antiquariaat Fokas Holthuis

sinds 1994

Nieuwsbrief 950: Stichting De Roos 2000-2020

Vandaag een lijstje met recente uitgaven van de Stichting De Roos. Na een wat bedaagde periode, een halve eeuw geleden, heeft deze club van bibliofielen zichzelf opnieuw uitgevonden en vooral de laatste decennia zijn de uitgaven verrassend en stimulerend, zowel voor lezers, voor kijkers als voor makers. De meeste boeken van deze nieuwsbrief zijn uit één collectie afkomstig en in uitnemende conditie.

Zoals altijd begint de verkoop van deze boeken op het moment dat de mailing wordt uitgestuurd, niet eerder, en worden bestelde boeken zo spoedig mogelijk op verkocht gezet.


1. ACHMATOVA, Anna Avond. Vertaling Hans Boland. (Met een inleiding door Michaïl Koezmin). Utrecht, Stichting de Roos, 2017. Karton. 128 p. Gedrukt naar ontwerp van Michaël Snitker in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Geïllustreerd. De gedichten zijn in het Nederlands en het Russisch opgenomen.
Verkocht
* De Roos 186.

2. ARMANDO Zichzelf. (Met twee originele, genummerde litho’s van Armando). Utrecht, Stichting De Roos, 2014. Oblong 27 x 38 cm. Halflinnen met zwart stofomslag (harmonikaband door Van Waarden). 16 p. + prenten. Gedrukt in een oplage van 175 (= 225) genummerde exemplaren. Boekverzorging Christoph Noordzij. 1e druk.
Verkocht
* Wonderschoon. Deze zeer kwetsbare uitgave is in uitstekende staat. De Roos 181.

3. ARTAUD, Antonin, en Jacques RIVIÈRE Brieven. (Tweetalige uitgave. Vertaald en ingeleid door Sieds de Boer). Utrecht, Stichting De Roos, 2009. Karton met zeer ingenieus en toepasselijk stofomslag in de vorm van een envelop. 72 p. Typografie Aad van Dommelen. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 35
* Subtiele typografie in verschillende letters en kleuren, met het Frans op de linkerpagina’s en het Nederlands aan de rechterkant. De Roos 172.

4. BILL, Max, en Jan TSCHICHOLD Het dispuut tussen Max Bill en Jan Tschichold. (Vertaald, bezorgd en met een verantwoording door Steven de Joode. Met een voorwoord door Wim Crouwel). (Utrecht Stichting De Roos, 2010). Ingenaaid met stofomslag. 80 p. Typografische verzorging Wim Crouwel. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 25
* Over typografie. De Roos 174.

5. BILL, Max, en Jan TSCHICHOLD Het dispuut tussen Max Bill en Jan Tschichold. (Vertaald en bezorgd door Steven de Joode. Met een voorwoord door Wim Crouwel). (Overdruk). (Utrecht Stichting De Roos, 2010). Ingenaaid met linnen-overplakt rugje. 80 p. Typografische verzorging Wim Crouwel. Gedrukt in een oplage van 300 exemplaren.
€ 15
* Overdruk van de genummerde De Roos-uitgave op goedkoper papier.

6. BOKHOVE, Niels De drempelschroom verdrijven. Literaire activiteiten in de jaren 1932-1973 bij boekhandel Broese onder Chris Leeflang. Utrecht, Stichting de Roos, 2013. Karton. 304 p. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 45
* Ingenieuze boekverzorging door Studio Joost Grootens, met negen duimgrepen in de buik en met vier middels lasertechniek uitgestanste boekenleggers op voor- en achterplat. De Roos 179.

7. BOKHOVE, Niels De drempelschroom verdrijven. Literaire activiteiten in de jaren 1932-1973 bij boekhandel Broese onder Chris Leeflang. Utrecht, Stichting Gusto, 2013. Ingenaaid. 304 p. [2e druk].
€ 15
* Handelseditie van de in hetzelfde jaar verschenen uitgave van Stichting De Roos (De Roos 179).

8. (BOOM, Irma). GRUNBERG, Arnon Undercover in Oost-Europa. (Met ‘druksels’ door Ben Joosten). Utrecht, Stichting De Roos, 2011. Linnen met stofomslag. (176) p. Boekverzorging Irma Boom. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 175
* Sobere, maar ingenieuze vormgeving, in zwart en wit. Het omslag is, eenmaal uitgevouwen, een affiche met een ‘druksel’. De Roos 177.

9. BOWLES, Paul Tijdstippen. Points in time. (Stichting de Roos). Utrecht, Stichting De Roos, 2018. Karton in open schuifhoes. 112 p. Gedrukt in blauw, goud en zwart in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Vertaald door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes.
Verkocht
* Noord-Afrikaanse vertellingen. Heel bijzondere vormgeving door Fenna Zamouri! Tweetalige uitgave. De Roos 187.

10. (DOES, Bram de, M.C. ESCHER, W. SANDBERG, J. van KRIMPEN e.a.). LOMMEN, Mathieu In beperkte oplage. Archief Stichting De Roos 1945-2005. Een keuze. (Originele uitgave voor de leden, mét bijbehorende verzenddoos). [Utrecht], Stichting De Roos, 2006. Ingenaaid. In de originele, op maat gemaakte verzenddoos. 128 p. Rijk geïllustreerd. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Bijzonder informatief en verhelderend over de vaak moeilijke bevalling van de verschillende De Roos-uitgaven! Met afbeeldingen van originele brieven van vormgevers als M.C. Escher, Bram de Does, Sandberg en Jan van Krimpen, en veel andere documenten uit het archief. In alle exemplaren werd een blad originele grafiek uit een vroegere De Roos-uitgave opgenomen, afkomstig uit de restantvoorraad prenten. In dit geval betreft het een houtgravure van Maarten de Jong, uit Laurette ou le cachet rouge van Alfred de Vigny (1958, De Roos 44). De Roos 166.

11. (DOES, Bram de, M.C. ESCHER, W. SANDBERG, J. van KRIMPEN). Mathieu LOMMEN In beperkte oplage. Archief Stichting De Roos 1945-2005. Een keuze. [Utrecht], Stichting De Roos, 2006. Ingenaaid. 128 p. Rijk geïllustreerd.
€ 15
* Handelsuitgave van de bij De Roos verschenen bibliofiele editie (De Roos 166).

12. DRS. P Ik ben benieuwd te lezen wat ik schrijf. 60 nieuwe versvormen uit het atelier van Drs. P. Verzameld en ingeleid door Jaap Bakker. Met tekeningen van Joost Veerkamp. Utrecht, Stichting De Roos, 2020. Oblong. Karton in halflinnen overslagdoos van Bas Lafleur. 90 p. + diverse bijlagen. Vormgeving door Joost Veerkamp, zoals alleen hij dat kan. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 350
* Fantastische uitgave met diverse bijlagen: in het deksel van de overslagdoos is aan de binnenzijde een originele, genummerde en gesigneerde piëzografie van Joost Veerkamp verwerkt, in een zwart vouwblad met het logo van de Roos zijn twee poezieplaatjesvellen verborgen en in een zwart mapje zitten drie kaarten en de oplossing van de rebus verstopt. De Roos 190. Bijgevoegd: aanbiedingsbrief.

13. GOETHE, Johann Wolfgang von Buch Suleika. (Geïllustreerd door Tom Eyzenbach. Met een inleiding door Steven de Joode). Utrecht, Stichting De Roos, 2007. Karton. 48 p. Duitstalig. Typografische verzorging Peter Verheul. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 65
* Alle exemplaren werd door de illustrator gesigneerd op de band. Een kleurig boek met veel beeldcitaten. Bijgevoegd: nieuwsjaarswens 2008 van de Stichting, geheel geïllustreerd door Tom Eyzenbach. De Roos 109.

14. HART, Maarten ‘t Ichthus. (Met uitklapbare tekeningen van Robbie Cornelissen). Utrecht, Stichting De Roos, 2005. Twee kleuren linnen met buikband, waarop in potlood de signatuur van de kunstenaar: een potloodlijn. Typografie Eveline den Heijer. Gezet uit de Trinité en de Interstate en gedrukt in een oplage van 175 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* De Roos 164.

15. (HEKSEN). MOLITORIS, Ulrich Over heksen en waarzegsters. Bezorgd door Koen van der Horst. Utrecht, Stichting De Roos, 2015. 24 x 17 cm. Zilverkleurig karton met oranje ster. 130 p. Facsimile van de uitgave uit 1489 met vertaling en toelichting in paars en oranje op zilverkleurig papier. Illustraties en boekverzorging door ontwerpbureau Thonik. Gedrukt in 175 genummerde exemplaren. Als nieuw.
€ 50
* Rijkzilverig heksenboek door een deskundige uit de vijftiende eeuw. De vormgeving is van een ontwerpersduo dat uitstekend slaagt in het vereenvoudigen van moeilijke boodschappen. Thonik is dan ook de huisvormgever van de SP. De Roos 182.

16. HENKES, Robbert-Jan, en Erik BINDERVOET Vertaliaans liedboek. (Met de cd). [Utrecht], Stichting De Roos, 2009. Halflinnen. Typografische verzorging Jan Heijnen. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Bijzonder songteksten-vertaalproject, van John Lennon (‘Bedenk je’), via The Rolling Stones (‘(Want ik kom niet) aan m’n trekken’), tot Monty Python (‘Je moet altijd de zonzijde zien’). Originele vormgeving, met een los bijgevoegde cd die eruit ziet als een grammofoonplaatje, waarop tien in het Nederlands vertaalde klassiekers te horen zijn. De Roos 173.

17. HEYTZE, Ingmar Miniaturen. (Met 14 originele etsen door Gerard van Rooy). Utrecht, Stichting De Roos, 2005. Karton, overplakt met EDO Mizu Original lichtblauw, met stofomslag. 60 p. Typografie Bart de Haas. Gezet uit de Romulus en gedrukt door Alex Barbaix op 150 grams Hahnemühle etspapier in een oplage van 175 genummerde en door dichter en kunstenaar gesigneerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Zeer fraaie uitgave in aaibare band. De Roos 165.

18. HOMERUS Homerische hymnen. (met een vertaling door Toon van Wolferen en een litho van Emo Verkerk). Utrecht, Stichting De Roos, 2000 [= 2001]. Karton. 40 p. In het Oudgrieks en Nederlands. Typografie Jan Willem Stas. De Nederlandse tekst is gezet uit de Albertina van Chris Brand. Gedrukt in verschillende, subtiel onderscheidbare kleuren door Jan de Jong op Hahnemühle in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band wat verkleurd.
Verkocht
* De litho, opgenomen in het midden van het boek, is geheel uitvouwbaar en meet 62 x 62 cm. Tweetalig. Leeflang 156.

19. JANSSEN, Jacques Los van alles. Tekeningen en enkele citaten. (Met een voorwoord van Kees Fens). Utrecht, Stichting De Roos, 2004. Linnen met stofomslag. 72 p. Vormgeving Huug Schipper. Gedrukt door De Dageraad in verschillende kleuren op Dulcet smooth in een oplage van 175 genummerde en door de kunstenaar gesigneerde exemplaren.
€ 25
* Mooie, speelse uitgave met leuke en soms bizarre illustraties van Jacques Janssen. Leeflang 162.

20. JONGSTRA, Atte, & POL, Jan van der Magazijn ‘Memoria’. [Utrecht], (Stichting De Roos), [2008]. 28 x 21 cm. Linnen. (120) p. Typografische verzorging Klaus Baumgärtner. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde en door beide kunstenaars gesigneerde exemplaren.
Verkocht
* 56 korte prozastukjes met pregnante, kleurige prenten van Van der Pol. Groot formaat, opvallende boekband. De Roos 171.

21. JOYCE, James Giacomo Joyce. (Vertaald door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. Met illustraties door Erik Bindervoet). Utrecht, Stichting De Roos, 2019. Karton in foedraal. Vormgeving Niels Schrader. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
€ 95
* Met een nawoord, een uitgebreid notenapparaat, een uitputtende bibliografie en de hele eerste uitgave uit 1968 in facsimile. De Roos 188.

22. (KAFKA, Franz). ABRAHAMS, Frits Dagen met Kafka. [Utrecht], Stichting De Roos, 2008. Linnen met stofomslag. 64 p. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk. Met losse plattegrond van Praag, getekend door vormgever Peter Bilak. Kleine vlekjes op het spierwitte omslag.
€ 60
* Elk exemplaar van deze titel is met de hand door Bilak geadresseerd naar de woonplaats van de koper van dit boek. De Roos 170.

23. KOMRIJ, Gerrit De Zeven Zonden van Jeroen Bosch. (Bezorgd en van een voorwoord voorzien door Arie Pos). Utrecht, Stichting De Roos, 2013. 30,4 x 23,1 cm. Linnen overslagmap (Boekbinderij De Distelkamp) met in de flappen mee ingenaaid het voorwoord, de liedteksten (links) en de spreekteksten (rechts). In het midden van de map werden de liedteksten in facsimile van het handschrift met schroeven bevestigd. Boekverzorging Jan Heijnen. Gedrukt door Lenoirschuring in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 90
* Lied- en spreekteksten, gebaseerd op het aan Jeroen Bosch toegeschreven schilderij ‘De zeven hoofdzonden en de vier uitersten’. Komrijs teksten werden gebruikt in een muziektheatervoorstelling door Camerata Trajectina, een CD en een DVD van die voorstelling, op het toneel aan elkaar gepraat door Komrij zelf, zijn in het midden ingelegd. De Roos 180.

24. MICHEL, K. en Pieter BIJWAARD Doorlopend. (Fotoboek met gedichten door K. Michel) [Utrecht], (Stichting De Roos, 2007). Ingenaaid. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Deze gedichten werden gedrukt in een klein boekje dat in de voorflappen van het boek verstopt is. Mooie speelse uitgave! De Roos 168.

25. NAUDÉ, Gabriel Wenken voor het opzetten van een bibliotheek. (Vertaald door Zsuzsó Pennings. Met een voorwoord door Steven de Joode). Utrecht, Stichting De Roos, 2011. Karton in foedraal. 132 p. Typografische verzorging Piet Gerards en Judith van der Heijden. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren.
Verkocht
* Eerste Nederlandse vertaling van deze curieuze 17e-eeuwse tekst, bomvol geleerdheid, en met nuttige toelichting bij de ca. 250 namen van schrijvers en filosofen die erin voorkomen. De Roos 176.

26. ORWELL, George Animal farm. (Met illustraties van Frits Frietman). Utrecht, De Roos, 2000. 29 x 18 cm. Karton. 120 p. Engelstalig. Typografie Jan van Beusekom. Gezet uit de Plantin en gedrukt door Veldwijk-van Loon in bruin en rood op Butterfly Pink in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Band deels licht verkleurd.
€ 45
* Uitzinnige varkens van Frits Frietman! Leeflang 155.

27. POINTL, Frans Sterven in de zon. Verhalen & brieven. Voorwoord David de Poel. Foto’s Niels Schumm. Utrecht, Stichting De Roos, 2016. Karton. 64 p. Gezet uit de Dolly Pro en de Neutraface en gedrukt in 175 genummerde exemplaren. Boekverzorging Tessa van der Waals. 1e druk. Als nieuw.
Verkocht
* Zeven verhalen en twee brieven van de in 2015 overleden Pointl, fraai gedrukt door Rob Stolk en met prachtige foto’s van alledaagse dingen als contrapunt. Het tragikomische titelverhaal gaat over een aftakelende bejaarde man in een rusthuis, die zijn dagen slijt in eenzaamheid: ‘Op z’n kamer in het rusthuis legde hij weleens z’n oor tegen de luidspreker van de televisie, dan verstond hij het tenminste, maar dan zàg hij weer niks’. De Roos 184.

28. REVE, Gerard Gossamer. Herfstdraden. Utrecht Stichting De Roos, 2012. Fluweel met stofomslag. 144 p. Typografische verzorging Rick Vermeulen. Gedrukt in rood en blauw een oplage van 175 genummerde exemplaren.
Verkocht
* In de voorzijde van het stofomslag is een portret van Reve uitgestanst, waardoor je een portret in fluweel ziet. In de achterzijde zijn tien elementen uit het verhaal uitgestanst. De onderste snee en de kopsnee zijn rood, de buik is blauw. Gossamer werd door Reve oorspronkelijk in het Engels geschreven en is in deze bijzondere uitgave in blauw gedrukt. De Nederlandse vertaling van de hand van Hanny Michaelis is eveneens opgenomen, in rood. De Roos 178.
Bijgevoegd: aanbiedingsbrief.

29. SNIJDERS, A.L. en L.H. WIENER L.H. en A.L. (Bezorgd door Huug Schipper. Met een inleiding door Wim Noordhoek). [Utrecht], Stichting De Roos, 2007. Twee delen in foedraal (waarop de inleiding door Wim Noordhoek is gedrukt). 120; 48 p. Typografie Piet Gerards Ontwerpers. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
Verkocht
* Selectie van 31 Zeer Korte Verhalen van A.L. Snijders en brieven van L.H. Wiener aan Snijders (2000-2006). Inventieve vormgeving van Piet Gerards. De Roos 167.

30. TEISTER, Alain, & Peter VOS Wonderbaarlijke waar gebeurde ontsnapping van de heer P. Utrecht, Stichting de Roos, 2015. Karton. 24 p. Met uitgesneden illustraties van Peter Vos. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren (en enkele voor medewerkers en archief).
€ 60
* Vindingrijke vormgeving: een poppentheaterspel annex stripverhaal vol pulcinellen van Peter Vos. De Roos 190.

31. TURPIJN, Jouke Door het IK tijdperk. (Utrecht, Stichting de Roos, 2019). Ingenaaid. 64 p. Gedrukt naar typografie van Frits Jonker in een oplage van 175 genummerde exemplaren. 1e druk.
€ 65
* Bijgevoegd: acht kaarten met uitspraken in enveloppe. De Roos 189.

32. VERLAINE, Paul Biblio-sonnetten. Vertaald door Martin Hulsenboom met een biografische schets door Peter IJssenbrandt en de bibliografische geschiedenis door Ed Schilders. Houtsneden van Richard Ranft. (Utrecht, Stichting De Roos, 2016). Karton met stofomslag. 208 p. Gedrukt in een oplage van 175 genummerde exemplaren. Zeer ingenieuze vormgeving door Bert Meijer. Tweetalige editie. Als nieuw.
Verkocht
* Zeer bijzondere uitgave, om te beginnen vanwege de inhoud: vrijwel vergeten gedichten over (het verzamelen van) boeken. Om de gedichten te kunnen lezen moeten de bladzijden 29 tot en met 132 worden opengesneden. Dit exemplaar is (gelukkig) maagdelijk gebleven. De Roos 185.


Onze website heeft ook pagina’s die nog niet in de tab-lijst links staan, omdat ze te klein zijn of niet af, of wachten op een nieuwe indeling. Om er een paar te noemen: Scandinavië/ Scandinavische talen, Spanje/ Spaans en Rusland-Russisch / Muziek. Het kan voorkomen dat er al verkochte boeken bij die onderwerpen staan, maar ik probeer het regelmatig bij te houden – en ik sta open voor suggesties, een pagina op verzoek maken is niet moeilijk.

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 30 april 2021 door in NIEUWSBRIEF.

Contact

antiquariaat Fokas Holthuis
Daal en Bergselaan 78
2565 AG Den Haag
+31 70 346 6020
fokas@fokas.nl

English

Statistieken

  • 656.117 bezoeken

Copyright © 2007-2018 antiquariaat Fokas Holthuis

%d bloggers liken dit: