antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 1015: Halfperkament III

Wat een genot om die roerende boeken met hun roomwitte ruggen en gouden titels ter hand te nemen! De derde en laatste nieuwsbrief die we aan het halfperkament wijden, de elegante bindwijze die poëzie op een piëdestal zet en proza in een poëtisch perspectief plaatst.


1. BOUTENS, P.C. In den keerkring. Zeven gedichten. (Den Haag, Nederlandsche Vereeniging voor Druk- en Boekkunst/ Kunera Pers), 1941 (= 1942). Verguld halfperkament. 28 p. Gezet uit de Disteltype van L. Pissarro en gedrukt in rood, blauw en zwart door J.F. van Royen op de handpers in een oplage van 210 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk. Band aan bovenzijde (als meestal) verkleurd. Licht roestvlekkig (ook meestal).
€ 75
* De laatste door J.F. van Royen voltooide uitgave Een sierlijk, vorstelijk boek, dat zijn kleine vlekjes als een ridder draagt. Van Royen 1964, 18. Hammacher p. 173 e.v. Rijkse 2.127. Thomassen 3.

2. DRUKKERIJ TRIO 50 jaar deelhebberschap. 1898 – 1 januari – 1948. Van Trio aan zijn zakenvrienden. Den Haag, N.V. Drukkerij Trio, 1948. 18 x 13 cm. Halfperkament. 68 p. 1e druk. Band deels wat verkleurd. Met exlibris van Huibrecht van Krimpen.
Verkocht
* De geschiedenis van de roemruchte drukkerij, die werd gesticht door drie typografen die waren ontslagen wegens hun deelname aan de Haagse typografenstaking van 1894. Huib van Krimpen werkte als jong gastje bij Trio, waar hij assistent was van tijdelijk directeur A.A.M. Stols.
Inliggend enkele andere Trio-uitgaafjes:
1. Vijf proeven van exlibris-druk aan belangstellenden in het exlibris aangeboden door N.V. Drukkerij Trio te ‘s-Gravenhage. (1950). Vervaardigd door Nico Bulder, Dirk van Gelder, Susanne Heynemann, Thijs Mauve en wijlen Stefan Schlesinger.
2. Pam G. Rueter: Paasgroet 1948. Met een houtgravure.
3. Lisbeth van Thillo: Ik groet het Kruis. Paasgroet 1958. Ontwerp van Dieuwke Kollewijn.

3. (KAFKA, Franz). Kafka in de Ballroom. Feestbundel ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag 27 februari 2007. (Met een frontispice van Petar Matanski). (Drukwerk in de Marge, 2007. Verguld halfperkament met perkamenten voorrand in verguld foedraal (Binderij Phoenix). Gedrukt in een oplage van 30 exemplaren.
Verkocht
* Bloemlezing van en over Franz Kafka, speciaal samengesteld voor de drukker Jan Erik Bouman (1947-2010), die als persnaam In de Ballroom gebruikte. Een ontroerend boek, wonderbaarlijk mooi én belangrijk van inhoud. Bevat bijdragen van Hans van Eijk (met een houtsnede door Rigby Graham), René Hesselink (vijf prozagedichten van Kafka met vertalingen door Paul van Ostaijen; met vier linosneden van Lidwien Dister), Roosje Keijser, Jan Keijser, Ger Kleis (gedrukt op Barcham Green-papier dat in 1927 voor La Compagnie Typographique vervaardigd werd), Marlies Louwes, Ser Prop, Kees Thomassen (Marsman over Kafka), Jaap Schipper (een aan Kafka gelinkte songtekst van Bob Dylan), Hester Verkruissen en Pim Witteveen. Alle drukkers op hun sereenst.
De vertalingen (behalve die van Van Ostaijen) zijn van Nini Brunt – de moeder van Huib van Krimpen. Projecten DIDM 26.

4. (KOEKANGER HANDPERS) Amerikana. Voor Peter Bekker. (Drukwerk in de Marge, 2019). Verguld halfperkament in verguld foedraal (Binderij Phoenix). Gedrukt in een oplage van slechts 25 exemplaren.
€ 600
* Eén van de luxe-exemplaren gebonden in halfperkament. Bevat bijdragen van de Avalon Pers, Boktor, Hinderickx & Winderickx, In de Bonnefant, de Kalamos Pers, Ger Kleis & Henk Gies (Sub Signo Libelli), de Korenmaat, de Lojen Deur Pers, de Mikado pers, Ser Prop, de Statenhofpers en Pim Witteveen. Teksten van onder anderen Henkes & Bindervoet, Tom Stoppard, Gustav Mahler, Ger Kleis (over Peter Bekker en zijn Koekanger Handpers), Rufus Wainwright, Gloria Swanson, Leo & Tineke Vroman, Paul Simon en F. Harmsen van Beek. Projecten DIDM 43.

5. LEEFLANG, Chris (inleiding en samenstelling) De dichter en de dood. Een bundel doodenlyriek samengesteld en ingeleid door Chris Leeflang. Utrecht, De Haan, 1946. Verguld halfperkament. 100 p. Gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 775 genummerde exemplaren. Band iets verbleekt.
Verkocht
* Met zeer fraaie typografie van J. van Krimpen en gezet uit diens letter Lutetia romein en cursief.

6. RIMBAUD, Arthur Poésies complètes. Douai, Paul Demeny-fils, 1938. [= Den Haag, A.A.M. Stols, 1945]. Halfperkament met onbedrukt stofomslag en in originele cassette. (2), 128, (2) p. Kop verguld. Niet afgesneden. Met portret. Met onbedrukte stofomslag en in originele cassette.
€ 600
* De in het verborgene gedrukte verzamelde gedichten van Rimbaud. Volgens het colofon zijn er 15 genummerde luxe-exemplaren op Hollands papier. Deze zijn echter nooit geproduceerd. Wel wist Stols (onder de oorlogsjaren) deze luxe editie te maken in halfperkament op iets groter, gewoon tekstpapier. Ongenummerd exemplaar (zoals vaak). Van Dijk 680. De Jong 700. Petitfils I, 48 (‘15 ex. sur Hollande. Ce tirage n’a pas été exécuté, mais 15 ex. sur papier ordinaire on été reliés en demi-parchemin (nos 1 à 15)‘ ).

7. SEFERIS, Yorgos Zestien haiku. Vertaald door G.H. Blanken. Amsterdam, Aster, 1986. Verguld halfperkament met perkamenten voorrand. 20 p., op Chinese wijze gebonden (Binderij Phoenix). Met de hand gezet uit de Antigone, de Griekse Open Kapitaal en de Romanée en gedrukt op Hosho-papier door Ger Kleis (Sub Sigo Libelli) in blauw en zwart in een oplage van 125 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Eén van de luxe-exemplaren, door Binderij Phoenix gebonden in halfperkament. Tweetalige editie. Een voornaam boekontwerp in bloedmooie uitvoering.

8. (SUB SIGNO LIBELLI). KLOOS, Willem Knabenklagen. (Met een verantwoording door Harry G.M. Prick). Luxe-exemplaar. [Amsterdam], Sub Signo Libelli, 1981. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). 32 p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt in groen en zwart door Ger Kleis in een oplage van 75 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 30 luxe-exemplaren die door David Simaleavich van Binderij Phoenix in een mooie halfperkamenten band werden gebonden. De Duitstalige gedichten van Kloos, daterend uit ca. 1877. Breugelmans 72. Met prospectus.

 

9. (SUB SIGNO LIBELLI). BREUGELMANS, R., Boudewijn BÜCH e.a. Het zegel van de libel. Sub Signo Libelli. Bevattende een bibliografie van de pers najaar 1983 – februari 1999.
Amsterdam/ Den Haag, De Buitenkant/ Museum van het Boek, 1999. Verguld halfperkament met linnen voorrand (Erik Schots). 144 p. Geïllustreerd. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 25 luxe-exemplaren, gebonden in halfperkament door Erik Schots. Dit is nummer 1 van de oplage! Bevat, behalve een door R. Breugelmans samengestelde bibliografie van de pers, ook bijdragen van Boudewijn Büch, Paul van Capelleveen, Wim Crouwel en Ger Kleis. Vervolg op de in 1983 bij Reflex verschenen bibliografie 107 maal Sub Signo Libelli.

10. (SUB SIGNO LIBELLI). Ronald BREUGELMANS, Paul van CAPELLEVEEN en André SWERTZ De laatste loodjes. De uitgaven van Sub Signo Libelli 1999-2010. Utrecht/ Amsterdam, André Swertz/ De Buitenkant, 2013. Verguld halfperkament met linnen voorrand en platten van versierd papier (Erik Schots). 168 p. Geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 20 genummerde luxe-exemplaren die door Erik Schots in halfperkament werden gebonden.

11. VEERKAMP, Joost & René STOUTE Werklust. (Met twee illustraties door Joost Veerkamp.) Amsterdam, Phoenix Editions, 1985. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). Gedrukt door Gerard Timmerman [= Gerard Timmer] in een oplage van 100 genummerde en door auteur en illustrator gesigneerde exemplaren. Met prospectus. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de dertig Romeins genummerde luxe-exemplaren (dit is nummer II) in mooie Phoenixband met brede rug van perkament, de platten gedekt met vezelig Indiaas papier met een door Veerkamp getekend Phoenix Editions-vignet (waarop een slechts in hoge hakken geklede vrouw op een stapel boeken troont). Bovendien voorzien van een inlegvel (4 p.) waarop een extra tekst door Stoute (het gedicht ‘Werklust’) en een (gesigneerde) prent van Joost Veerkamp.
Met prospectus.

12. VEERKAMP, Joost, en Patty SCHOLTEN V-boek. (Met vijf originele mezzotinten en vier ingeplakte nachtprenten van Joost Veerkamp.) [Den Haag], Statenhofpers, (2001). Verguld halfperkament (Frans den Breejen). (44) p. Met de hand gezet uit de Centaur en gedrukt in een oplage van 127 genummerde en door auteur en illustrator gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 45 luxe-exemplaren, gebonden in halfperkament. Dit is een HC-exemplaar, zonder de in het colofon beloofde losse ets van Joost Veerkamp.
Volmaakte uitgave, tot in de puntjes verzorgd (schutbladen met grazende en rustende runderen): schitterende, gevoelsrijke prenten van Veerkamp en speciaal hiervoor geschreven gedichten van Scholten. Ode aan de koe, die kan worden gezien als het vervolg op Komrij’s De os op de klokketoren (1982).

13. VELTMAN, Martin Tien quintijnen. Amsterdam, De Regulierenpers, 1984. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). 24 p. Met de hand gezet uit de Spectrum en gedrukt in blauw en zwart in een oplage van 45 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Eén van de 20 luxe-exemplaren die door Binderij Phoenix in halfleer of halfperkament werden gebonden. De Regulieren 4.

14. VILLON, Françoys Oeuvres. Les Lais; le Testament; Poésies diverses; le Jargon. Amsterdam, A.A.M. Stols – Halcyon, 1942. 25,2 x 16,7 cm. Halfperkament (omslag meegebonden, à la Stols). Kop verguld. Onafgesneden. 152 p. Gedrukt in rood, blauw en zwart in een oplage van 327 met de hand genummerde exemplaren. Scheurtje onderin de rug. Platten verbruind en roestig.
Verkocht
* In het geheim uitgegeven tijdens de nazi-overheersing. Op de boekband is een ‘gotische’ letter gebruikt, maar het binnenwerk is gezet uit de feestelijke Lutetia van Van Krimpen. Helaas van buiten niet zo mooi, maar het binnenwerk is beeldschoon: de poëzie geeft je een ram, maar de typografie ook. À l’enseigne de l’Alcyon 10. Van Dijk 589. De Jong 871.

15. VONDEL, Joost van den Proza van Vondel. Inleiding en aantekeningen van A.J. Schneiders. Den Haag, Servire, 1943. Halfperkament. Kop verguld. (4), 36 p. 1e druk. Met los katern (8 p.) ‘Tekstverklaring bij Proza van Vondel’.
Verkocht
* Eén van de 10 Romeins genummerde luxe-exemplaren, gedrukt op geschept papier en gebonden in een band met een perkamenten rug en perkamenten hoekjes. Dit is bovendien nummer I! Het colofon meldt dat de 10 luxe-exemplaren gedrukt zijn voor vrienden van het Schone Boek. In De Jong noch in Simoni is iets te vinden over deze uitgave. Een K-nummer ontbreekt. Clandestien, illegaal of juist niet? Schneiders benadrukt in zijn inleiding het ‘Nederlandse’ van Vondel: ‘hoezeer door en door renaissance, ze toch diep in en onvervalst Néderlands is […] Ja, hij is echter Nederlander in zijn taal dan Hooft […] Daarvoor leeft er teveel een Hollands gemoed in, Hollandse werkelijkheidszin, Hollandse geestigheid’. Serie Kleine Dietse Keur 10.
Arnold Jan Schneiders (1894-1984) was leraar Nederlands van Godfried Bomans, en figureert opvallend in diens biografie, zie over hem het onvolprezen blog Librariana van Hans Krol.

16. VOSKUIL, Menno Lagere aap. Het leven van Kees Lekkerkerker. (en:) Catalogus 67. J. Slauerhoff. Den Haag, antiquariaat Fokas Holthuis, 2014. Verguld halfperkament met platten van decoratief papier in papieren foedraal (Binderij Phoenix). 96, (2), 62 p. Rijk geïllustreerd. Vormgeving Piet Gerards Ontwerpers. 1e druk.
€ 195
* Eén van de 15 luxe-exemplaren, zeer fraai gebonden door Philipp Janssen van Binderij Phoenix, genummerd en gesigneerd door Menno Voskuil en voorzien van vier snippers uit het rijke archief van Kees Lekkerkerker (waaronder een brief aan Lekkerkerker en een door hem geschreven ‘dinerbriefje’ uit zijn jaren in zorgcentrum De Flesseman).
In december 2014 bracht ons antiquariaat de door Menno Voskuil geschreven biografie uit: Lagere aap. Het leven van van Kees Lekkerkerker. Tegelijkertijd verscheen catalogus 67, geheel gewijd aan J. Slauerhoff. Beide titels zijn nu samengebracht in één band: wat ons betreft weer een zeer geslaagde luxe-uitgave!

17. (NIJHOFF, Martinus). VRIES, Theun de M. Nijhoff. Wandelaar in de werkelijkheid. Den Haag, Mansarde pers (= Bert Bakker, C.A.B. Bantzinger, F. Tamminga)/ Daamen, 1946. Halfperkament. 118 (= 116) p. Geïllustreerd. Gezet uit de Bodoni en gedrukt in rood en zwart op geschept papier. 1e druk.
Verkocht
* Mooi uitgegeven boek geïllustreerd met foto’s, gemaakt door Faan Nijhoff, de zoon van de wandelaar.

18. YOURCENAR, Marguerite Les Trente-Trois Noms de Dieu. Le livre d’adresse. Sonnega, Regulierenpers, 1988. Verguld halfperkament (Binderij Phoenix). (24) p. Met de hand gezet uit de Gravure en gedrukt in groen, grijs en blauw op Bütten-Kanzlei in een oplage van 70 op de pers genummerde exemplaren. 1e druk in boekvorm.
Verkocht
* Eén van een niet nader gespecificeerd aantal luxe-exemplaren die door Binderij Phoenix in halfleer of halfperkament werden gebonden. Klassiek vormgegeven dichtbundel, met kaders op elke pagina, in dezelfde kleur als de platten van de band.
Bijgevoegd: prospectus voor deze uitgave. De Regulieren 32.


Zie ook de eerste en de tweede nieuwsbrief die we aan halfperkamentbanden wijdden.

Plaatjes worden groot en mooi als u erop klikt.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 29 september 2022 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 641.990 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: