antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 959: Zijden harnas

Jiu-Jitsu und Knock-out, een harnas van liefde, een luxe Slau en een Winter aan zee, een boek waarvan de schrijver achteloos is weggelaten, een rood hemmetje dat wappert in de wind, twee oude vrouwtjes, een besnorde tatoeage, efemere papiertjes van driehonderd jaar oud, schalkse mopjes en een fluwelen optocht, kortom, deze week weer een fiks gevarieerde nieuwsbrief.


1. (ATHENAEUM-POLAK & Van GENNEP – GROTE BELLETTRIE SERIE). HAMELINK, Jacques Gehandhaafde verhalen. Amsterdam, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 1979. Bruin heelleer met vergulde rugbelettering (uitgeversband!). 192 p.
Verkocht
* Van de meeste titels uit de Grote Bellettrie Serie werden enkele (éen, twee, maximaal drie) exemplaren in leer gebonden ten behoeve van de uitgever. Daar is dit er éen van!

2. BOOVEN, Henri van De porocha. De jacht der eerste sneeuw. Een romantische geschiedenis uit de laatste jaren van het Rusland van heden. (Met een originele houtsnede van Stefan Mrozewski). Amsterdam, Wereldbibliotheek, 1934. Donker zalmroze kunstleer (?) met titeletiket. 32 p. Typografie en sierletter S.H. de Roos. 1e druk. Paar schaafplekjes aan de rug.
Verkocht
* Eén van de 25 genummerde, gebonden luxe-exemplaren op Simili Japon van Van Gelder.

3. DASSEL, Herbert Jiu-Jitsu und Knock-out. (Probe Nr. 314 der Schriftgiesserei H. Berthold AG Berlin). Berlin, H. Berthold AG, [1936 of 1937]. 30 x 21 cm. Cahiersteek met origineel omslag. 24 p. Kleurige letterproef met vele voorbeelden. Ontwerp Albrecht Heubner. 1e druk. Kwetsbaar boek in goede staat, alleen de rechterbovenhoek van het omslag is wat gebobbeld. Omslag wellicht wat vergeeld.
Verkocht
* De provocatief getitelde lettertypen Jiu-Jitsu en Knock-out werden voor de Duitse lettergieterij Berthold ontworpen door grafisch vormgever Herbert Dassel (1903-2001). Beide typen bezitten twee verschillende vormen voor enkele letters, zoals d en l: ‘Verwenden Sie beide Formen abwechselnd! Die Schrift wirkt dadurch noch lebendiger und ungezwungener!’.
De afwisselende typografie en het aantrekkelijke ontwerp van het boek zelf zijn niet van Dassel, maar van de Bauhausleerling Albrecht Heubner (1908-1945), met een opmerkelijke fotomontage voorop, en een groot aantal internationaal getoonzette voorbeelden waarin allerlei films figureren (o.a. met Shirley Temple), maar ook advertenties voor Franse modehuizen, Ortega y Gasset, skiën in St. Moritz, Britse pijptabak en Den gamle Adamsson – allemaal onderwerpen die je niet verwacht in een publicatie uit nazi-Duitsland.

4. DRABBE, L.H.A. Levenslol. Amsterdam, D. Buys Dz., [1901]. Versierd linnen. (4), 328 p. 1e druk. Wat gebruikssporen, maar een zeer fraai exemplaar.
Verkocht
* Zeer opvallende boekband, versierd met wespgele strepen boven de gouden titel en auteursnaam. De titel verbloemt een sombere, naturalistische roman met kruidige intimiteit uit de Amsterdamse Pijp. Man, zijn hond genoemd naar Schopenhauer, boekencollectie, warme geliefde… die sterft… Frans Netscher plaatste het boek in de traditie van Heijermans, wiens Kamertjeszonde ook in het boek genoemd wordt. Hij verweet het zijn gebrek aan fijngevoeligheid, maar de schrijver overtuigt met zijn scherpe waarneming.
Zoals alle boeken van Louis Drabbe (1872-1959) inhoudelijk interessant en schaars. Een citaat: ‘Een voor een legt-i de prachtbanden in de kist, heel zorgvuldig en netjes ze ordenend; dan volgt ’n laag gewoon ingenaaide boeken en boeken met bandteekeningen; de twintig Rougon Macquarts legt-i bovenop.’ Buitengewoon zeldzaam, en een opvallend mooi, eigenzinnig ogend boek.

5. (GILSE, Jan Hendrik van). O’NEILL, Eugene; SHAW, George Bernard The Emperor Jones / De Revolutionaire Keizerin. (Programmaboekje). Utrecht, De Utrechtsche Indologen Vereeniging, [1931]. Geniet. 8 p. 1e druk. Tekstpapier wat roestvlekkig. Vage verticale vouw.
€ 30
* The Emperor Jones is een toneelstuk uit 1920 van O’Neill over Brutus Jones, een Afro-Amerikaans bediende van een Pullman-trein die op een Caraïbisch eiland een keizerrijk sticht. Door J.H. van Gilse expressief geïllustreerd programmaboekje voor deze twee toneelstukken. Van Gilse (1912-1944) was een zoon van de Utrechtse musicus Jan van Gilse. Hij werd in de oorlog vanwege verzetsdaden vermoord door de Duitsers.
De oorspronkelijke titel van Shaws stuk is Annajanska, the Bolshevik Empress. Met aantekening voorin van boek- en omslagontwerpverzamelaar Rob Aardse.

6. GOGH, Vincent van Het drukken… Enkhuizen, [De Stolphoeve Pers?], 1977. 30 x 21 cm. Gevouwen vel bruin bordpapier, bedrukt in rood en zwart. Met 19e-eeuws cliché als afbeelding. Gezet uit de Smalle Beton en gedrukt in slechts 20 op de pers genummerde exemplaren.
Verkocht

7. HEERESMA, Heere Enige correspondentie gericht aan K. Lekkerkerker (1963-1980). Twee ansichtkaarten, een briefkaart, een adreswijziging en een getypte brief (met envelop).
€ 150
* Een malle ansicht uit Frankrijk, een kaart met astrologische aanwijzingen voor Lekkerkerker, die op 15 november jarig was: ‘Wees onbevreesd als een schorpioen maar… sla niet te snel toe!’. Een grote kaart uit Rome (7 r. tekst): ‘Rome is een rotstad’, ‘als je nog een greintje gevoel hebt word je hier kommunist. (…) De filmwereld is vies. (…) Ieder gaat om 10 uur slapen, sommigen vieren landerige feesten.’ De brief (14 regels) behelst de onmogelijkheid om aan Lekkerkerkers bibliografische wensen te voldoen, daar Heeresma inmiddels naar Groningen verhuisd is.

8. HEEROMA, K. Handgeschreven brief en kaart aan K. Lekkerkerker over Koenen’s Verklarend Handwoordenboek (1943-1944).
1. Handgeschreven brief met gezegelde en gestempelde enveloppe, gericht aan Lekkerkerker p.a. Uitgeverij Contact. Gedateerd Oegstgeest, 22-10-43. 28 regels. Over spellingsproblemen en inconsequenties in de 20ste druk van Koenen, de eerste die door Heeroma was geredigeerd.
2. Briefkaart met poststempel. Gedateerd Oegstgeest 27-2-44. 22 regels.
Ook met een grotere, verzonden maar lege envelop, waar misschien een prospectus in heeft gezeten.
€ 35
* Heeroma heeft de kritische opmerkingen van Lekkerkerker met belangstelling gelezen, hij gaat er op in en hoopt dat er meer komen. ‘Bij Uw lijst van fouten en inconsequenties heb ik beschaamd het hoofd gebogen.’ Maar hij draagt ‘de last der schande’ niet alleen, want P.J Meertens heeft de 20ste druk van a tot z doorgelezen en gecorrigeerd. Heeroma zal L. van elke nieuwe druk een exemplaar laten zenden, ‘net zo lang tot U niets meer aan te merken heeft!’.

9. HEIJERMANS, Herman Joep’s wonderlijke avonturen. (Opdrachtexemplaar). Amsterdam, Querido, 1924. Gedecoreerd linnen (mooi art-deco-ontwerp J.B. Heukelom). 236 p. 2e druk. Hoekjes iets gestoten.
€ 75
* Met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de Franse titelpagina: ‘Voor den/ Heer P. Klijnveld/ met hartelijksten dank/ van zijn toegenegen/ Heijermans/ 25/7/24′. P. Klijnveld, die aan het roer stond van het gelijknamige accountantskantoor in Amsterdam, bracht in 1924 de financiën van Heijermans op orde, toen deze in april van dit jaar ziek werd. Na Heijermans’ dood (22 november 1924) boog Klijnveld zich over de exploitatie van auteursrechten.
Deze roman schreef Heijermans in Berlijn. De eerste druk verscheen in 1908.

10. HEIJERMANS, Herman Nummer tachtig. Dramatische fantasie in één bedrijf. Amsterdam, Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur, [1912]. Linnen. 32 p. Achterin uitgavenlijst. Boekband iets gevlekt en met wat sleet aan de uiteinden van de rug.
Verkocht
* Exemplaar met een handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op pagina (1): ‘Voor Mevr v Lissa/ Heijermans/ 9/3/12’. George van Lissa was correspondent in Berlijn van het Algemeen Handelsblad. Toneelstuk over de gevangenis uit 1898.

11. HEIJERMANS, Hermann Kettenglieder. Ein fröhliches Spiel am häuslichen Herd in vier Aufzügen. (Met gesigneerde opdracht). Berlijn, Egon Fleischel & Co., 1904. Oudtijds herbonden in karton met gemarmerde platten en rugtitelschildje. 144 p. Aan het eind 5 pagina’s met Duitstalige recensies van Heijermans’ vertaalde roman Diamantstadt, die in hetzelfde jaar bij Fleischel was verschenen. 1e druk. Rug iets verkleurd.
€ 85
* Duitse vertaling van het toneelstuk Schakels (1904) met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur: ‘Herrn Alb. Dörschel/ Scheveningen 10/10/04/ Heijermans’. Heijermans was populair in Duitsland, waar hij van 1907-1911 ook woonde.

12. HELMAN, Albert De dierenriem. (Met 12 originele linosneden in kleuren door Pieter Starreveld). [Amsterdam, Pieter Starreveld, 1942]. 38 x 26 cm. Linnen (band deels wat verkleurd). 36 p. Gedrukt rood, blauw en zwart in een oplage van 100 genummerde en door auteur en illustrator gesigneerde exemplaren. Prenten beschermd met vloeiblaadjes. 1e druk.
Verkocht
* Een indrukwekkend boek, door zijn grote formaat, zijn ferme kleurige prenten en zijn getekende teksten. Achterop een mooi geel motief met monogram van Starreveld, die voornamelijk als beeldhouwer werkte (1911-1989). Opmerkelijke clandestiene uitgave in uitstekende staat. De Jong 374.

13. (DE HEUVELPERS). SPINOZA, Benedictus de Tractatus Politicus. (Hilversum, De Heuvelpers, 1927). 24,7 x 17,5 cm. Oorspronkelijk verguld, soepel perkament. In kartonnen foedraal. (12), 116 p. Met de hand gezet uit de Meidoorn en gedrukt op geschept papier met Heuvelpers-watermerk in rood en zwart op de Heuvelpers in een oplage van 125 op de pers genummerde exemplaren. Band hier en daar wat verkleurd, goed exemplaar.
€ 550
* Eerste uitgave van De Heuvelpers, daarenboven: de eerste keer dat een Nederlandse private press een Latijnse tekst publiceerde!

14. (KOUWENAAR, Gerrit) ‘Proloog’ en ‘Mensen als wij….’ in: Wederzijds. Een film van Gerard Rutten. Den Haag, City Film, [1963]. 30 x 21 cm. Geniet. 8 p. Rijk geïllustreerd in zwartwit. 1e druk.
Verkocht
* De film Wederzijds gaat over het leven van koningin Wilhelmina, met wie cineast Gerard Rutten in en na de oorlog had samengewerkt. Het commentaar werd geleverd door o.a. Gerrit Kouwenaar en A. Alberts, wier foto’s eveneens in deze filmpresentatie prijken. Met een gedicht en een prozastuk van Kouwenaar (en een van Rutten).

15. (KRIMPEN, Huib van) GEB 1860 1900 1960. (Hilversum, G.E.B.,), 1960. 20 x 15 cm. Garenloos. 48 p. Op verschillende kleuren papier. Rijk geïllustreerd. 1e druk. Laatste pagina’s met kleine randbeschadiging. Voorop vlekje.
Verkocht
* Curieus gedenkboekje van het honderdjarig bestaan van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf Hilversum, mooi vormgegeven door Jan Kann, Huib van Krimpen en G. Groothoff, maar wie heeft het (vrij uitvoerige proza in ikvorm) geschreven? Het staat er niet in. Dit is een wandeling van 1860 via 1900 naar de moderne tijd, met veel bezoekjes en fragmenten over de merkwaardigheden van de electriciteit van vroeger.

16. KUSTERS, Wiel, en Gèr BOOSTEN De gang. (Met zeven originele etsen van Gèr Boosten). Venlo, Van Spijk, (1980). 25,8 x 22,6 cm. Linnen in cassette. (56) p. Gedrukt op 140 grams Van Gelder in een oplage van 100 genummerde en door de schrijver en illustrator gesigneerde exemplaren. De etsen werden gedrukt op 300 grams Hahnemühle.
Verkocht
* Bibliofiele uitgave met mooie etsen van Boosten. De handelseditie verscheen in 1979 bij Querido, niet geïllustreerd.

17. LAENENS, Cyriel Verzorgd boekwerk. Mechelen, Drukkerij der Technische Scholen, [1958]. Ingenaaid. 64 p. 1e druk. Omslag iets verbleekt. Exlibris Huib van Krimpen.
Verkocht
* Met handgeschreven opdracht aan Huib van Krimpen van de schrijver Cyriel Laenens (1927-2020), docent aan de Technische School Mechelen, gedateerd 25-1-58. Van opsmuk gespeende, zakelijke en klaarduidelijke inleiding in de typografie.

18. LEOPOLD, J.H. Stoïsche wijsheid. (Handboekje der moraal). Rotterdam, Brusse, 1904. Ingenaaid. (8), 72 p. Niet afgesneden. [Oplage 500 exemplaren]. 1e druk. Vlekje op voorplat, verder netjes.
€ 30
* Cat. Brusse 31.

19. LEOPOLD, J.H.Nabetrachtingen van een concertganger. Rotterdam, Brusse, 1900 (= 1929). Ingenaaid. Onafgesneden. Gedrukt door S.H. de ROOS in een oplage van 500 exemplaren. Omslag deels iets verbruind.
€ 15
* Cat. Brusse 657.

20. (MELLE) Mei 1934. Internationale Feestbundel met bijdragen van schrijvers uit de volgende landen: Bulgarije, Denemarken, Duitschland, Engeland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, Rusland. Hilversum, Boekenvrienden “Solidariteit”, 1934. Ingenaaid (mooi omslagontwerp Melle). 56 p. 1e druk. Rugje onderaan versleten, omslag wat verbruind.
Verkocht
* Met bijdragen van Nederlandse dichters als Freek van Leeuwen, Martien Beversluis en Willem van Iependaal, en vertaalde teksten van o.a. Leonard Bash (over Jaurès), Svatopluk Cech, Parasheva Dimitrova en Martin Andersen Nexö, en Duitse Exil-auteurs als Ernst Ottwald, Arnold Ulitz, Otto Erdmann en Theodor Plivier.

21. MINNE, Joris Atmosfeer van Antwerpen. Zes-en-dertig houtgravures. Voorwoord van Dr. Maurits Sabbe. Antwerpen, Gemeentebestuur, 1930. 26 x 19 cm. Ingenaaid. 80 p. Niet afgesneden. 36 houtsneden. 1e druk. Wat vlekjes op omslag en in het papier. Voorin is geschreven: ‘Prijs behaald met het uitgangsexamen op het Meisjes Atheneum 15-7-31
Verkocht
* Sfeervolle art-deco-prenten met enthousiast voorwoord. Wat een goed idee van het Antwerpse Gemeentebestuur!

22. OLALA! Almanach du fin de siècle, 1907. Parijs, Bibliothèque du fin de siècle, 1906). 22 x 15 cm. Ingenaaid. Omslagtekening met pochoir gehoogd. 96 p. Geïllustreerd in zwartwit. Franstalig. 1e druk. Papier wat verbruind, wat slijtage en kleine scheurtjes.
€ 35
* Ondeugende almanak met korte verhalen (eentje van Catulle Mendès) en daverende moppen, getekende schonen en cartoons van modern geklede (of ontklede) dames, die met nette heren converseren en u schalks bezien. Veel reclame voor boeken in dezelfde veine, maar ook voor preservatieven (‘Sanitas’ en ‘Sterilogène’) en volstrekt veilige middelen om de menstruatie te vertragen, die worden aangeboden door Dr. Z. Excelsior, die vertrouwenwekkende, beroemde geleerde (ongetwijfeld een collega van de grote levensgeheimenkenner Professor Delta, zie onze nieuwsbrief 941, nr. 6).

23. OLALA! Almanaque de la Saeta 1902. Barcelona, (Roman Gil, 1901). 23 x 17 cm. Gebonden in helrode opbollende zijden band met brokaten bloemen, een verguld leren titelschild op de rug. Zo mogelijk nog feller rode, gemarmerde schutbladen. Origineel omslag meegebonden. 128 p. Geïllustreerd. Chromolitho op het omslag. Spaanstalig. 1e druk. Boekband in prima conditie. Papier wat verbruind, achterkant aan de randen wat brokkelig.
€ 85
* Ondeugende almanak met fotografische afbeeldingen en cartoons van suggestief ontblote dames in allerlei guitige standjes en ontelbare attributen. Toepasselijke, ietwat hoerige boekband, gesigneerd ‘F. Doménech’.

24. OSLEY, A.S. Luminario. An Introduction to the Italian Writing-books of the Sixteenth and Seventeenth Centuries. Nieuwkoop, Miland Publishers, 1972. 35 x 25 cm. Linnen met stofomslag. (2), XIV, 176 p. Rijk geïllustreerd in zwartwit. Typografie Hylke van der Harst. Gedrukt in 800 exemplaren. 1e druk. Bovenkant en rug van stofomslag wat verkleurd en bovenaan iets versleten. Eerste drie bladen van het boek (p. I-VI) hebben een lichte verticale vouw, verder mooi.
Verkocht
* Dit boek was bedoeld als inleiding voor de reproducties van Italiaanse Renaissance-schrijfboeken die Miland Publishers had gepland. Met talloze indrukwekkende voorbeelden. Groot formaat.

25. OTTEN, Jo Verloren vaderland. Maastricht/ Brussel, Stols, 1928. Ingenaaid met stofomslag. (4), 36 p. Gedrukt op Pannekoek in een oplage van 150 genummerde exemplaren. 1e druk. Keurig exemplaar.
€ 75
* Dit exemplaar uit Stols’ Luchtkasteelen-reeks werd voorzien van een fraai, in blauw gedrukt extra stofomslag in kubistische stijl, ontworpen door de Belgische kunstenaar Willia Menzel. Collectie van zeven korte prozastukken en beschouwingen, die nog zeer lezenswaard zijn. Luchtkasteelen 1. Van Dijk 151.

26. PERRON (vertaling), E. du. Jacques de BAISIEUX Het zijden harnas. Den Haag, (Boucher), 1932. Ingenaaid. 24 p. Gedrukt naar typografie van Henry Friedlaender in een oplage van 115 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de vijftien Romeins genummerde luxe-exemplaren op Japansch papier. Vertaling van het chanson de geste Des trois chevaliers et des chanise van de Henegouwse troubadour uit het eind van de dertiende eeuw. Edele typografie met een grote initiaal. Folemprise 1. Batten/Stols 67.

27. PRINS, Ralph Humanity. Noodzaak Affiches. Necessity Posters. Notschrei Plakate. Den Haag, De Vrije Academie, 1991. 35 x 32 cm. Karton. 64 p. Geheel in kleuren geïllustreerd. 1e druk. Mooi.
Verkocht
* Gesigneerd op het schutblad: ‘Ralph/ ’91/ 1 mei’. Uit de bibliotheek van Huib van Krimpen. Briljante affiches van de ontwerper van het monument voor Westerbork. Veel voor Amnesty International. Groot formaat.

28. REKENING Notitiebriefje 18e eeuw met tarieven van functionarissen, o.a. bij het examen van Chirurgijns. 1 vel gevergeerd papier, aan beide kanten dicht beschreven met bruine inkt.
Verkocht
* Notities van tarieven, te betalen aan diverse functionarissen, wellicht bij benoemingen of examinatie. ‘Op ’t examen van Chirurgijns’ kostte de doctor 12 gulden 12 stuivers, de chirurgijn 9 gulden 9 st., de Bailliuw fl. 10:2, de secret[aris] fl. 6:12, de Boden fl. 2:10, de ‘mannen’ fl. 2:8 en de Expediteur 1 gulden. Verder: Vroedvrouw, Biersteekers acte, Bakker, Priester (hier zijn de bedragen veel hoger), Turftonder en herbergier, drinkeling en Noodhulp. Aan de andere kant uitvoerige optellingen en de notities ‘beedendagsbrief’, ‘IJk billietten’ en ‘roomsche kerk papieren’. Interessant!

29. (ROEDE, Jan) Tien jaren arbeid van de vakcursussen der Gemeente ‘s-Gravenhage. 4 maart 1931-1941. Den Haag, Gemeente Den Haag, 1941. Oblong 24 x 31 cm. Geniet. 12 eenzijdig bedrukte bladen. Veel foto’s en fotocollages in zwartwit. Ontwerp Jan Roede. 1e druk. Netjes.
€ 35
* Luxueus uitgegeven gedenkboek over de instelling die bedoeld was om jonge werklozen op te leiden. Op de eerste pagina de portretten van drie Haagse wethouders, onder anderen Willem Drees. Per jaar wordt opgesomd en geïllustreerd wat er bereikt is. Met 4 (bijbehorende?) grote reproducties van tekeningen uit de Haagse binnenstad. Mooie vormgeving door Jan Roede (1914-2007), die toen nog niet als kunstschilder was begonnen.

30. ROLAND HOLST, A. Een winter aan zee. Maastricht, De Halcyon Pers (A.A.M. Stols), (1937). Ingenaaid. (4), 96 p. Gezet uit de Lutetia van J. van Krimpen en gedrukt in rood en zwart op Ossekop van Van Gelder en Zonen in een oplage van 35 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is nr. 35, het laatste nummer van de oplage, éen van de tien exemplaren die niet in de handel kwam. De mooiste bundel van Adriaan Roland Holst. De Halcyon Pers 7. Van Dijk 405.

31. SLAUERHOFF, J. Serenade. Gedichten. (Luxe-exemplaar). Maastricht/ Brussel, The Halcyon Press, 1930. Ingenaaid met omslag. (4), 40 p. Gezet uit de Romanée van Van Krimpen en gedrukt in een oplage van 310 genummerde exemplaren. 1e druk. Titeletiket wat verbruind.
€ 750
* Eén van de 10 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op Japans papier. Dit is nummer VIII. De Halcyon Pers 3. Van Dijk 230.

32. STOKE, Melis (= Herman SALOMONSON) Revanche. Gedachten, uitgesproken tijdens het Captain’s Dinner a/b. van het M.S. ‘Marnix van St. Aldegonde’ der Stoomvaart Mij. ‘Nederland’, na een tocht door Noorsche fjorden. Noorwegen, Stoomvaart Maatschappij Nederland, 1933. 26 x 19 cm. Gevouwen blad Van Gelder’s geschept Posthoorn-papier. Met illustraties van J.A. Pollones.
€ 50
* Grappig gedicht over de Nederlandse toeristen die als moderne Vikingen Noorwegen vreedzaam komen veroveren. Fragmenten ervan vonden hun weg naar verschillende Nederlandse en Nederlands-Indische kranten! Salomonson (1892-1942) trad in de jaren dertig vaker op om scheepsfeestjes met vrolijke rijmen op te luisteren. Twee van zijn romans spelen op zeeschepen. Jean Pollones (1882-1972) was een Amsterdamse, maar internationaal georiënteerde kunstenaar.

33. STUDENTENMASKERADE LEIDEN 1865 Gecostumeerde optogt gehouden door de leden van het Leidsche Studenten-corps, den 6den Junij 1865, ter viering van den 290sten verjaardag der Leidsche Hoogeschool. Voorstellende de Intogt der Hollanders binnen Zierikzee onder Jonker Willem, Grave van Oostervant, op den 12den Augustus anno 1304. Ontworpen en op steen gebragt door den president der commissie J.D.C.C.W. baron de Constant Rebecque. Leiden, Jacs. Hazenberg Cornszoon, [1865]. Luxe fluwelen portfolio met goud- en blinddruk op voor- en achterkant (met het Nederlandse wapen in goud!). Oblong 29 x 37 cm. Leporello van 32 gelithografeerde en gekleurde bladen van elk 27,5 x 36,5 cm, ofwel één prent van 11,68 meter lang! Platten van glanzend wit moirépapier. Met bijbehorende losse toelichting op blauw papier (8 p.), in omslag van glanzend wit moirépapier. 1e druk. Voorkant iets verkleurd. Rug van het portfolio met lichte ouderdomssporen. Linten ontbreken. Van binnen zeer gaaf.
€ 395
* In de periode 1835-1890 werd er elke vijf jaar een kolossaal lange lithografische prent uitgegeven die de feestelijke optocht voorstelt waarmee de Leidse studenten hun lustrum vierden. Bijzonder aan deze prent (‘zestien Nederlandsche ellen lang’ volgens contemporaine publicaties) is dat zij werd vervaardigd én op de lithostenen overgezet door een student, de nog geen vierentwintigjarige Jan Daniel Cornelis Carel Willem baron de Constant Rebecque (1841-1893), die naast de gebruikelijke loopbaan van een heer van stand (gemeenteraadslid, intendant van de paleizen van koning Willem III, commandant van de ‘rustende schutterij’) een zeer verdienstelijk amateurschilder was. Gesigneerd op de laatste steen.
Dit exemplaar is niet zoals gebruikelijk in linnen, maar in donkerrood fluweel gebonden, dat prachtig versierd is in goud- en blinddruk. Deze verschijningsvorm was niet te vinden in de krantenadvertenties van de uitgever of in de Brinkman. Vanwege de prominente plaatsing van het Nederlandse wapen in rijke vergulding op de achterkant van de portfolio denk je aan een Oranje-connectie. En de optocht werd blijkens krantenberichten in persoon gadegeslagen door de prinsen Willem en Alexander van Oranje, de eerste zelfs vanuit het huis van Jan Daniel de Constant Rebecque. Maar dergelijke Oranjeconnecties zijn slechts veronderstellingen. Helaas is deze uitgave geheel zonder inscripties of boekbindersmerkjes.

34. TELLEGEN, Toon Twee oude vrouwtjes. Tweeëntwintig verhalen. Amsterdam, Querido [& Athenaeum], 1993. 14 x 8 cm. Ingenaaid met flappen. 64 p. 1e druk. Gaaf.
Verkocht
* Nieuwjaarsgeschenk van Querido én Athenaeum-Polak & Van Gennep. Ontroerende verhalen in mooi vormgegeven miniboekje.

35. UTRECHT Copien vande sententien, ofte vonnissen binnen Utrecht gewesen, teghens verscheyden Persoonen: Die ghecomplotteert ende voorgenomen hadden omme den Heere Commandeur ende Krijghs-volck deur ordre van de Hooghe ende Mog. Heeren de Staten Generael vande Vereenichde Nederlanden ende zyne Pr. Excell. binnen de Stadt commanderende ende garnisoen houdende te vermeesteren ende de E. Heeren Staten ’s Landts van Utrecht te overvallen, om te brenghen, ende meer andere grouwelickheden te pleghen. Ende haer selven ende andere van hunne factie met ghewelt inde Regieringhe ende des Lants Officien te stellen. Utrecht, Jan Evertsen van Doorn, 1611. 19 x 15 cm. Gevouwen. (32) p., de laatste blanco. Barok titelvignet en sierinitiaal A. Wat verbruind aan de randen.
Verkocht
* In 1610 kwam het in Utrecht tot een gewapende opstand van de burgerij tegen de overheid: adel en regenten. Deze werd zonder veel bloedvergieten door prins Frederik Hendrik de kop ingedrukt. Op Sinterklaasavond van 1610 werd er een samenzwering ontdekt waar een aantal ambachtslieden bij betrokken was (o.a. schoenmaker, mutsenmaker, postmeester, ladenmaker en schoolmeester), die zich voorgenomen hadden de opstandige burgemeester Canter gewapenderhand te steunen tegen de stedelijke overheid. In dit pamflet worden de gebeurtenissen gedetailleerd beschreven. De (dood)vonnissen, met redenen omkleed, van de ootmoedig schuld bekennende burgers, werden omgezet in verbanningen en boetes. Inhoudelijk zeer interessant en mooi om te zien. Knuttel 1835.
Het onheilspellende vignet (waarop een besnord heerschap u bekijkt) zou zich goed lenen voor gebruik als tattoo. Op verzoek wordt een scherpe reproductie gemaild.

36. VRIES, Hendrik de Coplas. (Amsterdam, Omniscreen Zeefdrukkers, 1957). 19 x 10,5 cm. Cahiersteek met dik koord. 24 bladen, eenzijdig bedrukt. Gezet uit de Libra en gedrukt op Simili Japon. Met illustraties in kleuren van A.J. Wonder. Met inliggend nieuwjaarswensje van de zeefdrukkerij. 1e druk in deze vorm. Mooi.
Verkocht
* Nieuwjaarsuitgave met grappige illustraties, typisch jaren ’50.

37. [WAAL, G.J. van de, Bert BAKKER & Jan H. de GROOT] Treedt aan! Drie strijdliederen uit het oorlogsjaar 1945. [Amsterdam], Vrij Nederland, 1945. Gevouwen in omslag (met illustratie van Lex METZ). 8 p. Met muzieknoten. 1e druk. Omslag verkleurd.
€ 25
* Drie felle, anonieme strijdliederen met muziek van G.J. van Heuven Goedhart en Nol Prager. Illegale oorlogsuitgave. De Jong 818.

38. WEG, Henri van de Ken-je-die? [Amsterdam], D.A.V.I.D. (De Algemeene Vrije Illegale Drukkerij), 1944. Halflinnen. 24 x 19 cm. Geïllustreerd. 1e druk. Zeer net exemplaar.
€ 25
* Volkshumor, een boekje samengesteld door de socialistische journalist Henri van de Weg (1894-1960) ‘op basis van de (…) in zijn onafscheidelijke blocnootjes verzamelde moppen en verhalen’. Met tekeningen van medewerkers van de Toonder-studio, die dit boek produceerde. Na de oorlog verscheen een herdruk (met plaatje van Toonder voorop), maar dit is de originele illegaal gedrukte versie. De Jong 451.

39. (WIEGERSMA, Hendrik). WOESTIJNE, Karel van de Een karakteristiek en een keur uit zijn gedichten door Bernard Verhoeven. Utrecht, Het Spectrum, [1942]. 25 x 17 cm. Halflinnen in foedraal. 128 p. Typografische verzorging door Charles Nypels. Gedrukt op Pannekoek in een oplage van 750 genummerde exemplaren. Foedraal beschadigd. Band fris.
€ 60
* Exemplaar met ontroerende handgeschreven, gesigneerde opdracht aan Friso Wiegersma van zijn beide ouders, geschreven door Hendrik Wiegersma op het schutblad: ‘voor Friso/ Te denken buiten alle ding en buiten ons de dingen/ is een victorie. Zij brengt het hart géén vreugde en géén baat/ Zij ’t niet dat hij die elke stonde van den dag U gadeslaat/ U toont wat goed zij en wat schoon en hoe U zelf te dwingen./ 19[tekening van hartvormig appeltje]42/ vader/ en/ moeder’.

40. WIJN Wijnen. Ordonnantie voor de collecteurs oft pachters van den Impost vande wijnen, volghende den welcken ten behoeve van de ghemeene saecke inden Landen van Hollandt ende West-Vrieslandt, de ghemeene Impost op de wijnen gheheven en gheinnet sal worden van weghen ende volgende den consente vande Staten der selver Landen voor den tijt van een Jaer innegaende den eerste Octobris 1621, ende eyndende den lesten Septembris 1622, daer aen volghende. Zonder plaats of uitgever, [1621]. Zonder omslag, gevouwen. Met koordgaatjes van convoluut. 12 p. (A{6}). Twee houtsnede-initialen. In uitstekende staat.
Verkocht
* Gedetailleerd jaarreglement (28 artikelen) voor de wijnhandel in de provincie Holland-Westfriesland voor grossiers, tappers en burgers en hoeveel impost (belasting) daarover betaald moet worden. Duidelijk onderscheid tussen Rijnse, Spaanse en Franse wijn. Leerrijk over de ins and outs van de vroeg-zeventiende-eeuwse wijnhandel! En mocht het u gaan duizelen van de verschillende inhoudsmaten (stopen, pijpen, boten, amen (al of niet volgens de Dordrechtse Ritsinghe), vaten, roeden, pointsons en oxhoofden, dan hoeft u alleen maar even bij het Meertens te kijken naar wat hoeveel is.
Dit jaartal niet in de NCC.

41. WITTE, Aldert Over Pierre Simon Fournier en de boekletter Fournier. Maastricht, Boosten & Stols, 1966. 30 x 24 cm. Ingenaaid met stofomslag van blanco geschept papier met titeletiket. 20 p. Samenstelling, inleidende tekst en typografie Aldert Witte. Gedrukt in donkerrood en zwart. 1e druk. Randen omslag flink verbruind. Met exlibris van Huib van Krimpen.
€ 75
* Van de oplage werden 50 exemplaren op speciaal papier en geletterd of genummerd. Dit is een van 40 genummerde op geschept Hollands vergépapier van Van Gelder. Over de achttiende-eeuwse typograaf en letterontwerper Fournier en zijn door Monotype in 1925 hersneden en naar hem genoemde letter. Bevat een letterproef, waarvan de tekst genomen is uit Verdichtsel van zomerdagen van Van Schendel, dat in 1925 was uitgegeven bij Boosten & Stols.

42. WOESTIJNE, Karel van de Het berg-meer. Maastricht, A.A.M. Stols, 1928. Ingenaaid. (4), 84 p. Niet opengesneden! Gezet uit de Garamond en gedrukt in rood en zwart in 300 genummerde exemplaren. Titel en initialen van Alphonse Stols. 1e druk. Rugje iets verbruind.
Verkocht
* Dit is een van 285 exemplaren op geschept papier van Pannekoek, en daarvan een van 45 die niet in de handel kwamen. Met als eerste initiaal een prachtige open W als een woeste windvlaag (Wel even het katern opensnijden). Van Dijk 169.
Bijgevoegd: prospectus, eveneens gedrukt op Pannekoek in rood en zwart.

43. WOESTIJNE, Karel van de Pieter Brueghel. Antwerpen, De Eik, (1944). Ingenaaid met omslag. 56 p. Met een originele drogenaald-ets van Jules van Ael (portret van Van de Woestijne). Gedrukt in rood en zwart in een oplage van 363 genummerde exemplaren. 1e afzonderlijke druk.
Verkocht

44. WOESTIJNE, Karel van de Het zatte hart. (Arnhem, Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande), 1926. 26 x 19 cm. Ingenaaid met omslag. 32 p. Gedrukt onder leiding van J. van KRIMPEN op de handpers van Enschedé in rood en zwart in een oplage van 190 exemplaren. 1e druk. Omslag deels verbruind, enkele heel kleine beschadigingen aan het zachte papier. Exlibris van L.M. Schwarz.
€ 65
* Typografisch verzorgd door J. van Krimpen, die ook verantwoordelijk was voor de expressieve initialen. Palladium 25.
Bijgevoegd: WOESTIJNE, Karel van de Het zatte hart. Maastricht/Brussel, Stols, [1935]. 20 x 13 cm. Karton. (2), 46 p. [2e druk]. Mooi exemplaar mét het tere originele cellofaanhemdje.
* Kaleidoscoop 12. Van Dijk 364.

45. (WOESTIJNE, Karel van de). SUCHTELEN, Nico van Getypte brief aan ‘Waarde Heer [Johan] de Meester’. 28,3 x 22,1 cm. Op briefpapier van ‘Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur’. Eén blad. Alleen recto. Gesigneerd ‘N. vSuchtelen’ en gedateerd ‘Amsterdam, 7 Aug 1918’. 4 regels tekst.
€ 20
* Van Suchtelen stuurt een artikel van Karel van de Woestijne door aan De Meester, want de redactie van Leven en Werken is van mening ‘dat het minder geschikt is voor dit tydschrift’. Het bedoelde artikel is niet bijgevoegd.

46. ZOUT-BELASTINGFORMULIER Consent-billiet om uit te slaan Een zak zout. Klein blad papier. 103 x 107 mm. Eenzijdig bedrukt formulier van Govert van den Abeele, Hoofd-Gaarder van ’s Lands Recht op de gezegelde en ongezegelde Billietten te Rotterdam. Ingevuld in bruine inkt; op de achterkant is een bedrag geschreven: f 6-18. Aan de randen versterkt (achterkant). Gekreukt.
Verkocht
* Toestemming van de Rotterdamse belastinggaarder aan grossier Van der Wallen om een zak zout te leveren aan Johannes Meijer aan de Dijk. De prijs was zes gulden 18 stuivers, en de belasting (blijkens twee stempels) 9 stuivers voor ’t Gemeene Land. Gesigneerd door (Johannes?) Fiege.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 8 juli 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.125 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: