antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1041: Lentemaan

Lente, dat is kleurige confetti, bikoerim, dat is een wereldtentoonstelling in koesterzon, het is groei en bloei, het is dat waar je Sexualwissenschaft voor nodig hebt, je vist het uit de rotzooi van vreemde dingen. Lente is een kindermenu, maar is het ook een worstpartij? Lente is lyriek! Laten we het daar maar op houden.


1. ALBEE, Edward, & John BEECH Obscure/ Reveal. (40 tekeningen op foto’s van Beech, met woorden van Albee, in een groot boek). New York, Peter Blum Editions, 2008. 42 x 31 cm. Origineel zeer oranje linnen. (102) p. Rijk geïllustreerd. Ontwerp en typografie van (de in Nederland gevestigde ontwerper) Klaus Baumgärtner. Gedrukt in 750 exemplaren. 1e druk. Fraaie staat.
€ 40
* Ingevoegd is een extra vouwblad van Peter Blum Gallery met daarin een tekst van Albee, The Art of John Beech (2007).

2. BEDRIJFSREKLAME, De De Bedrijfsreklame. Officieel orgaan van de Nederlandsche Vereeniging ter Bevordering der Bedrijfsreklame. Eerste jaargang nummer 1, Juli 1916. Amsterdam, De Bedrijfsreklame, 1916. 31 x 22 cm. Origineel geïllustreerd omslag (ontwerp André Vlaanderen, een compositie met haan en mercuriusstaf in rood, goud en zwart op crème papier). 32 p. Rode en donkergele steunkleuren. Compleet met alle ingeplakte bijlagen, o.a. een menu ontworpen door Piet van der Hem. 1e druk. Zeer goede staat: fris exemplaar zonder kreukjes.
€ 95
* Hoofd der redactie W.H. de Buisonjé. Eerste nummer van dit luxe tijdschrift, dat bestond van 1916-1921, het eerste in een prachtige traditie.

3. BEDRIJFSREKLAME, De De Bedrijfsreklame. Officieel orgaan van de Nederlandsche Vereeniging ter Bevordering der Bedrijfsreklame. Eerste jaargang nummer 2, Augustus 1916. Amsterdam, De Bedrijfsreklame, 1916. 31 x 22 cm.
Origineel geïllustreerd omslag (ontwerp André Vlaanderen, een compositie met haan en mercuriusstaf in rood, groen en zwart op grijsgewolkt papier). 32 p. Grijze en donkergroene steunkleuren. Compleet met alle ingeplakte bijlagen, o.a. twee ontworpen door Willy Sluiter. 1e druk. Zeer goede staat: fris exemplaar zonder kreukjes, alleen een donker randje langs het omslag.
€ 95
* Leider der redactie W.H. de Buisonjé. Tweede nummer van dit luxe tijdschrift, dat bestond van 1916-1921. Vol prachtige advertenties en met mooie typografie.

4. BEDRIJFSREKLAME, De De Bedrijfsreklame. Officieel orgaan van de Nederlandsche Vereeniging ter Bevordering der Bedrijfsreklame. Eerste jaargang nummer 3, September 1916. Amsterdam, De Bedrijfsreklame, 1916. 31 x 22 cm. Origineel geïllustreerd omslag (ontwerp André Vlaanderen, een compositie met haan en mercuriusstaf in rood, wit en zwart op bruinrood papier). 32 p. Lichtrode steunkleur. Compleet met alle ingeplakte bijlagen, o.a. twee beweegbare folders. 1e druk. Zeer goede staat: fris exemplaar zonder kreukjes, alleen een klein wit vlekje bovenaan het omslag.
€ 95
* Leider der redactie W.H. de Buisonjé. Derde nummer van dit luxe tijdschrift, dat bestond van 1916-1921. Bijdragen van o.a. W. Lulofs en B. Knol.

5. BOUTENS, P.C. Lente-maan. (Met opdracht aan J. van Oudshoorn). Bussum, Van Dishoeck, 1921. Verguld linnen. 74 p. Niet afgesneden. Gedrukt op geschept papier met watermerk Pannekoek – De Fortuin. 2e druk. Iets verbleekt.
€ 250
* Op het schutblad een mooi geschreven opdracht: ‘aan den Heer J.K. Feylbrief/ vriendsch. van/ P.C. Boutens/ Aug. 1922.’. Feylbrief publiceerde sinds 1914 proza onder het pseudoniem J. van Oudshoorn. Hij werkte lange tijd bij het Nederlandse gezantschap in Berlijn en kwam pas in 1933 in Den Haag wonen. Over het bezoek van Van Oudshoorn aan Boutens schrijft Nico Rost in 1966, dat Boutens zich zeer lovend over Van Oudshoorns proza uitte en hem een stapel eigen uitgaven met handgeschreven opdracht gaf. Maar deze vroeg de dichtervorst of hij de helft van de boeken nog even mocht laten staan tot een volgend bezoek, want hij ging ‘meteen naar het station en er moeten ook nog sigaren in het koffertje.’
Er is een tiental opdrachtexemplaren van Boutens aan Feylbrief bekend, allemaal met dezelfde datum en nagenoeg dezelfde tekst. Door het optreden van een bescheiden, maar doortastende buurman bleven ze bewaard toen de inboedel van Feylbrief na diens dood als afval aan de straat werd gezet. Deze buurman was het die ‘1e druk in 1916’ achterin schreef (in potlood).

6. BRUGGEN, Carry van Hedendaagsch fetischisme. Amsterdam, Querido, 1925. 24 x 17 cm. Gedecoreerd linnen (fraai ontwerp van J.B. Heukelom). 244 p. 1e druk. Rug aan één kant flink en aan de andere kant grotendeels ingescheurd. Naam op schutblad (‘H. Coeterier).
€ 20

7. CAMPEN, M.H. van Bikoerim. Bussum, Van Dishoeck, 1903. Halflinnen (latere uitgeversband). (8), 420 p. Achterin uitgeversreclame. 1e druk. Netjes.
Verkocht
* Deze acht novellen die in eenvoudige Joodse milieus spelen vormen het debuut van de criticus en schrijver Michiel van Campen (1873-1942), die in Auschwitz zou worden vermoord. ‘Bikkoerim’ zijn de eerste vruchten van het jaar, die in de tempel worden geofferd.

8. CAMPERT, Remco De jongen met het mes. Nacht op de kale dwerg. Verhalen. (Met opdracht van Campert aan Greg Gatenby). Amsterdam, De Bezige Bij, 1974. Garenloos. 160 p. 1e gezamenlijk druk. Handtekening en jaartal op voorste schutblad.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in balpen op de Franse titel: ‘for Greg/ with friendship/ Remco Campert/ Rotterdam/ 26/6/1985’.

9. COUPERUS, Louis Iskander. De roman van Alexander den Groote. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1920. Twee delen. Linnen. 612 (= 616 p. (308; (4), 304 p.)). 1e druk. Met portret van Couperus op de binnenzijde van deel 1 geplakt. Met in beide delen het exlibris van T.P. Viruly (ontworpen door Jeanne Bieruma Oosting) en de inscriptie ‘Æ.J.E. Viruly / 20’
Verkocht
* Heel nette set met iets verkleurde ruggen. Aegidia Johanna Elisabeth Viruly (1863-1944), landeigenares, woonde in De Steeg in Huize Klein Duimpje, nog geen kilometer van het huis van Louis Couperus aldaar. Mr. Theodorus Petrus Viruly (1891-1960) was haar neef. VV 308,1.

10. COUPERUS, Louis Het Snoer der Ontferming en Japansche Legenden. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1924. Gedecoreerd blauw satijn (ontwerp S.H. de Roos). (4), 272 p. 1e druk. Rug en voorplat verschoten, wat vlekjes. Met het exlibris van T.P. Viruly (ontworpen door Jeanne Bieruma Oosting) en de handtekening van zijn tante Æ.J.E. Viruly met het jaar ’24.
Verkocht
* De weerslag van de grote Japanse reis van het echtpaar Couperus met het schitterende bandontwerp van De Roos. VV 324,1.

11. DEBROT, Cola Navrante zomer. (Amsterdam, Meulenhoff, 1945). Ingenaaid. 28 p. Vormgeving Huib van Krimpen. 1e druk. Buitenste blad en uitstekende randjes verbruind.
€ 25
* Eén van de 100 gesigneerde exemplaren op Ossekop-papier van Van Gelder. De Ceder 4.

12. DEFESCHE, Pieter, & Hans van de WAARSENBURG Sierra Bermeja. Drie gedichten voor de schilder Pieter Defesche. (Met een originele zeefdruk van Pieter Defesche). (Banholt, In de Bonnefant, 1994). Cahiersteek met omslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Lectura en gedrukt in paars en zwart in een oplage van 250 ongenummerde exemplaren. 1e druk.
€ 25
* Onder het colofon gesigneerd door dichter, drukker en kunstenaar. De quixotische zeefdruk van Defesche vult twee pagina’s. Kerstmis 1994.

13. DESCARTES, René Discours de la méthode pour bien conduire sa raison et chercher la verité dans les sciences. (Met een originele kopergravure van Kuno Brinks). (Utrecht, Stichting De Roos, 1948). Halfperkament. Kop verguld. Onafgesneden. 104 p. Gezet uit de Caslon en gedrukt door Mouton in rood en zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Typografie en initialen van S.H. de Roos. Mooi exemplaar.
€ 50
* Mooi exlibris voor de verzamelaar C.H. Beels in houtgravure (monogram JBD). Schitterende typografie. Leeflang 10.

14. (DRUKWERK IN DE MARGE) Groei & bloei. Een verjaardagsboeket voor Marlies Louwes. 2005. 19 bijdragen, geschikt als papieren boeket in een kartonnen ‘vaas’ [door Cor Aerssens]. [Oplage slechts dertig exemplaren].
€ 350
* Eén van de charmantste verjaardagsprojecten van Drukwerk in de Marge. Bevat een inhoudsblad en achttien bijdragen, elk gevat in een kleurig omslagpapiertje. Bijdragen van Jan Keijser, Doortje de Vries, Albert Bouma, Hans van Eijk, Anne de Boer, Frans den Breejen, Atelier It Plein, Jaap Schipper, Frans de Jong, Ger Kleis, Kees Thomassen, Elze ter Harkel, Pim Witteveen, Jan E. Bouman, Ronald Breugelmans, Hanneke Briër, Hans Horn, Maikie Mijnssen, Cor Aerssens en Hester Verkruissen. DIDM projecten 23.

15. ENSCHEDÉ & ZONEN, Joh. Maandblad Chemigrafie. 8 nummers met verschillende onderwerpen. 1924-1926. Haarlem, Lettergieterij Joh. Enschede en Zonen, 1924-1926. 27 x 21 cm. Geniet. Circa 12 p. per nummer. Geïllustreerd. Gedrukt in kleuren. 1e druk. Prima conditie, tenzij anders vermeld.
1924 Augustus. Letterproef van de Grotesque. Artikel over schaduwvignetten.
1925 Januari. Met proeven van de Grotesque en de Romaansch. Verschillende artikelen en een januari-kalender met belangrijke drukkersdata.
1925 Maart. Proeven van Bradfort (sic), Grotesque en Romaansch. Afbeeldingen van persen en de ‘zetterij-stofzuiger’. Maart-kalender.
1925 October. Geheel gewijd aan de letter Sonja. Met Olga-, Coster- en Kenau-ornamenten. April-kalender (!).
1925 November. Diverse technieken van reproductie, met gebruikmaking van tekeningen van Steinlen en Kollwitz. Een tweedehands-rotatiepers is te bekomen voor 14.000 gulden. / Omslag wat beschadigd.
1926 April. Geschiedenis van de zincotypie met ingeplakte duplex-autotypieën. Gezet uit de Nassau. / Wat gekreukt.
1926 Juni. ‘Hexe, Rollrenner, Sturmvogel. Fabrikaat Koenig & Bauer Würzburg’. De alleenverkoop voor Nederland en koloniën berustte bij de Machinehandel Enschedé. Gezet uit de Olga.
1926 October. Proeven van de Grotesque en de Nassau. Juli-kalender met belangrijke drukkersdata. / Wat roest.
€ 320
* Schaars en bijzonder reclametijdschrift van de lettergieterij en machinehandel die Joh. Enschedé & Zonen tussen de wereldoorlogen was, uitgevoerd in verschillende stijlen.

16. (FAUST-PARODIE). FAMULUS WAGNER Der Militairische Faust. Eine Höllenparodie vom Famulus Wagner. Illustriert von O. Berlijn, Verlag des Berliner Lith. Instituts (Julius Moser), (1891). 24 x 15 cm. Halflinnen. (2), 46 p. Met illustraties in donkerbruin afgedrukt. 1e druk. Wat verbruind en roestvlekkig.
€ 30
* Militaire Faustparodie met grappige, knappe tekeningen. De persoon achter ‘Famulus [= hulpje] Wagner’ is tot heden onbekend gebleven.

17. HEIJERMANS, Herman Diamantstad. Amsterdam, Van Looy, 1906. Origineel linnen. XX, 444 p. 2e druk. Scheefgelezen, kneep geplakt. Inscripties en blindstempel op schutblad.
€ 35
* Monumentaal boek uit de tijd van de sociale opkomst van de diamantarbeiders vol Amsterdams-joodse taal. Met een uitvoerig, knallend voorwoord (15 p.) van Heijermans (‘tegenstander van inleidingen’) voor de tweede druk naar aanleiding van de reacties op de eerste – onder andere gericht tégen de gunstige recensie door Lodewijk van Deyssel.

18. HENDRIX, Jan, & Hans van de WAARSENBURG Paricutin. (Met twee originele zeefdrukken door Jan Hendrix). (Banholt), [In de Bonnefant], (1990). Dubbeluitvouwblad. (8) p. Met de hand gezet en gedrukt op in Spanje handgeschept papier in een beperkte oplage.
Verkocht
* ‘Je hand ontfutselen uit nachtschaduw/ Of bed van paardenhaar.’ Paricutín is geen geneesmiddel, maar een vulkaan in Mexico. Twee sfeervolle, luchtige zeefdrukken. Gesigneerd door dichter, drukker en kunstenaar onder het colofon, bovendien met een handgeschreven opdrachtje van de drukker.

19. HIRSCHFELD, Magnus Sittengeschichte des Weltkrieges. Leipzig-Wien, Verlag für Sexualwissenschaft Schneider & Co., (1930). Twee delen. Origineel linnen met goudopdruk. XX, 416; (4), 448 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Iets scheefgelezen, kleine vlekjes op de omslagen, rug iets vervaagd. Namen op schutbladen.
€ 75
* Met vele fascinerende, zeer gevarieerde illustraties in kleur en zwart-wit uit 1914-1918. De originele uitgave met goudgestempeld omslagontwerp: skelet en naakte vrouw op een vliegend paard.

20. HOEK, Rouke van der Gedempt gejuich. Met een aquatint van Stijn Peeters. Banholt, (In de Bonnefant), 2005. Linnen (Binderij Phoenix). (2), 26 p. Gezet uit de Cochin en de Garamont en gedrukt op Zerkall koperdrukpapier in een oplage van 84 genummerde en door dichter en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is nummer 3 van de oplage, een van de enkele exemplaren in een ‘saliekleurige’ heellinnen band met vrolijke confetti op het voorplat – mooi! Gemaakt met een innovatief zetsysteem: door de antieke Monotype-gietmachine aan te sturen met een computer! Met twee verschillende prospectussen.

21. INDRAPOERA, M.S., SCHEEPSDRUKKERIJ A/B Kindermenu van het M.S. Indrapoera (Maandag 8 Juli 1935). Rotterdamsche Lloyd, M.S. Indrapoera, 1935. Blad stevig tekenpapier, 20 x 15 cm. Met afbeelding in blauw, oranje en zwart gedrukt, waarop in minder dekkend zwart aan boord van het schip het menu is afgedrukt. Uitstekende conditie.
€ 35
* De bepaald talentvolle tekening moet gemaakt zijn door een kundig kinderboekenillustrator met voor 1935 moderne beginselen: we zien twee lachende kwallen toekijken hoe een papieren bootje de woelige baren én een kwaaie pelikaan trotseert. De gedrukte signatuur vertoont een hert dat aan een cirkel ontsnapt. Helaas – de ontwerper van dit produkt van een scheepsdrukkerij is niet bekend.

22. JONGMANS, L. De worstpartij. (Getekend beeldverhaal, ca. 1870). Originele tekening, of liever 8 originele tekeningen in stripvorm, op één groot papier getekend. Op de achterzijde staat met potlood ‘871’ of ‘Q71’. 43,5 x 33,5 cm. Met zwarte en bruine inkt en opzetlijnen in potlood. Onder elke tekening staat een vierregelig dichtcouplet, handgeschreven. De achtste tekening is linksonder gesigneerd ‘L. Jongmans’. Horizontaal gevouwen. Enkele randscheurtjes.
Verkocht
* Drastisch verhaal op zijn Max-en-Maurits over Frits, zijn ouders en ‘de vriend’ (en niet te vergeten de keukenmeid in de kelder!). De familie wil een worst aansnijden, maar de hond gaat er mee vandoor. Tijdens de achtervolging vallen de familieleden en de vriend stuk voor stuk bovenop de meid, die steeds meer geplet wordt, wat haar niet verhindert de onfortuinlijken met een kaarsje bij te lichten als ze weer uit de kelder klimmen. Stripverhaal zonder moraal, met geestdrift getekend, zij het niet door een geoefend kunstenaar – het heeft ook wel iets van het Kladschrift van Jantje (Felix Hess). De enige L. Jongmans die we konden vinden was een uit Zierikzee afkomstige kapelaan te Delft, eerder in Wateringen (1854-1888), zijn voornaam was Levinus. Die jaartallen zouden overeenstemmen met de tekenstijl en de kleding van het burgermansgezin (en ‘vriendlief’, en niet te vergeten de meid).

23. (KRIMPEN, J. van). McKAY, George L. Early American Currency: Some Notes on the Development of Paper Money in the New England Colonies with 36 Reproductions of Engraved & Typographic Specimens. With an Introduction by W.A. Dwiggins. New York, The Typophiles, 1944. Linnen met gedrukt titeletiket. xxiv, 88 p. Geïllustreerd. Gedrukt in 960 copies onder verschillende imprints. 1e druk. Wat verbleekt.
€ 90
* Dit is een van 360 exx. voor The Typophiles, nr. 6 van de oplage. Op de binnenkant van de band zien we de handtekening van een van de grootste lettermannen, J. van Krimpen.

24. (KRIMPEN, J. van). The TYPOPHILES Kelmscott, Doves and Ashendene. The Private Press Credos with an Introduction by Will Ransom. New York, The Typophiles, 1952. Blindgestempeld linnen. vi, 198 p. Gedrukt in rood en zwart in 700 exemplaren onder twee imprints. 1e druk. Rug verkleurd.
€ 100
* Zelf-introducties van de drie belangrijkste Engelse privé-persen in mooie vormgeving, een interessante collectie. Dit is een van 400 exemplaren gedrukt voor The Typophiles. Op de binnenkant van de band zien we de handtekening (als altijd in potlood) van een van de meest prominente Typophiles, J[an]. van Krimpen.

25. (LARBAUD, Valery). BUTLER, Samuel Ainsi va toute chair. Traduit de l’anglais par Valery Larbaud. (Met opdracht van Larbaud). Parijs, Éditions de la Nouvelle Revue Française, 1921. Twee delen. Ingenaaid. 236; 236 p. Niet afgesneden. 5e druk. Wat verbruind, rug wat versleten en (bij deel 1) ingescheurd.
€ 100
* Met handgeschreven opdracht van Valery Larbaud op de eerste pagina van deel 1: ‘à Mademoiselle Neel de Lange/ en respectueux hommage/ V. Larbaud/ Paris, avril 1927.’ Larbauds pen heeft wat vlekjes achtergelaten. Vertaling van The Way of All Flesh, een van de beste Engelse romans ooit.

26. LICHTENBERG, Georg Christoph Heraus aus dem Schutt fremder Dinge. – Vom Durchschauen durch Vorurteile. Mit Original-Holzschnitte von Koichi Nasu. Neu-Isenburg, Edition Tiessen, 1992. 30 x 20 cm. Twee delen in één papieren foedraal. Ingenaaid met originele houtsnede op de omslagen, voorzien van doorzichtige folie. 28; 28 p. Met de hand gezet uit de Janson antiqua en gedrukt op handgeschept papier Vélin d’Arches in een oplage van 125. 1e druk. Als nieuw.
Verkocht
* ‘Wir, der Schwanz der Welt, wissen nicht was der Kopf vorhat.’ Filosofische teksten, langere en zeer korte uit het ‘knoeiboekje’ van de achttiende-eeuwse Klargeist. Luxe uitgave met de twee extra houtsneden die gevoegd zijn bij de eerste 44 exemplaren. De complete oplage bestaat uit 99 genummerde exemplaren en 26 voor medewerkers, gemarkeerd A-Z. Dit is nummer 36.

27. MERKEN, Lucretia Wilhelmina van David. In twaalf boeken. Amsterdam, Pieter Meijer, 1768. 26 x 20 cm. Half kalfsleer met stippelmarmerplatten. (4), 396 p. Niet afgesneden. Met 13 gravures buiten de tekst van S. Fokke plus een titelgravure. 2e druk. Bandbekleding versleten.
€ 95
* Een beroemd achttiende-eeuws boek, gedrukt op zwaar papier met brede marges, met schitterende barokke prenten van Simon Fokke. Een omvangrijk Bijbels heldendicht over koning David, eigenlijk vooral over de daden van David tot aan zijn kroning – en over het dramatische verloop van de boezemvriendschap van David met Jonathan, dat met de dood van de laatste eindigt. Lucretia van Merken was de meest succesvolle Nederlandse schrijfster van haar tijd; haar toneelstukken werden veel opgevoerd en dit dikke en luxueus uitgegeven boek werd binnen het jaar herdrukt. Deze tweede druk is van fouten gezuiverd, zodat de Errata aan het eind van de eerste druk vervangen konden worden door een uitgeversadvertentie.
Er bestaan ook exemplaren zonder de prenten, want die konden los besteld worden om in het boek aan te brengen. Maar dit exemplaar is compleet.

28. OVIDIUS Metamorphosen. Vertaald door M. d’Hane-Scheltema. Met illustraties van Chrispijn de Passe. Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2002. Linnen met stofomslag, in linnen foedraal. 512 p. Leeslint. Gedrukt in lichtblauw en zwart. 1e druk. Foedraal iets verbleekt.
Verkocht
* Speciale, extra mooi verzorgde editie ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, voorzien van vroeg-17e-eeuwse illustraties. Mooie typografie van Anneke Germers.

29. (PAPIER). VALLS Y SUBIRÁ, Oriol A Lively Look at Papermaking. North Hills, Pennsylvania, Bird & Bull Press, 1980. Gedecoreerd karton. (48) p. Gedrukt in groen en zwart in 300 exemplaren op Ingres-Büttenpapier. Fraaie band van papier naar 18e-eeuws Frans model door Edward G. Parrot II. 1e druk. Netjes.
€ 45
* Spaanse rijmpjes met vrolijke plaatjes (18e eeuw) over het maken van eenvoudig papier zoals sigarettenvloei. Mooi vormgegeven. Een van veel papierboeken van de Amerikaanse margedrukker Henry Morris, wiens Bird & Bull Press functioneerde van 1958-2014.

30. PASEN 1945 OVERVEEN Vrolijk Paasfeest 1945. (Getekend menu). Vouwblaadje, 10,8 x 8,1 cm. Voorop een gekleurde tekening van een pianospelend meisje onder de tekst ‘Vrolijk Paasfeest 1945’. Binnenin ‘Noodziekenhuis te Overveen’ en een handgeschreven menu. Roestvlekjes.
Verkocht
* Pasen 1945 viel op 1 april. Het Noodziekenhuis was ingericht in het hotel Van Ouds het Raadhuis, Zijlweg 2 in Overveen. Dit ongetwijfeld in meervoud uitgeschreven menu was wellicht bestemd voor de staf en bevat de subversieve soep ‘Potage à la Reine’. De ‘Beafsteak et sauce au Maître d’Hôtel’ zal wel een surrogaat zijn geweest, omdat de meeste Nederlanders in april 1945 alleen van biefstuk konden dromen. Dit handgeschreven menu, waarschijnlijk in meervoud vervaardigd, is afkomstig uit de omvangrijke verzameling clandestiene uitgaven van A.J. Eschauzier.

31. SLAUERHOFF, J. Verzamelde werken. Rotterdam (Proza IV: Den Haag; Proza V: Amsterdam), Nijgh & Van Ditmar/ K. Lekkerkerker, 1940-1957. Acht delen. Verguld halfleer met groflinnen platten. Niet afgesneden. Typografische verzorging Jan van Krimpen. 1e druk. Ruggen wat verschoten en met schaafplekjes.
€ 750
* Een van de 50 genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Haesbeek (deel 8 (Proza V) op Pannekoek) en gebonden in halfleer. Gedichten I-III en Proza IÍV zijn uniform genummerd (nummer 16), het later (in 1957) door K. Lekkerkerker in eigen beheer uitgeven Proza V heeft nummer 36. Zeer zeldzame, complete set van de luxe editie.
Uit de bibliotheek van de legendarische bibliofiel Emile van der Borch van Verwolde, met diens door John Buckland Wright ontworpen exlibris in Gedichten I, II en III en Proza I. Deze delen verschenen in 1940 en 1941. De delen vanaf Proza II verschenen pas vanaf 1944, terwijl Van der Borch van Verwolde op 20 juli 1943 door de nazi’s was gefusilleerd. Blijkbaar heeft zijn familie het ‘abonnement’ op de serie toch voortgezet, gezien de gelijke nummering tot en met Proza IV (verschenen in 1946).
Qua inhoud en qua provenance is een méér tot het hart sprekende serie boeken moeilijk te vinden.

32. THE LYRIC POETS 3 titels in rijkverguld soepel perkament. Redactie Ernest Rhys. Londen, J.M. Dent, [1894-1900]. 15,5 x 10 cm. Uniform soepel perkament met rijke goudversiering op het voorplat en de rug (ontwerp van Herbert Granville Fell). Koppen verguld. Leeslint. Ca. 200 p. elk. Frontispices in diepdruk met beschermvloeipapier. Titelpagina’s in rood en zwart. Vignetten en sierlijsten in jugendstil. Niet afgesneden. De tere doorrijglinten ontbreken. Nette set, de exemplaren met onopvallende feilen zoals roestvlekjes aan het begin en eind van het boek, wat kreukjes in het papier. Alle drie delen hebben een ongeveer gelijkluidende inscriptie voorin: “D”/ B. [of H.] 28/10/00. en twee andere data in datzelfde jaar 1900.
€ 295
* 8. The Lyric Poems of William Wordsworth; 11. The Lyric Poems of John Keats; 12. The Lyric Poems of Robert Browning.
Niet alleen is dit een bijzonder aantrekkelijke boekenreeks, ook hebben deze boeken een zekere invloed gehad op Nederlandse boekvormgeving. Een artikel van Paul van Capelleveen in het Jaarboek Letterkundig Museum 7 (1998) vertelt u daar alles over.
Ondraaglijk, natuurlijk, dat de mooie serie in blauw linnen één deeltje mist – de Wordsworth, en dat diezelfde Wordsworth wel tot de drie perkamenten titels behoort!
Maar de linnen Wordsworth komt nog wel eens voor (as we speak is er een te koop in Nieuw-Zeeland), de verzamelaar kan naar verwachting binnen een jaar zijn verzameling voor een paar tientjes completeren. En de drie rijkversierde perkamenten boekjes staan zo aanminnig naast elkaar… ze horen al bijeen dankzij de geheimzinnige ‘D’, het doet me pijn ze uit elkaar te trekken!

33. THE LYRIC POETS 14 titels in 15 delen in rijkverguld blauw linnen. Redactie Ernest Rhys. Londen, J.M. Dent, [1894-1900]. 15,5 x 10 cm. Uniform turquoise linnen met rijke goudversiering op het voorplat en de rug (ontwerp van Herbert Granville Fell). Koppen verguld. Leeslint. Ca. 200 p. elk. Frontispices in diepdruk met beschermvloeipapier. Titelpagina’s in rood en zwart. Vignetten en sierlijsten in jugendstil. Niet afgesneden. Nette set, de exemplaren met onopvallende feilen zoals roestvlekjes aan het begin en eind van het boek, een inscriptie voorin, een klein kleurverschil of een doffer stukje. Er ontbreekt één deel: The Lyric Poems of Wordsworth (vol. 8).
€ 295
* 1. The Prelude to Poetry. The English Poets in the defence and praise of their own art; 2. The Lyric Poems of Edmund Spenser; 3. The Lyric Poems of Robert Burns; 4. Lyrical Poetry from the Bible in twee delen; 5. The Lyric Poems of Shelley; 6. The Lyric poems of Sir Philip Sidney; 7. The Lyric Poems of Thomas Campion; 9. The Lyric Poems of Robert Herrick; 10. The Lyric Poems of Beaumont & Fletcher; 11. The Lyric Poems of John Keats; 12. The Lyric Poems of Robert Browning; 13. English Madrigals in the Time of Shakespeare; 14. The Lyric Poems of Alfred Lord Tennyson.

34. [THE LYRIC – ]P.C. BOUTENS Praeludiën. Den Haag, Maison Blok, 1902. Oorspr. rijk verguld soepel PERKAMENT. Kop verguld. (8), 132 p. Blanco schutbladen. 1e druk.
Verkocht
* Prachtige luxe-uitgave. Uitgeverij Van Kampen heeft deze band ontleend aan de Engelse poëzieserie The Lyric Poets van uitgeverij J.M. Dent (op de omslagen staat ‘The Lyrical Poems’). Het ontwerp is van Herbert Granville Fell (1872-1951), een bekende Engelse Jugendstilontwerper – zie nummer 32 hierboven. Rijkse 2.6.

35. [THE LYRIC – ]P.C. BOUTENS Praeludiën. Den Haag, Maison Blok, 1902. Oorspronkelijk, rijk verguld soepel PERKAMENT. Kop verguld. (8), 132 p. Op Hollands. Schutbladen van gedecoreerd papier met goud en Franse lelies. 1e druk. Zoals meestal ontbreken de lintjes. Kleine vlekjes op voorplat, oranje vlekje achterop. Naam voorin: van Lien Arntzenius, dochter van de schilder Floris Arntzenius.
Verkocht
* Begeerlijk boekje. Rijkse 2.6.

36. [THE LYRIC – ]P.C. BOUTENS Praeludiën. Den Haag, Maison Blok, 1911. Oorspronkelijk, rijk verguld soepel PERKAMENT. Kop verguld. (4), 132 p. 2e druk. Goud iets geschaafd. Netjes.
Verkocht
* Eén van de 50 genummerde exemplaren op Hollandsch en gebonden in perkament.

37. VERGILIUS MARO, P. Het verhaal van Aeneas. Vertaald door M. D’Hane – Scheltema. Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2000. Linnen met stofomslag en buikband. 368 p. Omslag (gaaf) op rug en bovenrand verkleurd. Met inliggende reclamekaart voor de Klassieken van Athenaeum.
€ 22

38. WAARSENBURG, Hans van de / André DIETEREN / Peter BOREAS Zuidwal / South Wall. Banholt, In de Bonnefant, 1993. 20 x 20 cm. Cahiersteek. 12 p. Met twee zeefdrukken van André Dieteren, gedrukt door John van den Berg. Gedicht met vertaling in het Engels door Peter Boreas. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 250 exemplaren als nieuwjaarswens voor 1994. 1e druk. Een beetje gekreukt.
€ 25
* Vierkante typografie! Met in stijl in potlood getekende wens van alle vier de medewerkers, gerelateerd aan de vierkante vormen. In 1995 verscheen een dichtbundel van Van de Waarsenburg met dezelfde titel.

39. WERELDTENTOONSTELLING BARCELONA 1929 Internationale Ausstellung von Barcelona 1929. Textil- und Kleiderindustriepalast. Barcelona, Thomas SA (drukkerij), 1929. 25 x 16 cm. Uitklapprent met totaal formaat 47 x 65 cm. Tweezijdig in pastelkleuren en zwart gedrukt. Ontwerper niet vermeld. Goede staat, alleen enkele kleine scheurtjes op de hoeken.
€ 45
* Overzicht en plattegrond van het textielpaleis, het Palacio de Confecciones, gebouwd door de architecten Joan Roig en Emili Canosa voor de Wereldtentoonstelling te Barcelona in 1929. Statige architectuur op zijn art-deco weergegeven in zachte kleuren.

40. WOLFF, Ludwig Spelers. Roman. Amsterdam, Boekhandel en Uitgeversmaatschappij Ontwikkeling, 1920. Karton met opgeplakte omslagillustratie (Albert Hahn jr.). 376 p. 1e druk. Omslag iets beschadigd, maar zeer indringend. Boek met oud archiefstempel.
€ 25
* Fraaie omslagtekening met kaartspeler. Ludwig Wolff (1876-na 1958) was auteur en filmregisseur.


(Een beweegbare folder uit nr 4 van deze lijst)

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 7 april 2023 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.721 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: