antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 882: Serenade


Winter – de tijd waarin je zoekt te ontsnappen aan de grauwe en onaangename dingen van de dag. Het is de tijd van sprookjes en vertellingen, van perkament, warm leer, van keizerlijk Japansch papier, van art-nouveau, illustratie en decoratie.

In deze nieuwsbrief vindt u enige weerslag van onze door omstandigheden niet tot stand gekomen kerstcatalogus. Misschien kunnen we er een in de vroege lente uitbrengen.


1. (AELST, Ernest van). ADELAAR, Jo / LEVIGNE, Hubert Vlaamsche vertellingen. Maastricht-Vroenhoven, Uitgevers-Mij Gebr. Van Aelst, 1938. 16 x 12 cm. Gebonden in geciseleerd leder, oorspronkelijk omslag meegebonden. (2), 56 p. Illustraties (met de hand gekleurd!) van Hubert Levigne. 1e druk. In prima conditie.
Verkocht
* Speciaal exemplaar vervaardigd in geciseleerd leer, ‘frappé et repoussé’, een techniek waar het boekbindatelier van Ernest van Aelst en zijn dochter Justine in gespecialiseerd was. Met zijn broer had de Maastrichtenaar Ernest van Aelst (1884-1944) een drukkerij-uitgeverij. Zelf bezat hij een grote verzameling oude boeken. Dit boekje is voorin voorzien van een speciaal gedrukte bladzijde, in druk gedateerd ’23 Mei 1939′, gesigneerd door Van Aelst, waaruit blijkt dat het vervaardigd werd voor J. Bechtold, de hoofdredacteur van de Nieuwe Venlosche Courant. Voorop is een hulsttak in het leer uitgevoerd boven de naam ‘J. Bechtold’, en achterop een wapenschild: een leeuw boven een anker. Een mooi Maastrichts unicum!

2. (BESTE WENSEN). BIERUMA OOSTING, Jeanne, & Metten KOORNSTRA, Gerrit van ’t NET en Otto TREUMANN Beste wensen voor 1955. Zes zelf ontworpen nieuwjaarswensen van verschillende kunstenaars voor D.A.M. Binnendijk.
€ 75
1. BIERUMA OOSTING, Jeanne: Gevouwen blad met kleurenhoutsnede. Wenstekst in aquarel, gesigneerd in krijt.
2. KOORNSTRA, Metten: Lithografie aan twee kanten van een vouwkaart, die helaas bijna doormidden is gescheurd. Daarom bijgevoegd:
3. KOORNSTRA, Metten: Ongedateerde nieuwjaarswens, kleurenlitho op rood papier. Beide wensen gesigneerd ‘Beste wensen/ M T Koornstra’.
4. NET, Gerrit van ‘t: Litho in zwart-wit, op de steen gesigneerd ‘Anneke en Gerrit van ’t Net’.
5. TREUMANN, Otto: Druksel op vouwkaart en gedrukt papier. Bijgevoegd:
6. TREUMANN, Otto: Autotypie op vouwkaart, in blauwe inkt gesigneerd. Ongedateerde nieuwjaarswens.
Verschillende formaten, gedrukt op wit of rood papier.

3. (BESTE WENSEN). BROER, Henk, & Herbert FIEDLER, Gerard HORDIJK, Nico JESSE, Abe KUIPERS, Cephas STAUTHAMER, Jeroen VOSKUYL en Cor de WOLFF Beste wensen voor 1956. 9 zelf ontworpen nieuwjaarswensen van verschillende kunstenaars  voor D.A.M. Binnendijk.
€ 150
1. BROER, Henk: Gevouwen blad met originele litho (fluitspelend meisje). Gesigneerd in potlood.
2. FIEDLER, Herbert: Gedrukte tekening (vrolijk zelfportret), rood gekleurd met waterverf en gesigneerd in potlood: ‘Uw Fiedler’.
3. HORDIJK, Gerard: Vouwkaart met opgeplakte lino in rood, waarop engelen met harpkaarsen komen aanvliegen, geflankeerd door kelken. Binnenin is met potlood geschreven ‘happy/ 56/ gerard’.
4. JESSE, Nico: Zelf ontworpen kaart, gedrukt in rood en zwart.
5. KUIPERS, Abe: Zeefdruk in oranje en blauw, met daarbij gedrukt ‘De beste wensen voor 1956’. Aan de binnenkant in pen geschreven: ‘bedankt 2/1 ’56’.
6. KURPERSHOEK, Theo: Vouwkaart met dubbelzelfportret van Theo en echtgenote op de binnenkant, ‘p.f. 1956’ in twee kleuren op de buitenkant, en in prachtig kalligrafisch schrift geschreven adres van D.A.M. Binnendijk (met gestempelde postzegel van 2 cent) ernaast.
7. STAUTHAMER, Cephas: Originele foto van gebeeldhouwd jongenskopje, met aan de achterzijde adressering en ‘Alle goede wensen’ met handtekening in vulpen.
8. VOSKUYL, Jeroen: Vouwkaart waarop originele tekening in zwart, wit, rood en bruin (met woeste stier), in inkt gesigneerd, ook met handtekening van Voskuyls vrouw, de kunstenares Elga Eymer. Achterop in balpen ‘een/ voorspoedig/ 1956’.
9. WOLFF, Cor de: Vouwkaart met lino in groengrijs, waarin een handgeschreven nieuwjaarswens in zeven talen, gesigneerd ‘Mary en Cor de Wolff’.
Verschillende formaten, gedrukt op wit of getint papier.

4. (BESTE WENSEN). ASSER, Eli, en Hugh JANS, & Henk BROER, Leo BRAAT en Lucie & Theo KURPERSHOEK Beste wensen voor 1958, 1959 en 1960. Vier zelf ontworpen nieuwjaarswensen van verschillende kunstenaars voor D.A.M. Binnendijk.
€ 75
1. ASSER, Eli, & Hugh JANS: Vouwkaart met tekening in groen en tekst in rood: ‘Eli Asser en Hugh Jans geven hierbij kennis van het feit dat zij voor het eerst van hun leven een échte kaart hebben laten drukken om U een gelukkig Nieuw-jaar van harte toe te wensen’! Niet gesigneerd.
2. BRAAT, Maaike: Gevouwen blad met lithografie in donkerbruin, in potlood gesigneerd ‘MBraat’. Aan de achterzijde staat in rood ‘Gelukkig 1959’ en daaronder in rode balpen de handtekening van haar echtgenoot, de kunstenaar L.P.J. Braat.
3. BROER, Henk: Gevouwen blad met originele litho (gezelschap aan tafel). Gesigneerd in potlood. Binnenin het vouwblad is een originele houtsnede geplakt van twee heren met hoge hoeden, in potlood gesigneerd. Wat roest.
4. KURPERSHOEK, Theo: Gedrukte, ongesigneerde nieuwjaarswens met een houtgravure van de kunstenaar als rennende hond.

5. (BESTE WENSEN). BROER, Henk, & Hans BAYENS, Elga EYMER, Han MES en Eddie MERK Beste wensen. Vijf zelf ontworpen nieuwjaarswensen van verschillende kunstenaars voor D.A.M. Binnendijk.
€ 30
1. BROER, Henk: Gevouwen blad met originele litho (twee meisjes bij de ontbijttafel). Gesigneerd in potlood en met ‘Gelukkig 1957’.
2. BAYENS, Hans: Foto van een tekening van een moeder en een baby, op papier geplakt en met een wens gesigneerd voor 1952.
3. VOSKUYL-EYMER, Elga: Vouwkaart met opgeplakte lino in zwart op geel. Binnenin gesigneerd ‘elga eymer’ in balpen en met 58 / 58 in gele verf.
4. MES, Han: Litho in paars met in viltstift: ‘gelukkig/ nieuwjaar/ Han Mes’, zonder datum, maar jaren 50.
5. MERK, Eddie: Gedrukte nieuwjaarswens van deze ‘illustrator, ontwerper vri’, met ‘een voorspoedig ‘achtenvijftig’.
Verschillende formaten, gedrukt op wit of getint papier.

6. BLUNT, Wilfrid Scawen & Anne The Celebrated Romance of the Stealing of the Mare. Translated from the Original Arabic by Lady Anne Blunt and done into Verse by Wilfrid Scawen Blunt. Newtown, The Gregynog Press, 1930. 31 x 23 cm. Halfleer met gedecoreerde platten. (4), xii, 80 p. Frontispice en initialen van de drukker, Robert Ashwin Maynard, verguld en met de hand gekleurd. Gedrukt in 275 genummerde exemplaren op Simili-Japon. Rug heeft wat deukjes en vlekjes, wat slijtage aan voet en hoeken.
Verkocht
* Een tiende-eeuwse Arabische tekst uit Egypte, vertaald in het Engels door het excentrieke, paarden fokkende upper-class-paar Wilfrid Scawen en Anne Blunt. Beiden waren al ongeveer tien jaar overleden vóór de totstandkoming van dit uiterst aantrekkelijke boek in groot en breed kwartoformaat. Met een oogverblindende paginagrote in hout gegraveerde art-deco-afbeelding door Robert Ashwin Maynard en 13 initialen (waarvan 12 verschillende, allemaal even aanbiddelijke A’s) die hoogst subtiel met de hand werden ingekleurd, en een verguld uitgeversmerk op de titel.

7. (BOEKENWEEK 1993). HERMANS, W.F. In de mist van het schimmenrijk. Fragmenten uit het oorlogsdagboek van de student Karel R. [Amsterdam], (CPNB), 1993. Karton. 96 p. 1e druk.
Verkocht
* Het gebonden Boekenweekgeschenk, maar níet éen van die 150 exemplaren in linnen met stofomslag, uitgegeven door de CPNB, maar de eveneens gebonden variant van de Openbare Bibliotheek! Omslag en rug zijn gebaseerd op de garenloze versie van het geschenk, onderaan de rug is een sticker meegescand met ‘herm’ (niet opgeplakt!) en ook het informatiekaartje waar de uitleenkaartjes worden ingestoken is ingeplakt op de binnenzijde van het voorplat. De meeste exemplaren werden naar bibliotheken gestuurd en bevatten stempels en zijn gelezen. Dit is echter een maagdelijk exemplaar, niet afkomstig uit het bibliotheekwezen, maar van De Bezige Bij, Hermans’ uitgever. Boekenweekgeschenk 1993. JS 432.

8. (BOEKHANDEL VAN STOCKUM). KERLING, L. Een reisje langs den Rijn. 4 Aug – 18 Aug. 1928. Gelinieerd schoolschrift met linnen rug. 27 bladen gebruikt. Handgeschreven tekst en vele ingeplakte foto’s, ansichten, kaartjes en andere drukwerken. Wat roest.
Verkocht
* Liesje Kerling (voluit Elisabeth Wilhelmina, geboren in 1915) was een dochter van de Haagse boekhandelaar J.B.J. Kerling (1869-1947), bedrijfsleider van boekhandel-antiquariaat Van Stockum. Zij ging met haar zuster en ouders naar Keulen voor de Pressa-tentoonstelling over drukwerk (voor haar vader beroepsmatig!) en vandaar langs allerlei pittoreske ruïnes naar Frankfurt, ze beschreef alle gebeurtenissen en lardeerde haar verslag met ansichtkaarten en entreekaartjes. Met één foto van de reizigers tezamen: boekhandelaar Kerling, zijn echtgenote en de twee dochters.

9. (BORCH VAN VERWOLDE, Emile van der). GILL, Eric Christianity and Art. Abergavenny, Francis Walterson, 1927. Linnen (buckram). Foedraal, met lederranden afgezet. (12), 48 p. Met een paginagrote houtgravure van David Jones en twee vignetten in houtgravure van Eric Gill. Gedrukt bij de Shakespeare Head Press in 200 genummerde exemplaren op handgeschept papier, alle gesigneerd door Eric Gill en David Jones. 1e uitgave in boekvorm. Rug wat verbleekt. Naaisel binnenin zichtbaar bij p. 1.
Verkocht
* Het slotvignet van Eric Gill is, hoe klein ook, erotisch: twee intens kussende vrouwen. Uit de kapitale bibliotheek van Emile van der Borch van Verwolde (1910-1943), met zijn exlibris, ontworpen door John Buckland Wright.

10. BOUTENS, P.C. Bezonnen verzen. Haarlem, Joh. Enschedé, 1931. Verguld heelleder. Kop verguld. Onafgesneden. Edele typografie van J. van Krimpen. (4), 100 p. 1e druk. Band deels wat verkleurd.
Verkocht
* Wintertijd… wat nog het meest op glanzende sneeuw lijkt, is het schitterende Keizerlijk Japans papier waarop dit boek gedrukt is, in de terughoudend-brilliante typografie van Jan van Krimpen. Eén van de 30 luxe-exemplaren op Japansch, voornaam gebonden in lichtbruin geitenleer. Deze luxe-editie kostte bij verschijnen eind 1931 maar liefst 30 harde guldens. Rijkse 2.105.

11. BRAKMAN, Willem Typograaf. Amsterdam, (J. Meijer), 1978. Linnen met stofomslag. (4), 24 p. Met de hand gezet uit de Baskerville en gedrukt op Zerkall-Bütten in een oplage van 50 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Kort verhaal vol ooms, met vader en andere familieleden aan het strand en in de Raadhuisstraat.

12. (CO-OP2). CAIN, James M. Serenade. Roman. Vertaling M. Kann en M. Kann-Jolles. Amsterdam, E.M. Querido, 1938. Halflinnen met stofomslag. 290 p. Niet afgesneden. 1e druk. Omslag aan de randen wat gesleten, wat scheurtjes en krasjes, maar de tekening komt prachtig over. Op het schutblad zijn wat leesverslagen geklad van iemand die het boek in 1956, 1981 en 1983 gelezen had.
Verkocht
* Schaars stofomslag van Co-op2, het reclamebureau van Paul Guermonprez.

13. (COHEN, Fré). UNDSET, Sigrid Madame Dorthea. Roman uit het Noorsch vertaald door A. Basenau. Amsterdam, Meulenhoff, 1940. Linnen met stofomslag. 312 p. 1e druk. Enkele randscheurtjes in het stofomslag, maar toch een mooi en net exemplaar.
Verkocht
* Een van de laatste boeken met omslag waarop de naam van Fré Cohen kon prijken, het verscheen in mei 1940. Cat. Fré Cohen 646.

14. (DONGEN, Kees van). CARELSEN, Geertruida Noord-Hollandsche vertellingen. Rotterdam, W.L. Brusse, [1903]. Versierd linnen. 236 p. 1e druk. Rug wat versleten.
Verkocht
* Zeer vroege Brusse-uitgave, nog zonder ‘& J.’. Volgens Cat. Brusse 4 is de bandversiering van Kees van Dongen. (‘Het grootste gedeelte van de oplage is door Brusse opgeruimd’).

15. (DOOIJES, Dick). PÉRAUDEAU, Marius Drie nieuwjaarswensen, geadresseerd aan Dick Dooijes. Paris, Typographie Pierre Gaudin, 1958-1961. Drie boekjes in decoratieve papieren omslagen (elk 12 p.), alle vervaardigd van mooie soorten geschept papier en gehuld in bijpassende enveloppen, geadresseerd aan ‘Monsieur Dick Dooijes/ Typefoundry Amsterdam’. 23 x 13 cm. Réservées aux Amis de Marius A. Péraudeau et du Moulin Richard de Bas. Met lakzegels.
€ 50
* 1. L’hiver en chaude maison. Chanson du XIIIe siècle. 1959.
2. L’amitié. Maximes et réflexions. 1960.
3. Irons-nous sur la Lune? 1962.
De typograaf Dick Dooijes (1909-1998) was de opvolger van S.H. de Roos bij Lettergieterij Amsterdam v/h N. Tetterode. Hij ontwierp de letters Lectura en Mercator. Péraudeau (1906-1992) was directeur van de papierfabriek Moulin Richard de Bas.

16. EEKHOUD, Georges Vertellingen. Vertaald met toestemming van den schrijver door Lode Baekelmans. Rotterdam, Meindert Boogaerdt jun., 1907. Linnen (bandontwerp Ties Bles). XII, 132 p. 1e druk. Rug versleten, mooi bandje iets geschaafd.
Verkocht
* Met Nederlandstalige handgeschreven opdracht van Eekhoud aan ‘mijnheer Louis Peeters’, gedateerd ‘Brussel, Juli 1908’. Inleiding van Lode Baekelmans, gevolgd door een bibliografie. Een van de weinige vertalingen in het Nederlands van de Franstalige Vlaming Eekhoud, die goed bevriend was met Jacob Israël de Haan, en in hetzelfde jaar 1908 zorgde voor een inleiding bij diens Pathologieën.

17. (FENS, Kees). VERWEY, Albert De stijl van Hooft’s historiën. Opmerkingen over Kunst en Literatuur-onderwijs. Amsterdam, LM, 1990. Perkament met gouden rugtitel. 24 p. Geprint in de Baskerville van Fontware, op een Canon LBP-4, in 10 exemplaren op Hahnemühle-Ingres. Nawoord van Marijke Stapert-Eggen. Ongelezen!
€ 200
* Heruitgegeven door de bestuurderen van de Kitty van Vloten Stichting ter gelegenheid van de uitreiking van de P.C. Hooftprijs 1990 aan Kees Fens. Dit is het enige exemplaar in heelperkament gebonden, voor Kees Fens zelf.

18. FRANQUINET, Robert Uchtend verzen. Eigenhandig geïllustreerd door René Smeets. Aangeboden aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Juliana bij gelegenheid van Haar huwelijk met Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Bernhard von Lippe Biesterfeld. (Beek), eigen beheer, 1936. Oblong 20 x 30 cm. Spiraalband. 19 bladen. Met twee originele kleurentekeningen van René Smeets. Gedrukt in slechts 10 genummerde exemplaren, alle gesigneerd. De nummers 1 en 2 werden aan de Koninklijke Familie aangeboden. 1e druk. Deel van spiraaltje ontbreekt, wat vlekjes, bibliotheekzegeltje op achterkant en paars stempel op de titel van het karmelietenklooster te Geleen.
Verkocht
* Met op blad 2 een fraaie tekening in Oostindische inkt met rood, geel en blauw door René Smeets (1905-1976), van een bebrilde Bernhard en gekroonde Juliana in hun huwelijkbootje, onder een zonnetje en met een vis in het water. De tweede tekening, aan het eind van het gedicht, toont een beloftevolle, sierlijke bruid. Dit is nr. 5 van de oplage met handgeschreven opdracht van Franquinet aan pater Amandus Smackers (1910-1967), die na de oorlog provinciaal overste werd van de Nederlandse Provincie van de kloosterorde der Ongeschoeide Karmelieten. Franquinet en Smackers werkten beiden mee met het in 1938 verschenen Passieboek van Limburgsche Letterkundigen. Bijzondere uitgave, uitgevoerd door drukkerij “De Mijnstreek” te Beek, Limburg.

19. (GEHEELONTHOUDERS). BRUINS Jr., J.A. Het maanmannetje. Met teekeningen van Mej. A.A. van Prooijen. Sint Annaparochie, J. Kuiken Jz., 1902. 19 x 8 cm. Cahiersteek. 32 p. 1e druk. Omslag aan de randen wat gekreukt en met een zijscheurtje.
€ 25
* Sprookje met grappige tekeningen over de aardreis van het mannetje in de maan. ‘Het was onmogelijk te gelooven, dat de verstandige aardbewoners zulk satanisch vocht zouden blijven drinken.’ Met reclame achterin: ‘Weg ermee! Drinkt dan liever een kop heerlijke, gezonde, voedzame Cacao!’

20. HARTOG, Henri Sjofelen. (Met een voorrede door Lodewijk van Deyssel). Rotterdam, Brusse, 1904. Ruig linnen met bandversiering van Dirk Nijland. (VIII), 280 p. 1e druk. Met portret. Rug wat verkleurd.
Verkocht
* Verfijnde art-nouveauboekband. De Schiedamse onderwijzer en schrijver Henri Hartog overleed in februari 1904, slechts 34 jaar oud. Zijn naturalistische korte verhalen werden in datzelfde jaar door de jonge uitgever Brusse gebundeld. Cat. Brusse 22. N.B. Van Beest beweert in deze catalogus dat er maar zes exemplaren werden gebonden in de subtiele band van Dirk Nijland (‘kennelijk alleen voor eigen gebruik’), maar er zijn er beslist méér.

21. HEIJERMANS, Herman A Vörös Kalóz. Regény (&) A Fecske csalàd a levegőben. Elbeszélés. (In het Hongaars vertaald door Balla Mihály). Boedapest, Az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T. Kiadása, 1913. Origineel donkerpaars linnen. 512 p. Met een illustratie. 1e druk. Band iets gevlekt.
€ 30
* Vertaling in het Hongaars van De roode flibustier, gevolgd door de luchtvaartroman Gevleugelde daden (letterlijk vertaald luidt de Hongaarse titel ‘De zwaluwfamilie in de lucht‘), naar de eerste uitgave van 1905.

22. HEIJERMANS, Herman Van ouds ‘De Morgenster’. Tooneelspel in drie bedrijven. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, (1924). Ingenaaid met omslagontwerp van Bernard van Vlijmen. 96 p. 1e druk. Omslag wat beschadigd, tekstpapier roestvlekkig.
Verkocht
* Teer boek met het mooie en schier onvindbare omslag (gedateerd 1924), waarop een blinde man langs het café uit de titel loopt. Met gezellig geschreven, maar scherp nawoord van de auteur, gedateerd 12 November 1923. Heijermans had in de voorafgaande jaren bijna alles wat hij bezat, verloren aan reddingspogingen van zijn toneelgezelschap. Het toneelstuk was geschreven voor Esther de Boer-van Rijk.

23. HEIJERMANS, Herman De Vliegende Hollander of De Groote Weddenschap. Een blijmoedig spel in vier bedrijven. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, (1924). Ingenaaid met omslagontwerp van Bernard van Vlijmen. 128 p. 1e druk. Omslag wat beschadigd, tekstpapier roestvlekkig.
€ 30
* Teer boek met het mooie en schier onvindbare omslag (gedateerd 1924), waarop een vliegtuig over Hollandse dreven vliegt. Dit toneelstuk dateert uit 1920, maar werd voor het eerst gedrukt in Heijermans’ overlijdensjaar 1924, in soortgelijke uitvoering als Van Ouds ‘De Morgenster’.

24. (HERMANS (vertaling), W.F.). O.V. de L. MILOSZ Zeven gedichten van O.V. de L. Milosz vertaald door Willem Frederik Hermans. [Amsterdam], Cornamona Pers, 1981. Buckram. Kopsnede verguld. 24 p. Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 160 genummerde exemplaren, alle gesigneerd door vertaler W.F. Hermans en uitgever Geert Lubberhuizen.
€ 250
* JS 478.
Bijgevoegd: (HERMANS, W.F.). O.V. de L. MILOSZ Bronzen legpenning van O.V. de Lubicz-Milosz. Diameter 8,6 cm. Gewicht 215 gram. Vervaardigd door Magdeleine Mocquot, in de rand gedateerd 1966 en genummerd ‘no. 5/100’.
* De voorzijde toont een beeltenis van De Lubicz-Milosz, op de achterzijde staan een figuur en enkele dichtregels. Wellicht betreft dit een genummerde vooroplage, omdat er ook exemplaren bestaan die kleiner zijn en niet genummerd.
Voor de Hermansverzamelaar die alles al dacht te hebben!

25. HERMANS, W.F. Waarom schrijven? (Met opdracht én brief) Amsterdam, De Harmonie, [1984]. Ingenaaid met omslag. 32 p. 3e druk. Paar vlekjes rond de rug.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titel: ‘A M. Gérard Meudal,/ hommage de l’ auteur/ W.F. Hermans/ Paris, le 14 février 1985′. JS 373.
Bijgevoegd: getypte brief aan ‘Cher Monsieur (Meudal)’. Eén blad. Alleen recto. Op eigen briefpapier (‘Avenue Niel’). Gesigneerd ‘W.F. Hermans’ en gedateerd ‘Paris, le 14 février 1985’. 17 regels tekst. Tweemaal gevouwen.
* Meudal (1949) was als journalist verbonden aan het dagblad Libération. Blijkbaar had hij Hermans benaderd voor een enquête, waarop Hermans hem Waarom schrijven stuurde met het advies de pagina’s 5, 6, 7 en 8 voor zijn artikel te gebruiken. Herman legt uit dat het hem spijt dat het boekje in het Nederlands is en dat hij zelf niet in staat is het adequaat te vertalen, maar hij suggereert Meudal om Philippe Noble in te schakelen voor de vertaling, wiens adres hij ook doorgeeft.

26. (HOEF, Chris van der / Jac. J. van GOOR). MOLT, E. Oranje Boven. Een boek voor jong en oud, uitgegeven ter gelegenheid van den 50sten verjaardag van H.M. Koningin Wilhelmina. Geïllustreerd met 24 portretten [van leden van het Oranjehuis]. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1930. Versierd perkament. 248 p. Met 24 fotografische afbeeldingen van penningen, ontworpen door Jac. J. van Goor, in sierkader op kunstdrukpapier. 1e druk. Boekband iets gesleten.
€ 100
* Dit is een luxe-exemplaar op geschept papier en gebonden in perkament met art-deco-versiering door de penningontwerper en beeldhouwer Chris van der Hoef.

27. LEEUW, Aart van der De opdracht. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1930. Boekband met goud, paars en zwart op grof linnen (J.B. Heukelom). Kopsnede paars. Met bijbehorend kartonnen foedraal. 52 p. 1e druk.
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht van de schrijver aan Jeanne Huszár-van Teylingen, de echtgenote van Vilmos Huszár: ‘Voor Jeanne/ van/ Aart’. Het echtpaar Huszár woonde evenals Van der Leeuw in Voorburg. Fantastische boekband met paars vierkant, gouden blokken en zwarte art-deco-opdruk, titelpagina en initiaal D van J.B. Heukelom. Snelle novelle in sensueel proza.

28. (LEZENDE MEISJES). JEHU, Felicie Van lief en leed. Fraai geïllustreerd. Alkmaar, Kluitman, [1929]. Linnen (ontwerp Henri Pieck) met stofomslag (omslag Henri Pieck). 248 p. 3e druk. Bijzonder fris en gaaf.
Verkocht
* Onwaarschijnlijk mooi bewaard exemplaar. Met de serieband waarop twee meisjes een boek lezen, en het identieke stofomslag.

29. (LEZENDE MEISJES). VÉMOR, Ella Elsie. Geïllustreerd door Adri Alindo. Alkmaar, Kluitman, [1929]. Linnen (ontwerp Henri Pieck) met stofomslag (omslag Adri Alindo). 200 p. Inliggend een uitvoerige prospectus voor de jeugdboeken van Kluitman. 1e druk. Achterzijde stofomslag heeft enkele randscheurtjes, maar verder is het bijzonder fris en gaaf.
Verkocht
* Onwaarschijnlijk mooi bewaard exemplaar. Met de serieband waarop twee meisjes een boek lezen, én een buitengewoon fraai en zeldzaam stofomslag speciaal voor dit boek met een prachtige art-decotekening van een meisje omringd door boeketten.

30. MIRBEAU, Octave / Fernand SIMÉON Sébastien Roch. (Met drie originele tekeningen, twee originele etsen en tientallen houtsneden door Fernand Siméon). Parijs, A. & G. Mornay, 1926. Ingenaaid. 406 p. Gedrukt in een oplage van 1095 genummerde exemplaren. De houtsneden zijn gedrukt in bruin, initialen in rood. Leesvouwen, scheurtje aan bovenzijde rug.
€ 125
* Dit is binnen de 95 (Romeins genummerde) H.C.-exemplaren éen van de 80 exemplaren op Rives (nummer XX), speciaal gedrukt op naam voor de illustrator, Fernand Siméon, en verrijkt met drie originele tekeningen: éen aquarel van een lezende en een schrijvende man (achterop in potlood: ‘Abbé Jules ou Sébastien?’) en een potlood- en een houtskoolschets voor de illustraties op pagina 49 en 177. De controversiële roman Sébastien Roch gaat over de ondergang van een monter jongetje, nadat hij op school door jezuïeten misbruikt was. Fernand Siméon (1884-1928) was een schilder en illustrator die in art-deco-stijl werkte. In de laatste acht jaar van zijn leven illustreerde hij tientallen boeken, van Mirbeau niet alleen Sébastien Roch, maar ook in 1925 de niet minder tegendraadse roman L‘Abbé Jules.

31. OTTEN, Jo De schat van de Lutine. Fantasie van goud en crisis. Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1936. Ingenaaid (omslagontwerp Wim Brusse). 168 p. 1e druk. Omslag aan de rug en randen wat vuil en verkleurd. Voorin plakkertje en handtekening van een vorige eigenaar.
€ 35
* Over een in 1799 gezonken schip. De oplage van deze in 1942 verramsjte roman bedroeg 1000 exemplaren, maar in het eerste jaar werden er volgens Rob Groenewegen in zijn biografie van Otten, Te leven op duizend plaatsen, slechts 350 verkocht. Cat. Brusse 839.

32. PAUSTOVSKIJ, Konstantin Kostbaar stof. (Met een illustratie van Kurt Löb). Beek-Ubbergen, In de Roozetak, 1995. 28 x 20 cm. Halflinnen (Atelier De Distelkamp / Geert van Daal). 20 p. Gezet uit de Bembo en gedrukt door Jan Keijser op de Avalonpers in lichtblauw en zwart op Zerkall-Bütten in 100 door Löb gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* Prachtig verhaal over een geluksroosje, uit het Russisch vertaald door Wim Hartog. Dit is een van 50 in halflinnen gebonden exemplaren. Het omslagpapier werd speciaal voor deze uitgave vervaardigd door Geert van Daal. Een omvangrijke tekst, een kolfje naar de hand van Jan Keijser! Resultaat: een smaakvol bibliofiel boek.

33. (ROPS, Félicien). Jules BARBEY D’AUREVILLY Les diaboliques. Les six premières. (Met gegraveerd portret van de auteur door Paul-Adolphe Rajon en negen buitentekstgravures door Félicien Rops). Parijs, Lemerre, [ca. 1900]. Verguld halfleer met gemarmerde platten; kop verguld; voor- en achterzijde omslag meegebonden (16,4 x 10,0 cm; Laurent Peeters). Band geschaafd en rond rug verschoten. Achterop een grijs vlekje in het leer.
Verkocht
* Deze uitgave is prettig getruffeerd met de in 1886 door Lemerre uitgegeven en door Salmon gedrukte reeks bijbehorende gravures op papier van Marais, negen van Rops en éen van Rajon.

34. ROSSEM, C.P. van Humoresken en sarcasmen. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, (1921). Ingenaaid. 88 p. Met illustraties van Is. van Mens. 1e druk. Mooi!
€ 25
* Aantrekkelijk boek met fraai omslag van L.J. Jordaan. Grappige schetsen waarin vooral de welgestelde, moderne Nederlander op de korrel wordt genomen.

35. SAVORNIN LOHMAN, Anna de Vrouwenliefde in de moderne literatuur. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon, 1902. Gedecoreerd linnen (ontwerp Anna Sipkema). (8), 276 p. Met portret. 1e druk. Rug iets verbleekt, verder mooi.
Verkocht
* Opstellen over literatuur, o.a. over Marie Bashkirtseff, Edmond Rostand, Émile Zola, Melati van Java, Alexander Kielland en Gerard van Eckeren, maar ook over Cécile Goekoop-de Jong van Beek en Donk. Fraaie art-nouveau-boekband over voor- en achterkant.

36. SWARTH, Hélène Sprookjes. (Met handgeschreven opdracht van de schrijver). Den Haag, Loman & Funke, [1894]. Ingenaaid. 148 p. 1e druk. Plakkertje aan bovenzijde rug.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven opdracht van de schrijfster op Franse titel: ‘Aan mijn lieve Schoonzusters/ Marie en Anna/ Hélène L.S./ Den Haag, 10 November 1894’.

37. VRIES, Maurits de Verzengend vuur. Rotterdam, Brusse, 1926. Ingenaaid met stofomslag. 208 p. Niet afgesneden. 1e druk. Iets schuingelezen, wreed ingekraste De Slegte-prijs achterin, verder in prima conditie.
Verkocht
* Een Mooie Brusse met indrukwekkende omslagtekening van Pol Dom. Zulke stofomslag-schoonheden worden steeds moeilijker te vinden. Cat. Brusse 587.

38. (WERELDOORLOG I) Gedenkboek Terugreis Zwitserland Augustus 1914. Met 35 illustraties. De netto-opbrengst strekt tot leniging van de rampen van den oorlog. Niet in den handel. Rotterdam, eigen beheer, 1914. Origineel heelleer. 138 p. Geïllustreerd. Op kunstdrukpapier. 1e druk. Bovenkant rug iets gesleten, maar een keurig exemplaar.
€ 60
* Privé-uitgave met een 35-tal verslagen van de terugtocht uit Zwitserland van bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog gestrande Nederlandse reizigers, ‘voor hunne medereizigers op papier gesteld’. De bijdragen lopen nogal uiteen, van aangrijpend via feitelijk en gedetailleerd tot zelfs een vrolijke meezinger ter ere van het Stoomschip Bandoeng! Met bijdragen van de theoloog prof. H.Y. Groenewegen, de medici prof. R.H. Saltet en prof. E.C. van Leersum, oud-minister-president Th. Heemskerk, het Eerste-Kamerlid C.C. Geertsema, de kinderboekenschrijfster Christine Doorman, Dr. M.J. Baale (de eerste vrouw in West-Europa die promoveerde in de klassieke talen), de fotograaf C.A.P. Ivens en vele anderen. Met foto’s (o.a. door Ivens) en tekeningen.
Dit exemplaar is op de eerste twee pagina’s voorzien van een lange, handgeschreven brief (78 regels) van een vader aan zijn jeugdige zoon Koos, gedateerd Nijmegen, Kerstmis 1914. De brief is kennelijk bedoeld als geheugensteun voor de man, een deskundige (mogelijk was hij de apotheker dr. H.L. Visser) die op last van het Ministerie van Koloniën in Zwitserland bacteriologisch onderzoek zou doen: de brief gaat vooral over de reis van zijn gezin naar Zwitserland en het verblijf daar, met allerlei details zoals het koken door de dames zelf en het hilarische aardappels schillen door de bacterioloog zelf, samen met notaris Van Lidth de Jeude. Een levensecht inkijkje in de neutrale oorlogspraktijk van Nederland!

39. WIEGMAN, Matthieu Roetzwart sneeuw-wit. Een kunstschilder rijmt in zwart en wit en Piet Worm tekende de zwart-witte prentjes. Zonder plaats of uitgever, [1952]. Kleurig omslag van Piet Worm. (28) p. 1e druk.
Verkocht
* ‘Wit is wit/ en zwart is zwart./ Daartussen ligt/ de weg van het hart.’ Lief winterboekje voor grote en kleine kinderen.

40. (WIJN). WERUMEUS BUNING, J.W.F. ‘Een Boekje van den Wijn. Bevattende een sprookje vooraf, een bruiloftsrede tot besluit, benevens alle wetenswaardigheden over den wijn en wat er bij past, die in kort bestek verzameld kunnen worden’. Origineel handschrift. 22,0 x 17,8 cm. Gebonden in verguld heellinnen (bladen vrij kort afgesneden). 71 bladen. Alleen recto. Gesigneerd op het tweede blad ‘In opdracht van de Firma -/ geschreven door J.W.F. Werumeus Buning’. Met talloze aanvullingen, doorhalingen en correcties van de auteur.
Verkocht
* Manuscript van de gelijknamige uitgave, volgens het handgeschreven impressum ‘Gedrukt te Haarlem op het klokhuis/ plein door J.H. Enschedé en Zonen/ in den jare 1936’, voor de Vereeniging van Nederlandsche Wijnhandelaars in een oplage van 47.000 exemplaren. Humoristisch proza over het magische druivensap van de auteur van het bekende kookboek 100 avonturen met een pollepel. Dit uitvoerige dorstlessende werkhandschrift is blijkens enkele zetaanwijzingen ten burele van een typograaf (Jan van Krimpen?) beland.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 januari 2020 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 642.060 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: