antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 994: Het verzamelde misverstand

Van de late middeleeuwen naar de concrete poëzie van 1967 is het maar één stap. Een vloed van nieuwe aanwinsten leidde tot deze nieuwsbrief vol varia, luxe-exemplaren (zoals van Tom Lanoye), oude boeken, documenten, vieux papiers, beroemdheden van Liesbeth List tot Maarschalk Tito, en van Bertrand Russell tot Edith Piaf, en u vindt er ook een compleet overzicht van de uitgaven van Gerrit Noordzij die we in huis hebben.

Alle foto’s zien er veel beter uit als u erop klikt


1. ALKEMADE, Kornelis van Rotterdamse Heldendaden onder de stadvoogdy van den jongen Heer Frans van Brederode genaamt Jonker Fransen Oorlog. Beschreven en met egte meest ongedrukte bewyzen bekragtigt. (Samen in één perkamenten band gebonden met:)
Inleidinge tot het Ceremonieel, en de Plegtigheden der Begraavenissen, en der Wapen-Kunde. Uit deszelfs Oorspronkelykheid aangeweezen en opgeheldert. Rotterdam, Philippus Losel, 1756. 2e druk. (36), 388 p. met gegraveerde – en boekdruktitel en met een uitslaande kaart van Rotterdam anno 1488. (&) Delft, Andries Voorstad, 1713. (18), 266 p. En 3 gravures, waarvan twee uitslaand; de derde is een gedetailleerde afbeelding van het graf van Hugo de Groot. Stevige perkamenten band met touw doorregen en met handgeschreven titel op de rug. Wat verkleuring van band en papier.
Verkocht
* De jurist Cornelis van Alkemade (1654-1737) schreef dit boek over een belangrijk stukje geschiedenis van Rotterdam. De Hoekse edelman Frans van Brederode, die de macht had gegrepen in de Maasstad, ging flink tekeer tegen de omliggende steden, waardoor Rotterdam Gouda en Delft definitief wist te passeren als belangrijke handelsstad. Met zijn dood in 1490 eindigden de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Pagina 353-387 in dit boek zijn ingeruimd voor een toneelstuk, dat geschreven zou zijn door Jacob Vinck, ‘Comedie van ’t beroerde Schiedam, behelsende een gedeelte van Jonker Fransen oorlog’.
In het tweede boek dat in deze band is meegebonden bestudeerde Van Alkemade de grafrituelen, graven en begraafplaatsen van de oude Germanen via de Grieken en Romeinen en de middeleeuwen tot aan zijn eigen tijd. Ook over grafschriften en grafschenners. Fraaie titelgravure met geraamten en schedels door J. Goeree.

2. BANN, Stephen (red.) Concrete Poetry: An International Anthology. Londen, London Magazine, 1967. 19 x 19 cm. Karton met doorzichtig stofomslag (‘glassine’). 200 p. Oranje schutbladen. 1e druk. Het berucht kwetsbare, bedrukte stofomslag is op de rug beschadigd en aan de voorkant gekreukt, maar het IS er, omdat het boek sinds jaar en dag in een kunststof omslag bewaard wordt (en daardoor ook moeilijk te fotograferen is). Verder zeer gaaf!
Verkocht
* Vroege bloemlezing met bijdragen van o.a. Eugen Gomringer, Friedrich Achleitner, Ernst Jandl, Hansjörg Mayer, Ronaldo Azeredo, Pierre Garnier, Ian Hamilton Finlay, John Furnival en Emmett Williams.

3. (BOEKENWEEK 2011). VINCENT, Betty en Pierre Good Luck. Vastgehouden en verteld door Christine Otten en Erik Kessels. [Amsterdam], CPNB, (2011). Linnen met stofomslag. 144 p. Rijk geïllustreerd. 1e druk.
€ 30
* Luxe uitvoering: het Boekenweekessay 2011 en een flesje parfum in een flinke, roze kartonnen doos: 30 x 34 x 5,5 cm.

4. BÜCH, Boudewijn De kleine blonde dood. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1985). Ingenaaid. 200 p. 1e druk. Deukje.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘à Alice’.

5. BUTOR, Michel L’oeil des Sargasses. Sint-Pieters-Kapelle, Lettera Amorosa, 1972. Ingenaaid. (36) p. Met een geëtst frontispice van Gregory Masurovsky. Édition originale in 70 genummerde exemplaren. Gesigneerd door Butor en Masurovsky. 1e druk.
€ 75
* Dit is een van 50 exemplaren op Ingres de Lana en het frontispice als originele ets (er was ook een handelsuitgave met het frontispice in offset). De hermetisch-poëtische tekst is in druk aan Masurovsky opgedragen.

6. COUPERUS, Louis Uit blanke steden onder blauwe lucht. Amsterdam, Veen, 1912-1913. Twee delen. Ingenaaid. [ontwerp K. Sluyterman]. (8), 200; (8), 248 p. Versierd met foto’s van kunstwerken op glimmend papier. 1e druk. Ruggen wat versleten, vooral van deel 2, waar onderaan enkele vierkante cm van de rugbekleding ontbreken. De achterzijden missen enkele hapjes. Met in beide delen een stempel ‘Ter recensie’.
Verkocht
* De zeer schaarse, elegante en kwetsbare ingenaaide editie. Crèmekleurig papier met versiering in lichtblauw en belettering in donkerder blauw. Deel 1 is niet als zodanig gemerkt, deel 2 met twee sterren op de rug. VV 274,3 en 4.
We hebben ook een los deel 1 in vergelijkbare conditie, voor € 50.

7. CRAJENSCHOT, Theodorus Catalogus van boeken die by Theodorus Crajenschot, boekverkooper op den hoek van de Heeregragt en Heisteeg, te Amsterdam, gedrukt, aangekogt, en te bekomen zyn. 1757. Amsterdam, Theodorus Crajenschot, 1757. Los als katern. (16) p. Iets verbruind. Pennestreep op laatste pagina.
€ 100
* Verkooplijst met prijzen van rooms-katholieke lectuur en kerkboeken.

8. (DOOLAARD, A. den) Walcheren bevrijd! De dijkbressen op Walcheren. [Middelburg, Dienst Droogmaking Walcheren, 1947?]. Liggend formaat. 17 x 24 cm. Halflinnen band met opgeplakte foto en titel. 28 originele foto’s, met meegefotografeerde teksten in reproductie van handschriften. Voorzien van vloeibladen. Vlekje op de band. Linnen onderaan de rug nogal beschadigd en gevlekt, binnenwerk mooi.
Verkocht
* Album met foto’s van de bevrijding van Walcheren in de Tweede Wereldoorlog en van het sluiten van de bressen in de Walcherse dijken, begeleid met korte gedichten van A. den Doolaard. Dit boek werd in kleine oplage vervaardigd en aangeboden aan betrokkenen bij de droogmaking. Dit exemplaar was voor W. Metzelaar, Technisch-Hoofdambtenaar van Rijkswaterstaat. Met een los inliggende extra foto.

9. DOUBLE CROWN CLUB The Double Crown Club Dinner. Nr. 286 & 291.
1. [Staplehurst, Kent, The Florin Press, 1986]. 25 x 17 cm. Menu voor Dinner 286. Cahiersteek. 8 p. gedrukt in rood en zwart. Los inliggend een bijlage over drukfouten van Graham Williams. Met gereproduceerde drukkersmerken van tien beroemde drukkers (o.a. Grabhorn, Ashendene, Bruce Rogers) en twee speciaal vervaardigde door de drukker van The Florin Press, Graham Williams.
2. (I M-K: N MCD), 1987. Menu voor Dinner 291, ‘Tuesday 15 October, 1987’. 17 x 11 cm. Vouwblad gedrukt in brons, bruin en zwart. Los inliggend een bijlage over drukfouten (!) van N McD (15 oktober viel in 1987 op een donderdag).
Beide in uitstekende conditie, alleen heeft nr. 1 een klein wit vlekje voorop.
€ 50
* I M-K is vermoedelijk Ian Mackenzie-Kerr (van Thames & Hudson) en N MCD Nicolas Macdowall (van de Oldstile Press). De reeds 98 jaar bestaande Double Crown Club organiseert vier tot zes keer per jaar in Londen een diner voor de leden, die allen iets met de productie van boeken te maken hebben.

10. (DREES, Willem) Diploma voor Kantoorstenograaf. (Den Haag), Nederlandsche Stenografenbond “Groote”, 1917. 26 x 20 cm. Gevouwen blad van geschept Van Gelder Posthoorn-papier waarvan alleen de eerste pagina bedrukt is. ‘In tegenwoordigheid van een door het Bestuur van bovengenoemden Bond benoemde Commissie, heeft (ingevuld:) de heer J.P. Hendriks een artikel in de Fransche taal, dat hem met de snelheid van honderd lettergrepen (60 woorden) per minuut, gedurende 10 minuten, is voorgelezen, woordgetrouw teruggegeven.’ Met sierrand. In Den Haag op 21 April 1917 ondertekend door voorzitter A.H. Westra én secretaris W. Drees.
Aan de rand wat watervlekkig; het papier staat rond, omdat het waarschijnlijk een eeuw in een koker heeft gezeten.
Verkocht
* De latere minister-president Willem Drees (1886-1988) was in deze vroege jaren stenograaf bij de Tweede Kamer, en tevens lid van de Haagse gemeenteraad.

11. (DRUKWERK IN DE MARGE) Houtsnippers. 2019. 30 uitgaven plus titelblad/inhoudsopgave in een houten kistje met schuifdeksel. Vervaardigd in een oplage van 43 exemplaren. Projecten DIDM 44.
€ 150
* Uitgave t.g.v. de vijfenzestigste verjaardag van de Wageningse margedrukker Niek Smaal. Georganiseerd door Peter Duijff en Doortje de Vries. Bevat bijdragen van Alex Barbaix (Pastei), Peter Bekker (Koekanger Handpers), Frans den Breejen (Mikado pers), John Cornelisse (Enkidu Pers), Roel van Dijk (Presse d’Escargot), Peter Duijff (De Eierland Pers), Thomas Gravemaker (Letterpress Amsterdam), René Hesselink & Carolien ten Oever (Hinderickx & Winderickx / Boktor), Bert Hoekstra (Pulppers), Piet Jacobs (Priegelpers), Dick Jalink (Kalamos Pers), Luuk de Jong (Saense Druckerije), Jan Keijser (Avalon Pers), Roosje Keijser (Zwarte Hen Pers), Willem Kramer (Mercator Pers), Bubb Kuyper (Lojen Deur Pers), Nop Maas (Korenmaat), Rudi Oostermeijer (Drukwerkzonderwerkdruk), Rob over de Linden (Ovira Linda), Sander Pinkse, Ivanka de Ruijter, Jaap Schipper (Statenhofpers), Marja Scholtens (De Klaproos), Ronald Steur (LJC Pers), Antje Veldstra, Doortje de Vries (Eikeldoorpers), Pauline Wensveen (Vette Venus Pers), Joos Wiersinga (Joos Mooi Drukwerk), Titi Zaadnoordijk en Silvia Zwaneveld (De Baaierd).

12. EEDEN, Frederik van Van de Koele Meren des Doods. Amsterdam, Versluys, 1900. Halflinnen. 516 p. 1e druk.
Verkocht
* Eerste druk van een van de klassiekers van de Nederlandse literatuur in een prima exemplaar.

13. HIRSCHFELD, Magnus Geschlechtskunde auf Grund dreißigjähriger Forschung und Erfahrung bearbeitet. Stuttgart, Julius Püttmann, 1926-1928. 25 x 18 cm. Compleet in 5 delen. Origineel linnen. Samen ca. 3300 pagina’s! 1e druk. Enkele kleine vlekjes op de banden, maar een mooie set zonder inscripties, mét het vaak ontbrekende, fascinerende Bilderteil en het nog vaker ontbrekende Registerteil.
€ 190
* Hirschfelds maximum opus (in een lange rij van magna opera!), compleet met het mooie fotografische portret van de schrijver voorin deel 1. Omvangrijke en loodzware Sittengeschichte-uitgave met talloze verrassende plaatjes en inzichten.

14. KAN, Wim Vier getypte, gesigneerde brieven aan Herbert Leupen. 1959-1964. Op eigen briefpapier. Perforatie links. 6 resp. 28, 12 en 14 regels tekst.
Verkocht
* In de eerste brief dankt Kan Leupen voor een grapje, maar hij kan het niet gebruiken op het toneel: ‘het is, wat wij noemen, meer een schrijfgrapje’. Leupen heeft als honorarium waarschijnlijk om een vrijkaartje gevraagd, maar ‘Bovendien is het op het ogenblik zó vol in het theater, dat ik zelfs niet aan betaalde plaatsen kan komen, hoe vreemd dat misschien ook klinkt’. In de tweede brief, uit 1963, gaat Kan uitgebreid in op toegezonden ‘tekstvoorstellen’. Hij geeft Leupen tips om zijn grapjes bruikbaar te nmaken: ‘In het algemeen zou ik willen voorstellen: schrijf Uw invallen niet in z.g. conférence vorm. Dat leidt mij bij het lezen erg af en ik kies – als ik Uw grapjes zou gebruiken – toch beslist een andere vorm, dan U opschrijft. Bovendien: als U het grapje – zo droog mogelijk – op papier zet, zult U zien dat U terstond kritischer voor U zelf wordt, minder, veel minder onnodige woorden zult gebruiken en veel duidelijker gaat zien, dat is wèl wat (misschien) en dat is niets’.
De derde brief is duidelijk: ‘de stroom van mensen die min of meer aardige conférences inzenden voor a.s. Oudejaarsavond neemt onrustbarende breedte aan en vertoont neiging buiten zijn oevers te treden’, maar in de laatste brief is het raak: ‘Het grapje dat Chroestjof zelf zijn dood bekend zal maken, vind ik erg leuk en wil dit graag van u kopen. Meestal betaal ik f 10,- voor een grap, gaat U hiermede akkoord, zoja, mag ik dan van U vernemen, hoe wij dit aan U kunnen overmaken?’. Lees ook het Roxy-fragment op het plaatje.

‘Wim Kan en Wim Sonneveld waren voor een belangrijk deel brengers van andermans teksten (ik heb brieven gezien van Wim Kan aan Herbert Leupen waarin hij een tientje toezegde voor elke bruikbare grap), in tegenstelling tot Toon Hermans, die zichzelf met teksten bevoorraadde’ (Nico Scheepmaker in Boekenbijlage Vrij Nederland, 1987, aflevering 8 (21 februari), p. 7.

15. KOEKANGER HANDPERS Top Dertien. (Met acht originele linosneden van Peter Bekker). (Koekange), Koekanger Handpers, (2011). Cahiersteek. 18 x 18 cm. Met de hand gezet uit de Lectura en gedrukt op Hahnemühle in een oplage van 65 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Bijdrage voor All That Jazz and other stuff. Vriendendoos voor Dick – Het Gonst – Wessels die verscheen ter gelegenheid van Wessels vijfenzestigste verjaardag.

16. KOMRIJ, Gerrit Ik ben een bijl. (Met twee originele tekeningen door Roosmarie Custers en een los bijgevoegde zwart-witfoto van Gerrit Komrij door Dolf Verlinden). Groningen, ‘PS’, 2009 [= 2010]. Vouwblad. Met de hand gezet uit de De Roos en gedrukt in roodbruin door Nick ter Wal in een oplage van 21 genummerde en door auteur, drukker, illustrator en fotograaf gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 200
* De originele tekening van een bijl op het omslag is verzwaard met een gepolijst en geslepen bijlblad van aluminium. Nauwelijks verspreide uitgave!

17. KOMRIJ, Gerrit De nachtmerrie. Amsterdam, Siau & Van Daalen, 1990. Verguld roodbruin halfleer in cassette (Binderij Phoenix). 24 p. Illustraties Piet van den Boog. Gezet uit de Times roman en gedrukt op 170 grams halfmat houtvrij machinecoated papier in een oplage van slechts 25 door de auteur genummerde en door de auteur en de illustrator gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 200
* Fijngetekende, subtiele illustraties en een stijlvolle boekband.

18. KOMRIJ, Gerrit Overal en nergens. (Met een originele, genummerde en gesigneerde ets door Theo Daamen). Bredevoort, Galerie Breevoort, 1998. 29,9 x 18,7 cm. Cahiersteek met omslag. (14) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt door Hans van Eijk (In de Bonnefant) in een oplage van 75 op de pers genummerde en door auteur en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
€ 150

19. LANOYE, Tom Alles moet weg. Amsterdam, Bert Bakker, 1988. Verguld groen halfmarokijn met onder meer met ‘druksels’ versierde platten (Handboekbinderij De Pers). 272 p. Niet afgesneden. 1e druk. Vlekje op licht verkleurde rug, wat roest op de snedes.
Verkocht
* Eén van de 30 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren die door handboekbinderij De Pers in Antwerpen in een magnifieke halfmarokijnen band werden gezet. Het speciaal voor deze luxe-editie gedrukte colofon werd meegebonden. Dit is nummer 4, met opdrachtje van de auteur in het colofon.

20. LENSVELT NICOLA Gastenboek. Onbedrukt album. 23 x 18 cm. 21 beschreven bladen. Met 6 ingeplakte foto’s en kaarten. Met enkele inliggende programma’s. Goede conditie.
€ 400
* Gastenboek met inscripties van bekende bezoekers van het legendarische tearoom-restaurant Lensvelt Nicola op Tournooiveld 1, een restaurant met onovertroffen Haags uitzicht op Lange Voorhout, Mauritshuis en Hofvijver, vlakbij het Nederlandse regeringscentrum en bij de Koninklijke Schouwburg. Diverse Hongaren in het album prijzen de goulash.
In volgorde van opkomst: Arthur Rubinstein (op flyer van Lensvelt Nicola, ingeplakt op verso schutblad), Toon Hermans (‘Als “de eersten de laatsten zijn”, bof ik niet’), Cees Laseur, Myra Ward, Paul du Marchie van Voorthuysen, Pieter Gerbrandy, Louis Beel, Wim Schermerhorn, Cor Ruys, Eppo Doeve (‘Escalope Nicolas, voortreffelijk’, met een tekeningetje van Sinterklaas op een kalf), Enny Mols-de Leeuwe (met uitgebreid compliment), Jan Musch, Sandor Vidak, Henriette (‘Heintje’) Davis, E.N. van Kleffens (minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet De Geer II), Alidius Tjarda van Starkenborgh (de laatste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië), John Riley, Jean Seberg, J.H. van Roijen (minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Schermerhorn-Drees), Maarschalk Tito en zijn vrouw Jovanka (met foto). Hier eindigt het eerste deel van het gastenboek, gedateerd 1951-1963. Na een aantal witpagina’s volgen Hans Wiegel, Bart Veldkamp, Marijke Merckens, Coen Pronk. Vanaf de jaren 80 lijkt het album een zwervend bestaan te zijn gaan leiden, met als terugkerende factor Theater Branoul: Rob Nieuwenhuys (tweemaal), Yvonne Keuls, Paula Gomes, Rudy Kousbroek, Pierre & Simone Dubois, Bouke Jagt, Jill Stolk, Adriaan van der Veen, Jan de Rooy, Rein Edzard, Peter van Straaten, Albert Helman, Allister Sparks en Etienne van Heerden.

21. (LIST, Liesbeth). Alex VERBURG Het voorlopige leven van Liesbeth List. Amsterdam/ Antwerpen, Archipel (2001). Garenloos. 196 p. Geïllustreerd. 2e druk.
€ 15
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de zangeres: ‘Voor Reina, “Heb het leven lief”/ Liesbeth List’.

22. MATHERS, E. Powys The Smell of Lebanon. Twenty-Four Syrian Folk-Songs Collected by S.H. Stephan and with English Versions made by E. Powys Mathers. Talybont Dyffryn, Francis Walterson, 1928. 24 x 19 cm. Halflinnen (buckram) met platten van blauw-groen sierpapier. (4), 52 p. Niet afgesneden. Gedrukt bij Haag-Drugulin in Leipzig in 375 genummerde exemplaren, alle gesigneerd door E. Powys Mathers. Tweetalig (Arabisch en Engels). 1e druk. Omslag deels verkleurd (zoals altijd!), verder prima. Exlibris.
€ 75
* “The breasts of my true love are crystal/ Where pomegranate and quince are seen,/ Oh, that I lay deep beneath them/ In the basil and jasmine.” Stephan Hanna Stephan (1894-1949) was een Palestijnse schrijver. Powys Mathers (1892-1939) was niet alleen vertaler, maar ook een groot ontwerper van kruiswoordpuzzels, onder het pseudoniem Torquemada (in de zondagskrant The Observer). Fijnzinnige sensuele liefdesgedichten in evenzulke typografie. Het geslacht van de geliefde maakt niet zoveel uit.

23. (MEINDAERTS, Petrus Johannes) Acta et decreta synodi cleri Romano-Catholici provinciæ Ultrajectensis, in sacello ecclesiæ parochialis Sanctæ Gertrudis, Ultrajecti, celebratæ: mense Septembri M.DCC.LXIII. (Zonder plaats of naam), 1764. 25 x 20 cm. Halflinnen met gemarmerde platten en rugschildje (vroeg 19e eeuw). (2), xxiv, 222 p. Titel in rood en zwart gedrukt. Met enkele vignetten, sierlijsten en kapitalen. 1e druk. Band wat versleten. Naam in balpen voorin (met het jaar 1971). Enkele onderstrepingen in paars potlood en vertalingen van Romeinse cijfers in Arabische. Wat verbruind.
€ 150
* Een monument in de geschiedenis van een afsplitsing van de Rooms-katholieke Kerk: handelingen en besluiten van de Oud-katholieke synode, gehouden in de Utrechtse Gertrudiskapel onder verantwoordelijkheid van aartsbisschop P.J. Meindaerts (1684-1767, in dit boek Meyndaerts gespeld). Het was de eerste katholieke synode in de Nederlanden sinds 1565. De Franse vertaling van deze Acta et decreta werd door de Rooms-katholieke Kerk veroordeeld.

24. MEISTER, Karina Collectie kleine drukwerken, veelal met handgeschreven opdracht van de kalligrafe.
1. F. SCHILLER: Der Tanz. Gedrukt in 125 genummerde exemplaren.
2. In den beginne was het Woord. Teksten van de evangelist Johannes en Bert Schierbeek. Nieuwjaarswens van de Christelijke Academie voor Beeldende Kunst te Kampen voor 1984.
3. K. MEISTER: & The Idea Reality. Gedrukt in 285 exemplaren. 1994.
4. Collectie van 8 nieuwjaarswensen, meestal leporello’s in reproductie van kalligrafie. 1984-2003.
5. Twee uitnodigingen, een voor een tentoonstelling van eigen werk (1985) en een voor een concert (1983).
6. Catalogusje van eigen boek- en drukwerken (6 in getal) met prijzen in Duitse marken, jaren 80.
7. Vier handgeschreven brieven uit 1987 aan een margedrukker (8 eenzijdig beschreven bladen).
€ 140
* Karina Meister (Salzburg, 1945) groeide op in Oostenrijk maar vestigde zich in 1979 in Amsterdam. De eerste dertig jaar was zij als kalligraaf werkzaam, daarna ging ze zich richten op plastische kunst. Al deze werken zijn afkomstig van een met haar bevriende margedrukker. De brieven zijn hartelijk en collegiaal; de langste gaat over een buitenlandse reis.

25. MULLEN, Peter The Holy Bomb according to Peter Mullen. [Llandogo], The Old Stile Press, 1983. 21 x 22 cm. Cahiersteek. 12 p. Met acht verschillende linosneden van J. Martin Pitts. Gezet uit de Albertus en gedrukt in bruin en zwart in 200 exemplaren. 1e druk in boekvorm.
€ 25
* Een poëtische, bijbels gestelde aanklacht tegen de neutronenbom, naar een publicatie in The Guardian.

Op 17 maart overleed de letterontwerper en typograaf Gerrit Noordzij, bijna 91 jaar oud. 

26. NOORDZIJ, Gerrit De actualiteit van het Romulus projekt. Analyse van een mislukking. Ter ere van Jan van Krimpen 1892-1958. Zonder plaats, eigen beheer, 1992. Geniet. 8 p. zonder omslag zoals uitgegeven. 1e druk. Kleine vlekjes.
Verkocht
* Zoals gewoonlijk persoonlijk en raak! Observaties van Noordzij bij de honderdste geboortedag van Jan van Krimpen. Zeer teer en efemeer. Bijgevoegd: het boekje uitgegeven bij de uitreiking van de Laurens Janszoon Costerprijs 2011 aan Noordzij.

27. NOORDZIJ, Gerrit De staart van de kat. De vorm van het boek. Leersum, GHM, 1988. Ingenaaid met stofomslag. 112 p. Met illustraties (penvoeringen). 1e druk. Lichte gebruikssporen.
Verkocht
* Elementair didactisch boek.

28. NOORDZIJ, Gerrit Dies unus – Dies sextus. (Letterproef in affichevorm). Zaltbommel, Koninklijke Drukkerij Van de Garde, 1992. 100 x 70 cm. Eenzijdig in bruin en zwart bedrukte poster. De Latijnse en Griekse tekst van Genesis in zes door Noordzij ontworpen lettertypes, waaronder een Grieks. 1e druk. Wat vlekjes, scheurtjes, gaatjes en slijtage.
€ 60

29. NOORDZIJ, Gerrit Het verzamelde misverstand van Gerrit Noordzij. De dingen, als je ze op hun kop zet, worden niet altijd duidelijker, maar dikwijls wel leuker. Amsterdam, Universiteitsbibliotheek, 1980. Geniet. 24 p. Geheel in reproductie van Noordzijs prachtige handschrift. 1e druk. Roestvlekken op het buitenste blad (zie scan).
€ 45
* Dit is een mooi breeduit in bruin door Noordzij gesigneerd exemplaar! Verhelderende oplossingen van problemen, onder andere over maniëristische schrijfboeken (Arrighi), fractuurletters, de bijbel, de gotische renaissance (sic), sfeer en typografie (‘Psalm 3 is een roekeloos slaapliedje’). Inspirerend, kernachtig boekje.

30. NOORDZIJ, Gerrit Kontrast. (Translatie / Expansie). Zaltbommel, Van de Garde, [1976]. Leporello, 6 p. Met afbeeldingen van letters in rood en blauw. Nieuwjaarswens. 1e druk. Iets verkleurd.
Verkocht

* Illustraties met een computerprogramma gemaakt, tekst fotografisch gezet. Bijgevoegd van Gerrit Noordzij: Vergeetboek. Den Haag, Colofon BV, 1995. (Over Noordzij zelf en over de geschiedenis van het boek).

31. NOORDZIJ, Gerrit Papier weet-ik-veel. [Utrecht], Boekhoven-Bosch, 1980. Geniet. 12 p. Geheel gedrukt in reproductie van Noordzijs handschrift. 1e druk.
Verkocht
* Speciaal gedrukte reclamebijlage bij het tijdschrift Finish. Maandblad over grafische eindprodukten (dat werd uitgegeven van 1978-1987). Dramatische eerste zin: ‘Een aantal jaren geleden viel op mijn werktafel een potje met water om.’ Over de verhouding tussen grafisch ontwerper en grafisch fabrikant, speciaal de papierfabrikant. Lezenswaardig en onderhoudend.
Bijgevoegd: het boekje uitgegeven bij de uitreiking van de Laurens Janszoon Costerprijs 2011 aan Noordzij.
En: de Nieuwjaarswens 1976 van Rijksmuseum Meermanno Westreenianum, geheel in reproductie van het handschrift van Noordzij met een spitse pen, en voorzien van twee mooie GN-monogrammen.

32. NOORDZIJ, Gerrit Schrift / Overzicht van grondbegrippen. Zonder plaats, uitgever of jaar. 65 x 43 cm. Eenzijdig in zwart bedrukt affiche. Geheel in reproductie van Noordzijs handschrift. 1e druk. Netjes.
Verkocht
* Een soort college-affiche met vier ‘bladzijden’.

33. NOORDZIJ, Gerrit Zeis en sikkel. De kunst van het maaien. Amsterdam, Bert Bakker, 1979. Ingenaaid. 80 p. Geheel uitgevoerd in het (prachtige) handschrift van de auteur en met diens illustraties. 1e druk. Mooi boek!
Verkocht
* In bruine inkt gesigneerd op de eerste pagina. De grafisch ontwerper/ kalligraaf schreef een uitputtende handleiding van het maaien: in zijn soort een beroemde klassieker.

34. NOORDZIJ, Gerrit / A.E. HOUSMAN Ruse on trial in a range of increasing contrast. / Now hollow fires burn out to black. (Letterproef). Tuil, Gerrit Noordzij, 1993. 64 x 76 cm. In zestienen gevouwen poster, eenzijdig bedrukt. Gezet uit de door Noordzij ontworpen letter Ruse, die wordt weergegeven in percentueel toenemende dikte. Letterproef met de tekst van het korte gedicht nr. LX uit A Shropshire Lad van A.E. Housman (1896). 1e druk. Gaaf.
Verkocht
* Weer zo’n huzarenstukje van Gerrit Noordzij: de letter Ruse, die hij baseerde op zijn handschrift, wordt met al zijn tekens in romein en cursief getoond in maar liefst elf verschillende diktes! ‘Printed for the fun of the designer and his printer, Casparie, Heerhugowaard’. Ook bedoeld voor uitgeverij Van Oorschot, die de verzenbundel van Housman in 1993 uitgaf als Een jongen van het land, en voor lettergieterij Enschedé zodat het lettertype bekritiseerd kon worden.

35. NOORDZIJ, Gerrit / Matthieu LOMMEN Het primaat van de pen. Een workshop letterontwerpen met Gerrit Noordzij. Den Haag, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, 2001. Ingenaaid. 48 p. Met illustraties. 1e druk. Keurig.
Verkocht
* Met handgeschreven opdrachtje van Matthieu (Lommen), die verantwoordelijk was voor de samenstelling en de interviews.

36. (NOORDZIJ, Gerrit). GARDE, Koninklijke Drukkerij Van de Letterproef Monophoto. Koninklijke Drukkerij Van de Garde. Zaltbommel, Koninklijke Drukkerij Van de Garde, 1978. 16 x 11 cm. Soepel kunstleer met ringbandje (vormgegeven als jaaragenda). (12; 128) p. De letterproef zelf is op doorzichtige film gedrukt. 1e druk. Keurig.
€ 25
* Vormgeving Gerrit Noordzij.

37. (NOORDZIJ, Gerrit). TOORN, Willem van Het gedicht. (Boekenweek-affiche naar kalligrafie van Gerrit Noordzij). [Amsterdam}, CPNB, 1982. 70 x 45 cm. Eenzijdig in bruin en grijs bedrukt. Wat vlekjes en randschade.
Verkocht

38. OTTO, Willem Lief en leed uit een ambtenaarsleven. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1918. Linnen. (4), 264 p. 1e druk. Band heeft wat krasjes. Tekstpapier verbruind.
€ 25
* Hoe geef je een boek een zo saai mogelijke titel? Juist! En als je behoefte hebt om een gelijkmoedig, gemiddeld, braaf boek te lezen, met de nodige anekdootjes om bij op te kijken, met weinig lief erin en niet te ernstig leed, dan heb je hier een goede tijdspassering aan. De laatste zin wil ik wel verklappen: ‘Het ambtenaarsleven van Arie Bloem was voorbij!’.
Willem Otto (1849-1931) schreef naast zijn werk op een telegraafkantoor een vijftiental romans en verhalenbundels.

39. PATER, Walter Marius the Epicurean. His sensations and ideas. London, Macmillan, 1924. 18 x 12 cm. Heelleer. X, 350 p. Leeslint. Herdruk. Kleine beschadiging bovenaan de rug. Oud wormgaatje aan de binnenkant van het voorplat.
Verkocht
* ‘First pocket edition’ in soepel leder gebonden. Deze invloedrijke roman (1e druk 1885) speelt ten tijde van de Romeinse filosoof-keizer Marcus Aurelius.

40. (PIAF, Edith). Pierre HIÈGEL Edith Piaf. (Monte Carlo), Éditions de l’Heure, (1962). Ingenaaid. 112 p. Rijk geïllustreerd.
Verkocht
* Kloek gesigneerd door Edith Piaf op de Franse titel! Op pagina 76 bovendien gesigneerd door Louis Barrier, Piafs impresario.

41. PRINSEN, P.J. Eerste oefeningen in het lezen; bepaaldelijk ingerigt, om kinderen de letters en derzelver zamenvoeging tot lettergrepen en woorden te leeren. Haarlem, Wed. A. Loosjes Pz., 1819. Eenvoudig blauw omslag. 32 p. Met 34 kleine houtsneetjes. 6e druk. Verfomfaaid, inktvlekken, versleten, zoals gewoonlijk.
Verkocht
* Leuke minuscule plaatjes.

42. REVE, Gerard Een Circusjongen. Amsterdam/ Brussel, Elsevier, 1978. Garenloos. 184 p. 2e druk.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur op de titelpagina: ‘Voor Sjoerd van Faassen,/ in dank./ Gerard Reve/ Schiedam, 26 October 1979’. Sjoerd van Faassen was van 1975 tot 2013 Hoofd Collecties bij het Letterkundig Museum.

43. REYNEKE VAN STUWE, Jeanne Het eerste jaar eens nieuwen levens. Practisch huishoud-brevier voor alle verloofden, en jonge vrouwen in het eerste huwelijksjaar. Amsterdam, Veen, [1928]. Halflinnen (naar Theo Neuhuys). 208 p. Met fotografisch portret. 1e druk. Wat verbruining en lichte gebruikssporen. Monogramstempeltje op schutblad.
Verkocht
* Het huwelijk volgens deskundologe Jeanne Kloos-Reyneke van Stuwe! Vol gezellige praatjes voor de jonge vrouw, veel aanwijzingen over gezond eten, maar ook over het karakter dat uit het gelaat spreekt, het dienstboden-vraagstuk (dat eigenlijk een mevrouwen-vraagstuk is), opvoeding van jonge kinderen, over sportieve vrouwen – een leuk modern boek met voorin een foto waarop Jeanne een hermelijnen mantel draagt. Geen woord over Willem, niets over boeken. En dan nog de boekband, die exact ontleend is aan die van Couperus’ Boeken der kleine zielen. Zie Versierde verhalen p. 351-353.

44. ROSENBOOM, Thomas Publieke werken. Amsterdam, Querido, 1999. Linnen met stofomslag. 488 p. 2e druk.
€ 20
* Door de auteur gesigneerd op de titelpagina.

45. ROTTERDAMSCHE DIERGAARDE Ontvangstbewijs van tien gulden contributiebetaling, 1867. Rotterdam, Rotterdamsche Diergaarde, 1867. 24 x 10 cm. Eenzijdig gedrukt op dun grijs papier en op naam geschreven van A.M.F. van Deventer te Oost-Mathenesse, gesigneerd door penningmeester A.R. Dunlop. Enkele vouwen, blindstempel van de Diergaarde.
Verkocht
* Anthonie Marius Franciscus van Deventer was glasfabrikant te Schiedam. Adrianus Rudolphus Dunlop (1828-1885) was, behalve thesaurier van de voorganger van Diergaarde Blijdorp, bankier te Rotterdam. Hij was vermaagschapt en geassocieerd met de familie Mees. (Tien Gulden contributie, uit de tijd dat een tientje nog een volwassen goudstuk was! Nee, de Rotterdamse dierentuin was nog niet voor iedereen.)

46. (RUSSELL, Bertrand, Logan Pearsall SMITH & Bernard BERENSON) The Golden Urn. No. 1, March 1897. Fiesole, eigen beheer, 1897. 21 x 13 cm. Ingenaaid. 36 p. Niet afgesneden. Gedrukt op geschept papier. 1e druk. Omslag vuil en aan de randen beschadigd, achterkant gevlekt. Op de blanco p. 36 heeft iemand in inkt de titels van vierentwintig toneelstukken van Shakespeare geschreven, en in de teksten van Shakespeare staat een tweetal pennekrullen.
Verkocht
* Het eerste nummer van een privétijdschrift van enkele geprivilegieerde Amerikaans-Engelse jongeren, de criticus Logan Pearsall Smith en de in Litouwen geboren kunsthistoricus Bernard Berenson, die met Smiths zuster Mary was getrouwd. Een andere zuster, Alys, was de echtgenote van de filosoof Bertrand Russell. Smith schrijft erover: ‘a pretentious little review which the Berensons and I printed privately’. De eerste helft bestaat uit citaten van Shakespeare die Smith exquis genoeg achtte, de rest uit interessante prozastukjes geschreven onder pseudoniem: ‘Things children are afraid of’ en ‘Self-appreciations’. Van ‘Orlando’, de schrijver van de eerste Self-appreciation, is de identiteit bekend: het is een privé-overweging van de nog maar 24-jarige Bertrand Russell. Van dit uiterst zeldzame en boeiende tijdschrift verschenen slechts drie nummers.

47. SALZMANN, Christian Gotthilf Geschiedenis van Hendrik Ligthoofd. Naar het Hoogduitsch. In één deel. Rotterdam, M. de Bleijker, 1830. In perkament gebonden (ca. 1900) met behulp van hergebruikt materiaal en mooi  gemarmerde platten door J. van Laarhoven, Tilburg. VIII, 316 p. Niet afgesneden. Met een prent van J. Smies, gegraveerd door E. Marcus als frontispice. 2e druk. Zeer goede staat.
Verkocht
* Robinsonade van de ‘educationalist’ Salzmann, waarin de Amerikareisbeproeving van de onvrijwillige (en nog onsympathieke) recruut Ligthoofd leidt tot een hele ris gelukkige en welgestelde Amerikaanse burgers, niet als minsten Hendrik Ligthoofd zelf en zijn nieuwe echtgenote, de voormalige zwarte slavin Fannij. De eerste druk van dit inhoudelijk interessante boek verscheen in 1812.

48. SCHMIDT, Annie M.G. In Holland staat mijn huis. Amsterdam, Querido, 1956. Karton. 148 p. 2e druk.
Verkocht
* Op het schutblad gesigneerd door de auteur: ‘Daag!/ Annie’.

49. STREUVELS, Stijn Gesigneerde portretfoto. 10,5 x 14,8 cm. De foto zelf meet ca. 10 x 7 cm, de vrijgelaten ruimte rechts is door Streuvels ferm in potlood gesigneerd.
€ 50

50. TASSO, Torquato La Gerusalemme liberata. Londen, Presso Polidori e Nardini, 1796. Twee delen. Kalfsleer met geribde rug en titelschildjes. x, 246; (4), 252 p. Geheel in het Italiaans. Banden wat versleten, plakzegeltje op eerste voorplat. Binnenwerk goed.
€ 65
* Italiaanse uitgevers te Londen, het is een lange traditie. De uitgever van dit boek, Gaetano Polidori (1763-1853), was langs moederszijde de grootvader van Dante Gabriel Rossetti. De typografie is schitterend, in de traditie van John Baskerville.

51. THOMÉSE, P.F. Zuidland. Amsterdam, Querido, 1991. Garenloos. 136 p. 3e druk.
€ 15
* Gesigneerd door de auteur op de titelpagina. Inliggend is een door A.K.O.-directeur Kleyngeld gesigneerd aanbiedingskaartje. Thomése had voor Zuidland de AKO Literatuur Prijs gekregen.

52. (WESTZAAN). AZUURBLAUW-FABRIEK Société de la Fabrique de Bleu d’Azur à Westzaan. (Visitekaartje / Trade card). Eenzijdig bedrukt visitekaartje van ivoorkarton, in diepdruk met zwarte en roodzwarte metaalinkt uitgevoerd. 65 x 99 mm. Circa 1850. Plaksporen van album aan de achterkant.
€ 20
* Visitekaartje van een blauwselfabriek te Westzaan, maar ook: ‘Fabricants de toutes sortes de Bleus Fins et de Tournesol (zonnebloem!) ou Pierre Bleue Superieure’. In het vroeg-industriële Zaangebied waren meerdere blauwselmolens. Blauwsel werd als kleurstof voor allerlei doeleinden gebruikt.


Ter gelegenheid van het naderende Oranjefeest hebben we onze webpagina Royalty-Oranjehuis geactualiseerd.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 22 april 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.719 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: