antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1084: Steen voor steen

Van de Amsterdamsche Maatschappij voor Jongemannen tot prins Bernhard en Marguerite Yourcenar. Het is een flinke lijst met veel variatie, van toeristische plekjes tot krankzinnigen, van antieke feestdocumenten tot purperen liefdesgevechten. Maar ook Reve, Noordzij, Faverey, Pij, Eij-, Komrij, hotel Frigge, Van Krimpen, Kok te Kampen, te Kust en te Keur!


1. A.M.V.J. Een open deur. Amsterdam, Amsterdamsche Maatschappij voor Jongemannen, [1928]. 15 x 10,5 cm. Geniet. 24 p. Geheel geïllustreerd in rood en zwart: 26 tekeningen van Leo Léon. 1e druk. Lichte waterschade.
Verkocht
* De Amsterdamsche Maatschappij voor Jongemannen was ervoor om de jeugd zinvolle bezigheden te geven: talenstudie, bijbelstudie, populaire lezingen en diverse sporten. Dat gebeurde in het A.M.V.J.-gebouw aan het Leidsebosje, nu Hotel NH Amsterdam Centre, dat geopend werd in mei 1928; dit boekje is van kort daarna (blijkt uit Delpher). Fraaie folder uit de eerste bloei van het AMVJ, toen deze jongerenvereniging nog geen Algemene Maatschappij voor Jongeren heette.

2. ALBERTINI, Francesco Memoriale di molte statue et picture sono nella inclyta cipta di Florentia per mano di sculptori et pictori excellenti moderni et antiqui tracto dalla propria copia di messer Francesco Albertini prete Fiorentino anno Domini 1510. Letchworth, The Florence Press-Chatto & Windus, 1909. Cahiersteek (draad vernieuwd). 24 p. Gezet uit de Florence Press-letter ontworpen door Herbert P. Horne en gedrukt in 500 exemplaren op handgeschept papier van Batchelor (plus elf op perkament). Omslag deskundig gerestaureerd (rug en achterzijde). Voorzien van een schitterend versierd, speciaal gemaakt (door Pau Groenendijk?) hoesje van stevig papier, dat aan de krappe kant is.
€ 120
* Met het door Theo Molkenboer ontworpen exlibris van Berend Modderman (1870-1944), directeur van de toonaangevende drukkerij Ipenbuur & Van Seldam (Braches Bouwstoffen 1387). Modderman was de man achter de Drukkersjaarboeken en ook later was hij actief in het bevorderen van mooi drukwerk.

3. BELCAMPO Handgeschreven brief aan ‘Beste Hannibal en Alice [Hage]’. 13,7 x 21,7 cm. Op voorgedrukt briefpapier van ‘Mr. H. P. Schönfeld Wichers’. Eén blad. Recto en verso. Gesigneerd ‘Herman’ en gedateerd ‘Groningen 11.9 ’87’. 16 regels tekst.
Verkocht
* Hartelijke brief aan het bevriende echtpaar, waarmee Belcampo een misverstand wil oplossen: ‘het verhaal waar jij, Hannibal, op doelt heet “Koninginnedag” en heeft met een artsendagboek niet van doen, tenzij als ondertitel’. De schrijver noemt nog drie van zijn verhalen die aan de artspraktijk zijn ontleend, met verwijzing naar De eerste Nederlandse tiftie (1983). Blijkbaar heeft Belcampo ook een waargebeurd verhaal uit de huisartspraktijk van Hannibal Hage gebruikt, zij het ‘litterair toegespitst’.

4. BELCAMPO Originele tekening. 8,6 x 11,2 cm. Niet gesigneerd en gedateerd ‘Dec “29’. Punaisegaatje en enkele roestvlekjes.
Verkocht
* Niet onverdienstelijke, studentikoze tekening door Belcampo van inkt en waterverf: Sinterklaas en Zwarte Piet aan de drank! Zwarte Piet is in slaap gesukkeld, terwijl de Sint – al pijprokend – van zijn stoel dreigt te vallen. Waarschijnlijk gebruikt ter decoratie van een Sinterklaascadeautje.

5. (BELCAMPO). WINDELBAND, Wilhelm Lehrbuch der Geschichte der Philosophie. Tübingen, J.C.B. Mohr (Paul Siebeck), 1907. Halfleer met linnen platten. VIII, 588 p. Rug los, hoeken beschadigd.
€ 25
* Uit de bibliotheek van Belcampo, die het boek aandachtig bestudeerde – mogelijk voor zijn De filosofie van het belcampisme (1972)? Hij zette potloodstrepen, cijfers en een enkel uitroepteken in de marge. Het naamregister vulde hij met een paginanummer aan.

6. (BERLAGE, H.P.). VASARI, Giorgio Le vite dei più eccellenti pittori, scultori e architetti. Prima edizione napolitana con note di G. De Stefano. Volume unico. Napels, (Stabilimento tipografico del Guttemberg), 1876. Halfleer. IV, 684 p. Portret als frontispice. Gedrukt in twee kolommen. Niet geïllustreerd. Uit de band gesprongen: beide platten liggen los en de rugbekleding is verdwenen. Goedkoop papier hier en daar wat beschadigd en met wat roest.
€ 35
* Het aardige van dit door lezen verwoeste boek met de levensbeschrijvingen van de kunstenaars uit de tijd van de renaissance-architect en -schilder Vasari, zijn de herkomstsporen. Met een oud pretentieloos naamstempeltje van H.P. Berlage Nz., Amsterdam, op het schutblad, en op het volgende blad een opvallend jugendstilstempel van ‘HP.B.N.Z./ ARCH/ A’DAM’ rondom een driehoek, en tenslotte plakte Berlage een nieuwer exlibris op de binnenkant van de boekband, waarin zijn initialen een expressionistisch breed uitgerekte vorm hebben gekregen.

7. (BIERUMA OOSTING, Jeanne) Programma Koninklijke Schouwburg. (September 1931).
Den Haag, Koninklijke Schouwburg, 1931. Geniet. 4 p. Met foto en advertenties. 1e druk. Keurig.
Verkocht
* Fraai omslagontwerp door Jeanne Bieruma Oosting gedrukt in rood, zwart en goud. Theaterprogramma voor ‘De Wonder-dancing. Een spel uit het nachtleven’ van Géza Herczeg en Karl Farkas, vertaald door Wouter Loeb en ten tonele gebracht door Cor van der Lugt Melsert.
Bij de advertenties valt op de dansschool van Darja Collin (de vrouw van Slauerhoff) naast de onvermijdelijke confiserie van J.A. Krul en de idem Rademaker’s hopjes. In de hoofdrol Adolphe Engers.

8. BOER, Herman Pieter de Hagelslag. 10 sonnettines. (Met een tekening door Paul van Stijn). [Alphen aan den Rijn], (LIA/ Jelle L.S. Pijpers), 1990. Cahiersteek. (2), 18 p. Gedrukt in een oplage van 70 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Het Jonge Hart 2.

9. (BORDEWIJK, F.). Rico BULTHUIS Geen opdrachtje, geen datum, niets. Woubrugge, Avalon Pers, (1992). Cahiersteek. (8) p. Gezet uit de Centaur en gedrukt in groen en zwart in een oplage van slechts 29 exemplaren. 1e druk
€ 35
* Uitgegeven ter gelegenheid van een bijeenkomst van het door Jelle Pijpers opgerichte gezelschap Het Aangeraakte Boek. De tekst gaat over een ontmoeting tussen Bulthuis en Bordewijk, waarbij Bulthuis om een opdracht vroeg in Rood Paleis. Bordewijk weigerde aanvankelijk, maar zwichtte uiteindelijk: ‘Ik heb mij beraden. Ik heb besloten u die handtekening te verlenen’.

10. BRAKMAN, Willem Een zonnig toneelstuk of Als ik Terugdenk Aan De Oorlog. (Met een frontispice van Tino Lintelo). (Wassenaar), De Pij Pers, 1995. Ingenaaid. (4), 24 p. Gedrukt in een oplage van 112 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 72 Arabisch genummerde exemplaren. Dit exemplaar is tegenover de titelpagina voorzien van een gedrukte tekening van de Voorburgse kunstenaar Tino Lintelo (1943), door hem met waterverf opgehoogd.

11. (CLAUS, Hugo). ELBURG, Jan G. Contravormen naar 5 Oostakkerse gedichten van Hugo Claus. (Zandvoort), Eliance Pers, (1971). Ingenaaid met omslag. (32) p. Gezet uit de Bodoni en gedrukt op de handpers in een oplage van 50 genummerde exemplaren. 1e druk. Paar miniscule gaatjes in deels wat verschoten omslag. Naam op Franse titel.
Verkocht
* Eliance-reeks 16.

12. (CLINGE DOORENBOS, J.) Met vacantie 1938. Goedkoope retours naar Londen en de voorn. stations in Engeland en Schotland via Vlissingen & Hoek-Harwich. [Vlissingen, Stoomvaart Maatschappij Zeeland], 1938. Geniet. Omslagontwerp Kees van der Laan. 64 p. Met uitklapkaart van Groot-Brittannië. Tekstbijdragen op rijm van Clinge Doorenbos. Rijk met foto’s geïllustreerd. Wat vlekjes op het omslag, o.a. roest. Van binnen mooi.
€ 35
* Alles over uw vacantie naar vele, vele toeristische plekjes in Groot-Brittannië! Mooi omslag van Kees van der Laan in de stroomlijnstijl van Cassandre. Gedetailleerd!

13. COUPERUS, Louis Proza. Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, [1923-1925]. Drie delen. Verguld linnen. 324; 304; 320 p. Alle drie met vergulde kop. 1e druk. Nette set, papier zoals gewoonlijk wat roestig.
€ 95
* Deel twee is voorzien van het originele stofomslag! De rug ervan is wat verkleurd, aan de achterzijde ontbreekt een hapje, maar het is nog in goede staat met nauwelijks slijtage.

14. DOMMISSE, Fré Krankzinnigen. Ingeleid door Dr. H. van der Hoeven. Rotterdam, Brusse, 1929. Linnen. VIII, 184 p. 2e druk. Op het schutblad is een overlijdensberichtje van de schrijfster uit de krant geplakt. Boekhandelsmerkje van Mensing & Visser (Den Haag).
Verkocht
* Aangrijpende, autobiografische geschiedenis van een psychose.

15. DOWSON, Ernest Tien gedichten. (Vertaald door o.a. Jan Campert, Han G. Hoekstra, H.W.J.M. Keuls, Jan Spierdijk en Albert Verwey). Amsterdam, Regulierenpers, 1990. Garenloos met omslag. (2), 46 p.
€ 20
* Tweetalige uitgave, geprint en gefotokopieerd [in 100 exemplaren], maar het ziet er mooi uit. Voor de goede orde: dit is niet de Regulierenpers van Ben Hosman, maar de gelijknamige uitgeverij van Marijke Stapert-Eggen.

16. DRS. P (ps. van H.H. POLZER) Het Genootschap. Met een nawoord van Prof. P. (Met een ingeplakte, gemonogrammeerde illustratie door Jelle Pijpers). (Wassenaar), De Pij Pers, 1992. Cahiersteek. (16) p. Gedrukt op van Gelder in een oplage van slechts 48 door de auteur gesigneerde exemplaren voor de leden van het genootschap Het Aangeraakte Boek.
Verkocht

17. (EIJKELBOOM (vert.), J.). LEE, Laurie Het purper gevecht van de liefde. Zeven vroege gedichten van Laurie Lee. (Den Haag, De Pij Pers, 1991). Ingenaaid met omslag. (26) p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt in roze en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 60 genummerde exemplaren. Tweetalige uitgave. 1e druk. Bovenaan verbleekt.
Verkocht
* Eén van de 36 Arabisch genummerde exemplaren, gesigneerd onder het colofon: ‘Jan Eijk/ 23-3-’91’. Exemplaar met een kleurenkopie van de ets die aan de meeste exemplaren werd toegevoegd. Exemplaar met afwijkend omslag: Voor het omslag werd het papier gebruikt dat voor de Romeins genummerde exemplaren werd gebruikt als schutblad: met watermerk van het Genootschap Het Aangeraakte Boek.

18. (EIJKELBOOM (vert.), J.). LEE, Laurie Het purper gevecht van de liefde. Zeven vroege gedichten van Laurie Lee. (Met een originele, genummerde en gesigneerde ets van Yoka Voorbach). (Den Haag, De Pij Pers, 1991). Cahiersteek. (26) p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt in roze en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk. Rug minimaal verschoten.
Verkocht
* Eén van de 24 Romeins genummerde exemplaren, door Eijkelboom op de dag van verschijnen voorzien van een opdracht: ‘Voor Bert Kraan/ die om half negen naar bed mocht/ Jan Eijk/ 20-1-91’. ‘In het schutblad werd het watermerk van Het Aangeraakte Boek aangebracht. Bij de bereiding van het papier zijn aan het pulp purperrode kledingstukken van dichter-vertaler Jan Eijkelboom toegevoegd’. Tweetalige uitgave.

19. (EIJKELBOOM (vert.), J.). LEE, Laurie Het purper gevecht van de liefde. Zeven vroege gedichten van Laurie Lee. (Met een originele, genummerde en gesigneerde ets van Yoka Voorbach). (Den Haag, De Pij Pers, 1991). Cahiersteek. (26) p. Met de hand gezet uit de Garamond en gedrukt in roze en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 40
* Eén van de 24 Romeins genummerde exemplaren, gesigneerd door Eijkelboom op de dag van verschijnen ‘Jan Eijk/ 20-1-91’. ‘In het schutblad werd het watermerk van Het Aangeraakte Boek aangebracht. Bij de bereiding van het papier zijn aan het pulp purperrode kledingstukken van dichter-vertaler Jan Eijkelboom toegevoegd’. Tweetalige uitgave.

20. (EIJKELBOOM (vert.), J.). MURPHY, Richard Zorgzaamheid. (Vertaling van Care). (Amsterdam), Cornamona Pers, 1983. Ingenaaid (Geert van Daal). 48 p. Gezet uit de Baskerville en gedrukt op Ossekop van Van Gelder in een oplage van 200 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Dit is een van 125 exemplaren, gebonden in een handgemarmerd papieren omslag (iets verkleurd), genummerd 26-150. Een mooi uitgevoerd boek!

21. EIJKELBOOM, Jan Die andere oorlog. (Voorschoten, NUT), 1989. Cahiersteek. (2), 22 p. Gedrukt in een oplage van 75 genummerde en gesigneerde exemplaren. 1e druk. Lijmsporen achterin.
Verkocht
* Proza en poëzie. Geproduceerd door Jelle L.S. Pijpers. Schrijvers in Voorschoten 2.

22. (ESCHER, M.C.). KEIZER, Willem Eschers redding van Samuel Jessurun de Mesquitas prentenschat. Woubrugge/ Amsterdam, Avalon Pers/ Graphis Books, 2015. Ingenaaid. (20) p. (+ 2 losse bijlagen). Geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 100 exemplaren. 1e druk. Omslag iets verkleurd.
€ 75
* De losse bijlagen bestaan uit een brief van Escher in facsimile van het handschrift en een door Escher opgestelde lijst van geredde prenten van Jessurun de Mesquita, eveneens in facsimile van het handschrift.

23. FAVEREY, Hans (Gedicht met de beginregel:) Waarover droomt zij, (…). [Amsterdam, Stichting Nationale Boektiendaagse, 1978]. Vouwblad. Met de hand gezet en gedrukt in een beperkte oplage. 1e druk.
€ 50
* Zeer zeldzaam uitgaafje, ook door het vluchtige karakter, gesigneerd door de dichter. Het gedicht werd later opgenomen in de handelsuitgave van Lichtval (1981).

24. FEESTDOCUMENT Adriana van BOEIMEER Handgeschreven Nieuwe Jaars Wens aan Eerwaarde Moeder (1742, Chaam). Zonder uitgever of plaats. Voorgedrukte en handgekleurde sierlijst met figuren. 41 x 32 cm. Figuren gekleurd. Tekst met krullen versierd. Gevouwen. Op de vouwen versleten.
Verkocht
* ‘Ik voel nu een zoete drift/ Mijn dienst te bieden met dit schrift (…) En als gij naar een korte tijd(…)/ Uw loopbaan eens ten einde zijt/ Dan moogt verkrijgen uit genaden/ Tgeen u voor eeuwig val verzaden’.
Krullig en keurig handschrift, mogelijk van de veertienjarige Adriana zelf, maar toch waarschijnlijk opgeleukt door een professional. Typisch Hollandsch nieuwjaarsgedicht van 16 regels, een decoratieve prent.
Adriana van Boeimeere / Boijmeer was in 1728 geboren te Chaam. In 1766 woonde ze in Ginneken. Ze trouwde met Jan Adriaanse en overleed in 1784 te Chaam. Boeimeer is een plaats bij Breda waar twee riviertjes bij elkaar komen, de Mark en de Aa of Weerijs. Nu is er de wijk Boeimeer gelegen.

25. FEESTDOCUMENT Boudewijn van den BOSCH Handgeschreven Nieuwjaarswensch (aan Trijntje Paling van Boudewijn van den Bosch), 1 januari 1832. Voorgedrukte en handgekleurde sierlijst met dorpsgezichtjes, twee jongetjes en sierzuilen. 41 x 34 cm. Op karton geplakt. Aan de randen wat versleten en stoffig. Wat verbleekt.
€ 75
* ‘Al weder om een jaar/ Voor s menschen oog verdweenen/ Soms zugt men vergenoegd,/ Somtijds hoort men hartig weenen (…)’.
Krullig redelijk net handschrift, toch met enkele vlekjes (misschien was dat zo’n hartige traandruppel). Onderaan in een wat grover handschrift: ‘UED Gehoorzaame kleinzoon den 1 Januarij/ Boudewijn Van Den Bosch 1832’. Typisch Hollandsch nieuwjaarsgedicht.

Van den Bosch is een gewone naam, maar Boudewijn niet. Het betreft mogelijk een veertienjarige jongen uit Hazerswoude (1817-1871), die later watermolenaar van Hazerswoude zou worden – en na Boudewijns dood nam zijn zoon Arie dit werk over. De grootmoeder is dan de weduwe Trijntje Paling-Kraanhoorn. In 1833 zou – Trijntje was toen 72 – geschieden waar het eind van dit poëem al op preludeert:
‘En zoo het god behaagt uw eens van hier te haale/ Dan wens ik dat uw ziel zal in den heemel zegenprale / En leide u zeer zagt int paradijsheer boove/ Om vader zoon en geest eeuwig daar te loove’.
Hartroerend!

26. FEESTDOCUMENT Geertrui Barbara NEURDENBURG Vreugdebetuiging in de vorm van een handgekleurde tekening met de datum ‘1 December 1821’, waarschijnlijk voor de verloving van Johannes Gerardus Verbeet met Geertrui Barbara Neurdenburg te ‘s-Hertogenbosch. Zonder uitgever of plaats. Een zuiltrommel is bekroond met een schild waarop ‘G:B./ Neurdenburg/ 1 December/ 1821’ is geschreven tegen een donkergroene achtergrond. Daartegen leunen twee harten met een pijl erdoor. Aan de voet van de zuil staat een duivennest met twee kuikens erin, naast twee witte duiven die elkaar kussen. Daaromheen decoratieve planten: een kersenboom, loof en wijnranken met opkomende zon, en daar weer omheen een krans van allerlei bloemen en bladen. 28,5 x 21 cm. Dit blad is op een ander blad geplakt, een stuk van een grote, vrome lithografie uit de eerste helft van de 19e-eeuw. Met vochtvlekken in de hoeken. Wat vergeeld.
€ 75
* Geertrui Barbara Neurdenburg werd geboren op 3 december 1788. Zij trouwde met de huisschilder Johannes Gerardus Verbeet (1796-1841) op 7 maart 1821. Zij kregen minstens drie kinderen. Na Geertruis overlijden op 24 oktober 1831 (Dank voor de correctie, Dick Welsink!) hertrouwde Verbeet. Aandoenlijk document, getekend ter viering van een verloving of een huwelijksaanzoek. Wellicht vervaardigd door Johannes’ broer Willem Verbeet (1801-1887), die veel bloem- en fruitstukken schilderde (zie de Scheen). Uit de nalatenschap van Huib van Krimpen.

27. FEESTDOCUMENT Jacobus BRUNT Handgeschreven Nieuw Jaars Wensch aan Geliefden Oom en Moer, Uithoorn, 1 januari 1825. Amsterdam, H. Moolenijzer, (zonder jaar). Nieuwjaarswens. Voorgedrukte en handgekleurde tempel met twee spelende jongetjes in toga en sierzuilen. 40 x 33 cm. Driemaal gevouwen. Schrijfinkt wat verbleekt. Op de vouwen versleten.
Verkocht
* ‘Ik wensch dat in dit nieuwe jaar/ De keur van ’s Hemels zegeningen (…) Tot ge eens bevrijd van rampendruk/ Den zaalgen Hemel in zult treden’.
Krullig en keurig handschrift, vermoedelijk niet van de negenjarige Jacobus zelf. Typisch Hollandsch nieuwjaarsgedicht van acht regels, een decoratieve prent.
Jacobus Brunt (1816-1895) was de grootvader van Nini Brunt. Jacobus nam in 1868 de Haagse boekhandel van de overleden J.K. de Liefde over, die door zijn zoon Cornelis tot 1919 zou worden voortgezet. Uit de nalatenschap van Jacobus’ achterkleinzoon Huib van Krimpen, die 101 jaar na hem geboren werd.

28. FRANZEN, Piet Collectie uitgaven, correspondentie, uitnodigingen, aankondigingen etc.
€ 75
* 1. Sidac-Codex (beeldboekenproject). Oblong. 19,5 x 25 cm. Metalen pinsluiting. Vijf bladen met vier ingeplakte foto’s en vier luchtpostenveloppen waarin brieven in facsimile van het handschrift. Met kunstenaarsstempel, gemonogrammeerd en gedateerd “’90” in potlood.
2. “sema-cahier” 2. Onderzoek. Bekentenis-schrift. Cahiersteek. (8) p. Kleurenstempeldrukken met handgeschreven tekst in potlood. Vervaardigd in een oplage van 12 genummerde en gesigneerde exemplaren.
3. “sema-cahier” 3. Onderzoek. Bekentenis-schrift. Cahiersteek. (8) p. Kleurenstempeldrukken met handgeschreven tekst in potlood. Vervaardigd in een oplage van 12 genummerde en gesigneerde exemplaren.
4. Handgeschreven brief aan Peter Manasse. Twee vouwbladen. Draaiboek van een performance of film. Met uitgebreide aantekeningen in potlood door de geadresseerde. Met envelop.
5. Prospectus van het Sidac-Codex-project. Met ingeplakte kleurenfoto. Twee exemplaren, in beschreven enveloppen.
6. Uitnodiging voor de Sidac-Codex expositie. Met ingeplakte kleurenfoto. In beschreven envelop.
7. Collectie van elf uitnodigingen/aankondigingen/informatievellen.

29. (FRANZEN, Piet). SWARTE, Joost, Louis FERRON e.a. Brievendoosje. (Haarlem, Sidac-art-studio, 1993). Zeven ‘boekjes’, een vouwblad, een vouwprent en een vouwaffiche in kartonnen doosje. Vervaardigd in een oplage van 52 genummerde en gesigneerde exemplaren.
€ 75
* Aan zeven mensen uit diverse disciplines was een reactie gevraagd op het kunstproject Sidac-codex van kunstenaar Piet Franzen. Van iedere reactie werd een ‘boekje’ gemaakt waaraan een originele foto van het project werd toegevoegd. Bijdragen van Gerrit van Dijk (animatiefilmer), Louis Ferron (schrijver), Paul Hefting (kunsthistoricus), Bartho Kriek (literair vertaler), Wiek Röling (architect), Joost Swarte (striptekenaar) en Jannie Sipkes (directeur SBK Kennemerland).
Bijgevoegd: Piet FRANZEN, “sema-cahier” 3. Onderzoek. Bekentenis-schrift. Cahiersteek. (8) p. Kleurenstempeldrukken met handgeschreven tekst in potlood. Vervaardigd in een oplage van 12 genummerde en gesigneerde exemplaren.

30. FRIGGE, HOTEL Afstanden van en naar Grand-Hotel Frigge, Groningen. Ingenieuze kartonnen afstandswijzer: ‘Hoe ver is het van … naar Grand-Hotel Frigge. Met draaischijf en open vakjes voor plaatsen in Nederland en kilometertallen. 28 x 9,5 cm. Grijs karton met opdruk in rood, groen en blauw. Draaischijf wat versleten, met krabbels en droedels (‘ Piet!!’). Ook met een foto van het hotel en de daarnaast gelegen bioscoop Lux, ca. 1935. Wat vlekjes en slijtage. Maar leuk!
€ 25

31. (GOUDRIAAN, Gerard). LEEUWEN, Theo van Van Geraerde Goudriaen ende van sinen ghesellen binnen Leyden hoesi op een scip vergaderden eene scone ystorie. (Dorestad) [= Utrecht], ’t Clooster van Sint Arjaen, (1985). Cahiersteek met stofomslag. 20 p. Gedrukt in een oplage van 60 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Lang gedicht over de jonggestorven Leidse student-dandy en dichter Gerard Goudriaan (1919-1949) Goudriaan gaf verschillende onvindbare publicaties in eigen beheer uit, waaronder eigen dichtbundels. Hij publiceerde onder meer over Couperus, het boekje L.C. uitgegeven in eigen beheer in een oplage van 20 exemplaren. Voor het Leidse dispuut Sodalicium Literis Sacrum hield hij ooit een lezing over Levenspessimisme bij Coenen, Emants en Couperus.

32. HAMBURGER, Michael, en Jan EIJKELBOOM Paren met de lucht. A Marriage with air. (Wassenaar), De Pij Pers, 1994. Ingenaaid. (32 p.) Gedrukt in groen en zwart in een oplage van 120 door dichter en vertaler gesigneerde exemplaren. Omslag deels minimaal verschoten.
€ 28
* Dit is nummer ‘h.s. 10/18’.

33. HERTMANS, Stefan Jupiters berg (een fragment). (Terhorst, Ser Prop, 2008). Ingenaaid met omslag. (12) p. Met de hand gezet uit de Vendôme en gedrukt in blauw en zwart op Zerkall-Bütten in een oplage van slechts 30 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Hypersensitief natuurproza. Oktoberbladen 18.

34. HÖHN, Georg Paul Betrugs-Lexicon. Betrügereien von Buchdruckern. Brakkerwoude [= Zoeterwoude], Firma List en Bedrog [De Uitvreter], 2001. Cahiersteek. (4) p. In het Duits (behalve het colofon). Vervaardigd in een oplage van 20 genummerde exemplaren.
€ 20
* Bibliofiele uitgave ter gelegenheid van de ‘tigtigste’ verjaardag van Ronald Breugelmans.

35. ISRAËLS, Jozef, en Nicolaas BEETS De kinderen der zee. Schetsen naar het leven aan onze Hollandsche stranden door Jozef Israëls. Gedichten van Nicolaas Beets. (Met 12 platen door Jozef Israëls, gegraveerd door J.H. Rennefeld). Leiden, Sijthoff, [ca. 1889]. Rijk verguld linnen. Alle sneden verguld. 3e druk. Wat roest, vooral voor- en achterin.
Verkocht
* Luxueuze uitgave!

36. KEMP, Pierre (& Boudewijn BÜCH) Poeder van maankop. (Met vijf originele, genummerde en gesigneerde etsen door Pol Jong, Lydia Luyten, Ab Steenvoorden, Marius Vroegindeweij en Pim de Vroomen. Met een nawoord door Harry G.M. Prick). Leiden, De Bange Duivel, 1 december 1976. 31 x 22 cm. Linnen. (40) p. Gedrukt (de tekst in roodbruin) in een oplage van 125 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 50
* Zes gedichten, gekozen uit zes dichtersdecennia van Pierre Kemp (1886-1967), gedrukt in groot formaat en met uitvoerige, geïllustreerde toelichting, naast de vijf zeer verschillende etsen. In de zeventiger jaren was De Bange Duivel een maoïstische commune, waaraan ook Boudewijn Büch was verbonden. Deze interessante uitgave is door Büch, die een intieme vriendschap had met Prick, geïnitieerd.

37. KLEEF, Diederick van Tekeningenkatern uit Handboek 3. Eigen beheer, 1989. Cahiersteek met bestempeld kartonnen omslag. (16) p. Oplage 100 genummerde exemplaren.
€ 20

38. KNIBBE, Hester Onder velen. Banholt, (In de Bonnefant), 2018. Cahiersteek met stofomslag. (16) p. Met de hand gezet uit de Bembo en gedrukt in een oplage van 77 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Poëziebundel in zeer aantrekkelijke vormgeving.

39. (KOEKANGER HANDPERS) Amerikana. Voor Peter Bekker. (Drukwerk in de Marge, 2019). Verguld halfperkament in verguld foedraal (Binderij Phoenix). Gedrukt in een oplage van 25 exemplaren.
€ 450
* Eén van de luxe-exemplaren, gebonden in halfperkament. Bevat Amerikaans getinte bijdragen van de Avalon Pers, Boktor, Hinderickx & Winderickx, In de Bonnefant, Kalamos Pers, Ger Kleis & Henk Gies (Sub Signo Libelli), Korenmaat, Lojen Deur Pers, Mikado Pers, Ser Prop, Statenhofpers en Pim Witteveen. Projecten DIDM 43.

40. (KOK, Uitgeverij) Catalogus van bellettristische werken en boeken voor de jeugd. Kampen, J.H. Kok, [1931]. Ingenaaid. 48 p. Geïllustreerd.
€ 25
* Mooie catalogus met een in zwart en oranje gedrukt omslag. Aan bod komen de vele, soms door Jo Spier geïllustreerde, boeken van N.W. van Diemen de Jel, de christelijke familieromans van Idsardi en Regina, maar ook: J.K. van Eerbeeks Verhalen (schitterende band afgebeeld) en De jongensjaren van Egbert de Wilde evenals de bestsellers van A. van Hoogstraten-Schoch (met zeker twee bandontwerpen van Ella Riemersma!).

41. KOMRIJ e.a., Gerrit De wind probeert een lied te spelen. Gedichten over de nieuwe brug bij Zaltbommel (…). Nawoord: P.F. Thomése. Tekeningen: Willem den Ouden. Den Haag, Stupers en Van der Heijden PR, 1996.Oblong. Ingenaaid. 36 p.
Verkocht
* Met handgeschreven aantekening van Komrij: ‘Heb je dit gezien? Anders gooi/ maar weg./ Gerrit Komrij/ VPdB 15-1-97’. Bevat tevens poëzie van Freek de Jonge, Rutger Kopland, Jan Wolkers e.a. Jaarwisselingsgeschenk. Niet in de handel.

42. KOMRIJ, Gerrit Horen, Zien en Zwijgen. Vreugdetranen over de treurbuis. (Amsterdam, De Arbeiderspers, 1977). Ingenaaid. 216 p. 1e druk. Scheefgelezen.
€ 35
* Exemplaar met gesigneerde opdracht: ‘Voor Kees Hofmann,/ met alle hartelijkst!/ 29 maart ’77/ Gerrit Komrij’. Kees Hofmann komt onder naam Klaas Tuynman voor in de dagboeken van Hans Warren.

43. KOMRIJ, Gerrit Onvolmaakt. (Gedicht). In: Alexandra CROUWERS, The cover mountain. (Antwerpen, eigen beheer, 2011). 18 x 18 cm. Cahiersteek met stofomslag. 18 x 18 cm. (24) p. Vervaardigd in een oplage van 50 (+ 15) genummerde exemplaren. 1e druk. Ongeopend!
Verkocht
* Met de hand gemaakt kunstenaarsboek. Niet in WorldCat.

44. KOMRIJ, Gerrit Tutti-frutti. Amsterdam, De Arbeiderspers, (1972). Ingenaaid. 64 p. 1e druk.
€ 40
* Exemplaar met gesigneerde opdracht aan een Vlaams collega-auteur: ‘Voor Willem M. Roggeman/ Rotterdam, 21 nov. 1973/ Gerrit Komrij’.

46. (KRIMPEN, van). AUDIN, Marius Le Livre, son illustration, sa décoration. Préface de Leon Pichon. Paris, Éditions Crès, 1926. Ingenaaid. (6), VI, 64, (248) p. Niet afgesneden. Rijk geïllustreerd. Titel gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Verbruind boek. Voorin in potlood de zwierige handtekening van Jan van Krimpen en het exlibris van zijn zoon Huibrecht van Krimpen. Rug verbruind. Teer overstekend omslag iets versleten.
€ 60
* Gedrukt op houthoudend papier. Veel aantrekkelijke illustraties.

47. (KRIMPEN, van). AUDIN, Marius Le livre. Son architecture, sa technique. Preface de Henri Focillon. Paris, Éditions Crès, 1924. Ingenaaid. XVI, 280 p. Niet afgesneden. Geïllustreerd. Gedrukt in rood en zwart. 1e druk. Verbruind boek. Voorin in potlood de zwierige handtekening van Jan van Krimpen en het exlibris van zijn zoon Huibrecht van Krimpen. Rug verbruind en gedeukt. Omslag wat versleten.
€ 60
* Mooi helder overzicht van de opbouw, de typografie en de machinekamer van het boek.

48. KROL, Gerrit Wie in de leegte van de middag zweeft. Utrecht, Reflex, 1980. Ingenaaid met omslag. 28 p. Gedrukt in groen en blauw in een oplage van 500 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht

49. LERVEN, G.J. van Zelf ontwerpen van vlakversieringen. Apeldoorn, Talens & Zoon, [1928]. 28 x 20 cm. Halflinnen. 26 bladen, waarvan 24 eenzijdig bedrukt. Kleurrijke art deco-ontwerpen in decoratieve grijze rand. Met een tekstboekje eveneens met decoratieve randen (16 p.). 1e druk. Heel geringe slijtspoortjes op de achterkant.
Verkocht
* Ontwerp uw eigen paginadecoratie! Aantrekkelijk geïllustreerd Nederlands, typisch art deco boek in kleuren. Talens is een pigment- en verffabriek.

50. MICHIELS, Ivo Maria Morella. (Voorschoten, Jelle L.S. Pijpers), 1990. Ingenaaid. (2), 22 p. Gezet uit de Garamond en gedrukt op Van Gelder Hollands luxe druk in een oplage van 60 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren. 1e druk. Lijmsporen achterin het boekje.
€ 32
* Schrijvers in Voorschoten 3.

51. MONTHERLANT, Henry de De dode koningin. (Vertaald door Jan Willem Hofstra). Typoscript in doorslag. 52 bladen in overslagmap. Met enkele tientallen inhoudelijke correcties in pen.
Verkocht
* Vertaling van De Montherlants bekende toneelstuk La Reine morte, het verhaal van de liefde van de veertiende-eeuwse Inês de Castro. Op de overslagmap schreef Hofstra: ‘Ines de Castro/ La Reine Morte/ De Dode koningin/ H. de Montherlant/ vert. J.W. Hofstra’. Bij ons weten nooit in boekvorm verschenen.

52. (NOORDZIJ, Gerrit) Uit de werkplaats van het liedboek. (Met niet-verstuurde handgeschreven brief van Noordzij). Den Haag, Boekencentrum, 1974. 21 x 11 cm. Roomwit linnen met goudopdruk en onbedrukt origineel cellofaanomslag. 64 p. Gezet uit de Spectrum. 1e druk. Onbedrukt omslag aan de achterkant beschadigd. Binnenin enige vergeling.
Verkocht
* Mooi uitgevoerd boek over de totstandkoming van het Liedboek voor de Kerken. Opstellen van ds. A.W. Lazonder, H. Schroten, W. Schulte Nordholt en A.C. Schuurman. Typografische verzorging (het staat er niet in): Gerrit Noordzij.
Met inliggend een uitvoerige, niet-verzonden brief van Gerrit Noordzij aan Max Loot (van uitgeverij Boekencentrum), gedateerd 20 december 1974. Deze is kristalhelder gesteld in het prachtige handschrift van Noordzij en behandelt de kritiek van Loot op het zetwerk van dit toelichtingsboekje, die wellicht ingegeven was door de keuze voor vrije regelval in een opvallend smal boekje.
De brief telt 49 regels en is tweemaal horizontaal gevouwen, een genot om te lezen.

53. (REVE, Gerard). FRANSSENS, Jean-Paul Ware Liefde. Amsterdam, De Harmonie, (1994). Garenloos (omslagtekening Peter van Straaten). 148 p. 1e druk. Beschadiging aan onderzijde rug.
Verkocht
* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan Dick Gubbels: ‘Beste Dick!/ op pagina 38/ vind je het/ stukje over/ Reve… Waar/ gebeurd maar/ tijd speelt/ geen rol!/ Hartelijke groeten/ van/ Jean-Paul/ Franssens/ 23.III.96/ Amsterdam’. Dick Gubbels was jarenlang directeur van uitgeverij Veen en de vaste uitgever van Gerard Reve.

54. (REVE, Gerard). HOFSTRA, J.W. Engelen van mensen. Roman. (Gesigneerd met opdracht aan Gerard REVE). Den Haag, H.P. Leopold, (1958). Karton met stofomslag. 288 p. 2e druk. Omslag beschadigd. Band deels verbruind.
Verkocht
* Roman met opdracht van de auteur in balpen op de Franse titel: ‘voor Gerard Kornelis,/ wèl genégen/ Janwillem/ “tot leeringh ende vermaeck”/ 7 april 1962’.

55. (REVE, Gerard). IWEMA, Klaas Steen voor steen, woord voor woord. over Gerard Reve en het bouwen. Houwerzijl, Uitgeverij Vliedorp, (2011). Garenloos. (60) p. Gedrukt in een oplage van 150 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Exemplaar met opdracht van de auteur: ‘Voor Gaia/ van/ Klaas’. Over zelf timmeren, metselen en bouwen in het leven van Reve.

56. SPEENHOFF, J.H. Avontuurtjes. Rotterdam, Brusse, [1908]. Serie ‘Een boek’ nr. 9. Ingenaaid. 110, (10) p. Achterin en op het omslag uitgeversreclame. 1e druk. Omslag aan de zijkant en aan de rug wat gerafeld, maar een goed exemplaar van een zeer teer boek.
€ 35
* Korte verhalen. Enkele titels: ‘Hij’ (eerste zin: ‘Hij was een vervelende vent.’), ‘De leelijke man’, ‘De jas van Heijermans’, ‘Scheveningen’ (onder andere over automobielen), ‘”Een sukkelaar”‘.

57. SPIEKER, Ewald (Nieuwjaarswens “zigzag”). [Amsterdam, eigen beheer], [1992]. Leporello. 14 x 11-48 cm. Blindpreegdruk op spiegelend karton. Op de achterzijde gesigneerd door de kunstenaar. Enkele kreukjes. In de originele envelop, verstuurd aan een bekend Nederlands bibliofiel drukker.
Verkocht
* De tekst luidt ‘An open minded year to YOU’, waarbij ‘you’ deels is uitgesneden. Fraaie, inventieve spiegelwens!

58. TOLLENS Czn., H. Op de vereeniging der Fransche en Engelsche vloten, tegen Holland uitgerust. Naar het Engelsch, Uit het Dagblad: The Standard. Amsterdam, M. Westerman & Zoon, 1832. Vouwblad. 4 p. Vignet op titelpagina. Voorwoord gedateerd November, 1832, gevolgd door een gedicht van 2 pagina’s. Wat verbruind en gekreukt. ‘Knuttel 26782’ is er met pen op geschreven. Eigenaarsmerkje in potlood van A.J. Eschauzier met datum in 1982.
€ 25
* Gelegenheidsgedicht. ‘Gaat, Britten! volgt den Gal, en vrijbuit langs de stroomen/ Geen naneef beitelt ooit een lofspreuk op uw graf.’

59. [TOONDER, Marten en Halbo C. KOOL] Nieuw welkomstlied. (Geillustreerd door Marten Toonder). [Utrecht, De Bezige Bij, 1944]. 42 x 29,5 cm. Plano. Tweemaal gevouwen. (Oplage 1000 exemplaren). 2e gewijzigde druk.
€ 75
* Anoniem verschenen gedicht van Halbo Kool, met muziek van Margrit Leiker en geïllustreerd door Marten Toonder. De eerste druk van dit lied (De Jong 599) werd gedrukt in de nacht van Dolle Dinsdag en geïllustreerd door Henk Krijger. Een week later viel het grootste deel van de oplage in handen van de SD. De Jong 598.

60. VRIES, Theun de Handgeschreven brief aan ‘Lieve vriend’ (= A. den Doolaard) en (verso:) ‘Lieve vriendin’ (= Erie Meijer, Den Doolaards (tweede) vrouw). 29,5 x 21 cm. Eén blad, Recto en verso. Gesigneerd ‘Jullie beider oude Theun’ en gedateerd ‘A’dam 5.11.92’. 35 regels tekst. Met originele envelop.
Verkocht
* Hartelijke brief van de vijfentachtigjarige De Vries naar aanleiding van een interview in Elsevier door Hugo Camps. ‘Een stuk dat tintelt van leven en onverzwakte observatie (…) Mijn compliment, vooral mijn dank. Met je stevige en gemotiveerde kritiek op ons eigen overbevolkte land(je). Ik ben het gloeiend met je eens, ik verwacht voor het begin van de 21e eeuw een reeks van natuur- en politieke rampen’. En: ‘Misschien naar een nieuw socialisme? Het oude is in elk geval zo verziekt en vervalst dat het beter in z’n geheel in de prullenmand (van de historie) kan worden gedeponeerd.’ Over de laatsten der Stalinisten schrijft De Vries: ‘arme kerels en wijven die het verleden niet kunnen overwinnen’.
Op de achterzijde schrijft hij nog negen regels aan de vrouw van Den Doolaard. ‘Erie, ik denk (vaak) aan je’.

61. (WIJDEVELD, H.Th.) De Pauw Serie. (Compleet in 4 delen, plus een variant). Arnhem, Van Loghum Slaterus en Visser, 1919-1920. 17 x 18. Zijden banden met Chinese bindwijze, genaaid met garen. Met vignetten van H. Wijdeveld. 1e drukken. Wat gebruikssporen.
€ 95
* 1. Alb. PLASSCHAERT: Het zien van schilderijen. 1919. Oranje zijde met opdruk in grijs. (98) p. Met 18 afbeeldingen. Voorzijde heel licht gevlekt. Niet opengesneden.
Bijgevoegd: Alb. PLASSCHAERT: Het zien van schilderijen. 1919. Oudroze papier met opdruk in roze. (98) p. Iets verbleekt, maar mooi gaaf, en niet opengesneden.
2. Albert VOGEL: Voordrachtskunst. 1919. Groene zijde met roodopdruk. (8), 136 p.
3. P.H. RITTER Jr.: De kunst van het reizen. 1920. Blauwe zijde met opdruk in lichtblauw. (8), 74 p. Met handgeschreven opdracht van de schrijver ‘Voor mijne oude vrienden’ aan de etser Willem van Leusden en zijn vrouw Ine, gedateerd 30 december 1920.
4. Maarten DIJK: Het begrijpen van muziek. 1920. Paars linnen met opdruk in wit. (8), 112 p.
Geïllustreerd en met muzieknoten. Achterin overzicht over De Pauw Serie. Alle bladzijden opengesneden.
Een vijfde deel, van Hendrik van den Eijnde over beeldhouwkunst, werd aangekondigd maar verscheen niet. Decoratieve Wendingen-typografie.

62. (YOURCENAR, Marguerite) Praemium Erasmianum MCMLXXXIII. (Uitreiking van de Erasmusprijs aan Marguerite Yourcenar, 1983). Amsterdam, Stichting Praemium Erasmianum, 1983. 29 x 22 cm. Ingenaaid met flappen van Ingrespapier. 52 p. Met foto’s. In het Frans, Engels en Nederlands. 1e druk. Enkele kleine kreukjes in het omslag.
Verkocht
* Met de Dankrede van Yourcenar in het Nederlands en het Frans, en de Laudatio voor Yourcenar door prins Bernhard eveneens in het Nederlands en Frans. Met aandacht, ook fotografisch, voor de laureaten Leszek Kolakowski, Isaiah Berlin en Raymond Aron (die kort voor de uitreiking was overleden).


Zoals altijd: klik op de plaatjes, dan worden ze groot.

Vorige week memoreerde Hans Werkman de verkoop van zijn boeken aan ons antiquariaat in zijn column in het Nederlands Dagblad. U kunt het stuk hier nalezen – op onze Perspagina. In onze voor-vorige nieuwsbrief (1082) staat een groot deel van de bedoelde boeken.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 21 februari 2024 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 725.816 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis