Geplakt in linnen rug. De omslag is handgeschreven in verschillende viltstiftkleuren en voorzien van een tekening van een brein (?) met twee harten erin, in viltstift. (2), 24 bladen, eenzijdig gestencild. 1e druk. De omslagtekening is vervaagd, en de eerste pagina’s watervlekkig aan de boven- en onderkant. Bruine vlekken op de achterkant van het omslag (zie scans).
€ 200
* Het verslag van de beroemde zelf-trepanatie van provo Bart Huges (1934-2004), die met deze zelf toegebrachte hersenoperatie mentale verruiming (zijn ‘derde oog’) hoopte te bereiken.

11. JOYCE & Co. ’53: X8, A3, *2′. Origineel handschrift. 29,5 x 20,8 cm. Eén blad. Alleen recto. Met een enkele handgeschreven doorhaling van de auteur. Met enkele horizontale strepen in rood potlood.
Verkocht
* Pagina uit het manuscript van Michael van Mander (1979). Sierlijk vormgegeven fragment van pagina 355 in het boek, dat iets afwijkt van de gedrukte versie. Met fraaie initiaal in rood.

12. (KRIMPEN, Jan & Huib van). Charles Thomas JACOBI Printing. A Practical Treatise on the Art of Typography as Applied More Particularly to the Printing of Books. (Typografisch handboek met de handtekening van Jan van Krimpen en het exlibris van zijn zoon Huib). London, George Bell & Sons, 1913. 18 x 12 cm. Groen linnen. XXIV, 412, (32, 16), 32 p. Met illustraties in houtgravure. 5e herziene druk. Rug iets versleten, papier wat verbruind, binnenkneepscheurtje, enkele bruine vlekjes.
Verkocht
* Op het eerste schutblad in potlood de bekende handtekening van Jan van Krimpen, en ertegenover het exlibris van zijn zoon Huibrecht. Een echt technisch gebruiksboek, handig voor wie wil weten hoe alle de vele drukkerijapparaten in het Engels heten en hoe het drukproces in zijn werk gaat – een dikke eeuw geleden dan. Maar wat is een eeuw vandaag de dag?

13. MIEDEMA, Dr. R. Mijn vader en zijn werk. Bandontwerp en zesde hoofdstuk van Ir. M.C.A. Meischke. (Met opdracht aan de bandontwerper en toevoegingen). Lochem, De Tijdstroom, 1934. Gedecoreerd linnen. 180 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
€ 150
* Kloek boek over de beeldhouwer Simon Miedema (1860-1934). Exemplaar uit het bezit van de architect en bandontwerper Mattheus C.A. Meischke (1893-1973), verrijkt met allerhande documenten: vier schitterende originele zwart-witfoto’s van de beeldhouwer en/of zijn beelden, die Meischke gebruikt heeft voor zijn bandontwerpen; de originele inkttekening van Meischke voor het bandontwerp van dit boek; een afgekeurd bandontwerp van Meischke; een handgeschreven, gesigneerde briefkaart (van 12-12-1934) van de auteur aan de bandontwerper (‘De keuze van letters, verdeeling, en de middenteekening geven een uitstekend geheel’) en een handgeschreven, gesigneerde brief van ‘J. Miedema’, oomzegger van de betreurde beeldhouwer aan de bandontwerper (15-12-1934).
Tot slot heeft dit exemplaar een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur, R. Miedema, aan bandontwerper Meischke: ‘Van den schrijver/ Aan hem die ik den vriend mijns vaders maar ook/ mijn vriend noemen mag/ met warmen dank voor hetgeen hij in dit boek/ schreef en voor de wijze waarop hij het uiterlijk/ verzorgde/ Amersfoort 1 December 1934/ (sign.)’.

14. RADELOOS REDELOOS REDDELOOS Conditien ende Articulen van het Quartier Generael, aengaende het Wisselen ende Rantçoeneren der Gevangenen, Soo van sijne Koninghlijcke Majesteyt van Vranckrijck, als die van de Hoogh Mog. Heeren Staten Generael der Vereenighde Nederlanden. Den Haag, Jacobus Scheltus, 1675. Zonder omslag. 16 p. Netjes.
€ 120
* Als pamflet uitgegeven interessante, gedetailleerde overeenkomst tussen de Graaf d’Estrades namens Lodewijk XIV, de koning van Frankrijk, en Johan Pesters namens de stadhouder, prins Willem III van Oranje over de rantsoenering en de uitwisseling van krijgsgevangenen, met precieze specificatie van de te betalen bedragen: 5000 gulden voor een generaal en zeven-en-een-halve gulden voor een eenvoudig kanonier. Meer dan honderd verschillende functies worden genoemd, waaruit je de financiële waarde van de verschillende rangen en beroepen kunt afleiden. Nasleep van het Rampjaar van 1672-1673, of meer precies de Frans-Nederlandse Oorlog van die jaren. Knuttel 11266.
Nog enkele aan het Rampjaar gewijde pamfletten vindt u op onze pagina Oud & Zeldzaam, die pas is bijgewerkt.

15. SALIM / Arthur RIMBAUD / Henny BERKEMEIER Oeuvres complètes. Lithographie de N. Altman. (En met 91 originele tekeningen en aquarellen van Salim!). Paris, Éditions de Cluny, 1937. Heelleder met vergulde verticale fileten en horizontale blindpreging (Henny Berkemeier; voorzijde en rug oorspronkelijk omslag meegebonden). (6), 318 p. Gedrukt in een oplage van 4000 (+ 80) genummerde exemplaren op vergé de Voiron.
€ 950
* Uniek exemplaar, door de kunstenaar Salim voorzien van maar liefst 91 originele pentekeningen en aquarellen, sporadisch gesigneerd. De in Indonesië geboren kunstenaar Saraochim Salim (1908-2008) werkte in de oorlogsjaren in Nederland, waar hij illustraties leverde voor (clandestien verschenen) boeken, maar waar hij ook regematig boeken truffeerde met toepasselijke pentekeningen en aquarellen. In 1946 vertrok hij naar Parijs.
Henny Berkemeier (1921-2012, een dochter van de directeur van bierbrouwerij Heineken in Rotterdam) leerde het boekbinden aan het eind van de jaren dertig aan de kunstnijverheidschool in Amsterdam, waar ze na de oorlog met haar medestudente Meentje Rietema een boekbindatelier begon. Ze exposeerden regelmatig samen en toen er in 1951 een prijsvraag werd uitgeschreven voor een band voor Vertellingen van Generzijds van Bordewijk, won Meentje Rietema de tweede prijs en Henny Berkemeier de derde. Maar in 1953 ging Berkemeier scheep naar familie in Zuidoost Azië, en in Maleisië ontmoette ze een Australiër met wie ze trouwde, een gezin stichtte en uiteindelijk in Sydney ging wonen. Boeken bond zij daar niet meer.

16. SANBORN, Franklin Benjamin Hawthorne and his Friends. Reminiscence and Tribute. Cedar Rapids, Iowa, The Torch Press, 1908. Karton. 88 p. Met een portret van Una Hawthorne als frontispice. Gedrukt op machinegeschept Italiaans Fabriano-papier. Niet afgesneden. 1e druk. Rugje aan kop en voet versleten, verder zeer goed. Exlibris van Fred J. Lazell, met een uil die de wereld bestudeert bij het licht van een blaker.
Verkocht
* Met een handgeschreven, gesigneerde inscriptie door de auteur voor de journalist Fred J. Lazell (1868-1940) met een kwatrijn uit Thoreaus “Inspiration” als citaat, en een ingeplakte originele foto van Sanborn, die op de hoek van een straat staat. Franklin B. Sanford (1831-1917) was een beroemdheid in het van 19e-eeuwse literatuur doordrenkte stadje Concord, Massachusetts, waar de literaire American Renaissance gesmeed werd tussen de filosofische schrijvers, de Transcendentalisten Ralph Waldo Emerson, Nathaniel Hawthorne en Henry David Thoreau (de schrijver van het boek Walden; or, Life in the Woods, die daarmee Van Eeden inspireerde).
Sanborn was een vroege tegenstander van slavernij – een abolitionist die de doldrieste actie van John Brown, een poging om een opstand in Amerika te organiseren had medegefinancierd in 1859. Later schreef hij verschillende boeken over de Transcendentalisten, niet alleen Hawthorne maar ook over Thoreau en Emerson (met wiens dochter hij had trachten te huwen).

17. TIDEMAN, P. Een jongste generatie en de Nieuwe Gids. Amsterdam, W. Versluys, 1894. Ingenaaid. 44 p. 1e druk. Omslag versleten en los, randen beschadigd. Met getekend rood kringeltje. Op de binnenkant een art-nouveau-exlibris van August van Erven Dorens, ontworpen door Antoon Molkenboer, met een motto van Jacques Perk: ‘Geniet den geur der roos/ Ontzie haar doornen’.
€ 25
* Vijf welsprekende, vermakelijke artikelen over zijn mede-Tachtigers door de jeugdige journalist Piet Tideman, beter bekend onder zijn koosnaam Pet Tideman.

18. TIMMERMANS, Felix Pallieter. (Luxe-exemplaar van de Tsjechische vertaling). Praag, Vydavatelstvo Družstevní práce (= Praagse samenwerkende uitgevers), 1927. Gedecoreerd heelleer. 252 p. Kop verguld. Geïllustreerd door Alois Bilek. Voorzijde omslag achterin meegebonden. 1e druk. Rode opdruk op voorplat wat geschaafd, maar een goed exemplaar.
Verkocht
* Nr. 45 van 100 luxe-exemplaren op Hollands papier. Daardoor is dit boek veel dikker en ook groter dan de gewone editie. Tsjechische vertaling door Rudolf J. Vonka. Op de titelpagina heeft de naam van de schrijver een M te weinig, maar op de boekband is hij goed gespeld (met erratum onder het colofon). Het fraaie modernistische bandontwerp is van Emanuel Frinta.

19. VERZETSGEDICHT Der Tommy. Doorslag van Duitstalig handgeschreven gedicht (28 regels), gericht tegen de nazi’s. Het is een parodie op ‘Der Erlkönig’, eronder staat geschreven ‘Mit Entschuldigungen an Goethe’.
‘Wer fahrt dort so spät durch Nacht und Wind/ Es ist der Tommy und er geht geschwind,/ Der Tommy, der Flieger, mit Mannesmut,/ Er hat viele Bomben und er legt sie gut.’ (…) ‘Herr Leutnant, Herr Leutnant, wissen Sie nicht/ Was Churchill den deutschen Soldaten verspricht?/ Sie bekommen von ihm das große Nordmeer./ Er macht es zum Schwimmbad für’s Deutsche Heer!’
Vermoedelijk een damals welbekend anti-nazi-lied. Gevouwen en gekreukt.
Verkocht
* Aangetroffen in een voorbedrukte rekenings-envelop van een muziekuitgeverij geadresseerd aan L. Jongman, directeur van een drukkerij. (Jongman was de vader van Huib van Krimpens derde echtgenote). Ook zat in de envelop een foto van koningin Wilhelmina en een van Juliana, Bernard en hun gezin -prinses Margriet als pasgeboren baby). Het geheel: gedicht, foto’s en envelop, vormt een postzending om de moed erin te houden, een tastbare momentopname uit moeilijke tijden.

20. (WERKMAN, H.N.). ALBERDINGK THIJM, K.J.L., CARMEN SYLVA, Johan de MEESTER, Hélène SWARTH, Cyriel VERSCHAEVE, Herman POORT e.v.a. Albert Vogel. Gedenkboek (1899-1924). Uitgegeven door het Huldigings-comité. Groningen, H.N. Werkman, 1924. 30 x 23 cm. Ingenaaid. (128) p. Op kunstdrukpapier. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag wat vuil, laatste pagina’s met omgevouwen hoekjes, wat kreukjes en roest.
Verkocht
* Groot gedenkboek voor de beroemde voordrachtskunstenaar Albert Vogel met veel fraaie portretten en andere bijdragen van schrijvers, tekenaars (portretten door Willem van Konijnenburg, Jan Feith, Antoon Molkenboer en Ton van Tast), schilders (Arntzenius, Toorop), militairen (generaal C.J. Snijders), tekenaars, tonelisten, oud-leerlingen, Vogels echtgenote Emmy Buwalda en vele anderen. Ook met veel mooie kiekjes. Felix Dahn, Willem Landré, Alexander Voormolen, Speenhoff, noem ze maar op. Een tour de force voor de Groningse drukker Hendrik Nicolaas Werkman!

21. WICHMANN, Clara Twee gesigneerde, handgeschreven brieven aan dr. A.J. Resink. Beide meten 26,0 x 21,3 cm. De tweede is oblong en in het midden gevouwen. Tweezijdig beschreven. Gedateerd ‘Haag, v.-Boetzelaerlaan 37/ 21 april 1920’ en ‘Haag, 11 Juni ’20./ Obrechtstr. 245’. Opgeplakt aan beide zijden van een albumblad, maar vrijwel geheel leesbaar. 40 r. en 85 r.
€ 140
* Clara Wichmann (1885-1922) was een van de eerste vrouwelijke juristen van Nederland en ijverde onvermoeibaar voor de gelijkberechtiging van vrouwen en mannen. Twee uitvoerige brieven naar aanleiding van een voordracht van Resink over sociale psychologie op het Congres van het Comité van Actie tegen de Bestaande Opvattingen over Misdaad en Straf op 21 maart 1920. Resink had zich opgewonden over een reactie van J.W. Kruyt (1877-1943), de voorzitter van het congres, maar Wichmann houdt hem voor dat hij de reactie verkeerd heeft opgevat. De tweede brief is onder meer een antwoord op een (al door Wichmann afgewezen) uitnodiging om het woord te voeren op een vergadering over de wijsbegeerte van het recht. Uitvoerig over communisme. Verdient restauratie en nadere bestudering.


Vergeet niet op de plaatjes te klikken om ze duidelijker in beeld te krijgen.
De webpagina Typografie is onlangs aangepast.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 10 augustus 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.037 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: