antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1025: Nijntje op de fiets

Kort maar krachtig in de geheimzinnige dagen die zicht geven op het eind van een koortsachtig jaar, deze nieuwsbrief, of zoals wij plegen te zeggen, brieuwsnief. Een spannende leunstoelreis naar Australië zonder ook maar één ecologische voetstap op de grond te zetten. Of een bezoekje aan Byzantium, en dat is precies even ver als de watermolen van Hazerswoude. Neem het papieren vliegend tapijt en vergeet ijs en koude drukte! Waar inkt het papier raakt bevrijdt de fantasie.


1. (ARMANDO). ALPHEN, Ernst van Confrontaties tussen potlood en papier. (Gevolgd door:) Martijn SANDERS, De galm van het verleden. In gesprek met ARMANDO. (Slingenberg, Hein Elferink, 1999). 30,5 x 22 cm. Ingenaaid met stofomslag. 32 p. Met de hand gezet en gedrukt door Hein Elferink in rood en zwart met de Gill sans serif op Zerkall-Bütten in een oplage van 80 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 120

2. BAZEL, K.P.C. de De houtsneden van K.P.C. de Bazel. Inleiding van J.L.M. Lauweriks. Amsterdam, S.L. van Looy, (1925). 64 originele houtsneden, los liggend in 56 (van 58) vouwbladen. Met, los bijgevoegd, de inleiding door J.L.M. Lauweriks (Cahiersteek. (8) p.). In recente linnen overslagdoos met lint. Gedrukt door Leiter-Nypels in een oplage van 550 genummerde exemplaren.
€ 350
* Eén van de 50 Romeins genummerde exemplaren op Chine brut-papier. Deze uitgave verscheen oorspronkelijk in een linnen map. Voor de set die wij aanbieden is zo op het oog vrij recent een linnen overslagdoos vervaardigd. 63 houtsneden zijn gedrukt op 58 bladen, ieder blad bewaard in een vouwblad (de vouwbladen rond de houtsneden 30 en 39 ontbreken, de houtsneden zelf zijn wel aanwezig). Houtsnede 64 is het schutblad, geplakt op de binnenzijde van de overslagdoos.
De architect Karel de Bazel (1869-1923) is vooral bekend van het naar hem vernoemde reusachtige gebouw aan de Amsterdamse Vijzelstraat, maar hij was ook een begaafd houtsnijder, die zijn theosofische belangstelling met collega-architect J.L.M. (Mathieu) Lauweriks deelde.

3. (BOOM, Irma). SIEBELINK, Jan Drie verhalen. (Met typografie van Irma Boom en originele litho’s van Geerten Ten Bosch). (Utrecht), Stichting De Roos, 1998. 14,5 x 9,5 cm. Karton. 96 p. Ontwerp, typografie en bandontwerp Irma Boom. Gezet uit de Joanna en gedrukt door Jan de Jong in zwart en grijs in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Bekoorlijk boekje. Leeflang 152.

4. (BOON, Louis Paul). LANGBROEK, Ary Drie etsen bij Louis Paul Boons De Kapellekensbaan. Amsterdam, De Lange Afstand, 1992. 35 x 24 cm. Ingenaaid. (24) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt op Hahnemühle door De Zondagsdrukker te Amstelveen (tekst) en Peter Yvon de Vries te Amsterdam (etsen) in een oplage van 50 exemplaren.
€ 225
* Drie koddige etsen van Langbroek geflankeerd door passages uit De Kapellekensbaan. Met prospectus.

5. BRUNA, Dick Nijntje op de fiets. Amsterdam, de Harmonie, (1982). Karton. (28) p. Geïllustreerd. Kinderstempeltje op titelpagina. ‘Dit boek is van (ingevuld met balpen:) joost’.
€ 400
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van Dick Bruna tegenover de titelpagina: ‘ Voor Joost, Dick Bruna’. Opdrachten van Dick Bruna zijn schaars, zeker in zijn internationale Nijntje!

6. (BUCKLAND-WRIGHT, John). CABELL, James Branch Jurgen. A Comedy of Justice. With wood-engravings by John Buckland Wright. London, Golden Cockerel, (1949). Rood en grijs ingelegd en rijk verguld marokijn met vijf ribben (Sangorski & Sutcliffe, naar ontwerp van Buckland Wright). (2), 354 p. Kop verguld. Niet afgesneden. Gedrukt in 500 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Dit is een van 100 luxe-exemplaren in heelleer met 16 elegante houtgravures in groot formaat van Buckland Wright. De in het colofon beloofde, extra houtgravure ontbreekt helaas. De magnifieke boekband maakt dat goed, met aan beide zijden ingelegd marokijn met fonkelend gouden versiering van JBW, bijna abstract, maar toch is de bij hem alomtegenwoordige gracieuze vrouwengestalte erin te herkennen.
Volumineuze bibliofiele editie gedrukt op mooi handgeschept papier. Deze vermakelijke, spottende fantasy-roman uit 1919 verbindt figuren uit de Arthurlegenden met uitstapjes naar hemel en hel, verwierf lof van Aleister Crowley en werd nagevolgd door Robert Heinlein. De vader van filmer Jürgen Vsych noemde zijn dochter naar de hoofdpersoon. Een boek om niet los te laten! Reid A52b.

7. COUPERUS, Louis Eline Vere. Een Haagsche roman. Amsterdam, Van Kampen, 1889. Drie delen. Verguld heelleder met schutbladen van gemarmerd papier (degelijke, maar fantasieloze banden uit de jaren tachtig van de twintigste eeuw). 250; 264; 262, (2) p. 1e druk. Naam in potlood op Franse titels (‘A. de Koe’), kneep op enkele plaatsen verstevigd met zuurvrije tape of Japans papier.
€ 500
* Het is vrij uitzonderlijk dat de advertentiepagina voor uitgaven van Van Kampen in het derde deel is meegebonden.
De Koe is de uit Sexbierum afkomstige christenanarchistische predikant Anne de Koe (1866-1941), een neef van Pieter Jelles Troelstra. Hij was onder meer administrateur van de kolonie Walden, maar kreeg ruzie met Frederik van Eeden.

8. COUPERUS, Louis Metamorfoze. Met een Portret door H.J. Haverman. Amsterdam, Veen, [1897]. Linnen [ontwerp Jan Toorop]. (8), 432 p. 1e druk. Rug iets grauw en geschaafd, maar een mooi exemplaar van deze fraaie Toorop-band.
Verkocht
* Opdruk in donkerbruin. Zeer fraai art-nouveau-ontwerp over voorkant, rug en achterkant. Autobiografie van Couperus in de vorm van een psychologische roman. Braches 971119. VV 172,2. Collectie-Veen 1.2.

9. (DAAL, Geert van). Leo KERSSEMAKERS Beschrijvende catalogus boekbinden. Een overzicht van de vakbibliotheek van Geert van Daal, handboekbinder te Dodewaard. (Deventer), Stichting Handboekbinden/ HAEF Publishers, 2008. Halfoasis in cassette (Geert van Daal/ Atelier de Distelkamp). 328 p. Rijk geïllustreerd. Miniem vlekje aan de rand van de laatste twee pagina’s.
€ 500
* Een van de 35 genummerde en op naam gedrukte luxe-exemplaren, fraai gebonden in blindgestempeld halfoasisleder met blindgestempelde platten in een met oasis (geitenleer) afgezette cassette. Met 14 ingeplakte foto’s.

10. ELSSCHOT, Willem Verzen van vroeger. Haarlem, Enschedé, 1934. Ingenaaid met omslag. 24 p. [Gedrukt in een oplage van 412 exemplaren]. 1e druk. Omslag deels licht verbruind.
€ 100
* Schuhmacher G1a.

11. ELSSCHOT, Willem Verzen van vroeger. Haarlem, Enschedé, 1934. Verguld linnen. 24 p. [Gedrukt in een oplage van 412 exemplaren]. 1e druk. Mooi exemplaar.
Verkocht
* Schuhmacher G1b.

12. GORTER, Herman Verzen. Amsterdam, Versluys, [1890]. Linnen. (4), 132 p. Niet afgesneden. 1e druk. Rug (als meestal) verschoten, schaafplekjes aan boven- en onderzijde rug. Oud blindstempel van ene L.E.M. Cornelisse in eerste blad. Goed exemplaar.
Verkocht
* Klassieke bundel intense sensitivistische regene, zachtstrijkgevederde liefdespoëzie.

13. GRUNBERG, Arnon Tirza. Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, 2006. Rood linnen met zilveren opdruk. 432 p. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* De zgn. ‘Frenkel-editie’: éen van de vijftig genummerde en gesigneerde exemplaren gedrukt op 90 grams houtvrij romankwaliteit Schleipen en gebonden in rood linnen met een rechte rug en met oranje schutbladen. ‘Deze exemplaren waren bestemd voor de aanwezigen op de besloten presentatie ten huize van de advocaat mr. F.E. Frenkel, Van Eeghenstraat 89 te Amsterdam’. Wuijts A-83.

14. KOMRIJ, Gerrit Muizenissen. (Met tekeningen van Piet van der Boog). Amsterdam, SIAU, 1992. Halfmarokijn in cassette (Binderij Phoenix). 40 p. Gedrukt in een oplage van 26 genummerde en door auteur en illustrator gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Luisterrijk in meertintig muisgrijs uitgevoerd boek met korte, troostrijke stukken waar u niet van terug heeft, en dat in zo’n kleine oplage.

15. (KOMRIJ, Gerrit), Filip MARSBOOM e.a. Drie Loffelijcke Poeterijen. (Met drie reproducties van tekeningen van Rob Horree). ‘s-Granthoeven, Inter Amicos Comité, 2004. Cahiersteek en drie losse prenten in linnen overslagmap (Bergen Bindprojecten). Gedrukt in een oplage van slechts 12 genummerde en door de auteurs en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 350
* Opmerkelijke, sierlijke uitgave ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Gerrit Komrij, met teksten van Paul van Capelleveen, Filip Marsboom en Wilem van Twist.

16. NIEUWJAARSWENS Handgeschreven Nieuwjaarswensch (van Boudewijn van den Bosch aan Trijntje Paling), 1 januari 1832. Voorgedrukte en handgekleurde sierlijst met dorpsgezichtjes, twee jongetjes en sierzuilen. 41 x 34 cm. Op karton geplakt. Aan de randen wat versleten en stoffig. Wat verbleekt.
€ 100

* Al weder om een jaar
Voor s menschen oog verdweenen
Soms zugt men vergenoegd,
Somtijds hoort men hartig weenen (…)’.

Krullig redelijk net handschrift, toch met enkele vlekjes – misschien was dat zo’n hartige traan. Onderaan in een wat groter handschrift: ‘UED Gehoorzaame kleinzoon den 1 Januarij/ Boudewijn Van Den Bosch 1832’. Typisch Hollandsch nieuwjaarsgedicht.

Van den Bosch is een gewone naam, maar Boudewijn niet. Het betreft mogelijk een veertienjarige jongen uit Hazerswoude (1817-1871), die later de watermolenaar van Hazerswoude zou worden – en na Boudewijns dood nam zijn zoon Arie dit werk over. De grootmoeder is dan de weduwe Trijntje Paling-Kraanhoorn. In 1833 zou – Trijntje was toen 72 – geschieden waar het eind van dit poëem al op preludeert:

‘En zoo het god behaagt uw eens van hier te haale
wens ik dat uw ziel zal in den heemel zegenprale
En leide u zeer zagt int paradijsheer boove
Om vader zoon en geest eeuwig daar te loove’.

 

17. REVE, Gerard De avonden. Een winterverhaal. Amsterdam, De Bezige Bij, 1999. Karton met stofomslag. 224 p. 47e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur onder het colofon: ‘Voor Elly en Dick [Gubbels],/ met liefste wensen van/ Gerard Reve/ Machelen-Zulte, 14 December 1999.’ Dick Gubbels was jarenlang directeur van uitgeverij Veen en de uitgever van Reve. De opdracht werd geschreven op de 76e verjaardag van de auteur.
Wat zijn de Donkere Dagen Voor Kerstmis zonder Avonden?

18. REVE, Karel van het Burgemeesterslied. [Woubrugge, Avalon Pers, 2009]. Twee vouwbladen in omslag. Met de hand gezet uit de smalle Bembo en gedrukt in rood en zwart in een beperkte oplage. 1e druk. Omslag deels verschoten.
Verkocht
* Bijdrage voor een feestbundel voor Nop Maas.

19. SLAUERHOFF, J. Archipel. Chaumont-Gistoux, [E. du Perron], 1929. Ingenaaid. 60 p. Gedrukt [door Breuer te Brussel] in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 2e, geheel herziene druk. Wat roest, verder keurig.
Verkocht
* Privé-uitgave van E. du Perron. ‘De publikatie van Archipel heeft op veel schrijvers diepe induk gemaakt. Dat gold voor Vestdijk, dat gold voor Du Perron, die Slauerhoff hielp bij de herziene uitgave in 1929. (…) De oplage van deze in Brussel gemaakte druk was zestig exemplaren’ (Wim Hazeu, Slauerhoff. Een biografie). Batten/ Stols 86. Storm 9.

20. SLAUERHOFF, J. Archipel. Amsterdam, Van Kampen, 1923. Ingenaaid. 60 p. [Gedrukt in een oplage van 400 exemplaren]. Debuut. 1e druk. Scheefgelezen, omslag wat roestig en langs bovenrand gerafeld.
€ 125
* Uit de bibliotheek van Roel Houwink, met zijn naam in inkt op de titelpagina. Door bemiddeling van Arthur Lehning in Berlijn voor eigen rekening in Berlijn gedrukte poëziebundel, het legendarische debuut van de niet minder legendarische auteur.

21. (VOS, Peter). BARKOV, Ivan De barre ballade van Boris Borus. (Vertaald door Marko Fondse, vormgegeven door Gerrit Noordzij en geïllustreerd door Peter Vos). Amsterdam, Van Oorschot, (1991). Verguld groen heelleder. 1e druk.
€ 250
* Eén van de 26 geletterde extra-luxe exemplaren, gebonden in heelleder en gesigneerd door vertaler, typograaf en kunstenaar gesigneerde exemplaren. Bovendien verrijkte Peter Vos zijn handtekening met een tekening van een vogel (met hoge hoed) in oostindische inkt. Van deze uitgave werden in totaal 76 luxe-exemplaren vervaardigd: 50 in linnen en 26 in heelleder.

22. WERUMEUS BUNING, J.W.F. Maria Lecina. Een lied in honderd verzen met een zangwijs. Amsterdam, Querido, 1932. Halfleer. Gezet uit de Lutetia van Van Krimpen en gedrukt in een oplage van 1025 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 25 genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Oud-Hollands, gebonden in halfleer en voorzien van een extra kwatrijn onder het colofon, handgeschreven en gesigneerd door de dichter.

23. (WETSTEIN PFISTER, J.J.R. de). STUDENTENMASKERADE DELFT 1903 Maskerade voorstellende de ommetocht van Nikephoros II Phokas binnen Byzantium na zijne kroning tot keizer in 963. Gehouden te Delft op den 14 July 1903 door de leden van het Delftsch Studentencorps. Delft, J. Waltman, 1903. Oblong 40 x 56 cm. Linnen portfolio met in verguld kader een originele ets van De Wetstein Pfister en belettering in goud, aan drie kanten oranje linten. Met 22 bladen, waarvan 14 in chromolithografie bedrukt met scènes uit de parade en 8 versierde tekstpagina’s, in grijze lithografie gedrukt (alles door Emrik & Binger). 1e druk. Portfolio en bladzijden vertonen een klein beetje randslijtage; hier en daar roestplekjes.
Verkocht
* Dit indrukwekkende boekwerk getuigt van de fantastische maskerade-traditie van de studentenvereniging-lustrumviering in de negentiende en vroege twintigste eeuw, te vergelijken met The Passion in de moderne tijd. Met dit Byzantijnse spektakel werd het elfde lustrum van het Delftsch Studentencorps gevierd. Nikephoros Phokas was een succesvol veldheer die in de tiende eeuw helaas slechts zes jaar op de Byzantijnse troon zat, tot hij door hofmachinaties (jaloerse vrouwen, jeugdige minnaars en zo) aan zijn eind kwam.
Jan Jacob Rudolf de Wetstein Pfister (1866-1937) was kunstenaar en werktuigkundig ingenieur, opgeleid in Delft. Hij ontwierp ook schoolplaten, en dat is aan de beschrijvende kwaliteit van de kleurenillustraties goed te zien. De Byzantijnse familie Fokas figureert prominent in de prenten. De in grijs uitgevoerde versieringen in dit reuzenformatig portfolio hebben meer een jugendstilkarakter.


Tenslotte
de complete productie van een bibliofiele drukker in AUSTRALIË, de
ST. MARK’S PRESS in SYDNEY

24. (AUSTRALIË). FITZHARDINGE-BAILEY, Charles D. St. Mark’s Press, Sydney. Alle 8 boeken. St. Mark’s Press, Sydney. Alle 8 boeken. Sydney, St. Mark’s Press, 1990. Acht boeken, allemaal uitgevoerd in halflinnen met mooie handgemarmerde platten. Met de hand gezet en gedrukt door Charles D. FitzHardinge-Bailey in een kleur en zwart op ruig handgeschept Foxground-lompenpapier van de papiermolen in het Australische Cambewarra in oplagen tussen de 60 en de 104 genummerde exemplaren, voorzien van de handtekening van de drukker. 1e druk. Prachtig.
Verkocht
* Acht boeken van de St. Mark’s Press, die van start ging in 1988 als een onderneming van de drukker Charles Darrell FitzHardinge-Bailey (1937-2013) en de in 1915 geboren kunstenaar Roderick Shaw. Toen Shaw eind 1992 overleed, staakte de pers zijn werk en trad de vergetelheid in.
FitzHardinge-Bailey, een van de weinige Australische margedrukkers, was vooral in de geschiedenis van zijn werelddeel geïnteresseerd. Het eerste boek gaat over spelling in mooi drukwerk in het algemeen, maar het tweede is geschreven door een Australiër in de VS, de twee volgende gaan over Australië en de vier laatste over Tasmanen.
Deze Australische boeken hebben alle een heel charmante eigenzinnige vormgeving. Ze zijn meteen herkenbaar. In Nederland genoot St. Mark’s Press een marginale bekendheid dankzij de activiteit van marge-boekhandel Minotaurus in Amsterdam, die al deze boeken in Nederland te koop aanbood.
Dit is een complete set van alle boeken van de St. Mark’s Press!

1. FITZHARDINGE-BAILEY, Charles D. Capitalists and others. From the Monotype Newsletter 74. Bankstown (Sydney), St. Mark’s Press, 1988. 30 x 21 cm. Halflinnen, de platten bekleed met zelfvervaardigd stijfselpapier. (14), 14 p. Met de hand gezet uit de Bembo en de Garamond en gedrukt in groen, geeloranje en zwart in 100 genummerde exemplaren op handgeschept Cambewarra Strathpine lompenpapier. 1e druk.
* Het eerste boek van de St. Mark’s Press. Qua formaat en typografie wijkt het een beetje af van de latere zeven uitgaven, die getuigen van een streven naar uniformiteit. Een op het eerste gezicht weinig inspirerende titel, maar het boek gaat over spelling, of liever over het gebruik van kapitaal in Engels zetwerk: ‘in doubt – keep down’. (Niet een algemeen geaccepteerd advies.).
2. SPAIN, Edward The journal of Edward Spain, Merchant Seaman and sometimes Warrant Officer in the Royal Navy: describing the conditions of life at sea during the American Revolution and the wars with France. With an engraving by Richard Stafford. (1/104 genummerde exemplaren). Bankstown (Sydney), St. Mark’s Press, 1989. Halflinnen met platten van bij St. Mark’s Press gemaakt goudbesprenkeld stijfselpapier. (8), 90 p. Gedrukt door Charles D. FitzHardinge-Bailey in rood en zwart op ruig handgeschept papier van Cambewarra Shoalhaven in 104 genummerde exemplaren, voorzien van de handtekening van de drukker. 1e druk. Prachtig.
* Met prospectus (4 p. in rood en zwart). Mooi en eigenzinnig uitgevoerd bibliofiel boek van de vooral in geschiedenis geïnteresseerde Charles Darrell FitzHardinge-Bailey (1937-2013), een van de weinige Australische margedrukkers. Hij drukte een tiental boeken, voornamelijk in de jaren 1989-1992. Dit is zijn tweede boek.
Op het fotootje ziet u een advertentie uit de Commonwealth of Australia Gazette van 14 februari 1989. (Even erop klikken, dan kunt u het lezen).
3. HOWE, John Hunter Journey. The Diary of John Howe. Free Settler & Chief Constable. Windsor, New South Wales. With an Introduction by D.B. Waterson and T.G. Parsons. Illustration by Rod Shaw. (1/104 genummerde exemplaren).
Sydney, St. Mark’s Press, 1989. Halflinnen met schitterend handgemarmerde platten, beschermd door folie. (12), xviii, 52 p. Gezet uit de Baskerville en de Caslon en gedrukt door Charles D. FitzHardinge-Bailey in groen en zwart op ruig handgeschept lompenpapier van de papiermolen in Cambewarra in 104 genummerde exemplaren, voorzien van de handtekening van de drukker. 1e druk. Prachtig.
* Met prospectus. Dagboek uit 1819 van de ontdekking van de Hunter River, nu een van de grote Australische wijngebieden, met uitvoerige inleiding en toelichtende brieven van Howe. Het derde boek van de St. Mark’s Press.
4. DUMARESQ, Henry The Dumaresq Letters. The Letters of Colonel Henry Dumaresq 1815-1835. With introductory notes by Duncan Waterson and illustrated by Roderick Shaw. (1/104 genummerde exemplaren).
Sydney, St. Mark’s Press, 1990. Halflinnen met schitterend handgemarmerde platten in bloedrood en wit, beschermd door folie. (8), xxx, 60 p. Gezet uit de Bembo en de Caslon en gedrukt door Charles D. FitzHardinge-Bailey in rood en zwart op ruig handgeschept Foxground-lompenpapier van de papiermolen in Cambewarra in 104 genummerde exemplaren, voorzien van de handtekening van de drukker. 1e druk. Prachtig.
* Met prospectus gedrukt voor boekhandel Minotaurus in Amsterdam! De hartelijke en uitvoerige brieven van de zwager van Gouverneur Darling van New South Wales werpen licht op de vroege geschiedenis van Australië. Het vierde boek van de St. Mark’s Press.
5. (TASMANIË). LEMPRIERE, Thomas James A Port Arthur Diary by Thomas James Lempriere. Illustrated by Roderick Shaw. (1/60 genummerde exemplaren).
Sydney, St. Mark’s Press, 1990. Halflinnen met platten van bij St. Mark’s Press gemaakt gedecoreerd papier, beschermd door folie. (12), 48 p. Schutbladen van paars papier uit Cambewarra. Gezet uit de Caslon en de Bembo en gedrukt door Charles D. FitzHardinge-Bailey in rozerood en zwart op ruig handgeschept Foxground-papier van de papiermolen in Cambewarra in slechts 60 genummerde exemplaren, voorzien van de handtekening van de drukker. 1e druk. Prachtig.
* Met twee iets verschillende prospectussen. Dagboek (1834-1836) van een op Tasmanië gevestigde winkelier (later bestuurder, kunstschilder en lijkschouwer) met inleiding en sfeervolle illustraties. Het vijfde boek van de St. Mark’s Press.
6. (TASMANIË). SORELL, William The Sorell Letters. The Letters of William Sorell (1775-1848) Lieut.-Governor of Van Diemen’s Land to Deputy Assistant Commissary General G. Hull, Hobart Town, 1820 (1/60 genummerde exemplaren).
Sydney, St. Mark’s Press, 1991. Halflinnen met schitterend handgemarmerde platten. (10), ii, 28 p. Gezet uit de Ehrhardt en de Caslon en gedrukt door Charles D. FitzHardinge-Bailey in rood en zwart op ruig handgeschept Foxground-lompenpapier van de papiermolen in Cambewarra in 60 genummerde exemplaren, voorzien van de handtekening van de drukker. Schutbladen gemaakt van de bananenpalm. Frontispice van Roderick Shaw. 1e druk. Prachtig.
* Met prospectus. Zakelijke, korte brieven uit 1820 van de luitenant-gouverneur van Van Diemensland ofwel Tasmanië. Het zesde boek van de St. Mark’s Press.
7. (TASMANIË). GUY, Samuel A Van Diemen’s Land Settler. The Letter of Samuel Guy. Van Diemen’s Land, 1823. With an introductory note by Irene Schaffer and illustrated by Roderick Shaw. (1/66 genummerde exemplaren). Sydney, St. Mark’s Press, 1991. Halflinnen met platten van bij St. Mark’s Press gemaakt stijfselpapier, beschermd door folie. (14), 24 p. Gezet uit de Serenissima en de Bembo en gedrukt door Charles D. FitzHardinge-Bailey in groen en zwart op ruig handgeschept Foxground-papier van Cambewarra Shoalhaven in slechts 66 genummerde exemplaren, voorzien van de handtekening van de drukker. 1e druk. Prachtig.
* Met prospectus voor een ander boek (The Sorell Letters). Brief van een kolonist op Tasmanië met inleiding en prachtige illustraties. Het zevende boek van de St. Mark’s Press.
8. FINLAY, Alexander Goldrush. The Journal of Alexander Finlay while at the Victorian Gold Diggings, May 1852. With an introduction by Irene Schaffer. Illustrated by Roderick Shaw. (1/76 genummerde exemplaren).
Sydney, St. Mark’s Press, 1992. Halflinnen met kleurige handgemarmerde platten, beschermd door folie. (8), 52 p. Gezet uit de Ehrhardt en de Caslon en gedrukt door Charles D. FitzHardinge-Bailey in rood en zwart op ruig handgeschept Foxground-lompenpapier van de papiermolen in Cambewarra in 76 genummerde exemplaren (waarvan 70 voor de verkoop bestemd waren), voorzien van de handtekening van de drukker. 1e druk. Prachtig.
* Dagboek van een Tasmaanse schapenboer en grootgrondbezitter (van Schotse afkomst, 1819-1890) over de Australische goudkoorts in 1852. Het achtste en laatste boek van de St. Mark’s Press.


Op deze nieuwe pagina kunt u zien wat er zoal voor leverbaar nieuws in onze voorraad bij is gekomen. Het is deels oogst uit de nieuwsbrieven, deels ook daarbuiten gebleven. Het betreft zo ongeveer de laatste zes weken.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 16 december 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.126 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: