antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1009: Speelsgewijs

Gevarieerd vandaag weer als het weer, een weldadig regentje ook voor u. Met bibliofiele boeken, en een heel stel interessante oude werken in gevarieerde staat.
Zoals altijd kunt u de plaatjes beter bekijken als u erop klikt.


1. ALETRINO, A. Zuster Bertha. Amsterdam, Versluys, 1891. Ingenaaid. 248 p. 1e druk. Rug gebroken maar niet los. Enkele beschadigingen aan de rug, scheurtje in Franse titel.
€ 45
* ‘In het witte morgenlicht sliep de operatiekamer, voortdommelend onder het zachte suizen van den waterketel, die in den hoek, boven een blauwgrijze gasvlam, rustig borrelde.’
Roman, niet zonder hartstocht, in een medisch milieu. In druk opgedragen aan die andere schrijvende medicus van de Tachtigers, en diens vrouw Martha. Toch een acceptabel exemplaar van een kwetsbaar boek.

2. (ALETRINO, A.). DEVENTER, Charles van Zuster Bertha, door A. Aletrino. Overdruk van ‘Een overzicht van binnen- en buitenland’ uit de Wetenschappelijke Bladen, jg. 35, deel 4, 1891. [Haarlem, Kruseman, 1891]. Ingenaaid. 18 p. Opnieuw gepagineerd. Wat verkleurd en niet helemaal gaaf, rugje verstevigd. Titel in balpen voorop geschreven.
€ 25
* Overdruk van de uitvoerige recensie in dit vergeten politiek-literaire tijschrift uit de nalatenschap van Frans Erens.

3. ASMODÉE Asmodée. 10e jaargang nr.1-53 (compleet). Amsterdam, Mulder II, 1863. Herbonden in eenvoudig halflinnen. (112) p. Enkele illustraties (vignetten). 1e druk. Buitenste nummers gekreukt en soms met plakband gerepareerd. Enkele nummers deels gescheurd, maar compleet.
€ 150
* Satirisch weekblad, waarin vooral de Nederlandse politiek en het koningshuis, maar ook diverse buitenlanden op de hak genomen worden. Alle nummers tellen vier pagina’s. Nr. 47 is gedrukt op Nederlandsevlagkleurig papier.

4. BETHLEEM, Louis Romans à lire et romans à proscrire. Essai de classification au point de vue moral des principaux romans et romanciers (1800-1908). Avec notes et indications pratiques. Cambrai, Masson, 1908. Herbonden in halflinnen. XXXII, 384 p. 4e druk. Bibliotheekstempel (‘Damiaanstichting’), lichte gebruikssporen.
€ 30
* Interessant naslagwerk, samengesteld door een Franse priester van Vlaamse afkomst, van wat er gelezen mocht worden door de kleine en grote katholieken van zijn tijd. Korte beschrijvingen, met redenen omkleed. Voorin worden de ergste schrijvers verketterd. Veel Franse en Belgische auteurs, maar ook D’Annunzio en Couperus (à lire par les lettrés’). Veel pagina’s worden gewijd aan ‘Romans honnêtes’ en ‘Romans pour tous’. Louis Bethléem ging drastisch tekeer bij de bestrijding van de vunzigheid van zijn tijd, als een Pater Krekelberg avant la lettre, en rukte ondeugende blaadjes uit de kiosk en uit de handen van nietsvermoederde voorbijgangers om ze en plein public te verscheuren.

5. BOEKEN, H.J. Helena. Amsterdam, W. Versluys, 1902. Ingenaaid. 80 p. 1e druk. Omslag aan de randen gevlekt en brokkelig.
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht van Hein Boeken, de auteur: ‘Buon Natale/ per Marcella E/ da HJB/ 24 Dec 1924’.

6. (BRAKMAN, Willem). Chris van HOUTS Vel met 34 contactafdrukken van foto’s van Willem Brakman. 30,2 x 20,3 cm. Met op de achterzijde copyrightsticker van de fotograaf met contactgegevens. Paar vlekjes.
€ 50
* Brakman voor zijn boekenkast, in de keuken, in de woonkamer, leunend op een stoel, bij de voordeur, orerend, zwijgend, krabbend aan zijn neus, krabbend aan zijn oor.

7. BÜCH, Boudewijn De literaire nalatenschap van Boudewijn Büch. (Met een inleiding van de auteur en een verantwoording/ colofon van Eric J. Schneyderberg). Amsterdam, Boekhandel J. de Slegte, 1991. Heellinnen (Binderij Phoenix). 66 + (16) p. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 10 Arabisch genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren (dit is nummer 6), fraai gebonden in blauw linnen. Deze antiquariaatscatalogus besluit met een afdeling ’10 jeugdgedichten’, gedrukt op zwaar, gevergeerd blauw papier: tien niet eerder gepubliceerde gedichten uit de periode 1966-1969. Aan de luxe-exemplaren werd éen van die tien gedichten in origineel handschrift van Büch toegevoegd, in dit exemplaar ontbreekt het handschrift helaas.

8. BUSCHING, A.F. Nieuwe geographie, of aardrijksbeschrijving. Naar den vierden druk (…) uit het Hoogduitsch vertaald door Jacobus de Jongh junior. Den Haag/ Amsterdam/ Utrecht, Van Thol/ Van Esveldt/ Van Paddenburg, 1761-1770. Negen delen (van twaalf). Halfperkament met gemarmerde platten uit de tijd. Ruim 4500 p. Stempel (van een kloosterbibliotheek) op titelpagina’s. Kaarten ontbreken. Decoratieve, uniform gebonden serie.
Verkocht
* Gedetailleerde geografie voor de 18e-eeuwer met veel nu vergeten details.
Deel 1, 1e stuk: Denemarken, Noorwegen en Zweden
Deel 1, 2e stuk: Russische rijk, Pruisen, Polen, Hongarije en Europees Turkije.
Deel 2, 1e stuk: Portugal, Spanje en Frankrijk.
Deel 3, 1e stuk: Bohemen, Moravië, de Lausitz, Silezië, Glatz en Oostenrijk.
Deel 3, 2e stuk: (Duitsland).
Deel 3, 3e stuk: (Duitsland).
Deel 3, 4e stuk: (Duitsland).
Deel 3, 6e stuk: Register op deel 3.
Deel 5, 1e stuk: Klein-Azië, Armenië, Syrië, Palestina en Arabië.
Niet verder verschenen.
Ontbreken: deel 2,2; 3,5 (deel van Duitsland); 4 (Nederland).

9. CAMPERT, Remco 3 handgeschreven ansichtkaarten aan zijn moeder, Joekie Broedelet. Drie ansichtkaarten aan zijn moeder. 1. Handgeschreven ansichtkaart aan ‘Madame J. Broedelet’. 10,4 x 14,8 cm. Alleen verso. Gesigneerd ‘Rem’. Niet gedateerd (datum poststempel: ‘6-10-1953’). 2. Handgeschreven ansichtkaart aan ‘Joekie Broedelet’. 10,5 x 14,8 cm. Alleen verso. Gesigneerd ‘Remco’. Gedateerd ‘Parijs 7 mei 1980’. 3 regels tekst. 3. Handgeschreven ansichtkaart aan ‘Joekie Broedelet’. 10,4 x 14,8 cm. Alleen verso. Gesigneerd ‘Rem’. Gedateerd ‘Parijs 9-2-82’. 4 regels tekst.
€ 295
* Drie papieren groeten uit Parijs. Op de eerste kaart (van een schilderij van Édouard Manet in het Louvre) staat enkel de naam van de dichter, maar op de andere kaarten gaat de ondertekening vergezeld van een ‘liefs’ voor zijn moeder (1903-1996). Met deze drie kaarten laat Campert altijd weten hoe het met hem gaat. In Parijs in 1981 vermaakt hij zich ‘met volle teugen’. Daarvandaan meldt hij een jaar later dat hij er is ‘om een luchtje te scheppen’. Klein en intiem.

10. CERVANTES, Miguel de Histoire de l’admirable Don Quichotte de la Manche. Traduite de l’Espagnol. Nouvelle édition revûë, corrigée et augmentée. (Geïllustreerd). Parijs, par la Compagnie des Libraires, 1722. 6 delen. Kalfsleer, ruggen en randen verguld, elk met 5 ribben en rode rugschildjes. (8), 440 (12 pl.); (6), 432, (6 pl.); (8), 442, (9 pl.); (10), 532, (8 pl.); (8), 484, (13 pl.); (8), 504, (6 pl.). In totaal 2842 pagina’s en 54 gravures. De banden hebben wat slijtage, terwijl het binnenwerk wat kleine kwaaltjes vertoont: plaatselijke verbruining, ezelsoortjes, randscheurtjes, enkele afgescheurde paginahoekjes en meer zulks.
€ 500
* Zeer interessante, vroege editie van de Franse vertaling van Don Quichotte mét de extensie door de vertaler, François Filleau de Saint-Martin, die in 1691 door diens dood werd onderbroken (deel V van deze serie), en de voltooiing van de aanvulling door Robert Challe (deel VI), die voor het eerst werd gepubliceerd in 1713. Deze twee delen zijn in veel latere edities niet opgenomen (terecht natuurlijk), maar toch zijn het in hun soort evengoed boeiende, barokke, picareske romans waarin de Dolende Ridder en zijn schildwacht nieuwe avonturen beleven. De Ridder van de Droevige Figuur overlijdt niet aan het einde, zoals in de oorspronkelijke uitgave van Cervantes, maar geneest van zijn kwalen om nieuwe avonturen te kunnen beleven. We zien hier bijvoorbeeld herhaaldelijk de lastige tovenaar Parafaragaramus optreden, en de hoffelijke kasteelheer Sieur Valerio; Sancho Panza wordt tot ridder geslagen, wat hem uiteraard niet glad zal zitten.
Deze twee laatste delen zijn dan ook getiteld Continuation de l’histoire de l’admirable Don Quichotte de La Manche. Een nette set met 5 frontispices en 49 prenten buiten de tekst. Bij deel V ontbreekt het frontispice – dat komt echter vaker voor.

11. (CUYPERS, Pierre) Dr. Cuypers Gedenkboek 1827-1927. Zonder plaats, “Limburg”, Provinciaal Genootschap voor Geschiedkundige Wetenschappen, Taal en Kunst, 1927. 22 x 15 cm. Ingenaaid. 114 p. Geïllustreerd. 1e druk. Rug iets versleten. Wat roestig. Achterin een hele pagina aantekeningen over Cuypers in rode balpen.
€ 30
* Met bijdragen van een groot aantal notabelen met als eerste minister Waszink, maar ook van Lodewijk van Deyssel en zijn zuster Elisabeth Alberdingk Thijm en de architecten Henri Evers en Jan Stuyt. Ook met een ledenlijst en andere gegevens van het Eere-Comité voor Cuypers en van het Genootschap “Limburg”. De ontwerper van het horror vacui-rijke omslag wordt helaas niet genoemd.

12. (CUYPERS, Pierre) Dr. Cuypers-nummer. Het Gildeboek. Tijdschrift voor kerkelijke Kunst- en Oudheidkunde. Orgaan van hart St. Bernulphusgilde. September 1921. Utrecht, St. Bernulphusgilde, 1921. 27 x 20 cm. Ingenaaid. (64, 10) p. Rijk geïllustreerd in bruin. 1e druk. Omslag gevlekt en verkleurd. Met bibliotheekstempels. Van binnen in goede staat.
€ 30
* Met bijdragen van o.m. Joseph J. Cuypers, Huib Luns en Jan Stuyt. O.a. foto’s van Haarzuilens in aanbouw.

13. DEELDER, J.A. Het stenen tijdperk. Anjerfonds/Bébert, 1988. Ingenaaid. (16) p. Gedrukt in een oplage van 650 exemplaren. 1e druk.
€ 20
* Uitgave t.g.v. de uitreiking van de Anna Blamanprijs aan Jules Deelder. Bijgevoegd zijn twee bijbehorende boekjes in gelijke uitvoering: Jan Eijkelboom, Juryrapport (het juryrapport t.g.v. de Anna Blamanprijs aan Jules Deelder) en Jaap Koopmans, Onvertaalbare gedichten (uitgave t.g.v. de Anna Blaman-aanmoedigingsprijs). De drie deeltjes samen in een kartonnen foedraal.

14. DEMEDTS, André Huldeboek André Demedts. (Met inliggend een handgeschreven, gesigneerde brief van Demedts aan André Munnichs, 1950). Kortrijk, Davidsfonds, 1977. Linnen met stofomslag. 236 p. Met portret. Gedrukt in 1300 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* In de brief (19 regels), op papier met gedrukt adres, biedt Demedts een drama aan voor publicatie in Munnichs’ tijdschrift Roeping. De kopij beslaat 44 pagina’s. Mogelijk betreft het ‘De graaf is weergekeerd. Drama in vijf bedrijven’ dat in 1950 in Roeping nr. 2-5 werd opgenomen.

15. (DEVENTER, Charles M. van, als:) CHAP Gevangen bij Julius Caesar. Overdruk uit De Beweging, jg. 1, deel 2, p. 90-93. [Amsterdam, Versluys, 1905]. Geplakt in blind omslag. 6 p. Handgeschreven titel. Verticale vouw.
Verkocht
* Gek verhaaltje. Met opdrachtje: ‘v.d.S.’. Uit de nalatenschap van Frans Erens.

16. DEYSSEL, Lodewijk van Beste jongen. (Bezorgd door Harry G.M. Prick). (Zandvoort), Eliance Pers, (1974). Ingenaaid met omslag. (4), 28 p. Gezet uit de Baskerville en gedrukt op de handpers in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* De typografie schittert van eenvoud. Eliance-reeks 26.

17. (EEDEN (inl.), Frederik van). THOREAU, Henry David Walden. Met een voorwoord van Dr. Fred. van Eeden en een inleiding van W.H. Dircks. Uit het Amerikaansch vertaald door Suze de Jongh van Damwoude. Bussum, Grentzebach, 1902. Halflinnen (latere band van J. Emmering). (8), 380 p. 1e druk. Rug nogal donker geworden, platten iets gevlekt, verder mooi.
€ 65
* Schaarse eerste Nederlandse vertaling.

18. FLAVIUS JOSEPHUS Flavii Iosephi hooghberoemde Joodsche historien ende boecken. Noch Egesippus Vande ellendighe verstoringe der stadt Ierusalem. [Amsterdam, Jan Evertsz. Kloppenburgh, 1636]. Gedrukt in Zwolle in 1634 door Frans Iorriaensz. en Ian Gerritsz. Contemporain blindgestempeld heelleder over dikke houten platten. Koperbeslag op de hoeken (twee van de acht ontbreken), twee koperen middenstukken en twee sloten (leren sluitbandjes ontbreken). (1), 338, (13), 77, (4) bladen. Met 103 teksthoutsneden, die worden toegeschreven aan Christoffel van Sichem II. Titelpagina ontbreekt.
Verkocht
* Matig exemplaar: scheur aan buitenkant voorste kneep (op de rug, niet los). leer boven de bovenste rib ontbreekt, titelpagina ontbreekt, watervlekkig, eerste en laatste pagina’s langs randen beschadigd, sommige pagina’s los en/of vuil. (Van de vijf exemplaren die in de STCN worden beschreven ontbreekt bij drie eveneens de titelpagina). Toch mooi en decoratief, met álle vertaalde tekst van Flavius Josephus, met prachtige, dichtbevolkt-renaissancistische houtsneden geïllustreerd.

19. FRIEDLAENDER, Henri Een legendarisch gesprek. [Wassenaar], eigen beheer, [1940]. 22 x 16 cm. Gevouwen blad. Gezet uit de Bodoni en gedrukt op geschept F.J. Head-papier van Barcham Green. Streep op voorkant. Het blad is niet helemaal gaaf.
Verkocht
* Nieuwjaarswens van de typograaf Friedlaender voor het jaar 1941. Uit het Talmoed-tractaat Tamid.

20. GEZELLE, Guido Gedichten. (Geïllustreerd, gekalligrafeerd en geheel met de hand ingekleurd door Ineke Maschkow-Lagendijk). (Baarn, Arethusa Pers Herber Blokland, 1999). Ingenaaid (op Chinese blokboekwijze gebonden). (26) p. Gedrukt in een oplage van 75 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Honderdveertigste uitgave van de Arethusa Pers!

21. GRAY, Eileen Wendingen. Eileen Gray. (Jg. 6, no.6). Santpoort, C.A. Mees, 1924. 34 x 32 cm. Genaaid met raffia. 32 bladen, bedrukt in zwart en grijs. Met reproducties van het werk van Eileen Gray. Veel advertenties. 1e druk. Randen versleten.
Verkocht
* Inleiding van de architect Jan Wils en tekst in het Frans van Grays partner in werk en liefde, de architect Jean Badovici, over de Iers-Franse kunstenares (1878-1976). Het geheel uit typografisch materiaal opgebouwde omslagontwerp is het enige dat een beetje recht doet aan de gloeiende, duistere kleuren van Grays lakschermen, tapijten en ander binnenhuiswerk. Niet zo’n geweldig exemplaar helaas.

22. HAAS, Jo de Licht dwars door alle duisternisse heen. Radio-rede, uitgesproken op 7 Febr. 1934. Amsterdam, Jo de Haas, 1934. Geniet. 16 p. Omslag iets gevlekt. Naam voorin.
€ 25
* Pleidooi voor vrede van de anarchist Jo de Haas (1897-1945). Mooi omslag.

23. HAIMON, Paul Magnificat. Antwerpen-Amsterdam, Standaard Boekhandel, 1952. Ingenaaid. 64 p. Illustraties van Marianne van der Heyden. 1e druk. Iets verbruind.
Verkocht
* Met handgeschreven, gesigneerde opdracht van Haimon (pseudoniem van Leo Laugs) aan André Munnichs, ‘9/10-’52/ te Sittard’. Toneelstuk in verzen.

24. (HERTOGENBOSCH, ‘s) / Joseph HAYDN Programma der feesten, te geven ter gelegenheid van de viering van het 700jarig bestaan der stad ‘s-Hertogenbosch. 17-23 juli 1885. ‘s-Hertogenbosch, C.N. Teulings, 1885. Geniet. 20, (38), (28) p. Niet afgesneden. Met mooie advertenties achterin, waaronder één (van Handelsdrukkerij Teulings) in kleuren. 1e druk. Bruine vlekjes voorop, naam voorin met datum 1969.
€ 35
* Uitvoering van Die Jahreszeiten van Haydn met complete bezetting van koor en orkest én met de complete tekst in het Duits.
De in rood en zwart op blauwgrijs gedrukte omslag is aan de voorkant versierd met een historiserende tekening, aan de achterkant met een interessante advertentie annex prijslijst van boekbinderij C. Nederveen: waar een halflinnen octavo boekband voor 80 cent te leveren was, kostte een kalfsleren band 3,80 gulden en een boekband van heelmarokijn f. 4,75. Het werkloon voor het in de band zetten kostte 35 cent en de kop vergulden veertig cent.

25. HEYTZE, Ingmar De zilveren tranen. Woold-’t Harkel, De Uitvreter, 2013. Ingenaaid met stofomslag. (8) p. Met de hand gezet uit de Volta en de Forum en gedrukt in zilver op Simili Japon in een oplage van 55 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 20
* Uitgave ter gelegenheid van een optreden van Heytze in het Poëziecentrum in Bredevoort.

26. (HUSZÁR, Vilmos – omslag) Wendingen. Diego Rivera. (Jg. 10, no.3). Santpoort, C.A. Mees, 1929. 34 x 32 cm. Genaaid met raffia. 24 bladen, bedrukt in zwart en grijs. Met reproducties van het werk van Diego Rivera. 1e druk. Onderkant omslag met vochtrand. Wat slijtage aan de randen. ‘Exlibris Van Praag/ Verkiesen doet verliesen’.
€ 100
* Inleiding van Mr. H.P.L. Wiessing over de Mexicaanse schilder Diego Rivera, sinds 1929 de echtgenoot van Frida Kahlo. Het omslagontwerp van Vilmos Huszár refereert inhoudelijk niet aan Rivera: het neemt het woord ‘Wendingen’ letterlijk, en laat de letters alle kanten uit wenden! Matig exemplaar van een zeldzame, schitterende uitgave.

27. KEMP, Math. Naar den uchtend. Een bundel verzen. Maastricht, F. Schmitz, 1917. Ingenaaid. 56 p. 1e druk. Omslag verbleekt. Wat roest. Twee namen voorin: And. Munnichs (1976) en J.W. Nols (1917). Twee pagina’s verkleurd door krantenknipsel uit 1917.
€ 15
* Behalve poëzie ook enkele spelen.

28. KEMP, Mathias Limburg in den Wereldbrand. Maastricht, Uitgeverij “Veldeke”, 1946. Halflinnen. 56 p. 1e druk. Net exemplaar. Inscriptie voorin.
€ 15
* Beschouwingen over de oorlog, de bevrijding en de niet altijd prettige nasleep ervan. Schaars boek van Math Kemp.

29. KEMP, Mathias Zeven boomen opgezet door Mathias Kemp. Maastricht, Firma Boosten en Stols, 1918. Vierkant formaat. Ingenaaid. 104 p. 1e druk. Rug versleten, wat roest.
Verkocht
* Betogen gemengd met dagboekaantekeningen. Over Maastricht, de oorlog en meer.

30. KEMP, Pierre Forensen voor Cythère en andere gedichten. Amsterdam, Van Oorschot, (1949). Ingenaaid. 72 p. 1e druk. Titelpagina wat verkleurd door inliggend knipsel.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de dichter op de titelpagina: ‘Voor Mr. F. Jansen,/ bij deze gelegenheid,/ van de schrijver,/ Pierre Kemp’. De vrije bladen 1949, 4.

31. KEMP, Pierre Suite voor een fan. (Negen Badineries voor één Mezzo-Sopraan). Bloemendaal, Arcadia Pers, 1964. Geniet. (32) p. Omslagtekening van Pierre Kemp. Met ingeplakte foto (prentbriefkaart). Gedrukt in een oplage van 75 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 60

32. KLERK, Michel de Wendingen. Meubelen M. de Klerk. (Jg. 7, no.10). Santpoort, C.A. Mees, 1924. 34 x 32 cm. Genaaid met raffia. 26 bladen, bedrukt in zwart en grijs. Met reproducties van het werk van Michel de Klerk, gefotografeerd door Bernard Eilers. Veel advertenties. 1e druk. Omslag verbruind. Randen gekreukt. Naaisel ontbreekt grotendeels.
€ 140
* Inleiding van H.Th. Wijdeveld, omslag aan beide kanten van Fokko Mees. De foto’s (natuurlijk in zwart-wit, of eigenlijk bruin-crème) laten de meubels en ontwerptekeningen bijzonder goed uitkomen, wat niet altijd het geval is in andere nummers van Wendingen. Helaas is de staat matig.
Bijgevoegd twee andere nummers van Wendingen in nog slechtere staat: jaargang 5 nr. 1 over de glas-in-loodramen van R.N. Roland Holst en jaargang 1 nr. 5 met het beeldverhaal over koning Attila in het Hongaars.

33. KUYPER, F.W., en B.C. SLIGGERS (red.) Liber amicorum A.G. van der Steur. (Haarlem), Schuyt & Co. (1988). Linnen met stofomslag. 200 p. Gedrukt in 400 genummerde exemplaren. Geïllustreerd. 1e druk. Naam voorin (in potlood).
Verkocht
* Verschenen bij de vijftigste verjaardag van deze opmerkelijke Haarlemmer-boekhandelaar-couturewinkelier. Bijdragen van o.a. Rudy EKKART, Freek HEIJBROEK, Gert HEKMA en Theo LAURENTIUS.

34. LOON, Gerard van Aloude Hollandsche Histori der keyzeren, koningen, hertogen en graaven welken, sedert de komst der Batavieren in het thans genaamde Holland, tot de herstelling van ’s Graaven Florents den eerstens zoon, aldaar het Hooggebied gehad hebben. Beweezen en bevestigd door de woordlyke getuigenissen van zoodanige Schryvers, welken in en naast die Tyden geleefd hebben, als de beschreevene zaken zyn voorgevallen. En voorts nog versierd en opgehelderd met de noodige Landkaarten, Geslachtslysten, Keyzer- en Koninglyke Penningen en veelvuldige andere Gedenkstukken, in die overoude tyden gemaakt. ‘sGraavenhaage, P. de Hondt, 1734. Twee delen. 49 x 31 cm. Halfleer, beide delen zijn met twee verschillende marmerpapieren bekleed. (44), 348, (20); (3), 360, (24) p.
Deel 1: Met titelprent, frontispice en gegraveerd wijdingblad, drie dubbelbladige prenten en zes enkelbladige; vier stambomen (geslachtslijsten) op dubbele bladen en 12 dubbelbladige kaarten. Deel 2 heeft 17 geslachtslijsten (geen overbodige luxe in deze tekst, een gedetailleerde geschiedenis van het Jutlandse, Karolingische, Saksische, Luxemburgse en Ottoonse vorstenhuis en andere geslachten uit de vroege middeleeuwen, een kaart, drie prenten in verschillende formaten, benevens een (identiek) frontispice. Daarbij ook een grote, gedetailleerde gravure aan het begin van de tekst. Beide boeken hebben vele kleine gravuurtjes van munten en penningen in de tekst plus levendige in koper gegraveerde kop- en sluitvignetten. 1e druk. De boekbanden zijn versleten en het naaisel is wat los. Groot papier, niet afgesneden, met brede marges, sommige bladzijde-uiteinden wat versleten. In deel 2 rond p. 170 en rond p. 180 flinke bruine vlekken in de tekst, en een naam in potlood (‘Juffr. Klerbeert’).
€ 250
* Opus magnum van de jurist, geschiedkundige en munt- en penningverzamelaar Mr. Gerard van Loon (1683-1758) over de geschiedenis van Nederland. Het eerste deel gaat over de Romeinen, de Bataven en de Kaninefaten en wat daarvan resteert: de Brittenburg bij Katwijk bijvoorbeeld, naast de vele munten waar Van Loon speciaal op gespitst was. Het tweede deel gaat over de periode 600-1200, waarbij de uitvoerigheid en de precieze details de moderne lezer blijven imponeren – Van Loon verzamelde zijn materiaal in een tijd waarin er van archeologie nog geen sprake was. Dit schitterende, reuzengrote boekwerk heeft hier een heel eenvoudig kleedje: de hap-snap-gemaakte banden zijn sleets en in deel twee is zo te zien een kopje thee omver gegaan. Maar je kunt het nog altijd genietend doorbladeren en turen naar de hypergedetailleerde kopergravures.
Maar je kunt het nog altijd genietend doorbladeren en turen naar de hypergedetailleerde, barokke kopergravures, zoals deze:
== Ancient History of Holland (between 0 and 1200 AD) seen through an 18th century historian’s eyes. These two (internally) beautiful, gigantic volumes have a very simple dress: the higgledy-piggledy bindings are jaded and worn and in Vol. Two a cup of tea seems to have been knocked over. Van Loon was a great coin collector and these books (especially vol. I) are littered with tiny, accurate engravings of coins and medals.

35. MAAN, Dick, & John van der REE Typo-foto. Elementaire typografie in Nederland 1920-40 Utrecht-Antwerpen, Veen-Reflex, 1990. 29 x 22 cm. Linnen met stofomslag. 112 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Omslag iets vergeeld.
€ 45
* Standaardwerk. Piet Zwart, Paul Schuitema, Gerard Kiljan, ‘foto als beeldend element in de reclame’ door Schuitema & Kiljan, Cesar Domela Nieuwenhuis, Dick Elffers, Wim Brusse, Cas Oorthuys, Henny Cahn en Willem Sandberg.

36. (NIJHOFF, M.). AKKER, W.J. van den Een dichter schreit niet. De poetica van Martinus Nijhoff. Utrecht, Veen, 1985. 2 delen. Ingenaaid. 292; 172 p. 1e druk. Proefschrifteditie met stellingen.
Verkocht
* Exemplaar van de promotor, A.L. Sötemann.
Bijgevoegd:
– Laudatio door Sötemann. Typoscript met enkele doorhalingen verbeteringen. Twee bladen.
– Cum laude-voorstel door J.J. Oversteegen. Doorslag van typoscript. Geparafeerd.
– Handgeschreven brief van de auteur aan Sötemann over het promotiediner.
– Menu van het promotiediner, op naam gesteld van Sötemann.
– Uitnodiging aan de professoren Schenkeveld en Fens om aan de oppositie deel te nemen tijdens de promotie.

37. ROLAND HOLST, A. In ballingschap. Keuze uit eigen werk. (Met een voorwoord van de auteur). Den Haag/ Antwerpen, Daamen/ De Sikkel, 1955. Garenloos. 224 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de schrijver: ‘Voor/ Jannie,/ mijzelf in zakformaat/ van Jany/ Bergen N.H./ 14.xi.’53’. Ooievaar 16.

38. ROSENBOOM, Thomas Parade. Zutphen, De Lange Afstand, 1995. Ingenaaid. (8) p. Met de hand gezet uit de Baskerville en de Mistral en gedrukt op Zerkall-Bütten door Peter Yvon de Vries in een oplage van 75 exemplaren. 1e druk. Paar kreukjes.
Verkocht
* Fragment uit het voorlaatste typoscript van Gewassen vlees, dat de roman uiteindelijk niet heeft gehaald.

39. SALES, Franciscus van De liefde Godts door den Salighen Franciscus de Sales, Bisschop ende Prince van Geneve. Uit het Fransch verduytscht door Guilliam van Aelst, Gheboortich van Antwerpen. Antwerpen, Arnoudt van Brakel, 1651. 16 x 10 cm. 20e-eeuws halflinnen. (8), 756, (20) p. met extra blanco schutbladen. Gegraveerde titel en prent namens Ioanna van Lathem, abdis van Roosendael bij Mechelen. Voorrede van Catharina van Aelst opgedragen aan de abdis. Achterin een uitvoerige inhoud, Approbatie en colofon. 1e druk. Begin en eind aan de randen met paginaplakband verstevigd.
Verkocht
* Zeer vroege vertaling van Traité de l’amour de Dieu (1616). Voorin een handgeschreven opdracht (1958) van de weduwe van de Paderbornse notaris Fritz Erhart aan de Bosse leraar André Munnichs (na een ‘Begegnung am Liborifest’), met originele foto van Erhart. Leuke amateurboekband met expressionistisch motief en natuurlinnen rug, wellicht van Duitse makelij uit het begin van de 20e eeuw.

40. SCHMIDT-DEGENER, Dr. F. Het blijvend beeld der Hollandse kunst. (En:) Rembrandt. Amsterdam, Meulenhoff, (1949 en 1950). Linnen met stofomslag. X, 150; VIII, 196 p. Geïllustreerd. 1e druk. Omslagen wat verkleurd, ingescheurd, licht beschadigd.
Verkocht
* Met een present-exemplaar-kaartje; uit het bezit van Huib van Krimpen, die verantwoordelijk was voor de typografie van deze hoogst leesbare boeken van Frederik Schmidt Degener, de fijnzinnig-poëtische voormalige directeur van Boymans en van het Amsterdamse Rijksmuseum (1880-1941). Voorin een handgeschreven notitie van Huib over het lettertype (Romulus) en de breedte ervan.
Bijgevoegd: ‘In memoriam Dr. Schmidt Degener’ van Johan W. Schotman, met daarin een aantal vertalingen van Paul Valéry door Schmidt Degener, in: Vertalen. Uitgegeven voor de Vereeniging Nederlandsche Vertalingen, Amsterdam, G.W. Breughel, 1945.
De aalmoes was ik en de bedelaar,/ Het wijsje was ik en de vedelaar.’ ‘Speelsgewijs – steelsgewijs/ vrij of gestuwd,/ te spoedig, wezenstaak/ zijt gij geluwd.

41. SCHMITZ, Marie Letterkundige kalender 1927 samengesteld door Marie Schmitz. Amsterdam/ Antwerpen, [1950]. 30 x 22 cm. 30 afscheurbladen op kartonnen achterblad, bedrukt in bruin en met een in bruine diepdruk uitgevoerde, opgeplakte foto. Een of twee weken per blad, met een portret en een citaat van de afgebeelde auteur. Voorblad wat gebobbeld en aan de blanco achterkant geplakt, wat roestvlekjes.
Verkocht
* Vooral wat minder bekende auteurs, veelal Nederlanders en enkele Vlamingen: o.a. Frans Erens, Jan Walch, Jacob Winkler Prins, Herman Teirlinck, Adama van Scheltema, P.H. van Moerkerken, het echtpaar Scharten, Frans Bastiaanse, M.J. Brusse, M.H. van Campen, Henri van Booven, Frans Erens, Cyriel Buysse, Augusta Peaux, Henri Dekking en Jacob Israël de Haan. Complete kalenders als deze zijn schier onvindbaar.

42. SLICHTENHORST, Arend van XIV boeken van de Geldersse geschiedenissen. Van ’t begin af vervolghd tot aen de afzweeringh des konincx van Spanien; waervan ’t eerste Deel verhandeld de landbeschrijvingh. Getrocken meerendeels uyt de Latynsse werken van den heer Ioh. Isacus Pontanus; doch doorgaens veranderd, verbeterd, ende met meer dan driehonderd nieuwe hoofd-stucken, en andere noodelyke bijvoeghsels, allesins vergroot. Arnhem, Iacob van Biesen, 1653. Halfleer uit de tijd (rug geschaafd, bovenaan de rug hangt een stuk leer los (maar het is er wel), gat in het midden van de rug). (16), 116, (4), 596, (24) p. Sommige pagina’s in het eerste boek zitten los (waarschijnlijk omdat de prenten eruit zijn gehaald). 1e druk.
€ 150
* Exemplaar zonder de kaarten en plattegronden, maar verder compleet. Met gegraveerde titel (aan rechterzijde kort afgesneden) en 6 gravures van penningen en 28 gravures van wapens in de tekst.

43. SLOTHOUWER, Nico Groei en groei. (Met zeven originele etsen van R. Varing). (Deventer, eigen beheer), 1977. Oblong. 4to. Garenloos met blind omslag. Op Chinese blokboekwijze gebonden. 32 p. . Gedrukt op Van Gelder Torchon Velin in een oplage van 70 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Bibliofiele uitgave in eigen beheer. Lees over het korte en ingewikkelde leven van deze tragische dichter.

44. SMET, Cornelis Heylige en roemweêrdige persoonen, de welke in de zes eerste eeuwen bezonderlyk medegewerkt hebben om de Roomsche Catholyke religie, in geheel Nederland, uyt-te-breyden, vast-te-stellen en te bewaeren, als ook de vyanden en de vervolgers der zelve religie. St. Nicolaes, A.-L. Rukaert-van Beesen, 1826. één band. Met register. Twee delen in Half kalfsleer met gemarmerde platten. (8), IV, 294; (4), 298 p. Herdruk. Oude bibliotheekstempels uit Alverna en Verdon. Mooi.
€ 45
* Smakelijk geschreven heiligenlevens en dezelve van christenvervolgers en afgodendienaars.

45. SNIJDERS, A.L. en L.H. WIENER L.H. en A.L. (Bezorgd door Huug Schipper. Met een inleiding door Wim Noordhoek). [Utrecht], Stichting De Roos, 2007. Twee delen in foedraal (waarop de inleiding door Wim Noordhoek is gedrukt). 120; 48 p. Typografie Piet Gerards Ontwerpers. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi!
€ 140
* Ongenummerd exemplaar. Selectie van 31 Zeer Korte Verhalen van A.L. Snijders en brieven van L.H. Wiener aan Snijders (2000-2006). Inventieve vormgeving van Piet Gerards (let op de subtiele kleurverschillen!). De Roos 167.

46. UYL, Bob den Een uitzinnige liefde. (Met een originele zeefdruk van Frank Dam.) Den Haag, Mikado Pers, 1986. Linnen (Frans den Breejen). (2), 22 p. Met de hand gezet uit de Romulus en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 80 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 175

47. VELTMAN, Martin Zes villanellen. Amsterdam, De Regulierenpers, 1984. Ingenaaid met omslag van Japans papier. (4), 20 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in bruin, roodbruin, goud en zwart in een oplage van 70 genummerde exemplaren. 1e druk. Miniem scheurtje aan bovenzijde rug.
€ 40
* De Regulieren 6.

48. VESTDIJK, S. Deernis met de wegen. (Zandvoort), Eliance Pers, (1974). Ingenaaid met omslag. 16 p. Gezet uit de Spectrum en gedrukt door Joh. Enschedé op Zerkall-Bütten in een oplage van 100 genummerde exemplaren.
€ 35
* Eliance-reeks 29.

49. (VORRINK, Koos). STAAL, K.R. van Terug uit de hel van Buchenwald. Amsterdam, Nieuwe Wieken, 1945. Geniet. 48 p. Netjes.
Verkocht
* Met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan Koos Vorrink: ‘Aan mijn besten vriend Koos Vorrink, met prettige herrinnering [sic] aan de veel bewogen jaren 1940-1943’.

50. VRIES, J.D. de Prinsen van Oranje gewogen maar te ligt bevonden. Amsterdam, J. de Vries, 1854. Ingenaaid (met origineel omslag!). 64 p. Niet afgesneden. 1e druk. Watervlek voorop, met binnenin enkele kloosterstempels zoals ‘Bibliotheca Conventus – Vorden’ en aantekeningen van Andries Munnichs.
Verkocht
* Pamflet waarin de verschillende prinsen Willem van Oranje op de weegschaal der kritiek worden gesteld en steevast te licht bevonden. Ook de bijkans heilige Willem de Zwijger (de ‘stiefvader des Vaderlands’), een ‘liefhebber van een Duitschen dronk, en die een liefhebber van een Duitschen dronk is, kan zich onmogelijk altijd binnen de palen der matigheid houden, terwijl hij (…) bij alle vier zijne vrouwen kinderen verwekte, nog eenen bastaardzoon naliet, Justinus van Nassau’. Een held was hij ook al niet, of een bekwaam krijgsman. Bij de grote Willem III bespreekt De Vries uitvoerig de moord op de gebroeders De Witt (zoals bij Maurits die op Oldenbarnevelt). Koning Willem I verwijt hij kleingeestigheid en stijfhoofdigheid, egoïsme, hatelijkheid en jaloezie in zijn optreden tegen de Belgen. Dit zeer interessante boek verscheen in november of december 1854, maar het in mei van hetzelfde jaar voor het eerst gepubliceerde satirische tijdschrift Asmodée, waarvan dezelfde auteur Jan David de Vries (1819-1855) de eerste redacteur was, wordt hier niet genoemd.

51. WARREN, Hans Eiland in de stroom. Amsterdam, U.M. Holland, 1951. Ingenaaid met stofomslag. 56 p. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de dichter op de Franse titel: ‘Mevrouw L.P.C. Kemper/ in/ vriendschappelijke/ herinnering,/ Hans Warren/ 15 april ’53’.’ Mevrouw Kemper-Blankert was secretaresse van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek in Vlissingen. De Windroos XVI.
‘Gisteravond stond opeens Ad den Besten voor de deur […] We hebben onder hilariteit de flaptekst voor Eiland in de Stroom in elkaar gezet. Ad is bang dat men mij voor een boerenjongen aan zal zien als er staat ‘werd geboren te Borssele, waar hij nog steeds woont’, en hij had nu iets onzuivers gefabriceerd als ‘waar hij hoofdzakelijk nog steeds woonachtig is’. Het bleek niet zo eenvoudig daar een goede draai aan te geven, en we kwamen tot: ‘verdeelt zijn tijd tussen de Zeeuwse schorren en moeren en het Parijse schorriemorrie, of de Parijse schorre moren’.’ (Geheim dagboek. 1949-1951. Derde deel (1983), p. 233)

52. (WILMINK, Willem). DRS P e.a. Onverwachens verjoarsvezeet 1996. Voor Willem W uit Enschede. Z.p., z.u., 1996. Geniet met stofomslag 20 p. 1e druk.
Verkocht
* Verrassingsuitgave voor Willem Wilmink en de gasten op zijn zestigste verjaardag op 25 oktober 1996 in de Twentse Schouwburg in Enschede. Bevat bijdragen van Jan Boerstoel, Tom van Deel, Drs P., Rutger Kopland, Jan Kruis, Jean Pierre Rawie, Edwin Rutten, Henk Spaan, Kees Stip, Herman van Veen, Ivo de Wijs, Driek van Wissen en, los bijgevoegd, Jan Kruis.
Schaars boekje: alleen in UB Leiden.


We hebben onze afdeling Kinderboeken uitgebreid met andere populaire onderwerpen, zoals plaatjesalbums, volksboeken en avonturenboeken.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 17 augustus 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: