antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Een petekind van Van Krimpen: de Stanbrook Abbey Press

NIEUWSBRIEF 1019

De Stanbrook Abbey Press, een Engelse private press van hoge kwaliteit, functioneerde ongeveer een halve eeuw in de Benedictijnse abdij van Stanbrook in de Malvern Hills (Worcestershire), waar van begin jaren vijftig tot 2004 door de nonnen bibliofiele boeken werden gedrukt. Het is een van de weinige bibliofiele persen die voornamelijk katholiek-spirituele literatuur produceerde.

Deze Britse pers heeft een sterk Nederlandse connectie, die tot stand kwam door het persoonlijk contact van John Dreyfus met Jan van Krimpen én met Stanbrook Abbey. Van Krimpen voelde zich aangetrokken tot de welgemoede, toegewijde concentratie van de Benedictijnen, een beschouwende, maar praktisch ingestelde kloosterorde (zie De couturedoos, p. 61-66). Als resultaat van die contacten schafte de abdij letters van Van Krimpen aan en liet Vrouwe Hildelith, de cheffin van de drukkerij, zich eerst door Van Krimpen zelf, daarna door een gezel van Dreyfus in de bijbehorende typografie onderwijzen.

De boeken van de Abbey zien er dan ook merkwaardig Nederlands uit, hoewel de papierkeuze (klassiek, ruig geschept Engels papier en daarnaast veel moderne soorten Japans) en de sierende bindwijzen meer losstaan van de Nederlandse tradities.
Maar het is een hoogst bibliofiele uitgeverij die Nederlandse aandacht verdient, vandaar deze nieuwsbrief, waarvan de collectie van Huib van Krimpen de grootste helft uitmaakt.

Het spijt me voor andere belangstellenden, maar zojuist is de hele collectie aangekocht door een verzamelaar. Op twee uitgaven na, waarvan we twee exemplaren hadden.1. BUTCHER, David
The Stanbrook Abbey Press 1956-1990. With an introduction by John Dreyfus and a memoir of Dame Hildelith Cumming by the Abbess of Stanbrook. Lower Marston, Whittington Press, 1992. 33 x 24 x 4 cm. Halflinnen met gemarmerde platten, in halflinnen foedraal. XVI, 232 p. Geïllustreerd en met ingeplakte drukvoorbeelden. Gezet uit de letters Haarlemmer en Romulus en gedrukt in geel en zwart in 350 genummerde exemplaren op getint Zerkall-Bütten-papier. Gesigneerd door Butcher en door abdis Joanna Jamieson OSB. 1e druk. Maagdelijk.
Verkocht
* Deze fikse, uitputtende bibliografie is gemaakt door David Butcher van de Whittington Press, zeer gedetailleerd en heel luxueus uitgevoerd, impeccable in alle opzichten. Mede dankzij gedetailleerd archiefmateriaal en grote ijver en werkkracht van zowel de bibliograaf als de gebibliografeerden is dit boek een ware goudmijn van informatie, en dat van een privépers die meerdere decennia zeer professionele en aantrekkelijke boeken produceerde. Met inleidende tekst van 60 pagina’s, een bibliografie van 140 pagina’s plus de nodige schema’s en registers, en talloze informatieve illustraties, waarbij de vrolijke gezichten van de zusters Benedictinessen bepaald opvallen.

2. ALCUIN Son Well-Beloved. Six Poems translated by the Benedictines of Stanbrook. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1973. 21 x 14 cm. Cahiersteek met omslag van Hazel Badger-papier. X, 18 p. Gezet uit de Romanée en gedrukt in lichtblauw en zwart op handgeschept papier in 260 exemplaren. 1e druk. Omslag iets verkleurd en gevlekt.
Verkocht
* Alcuin was een achtste-eeuwse geleerde monnik in dienst van het hof van Karel de Grote. Er werden drie varianten gepland: 8 luxe-exemplaren in leer gebonden, 100 op Barcham Green-Eltham-papier en 152 zonder colofon. De 100 werden echter op ander papier gedrukt: ruig Medieval-papier met watermerk Christusbeeld en wijzende hand. Dit is zo’n exemplaar op Medieval. Stanbrook-bibliografie A17.

3. BAKER, Fr. Augustine The Substance of the rule of St Bennet. Transcribed and edited by the Benedictines of Stanbrook from a Manuscript copied in 1650 by Dom Leander Prichard, Monk of St Gregory’s. Worcester, Stanbrook Abbey, 1981. Ingenaaid. (2), vi, 56 p. Gedrukt in 1000 exemplaren. 1e druk. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Getranscribeerd, bewerkt en gedrukt voor de viering van de 1500ste verjaardag van Sint Benedictus in 1980-1981.

4. CASSIODORUS A Prayer of Cassiodorus. From the treatise De Anima. Preface & Translation by Thomas Merton. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1967. 26 x 14 cm. Halfperkament met gemarmerde platten. Gezet uit de Spectrum en gedrukt in rood en zwart op grijs handgeschept August Badger-papier (in 300 exemplaren). Tweetalige editie: Latijn en Nederlands. (12), 24 p. 1e druk. In (origineel?) onbedrukt melinex omslag, waarin een scheurtje. Op de pagina-uiteinden enkele roestvlekjes.
Verkocht
* Een van de laatste boeken van de invloedrijke, progressieve theoloog, de trappist Thomas Merton (1915-1968). De laat-Romeinse schrijver Flavius Cassiodorus schreef De Anima (‘Over de geest’) omstreeks 540. Marmerpapier van Douglas Cockerell. Stanbrook A16. Bijzonder fraai. Niet in Nederlandse bibliotheken.

5. DIADOCHUS OF PHOTIKE Ten rules for the Spiritual Life. Worcester, Stanbrook Abbey Press, [1960]. 29 x 14 cm. Eén blad Millbourn Lexpar handgeschept velijnpapier, eenzijdig bedrukt. Gezet uit de Cancelleresca Bastarda en voorzien van decoraties in gepolijst goud en kleuren van Harry en Margaret Adams. Gemonteerd op een elegante bordpapieren kaart. Schitterend.
Verkocht
* Leefregels van een bisschop uit de vijfde eeuw, in het Engels vertaald door Sebastian Bullough. Stanbrook C9. Uit de collectie van Huib van Krimpen.

6. GILL, Eric My Dear Brother. (Letterproef in affichevorm van de Whittington Press). Cheltenham, Whittington Press, 1993. 61 x 40 cm. Eenzijdig gedrukt in rood en zwart in 1000 exemplaren met verschillende Caslon-types op handgeschept Armatruda Amalfi-papier. Mooi en gaaf: ongevouwen, opgerold.
Verkocht
* Een brief van Eric Gill aan zijn broer, oorspronkelijk gepubliceerd in de Hawkesyard Review (van de gelijknamige abdij in Staffordshire) in 1918, waarin hij de deugden van de letter Caslon prijst. De tekst is verdeeld in verschillende historische corpsen Caslon, sommige afkomstig van de gieterij Stephenson Blake Ltd (1818-2005), van de Gujarati Foundry en van Yendall & Co. Maar de zestienpuntsletter is afkomstig van de Stanbrook Abbey Press, en werd gegoten door de Caslon-gieterij zelf vóór deze door Stephenson Blake werd overgenomen in 1937 (u ziet hem op de afbeelding!). Deze bijzondere letterproef in de vorm van een flinke poster is afkomstig van Huib van Krimpen.

7. JOHANNES DE EVANGELIST Abide in Me. From the Last Discourse. [Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1976]. Oblong 9 x 14 cm. Horizontaal gevouwen. Gezet uit de Romanée en gedrukt op een blad geschept papier van Barcham Green.
€ 20
* Fragment uit Johannes 15, de woorden van Jezus bij het Laatste Avondmaal. Eenvoudige, mooie Stanbrook Abbey-uitgave. Stanbrook D18.

8. JULIAN OF NORWICH The Blissful Passion of Our Lord and Saviour Jesus Christ. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1973. 24 x 11 cm. Cahiersteek. (28) p. Met frontispice. Gezet uit de Perpetua en gedrukt in 250 exemplaren. Wat kreukjes.
Verkocht
* De visioenen van de mystica Julian of Norwich, in feite het eerste boek waarvan we weten dat het door een vrouw in het Engels werd geschreven (rond 1375). Er was ook een ongeïllustreerde editie van 375 exemplaren. Stanbrook A29.

9. KENDALL, Katharine The Interior Castle. (With a preface by Margaret Alexander). Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1968. Boekrug bekleed met lichtblauwe Liberty-zijde en platten met Japans houtfineerpapier. Gezet uit de Cancelleresca Bastarda en gedrukt in bordeaux, blauw, goud en zwart op handgeschept papier van W.S. Hodgkinson & Son in 350 genummerde exemplaren. Met drie met de hand gekalligrafeerde initialen, de eerste twee van Margaret Alexander. 1e druk. Fraai exemplaar met een klein tweezijdig bedrukt strookje met de vermelding dat de derde initiaal in het boek is getekend door een andere kalligraaf.
€ 125
* De dichteres Katherine Kendall (1883-1966) was een violiste. Dit lange gedicht liet zij na aan haar vriendin, de kalligraaf Margaret Alexander, die de initialen tekende.
Volgens het erratum is dit een van de 100 exemplaren in een speciale boekband van Weatherby Woolnough te Wellingborough, dus niet gebonden in de binderij van Stanbrook Abbey, en de laatste initiaal is getekend door een andere kunstenaar in deze honderd boeken. Blijkbaar is er iets misgegaan tijdens de productie! Stanbrook A19.

10. KING HENRY VI Prayer of King Henry VI. Worcester, Stanbrook Abbey Press, [1958]. Oblong 12 x 15 cm. Blad handgeschept papier gevat in gevouwen blad Millbourn-handgeschept velijnpapier waarop titel en colofon gedrukt zijn. Greetings-serie. Gezet uit de Cancelleresca Bastarda en de Romulus Open kapitaal en gedrukt in rood en zwart. Met een fraai in goud gekalligrafeerde kapitaal L en een illuminatie in de vorm van een in vier kleuren getekend vogeltje (door Margaret Adams). 1e druk.
Verkocht
* Een van de fraai gedrukte spirituele sierteksten waar de Stanbrook Abbey zich in specialiseerde. Dit is een heel vroege, gezet uit twee Van Krimpen-lettertypen. Ze waren te koop met een gouden (iets duurder) of gekleurde initiaal. Stanbrook C2.

11. MARITAIN, Raïssa Arbre patriarche / Patriarch Tree. Thirty Poems translated by a Benedictine of Stanbrook. (Preface by Robert Speaight). Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1965. 17 x 12 cm. Halfleer met gedecoreerde Japanspapieren platten en schutbladen van groen Japans. Met de hand gezet uit de Romanée en gedrukt in donkerrood, groen en zwart in 550 genummerde exemplaren op handgeschept Green Medieval Laid (en niet zoals het colofon zegt: Eltham) van Barcham Green (voor het watermerk: zie de afbeelding hiernaast). 1e druk. Zonderfoedraal. Enkele onopvallende roestvlekjes, maar zeer gaaf.
Verkocht
* Tweetalige editie van de gedichten van Raissa Maritain-Oumansoff (1883-1960), die getrouwd was met de filosoof Jacques Maritain. Dit is een van 500 exemplaren in deze uitvoering. De gedichten zijn in de cursieve Romanée gezet, de andere teksten in de romein. Stanbrook A12.

12. [MARTIN, Dame Marcella], als: D.M.M. Verses. Worcester, Stanbrook Abbey Press, [1961]. 20 x 10 cm. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda en gedrukt op een blad blauwgroen Barcham Green Rosemary Badger-papier geplakt in een gevouwen blad geschept papier waarop titel/motto (van de profeet Baruch) en colofon in groen gedrukt zijn. Met een rood getekende en versierde kapitaal I en een gouden sterretje.
Verkocht
* Spiritueel sterrengedicht. Stanbrook C10.

13. MARTIN, Philip (samenst.) Earnest-pennies. An Anthology of Prayers and Meditations on the Holy Eucharist. Compiled by Philip Martin, Chancellor of Wells. Londen-Oxford, Mowbrays, 1973, maar gedrukt te Worcester bij de Stanbrook Abbey Press. Halfmarokijn met zijden platten (verguld) in bijbehorend kartonnen foedraal. Kop verguld. (4), xx, 106 p. Gezet in de Abbey uit de Monotype-Spectrum en gedrukt in wijnrood, groen en zwart op Barcham Green (in de varianten ‘Eltham’ en ‘Medway’) in 75 genummerde exemplaren. Met een op de verguldpers vervaardigde initiaal in goud op p. 1 (met beschermvloei). 1e druk. Mooi.
Verkocht
* Dit is een van 40 gebonden exemplaren gedrukt op Eltham-papier (nr. 18). Er was ook een gewone editie in eenvoudiger uitvoering, gedrukt in 1080 ongenummerde exemplaren. Met initialen S.H.C. (Sister Hildelith Cumming) door het hoofd van de drukkerij gesigneerd boven het colofon. Stanbrook B20.

14. MASEFIELD, Judith Mary’s Weaving. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1973. 17 x 13 cm. Cahiersteek met omslag van gedecoreerd papier. (16) p. Gezet uit de Lutetia en gedrukt in bruinrood en zwart op Saunders’ machinegeschept papier in 300 genummerde exemplaren. Mooi.
Verkocht
* Gedicht met illustratie van een weefgetouw. Isabel Judith Masefield (1904-1988) was de dochter van Poet Laureate John Masefield. Stanbrook A30.

15. MILWARD, Peter Peter. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1977. 15 x 11 cm. Cahiersteek. 16 p. Met de hand gezet uit Monotype Lutetia en gedrukt in 225 exemplaren. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* Dit is een van 150 ongenummerde exemplaren op Clan Opaque papier met eenvoudig geel omslag. Vijf gedichten opgedragen aan de apostel Petrus – over hemzelf. Bijzonder.

16. MILWARD, Peter Peter. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1977. Ingenaaid. 16 p. Gedrukt in 225 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is een van 75 genummerde exemplaren op handgeschept Maidstone-papier van Barcham Green met bijzonder fraai decoratief Japans omslagpapier. Peter Milward (1925-2017), een jezuïet die in Japan woonde en werkte, was gespecialiseerd in de schrijver Gerard Manley Hopkins en een produktief wetenschappelijk auteur.

17. O’CONNOR , John Jesus dies upon the Cross. Worcester, Stanbrook Abbey Press, [1959]. 40 x 32 cm. Eén blad Millbourn Lexpar handgeschept velijnpapier, eenzijdig bedrukt, in een blanco omslag van Millbourn-papier. Gezet uit de Monotype Spectrum en voorzien van een grote initiaal S in gepolijst goud van Margaret Adams met een originele miniatuurtekening door Dame Werburg Welch. Gemonteerd op een bordpapieren kaart waarop op de achterkant een klein colofon is gekalligrafeerd. Met een beschermblad van geschept papier en een van roze vloeipapier.
Verkocht
* Monsigneur John O’Connor (1870-1952) was bevriend met Eric Gill en G.K. Chesterton, en stond model voor diens fameuze fictieve detective Father Brown.
Reusachtig esthetisch blad, geproduceerd in zeer geringe oplage. De vijfde S van de titel moest in een extra drukgang gedrukt worden, omdat de zetterij maar over 4 kapitalen S in de 24-punts Spectrum beschikte! De nieuwprijs bedroeg 5 guineas, anno 1959 een astronomisch bedrag van ver over de honderd zilveren Juliana-guldens en onbetaalbaar voor het gemiddelde Nederlandertje (niet in de NCC dan ook). Maar dit exemplaar is afkomstig van Huib van Krimpen, die de Abbey in 1964 bezocht, en wellicht bijzonder welwillend werd ontvangen vanwege de betekenis van zijn vader voor de Stanbrook Abbey Press. Stanbrook C4.

18. ROBERTSON, Alec Contrasts: The Arts and Religion. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1973. 19 x 13 cm. Zwart halfmarokijn met zwart-bruin-zilverkleurig sierpapier (George Percival). Kop verguld. Met bijbehorend kartonnen foedraal. xviii, 176 p. Gezet uit de Monotype Spectrum en gedrukt in 100 exemplaren op Glastonbury Antique Laid Paper. Met drie ingeplakte kleurenillustraties. 2e, herziene druk. Met mylar beschermvelletje. Keurig.
Verkocht
* Essays. Een van de 70 genummerde exemplaren in halfleer (nr. 24). Er waren er ook 250 zonder colofon op gewoon papier. Stanbrook A37.

19. ROBERTSON, Alec In the little things. An act of worship for radio. With a tribute by Gerald Moore. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1969. 18 x 12 cm. Originele groene Shiki-zijden band van George Percival met zilverstempeling. (2), x, 32 p. Gezet uit de Romanée en gedrukt in 300 genummerde exemplaren in groen, oranje en zwart op de buitenbladen van Kozu-shi handgeschept papier die aan de bovenkant ongeopend zijn. Vignetten van Margaret Adams. Schutbladen van vezelig Kinwashi-papier. Met doorzichtig acetaat omslag. 1e druk.
Verkocht
* Fijnzinnig muzikaal juweeltje waarin Van Krimpens Romanée prachtig gebruikt is. Een van de 235 in zijde gebonden exemplaren. Behalve 25 exemplaren in perkament werden er ook 40 in diverse omslagen en bindwijzen uitgebracht.
Met prospectus, waarin een voorbeeldpagina is aangebracht, met bestelkaart (gezet uit de Perpetua) en abonnementskaart voor 1969 (gezet uit de Romanée). Dit boek kostte nieuw twee guinea’s.
Gerald Moore was een beroemd pianist, vooral bekend als begeleider van zangers.

20. SAMAAN-HANNA, Anis Moods that Endure. Poems by A Samaan-Hanna SJ. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1978. 17 x 12 cm. Halfperkament met platten van blauw en paarse, door Margaret Hallmark gebatikte Thaise zijde, gebonden door George Percival. Met de hand gezet uit de Cancelleresca Bastarda en gedrukt in 340 genummerde exemplaren op de buitenbladen van Kujaku-papier (‘pauwenpapier’) uit Tokyo die aan de bovenkant ongeopend zijn. Schutbladen van vezelig Kinwashi-papier.Met doorzichtig acetaat omslag en foedraal bekleed met Elefantenhaut. 1e druk. Nummer in viltstift en spoor van verwijderd etiket op binnenkant voorplat, verder zeer fraai.
Verkocht
* Dit is een van 90 exemplaren in deze uitvoering. Een van de mooiste boeken van de Stanbrook Abbey Press, die in nauw contact stond met Jan van Krimpen in diens laatste twee levensjaren, en die dientengevolge verschillende Van Krimpen-lettertypen aanschafte, zowel handzetsel als Monotype. De hyper-esthetische letter Cancelleresca Bastarda, gedrukt op het schitterende glansvezelige Japanse pauwenpapier geven deze af en toe nogal oneerbiedige gedichten (‘Oh, Masculinity! (…) Ah, Femininity!’) van de geleerde Jezuiet maximaal effect.

21. SASSOON, Siegfried Something about myself. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1966. 17 x 12 cm. Met cahiersteek genaaid in een wit omslag van zwaar geschept papier van Barcham Green. Naar de kalligrafie en illustraties van Margaret Adams gedrukt in blauw, bruin en zwart op Millbourn-Lexpar-papier (in ongeveer 400 exemplaren). 20 p. 1e druk. Omslag hier en daar stoffig.
Verkocht
* Autobiografie van een kat, geschreven door de dichter Siegfried Sassoon (1886-1967) als elfjarige jongen. Uitgegeven ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Stanbrook A14.

22. (STANBROOK ABBEY) Jan van Krimpen. Zijn Benedictijnse en andere vrienden in het buitenland. Weergave van een symposium in de Waalse Kerk bij het afscheid van Mr. N.C. de Groot van Embden. Haarlem, Joh. Enschedé & Zonen, 1987. Ingenaaid met marmeromslag. 56 p. Gedrukt in 750 exemplaren. 1e druk. Keurig.
Verkocht
* Dit is een van 50 genummerde exemplaren waarbij het in kopergravure vervaardigde portret van De Groot van Embden van de plaat is afgedrukt in plaats van in offset gereproduceerd. Schaarse Nederlandse publicatie over de Benedictijnse connecties van Van Krimpen, waaronder het Benedictinessenklooster Stanbrook Abbey. Met aanbiedingskaartje én een Franstalige, handgeschreven vredewens van een Benedictijn compleet met mooie zwartwitfoto.

23. (STANBROOK ABBEY PRESS) Christmas List of Publications from the Stanbrook Abbey Press. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1959. Gevouwen blad met titellijst gezet uit de Cancelleresca Bastarda, de Stephenson Blake-Perpetua, de Monotype Spectrum en de Romulus Open kapitaal. gedrukt in rood en zwart op Millbourn Lexpar-handgeschept velijnpapier. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* De allereerste prijslijst gedrukt in de Abbey, die tevens als letterproef diende voor de lettertypes die op dat moment gebruikt werden. Deze prijslijst werd speciaal gedrukt voor (mogelijk ook door, Butcher is er niet eenduidig over) Beatrice Warde, de Britse typografe en marketing manager van Monotype, die op het punt stond naar Amerika af te reizen en daar reclame te maken voor het werk van de Abbey. Opnieuw een ietwat Nederlands aandoende publicatie met zijn drie Van Krimpen-lettertypen. Stanbrook E1. Niet in de NCC.

24. (STANBROOK ABBEY PRESS) Christmas Lyrics. Fifteenth Century. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1957. Soepel heelperkament met rode linten. Kop verguld. (10), 34 p. Gezet uit de Perpetua en gedrukt in rood en zwart op bevochtigd W.S. Hodgkinson wit handgeschept papier (in 400 exemplaren). Met handgetekende initialen door Margaret Adams, een in glanzend goud en 14 in rood, blauw of groen. Gebonden in de Stanbrook-binderij. Met bijbehorend foedraal. 2e druk. Prachtexemplaar.
Verkocht
* Dit mooie boek markeert de overgang van pretentieus drukwerk op-goed-geluk naar de hoge bibliofiele standaard die onder andere door het contact met Jan van Krimpen werd gevolgd. Met de eerste druk van 1956 was van alles misgegaan. Nu werd een professionele kalligrafe die kon vergulden aangetrokken, en: ‘The first attempt at making a “beautiful book” was one of the most exciting and at the same time anguishing of all the books we have printed. Everything was new.’ Het resultaat mag er zijn. Stanbrook A2. Niet in Nederlandse collecties.

25. STANBROOK ABBEY PRESS Collectie van kleine drukwerken en catalogi. Diverse plaatsen en uitgevers, ca. 1960-1994. Verschillende formaten.
1. J.G. DREYFUS (inleiding): Books from Stanbrook Abbey Press and the Vine Press. Londen, The Times Bookshop, 1965. (16) p.
2. Hereford & Worcester County Libraries: Exhibition of Fine Printing from Stanbrook Abbey Press 1956-1989. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1990. (24) p.
3. The Dr. Robert L. Bruna Collection of The Stanbrook Abbey Press of Fine Printing, 1956-1989. Spokane, Gonzaga University, 1994. 24 p. Geïllustreerd. Zeer informatief. Dr. L. Bruna (1931-1993) was een tandarts uit Spokane, Washington.
4. Lady, flower of everything. Kerstwens van Stanbrook Abbey. Gevouwen kaart, bedrukt in groen en zwart.
5. Stanbrook Abbey Press Price List 1979. Gevouwen blad.
6. Prospectus voor Seven Sonnets for Good Friday by A.V. Phillips. Stanbrook Abbey Press 1969. Eén blad.
Verkocht

26. (STANBROOK ABBEY PRESS) Speedwell. By the Benedictines of Stanbrook. (Poëziebloemlezing). Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1966. 15 x 11 cm. Cahiersteek. 16 p. Met de hand gezet uit de Romanée en Romulus Open Kapitalen, en gedrukt in blauw en zwart in gering aantal op Maidstone handgeschept papier van Barcham Green. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* ‘Speedwell in the spinach bed/ Lifting up your dainty head’. Zes aardse gedichten in SSL-achtige vormgeving. ‘Speedwell’ is het bloemetje Ereprijs. Niet in de KB, wel in de UvA.

27. STANBROOK ABBEY PRESS The Stanbrook Abbey Press. Ninety-two years of its history. Written and illustrated by the Benedictines of Stanbrook. Worcester, Stanbrook Abbey Press, 1976. Ingenaaid. 182 p. Geïllustreerd, voornamelijk met tekeningen. Gezet uit de Spectrum. Oplage 500 exemplaren. 4e druk. Netjes.
Verkocht
* De voorgeschiedenis van de kloosterpers vanaf 1876, en de glorietijd tussen 1956 en 1970. Met prospectus en inschrijfkaart voor de eerste druk van 1970. Mooi en informatief.

28. ULLATHORNE, William Bernard On Freedom. Worcester, Stanbrook Abbey Press, [1959]. 23 x 19 cm. Blad Japans Natsumé-papier geplakt in gevouwen blad Millbourn-handgeschept velijnpapier waarop titel en colofon gedrukt zijn. Greetings-serie. Gezet uit de Cancelleresca Bastarda en de Romulus Open kapitaal en gedrukt in groen en zwart in 150 exemplaren (volgens de bibliografie). Met een fraai in goud getekende kapitaal A. 1e druk. Nog zichtbare notities in potlood van een vorige antiquaar.
Verkocht
* Een van de fraai gedrukte spirituele sierteksten waar de Stanbrook Abbey zich in specialiseerde. Dit is een van de eerste, gezet uit twee Van Krimpen-lettertypen. Stanbrook C5.

29. WITHER, George For a Wedding Anniversary. Worcester, Stanbrook Abbey Press, [1962]. 19 x 13 cm. Eén blad W.S. Hodgkinson handgeschept velijnpapier, eenzijdig bedrukt, gemonteerd in een omslag van hetzelfde papier. Gezet uit de Cancelleresca Bastarda en voorzien van een initiaal L in gepolijst goud en kleuren van Margaret Adams. Achterop een notitie in potlood door Huib van Krimpen: Huib en Will hadden dit blad in januari 1964 van Dame Hildelith Cumming gekregen – zij waren op 25 januari getrouwd! Kennelijk voerde hun huwelijksreis naar de Malvern Hills.
Verkocht
* George Wither was een 17e-eeuwse dichter. Stanbrook C11b.


Zoals altijd kunt u de plaatjes vergroten door erop te klikken. De eerste afbeelding laat zowel de ‘sprawling’ Victoriaanse abdij zien als de lachende typografe, Vrouwe Hildelith Cumming (foto’s uit nr. 1 van deze nieuwsbrief).

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 27 oktober 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.026 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: