antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1011: Meidoorn in september

Ha Meidoorn! Rijk en gul in bloei en typografie, sterke, ruimhartige ervarenaar! Daaronder harde dorens, als een stugge Friese meester-schoenmakerszoon – de kundige typograaf – en nu is het de vruchtentijd: mooie boeken.


1. ANDRIESSEN, J. Verzameling van opstellen met fouten, tegen de taal, spelling, woordvoeging, enz. Eerste stukje Amsterdam, P.R. Otto, 1865. Ingenaaid met origineel uitgeversomslag. (4), 72 p. Achtste en op nieuw herziene druk. Rugje versleten, boekje ligt wat uit elkaar. Wat inktvlekjes, streepjes en droedels.
Verkocht
* Leuk, een boekje met expres gemaakte fouten om door de kinderen te laten verbeteren! Mooi met het originele omslag, op beide kanten bedrukt – op zijn kant om onduidelijke reden.

2. APOLLO THEATER Extase. Filmprogramma 20-26 October 1933. Den Haag, Apollo Theater, 1933. 30 x 23 cm. Geniet. (8; 4) p. Programmablad met grote, bijzonder mooie filmfoto’s, korte tekst en recensies. In inliggend blad het programma zelf, advertenties en korte inhoud van de film. Ook met twee contemporaine krantenknipsels. 1e druk. Gaaf. Voorop in de marge wat vlekjes.
€ 100
* Belangwekkende film: De Tsjechische film Extase van Gustav Machatý uit 1932 bevatte in zijn originele versie een scène waarin de vrouwelijke hoofdpersoon, gespeeld door Hedy Kiesler alias Hedy Lamarr, tien minuten lang naakt door de velden rent. Ook beeldt zij alleen met haar gezicht een orgasme uit, hoewel dat in 1933 waarschijnlijk anders werd opgevat, want de recensies in preuts Nederland lopen over van enthousiasme. Sommige andere landen verboden Extase. Maar deze film werd (ongekend!) wel vier keer bij Apollo geprolongeerd.
Schitterend filmprogramma in goede staat met dramatische filmfoto’s – zij het niet naakt, wel extatisch. In het toenmalige Haagse filmtheater Apollo (Spuistraat 19, later vijftig jaar De Slegte) zit nu de uitverkoopwinkel SoLow XXL.
Schier onvindbaar.

3. ARBEIDERS JEUGD CENTRALE Getypte brief op origineel bedrukt briefpapier (1933). Utrecht, Arbeiders Jeugd Centrale, 1933. 29 x 21 cm. Briefhoofd in rood, mogelijk ontworpen door Albert Hahn jr. Brief getypt in paars en gesigneerd door de secretaris, M. Scholten (?), gericht aan het Bestuur van de Vegetariërsbond afd. Utrecht. Gevouwen, wat kreukjes maar in goede staat.
Verkocht
* Mooie decoratieve brief met briefhoofd in de stijl van Albert Hahn jr. Verzoek om een lezing te komen houden op een ‘kursusvergadering’ over ‘het Vegetariersbeginsel inhoud enzv.’, maar het moet geen propagandaverhaal worden.

4. (BEKKER, Balthasar) Twee Requesten opgestelt door verscheidene ledematen der gereformeerde kerk in Amsterdam. Ter saak van Do. Balthasar Bekker. Amsterdam, D. van den Dalen, 1692. Oud gemarmerd omslag. 8 p. Enige randslijtage. Oude notitie: ‘Meulman No. 6828’.
Verkocht
* Pamflet van zijn gemeenteleden tot steun aan ds. Balthasar Bekker, wiens boek De Betoverde Wereld, waarin hij het bestaan van boze geesten betwijfelt, zojuist een bestseller was geworden. Knuttel 13839.

5. BELLAY, Joachim du Les Regrets. Paris, La Connaissance, 1925. Blauw halfmarokijn met 5 ribben en gemarmerde platten (Jan Wansink). 126 p. Met een portrethoutsnede door Robert Steiner als frontispice. Vignetten en barokke initialen van S.H. de Roos. Gezet uit de Erasmus Mediaeval en gedrukt door Charles Nypels in zwart, rood, blauw en zilver in een oplage van 380 genummerde exemplaren. Rug verkleurd, band vertoont heel lichte slijtage.
€ 80
* Dit is een van de 50 niet genummerde exemplaren, op naam geschreven van de heer en mevrouw Th. Haanebrink, een bibliofiele neef van Nypels, gesigneerd ‘Mstr. 5 févr ’26’/ Charles’. Op Pannekoek. Met twee verschillende in rood en zwart gedrukte prospectussen, waarop ook de naam van Wansink genoemd wordt. Van Laar 15.
We hebben ook een tweede niet genummerd exemplaar, ingenaaid met het oorspronkelijke omslag, op naam gedrukt van de bibliofiele uitgever C.A.J. van Dishoeck. Dat kost 50 euro.

6. BRUIJN, R. de Twee gedichten. Den Haag, Boucher, 1945. 14 x 11 cm. Genaaid met flappen. 16 p. Gedrukt in 150 exemplaren. 1e druk. Iets verbleekt, maar keurig.
Verkocht
* Dit boekje verscheen in het laatst van de oorlog, is het clandestien? Niet in De Jong.

7. BUDDINGH’, C. De uittocht van de vlinders. (Voorburg), Vos, 1982. Halfleer met linnen platten en lederen voorrand. 32 p. Gedrukt in een oplage van 50 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Binnenwerk bobbelig: geen waterschade, maar waarschijnlijk komt het door de verkeerde looprichting van het papier.
€ 100
* Korte prozastukken (ZKV’s avant la lettre). Eén van de tien luxe-exemplaren die (niet erg fraai) in halfleer werden gebonden.

8. (BUNDT, Livinus van de, als:) LIVINUS Nederland 1943. Zes naaldgravures. [Amsterdam], (Vijf Ponden Pers, 1944). 44 x 35 cm. Vier vouwbladen in omslag. Gedrukt op Pannekoek in een oplage van 55 exemplaren. Uitstekende conditie. N.B. In dit exemplaar is één prent tweemaal aanwezig.
€ 350
* Alle gravures werden gesigneerd door de kunstenaar. Livinus is het pseudoniem van Livinus van de Bundt (1909-1979), schilder, graficus en ‘lichtkunstenaar’, in 1947 oprichter van de Vrije Academie. De Jong 516.

9. (BUNDT, Livinus van de). Jacques PERK Gedichten met kopergravures van Livinus van de Bundt. Met een voorwoord van ‘D.A.T. Weet ik niet’. Den Haag, (eigen beheer, 1939). 23 x 19 cm. Ingenaaid boek van 56 p. plus dossier met 6 losse bladen, doorslag van een getypte tekst (boekvoorstel), idem van een getypte brief aan L.J.C. Boucher, en een handgeschreven antwoord van Boucher (24 r.) aan Van de Bundt, gedateerd ’31-1-’39’.
Het boek annex dossier bevat – na de speciaal gedrukte omslag – het gedicht ‘De akker’ (in achtvoud), het gedicht ‘De adelaar’ (5x) plus ‘Het grafkruis’ (1x) op verschillende manieren gezet uit de Egmont en uit de Hollandsche Mediaeval, afgedrukt op Japans-achtig papier. Daarnaast twee gesigneerde kopergravures bij ‘De adelaar’ en twee bij ‘Het grafkruis’, op verschillende manieren uitgevoerd.
Gebruikssporen, vlekken, gekalligrafeerde kopjes en vele notities in potlood.
€ 650
* Kennelijk had Boucher, een 31-jarige Haagse boekhandelaar en uitgever, in gesprek met de schilder en graficus Van de Bundt geopperd dat deze een geïllustreerde uitgave van de gedichten van Jacques Perk zou kunnen maken. Van de Bundt (1909-1979) had het idee overenthousiast opgepakt, maakte enkele gravures en liet alvast als proef een paar gedichten in vele varianten zetten door de drukker-voor-kunstenaars Johan D. Scherft om te kijken hoe verschillende lettertypes in de praktijk tegenover de prenten zouden staan. Ook schreef hij een zeer uitvoerige overweging over hoe het boek wel en niet in elkaar zou moeten zitten, compleet met een begroting van de kosten (totaal 1275 gulden). Als beloning voor hemzelf stelde Livinus voor om de winst te delen.
Boucher had dit zeer uitvoerige voorstel niet verwacht. Hij waardeert de poging en vindt de lange tekst een voorbeeld voor hoe een uitgave tot stand zou moeten komen. Het bedrag acht hij realistisch, en ‘uit dien hoofde lijkt het mij moeilijk nog winst te maken’, ofwel: daarom is het boek onhaalbaar. ‘Mij stond een klein, betrekkelijk goedkoop boekje voor oogen (…). Wij komen hier in de edition-de-grande-luxe!!’ Boucher suggereert Van de Bundt eens aan Stols te schrijven: ‘Wellicht kan hij een proefpag. opnemen in zijn op te richten periodiek voor boekkunst!!!’ Of dat gebeurd is weten we niet, maar in Stols’ bedoelde tijdschrift, Halcyon, komt Livinus van de Bundt niet voor. We konden verder geen sporen van dit boek ontdekken. De kunstenaar maakte in de oorlog een Vijf-Ponden-Persuitgave met vrije grafiek, maar na 1945 ging hij een geheel andere kant uit als uitvinder van de lichtmachine.
Zeer bijzonder dossier met betrekking tot een niet bestaande bibliofiele uitgave van Jacques Perk!

10. CLAUS, Hugo Het teken van de hamster. Met (27) aquarellen en tekeningen van Jan Vanriet. (Antwerpen), Lotus, (1979). Oblong. Linnen met stofomslag in blanco foedraal. 80 p. 1e druk.
€ 150
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde en rijk versierde opdracht van de kunstenaar op de titelpagina: ‘”THE CADDY”, voor Rob, en Hartelijk, Jan Vanriet’. We zien een naakte vrouw in een wulpse pose, een man met een pet, een golfbaan en een wegwijzer naar Melbourne. BHC 112.1.A.
Bijgevoegd: prospectus van deze uitgave en een uitnodiging voor de vernissage.

11. (COHEN, Fré). VORRINK, Koos De komende nieuwe kultuur. Amsterdam, Arbeiders Jeugd Centrale, 1925. Ingenaaid. 24 p. 1e druk. Mooi.
€ 20
* Met voorin de handtekening van de advocate Reine van der Heide (1900-1965), die actief was in de socialistische beweging. Ook met onderstrepingen en aantekeningen van haar hand. Mooi, vroeg typografisch omslagontwerp van Fré Cohen over voor- en achterkant. Van Dam/ Van Praag 110. (Al naar de Fré Cohen-tentoonstelling geweest in Het Schip?)

12. (COHEN, Fré). (VORRINK, Koos). VOS, Marie W. Goudvreugde’s ontwaken. Verbeeldingsspel in zes bedrijven. (Exemplaar van Koos Vorrink). Amsterdam, Arbeiders-Jeugdcentrale, 1924. Geniet. 32 p. 1e druk. Gaatjes rondom de nietjes.
Verkocht
* Exemplaar uit de nalatenschap van Koos Vorrink, die van dit boek de voorrede schreef, en met potloodaantekeningen van hem over de rolverdeling en op de titelpagina. Mooie vroege Fré Cohen: lyrisch-typografisch ontwerp op voor- en achterkant. Alle pagina’s in bruin gedrukt met een groen art-deco-sierkader.
We hebben ook een ‘gewoon’ exemplaar voor 20 euro.

13. [COVENTRY, Francis] Juba, of De gevallen van een schoothondje. Een boekje voor kinderen en jonge lieden. Naar het Engelsch. Leeuwarden, G.T.N. Suringar, 1825. Ingenaaid, blanco omslag. (4), 86, (2) p. Met gegraveerd frontispice. Niet afgesneden. 1e druk. Wat vlekkig. Frontispice tegen vooromslag aangeplakt.
Verkocht
* Voor kinderen bewerkt boek over het leven van een hond – vertaald naar Little Juba, or, The adventures and vicissitudes of a lap dog, voor het eerst uitgegeven in 1802. Dat kinderboek is op zich weer een bewerking van een veel ouder boek, The history of Pompey the little, or, The life and adventures of a lap-dog van Francis Coventry (1725-1759), waarvan de eerste uitgave uit 1751 dateert. ‘Pompey’ is echter een satirische sleutelroman waarin een hondje verslag doet van zijn leven, en in de verschillende baasjes en bazinnetjes bekende society-tijdgenoten van Coventry te herkennen waren.

14. EECKHOUT, Joris Een inleiding tot Karel van de Woestijne. Met portretten. Gent-Bussum, L. van Melle-C.A.J. van Dishoeck, 1932. 23 x 18 cm. Ingenaaid. 146 p. Fotografische portretten met beschermvloeipapier. Niet afgesneden. 2e druk. Boekblok los van (fraai) omslag.
€ 25
* Op de Franse titel groot gesigneerd door Joris Eeckhout. Voorin inscriptie ‘And. Munnichs/ van Joris Eeckhout/ 18 Aug. 1947’. In het boek ook enkele andere aantekeningen van Munnichs in pen en potlood. Met groot knipsel uit Elseviers Weekblad van 27 augustus 1949, waarin een herdenkingsartikel van Maurice Roelants bij de twintigste herdenking van Van de Woestijnes dood (en een van Godfried Bomans bij de 200ste geboortedag van Goethe).

15. FONTAINE VERWEY, H. de la Voor de ware boekenvriend. Maastricht, (Stichting Beeldende Kunst Tentoonstellingen), 1958. 26,5 x 20 cm. Geniet. Met de hand gezet [uit de Firenze] en gedrukt [door J.W. Veltman] in blauwgroen en zwart op Eenhoorn-papier van Van Gelder. 1e druk. Mooi en gaaf.
€ 50
* ‘Jubileum-Tentoonstelling van Jozef Willem Veltman bij gelegenheid van zijn zestigste verjaardag in de Kunstzalen Dejong-Bergers, Grote Staat, van 5 tot 20 Juli 1958’.
Los inliggend een (opgeplakt) exlibris van Herman de la Fontaine Verwey, mooi zinnebeeldig, rond, naar ontwerp van de sterke typograaf-kunstenaar S.H. de Roos (1877-1962, de zoon van een Friese meester-schoenmaker).
We hebben ook twee andere, wat minder mooie exemplaren van dit boek, een met allerlei inliggende drukwerken met betrekking tot J.W. Veltman afkomstig van Jef Notermans (met een briefkaart van Notermans waarop hij wat onderkoeld schrijft behoorlijk gewond te zijn geraakt bij het sluiten van een raam) voor € 40 en een minder mooi exemplaar zonder toevoegingen voor € 25.

16. FRANSE INVASIE IN SPANJE, 1823 Over den oorlog tusschen Frankrijk en Spanje. Uit het Fransch vertaald. Amsterdam, C. Schaares, 1823. Ingenaaid (met oorspronkelijk, bedrukt blauw omslag). (4), 64 p. Niet afgesneden. 1e druk. Rug vertoont wat slijtage, maar in nette conditie. Heel kleine eigenaarsnotitie op de titel: ‘J. Cort. fl. 1 No. 70’ (?).
€ 60
* Frankrijk zou in 1823 de door liberalen belaagde koning Ferdinand VII komen steunen met een groot expeditieleger. Dit is een pleidooi voor de Franse positie.

17. GUIDO. (Pseudoniem van Willem KLOOS en Albert VERWEY, m.m.v. Van GOOYEN, DUITS en Frederik van EEDEN). Julia. Een verhaal van Sicilië. Haarlem, Gosler, [1885]. Ingenaaid. 84 p. 1e druk. Rugje (met wat slijtage) overplakt met scotch tape. Naam in potlood voorin met jaartal 1921. Wat roest, verder een goed exemplaar.
€ 80
* Beroemde mystificatie, waarmee Tachtig zich in één klap manifesteerde op het Hoofdpodium van de Nederlandse letterkunde!

18. (HERINGA, Peter), (TURPIN DE CRISSÉ, Constance comtesse, e.a.) Journée de l’amour, ou heures de Cythère. (Uit het bezit van Peter Heringa). ‘A Gnide’, 1776. Later halfmarokijn met gemarmerde platten en (mooiere) gemarmerde schutbladen. xvi, 168 p. Met 4 gravures buiten de tekst en 8 gegraveerde culs-de-lampes. Met Discours Préliminaire, Plan en Explication. 1e druk. Band wat gevlekt en aan de randen versleten. Buitenste bladen wat stoffig, hoekje van Franse titel aangezet, wat vlekjes.
€ 250
* Luchthartige liefdesteksten, anoniem gepubliceerd door de gravin Turpin met medewerking van Favart, Guillard en de abbé de Voisenon in de beste Franse traditie, voorzien van kundige en verfijnde illustraties. Op het schutblad het exlibris van eroticaverzamelaar Bob Luza tegenover het exlibris van dichter Peter Heringa (naar een tekening van Wim Schuhmacher). Op het eerste blanco blad schreef Peter Heringa in potlood ‘p. 81 cf Rimbaud’ – waarschijnlijk verwijzend naar ‘On plaît toujours quand on n’a que vingt ans’.

19. (DE HEUVELPERS). SPINOZA, Benedictus de Tractatus Politicus. (Hilversum, De Heuvelpers, 1927). 24,7 x 17,5 cm. Oorspronkelijk verguld, soepel perkament. In kartonnen foedraal. (12), 116 p. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt op geschept papier met Heuvelpers-watermerk in rood en zwart op de Heuvelpers in een oplage van 125 op de pers genummerde exemplaren (nr. CX!). Band hier en daar wat verkleurd, goed exemplaar.
€ 550
* Eerste uitgave van De Heuvelpers, daarenboven: de eerste keer dat een Nederlandse private press een Latijnse tekst publiceerde! Met de première van het decoratieve, bibliofiele lettertype Meidoorn, dat door Sjoerd de Roos speciaal voor het gebruik op zijn eigen Heuvelpers was ontworpen. Zie ook de nummers 27-31 in deze nieuwsbrief.

(Links nr. 19, rechts nr. 20)

20. (DE HEUVELPERS). SPINOZA, Benedictus de Tractatus Politicus. (Hilversum, De Heuvelpers, 1927). 24,7 x 17,5 cm. Oorspronkelijk blind linnen. (12), 116 p. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt op geschept papier met Heuvelpers-watermerk in rood en zwart op de Heuvelpers in een oplage van 125 op de pers genummerde exemplaren. Voorste en laatste blanco schutblad iets verkleurd.
€ 400
* Ongenummerd exemplaar. Linnen interim-uitgeversband zonder enige opsmuk.

21. KEMP, Pierre De bruid der onbekende zee en andere gedichten. Maastricht, Maastrichtse Boek- en Handelsdrukkerij, [1916]. Ingenaaid. 112 p. 1e druk. Voorin schreef André Munnichs: ‘1 december 1961/ Pierre Kemp/ 75 jaar’. Goed exemplaar met weinig roest, stevig in het omslag en weinig gekreukt (alle drie ongewoon).
Verkocht
* Kemps debuut, vol symbolieke verzen, overlange gedichten waarin echter het nog verhulde genie een enkele maal over de duistre kimmen straalt.

22. KOMRIJ, Gerrit (Drie (blij)spelen). (Winterswijk, Openbare Bibliotheek, 1994). Drie delen. Ingenaaid. 24 p. Oplage 140 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* 1. De Koning en de kist. Vrolijk spel in drie korte bedrijven voor eerste-klassers.
2. De bekeerde Willem. Sentimenteel spel voor eerste-klassers.
3. Op de markt van Rimbimbim. Een spannend blijspel geschreven en op muziek gezet door Gerrit Komrij en Jan Jaap Sorber.
Gelijkgenummerde set. Eén van de 40 exemplaren bestemd voor auteur en uitgever.

23. KOMRIJ, Gerrit Een kerkhoflied. Laatste gedichten. Kalmthout, Carbolineum Pers, 2013. 30 x 21,5 cm. Ingenaaid met stofomslag. Met de hand gezet uit de Perpetua en gedrukt in rood en zwart op Hahnemühle in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50

24. KOMRIJ, Gerrit Gerecenseerde boeken. ‘verdrietlijst’. Origineel handschrift. Ca. 15 x 10,5 cm. Vijf tot boekje gevouwen bladen. 1972-1974,
€ 200
* Lijst van 117 auteurs en titels die Komrij in de jaren 1972 tot 1974 gerecenseerd heeft, aanvankelijk met datum van publicatie. Van Arie B. Hiddema (‘Kassa!’) via Reve, Heeresma, Hermans, Hanlo, Claus en Armando tot Pauline Houwink (‘Watertorens in Nederland’). Een veelzeggend overzicht voor Komrijs eigen archief, in blauwe, zwarte en rode inkt geschreven.

25. LIEDBLAADJE Samalang-Lied. [Amsterdam], H.J. Plasmeijer, ca. 1910. 22 x 11 cm. Eenzijdig bedrukt velletje krantenpapier. Goede staat.
€ 15
* Samalanga is een district in het noorden van Atjeh, dat in de periode tussen 1870 en 1910 met bijzonder veel geweld door het Nederlandse leger werd onderworpen. Dit quasi-koldergedicht in namaak-Indonesisch verwijst daarnaar. ‘Kalats mara, koekoe rata!/ Kolla, kalla biram!/ Hakka, steka, schieta, bijta/ Stela, zuipa zwieram’. Maar ook andere elementen komen aan bod, zoals Russen, Turken en het huwelijk. Waarschijnlijk werd het op trouwpartijen gezongen ter verhoging van de feestvreugde.

26. LINDE, Gerrit van de De vrijwillige jagers der Leidsche hoogeschool in 1830 en 1831. Door den Schoolmeester (G.v.d. Linde). Leiden, A.W. Sijthoff, (ca. 1872). Algemeene Bibliotheek nr. 45. 15 x 10 cm. Ingenaaid. 56 p. Niet afgesneden. Met uitvoerige naamlijsten van deze soldaten. 1e druk. Wat gevlekt en aan de randen beschadigd.
€ 25
* Heruitgave naar de Leidsche Studenten-Almanak van 1832, waar deze uitvoerige tekst van Van de Linde (beter bekend onder zijn pseudoniem De Schoolmeester) het eerst was gepubliceerd. Over de studenten-vrijwilligers die deelnamen aan de Tiendaagse Veldtocht tegen de opstandige Belgen. Qua vormgeving was de in 1870 begonnen Algemeene Bibliotheek een rechtstreekse imitatie, ja plagiaat van de Duitse serie Reclams Universal-Bibliothek, die aanving in 1867.

27. LUCEBERT Ik tracht op poëtische wijze. (Met een zeer grote, uitvouwbare kleurenhoutsnede van Piet Lont). (Amsterdam, Alex Barbaix, 2014). 37 x 25,5 cm. Leporello met kartonnen platten. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van slechts 15 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde exemplaren. Wat vlekjes op voorplat.
€ 250
* Dit is nummer 1 van de oplage. Met op het binnenzijde van het achterplat een instructie hoe de uitgave in elkaar gezet moest worden. Het colofon is enigszins knullig met plakband los ingeplakt.

28. MANTERO, Gianni Les Congrès internationeaux [sic] d’exlibris 1953-1966. Jedrzejów (Polen), Fédération Internationale des Sociétés des Amateurs d’Exlibris, 1967. Genaaid met donkerblauw sierkoord. 32 p. Ingeplakt portret van Mantero door Ulrich Bewersdorf (geparafeerd). Gedrukt op zwaar geschept, getint papier ter gelegenheid van het Elfde Congres van Exlibrisliefhebbers te Hamburg, 1966. 1e druk. Fraai.
€ 35
* Inliggend een programma van het congres en een uitnodiging, beide in druk en blindstempel uitgevoerd op okerkleurig geschept papier. Deze curieuze efemera zijn hoogst plechtig met de meest luxueuze en ongewone materialen uitgevoerd.

29. MATHOT, Hyacinthe Origineel visitekaartje. Porseleinkaart, ca. 1840-1850. 53 x 93 mm. Twee paradijsvogels houden een vaandel omhoog met de naam van Hyacinthe Mathot er op; een van de vogels heeft ook een tak met bloemen in de klauw. Gaaf, zonder lijmspoor op de achterzijde.
€ 30
* Zeer fijn gegraveerd kaartje. Mathot was landeigenaar te Gent, tuinliefhebber, verzamelaar van tuinmeubilair en kweker van bijzondere bloemen.

30. (MEIDOORN). BRASSINGA, Anneke Drie jeugdgedichten. (Met een illustratie door Dick Snijders). Zonder plaats, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst, [1998]. Ingenaaid met omslag. (8) p. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 15
* Nieuwjaarsuitgave 1999. De uit 1927 daterende letter Meidoorn, ontworpen voor zijn eigen Heuvelpers door de in Drachten geboren schoenmakerszoon Sjoerd de Roos, is tegenwoordig in goede handen bij margedrukker Jan Keijser van de Avalon-pers.

31. (MEIDOORN). CHAMISSO, Adelbert von Peter Schlemiels Schicksale. (Met tekeningen van Lex Metz). Utrecht, Stichting De Roos, 1959 [=1960]. Linnen. Kop verguld. 112 p. Band en typografie Dick Dooijes. Gezet uit de Meidoorn en gedrukt op Eenhoorn in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band heeft enkele doffe vlekjes.
€ 25
* Oerversie (in het Duits) van Peter Schlemihl’s Wundersame Reise. Ook het colofon is in het Duits. Met toelichtende brief van de Stichting De Roos over de vele fouten, die expres aangebracht waren, want origineel! Een van de schaarse boeken die gezet werden uit de sierlijke Meidoorn-letter van S.H. de Roos. Leeflang 50.

32. (MEIDOORN). PERK, Jacques Eene helle- en hemelvaart. Sonnettenkrans. [Amsterdam], (Vijf Ponden Pers), 1940 [=1943]. 19 x 17 cm. Ingenaaid met omslag. Gezet uit de Meidoorn en gedrukt in rood en zwart op lichtgrijs Barcham Green in een oplage van 55 exemplaren. Omslag en typografie van S.H. Roos. Onopengesneden exemplaar, mooi, maar de rechterkant van het omslag is iets verbruind. Met inliggend het verzamelaarsbriefje van A.J. Eschauzier: dit boek kocht de grote clandestienenverzamelaar in 1961 voor zestien gulden bij L.J.C. Boucher!
€ 200
* Wellicht de mooiste Balkema – met een vals jaartal gedrukt door Frans Duwaer voor de Vijf Ponden Pers. De Jong 653.

33. (MEIDOORN). RENAN, Ernest Wat is een natie? Lezing, gehouden in de Sorbonne op 11 Maart 1882. Vertaling van Johannes Tielrooy. Met een inleiding van Prof. Mr H.R. Hoetink. (Vertaling in het Nederlands van Qu’est-ce qu’une nation?). Amsterdam, Plus Ultra, 1945. 15 x 12 cm. Ingenaaid met flappen. xxviii, 62 p. Met frontispice (portret). Gezet uit de Meidoorn-letter van S.H. de Roos en gedrukt in blauw en zwart in 500 exemplaren. 1e druk. Keurigl
Verkocht
* Fraai verzorgd boekje, een van weinige gezet uit de Meidoorn, en gedrukt bij Duwaer. Ernest Renan was overigens de schoonzoon van Henry Scheffer, de eveneens schilderende broer van de Dordtse kunstenaar Ary Scheffer, die in Parijs woonde nabij Pigalle, naast George Sand. Het huis is nu een dorps aandoend, ontroerend museum, gewijd aan de families van Sand, Renan en Scheffer.

34. (MEIDOORN). VETH, Jan De prenten in het Cruydt-boeck van Dodonaeus. Amsterdam, (Duwaer), 1935. Ingenaaid. 20 p. Gedrukt door Duwaer in samenwerking met S.H. de Roos met de Meidoorn-letter in groen en zwart in een oplage van 200 genummerde exemplaren op geschept papier voor het Nederlandsch Verbond van Boekenvrienden. Met 3 reproducties uit het Cruydt-boeck. 1e druk.
Verkocht
* Eerste toepassing van de Meidoorn-letter van De Roos in boekvorm door Duwaer, die de letter in 1935 had gekocht. Met in het papier het watermerk van de Heuvelpers. Mooi!

35. (NYPELS, Charles) One hundred Dutch books exhibited by the First Edition Club. London, (First Edition Club), 1930. Ingenaaid (met een niet-origineel marmerpapier). 32 p. Gedrukt door Charles Nypels op handgeschept velijn van Pannekoek in rood en zwart met de Erasmus-mediaeval van S.H. de Roos. Rugje wat beschadigd.
Verkocht
* Een collectie bijeengebracht door S.H. de Roos in zijn kwaliteit als directeur van de Typografische Bibliotheek van Amsterdam. Gevolgd door letterproefjes van lettertypen ontworpen door De Roos (7, waaronder de Meidoorn) en Van Krimpen (4). Mooi uitgevoerd boekje.

36. PANNEKOEK jr., G.H. De verluchting van het boek. Rotterdam, Brusse, 1927. Ingenaaid met flappen. 68 p. Geïllustreerd. 2e gewijzigde en uitgebreide druk. Goed exemplaar.
€ 15
* Met achterin een uitvoerige opsomming van ‘aanbevelenswaardige bedrijven’ op kunstzinnig gebied, van de Rijksrietvlechtschool tot Kunsthandel De Sirkel. Zeer informatief boek. De Toegepaste Kunsten in Nederland 24. Cat. Brusse 492.

37. PANNEKOEK jr., G.H. De verluchting van het boek. Rotterdam, Brusse, 1923. Ingenaaid met flappen. 64 p. Geïllustreerd. 1e druk. Omslag wat verbruind, boekblok deels los van omslag. Met exlibris van Huibrecht van Krimpen.
€ 15
* Achterin mooie advertenties (zie afbeelding). De Toegepaste Kunsten in Nederland 24. Cat. Brusse 492.

38. PELIKAAN-COMITÉ Postgirobiljet voor het Nationaal Luchtvaartfonds. Den Haag, Pelikaan-Comité, 1934. Liggend formaat 12 x 24 cm. In oranje en zwart tweezijdig gedrukt op een blad getint papier met dubbele afscheurperforatie. Ongebruikt en zeer gaaf.
Verkocht
* Het Nationaal Luchtvaartfonds werd begin 1934 gesticht om de herinnering levend te houden aan de postvlucht Schiphol-Batavia-Schiphol die in slechts dertien dagen werd voltooid, eind 1933, en in Nederland een geweldig enthousiasme voor de luchtvaart ontketende. Dit biljet is voorzien van foto’s van de vliegvelden Schiphol, Twenthe en Waalhaven, van het Fokker-vliegtuig en van de vier luchthelden, en gedrukt door Grafische Inr. Ruygrok & Co. te Haarlem.

39. PRINCESSE-SCHOUWBURG Maskers. Dramatisch tooneelspel uit het Hongaarsch van Ludwig Biro (vertaling: Adolphe Engers). Regie Joh.W. Broedelet. (januari 1923). Den Haag, Princesse-Schouwburg, [1923]. Origineel omslag. (28) p. Gedrukt in roodbruin en paars. Geïllustreerd. Met advertenties. 1e druk. Roestig nietje verwijderd, verder mooi.
€ 35
* Prachtig uitgevoerd toneelprogramma met foto’s van acteurs, fraaie reclame en het mooie omslag met een sfeervolle tekening van de schouwburg.

40. RENSBURG, Eugène Mooi Holland anno 1933. (Kalender). Den Haag, Eug. Rensburg, [1932]. 44 x 25 cm. Eenzijdig bedrukt kartonnen achterblad met 12 maandbladen, bedrukt in bruine en zwarte lithografie door C. Immig & Zn. Met ophangkoordje. 1e druk. Scheur (4 cm) in eerste blad, verder in fraaie conditie.
€ 95
* Bijzonder mooi versierde kalender in uitstekende staat met gezichten op oude Nederlandse plaatsen: Delft, Zandvoort, Zierikzee, Leeuwarden, Rotterdam, Haarlem, Den Haag, Bergen NH, Elburg, Arnhem, Utrecht en Den Bosch.

41. SERVICE, Robert W. The House of Fear. London, Harrap, (1932). Rood linnen met griezelig stofomslag, in druk gesigneerd ‘S.J. Dallaway’. 318 p. Harrap’s Shilling Library nr. 14, herdruk uit mei 1932. Met uitgeversverontschuldiging gedateerd juni 1932, ingeplakt vóór p. 9. Het stofomslag heeft slechts lichte randslijtage, de rug is wat verkleurd en gekreukt.
€ 75
* Mysterieroman over een weerwolfman. Met merkwaardige verontschuldigingen van de auteur en vier verschillende uitgevers over de dipsomanie van Lord Strabolgi (Strathbogie), misschien een publiciteitsstunt. Interessant met het in zeer goede staat verkerende stofomslag.

42. SATISFACTIE VAN AMSTERDAM 1578. Pointen ende articulen van den Satisfactie die van Amstelredamme ghegheven, ende gheaccordeert, etc. Amsterdam, Harman Jansz (= Barent Adriaensz, 1597?). Later kartonnen omslag. 16 p. Groot stadswapen met keizerskroon. Pag. 2 en 3 gezet uit de Civilité.
€ 125
* Op 8 februari 1578 sloot de stad Amsterdam een overeenkomst van genoegdoening met de Staten van Holland en Zeeland. Onder de voorwaarden van deze satisfactie kon de stad zich bij de opstandelingen tegen de Spaanse overheersers van de Nederlanden aansluiten. De handgheschreven, gezegelde overeenkomst (met ‘zegele in groene wassche ende dubbelden staerte’) wordt bewaard in het Amsterdamse Stadsarchief. Maar de tekst van deze hoogst belangrijke overeenkomst is ook enkele malen gedrukt: er zijn drie iets van elkaar afwijkende drukken bekend, die te vergelijken zijn in de chronologisch geordende pamflettenbibliografie van Knuttel. Dit is Knuttel 333: een belangrijk werk en een vroeg pamflet.

43. THIERS, A. Waterloo. Met twee uitvoerige kaarten ontworpen door den heer P.H. Witkamp. Amsterdam, Wed. J.C. van Kesteren, 1862. 19 x 13 cm. Ingenaaid. Omslagtekening van ‘CL VK’ ofwel Christiaan Lodewijk van Kesteren. (6), 194 p., 2 uitklapkaarten. 1e druk. Rug is verdwenen. Voor- en achterkant omslag los, voorzijde gekreukt.
€ 65
* Schaarse Nederlandse vertaling van het standaardwerk van Adolphe Thiers over de laatste veldslag van Napoleon, mét het originele omslag, getekend door een zoon van de uitgever (later een redelijk bekend kunstenaar).

44. VERWEY, Albert De weg van het licht. (Met een door Fokko MEES in hout gesneden titelpagina en frontispice (prachtig!)). (Santpoort/ Antwerpen, C.A. Mees/ De Sikkel, 1922). Ingenaaid. 112 p. Gedrukt in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* Een van de 100 ingenaaide exemplaren. Albert Verwey publiceerde vanaf 1920 hoofdzakelijk bij uitgeverij Mees, die eigendom was van zijn schoonzoon, en dat leverde een reeks stevige, opvallend kloeke dichtbundels op. C.A. (Conno) Mees was getrouwd met Albert Verweys dochter Mea, en hij was een jongere broer van Fokko Mees. Zie over de uitgeverij het interessante artikel van Lisa Kuitert, ‘Mea Verwey en Uitgeverij C.A. Mees (1919-1968). Een bolwerk van beschaving‘ in het Jaarboek voor Nederlandse Boekgeschiedenis 2005.
De titel van deze dichtbundel van Verwey is ontleend aan een citaat van Christiaan Huygens, zo valt op te maken uit het expressionistische frontispice van Fokko Mees. Zeer gaaf exemplaar.

45. VOS, Marjoleine de Uitzicht genoeg. Amsterdam, Van Oorschot, 2013. Linnen met stofomslag. 60 p. 1e druk. Miniem scheurtje aan bovenzijde stofomslag(achterkant).
€ 60
* Eén van de 25 luxe-exemplaren, gebonden in blauw Ballonet-linnen door Van Waarden en voorzien van een door Dick Jalink van de Kalamos Pers met de hand gezet en gedrukt stofomslag. Niet in de handel.

46. WIGMAN, Menno, & Jean Pierre RAWIE In memoriam Gerrit Komrij. (Met een illustratie van Willem Kramer). [Santpoort], Mercator Press, 2013. Cahiersteek met flappen. (12) p. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt in geel en zwart op Arches in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht

47. (WHITTINGTON PRESS). SCOTT, Paul After the Funeral. With a Preface by Roland Gant & with Illustrations by Sally Scott. (Luxe-exemplaar in heelleer). Andoversford, Gloucestershire/ London, The Whittington Press/ William Heinemann, 1979. 32 x 24 cm. Heelleer in bijbehorend gemarmerd foedraal. (8), 86 p. Met originele houtgravures en andere illustraties. Met de hand gezet uit de Caslon en gedrukt in 200 genummerde exemplaren op geschept velijnpapier van Zerkall. Gesigneerd door Sally Scott en Richard Gant. In prima conditie.
€ 250
* Verhaal van de kort voor deze boekproductie overleden romanschrijver Paul Scott (1920-1978, bekend om zijn roman The Jewel in the Crown) met elegante illustraties door zijn dochter Sally. Dit is een van 25 luxe-exemplaren gebonden in okerkleurig heelleer (‘Nigerian goatskin’) door de briljante boekbinder Weatherby Woolnough, met een decoratie in getinte blinddruk. ‘Technically, this is one of the best books we have printed’ aldus de bibliografie van de Whittington Press.

48. WOLFE, Richard J. On Improvements in Marbling the Edges of Books and Paper. A Nineteenth Century Marbling Account. Newtown, PA, Bird & Bull Press, 1983. Oblong 11 x 16 cm. Halfmarokijn met gemarmerde platten. 64, (32) p. Gedrukt op geschept papier van Hahnemühle in 350 genummerde exemplaren. Met 14 ingeplakte voorbeelden van gemarmerd papier. 1e druk.
€ 175
* Magnifiek klein boek over papiergeschiedenis: een lange inleiding voor een Amerikaanse tekst uit 1829, gevolgd door veertien sublieme schoonheden – de kleurige papiermonsters.

49. ZAPF, Hermann Typographische Variationen. 78 Buchtitel und Textseiten als Gestaltungsmöglichkeiten der Typographie und Buchgraphik entworfen von Hermann Zapf. Frankfurt, Georg Kurt Schauer, 1963. 31 x 21 cm. Halfperkament met stofomslag en bijbehorend foedraal. (8), 124 p. Met 100 alfabetten en andere letterproeven. Gedrukt in 500 genummerde exemplaren, gesigneerd door Hermann Zapf. Voorwoord van Charles Peignot. 1e druk. Foedraal iets verkleurd, verder mooi.
€ 95
* Sprankelend typografieboek met vele originele ingeplakte voorbeelden op hoogwaardige papiersoorten. Er bestaan ook een Franse en een Engelse editie.

50. ZAPF, Hermann & Gudrun ZAPF-VON HESSE Negen gedrukte nieuwjaarswensen naar eigen ontwerp van het echtpaar Zapf (1989-1997). Verschillende formaten gevouwen bladen, alle in enkele kleuren gedrukt op getint papier. Soms naar kalligrafie van Zapf, soms in een door hem ontworpen letter. Lapidaire teksten van grote kunstenaars, zoals Goethe, Seneca, Picasso (‘Unter den Menschen gibt es mehr Kopien als Originale’), Schopenhauer, maar ook een reproduktie van een tekening van Zapf en een alfabet van Zapf-von Hesse. Goede staat. Opeenvolgende jaren 1989-1997.
Verkocht
* Zes met handtekening, handgeschreven opmerking of paraaf van Zapf met zijn benijdenswaar>dige Z. Hermann Zapf (1918-2015) en Gudrun von Hesse (1918-2019) vormden een beroemd typografenpaar. Uit de boekerij van Huib van Krimpen.


Zoals altijd kunt u de plaatjes goed bekijken als u erop klikt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 1 september 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: