antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 947: Beneficia

Bizarre en sinistere illustraties, efemere reclame uit oude dozen, origineel uitgevoerde en ontroerende bibliofilie, een klein lollig Indisch hondje, letternij na letternij – modern-zakelijk of neogotisch – om zelf na te tekenen! Van Golgotha tot Homerus, en van Werkman tot Wijnberg…


1. 4711 Eau de Cologne de Ferdinand Mülhens / Kölnisches Wasser von Ferdinand Mülhens. (Reclameblad voor Eau de Cologne 4711). Eén blad dun geschept papier met als watermerk het ‘4711’-trademark met de klok. 42 x 24 cm. Uitvoerige reclametekst over gebruik en werking van de Eau de Cologne. Recto de tekst in het Duits, verso dezelfde tekst, vertaald in het Frans. Kreukelig; mogelijk werd dit papier in een verpakking voor winkels meegegeven. Aan de Duitse kant een plakspoortje van een album.
€ 100
* Moeilijk te dateren. De naam ‘4711’ ontstond in 1881; dit blad is waarschijnlijk uit de laatste decennia van de 19e eeuw, maar het doet ook voor die tijd, waarschijnlijk opzettelijk, ouderwets aan.

2. ALASTAIR & Frank WEDEKIND Die Büchse der Pandora. Tragödie in drei Aufzügen. München, Georg Müller, [1921]. 29 x 22 cm. Origineel halflinnen met sierpapier in bijpassend, recent foedraal dat met nachtblauw fluweel bekleed is. 108 p. Met 12 illustraties en schutbladen van Alastair (= Hans-Henning von Voigt). 1e druk met deze illustraties. Band heeft wat schade aan de randen.
Verkocht
* Uit deze Doos van Pandora (waar Alban Bergs opera Lulu op gebaseerd is) stijgen de prachtigste, decadentste, scherpste illustraties van Alastair omhoog, subliem met rood geaccentueerd. Door het grotere formaat van dit boek komen ze veel beter tot hun recht dan de bekendere illustraties in Alastairs Salomé-uitgave van 1922. Aubrey Beardsley voorbij, geparodieerd door Edward Gorey: Alastair is de Decadente Meester.

3. (ALEXEÏEFF, Alexandre). POE, Edgar Allen (sic!) The fall of the House of Usher. Met 10 aquatints door Alexandre Alexeïeff. Maastricht, The Halcyon Press/ A.A.M. Stols, 1930. Linnen. 72 (= 68) p. Gedrukt in een oplage van 365 genummerde exemplaren. Uitgeversmerk door John Buckland-Wright. Rug verschoten.
€ 275 
* Prachtige sinistere prenten! The Halcyon Press 10. Van Dijk 222.

4. ANDRIESSEN, Mari De dokwerker. (Met een inleiding van Jaap Meijer). Haarlem, Carlinapers, 1980. Ingenaaid met omslag. Met de hand gezet uit de Lutetia en gedrukt in roodbruin, blauw en zwart in een oplage van 90 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* De tekst is een brief van Andriessen aan Jaap Meijer over zijn beroemde beeld De dokwerker.

5. BALKT, H.H. ter 1313. (Banholt, In de Bonnefant, 2003). Vouwblad in omslag. Met de hand gezet en gedrukt in blauw en zwart in een beperkt oplage. 1e druk.
Verkocht
* De 196ste Laaglandse hymne van Ter Balkt, uitgegeven ter gelegenheid van de uitreiking van de P.C. Hooftprijs 2003. Wonderschoon uitgaafje!

6. BALKT, H.H. ter Gilleleje. (Met een tekening van de auteur). Landgraaf, Herik, 1993. Cahiersteek met flappen. (20) p. Gedrukt in een oplage van 299 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 18
* Mooi uitgevoerd boekje. Met prospectus. Zwarte reeks 22.

7. BALKT, H.H. ter Op de Rotonden. Banholt, (In de Bonnefant), 1996. Linnen. (4), 62 p. Met de hand gezet uit de Bembo corps 13 en gedrukt in blauw en zwart op Arches Expression in een oplage van 100 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 75
* Omvangrijk boek voor een margedrukker, met lapidair bandontwerp. Een van de gebonden exemplaren (laaggenummerd: nr. 17). Dit is een van 85 Arabisch genummerde. Gesigneerd exemplaar.

8. BROUWERS, Jeroen Kalenders. (Met als frontispice een portretfoto van Herman Selleslags). Woubrugge/ Den Haag, Avalon Pers/ Statenhofpers, 1999. Linnen. 24 p. Gezet uit de Romulus en gedrukt in rood en zwart in een oplage van 170 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Bovendien gesigneerd door de fotograaf op verso voorste schutblad. Een van de weinige exemplaren waarbij de lijm van het portret niet heeft losgelaten. Een exemplaar met losgelaten portret en zonder handtekening van de fotograaf is nog leverbaar voor 75 euro.

9. CAMPERT, Remco Na de troonrede. Verhalen. (Met handgeschreven opdracht van de schrijver). Amsterdam, De Bezige Bij, 1980. Garenloos. 96 p. 1e druk. Ex librisstempel op binnenzijde omslag, waarin helaas een vouw is gekomen.
€ 20
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerd opdrachtje van de auteur: ‘voor René/ vriendschappelijk,/ Bergen op Zoom/ 29-3-1981/ Remco Campert’.

10. CHARLES, J.B. Abelard aan Héloise. (Met (los bijgevoegd) een gesigneerde linosnede van Ruurd Elzer). Yde, De Breukenpers, 1982. 36 x 27 cm. Linnen. (12) p. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 80 genummerde exemplaren.
€ 50
* Er werden slechts TWEE exemplaren officieel gebonden in linnen, door David Simaleavich van binderij Phoenix; dit exemplaar is wellicht door de (zeer bibliofiele) binder voor zichzelf of voor een klant gebonden.

11. CLAUS, Hugo De vluchtende Atalanta. (Met handgeschreven opdracht aan Nic van Bruggen). Antwerpen, Pink Editions & Productions, 1977. 25,3 x 20,0 cm. Linnen. 116 (= 112) p. Gedrukt in een oplage van 765 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug licht verschoten (als meestal).
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘voor Nic [van Bruggen]/ met mijn bewondering/ Hugo Claus’. BHC 99.A.

12. (CROOCKEWIT-ENNEMA, A. alias TANTE AN) Ons eigen krantje. Onder redactie van Bob. 45 nummers van 2e jaargang 1927-1928 en 4 van de 3e jaargang (nrs. 1-3 en 5). [Yogyakarta?], zonder plaats of uitgever, maar ‘Wordt gratis toegezonden aan abonné’s van Midden-Java, Het Zuiden, Magelangsche – en Soerakart. Courant’; later ‘aan de abonne’s van het Djokjasch Dagblad’. Halflinnen band. 32 x 26 cm. Ruim 200 p. 4-8 pagina’s per nummer. Met talloze illustraties. Enkele aanstrepingen door ‘Tante An’. Iets verbruind, maar in goede staat.
Verkocht
* Voorin in inkt geschreven ‘A. Croockewit-Ennema’/ “tante An”/ s.f Tjepper’. Anna Croockewit-Ennema (1896-1975), woonachtig bij suikerfabriek Tjèpèr (Yogyakarta) was dus de schrijfster van de vele bijdragen in dit blad geschreven onder de naam ‘Tante An’. Zoals het vermakelijke feuilleton ‘De avonturen van Poentje’ (‘een klein lollig hondje’). Ook met strips, malle moppen, inzendingen met antwoorden en allerlei leerzaams voor het in Ons Indië woonachtige kind.
Niet in de NCC: niet te verwarren met Ons eigen krantje als bijblad van Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië, waar dit Midden-Javaanse kinderblad waarschijnlijk een imitatie van is. Helaas, alleen deze gedeeltelijke jaargang is present.

13. EIJKELBOOM, Jan De Eeuwigheid Is Wat Vergaat. (Alphen aan den Rijn/ Wassenaar, Literaire Initiatieven Albanianae/ De Pij Pers), 1994. Ingenaaid. (20) p. Gezet uit de Garamond en gedrukt door Jelle Pijpers in een oplage van 96 door de auteur genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Het Jonge Hart Nr. 4.

14. ENQUIST, Anna Drie gedichten. (Met een illustratie van Sam Drukker). (Hilversum, Uitgeverij 69, 2007). 26x 22 cm. Ingenaaid met flappen. (16) p. Gezet uit de Caslon en gedrukt op Cartiera Magnani Pescia en Neenah Classic Laid in een oplage van 126 genummerde of geletterde exemplaren. 1e druk.
€ 30
* H.C.-exemplaar. Eén gedicht gaat over het verlies van haar dochter.

15. GEEL, Rudolf In Heidelberg. Banholt, In de Bonnefant, 2013. Linnen (Binderij Phoenix). (4), 28 p. Gezet uit de Monotype Walbaum 12D door John Cornelisse en Hans van Eijk en gedrukt in rood en zwart op vergata avorio van Magnani in 70 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Gesigneerd door de schrijver. Bijzonder fraai uitgevoerd boek, een autobiografisch verhaal van Rudolf Geel. Met prospectus.

16. GRAHAM, Rigby Toni Savage. 1929-1994. Leicester/ Banholt, (In de Bonnefant), 1995. Versierd linnen. (4), 36 p. Niet afgesneden. Met 7 houtsneden, waarvan 3 gekleurd met linosnede. Met de hand gezet in de Bembo en gedrukt in groen en zwart in 74 genummerde exemplaren op Zerkall Bütten. 1e druk. Met prospectus en een handgeschreven brief van Hans van Eijk aan een andere margedrukker.
€ 60
* Met een extra illustratie (portret van Vincenzo Bellini) op de voorkant. Toni Savage begon als operazanger in Venetië (Teatro La Fenice), maar toen hij zijn stem verloor en aan de grond zat, begon hij met aanvankelijke tegenzin als privédrukker in zijn woonplaats Leicester. Resultaat: heel Leicester ging koortsachtig met loden letters en inkt in de weer, en allerlei kleine persjes produceerden honderden boekjes, pamfletten en Literary Broadsides. Veel daarvan zijn geïllustreerd door de kunstenaar Rigby Graham, die deze verhelderende levensbeschrijving uitgaf samen met de Nederlandse topmargedrukker en vriend van Leicester, Hans van Eijk.
Alle houtsneden in dit levendig geschreven, ontroerende boek zijn portretten van Toni Savage in actie.

17. (GRAHAM, Rigby). CADDICK, Arthur The Virtues of Bacchus. Drawings by Rigby Graham. Leicester, New Broom Private Press (Toni Savage), 1984. Cahiersteek. 20 p. Gedrukt in 120 genummerde exemplaren op groen papier. 1e druk.
€ 20
* Gesigneerd door drukker Toni Savage onder het colofon. Felle, scherpe poëzie over de geneugten van drank en hoe de resultaten te stileren.

18. (GRAHAM, Rigby). JONSON, Ben Beneficia. Banholt, Bonnefant Press (‘Ioannus Quercus at the Officina Borogovi’), 1998. Cahiersteek. 8 p. Met een tekening van de Tower of London door Rigby Graham in rood en zwart. Gedrukt in 53 copies. Iets gekreukt.
€ 30
* Met handgeschreven opdracht van de drukker aan zijn collega Jan Thoolenaar. Een Koppermaandag-drukje voor het nieuwjaarsfeest van de drukkers.

19. (GRESHOFF, Jan). [GRESHOFF-BRUNT, Aty] In memoriam J. Greshoff. (Zandvoort, Eliance Pers, 1972). Ingenaaid met omslag. (16) p. Gedrukt op de handpers in een oplage van 50 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Niet in de handel. Dit is nummer 7 (van Huib van Krimpen).

20. HAASSE, Hella S. De scharlaken stad. Roman. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht van de auteur). Amsterdam, Querido, 1953. Linnen. 272 p. 2e druk.
Verkocht
* Opdracht van de auteur in blauwe inkt op het voorste schutblad: ‘Voor mej. Paula van Hoylandt/ ter herinnering aan 16-12-’53/ Hella S. Haasse’.
Paula van Hoylandt was de tweede vrouw van Hugo Metsers, schilder en textielfabrikant. Metsers senior was de vader van acteur Hugo Metsers II en grootvader van Hugo Metsers III. Op 16 december 1953 vond vermoedelijk een opvoering plaats van het door Haasse geschreven toneelstuk Bloch.

21. JONGERT, Jac. Orde. Handboek voor den zakenman Rotterdam, W.L. & J. Brusse, 1937. 15 x 11 cm. Ingenaaid. 80 p. 1e druk. Fris exemplaar met kreukje in achterzijde omslag.
€ 20
* Opvallende typografie van vormgever Jongert zelf. Filosofische aforismen voor zakenlieden, arbeiders en andere werkers. Laatste woorden: ‘Ook het hennepen venster ziet uit op de eeuwige rust.’ Brusse 852.

22. JONGERT, Jac. – Van NELLE Herfst. Woorden van Selly de Jong getoonzet voor gemengd koor door Isr. J. Olman. Verplicht koorwerk voor de tweede afdeeling gemengde koren van den Nationalen Zangwedstrijd uitgeschreven door Van Nelle’s Mannenkoor “Crescendo”, Rotterdam 1926. Rotterdam, D. van Sijn, 1926. 29 x 21 cm. Omslag (voor- en achterkant) door Jac. Jongert, gedrukt in groen, goud en zwart. 6 p. partituur met muzieknoten. Iets gekreukt.
Verkocht
* Indrukwekkend omslag. Niet in de NCC.

23. (KALLIGRAFIE). SCHÜRMANN, Jules Golgotha. Kalligrafie van de hand van Johan Carel Bautz (1840-1912), waarschijnlijk ca. 1910. Eén blad, 42 x 28 cm, eenzijdig beschreven. Gesigneerd door Bautz in de linker onderhoek. Met goud en vele kleuren op neogotische wijze schoongeschreven gedicht van Jules Schürmann. Aan de randen iets verbruind. Aan de randen iets verkleurd, links boven is een paar vierkante millimeter afgescheurd. Maar de kalligrafie zelf is perfect bewaard gebleven, effectief onverkleurd, met mooi dof goud.
€ 100
* De kunstzinnig aangelegde ambtenaar Johan Carel Bautz, commies bij het Ministerie van Oorlog, was de vader van de schilder David Bautz, die bevriend was met de Rotterdamse dichter Jules Schürmann (en met Jan Greshoff). ‘En in den nacht een klacht scheen zacht te ontbloeien’. Gewilde en gewrongen poëzie, omgeven met draakjes (de G is een ouroboros), stevige, versierde gotische initialen, kriezels en takkenbossen. Curieuze combinatie, maar toch wel passend.

24. (KALLIGRAFIE). SCHÜRMANN, Jules Homerus. Kalligrafie van de hand van Johan Carel Bautz (1840-1912), waarschijnlijk ca. 1910. Eén blad, 42 x 28 cm, eenzijdig beschreven. Gesigneerd door Bautz in de linker onderhoek. Met goud en vele kleuren op neogotische wijze schoongeschreven gedicht van Jules Schürmann (zoals onderaan het blad staat). Aan de randen iets verkleurd, links boven is een paar vierkante millimeter afgescheurd. De S van Schürmann is wat vervaagd. Maar de kalligrafie zelf is verder perfect bewaard gebleven, effectief onverkleurd, met mooi dof goud.
€ 100
* Sonnet over de blinde bard en de ‘dart’le knapen’, wier gejuich hem deed ‘huiv’ren, hèm door Goden vaak gekust…’ In gedragen taal wordt een ongekend leed gesuggereerd dat het verlies van zijn ogen en de grootheid van zijn kunst veroorzaakte. De mooi geschreven tekst is versierd met vierkante, door en door versierde initialen omspeeld met vrolijke draakjes, gouden blaadjes en stippels. Verbazend!

25. KATZ, Alex First Sight: Working Drawings. Text by Jean-Christoph Ammann. New York, Peter Blum, 2004. Oblong 23 x 29 x 6 cm. Ruig linnen met verdiept liggende titeletiketten. 424 p. Geheel geïllustreerd, sommige pagina’s op gekleurd papier. Gedrukt in 800 exemplaren. Typografie Klaus Baumgärtner. 1e druk. Fraai.
€ 75
* Tekeningen van de New Yorkse kunstenaar Katz (geboren 1927). Dit aantrekkelijke boek is in New York uitgegeven, maar in Den Haag geproduceerd, waar Baumgärtner (aan wie we in 2019 nieuwsbrief 844 wijdden) docent was aan de Koninklijke Academie, gedrukt bij Albani (een van de oudste nog functionerende drukkershuizen), en gebonden in Zaandam bij Van Waarden.

26. KELLENDONK, Frans De brieven. Samengesteld, ingeleid en geannoteerd door Oek de Jong en Jaap Goedegebuure. Amsterdam, Querido, 2015. Linnen met stofomslag. 480 p. 1e-3e druk. Mooi exemplaar.
Verkocht

27. KONING, Edzard Kalender 1920-1921. [Delft], Nederlandsche Gist- en Spiritus Fabriek, 1920. 44 x 24 cm. Geperforeerd. 12 bladen stevig papier, eenzijdig bedrukt met een landschap en maandkalender in kleurenlithografie. Iets verbruind, maar in goede staat.
€ 150
* Op het achterblad staat ‘1870-1920 Jubileum kalender’, maar deze loopt van mei 1920 tot april 1921. Steeds met een dorpsgezicht of landelijke scène bovenaan, en door het seizoen geïnspireerde rijke natuurversiering rondom de maand: bloemen, planten, vogels, kikkers. Zeer aantrekkelijk.

28. (KRIMPEN, J. van). RANDLE, John, & John D. BERRY Type & Typography Highlights from Matrix, the Review for Printers & Bibliophiles. West New York, NJ, Mark Batty Publisher, 2003. Karton met stofomslag. xxiv, 376 p. Met illustraties in kleuren. Gezet uit de Comenius van Hermann Zapf. 1e druk. Prima exemplaar.
Verkocht
* Met een artikel van Sebastian Carter over Jan van Krimpen, en een ván Jan van Krimpen ‘On Preparing Designs for Monotype Faces’, maar ook over andere grote typografen – kortom, een heerlijk boek tot de rand gevuld met wetenswaardige typografie!

29. LEHMANN, L.Th. Gedichten 1939-1998. (Samenstelling en verantwoording T. van Deel). Amsterdam, De Bezige Bij, 2000. Karton met stofomslag. 702 p. 1e druk. Keurig.
Verkocht

30. LETTERPROEF Ludlow Typefaces. (Specimen Book D). Chicago, Ludlow Typograph Company, (jaren 50). 31 x 23 cm. Linnen met zilveropdruk. (272) p. Letters gedrukt in zwartwit en advertentiemodellen in kleuren. Met (leeg) mapje achterin voor aanvullingen. Zeer gaaf, wel een lichte kelderlucht.
€ 100
* Letterproef voor de Ludlow-regelzetmachine. Talloze fraaie Amerikaans aandoende lettertypen, mogelijke toepassingen en lijn- en sierwerk. Letterproef D werd in 1938 in gebruik genomen en geleidelijk met nieuwe typen uitgebreid: deze uitgaven zijn dus niet allemaal gelijk. Dit exemplaar, genummerd 5926, dateert waarschijnlijk uit het midden van de jaren 50. Het is een omvangrijk boek om heerlijk in te bladeren!

31. LETTERPROEF S.H. de ROOS Letterproef. Spécimen de caractères. N.V. Lettergieterij “Amsterdam” voorheen N. Tetterode. Amsterdam, Lettergieterij “Amsterdam”, [1932]. 26 x 19 cm. Rood linnen. XX, 416 p. In kleuren. Typografische verzorging S.H. de Roos. 1e druk. Band nogal sleets (komt vaker voor).
€ 175
* Modernistische letterproef met talloze mooie kinderen van haar tijd: Atlas, Bristol. Columbia, Electa, Firenze, Fortuna, Gravure, Hercules, Indépendant, Luna, Nero, Transito, en natuurlijk de letters van De Roos zelf (vooraan!): Erasmus, Grotius en Hollandsche Mediaeval. Ook met vignetten ontworpen door Leo Visser (en talloze andere). Aan het eind dertig bladzijden Duitse en Oosterse schriften. Eindeloze letterlekkernijen! Lane-Lommen 342.

32. MARDERSTEIG, Giovanni On G.B. Bodoni’s Type Faces. Verona, Officina Bodoni, 1968. 25 x 17 cm. Omslag van Roma-papier, ingenaaid met flappen. (4), 36 p. Gedrukt in 200 exemplaren op geschept velijnpapier. Kleine beschadiging en onopvallend vlekje onderaan het omslag.
€ 190
* Lezing geïllustreerd met buitengewoon fraaie letterproeven van Bodoni-types, bedoeld als herinnering aan een voordracht van Mardersteig bij de Morgan Library in New York.

33. (MASEREEL, Frans). RITTER, Paul Die Dämonie des Werkes. In Memoriam Frans Masereel 1889-1972. Bemerkungen des Künstlers. Stimmen seiner Freunde. Zu des Künstlers 100. Geburtstag zusammengestellt und herausgegeben von Paul Ritter. Offenbach, Klingspor-Museum, 1989. Linnen. 120 p. Geïllustreerd. Gedrukt in 1100 exemplaren. 1e druk. Tadellos.
€ 25
* Veel uitstekende reproducties gepaard aan citaten van grote Duitse schrijvers (Thomas Mann, Stefan Zweig) over Masereel.

34. MORISON, Stanley Evstachio Celebrino da Vdene. Calligrapher, Engraver and Writer for the Venetian Printing Press. With illustrations in the text and a complete collotype facsimile of The Way of Learning to Write the Lettera Merchatescha by Evstachio Celebrino, 1525. Parijs, Pegasus Press (Officina Bodoni), 1929. Linnen met stofomslag in origineel foedraal. (4), 36 p. Met een facsimile van Il modo d’imparare di scrivere lettera Merchantescha (ingeplakt boekje, 15 x 10 cm, 8 p.) gedrukt op handgeschept wit Kelmscott Bachelor-papier. Met de hand gezet uit de Blado en de Poliphilus en gedrukt op handgeschept getint Papier de Montval in 175 genummerde exemplaren. Het drukkersmerk is in rood gedrukt. Foedraal met wat schade op de rug, rug omslag wat verbruind, schutbladen deels roestig, verder mooi.
Verkocht
* Een van de schitterende bibliofiele boeken gedrukt door Giovanni Mardersteig op zijn Officina Bodoni te Verona, over de Venetiaanse renaissancedrukker Eustachio Celebrino da Udene. Harmonische typografie, subtiel ruig papier, aandoenlijke facsimile van het zestiende-eeuwse boek verstopt in dit toonbeeld van elegante smaak.

35. OORSCHOT, G.A. van Rede uitgesproken op 20 november 1986 ter gelegenheid van het aanvaarden van de 59e dies natalis van de Katholieke Universiteit Brabant en ter gelegenheid van de verlening van het ere-doctoraat in de Letteren aan G.A. van Oorschot. [Tilburg], Katholieke Universiteit Brabant, [1986]. (2), 16 eenzijdig bedrukte bladen. 1e druk.
Verkocht
* Dit is niet de in 1987 bij Thieme verschenen uitgave, maar een eenvoudige uitgave van de KUB, waarschijnlijk vervaardigd in een kleine oplage. Bevat de Dies-rede door H. Verdaasdonk, de Laudatio voor Van Oorschot door dezelfde en het dankwoord van Van Oorschot.

36. SMITH, Percy J. Delf Civic and Memorial Lettering. Londen, Adam & Charles Black, 1946. 24 x 18 cm. Linnen met stofomslag. 48 p. met 8 platen op glanzend papier. Rijk geïllustreerd met lettervoorbeelden, o.m. met 9 bladzijden in wit op zwart. 1e druk. Stofomslag aan de achterkant gescheurd, enkele schadeplekjes en verkleurd, boek bovenaan wat verkleurd, maar in goede en aantrekkelijke conditie.
€ 65
* ‘Civic and Memorial’, dat is architecturale belettering: van gedenkplaten, gebouwen, herdenkingsmonumenten – iets waar deze kunstenaar (1882-1948) alles van wist: hij had de Great War in de Franse loopgraven had doorgebracht en daar een geweldige serie oorlogsprenten weten te maken. Met praktische aanwijzingen hoe je je steenbeitel moet houden en talloze voorbeelden van indrukwekkend beletteren. Heerlijk kijkvoer voor alle letterliefhebbers!

37. SMITH, Percy J. Delf Lettering. A Handbook of Modern Alphabets. Londen, Adam & Charles Black, 1936. 24 x 18 cm. Linnen. xii, 100 p. Rijk geïllustreerd met lettervoorbeelden, o.m. met 5 reproducties met grijze steunkleur. Gedrukt op zwaar papier. 1e druk. Band op de rug wat donkerder, inktvlekjes achterop, lichte gebruikssporen. Met het exlibris van Huibert van Krimpen.
Verkocht
* Volgepakt met harmonische lettervoorbeelden voor ontwerpers en kalligrafen.

38. STARING, A.C.W. Herdenking. (Met een originele gesigneerde ets van K. Jadrinckova). (Baarn), [Arethusa Pers], 1981. Cahiersteek met omslag. (12) p. Gedrukt in een oplage van 40 genummerde exemplaren.
Verkocht
* ‘Wij schuilden onder dropp’lend loover’. Ontroerend privéboekje van margeuitgever Herber Blokland ‘ter gelegenheid van de huwelijksfeesten van de “getuigen”‘ met spiralend marmer en een liefderijke drogenaald-ets versierd.

39. VOSKUIL, J.J., & Henk ROMIJN MEIJER Een trans-atlantische briefwisseling. Bezorgd door Gerben Wynia. Nijmegen, Uitgeverij Flanor, 2013. Karton met stofomslag. 204 p. 2e, herziene druk. Als nieuw.
Verkocht
* Briefwisseling uit de jaren 1962-1963, gevolgd door enkele verhalen. Informatief, met vele voetnoten.

40. VROMAN, Leo Warm, rood, nat & lief. (Gesigneerd met handgeschreven opdracht en tekening van Vroman voor Jan en Gertrude Starink). Amsterdam, Contact, 1994. Ingenaaid. 304 p. Met talloze illustraties door de schrijver (vaak met reageerbuisjes). 1e druk.
Verkocht
* Prachtopdracht van de auteur in balpen op de titelpagina: ‘Uit eigen ervarinks/ vooral voor de Starinks/ Dag!/ Leo/ Brooklyn, 3 febr. ’95’. De handtekening ‘Leo’ is tegelijk een zelfportretje, dat boven een vastgehouden reageerbuis zweeft.
Jan Starink was docent Nederlands en hoofd van de culturele afdeling van de KRO Radio. Zijn vrouw Gertrude was dichter.

41. WERKMAN, H.N. Amigo. Brief van H.N. Werkman. (Groningen, De Vier Seizoenen, 1993). Brief in omslag met gestempelde postzegel! Met de hand gezet uit de Das, de De Roos en de Excelsior en gedrukt in rood en zwart op Hahnemühle in een oplage van 100 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 30
* Zeer originele vormgeving van deze brief van Werkman aan Johan Dijkstra. Het omslag draagt een Jubileumszegel (1923), ontworpen door Van Konijnenburg en Van Krimpen. De Filatelistische Dienst Groningen verzorgde de afstempeling.

42. WERKMAN, H.N. Hommage aan H.N. Werkman. Amsterdam, Dynamo Pers, 1980. Eén gevouwen vel 10,3 x 21,9 cm, uitgevouwen 10,3 x 50,9 cm. In bijbehorende, bedrukte envelop. Met de hand gezet en gedrukt in een oplage van 75 genummerde exemplaren.
€ 30
* De tekst behelst (een fragment uit) de laatste brief die Werkman schreef, twee dagen voor zijn arrestatie, aan zijn dochter Fie en haar man Siep van den Berg.

43. (WERKMAN, H.N.). PÉGUY, Charles Prière pour nous autres charnels. [Groningen], (De Blauwe Schuit [= H.N. Werkman en F.R.A. Henkels], 1941). Cahiersteek. 20.1 x 14.8 cm. 4 p. Gedrukt in 90 exemplaren. 1e druk. In uitstekende conditie.
Verkocht
* Met een druksel in vijf kleuren van Werkman op de voorzijde van het omslag.
‘Werkman maakte er een bijzonder uitgaafje van, gebruikte glad wit papier met roze binnenkant en maakte er een zeer fraaie druk voor met kleurvlakken en lettertekst. De kleuren slaan op motieven uit het gedicht: ‘les coins de terre’ groen, blauw het ‘corps de la cité de Dieu’ en roze ‘feu’ van het haardvuur. De compositie is zeer fraai en ook het formaat (bijna vierkant) is goed’ (Ate Zuithoff, Hendrik Werkman en De Blauwe Schuit (Utrecht 1995), p. 36). Dekkers BS-5. De Jong 676. Hot printing 41-g4. Zuithoff p. 36. Niet in Simoni.
Bijgevoegd: Acht (twee blokken van vier) postzegels, ontworpen door Jan Bons en uitgegeven in 1995 als eerbetoon aan H.N. Werkman en ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding, waarop het omslag van Prière is afgebeeld.

44. (WIJNBERG, Nicolaas). VERKUYL, H.J. Verdiepingen in taal. Utrecht-Antwerpen, Veen, 1984. 22 x 22 cm. Linnen. 36 p. Met 5 illustraties van Nicolaas Wijnberg plus 1 op de voorkant van de band. Gedrukt in 580 exemplaren. 1e druk. Keurig.
€ 35
* Dit is een van de 80 Romeins genummerde exemplaren, gesigneerd en fraai ‘XII’ genummerd door Nicolaas Wijnberg, en gesigneerd door prof. Verkuyl. Mooi uitgevoerd boek met speciaal uitgevoerde tekeningen van Wijnberg.

45. WILDE, Oscar The Ballad of Reading Gaol / De ballade van de Readinger gevangenis. Woubrugge, Avalon Pers, 1999. Linnen (Herman van der Kruyk). (4), 68 p. Gezet uit de Bembo en gedrukt in zwart en groengrijs op Zerkall-Bütten in 90 genummerde exemplaren. 1e druk. Als nieuw.
€ 65
* Tweetalige uitgave van de Ballad met de Nederlandse vertaling door Wout Blok. Buitengewoon mooie uitgave, luxueus maar ingehouden.

46. WOLKERS, Jan, Pierre JANSSEN en Jan HOET Drie lezingen. [Arnhem], (Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderland/ Uitgeverij PlaatsMaken, 1996). Drie delen los in omslag (als uitgegeven). Ingenaaid met stofomslagen. 16; 16; 16 p. Met in alle drie exemplaren een ingeplakte illustratie als frontispice. 1e druk.
€ 60
* De lezing van Wolkers is door hem voorzien van zijn ‘gesigneerdstempel met kip’ in rood. Verschenen ter gelegenheid van de manifestatie Kind en Kunst II.

47. ZIMMERMAN, Willem De schoone eenheidsdroom. Een roman. Laren, A.G. Schoonderbeek, [1925]. Gedecoreerd linnen (goud en donkergroen op lichtgroen). 228, (12) p. 1e druk. Rug wat verbleekt, maar een mooi exemplaar.
Verkocht
* Fraai expressionistisch bandontwerp, gesigneerd ‘JM’. Willem Zimmerman (1886-1968) was sinds de jaren 10 van de 20e eeuw bevriend met J.H.F. Grönloh, alias de schrijver Nescio. Zimmermans moeder was van 1919-1921 inwonend werkster bij de familie Grönloh. Zie hierover het artikel van Maurits Verhoeff ‘Een vriend van Nescio’ in het Nescionummer van De Parelduiker (1997).


Zojuist vernieuwd: onze webpagina gewijd aan de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, met een selectie Interbellum

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 8 april 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.735 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: