antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1012: Halfperkament II

Halfvellum revisited! Een tweede collectie koele, slanke, elegante liverijnen, en het mooie is dat de inhoud even esthetisch is. Je ziet nooit een aardrijkskundeboek of een belastingalmanak in halfperkament, ook al is die klassieke bindwijze heel degelijk en pakt de rug weinig vuil aan. Halfperkament brengt ook in de schrijver, de illustrator en de uitgever het beste naar boven. Kijk maar!


1. KOMRIJ, Gerrit Capriccio. (Met als frontispice een originele kleurenets door Charles Hofman, 1/15 (= 20) luxe-exemplaren). [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1978. Verguld halfperkament met platten van donkerblauw Roma (Hans van der Horst). (4), 24 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 75 [= 80] genummerde exemplaren. 1e druk. Platten deels zeer licht verschoten.
Verkocht
* Eén van de 15 [= 20] luxe-exemplaren hors commerce, gedrukt op Zerkall-Bütten, gebonden in halfperkament en met een kleurenets van Hofman (niet gesigneerd). Dit is éen van de [5] luxe H.C.- exemplaren. Dit exemplaar heeft bovendien een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur onder het colofon: ‘Voor Iwan Sitniakowsky/ Gerrit Komrij’. Komrijs mooiste bundel en Kleis’ belangrijkste uitgave in één verscheen in 75 genummerde exemplaren, waarvan er 15 werden voorzien van de prachtige ets van Hofman. Er werden nog vijf ongenummerde luxe-exemplaren uitgegeven buiten de oplage, waarvan dit er éen is. Breugelmans 42.

2. KOMRIJ, Gerrit Capriccio. (Met als frontispice een originele kleurenets door Charles Hofman, 1/5 luxe-exemplaren). [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1978. Verguld halfperkament met platten van donkerblauw Roma (Hans van der Horst). (4), 24 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 75 [= 80] genummerde exemplaren. 1e druk. Platten deels zeer licht verschoten.
€ 650
* Eén van de 15 [= 20] luxe-exemplaren gedrukt op Zerkall-Bütten, gebonden in halfperkament en met een gesigneerde en genummerde (hc 2/5) kleurenets van Hofman. Dit is éen van de [5] luxe H.C.-exemplaren. Komrijs mooiste bundel en Kleis’ belangrijkste uitgave in één. Breugelmans 42.

3. LARBAUD, Valéry Dévotions particulières. Maastricht, A.A.M. Stols, 1941. Large 4to. 32 x 25 cm. Maastricht, A.A.M. Stols, 1941. 32 x 25 cm. Halfperkament met vergulde titel op het voorplat. (4), 20 p. Niet afgesneden. Titel en 6 initialen van Helmut Salden. Gedrukt in rood, blauw en zwart in 40 exemplaren. 1e druk. De band heeft lichte gebruikssporen.
Verkocht
* Een van de 34 exemplaren op Hollands (velijn)papier. Weelderige luxe-uitgave op groot formaat met grote, elegante initialen van Salden, in het geheim gedrukt tijdens de nazi-bezetting (niettemin voorzien van het K-nummer van drukkerij Boosten & Stols). Dit boek is uitgegeven om de zestigste verjaardag van Larbaud te vieren, op 29 augustus 1941.
Van Dijk 527. De Jong 480.

4. LEOPOLD, J.H. Qoraan kan passeeren. Brieven aan J.F. van Royen 1921-1924. Met een inleiding en noten door Dick van Halsema. (Met een portret van Leopold als frontispice door Frans P. Bekker, gesigneerd door de kunstenaar). Terhorst, Ser Prop, 2018. Verguld halfperkament in foedraal (Frans den Breejen). (4), 44 p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in rood, blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 50 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 15 Romeins genummerde luxe-exemplaren die door Frans den Breejen in halfperkament werden gebonden. Met aanbiedingsbrief.

5. MANN, Thomas Tristan. Eine Novelle. (Nr. 1 von 35 Luxus-Expl.). Amsterdam, Phoenix Editions, 1983. Halfperkament, de platten bekleed met grove Thai-Eri-zijde. 66 p. Geheel in het Duits. Redactie G.A. von Winter. Typografie Karina Meister. Frontispice: een blad uit de originele partituur van Tristan und Isolde. Gezet bij Joh. Enschede & Zonen in Haarlem met de Trinité roman wide 3. Gedrukt door Jan de Jong in 125 genummerde exemplaren. Met prospectus en met bijbehorende schuifhoes. Zeer mooi exemplaar.
€ 250
* Het allereerste exemplaar! Nr. 1 van 35 luxe exemplaren, gedrukt op Saunders Creamlaid Bookpaper met de prachtvolle violette boekband, vervaardigd door Binderij Phoenix. De Trinité roman wide 3 van letterontwerper Bram de Does werd hier voor het eerst gebruikt.
We hebben ook exemplaar nummer 33 van de 35, mét prospectus, maar zonder de schuifhoes, voor 190 euro.

6. MOK, Maurits, als: Hector MANTINGA De vader spreekt. Gedicht met houtgravures van Freek Meering. [Utrecht], De Bezige Bij, [1944]. Halfperkament. (4), 14 p. Gedrukt in rood en zwart op Simili Japonpapier in 525 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Eén van de 500 ‘gewone’ exemplaren, maar een van zeer weinige in een luxe uitgeversband uit de tijd: rug van perkament met titel en auteur in goud en het vergulde vignet van De Bezige Bij op het voorplat. Clandestiene oorlogsuitgave, een poëtische toespraak van God de Vader tot de vervallen mensheid. Quousque Tandem 3. De Jong 533.

7. MUNCHAUSEN, Baron von Baron Munchausen’s Narrative of his Marvellous Travels and Campaigns in Russia. (Met 16 tekeningen van W.J. Rozendaal). (Utrecht, Stichting De Roos, 1954). Halfperkament. 42 p. Kop verguld. Typografie en band W.J. Rozendaal. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Ongenummerd exemplaar, gemarkeerd ‘Ex hors série’. Dit fraaie boekje bevat de Engelse tekst naar de eerste uitgave van 1786. De spelling is met één h, niet Munchhausen! Leeflang 30.


Dit is van de veertien in Nieuwsbrief 1012 de enige ietwat van de klassieke halfvellumboekband afwijkende, met zijn meer kort-en-stevige formaat en zijn ‘geschreven’ rugtitel in zwart, niet in goud.

8. OUWENS, Kees Ontstentenis. [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1983. Halfperkament (Binderij Phoenix). 24 p. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda en gedrukt in zwart en blauw in een oplage van 80 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 150
* Eén van de 25 Romeins genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren op Arches, in een strakke luxe band. Nogal blauwe en groene poëzie. Een van de mooiste SSL-uitgaven. Breugelmans 108.

9. OUWENS, Kees Van de verliezer en de lichtbron. (Met een originele, gesigneerde litho van Jonathan Bragdon als frontispice). Utrecht, Hugin & Munin, 1996. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). 38 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Jan Bouman in blauw en zwart in een oplage van 76 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 16 luxe-exemplaren die in halfperkament werden gebonden door Binderij Phoenix. H&M 6.
Bijgevoegd: Prospectus voor deze uitgave.

10. OUWENS, Kees Voorbereidselen tot de reis naar de zeearmen. Utrecht, (Hugin & Munin), 1995. Verguld halfperkament in foedraal (Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in een oplage van 60 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de [zes] Romeins genummerde en door de auteur gesigneerde luxe-exemplaren, gedrukt op Gampi Vellum en gebonden in halfperkament. Dit exemplaar werd gesigneerd door de auteur onder het colofon. H&M 2 (‘Gedrukt op de Avalon Pers te Woubrugge. Eerste uitgave van Hugin & Munin’).

11. (PELLICO, Silvio). OUDINOT, Eugénie Mijn gevangenschap. Naarden, De Periscoop, 1943. Halfperkament. 48 p. Gedrukt in 250 genummerde exemplaren op Hollandsch papier ‘bij Johan Veldener te Utrecht en gebonden door Joris van Gaveren te Gent’. 1e druk. Het papier heeft wat roestplekjes, maar een aantrekkelijke, luxe uitgave met drukkersmerk in goud op de titelpagina.
Verkocht
* Deze illegale oorlogsuitgave is een en al misleiding: het boek is niet een vertaling van Pellico’s beroemde Le mie prigoni, maar van het verslag van de terugreis door Rusland van Eugène de Coucy, de vrouw van Napoleons maarschalk Nicolas Oudinot. Johan Veldener was een vijftiende-eeuwse drukker en Joris van Gaveren een boekbinder uit de zestiende eeuw. Het boek is, kortom, een ingewikkelde charade, met veel plezier samengesteld door de jeugdige Amsterdamse uitgever Franso Hoes (1923-2001, men leze over hem het overzichtsartikel van Albert Postma in De Boekenwereld, jrg. 29, afl. 5). De Jong 649.

12. RIMBAUD, Arthur Deux Poèmes. (Proefexemplaar, gebonden zonder de houtgravures). [Maastricht, A.A.M. Stols], 1932. Halfperkament met op het voorplat het originele titeletiket geplakt. (32) p. Gedrukt in een oplage van 30 exemplaren, dit exemplaar op Barcham Green.
€ 350
* Uitgegeven op instigatie en op kosten van de fanatieke boekenverzamelaar jhr. Emile van der Borch van Verwolde (1910-1943). Het betreft de gedichten ‘Orgie Parisienne’ en ‘Le bateau ivre’. Dit is wellicht een proefexemplaar: de vijf originele houtgravures van John Buckland Wright ontbreken. ‘En trente exemplaires/ aux frais d’un amateur’. Deux Poèmes is nooit officieel gebonden uitgebracht. Dit exemplaar heeft geen rugtitel – de band lijkt speciaal voor dit exemplaar gemaakt en is iets minder professioneel dan de andere in deze lijst. Van Dijk 290. Reid A8 (‘and some copies without the wood-engravings’). Petitfils I, 29.

13. RIMBAUD, Arthur Le bateau ivre. Vertaald door Paul Claes. (Met een originele, genummerde en gesigneerde kleurenlitho van Chris Buursen). Amsterdam, (De Regulierenpers), 1986. Halfperkament met platten van blauwgroen, gevezeld papier (Binderij Phoenix). (20) p. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in grijsblauw, blauw en zwart in een oplage van 75 op de pers genummerde exemplaren.
€ 425
* Eén van de 35 luxe-exemplaren op Japon Nacré, prachtig gebonden door Binderij Phoenix. Eén van de mooiste luxe-uitgaven van de moderne Nederlandse bibliofilie, met zijn brede rug van donker getint perkament en zijn schitterende portret van Rimbaud. Tweetalige uitgave. Met prospectus. De Regulieren 18/1986.

14. RIMBAUD, Arthur Twaalf gedichten. Vertaald door Paul Claes. (Met een originele, genummerde en gesigneerde litho van Chris Buursen). Amsterdam, (De Regulierenpers), 1987. Halfperkament met platten van groen, gevezeld papier (Binderij Phoenix). 36 p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in bordeauxrood, groen en zwart in een oplage van 80 op de pers genummerde exemplaren.
€ 425
* Eén van de 45 luxe-exemplaren op Japon Nacré, prachtig gebonden door Binderij Phoenix. Tweetalige uitgave. Met prospectus. De Regulieren 25/1987.


Zie ook de eerste nieuwsbrief die we aan halfperkamentbanden wijdden

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 8 september 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.050 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: